ADSL pocetak u Srbiji

Hm... *biga... sad si me razocarao Incognito.
A lepo je zvucalo, zamisli ADSL u kuci!

Sve imam osecaj da ce se preko mojih ledja izlomiti ove zafrkancije :(
Posle ce biti - ima, al' kosta brate! Pa njih 12 koliko ce ih moci placati, neka rade, ostali cekaj bolju buducnost :(
Sve se plasim da mi ipak ne gine nabavka golubova pismonosa za konekciju sa svetom ...
Barem za dogledno vreme.

Pa jbg, morao sam malo da pojasnim onima koji misle da Telekom nista lose, cak naprotiv nesto dobro radi... Telekom sa njegovim monopolom je usko grlo interneta u Srbiji... Cene linkova su im basnosnovno velike (poredjenja radi, link od 48Mbps izmedju Engleske i Amerike (kroz ono cudo od kablova po dnu Atlantika) kosta jeftinije nego nasi medjumesni vodovi - o samom tehnickom stanju istog drugi put)...

Ali eto racunice Telekomu (zato pre svega nece on ponuditi internet, nego ce ponuditi 'bratskim' provajderima - ne mogu sami sebe da oderu, ali mogu provajdere)... I onda kad 768/128 kbps kod, recimo, Sezama bude 100€ i isti sakupi mnogo korisnika (toliko da dalje poslovanje njima striktno zavisi od Telekoma), onda ce Telekom ponuditi isto to za 60-ak jevreja (a njih bi kostalo neuporedivo manje) i tako ce ici muza na obe strane - Sezam (tj. korisnici na istom) ce placati Telekomu taman onoliko koliko je Telekomu potrebno da plati troskove za sopstvenu ADSL uslugu, a Telekom ce vaditi cistih 60-ak jevreja (recimo) profita od korisnika na istom...

Telekom je takve kombinacije radio i ranije, ne vidim zasto ne bi to ucinio i sad...

Mene zabole... Ja imam 512kbps up/down (doduse shared, ali nikad nije zauzet do maksimuma) za 8€ i ne treba mi Telekonj uopste...

Incognito, ti baš imaš jak strah da će te neko prevariti, pokrasti, i slično.Evo, da ti otkrijem odakle mi ove informacije (tačno je da je probni rad ADSL počeo još u junu ove godine, ali sada se kreće i ka korisnicima):"Telekom Svet", broj 5 za oktobar 2004. .Dakle, nije tako bajato, kao što ti tvrdiš.A da li znaš šta ti sve treba za to?
1.Računar (Pentium 1, ili bolji)
2.Operativni sistem (Windows 98. ili noviji)
3.Direktan broj telefona (može i analogni, samo ne
dvojnički, ili PCM)
Ugradnja traje nekoliko minuta, a dobija se spliter sa mikrotiltom i poseban modem (Alcatel Speed Toutch Pro).Sve se to spoji sa dva USB kabla, instaliraju drajveri, i - juriš na internet.I, što je najlepše, ostaje ti ISTI telefonski broj, a (kao i kod ISDN-a)
moguće je istovremeno i telefoniranje, i surfovanje.
Još jedan pozdrav za sve vas! :)

1) Video sam ja, a bogme i koristio xDSL tehnologije verovatno pre nego sto si i cuo za njih, tako da ne moras da mi objasnjavas sta je to ADSL, niti sta je potrebno za isti.

2) Uopste nije neophodan Windows - postoje ADSL 'modemi' koji u sebi sadrze i network interface i kace se direktno na mreznu karticu.

3) Snaga racunara u ovom gornjem slucaju nema ama bas nikakve veze.

A sto se tice izvora, www.telekom.yu... Svi ovde slomise jezik o ADSL-u a oni ni da ga pomenu na njihovom sajtu... Uopste nemam strah da ce me neko prevariti ili pokrasti - to su oni vec radili pa sam navikao na to, samo dajem cinjenicno stanje kako ce sve to da funkcionise po poznatom nam sablonu burazer-ekonomije, ko ce moci sebi to da priusti, i koliko ce sve kostati...

Cekaj da puste taj ADSL pa mi se posle slobodno smej ako ne bude onako kao sto sam rekao...

Incognito, nije ni lepo, ni pristojno ponižavati nečije znanje i iskustvo:za ono pod 1) bi morao znati da se ADSL koristi jedva 10 godina, a ja sa telekomunikacijama imam veze već 20 godina; za ono pod 2) zavisi od sistema, ja prenosim ono što piše navedeni izvor.Isto važi i za ono pod 3).A što se tiče izvora on je:
"Telekom Svet", stručno-informativni časopis "Telekoma Srbija".Drugi put pažljivije čitaj, :shock: ako već hoćeš da kritikuješ.Lep pozdrav! :)

Nije mi namera da potcenjujem tvoje iskustvo ili znanje, ali sam gotovo siguran da sam jedna od prvih osoba sa ovih prostora koja je videla xDSL na delu - dok su se mnogi ovde odusevljavali 28.8k modemima a za ISDN znali samo usko strucni ljudi, tj. dok je isti bio novotarija u Engleskoj.

Zato sam se nasao revoltiranim onim 'A da li znaš šta ti sve treba za to?' - jer sam ja to doziveo kao potcenjivanje mog znanja... Ja se ne upustam u rasprave o kojima nemam pojma.

Cuo sam ja za taj (valjda je taj) interni Telekomov casopis, ali to sto pise u njemu mozes da okacis macku o rep - pre nove godine retko da ce iko dobiti ADSL prikljucak (sem u probne svrhe ili preko USB (Ujka-Stric-Burazer) veze... A kad se to i zvanicno ponudi gradjanstvu, ocekuj cene koje sam gore naveo...

Dobro, Incognito, ti si imao tu priliku da vidiš i nešto, možda, bolje i modernije, ali ja samo govorim o onom što se kod nas uvodi.Ono pitanje "A znaš šta ti za to treba" je bilo iz čisto dobre namere, jer i sam znaš da ima različitih sistema pod tim imenom ADSL.Ono što si ti video, i probao, sasvim izvesno, nije isti sistem kao ovaj.A ja, pomalo, razmišljam da ovaj naš "razgovor" čitaju i neki koji nemaju ni moje, ni tvoje iskustvo. :!: Za njih je to moje objašnjenje, možda, korisnije od našeg međusobnog prepucavanja.Lep pozdrav! :)

Da se vratimo malo na temu, jutros je nekoliko osoba koje su se prijavile na mailing listu Sezama dobilo e-mail sledece sadrzine:

Telekom Srbija i SezamPro su završili sve neophodne tehnicke pripreme za realizaciju servisa pa ostaje samo deo administrativne procedure u Ministarstvu što ce, kako se nadamo, biti finalizovano u najbližoj buducnosti, o cemu cemo Vas odmah izvestiti. Uz želju da i dalje sa zadovoljstvom koristite Internet, verujemo da cemo uskoro imati priliku da Vas pozdravimo kao jednog od prvih korisnika ADSL-a u Srbiji.

Prema njihovim recima, ADSL nam za par dana moze zakucati na forum, mada, posto sve zavisi od Telekonja termin "najbliza buducnost" moze imati sasvim drugo znacenje
40.gif

Nazalost za cene se jos nista ne zna. Ko zna da li ce i kad ponude ADSL znati koliko para da nam uzmu
27.gif

Ja jedva čekam ADSL da dođe u Sombor. Iskreno, to mi je jedini mogući vid da se smaknem sa prokletog dial-up-a, koji me ubija! Na kablovski ne mogu, a za bežični treba platiti 20000 din. za instalaciju opreme, a košta 1400din 64kbps. Ma nepada mi napamet.
Znači čekam ADSL,....

Ne vidim sto ne bi radio isto... Mislim da oni garantuju protok za paket koji uzmes...
btw, procitao sam mnogo postova na nekim drugim forumima gde TVRDE da ADSL krece od 15.11. Evo danas je 15.11. i na sajtovima Sezama, Beotela i ostalih i dalje stoji uskoro (vrlo neocekivano). Muka mi je vise od njih!
33.gif
Nalozili su narod na ADSL, a sad nece ni cene da kazu iako ih sigurno znaju. O pustanju usluge i da ne govorimo...

P.S. Svaka cast DabaMANu na najboljoj kolekciji smajlija
7.gif

Kad se uzme u obzur da sam kablovski internet čekao 14 meseci, uopšte neću biti iznenađen ako ADSL bude kasnio par meseci. Naprotiv, biću prijatno iznenađen ako bude kasnio samo par meseci (2-3), a ne, recimo, godinu damna i više.

Meni nikako ne bi smetalo da kazu da od ADSL-a u narednih 5-6-7-8-9 meseci ili nebitno koliko vec nema nista, ali nervira me sto kazu USKORO, a to USKORO otegne se par meseci. A i sami znaju da nece biti USKORO. Za to vreme ne znaju ni odokativno da kazu cene; niti opreme niti mesecne pretplate (pitam se da li zaista ne znaju)! Ovo je vec psihicka tortura za koju su odgovorni ISP-ovi koji su se na sav glas drali da ADSL dolazi USKORO. Ovo dalje sto pise je malo off topic: na identican nacin postupa i PTT sa svojim kablovskim internetom: USKORO. Iako znaju da je kompletna mreza jednosmerna, oni i dalje pricaju USKORO. Koga oni to vise lazu, sebe ili nas?
24.gif

Ma da... sad ce svi da ponude ADSL... A to sto ako izuzmemo Veratov link (jedini pravi nezavisni link koji je doduse malko problematican ali ima veci protok nego svi ostali zajedno), cela Srbija (kroz Telekomove linkove) nema ni cca 160 Mb/s sa ostatkom sveta to nema veze... Kao ni to da ima preko 20000 redovnih (a ko zna koliko onih koji ne ispucaju ni 2 sata dnevno) ne-Veratovih dialup korisnika, i preko 1000 broadband korisnika (avg 128 kbps, i ako realno vise to ide, mnogi ne uzimaju 'garantovani' protok) preko zakupljenih vodova, kablovske ili retkih WiFi provajdera koji idu preko Telekoma...

Dakle, da to racunamo ovako - neka je 56kbps dovoljno za 16 korisnika dialup-a (posto se retko kad kace svi u isto vreme i etc...). Dakle oni jedu link od 1250x56kbps = 70000kbps, odnosno ~68Mbps...

1000 broadband korisnika jos bolje jede link: 1000*128 kbps = 125 Mbps...

Sto kad sve sakupimo, dobijemo link od ~193Mbps - realno Telekom (i svi provajderi bazirani na njegovim linkovima) se 'guse' i sreca je to sto jos nije dosla zima zajedno sa raspustima i odmorima pa kad svi povuku koliko mogu... Verujem da je i to jedan od razloga odugovlacenja sa ADSL-om...

Zamisli da na tako opterecen link zakacis jos 500 ADSL korisnika sa prosecnim slabim 256 kbps paketom... Pa sve ce se raspasti...

Pogledajte neki moj post sa pocetka ove teme... Lepo sam rekao da pre nove godine i ne sanjate o uvodjenju ADSL-a, a i kakve vas cene ocekuju... I jos sam napisao 'zivi bili pa videli' ;) ... Nece mene Telekom izneveriti, isuvise dugo se bavim njima da su mi postali predvidivi :lol:

E da ne poverujes, citam danas novi Svet Kompjutera kad ono PREKO CELE STRANE Sezamova reklama za ADSL! Cak ne pise ni ono njihovo "uskoro", nego kao da usluga vec postoji. A i sami znaju da pre februara - marta od toga nema nista. Krajnje bezobrazno sa njihove strane
32.gif

Februar, Mart, pa to je cela večnost bre... :?
Ne razumem zašto odlažu toliko kad su rekli još pre koji mesec da su svi tehnički uslovi ispunjeni, i od strane Sezama i od Telekoma, i da se čeka samo da se reše neke administrativne procedure u Ministarstvu.

Ma neverovatno, koliko se sporo sve odvija u ovoj našoj jadnoj zemlji. Pa jel smo mi jedina zemlja u okruženju koja nema ADSL?

Back