ADSL pocetak u Srbiji

Ne nervira mene nikako to sto smo jedna od retkih zemalja na Balkanu koja nema nikakav net osim dial up-a... Nego sto lazu ko braca Grim! Godinama vec lazu: adsl/cable do kraja meseca, godine... I tako lazu, lazu, lazu i lazu... Sami sebi postavljaju rokove koje ne mogu da ispostuju. Tako i Sezam ZNA da od ADSL-a nema nista jos narednih par meseci ali OPET reklamira na sav glas kao da je ta usluga vec dostupna, samo treba proci kroz "administrativne poslove". Pih, sitnica... Sad kad se i njima smucilo da se vade na izgovor da nema tehnickih mogucnosti - izmislili su nesto novo: administrativni poslovi. Heh (kiselo)...

Anonymous:
Ne nervira mene nikako to sto smo jedna od retkih zemalja na Balkanu koja nema nikakav net osim dial up-a... Nego sto lazu ko braca Grim! Godinama vec lazu: adsl/cable do kraja meseca, godine... I tako lazu, lazu, lazu i lazu... Sami sebi postavljaju rokove koje ne mogu da ispostuju. Tako i Sezam ZNA da od ADSL-a nema nista jos narednih par meseci ali OPET reklamira na sav glas kao da je ta usluga vec dostupna, samo treba proci kroz "administrativne poslove". Pih, sitnica... Sad kad se i njima smucilo da se vade na izgovor da nema tehnickih mogucnosti - izmislili su nesto novo: administrativni poslovi. Heh (kiselo)...

Bas fino, zaboravih da se potpisem

Izgleda da su ustanovljene cene za provajdere, malopre procitah na drugom forumu...

Tarifiranje se vrsi po broju portova koje provajder zakupljuje, i za vece kolicine cene izgledaju otprilike ovako (bez poreza, po jednom portu):

3050 din 768k
2200 din 512k
1500 din 256k

Uz to, provajder zakupljuje ukupni transfer do Telekoma koji je reda 25000 dinara za 1 Mbps. Na ovo ce provajder jos da nakalemi opremu i instalaciju kod korisnika. I naravno - legendarnih 20% poreza drzavi. Znaci - bice deracina koju normalan korisnik sebi nece moci da priusti. Vrlo neocekivano od Telekoma...

Pa to onda i nije puno, mislim recimo:
1500 + porez 20% = 1800din za 256/64k

Ili ipak možda nisam dobro razumeo to oporezivanje, mislim jel na tu cenu tarifiranja telekom udara porez i onda još plus 20 odsto državi, ili šta?

DabaMAN:

Ili ipak možda nisam dobro razumeo to oporezivanje, mislim jel na tu cenu tarifiranja telekom udara porez i onda još plus 20 odsto državi, ili šta?
Izgleda da ovde niko nista nije razumeo, po nekim informacijama cena ADSL-a 256/64 krajnjeg korisnika nece stajati manje od 5000/din mesecno, naime evo jednog citata (mesecna pretplata krajneg korisnika ce stajati od 800/din do 1200/dindok ce se u zavisnosti od konekcije placati od 4000 do 7000/din mesecno +20% globe drzavi na sve to) Divno nemam reci zaista, obzirom da nama u CH 256/64 dolazi potpuno gratis uz telefonsku liniju samo sto smo na taj nacin ograniceni na 10/Gb mesecno, sledeca varijanta koja se placa je 1000/256 bez limita i kosta 46/Chf(nesto manje od 35/€) i tako redom sve do najskuplje varijante koja kosta manje od 600/Chf i podrazumeva dva kanala VDSL-a od po 25/Mbps. I jos nesto Dali ste znali da cemo biti najverovatnije jedina zemlja u evropi gde ce VOIP via ADSL biti strogo zabranjen???
Eto gde mi zivimo, Sramota.

Pogledajte stranu-dve iza... Ja vam vec izvedoh okvirnu racunicu koliko ce sve kostati...

A VoIP preko ADSL-a ce normalno biti zabranjen... Cim centrale registruju protok sa h.232, h.320, h.324, etc. headerima, tras - zavrsili ste ADSL karijeru... I sami znate da ce u ugovoru pisati da Telekom moze da promeni, limitira ili potpuno iskljuci pruzanje ADSL usluge bez ikakvog obrazlozenja.

Ako se pocnu ljudi buniti pa se izvrsi presija na Telekom da dozvoli VoIP preko toga, samo ce u centralama namestiti traffic shaper-e sa QoS standardima, gde ce QoS podeliti da prvo prolaze paketi generalne primene (HTTP, FTP, POP/IMAP, P2P etc.) a tek onda VoIP, sto ce taman naciniti isti neupotrebljivim znajuci navike prosecnog Srbina (P2P do bola) i znajuci koliko je slab Telekomov link ka svetu...

Anonymous:
DabaMAN:

Izgleda da ovde niko nista nije razumeo, po nekim informacijama cena ADSL-a 256/64 krajnjeg korisnika nece stajati manje od 5000/din mesecno, naime evo jednog citata (mesecna pretplata krajneg korisnika ce stajati od 800/din do 1200/dindok ce se u zavisnosti od konekcije placati od 4000 do 7000/din mesecno +20% globe drzavi na sve to) Divno nemam reci zaista, obzirom da nama u CH 256/64 dolazi potpuno gratis uz telefonsku liniju samo sto smo na taj nacin ograniceni na 10/Gb mesecno, sledeca varijanta koja se placa je 1000/256 bez limita i kosta 46/Chf(nesto manje od 35/€) i tako redom sve do najskuplje varijante koja kosta manje od 600/Chf i podrazumeva dva kanala VDSL-a od po 25/Mbps. I jos nesto Dali ste znali da cemo biti najverovatnije jedina zemlja u evropi gde ce VOIP via ADSL biti strogo zabranjen???
Eto gde mi zivimo, Sramota.
Pa dobro sad taj gratis nije bas gratis jer swisscomu placas 23 franaka mesecno za pretplatu, ha, ha, salim se. Zaista je tuzno sa tim cenama :cry: A sto se tice VoIP-a, meni je sasvim logicno da telekom nece da dozvoli VoIP na ADSL u, jer koliko je meni poznato nigde u zapadnoj evropi se likalni telefonski pozivi ne naplacuju, ili se naplacuju simbolicno 1 poziv 1 cent U swisscomu ga ne naplacuju uopste a u srbiji koliko mi je poznato telekom bas tu ubire najvise novca, pa je sasvim logicno da nece dozvoliti ne samo VoIP nego najverovatnije nijednu vrstu audio ili video konferencije.... Nazalost to u nasoj zemlji ce potrajati jos koju godinu, jel koliko sam nacuo sada ce produziti monopolski ugovor telekomu do juna 2007-me, ovo naravno nemora da bude tacno, ali.... :roll:

Šta im to znači samo Beograđanima, a tokom 2005 (što sigurno znači novembar, decembar te godine, ili eventualno prvi meseci sledeće) Niš i NS? Pa nema Srbija samo tri grada?! Šta je sa ostatkom države ljudi?! :shock:

EVO UGOVORA:

PREDUZEĆE ZA TELEKOMUNIKACIJE
«TELEKOM SRBIJA» a. d.
BROJ:
DANA:
B E O G R A D

Na osnovu člana 39. stav 2. Statuta Preduzeća za telekomunikacije «Telekom Srbija» a.d. generalni direktor Preduzeća za telekomunikacije «Telekom Srbija» a. d. , dana ________ 2004. godine donosi sledeću :

O D L U K U
O POPUSTIMA NA CENE ADSL PRIKLjUČAKA U VELEPRODAJI INTERNET OPERATORIMA

Tačka 1.
UTVRĐUJE se da se pod veleprodajom ADSL priključaka u smislu ove odluke podrazumeva prodaja najmanje 10 ADSL priključaka Internet operatorima za sopstvene potrebe ili potrebe korisnika njegovih Internet usluga.
Veleprodaja ADSL priključaka, u smislu predhodnog stava, ne podrazumeva obezbeđivanje terminalne opreme i drugih elemenata utvrđenih tačkom 4. Odluke broj 25026 od 16. marta 2004. godine.

Tačka 2.
ODOBRAVA se POPUST na cene utvrđene Odlukom broj 25026 od 16. marta 2004. godine, pri veleprodaji ADSL priključaka Internet operatorima, i to :
2.1. na cenu za zasnivanje pretplatničkog odnosa, tako da ista po ADSL priključku iznosi 4500,00 din.
2.2. na mesečnu pretplatu, tako da ista po ADSL priključku iznosi:
• Paket 1 servisa 256/64 kb/s = 1.500,00 dinara ;
• Paket 2 servisa 512/128 kb/s = 2.222,00 dinara ;
• Paket 3 servisa 768/192 kb/s = 3.056,00 dinara ;

Tačka 3.
UTVRĐUJE se DODATNI POPUST na cenu za zasnivanje pretplatničkog odnosa utvrđenu tačkom 2.1. ove Odluke, u zavisnosti od količine zahtevanih ADSL priključaka, tako da:
• od 51 do 200 priključaka cena je 3750,00 dinara po ADSL priključku ;
• od 201 do 1000 priključaka cena je 3000,00 dinara po ADSL priključku ;
• preko 1000 priključaka cena je 2250,00 dinara po ADSL priključku;
Popust utvrđen predhodnim stavom ove tačke odobrava se prema broju ADSL priključaka koje Internet operator zakupi po pojedinačnoj narudžbini.

Tačka 4.
UTVRĐUJE se da Internet operator prilikom svake narudžbine plaća jednokratnu cenu po ADSL priključku utvrđenu tačkom 2. ove odluke .

Tačka 5.
UTVRĐUJE se DODATNI KOLIČINSKI POPUST po ADSL priključku na cenu mesečne pretplate utvrđenu tačkom 2.2. ove Odluke, za Internet operatore koji istovremo koriste uslugu Direktan pristup Internetu, koji iznosi:
• za broj priključaka od 201 do 1000 i zakupljen pristup Internetu brzinom od najmanje 10 Mb/s mesečna pretplata po priključku je;
- Paket 1 servisa 256/64 kb/s = 1.050,00 dinara;
- Paket 2 servisa 512/128 kb/s = 1.575,00 dinara;
- Paket 3 servisa 768/192 kb/s = 2.100,00 dinara;
• za broj priključaka preko 1000 i zakupljen pristup Internetu brzinom od najmanje 34 Mb/s mesečna pretplata po priključku je;
- Paket 1 servisa 256/64 kb/s = 600,00 dinara;
- Paket 2 servisa 512/128 kb/s = 900,00 dinara;
- Paket 3 servisa 768/192 kb/s = 1.200,00 dinara;
Popust se odobrava na ukupan broj ADSL priključaka koje zakupi Internet operator.

Tačka 6.
Isporuka saobraćaja do Internet operatora obavlja se preko resursa koje je Internet operator već zakupio od «Telekom Srbija» a. d. za pružanje bilo kog servisa, a mesečna obaveza za deo opsega potreban za isporuku saobraćaja određuje se posebno.
Isporučeni saobraćaj se od postojećeg servisa razdvaja primenom bilo koje tehnologije koju zakupljeni resurs dozvoljava (VLAN, PVC, digitalni kanal, itd) uzimajući u obzir tehničke mogućnosti Internet operatorom.

Tačka 7.
Podrazumevana širina propusnog opsega za isporuku saobraćaja iznosi 1Mb/s na svakih zakupljenih 32 ADSL priključka i uračunata je u cenu priključka. Internet operator može zakupiti i širi propusni opseg u koracima od 1Mb/s, a razlika u ukupnom propusnom opsegu plaća se za svaki Mb/s prema cenovniku za uslugu Direktni pristup IP VPN (Virtuelna poslovna mreža IP – L3 VPN) za brzinu 1Mb/s umanjenu za 50% tako da cena iznosi 8750,00 dinara.

Tačka 8.
Cena za pristup Internetu, za deo saobraćaja koji ostvaruju zakupljeni ADSL modemi, izuzima se iz ukupnog zakupljenog opsega za uslugu Direktan pristup Internetu i plaća se za svaki Mb/s prema sledećem cenovniku (za uslugu Direktni pristup Internetu za brzinu 1 Mb/s sa sledećim popustima za ukupan zakupljen broj ADSL priključka):
• za broj ADSL priključaka od 201 do 1000 cena je 25800,00 dinara za svaki Mb/s;
• za broj ADSL priključaka preko 1000 cena je 19400,00 dinara za svaki Mb/s.

Tačka 9.
Telekom Srbija a.d., u okviru svoje poslovne politike, određuje i definiše maksimalne količine ADSL priključaka koje u skladu sa ovom Odlukom može da kupi pojedinačni Internet provajder.

Tačka 10.
Na cene utvrđene ovom odlukom obračunavaju se porezi, takse i druge fiskalne obaveze prema važećim propisima.

Tačka 11.
Za sprovođene odluke zadužuje se Direkcija za Biznis korisnike Preduzeća «Telekom Srbija» a. d.

Tačka 12.
Ova odluka se primenjuje počev od 05.12.2004. godine

GENERALNi DIREKTOR
«TELEKOM SRBIJA»a. d.

AJD SAD? Da vidimo misljenja?
Pozdrav!

Profesionalac:
...ni dvojnici ni oni koji su na PCM ili FM uredjajima...
btw - sve mi se cini da se polako odustaje od ADSL-a... Niko to vise i ne spominje, kad zovem provajdere da se raspitam, ljudi maltene ne znaju o cemu pricam.........

tuzno
Da sam dvojnik, to znam (i osecam), ali da li sam na PCM ili ne daj boze FM, nemam pojma...
Bas kad su PCM i FM u pitanju, sta zapravo to znaci i da li se moze kako znati da li sam i na takvo cudo "navucen" ?
Znaci, dvojnici "odbij" sto se tice ADSL :(

FM - frekvencijski multiplekser - je uredjaj nesto starije generacije, propusni opseg parice 64kbps deli na 4 dela po 16kbps i redja ih jedan iznad drugog u frekvencijskom opsegu, sto znaci da ce brzina interneta na ovakvoj liniji biti 14.4k ili malo vise od toga. Prepoznaju se po malom izoblicenju zvuka u slusalici.
PCM - Pulse Code Modulation - je uredjaj koji naizmenicno velikom brzinom pusta signal jednom po jednom korisniku koji je nakacen na njega. Dobra stvar kod ovog uredjaja je da ostavlja ogranicenje samo u protoku bitova, pa se na ovakvoj liniji moze izvuci solidnih 33.6k (v.34) - a ponekad i do 40k (v.90). Prepoznaju se po malom sustanju u slusalici.
Ipak, najsigurniji metod ti je da pozoves 977 i pitas da li je tvoja linija na PCM uredjaju i kom, duzni su da ti to kazu.

poz

Back