ADHD ili hiperaktivnost kod dece

Ecolily, odluka o davanju tako teških lekova detetu nije nimalo naivna, još manje jednostavna. Mi smo jedva presekli.Pre toga sam se raspitala na mali milion strana, a zatim je pio oko godinu i po. Zapravo koristili smo ih dve školske godine(bez raspusta). Sada mi je žao što nismo i ranije,jeste da samo kratkotrajno pomažu,ali manje bi propatio. Jednostavno, vreme koje je pred vama će vam biti najbolji pokazatelj da li vam to treba ili ne.:)

Riblje ulje,...lekari su uvek pre za ,,kašikom,, pod uslovom da dete to hoće da popije.Pošto je malo onih koji hoće da piju onu ,,gadost,, onda u lekićima. :D Bitno je da iz očaja ne posegneš za onim Omega-3 preparatima za odrasle.Nemoj,već isključivo Omega-3 for kids. ;)
Bilo bi jako lepo da bilo kakva riblja ulja pomažu, samo to uopšte nije slučaj...

Moram sa zaljenjem da konstatujem da u pomenutoj ustanovi gde WW radi a za koju je vezan gornji post od pre dve godine vise ne postoji ovakav tim, jer se raspao zbog losih interpersonalnih odnosa, ali koga nema bez njega se moze, pa tako tim koji je ostao a sastoji se od med. sestre, psihologa i psihijatra (WW) sasvim dobro, ako ne i bolje zbrinjava ovu decu u Savetovalistu. Sto je jos vaznije, u Domu Zdravlja kome to savetovaliste pripada WithdrawnWater je nedavno odrzala odlicno i veoma poseceno predavanje o ADHDu, kome je uz strucnjake medicinskog profila prisustvovao i veliki broj roditelja (oko 120 ljudi je bilo), a koji su u odlicnoj prezentaciji koja je usledila bili u prilici da se informisu o ovom problemu-medicinskom poremecaju na razumljiv nacin jasnim jezikom bez preteranog oslanjanja na medicinsku terminologiju i jezik koji je nepristupačan laicima. O tome predavanju jos se prica kao o jednom od najboljih koje je odrzano u toj ustanovi od kad su takva predavanja (obavezna za medicinsko osoblje) pocela da se drze u poslednjih par godina, pa svim sapatnicima-roditejima ovakve dece preporucujem da se raspitaju kada ce u nekom Domu Zdravlja opet biti drzano predavanje o ADHDu jer ce ga drzati WithdrawnWater. Prosti duhom, neuki i neobrazovani iz struke zdravstvenih i prosvetnih radnika koji misle da nesto o ovome znaju, mogli bi da prisustvuju i da ponesto cuju i nauce, u cilju dobrobiti dece sa kojima rade.
Erozija svake etike i licnog morala u svojstvu promocije licnih malicioznosti prema boljima od sebe ide dotle da se necija forumska rec ispisana u ime pomoci kaci po javnim glasilima ustanova sa sprdnjom. Ali to samo govori o potpisnicima takvih gestova. Bolje bi im bilo da vode racuna o sospstvenom zdravlju jer mrznja je toksicna samo po onoga ko u njoj obitava, i unistava i zdravlje a i zivot.

Potpuno si u pravu! Neverovatno je koliko su zlobni i sujetni oni koji o ADHD znaju ili malo, ili nimalo, ili se drže teorija napuštenih pre 30 godina i slično! Kad je u pitanju ADHD definitivno mogu da kažem puno toga, i mnogo više nego li oni koji su proterali WithdrawnWater odavde i jako je žalosno da je za neke članove foruma mišljenje ljudi koji su ili pogrešno informisani ili blage veze o tome nemaju (dijete i tako to!) jednako relevantno kao i njeno - nije ovo fudbalska utakmica, pa da se navija za jednu ili drugu stranu... Prosto, ona je u pravu, oni koji su je, iz ovog ili onog razloga napadali, nisu u pravu, i nema šta više da se diskutuje! Dakle, ko hoće o ADHD da sazna činjenice, a ne maštarije na slobodnu temu a ponegde i pravu kafansku filozofiju, nek čita njene postove, takođe, moja malenkost je napisala jedan post na drugoj temi, za koji se skromno nada da nije baš pisan napamet. Ako je WithdrawnWater i bila oštra prema nekom, to je skroz opravdano, nedopustivo je da se napamet dele štetni saveti, koliko god to nečiju sujetu vređalo!

Ko može da čita engleski na ovom linku dole može da nađe šta vodeći svetski ekspert za ADHD Russel Barkley tvrdi, pa nek upoređuje sa onim ko šta piše, i jasno će sve biti kao beli dan. A ako se neko bude još koprcao i poricao činjenice, nek iznese svoje stavove tačku po tačku pa ćemo da upoređujemo sa onime što može da se nađe u stručnim radovima objavljenim u najrelevantnijim svetskim peer reviewed žurnalima. Da se razumemo, stavove Szasz-a, Breggin-a, i Baughman-a ne nameravam ni da komentarišem...

http://www.russellbarkley.org/images/BarkleyCh01.pdf

Poslednja izmena:
Zdravo svima!Kako ste? Mi smi svi bili bolesni. Sad smo vec blizu ozdravljenja. U medjuvremenu smo krenuli kod psihologa na vezbe da bismo poboljsali koncentraciju, paznju....Dobila sam savet da proverimo kandidu u krvi i u organizmu, i eventualno neku alergiju. Cula sam vec razna misljenja da kandida moze da izaziva hiperaktivnost. Sta su vasa misljenja i iskustva?
Ne bih uopšte rekao niti da je moguće ozdraviti od ADHD-a, niti da psiholog može bilo šta da učini ako se simptomi ne kontrolišu lekovima - subjektivni utisak roditelja koji svom detetu želi sve najbolje ume i da ne odgovara stvarnosti - svi vidimo ono što želimo, najbolje merilo uspeha ili neuspeha je uspeh u školi, naročito u srednjoj i na fakultetu - studiranje sa netretiranim ADHD ume da bude nemoguća misija... Kandida uopšte ne izaziva ADHD, a ni alergije...

Jako mi je žao što WW više ne obitava ovde. Voleo bih da stupim u kontakt s njom jer imamo dete sa ADD. Naše dete je potpuno inorisanio u školi od učitelja. Promenili smo tri učiteljice i nijedna od njih nije imala volje da se bavi ovim problemom. Naše dete je opisano od reči do reči ovde http://forum.krstarica.com/showthre...ost-kod-dece?p=3937680&viewfull=1#post3937680.
Kako se inače šalju PP ovde? Jako mi je bitno da kontaktiram WithdrawnWater. Njeni postovi su mi mnogo pomogli da bolje shvatim svoje dete.

Саша не може да прима и да шаље приватне поруке јер је почетник са само једним постом. ;)
Такав је софтвер овог сајта тј. форума.
Нека оде на профил WW и нека јој тамо напише поруку, за почетак. Сврати она бар једном недељно да погледа има ли порука за њу. ;)

Ne bih uopšte rekao niti da je moguće ozdraviti od ADHD-a, niti da psiholog može bilo šta da učini ako se simptomi ne kontrolišu lekovima - subjektivni utisak roditelja koji svom detetu želi sve najbolje ume i da ne odgovara stvarnosti - svi vidimo ono što želimo, najbolje merilo uspeha ili neuspeha je uspeh u školi, naročito u srednjoj i na fakultetu - studiranje sa netretiranim ADHD ume da bude nemoguća misija... Kandida uopšte ne izaziva ADHD, a ni alergije...

Drago mi je da ste ponovo otvorili temu ADHD.Vidim da FelineBoy ima dosta iskustva, mozda i savete za nas roditelje.Mene su licno godinama terali da idem u smer kandida, alergija, dijete i sl. Zar ne mislite da je sve ovo samo jedna industrija koja hoce da iskoriscava nemoc i brigu roditelja? Zato sam i pitala ostale roditelje da li ima neko iskustvo sa time.

Ја сам лаик за адхд, али ми делује потпуно невероватно да кандида може бити узрок.
Ма хајте, кандида постоји дуго колико и човек и сад одједном је она крива за адхд?
Што то раније није пало неком на памет? :think:

Zasto su onda ljudi, takozvani strucnjaci napravili citav biznis sto se tice lecenje dece sa adhd i autizmom? Niko ih ne kontrolise, a uzimaju velike pare. Na primer testovi na razne alergije krecu od 3000, pa navise do 15000. Samo zamute roditeljima glavu. Licno sam videla dete od pet godina, koji imao autizam i na zalost nije govorio. Majka mi je rekla da ima alergiju na gluten, kazein, pa je sad na dijeti. Medjutim poboljsanja nema...Ipak dugo se nismo videli.
Moje licno misljenje da zdrava ishrana je najvaznija i ne treba dete forsirati na kojekakve dijete. No sve je to stvar individue.

Не знам, кажем лаик сам за ту област али ми ипак делује као неучна фантастика да глутен, казеин, гљивице или не знам шта већ може узроковати аутизам или адхд.
Морам ову тему да прочитам од почетка до краја. Мислим да је добро конципирана и да може пуно да се научи одавде.

Zasto su onda ljudi, takozvani strucnjaci napravili citav biznis sto se tice lecenje dece sa adhd i autizmom? Niko ih ne kontrolise, a uzimaju velike pare. Na primer testovi na razne alergije krecu od 3000, pa navise do 15000. Samo zamute roditeljima glavu. Licno sam videla dete od pet godina, koji imao autizam i na zalost nije govorio. Majka mi je rekla da ima alergiju na gluten, kazein, pa je sad na dijeti. Medjutim poboljsanja nema...Ipak dugo se nismo videli.
Moje licno misljenje da zdrava ishrana je najvaznija i ne treba dete forsirati na kojekakve dijete. No sve je to stvar individue.

Bas to, BIZNIS! Farmaceutska mafija sama smislja bolesti i predlaze nove lekove! Sta je ove jeseni sa svinjskim gripom??!!! Koliko su dece izlecili od ADHD-a? Okrenite se prirodi, biljkama i sto je najvaznije molitvi bogu!

Не знам, кажем лаик сам за ту област али ми ипак делује као неучна фантастика да глутен, казеин, гљивице или не знам шта већ може узроковати аутизам или адхд.
Морам ову тему да прочитам од почетка до краја. Мислим да је добро конципирана и да може пуно да се научи одавде.
За аутизам знам да је у једној од Оприних емисија на Фоксу, пре рецимо око три године, био ,,форум" родитеља у студију који су сви имали аутистичну децу.
Гости су биле и две жене које су имале децу оболелу од аутизма, једна белкиња са јединцем и црнкиња која је имала близанце, један је био здрав, а другом је са око три године дијагностификован аутизам.
После око две године посебно конципиране дијете и рада са децом она су се почела опорављати и сада су за свој узраст, бар по мишљењу лекара, интелектуално и социолошки уобичајено развијена деца.
Обе жене издале су књиге о властитом искуству, тако ко може да чита на енглеском нека покуша, ионако се од медицине као такве данас , бар што се аутизма тиче ничему не може надати.

a koliko vakcine, one obavezne uzrokuju autizam, adhd i mucanje kod dece
pitanje nije postavljeno samo tebi nego uopšte
a verujem da ti imaš literaturu iz koje možeš naći odgovor i na ovo moje pitanje
molim te

Odakle to tebi da vakcine prouzrokuju autizam? Pa čovek koji je to "dokazao" je posle sam priznao da je sve izmislio radi samopromocije, članak je izbačen iz The Lancet-a. Autizam ima samo jedam uzrok: genetiku, pa je roditeljima mnogo lakše da sebe lažu time da to "uzrokuje ovo i ono" nego da prihvate činjenicu da su oni svom detetu preneli gene autizma... Ne treba se zbog toga samooptuživati, niko nije mogao da bira koji će deo svog genetskog nasleđa da prenese na decu.
Oni koji tvrde suprotno nek pokažu neko dete koje se "izlečilo" od autizma kojekakvim dijetama i sl: znači ne neka rekla kazala, nego dokumentovan i naučno verifikovan slučaj. Da li znate koliko ih ima do sada? Niti jedan. Bilo bi predivno da su u pitanju alergije i sl, ne bi onda autizam bio ništa strašno, kao što jeste. Svi treba da se čuvaju šarlatana i sl, njima je stalo samo do novca, a ne da detetu bude bolje, zato iznose kojekakve "primere", prevare kao što su "indigo deca" i sl, apeluju na emocije a ne na razum... DA JE I JEDNA JEDINA OD TIH METODA "LEČENJA AUTIZMA" EFIKASNA BILA BI KORIŠĆENA I AUTIZMA NE BI BILO, iskorenili bi ga kao što su iskorenjene velike boginje.

Evo kakvim se metodama služe ti "alternativni" sveznadari koji dokazuju "štetnost vakcinacije i sl", kako sir izaziva autizam, višak testosterona i ostale gluposti:

An investigation published by the British medical journal BMJ concludes the study's author, Dr. Andrew Wakefield, misrepresented or altered the medical histories of all 12 of the patients whose cases formed the basis of the 1998 study -- and that there was "no doubt" Wakefield was responsible.

Prosto, čovek je sve vreme svesno lagao, falsifikovao podatke...

Evo jednog članka o tome: http://www.cnn.com/2011/HEALTH/01/05/autism.vaccines/index.html

Razlog? Prosto, potplatila ga je advokatska kancelarija koja je zarađivala pare tako što je "pomagala" roditeljima autistične dece da "tuže" farmaceutske kompanije koje prave vakcine (MMR - measles, mumps and rubella vakcine u ovom slučaju, ali svi njihovi "argumenti" su tog tipa), čoveku je suđeno, i lepo je sve priznao pa su mu trajno zabranili da se bavi medicinom u UK, mada bih ga ja poslao na dužu robiju zbog igranja ljudskim sudbinama za šaku novca...
Ovde dole se lepo vidi koliko su novca prevarant & Co uzeli na ime mita da bi "otkrili da je vakcinacija štetna":

http://briandeer.com/wakefield/legal-aid.htm

This page is material from the award-winning investigation by Brian Deer for The Sunday Times of London, the UK’s Channel 4 TV network and BMJ, the British Medical Journal, which exposed vaccine research fraudster Andrew Wakefield | Investigation summary - sudija ga je nazvao prevarantom na sred suđenja, mislim da to dosta govori, ako se ima na umu da Britanija nije Srbija pa da možeš da vređaš koga hoćeš..

Poslednja izmena:
Пошто нисам стручна за дату тему, је л' можеш да ми даш неки линк о генетској условљености аутизма?
Да ли је доказано о коме се гену ради, на ком хромозому и начин преноса?
Иначе сам поборник става да је генетика углавном крива за све.

За аутизам знам да је у једној од Оприних емисија на Фоксу, пре рецимо око три године, био ,,форум" родитеља у студију који су сви имали аутистичну децу.
Гости су биле и две жене које су имале децу оболелу од аутизма, једна белкиња са јединцем и црнкиња која је имала близанце, један је био здрав, а другом је са око три године дијагностификован аутизам.
После око две године посебно конципиране дијете и рада са децом она су се почела опорављати и сада су за свој узраст, бар по мишљењу лекара, интелектуално и социолошки уобичајено развијена деца.
Обе жене издале су књиге о властитом искуству, тако ко може да чита на енглеском нека покуша, ионако се од медицине као такве данас , бар што се аутизма тиче ничему не може надати.
Po tebi je Oprina emisija (gledanost je jedino bitna, npr jel video neko kako Tom Kruz ničim izazvan skače po onom otomanu?) jednako relevantna kao i mišljenje naučne medicine? Neverovatno! Prosto roditelji "vide" ono što žele da vide, autizam je krajnje ozbiljna stvar da bi se o njemu govorilo na tako neozbiljan način. Takve emisije samo daju lažnu nadu roditeljima, i umesto da pokušavaju sve isprobane metode (specijalno razvijene metode rehabilitacije, psihosocijanke intervencije i sl - na žalost, jako ih je malo koje daju neke opipljivije rezultate, ali je bolje i bilo šta nego baš ništa) oni se povode za kojekakvim savetima a deca najviše trpe...

Učestvuje više gena, zato postoji ceo autistični spektrum, a ne samo jedna jedina vrsta: npr boju očiju nasleđujemo dominantno recesivno, i imamo dominantni i recesivni gen, kad ih ima više, neki utiču više, neki manje (gene penetration), neki mogu da se aktiviraju tek nekad kasnije - to otkriju npr genijalci kojima je pušenje "trave" jako zabavno, pa ako imaju gene za shizofreniju onda ih "trava" aktivira, pa kad postanu psihotični onda im više i nije potrebna - zvučim jako surovo, ali kod takvih nije kriva genetika nego oni sami...

Dokazano: duplikacija hromozoma (višak genetskog materijala, mada mislim da je tebi genetika mnogo bliža nego meni) 15q11–q13 u 1%–3% slučajeva. Onda geni NRXN1 i CNTN4, NLGN3 i NLGN4 na X hromozomu...

Evo linkova (nije CNN i sl "opšteobrazovni" sajtovi :D )

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2925224/pdf/nihms225821.pdf

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2426913/pdf/main.pdf - o strukturnim varijacijama hromozoma kod autističnog spektruma

http://www.nature.com/nature/journal/v466/n7304/full/nature09146.html - samo abstrakt, ali pošto je Nature u pitanju rekao bih da je sam vrh...

Pozz!

Drago mi je da ste ponovo otvorili temu ADHD.Vidim da FelineBoy ima dosta iskustva, mozda i savete za nas roditelje.Mene su licno godinama terali da idem u smer kandida, alergija, dijete i sl. Zar ne mislite da je sve ovo samo jedna industrija koja hoce da iskoriscava nemoc i brigu roditelja? Zato sam i pitala ostale roditelje da li ima neko iskustvo sa time.
Nije nikakva kandida u pitanju, niti alergije, a tzv Fejngoldova dijeta je jedna obična prevara, koja bi bila komična da nije opasna: problem je što uopšte ne deluje, ali zato dete bude sistematski izgladnjivano u vreme kad treba da raste. Kakva je to industrija? Pa zar mislite da ADHD nije realan problem? Niko to nije izmislio, samo u ta "stara, dobra vremena", kad se neko ponaša drugačije od ostalih, oni ga/je uhvate i išibaju, zbog "nemirnoće" - hiperaktivni ADHD, ili zbog "lenjosti" - ADD , atipične depresije i sl, i "problem rešen", tj "humana procedura" se non stop ponavlja jer "krivci" nemaju nikakvu kontroli nad onim zbog čega ih kažnjavaju - isto kao tući nekog jer mi boja kose nije odgovarajuća...

Jedina osoba ovde koja i zna u čemu je problem, i može da Vam pomogne (prepisivanjem lekova, drugog načina prosto NEMA) je http://forum.krstarica.com/member.php/23360-WithdrawnWater ostali više-manje bukvalno lupaju gluposti, ili se povode za onima koji to rade. Na sreću u Sr je sada već moguć tretman (ne i lečenje, za sada leka za ADHD nema) ADHD-a, pa ako je dete već pošlo u školu mislim da bi bilo dobro posavetovati se sa psihijatrom (sumnjam da u Srbiji bilo ko drugi može da prepiše stimulante) kada bi trebalo da se krene sa tretmanom da se izbegne gomilanje problema, netretirani ADHD je notoran po izazivanju depresije, anksioznih poremećaja, naučenog bežanja od problema ( za to ovde pomaže samo CBT kognitivno bihevioralna psihoterapija), tako da ako se počne prekasno, lekovi suzbiju sve simptome ADHD ali problemi u funkcionisanju ostaju - sada oni "drugari" koje je ADHD "dovela" stupaju na scenu, a ništa od toga nije ni bezopasno ni naivno!
Nadajmo se najboljem za Vaše dete i Vas!

Slazem se da genetika jako utice. Ali zasto to jos nije dokazano? Na primer moj brat od tetke bio je pravi djavo. Ali posto je bio sin jedinac, kog su dobili posle deset godina, svi smo mislili da je samo razmazen. On je kao tinejdzer, skakao po zamrzivacu i razbio nogom vrata i tako sl. stvari radio kad se podivljao. Onda moja sestra od ujaka isto je imala probleme, ali ne znam tacno kakve, posto ne zive u Srbiji , a problem su dosta krili u porodici. Culi smo da jedno vreme morala nekakve lekove da pije, jer nije mogla da sedi na casovima. Pa to cist adhd, zar ne? Ali to je bilo pre 30tak godina. Ona je od tada zavrsila dva fakulteta. Jao ali sta ce biti sa nama? Samo se hvatam glavu kad pomislim na skolu.
Da li je neko cuo za Modification Behaviour Chart? To je neka vrsta treninga da se promeni ,poboljsa detetovo ponasanje . Da li neko primenjivao?
Ovo moža i može nekome da pomogne, ali kod ADHD postoje problemi sa inhibicijom impulsa ("prvo uradiš šta si naumio, pa onda misliš"), sa egzekutivnom funkcijom (ako bi smo sve naše kognitivne spospbnosti zamislili kao jedan simfonijski orkestar, egzekutivna funkcija bi bila "dirigent" - omogućava da se inteligencija koristi na intelignetni način), i naročito veliki problemi sa koncentracijom (ovo je, pored problema u planiranju, glavni uzrok školskih muka dece sa ADHD). Simptomi čistog hiperaktivnog ADHD-a išezavaju sa godinama, ali ostali - egzekutivna disfunkcija i teškoće sa koncentracijom (glavni, ima ih još ali nisu previše ni bitni) ostaju, i mogu i da se pojačavaju, pa onda slede razočarenja, frustracije, odsustvo samopouzdanja, neki veći poraz može da pokrene i depresiju - a ona isto negativno utiče i na koncentraciju i na egz f-ju, i eto još ozbiljnijih problema, pa ako se još ima nesreća da se pojavi i atipična depresija uz ADHD onda i samostalno funckionisanje može da dođe pod upitnik (u najtežim slučajevima, samo i to treba imati na umu). ADHD ne pravi samo probleme u školi, nego i na poslu, npr za nekog sa ADHD-om je stići negde na vreme skoro nemoguća misija, slaba koncentracija ne pomaže ni kod jednog posla i sl... PONAŠANJE DETETA SA ADHD JESTE NAJLAKŠE UOČLJIV PROBLEM, ali daleko od toga da je i jedini

Приметио сам да је у породицама са хиперактивном децом изразито присутна индустријски произведена храна и Кока Кола.
О Кока Коли:

FENILALANIN Utiče na lučenje SEROTONINA koji izaziva zavisnost.
FOSFORNA KISELINA Smanjuje gustinu kostiju, jer vezuje kalcijum i magnezijum i stvara soli koje se ne apsobuju. Takodje izaziva bolesti bubrega, kao i stvaranje kamena.
NATRIJUM CIKLAMAT Veštacki zasladjivač koji je 1969. ZABRANJEN, jer je otkriveno da formira kancerogenu materiju u organizmu.
ACESULFAM K Veštacki zasladjivač za koji se tvrdi da nije dovoljno testiran pre pustanja u upotrebu i za koji se sumnja da je kancerogen
ASPARTAM Sumnja se da je štetan za mozak i da izaziva tumor.
NATRIJUM CITRAT Ovaj “regulator” ukusa je ustvari anestetik za jezik i antikoagulanta
NATRIJUM BENZOAT Konzervans, koji moze da reaguje sa Vitaminom C i formira Benzen, čija su kancerogena svojstva poznata. Takodje utvrdjeno je da ova hemikalija izaziva ćelijsko oštećenje, jer utiče na DNK mitohondrija. 2007. je otkriveno da natrijum benzoat (E211) izaziva hiperaktivnost i smanjenje inteligencije kod dece. Prema ovim istrazivanjima IQ opada i do 5.5 poena.

Не бих даље ништа коментарисао, а ко жели слободан је да дода властито мишљење или искуства.
"Poznavalac", hajde ti nama lepo objasni kako to serotonin može da izazove zavisnost? Lepo ti nama ovde iskuckaj prvo šta je to serotonin, koju funkciju ima u gastrointestinalnom traktu a koju u CNS-u, šta su to serotoninski receptori, šta mu to dođe 5HT, šta je to SERT - transporter čega, i kako to serotonin izazove zavisnost? A mogli bi smo da čujemo i jedno pristojno objašnjenje šta je to uopšte zavisnost, kako medicina definiše zavisnost i bolesti zavisnosti? Čisto da se ne "frljamo s terminI" kojima ni značenje ne znamo ;)
Šta je to Fenilalanin? Koju funkciju ima?
Za ovo ostalo ne smem ni da pomislim da pitam, pokopaćeš me argumentima :D

P.S. Odakle li crpeš tolika znanja, stvarno mi nije jasno...

Back