ADHD ili hiperaktivnost kod dece

Jeste, mali je verovatno za reci da li ima adhd ili ne, ali mama moze dobiti neke savete, i kad mu Viola (radi sa Rudicem) jedanput podvikne ima odmah da izbaci te pundravce. Meni je npr. jako znacilo sto sam cula, kakvim tonom, izrazom lica treba da kazes da bi te dete poslusalo, usmerilo paznju.

E, Violu obožavam :) Ona radi sa više njih, i jedina je nezgodacija što se ne može direktno kod nje, što se mene tiče. Od svih koje sam u Palmotićevoj srela, ona mi je jedina u lepoj uspomeni (a povremeno sam nastavila da je konsultujem i kada smo zvanično prestali sa tretmanima).

nas najnoviji nalaz pokazuje da nema candide:klap:...pocela sam polako da mu uvodim ostalu hranu, bez puno slatkisa...medjutim, on je i dalje nekako "divalj", kada mu se nesto ne dopada, ili me nesto brani burno reaguje, cupa ,ujeda, place da bole usi...e sad ima tu svega ipak je to musko dete, od 1.5 dana... ,a opet ja nisam uspela da zakazem pregled za njega, nemam nikakve preporuke kod koga da ga odvedem i ne bih tako da nabodem nekog u imeniku i da ga vodim po principu deus ex machine...
ja sam zabrinuta jer kod njega je sve u letu, on ne hoda, samo trci...stalno je u pokretu i uopste nije lako provoditi dane sa njim...
sto se tice zabrana, zbog takvog njegovog radoznalog uma meni je jako tesko da ne zvucim stalno preteci i sa prefiksom ne...cas mi se uspenje za racunar, pa ga cacka, s njega predje na ostalu tehniku, tipa dvd-ija, pojacala, odatle trci u kuhinju otvara fijoke,kad ga izvlacim iz wc-a,dok ga nosim on hvata sve sto mu dodje blizu saka i tako u nedogled...
ne znam pod cega sve ovo da podvem, da sam zabrinuta jesam i onda tako obracam paznju na razne stvari ...

auu, mozda ja nisam imala tih problema zato sto sam sve unapred sklonila sa donjih polica. a stolice sam odnela u komsiluk pa nije imao na sta da se penje. na trpezariski sto sam stavila veliko debelo vuneno cebe jer su ivice stola bile bas u visini njegovih ociju. dostupne su mu bile samo njegove igracke. uz cevi od radijatora se nije penjao (ja sam to radila kad sam bila mala). na prozorima su bili rajberi, a u stekerima stitnici.
auu, mozda sam ja zato sve to lako u tom uzrastu.
nemam pojma da li to tako treba, ali ja bih poludela da stan nisam prilagodila.

Divno za negativan nalaz! Ja bih ga ipak držala na nekoj umerenoj dijeti. I kontrolišite kandidu redovno. Mali je za preglede, mislim. Podignite DVD i pojačala van njegovog domašaja, ostavite jednu fioku i donji element u kuhinji i u njih stavite plastiku, šerpe i varjače, ostalo zatvorite onim stoperima. I probajte da budete što manje nervozni - ako već neće da vam ga čuvaju, neka vam pomognu oko ostalog, a vi šetajte, pričajte, mazite se, družite se. I robajte da uživate u svakom danu. Znam kako zvuči, i ja sam jedva čekala da poraste, a sad bih tako rado da opet bude mali.
Ako ste baš rešeni da ga vodite - najbolja mesta u gradu su Palmotićeva (hvale dr. Rudića, mi nismo imali prilike da ga upoznamo), i Savetovalište za decu i omladinu pri DZ Zemun u Šilerovoj.

u ovo malo kvadrata sto imam sve sam digla sto sam mogla, zastitnike sam stvaila u svaku uticnicu, a na stolove zastitne rubove...ostala mi je jos solucija da sve izbacim na ulicu i ostavim samo krevete...onda dodje mm i kaze ne mozes sve da sklonis mora da nauci da te stvari stoje tu i da se ne diraju...mesec dana sam se borila s njim da se izbaci neki mali stakleni stol i dok ga nisam sama rastavila i izbacila rasprave nisu prestale, to je bilo pre pola godine a i dan danas mi prebacuje oko tih gluposti...
mozda je preterujem , sigurno da je sve to deo tog perioda odrastanja u kojm je sada///ali to sto on radi nisam videla da rade njegovi vrsnjaci...juce je sam seo na montibajk u roku dve sekunde,dok se moja prijateljica spremala da krene on je iskoristio momenat i skocio na njega odn seo na onu sipku :eek:...kod dede je stajao pored merdevina i dok je ovaj okrenuo glavu on se popeo na sam vrh....nadam se da samo preterujem....
kao sto sam rekla ja sam u novom sadu i jos nisam nasla gde da ga odvedem,preporucuju mi neke psihologe i to je sve za sada...
a nervoza:zcepanje: niko ne zeli da mi pomogne ni oko cega, u zivotu su mi pomogle samo zene koje sam platila da spreme kucu(danas okolnosti diktiraju nesto drugo)....muz se sam iskljucio iz mog i njegovog zivota, on je duh koji prolazi ovuda i koji unese svadje i pometnje i ispari :bye:....deda ga proseta ponekada i pricuva ali to ne moze svaki dan, a baba zivi daleko, dodje samo na godisnji i prozuji....znaci u se i u svoje kljuse

auu, mozda ja nisam imala tih problema zato sto sam sve unapred sklonila sa donjih polica. a stolice sam odnela u komsiluk pa nije imao na sta da se penje. na trpezariski sto sam stavila veliko debelo vuneno cebe jer su ivice stola bile bas u visini njegovih ociju. dostupne su mu bile samo njegove igracke. uz cevi od radijatora se nije penjao (ja sam to radila kad sam bila mala). na prozorima su bili rajberi, a u stekerima stitnici.
auu, mozda sam ja zato sve to lako u tom uzrastu.
nemam pojma da li to tako treba, ali ja bih poludela da stan nisam prilagodila.

pisala sam gore kako sam ja prosla sa prilagodjavanjem, nesto sam isterala nesto nisam...mm muz ocekuje da on bude robot koji ispunjava njegove naredbe, a posto ne provodi s njim puno vremena ocekuje da ja to uradim bas kako je on zamislio :lol:

Ana, jedno pitanje za tebe....sina sam pre desetak dana odvela kod dr.homeopate i jos uvek nije pokazao nikakve reakcije....kaze dr. da bi bilo najbolje da na neki nacin odreaguje, ali za sada jos nista...kako je to kod vas izgledalo i da li dete bas mora da se "razboli" da bi neki lek poceo da deluje? Od danas sam i ja na homeopatiji, posto mi se poslednjih godina mnogo toga nakupilo na nervnoj bazi, pa da vidim da li ce mi nesto pomoci....samo me trenutno najvise opterecuje to sto mi je dr. rekla da ne koristim nikakve kreme ni dezodoranse!!!! Sve,sve, ali kako da ne koristim dezodorans na 35 stepeni!!!! Mislila sam da mogu da se koriste oni bez parfema, za osetljivu kozu, ali i to je zabranjeno! Ima li neka alternativa, a da to nije soda bikarbona i limun?

Reakcija može da bude bilo kakva - od promene u snu, varenju, do kašljanja, kijanja, konjuktivitisa. Trebalo bi da bude neke reakcije, jer je to način da se proveri da je lek 'pogođen'. Pažljivo posmatrajte sina, i zapisujte sve, ali baš sve, što vam se učini neobično i 'novo' (to važi i za vas lično). Uz to, moj vam je savet, zapisujte i pitanja za dr. Meni bar, dešava se, da kad odem posle 2-3 meseca, da ne znam šta pre da ispričam i šta pre da pitam, i pre zapisivanja sam uvek nešto zaboravljala.

Ja oristim leti neki aloja dezodorans, mada kao ne bi trebalo (no, ja bez toga ne mogu). Postoji u DM-u neki kamen u te svrhe, mnoge žene ga hvale, ja nikako da se setim i probam. Ta kršenja pravila lek oslabe, pa je poželjno da se na kontrole ide malo češće. Ali neće baš potpuno da ponište, u smislu - imaće efekta homeopatija i uz dezodorans.

Čestitam početak, i čekam lepe rezultate :)

lilmissmuffin, mislim da u Novom Sadu nema opštepoznatih dobrih lekara za ovu oblast. Ja bih, da sam na vašem mestu, dovela dete u Palmotićevu na pregled. To sigurno može i bez uputa, da se plati neka cena (koja ne može da bude astronomska). Ako oni procene da neki problem postoji, verujem da će vas uputiti kod najboljeg lekara u NS za taj slučaj - kolege su, svi se znaju.

pisala sam gore kako sam ja prosla sa prilagodjavanjem, nesto sam isterala nesto nisam...mm muz ocekuje da on bude robot koji ispunjava njegove naredbe, a posto ne provodi s njim puno vremena ocekuje da ja to uradim bas kako je on zamislio :lol:

lil@ dok je moj muž mene nervirao, to je još bila :heart:
sada me nervira kolko i komsija preko puta :whistling::ok:

taj ti je period sada jeziv do neke 2,5 godine, šta ćeš

Ana, jedno pitanje za tebe....sina sam pre desetak dana odvela kod dr.homeopate i jos uvek nije pokazao nikakve reakcije....kaze dr. da bi bilo najbolje da na neki nacin odreaguje, ali za sada jos nista...kako je to kod vas izgledalo i da li dete bas mora da se "razboli" da bi neki lek poceo da deluje? Od danas sam i ja na homeopatiji, posto mi se poslednjih godina mnogo toga nakupilo na nervnoj bazi, pa da vidim da li ce mi nesto pomoci....samo me trenutno najvise opterecuje to sto mi je dr. rekla da ne koristim nikakve kreme ni dezodoranse!!!! Sve,sve, ali kako da ne koristim dezodorans na 35 stepeni!!!! Mislila sam da mogu da se koriste oni bez parfema, za osetljivu kozu, ali i to je zabranjeno! Ima li neka alternativa, a da to nije soda bikarbona i limun?

smeš li da se namažeš alkoholom

Moj klinac u septembru krece u treci razred i vec me polako panika hvata s obzirom na problemcice koje imamo sa ucenjem,ponasanjem, druzenjem sa vrsnjacima,...nastavnicom,...:roll: mada mislim da nam je prvi razred ubedljivo bio najkriticniji, iako je sinak znao i da cita i da pise jos sa 5 godina! Disciplina mu je oduvek bila slaba strana! Jos ako vam se zalomi stroga i zahtevna uciteljica kao sto je recimo u nasem slucaju....:dash: ali sta da se radi tu smo, gde smo, borili smo se i boricemo se...iz ove koze se ne moze...:bye:

Imate li neki konkretan savet, sugestiju?
Mnogo mi se dopadaju, ovako teorijski, saveti iz knjige 'Hiperaktivno dete (sindrom malog Perice)', jeste li čitali?

Savet ili sugestiju je tesko dati, jer je svako dete prica za sebe. Ne znam koliko je vas mali hiperaktivan, a od toga u principu sve zavisi. Mi smo u prvom razredu imali problem sa sedenjem na casu, stalno je trazio razlog da ustane sa mesta (da reze olovku, ide u WC,...), a pri tom nastavnica nije verovala da je on hiperaktivan i da ima problem, vec ga je od prvog dana etiketirala kao nevaspitano dete. Mnogo smo se namucili da je u to uverimo i na kraju je i sama valjda uvidela. Zato mislim da je u stvari najvaznije da izaberete provereno dobrog nastavnika, koji ce pre svega razumeti detetov problem i znati na pravi nacin da mu pridje.

Ćao moje dame!
Eto i mene iz vaskrslih:D.Pozdrav i novopridošlim članicama(i članovima,ako ih ima na ovoj temi).Mi smo čitavo leto proveli u proputovanju.Nešto malo kod kuće,pa...pakuj prnje:). Eh,kako život može biti lep za vreme školskog raspusta,samo da duže raspust traje... Videćemo šta će biti od septembra.U obilju putešestvija je i boravak od 10 dana u N.Sadu sa starijim sinom.Danas smo stigli otuda.Nama je naravno N.Sad blizu,ali smo bili u gostima(mlađi sinčić je bio kod moje sestre).Svakodnevne šetnje po gradu,uveče smo on i ja izlazili na sokić,odlazili na kupanje na štrand sa domaćinima,na Frušku Goru...Zaista sam uživala u šetnjama i ćaskanju sa svojim mališanom.E, a zašto vam ovo pričam?
Drage moje mame koje imate mlađu decu: moj stariji sin ima potvrđen ADHD-sindrom i zaista je divno dete.Nije ih lako vaspitavati,to jako dobro znamo,no činjenica je da su oni samo deca,pomalo možda čudna drugima,pa i nama samima,no budite dosledne.Nemojte se plašiti roditeljstva,niti svoje dece.Budite naravno dovoljno tolerantne,ali dosledne u svojim zahtevima,u insistiranju da prihvate vaše granice dozvoljenog i vaša merila vrednosti.Koliko sam shvatila, neke od vas još uvek nisu načisto da li se tu radi o hiperaktivnosti ili nekoj drugoj specifičnosti.Kako god-to nije i nesme da
bude izgovor za npr.histeriju,rušilačko ponašanje,povređivanje drugih ili sebe... već isključivo za nešto veću količinu kinetičke energije,koju zbog prirode stvari,moraju izbaciti.Dakle,trudite se da ne upadnete u zamku vlastitih strahova,te da detetu zbog tih i
takvih specifičnosti, tolerišete bezobrazluk. Poštujte svoje dete,ali i sebe i svoje okvire dozvoljenog,od kojih nesmete odstupati.
Lilmiss@:mi smo pacijenti dr-ice Jasminke Marković.Preporučujem ti je jer imam poverenja u nju i ono što je sigurno,vrlo je temeljna u radu i ništa ne prepušta slučaju.Pa eto,...Pozdravčići Ani@ i BLPD@ jer nismo odavno ćaskale,i naravno svima vama .Pozzz;)

Počinjem...

Kako postupati kada je reč o domaćim zadacima?

...

Da bi se stekao jasniji uvid u problem, korisno je da određeno vreme posmatrate dete i da beležite teškoće s kojima se svakodnevno suočava. U tom smislu, popunite sledeći Radni list, koji istražuje najozbiljnije probleme.

Ovde su pobrojana ponašanja koja hiperaktivna deca (i ne samo ona) ispoljavaju kada treba da urade domaće zadatke. Pažljivo pročitajte svaku tvrdnju, i naznačite koliko često vaše dete manifestuje neko ponašanje, imajući u vidu da: Nikad donosi 0 poena, Ponekad 1 poen, Često 2 poena, Uvek 3 poena.

1. Loše i nepotpuno zapisuje u podsetnik zadatke koje treba da uradi kod kuće.
2. Zaboravlja u školi materijal potreban za obavljanje zadataka.
3. Treba ga više puta podsticati pre nego što počne s radom zadataka.
4. Odsutno je i ne dovršava zadatke.
5. Raspravlja se ili se joguni kada treba da radi zadatke.
6. Potrebno mu je mnogo vremena da uradi zadatke.
7. Postaje nervozno i isfrustrirano pri prvim teškoćama.
8. Žuri da što pre završi, i pravi mnogo grešaka.
9. Prilikom učenja kod kuće, haotično je i neorganizovano.
10. Zaboravlja da ponese domaće zadatke u školu.

I u ovom slučaju, kao i kad je bilo koje drugo ponašanje u pitanju, osnovno je da hiperaktivno dete ima neki referentni okvir u kome će delovati. Ovaj okvir podrazumeva tri pitanja: 1) gde, 2) kada i 3) kako treba obavljati domaće zadatke? Ukratko, potrebno je stvoriti pravi ritual koji će detetu obezbediti organizovanost koja mu nedostaje. Najpre da odgovorimo na ova tri pitanja.

Gde obavljati domaće zadatke?

Važno je izabrati prostor koji ne odvlači detetovu pažnju, u kome nema TV-a i koji nije prolazna soba. Osim toga, mesto za rad domaćih zadataka ne bi trebalo da se menja iz dana u dan. Postepeno ćemo uvoditi male izvore zabave. Tako će se dete navići da obavlja svoje zadatke i u manje kontrolisanim okruženjima, kao što je to škola.

Kada obavljati domaće zadatke?

Izrazita odsutnost i nestalnost hiperaktivne dece ima paradoksalni efekat, koji podrazumeva provođenje mnogo vremena u radu zadataka a da se praktično nijedan ne završi. Da do ovoga ne bi došlo, važno je jasno ograničiti vreme u okviru koga zadaci moraju da se urade, postupajući na sledeći način.

1. Izaberimo doba dana kada je nivo detetove pažnje povišen (izbegavamo trenutke kada je dete umorno ili kada postoji fiziološko opadanje pažnje) i kada nisu predviđena nikakva prekidanja, kao na primer poseta nekog poznanika;
2. Utvrdimo precizan vremenski period dovoljan za obavljanje zadatka; u ovome nam može pomoći učitelj;
3. Saopštimo detetu kada treba da počne s radom zadataka i vreme koje ima na raspolaganju. Kažemo mu da će dobiti nagradu samo ako u tom periodu završi zadatke.
4. Koristimo časovnik da bi dete imalo jasnu sliku o vremenu koje prolazi.
5. Pomozimo detetu da pripremi potreban materijal koji će staviti na sto (knjige, sveske, itd), uklanjajući nepotrebne stvari, koje bi mogle da izazovu zbunjenost i rasejanost.
6. Podelimo vreme za učenje na kratke i prihvatljive intervale. U pauzi pustimo dete da se kreće, ali mu ne dozvolimo da se posveti nekoj uzbudljivoj aktivnosti, jer će mu posle biti teško da se smiri i da se koncentriše. Uopšteno, pauze od nekoliko minuta su dovoljne.
7. Pohvalimo dete čim počne da radi zadatke i nastavimo da ga ohrabrujemo, čak i u toku rada.
8. Nadgledajmo dete i pomozimo munpr. usmeravajući njegovu pažnju na važne delove.
9. Na kraju predviđenog perioda, nagradimo dete ako je završilo zadatke. Takođe ga obavestimo da je vreme isteklo i vratimo se svojim aktivnostima. Ponekad možemo primeniti i uskraćivanje neke privilegije ukoliko zadaci nisu završeni na vreme. Važno je da, kao i obično, kažnjavanje ne bude prestrogo, jer bi izazvalo srdžbu i gubitak motivacije. Svakako je moguće da dete i dalje neće završavati svoje zadatke. Međutim, u tom slučaju roditelj više ne treba da mu pruža nikakvu dodatnu pomoć; u suprotnom, mogao bi samo da podstakne njegovu sklonost ka preteranom odugovlačenju.

Back