Adaptacija stana od poda do plafona

Stiropor se jako retko koristi za izolaciju krova. Pored jako dobrih toplotnih izolacionih vrednosti ima losu zvucnu izolaciju. Za optimalnu izolaciju, morate izbeci "toplotne mostove", sto je jako tesko postici sa stiroporom (mineralna vuna je elasticna i prilagodjava se manjim neravninama).
Zadnjih godina se koristi u gradnji pasivnih kuca kao dodatna izolacija preko rogova (pasivne kuce moraju imati izolacionu vrednost ispod 015). Za nase trziste bih svakome preporucio trsku jer je najprirodniji materijal i ima jako dobre izolacione vrednosti. U nemackoj se takvi ekoloski materijali daleko skuplje placaju i samo oni koji sebi taj "luksuz" mogu dozvoliti, upotrebljavaju ga.
Naravno na nemackom trzistu imate prirodnu vunu umesto mimeralne vune, ali to je jos skuplji luksuz...

Stiropor se jako retko koristi za izolaciju krova. Pored jako dobrih toplotnih izolacionih vrednosti ima losu zvucnu izolaciju. Za optimalnu izolaciju, morate izbeci "toplotne mostove", sto je jako tesko postici sa stiroporom (mineralna vuna je elasticna i prilagodjava se manjim neravninama).
Zadnjih godina se koristi u gradnji pasivnih kuca kao dodatna izolacija preko rogova (pasivne kuce moraju imati izolacionu vrednost ispod 015). Za nase trziste bih svakome preporucio trsku jer je najprirodniji materijal i ima jako dobre izolacione vrednosti. U nemackoj se takvi ekoloski materijali daleko skuplje placaju i samo oni koji sebi taj "luksuz" mogu dozvoliti, upotrebljavaju ga.
Naravno na nemackom trzistu imate prirodnu vunu umesto mimeralne vune, ali to je jos skuplji luksuz...

...zashto te ovo pitam...imam nameru da uradim "prekrajanja" na krovu, tj. bicce dizanja krova i josh nekih ozbiljnijih radova...toplotna trenutna izolacija je ok...a to je...lamperija, pa ide stiropor od nekih 5-7cm, pa prva zashtitna bezbojna deblja PVC folija...pa neki ekoloshki materijal koji ima funkciju kao onaj crni "ter-papir" ( mislim da se tako zove), pa neki specijalan "karton" ( ebem li ga, meni lichi na tako neshto), pa stiropor od 2 cm, pa druga PVC folija crne boje...pa deblja bezbojna PVC folija...i nemam crep, nego ono Kanadsko - zaboravih kako se zove...setih se...tegola...

e sad...da li postojecci stiropor da menjam za trsku...cena nije bitna...i da li da menjam tegolu za crep...?

hvala

Morao bih vise podataka imati npr.: debljinu rogova i rastojanje, nagib krova...jer za crep gde je tezina od 65kg/m2 pa navise, mora sasvim druga staticka konstrukcija biti na raspolaganju. Mogu ce je da je krovna konstrukcija dovoljno stabilna, ali kao sto rekoh, moram puno vise podataka imati...sto se tice trske, uvek sam za nju!

Да ускочим, мада непитан...
Од овог набројаног, тешко да ћеш нешто успети да скинеш и да буде у стању да се касније користи поново. Колико ја знам, тегола се "вари" и плус куца ексерима. Ламперија после скидања није више низашта осим за потпалу и тако редом...
Ако имаш довољан нагиб и није проблем оптерећење, цреп је, по мени бољи. Ако је нагиб мали, има фино решење а то су сендвич плоче од профилисаног лима. Једноставна монтажа и добар изолатор. Само у том случају обавезно да се ураде снегобрани на крову.

A nasi ovcari prirodnu vunu bukvalno bacaju,ne treba nikom.Pa ima li makar jedan pametan da tu vunu kupi za bagatelu i proizvodi jeftinu,i najbolju,izolaciju.Trziste ce imati uvek.:think:

Morao bih vise podataka imati npr.: debljinu rogova i rastojanje, nagib krova...jer za crep gde je tezina od 65kg/m2 pa navise, mora sasvim druga staticka konstrukcija biti na raspolaganju. Mogu ce je da je krovna konstrukcija dovoljno stabilna, ali kao sto rekoh, moram puno vise podataka imati...sto se tice trske, uvek sam za nju!

Да ускочим, мада непитан...
Од овог набројаног, тешко да ћеш нешто успети да скинеш и да буде у стању да се касније користи поново. Колико ја знам, тегола се "вари" и плус куца ексерима. Ламперија после скидања није више низашта осим за потпалу и тако редом...
Ако имаш довољан нагиб и није проблем оптерећење, цреп је, по мени бољи. Ако је нагиб мали, има фино решење а то су сендвич плоче од профилисаног лима. Једноставна монтажа и добар изолатор. Само у том случају обавезно да се ураде снегобрани на крову.

За теголу мора имати ОСБ плоче које баш и нису јефтине. Тегола заиста лепо изгледа, али ја сам ипак за цреп варијанту.:)

...imam "mnogo voda" shto bi rekli majstori...i zaista izgleda lepo krov...interesovalo me mishljenje stiropor vs trska...sve uklanjam sa krova i ide "u staro gvozhdje" iako je krov star samo 7 leta...sve je u redu sa njim, ali hoccu neke promene...ostacce samo njegova konstrukcija, a na nekim mestima ccu i nju da menjam...te sam zato pitao da li ponovo da stavim tegolu ili da se prhvatim crepa...ako je crep bolje reshenje, onda bih morao da uvezem iz Italije, jer ono shto sam zamislio nashi crepari ne rade...

Takvi krovovi koji imaju "vise voda" najbolje i najsigurnije (sto se dihtovanja tice) se izvode bakrom. Jeste skupa varijanta, ali nema kraja fantaziji i jos ako je istancan ukus u igri....umetnicko delo!!!

...i sad on dihtuje savrsheno, ako mislish na prokishnjavanje, kondenze ...limovi ne dolaze u obzir...ili nova tegola, ili crep...staklena vuna, ili mineralna takodje ne dolazi u obzir ( kao izolacija)...ili opet stiropor, kao shto je i sad, ili trska...poshto si neko ko je u tom poslu, nadam se, poslushaccu te po pitanju trske...ali me interesuje josh neshto...sa unutrashnje strane, trenutno je lamperija...staviccu novu lamperiju, ili neshto u tom fazonu...mozhe i skuplje, ali da je drveno i da nisu ploche u pitanju...imash neki predlog...?...takodje, shta bi me posavetovao da stavism pored trske i pvc folija...?...sve do tegole ili crepa...?

hvala

Licno nisam pristalica lamperija. Drvo, da ali...
Kosi prostori kao i plafoni pretezno subjektivno "pritiskaju" kada su sa lamperijom ili nekom farbom (osim bele i zute) presvuceni. Treba voditi racuna na zapaljivost materijala, jer, ne daj Boze, vatra je nezgodna i previse lakozapaljivog materijala moze imati kobne posledice...
Jako je tesko davati savete bez puno detalja. Daljinska dijagnoza je nezahvalna.
Krovna konstrukcija: osnovno pravilo je da drvo mora biti zasticeno od kostantne vlaznosti i mora disati. Ni u kom slucaju sa obe strane foliju i ako se pokriva crepom, obavezno, kontraletve.

pA svuda, DA TI ISKRENO RECEM....znaci na svim spojevima futera i prozora...a cini mi se da duva i kroz pukotine...mada mozda mi se cini, ako se pravi neki vrtlog tu...jao..sto znam lepo da objasnim problem...hahahha

sa strane mozes da probas sa silikonom...
diht trake (imas i one jeftinije samolepljive) izlepis tako da prozor nekako bolje legne u okvir kad ga zatvoris...
ako i posle toga mnogo zeza i ako stvarno ima gadnih pukotina na samoj drvenariji...ondak...

sa strane mozes da probas sa silikonom...
diht trake (imas i one jeftinije samolepljive) izlepis tako da prozor nekako bolje legne u okvir kad ga zatvoris...
ako i posle toga mnogo zeza i ako stvarno ima gadnih pukotina na samoj drvenariji...ondak...

To sam probala...lepljeno je raznim tim trakama...vise puta...da probam silikon..a gde se to stavlja? misklimmma kos tavim silikon na futer onda ce vrata da se zalepe za njega...i skidace se deo po deo...:rumenko: ili se to osusi i posle se ne lepi?

ZvezdanKa,
ako duva izmedju krila prozora i okvira,onda bi mogla da razmislis o dihtovanju aluminijumskim lajsnama (mi smo to radili u stanu koji izdajemo pre 3 godine i jos uvek super funkcionise)
a silikon stavljas ako imas pukotinu izmedju okvira i zida

e hvala.
a koliko to kosta? koja je cena po metru ili prozoru...kako se vec to racuna? i ko to radi? :rumenko:
stolar, ali gde da ga nadjem...ajde ako imas neke infos o tome sto ste vi radili, molim te posalji mi PP...:cmok2:

Back