Adam i Eva nisu ni otišli iz Raja

Antihejter

Iskusan
Poruka
6.861
Ne znam da li je bilo ovakvih tema, nešto sam sedeo napolju ispred zgrade, čisto da udahnem ono malo zelenila i tako gledajući prirodu pomislim kako li je u Raju?

Međutim, već u sekundi shvatim da Raj nije mesto (e, o ovome mislim da je bilo reči, ako je već bilo, onda neka se tema izbriše) i pošto sam čitao Emila Siorana, pokojnog rumunskog filozofa, naiđem na citat: ".....A Elohim reče, onog dana kada ga okusite, otvoriće vam se oči".
I tek što se otvoriše, otpočinje drama. Gledati ne razumevajući , eto to je raj. Pakao bi, dakle, bilo mesto gde se stvari razumeju, gde se isuviše dobro razumeju..."

Ovo je, naravno, uzeto iz 1 Mojs, 3: 5
"Nego zna Bog da će vam se u onaj dan kad okusite s njega otvoriti oči pa ćete postati kao bogovi i znati šta je dobro, što li zlo"

Onda- zaključujem da se Adam i Eva nisu ni pomerili s mesta. Tu su, gde su, ali nisu više naivni. Prvo što su naučili je šta je laž. Shvatili su.
Niko ih nije proterao fizički. Samo su počeli svet da gledaju drugim očima, laži, prevare, zlo.

Jel' neko razmišljao na ovaj način? Isto mesto/ drugačije gledište (?)

Ne znam da li je bilo ovakvih tema, nešto sam sedeo napolju ispred zgrade, čisto da udahnem ono malo zelenila i tako gledajući prirodu pomislim kako li je u Raju?

Međutim, već u sekundi shvatim da Raj nije mesto (e, o ovome mislim da je bilo reči, ako je već bilo, onda neka se tema izbriše) i pošto sam čitao Emila Siorana, pokojnog rumunskog filozofa, naiđem na citat: ".....A Elohim reče, onog dana kada ga okusite, otvoriće vam se oči".
I tek što se otvoriše, otpočinje drama. Gledati ne razumevajući , eto to je raj. Pakao bi, dakle, bilo mesto gde se stvari razumeju, gde se isuviše dobro razumeju..."

"Nego zna Bog da će vam se u onaj dan kad okusite s njega otvoriti oči pa ćete postati kao bogovi i znati šta je dobro, što li zlo"

Onda- zaključujem da se Adam i Eva nisu ni pomerili s mesta. Tu su, gde su, ali nisu više naivni. Prvo što su naučili je šta je laž. Shvatili su.
Niko ih nije proterao fizički. Samo su počeli svet da gledaju drugim očima, laži, prevare, zlo.

u pitanju je simbolična priča..nije se stvarno desilo...raj je stanje uma...stanje u kome su Adam i Eva bili duhovno nevini ,,bez ega...ne znajući za zlo, za laž, za manipulaciju,,...gubitak raja tj. ono što se Adamu i Evi desilo u trenutku, svakom od nas se dešava postepeno dok odrastamo..

mi smo civilizacijom indoktrinirani u pakao...civilizacija (tj. značajni drugi u našim životima koji su njeni nosioci) je ekvivalent zmije ...a.sad imaš i simboličku inicijaciju kupovinom ajfona na kome je logo zagrižena jabuka

u pitanju je simbolična priča..nije se stvarno desilo..
Znam. Ali me zanimalo da li može da se diskutuje o drugom gledištu a da ostane u bukvalnom smislu "mesto".
.raj je stanje uma...stanje u kome su Adam i Eva bili duhovno nevini ,,bez ega...ne znajući za zlo, za laž, za manipulaciju,,...gubitak raja tj. ono što se Adamu i Evi desilo u trenutku, svakom od nas se dešava postepeno dok odrastamo..
Brate ovo boldovano nikad nisam posmatrao na taj način, zato i volim ovaj pdf, uvek me pokrene da se dublje zamislim, što ne može nijedan drugi pdf, čak ni filozofija.
mi smo civilizacijom indoktrinirani u pakao...civilizacija (tj. značajni drugi u našim životima koji su njeni nosioci) je ekvivalent zmije ...a.sad imaš i simboličku inicijaciju kupovinom ajfona na kome je logo zagrižena jabuka

Aдам и Ева су добили "кожне хаљине". То ти је промакло.
То значи да су добили пропадљивост тела коју и ми имамо.
Очигледно да нису у рају.
Да јесу и сада у рају, све би било потпуно другачије, јер то значи да нису јели са дрвета познања добра и зла.
А јесу јели и нису у рају.

gubitak raja tj. ono što se Adamu i Evi desilo u trenutku, svakom od nas se dešava postepeno dok odrastamo..

Isus očekuje da odbacimo u sebi civilizaciju odnosno poznavanje dobra i zla tj. formalni moral

Matej 18,3I reče im: zaista vam kažem, ako se ne povratite i ne budete kao djeca, nećete ući u carstvo nebesko.

daje i praktično uputstvo za odbacivanje formalnog morala

Luka 6,37I ne sudite, i neće vam suditi; i ne osuđujte, i nećete biti osuđeni; opraštajte, i oprostiće vam se.

Matej 22,37A Isus reče mu: ljubi Gospoda Boga svojega svijem srcem svojijem, i svom dušom svojom, i svom misli svojom.
Matej 22,38Ovo je prva i najveća zapovijest.
Matej 22,39A druga je kao i ova: ljubi bližnjega svojega kao samoga sebe.
Matej 22,40O ovima dvjema zapovijestima visi sav zakon i proroci.

Poslednja izmena:

Ako uzimaš jedan deo Pisma i dokazuješ nešto njime, zašto drugom delu Pisma ne veruješ... a u njemu se jasno kaže da su izašli iz Edena?

Treba uzeti celo Pismo i njegovu suštinu pa onda donositi zaključke.

Adam u Edenu nema savest...šta će mu?!

To je ključna razlika između njega i nas.
Savršen je i ne zna šta je dobro a šta zlo. Zapravo tada zla i nema, osim one zmije šunjalice. Ali je On kao takav naivan kao malo dete i lako ga je takvog prevariti.
To je ono dete o kome Hrist govori.

U tom smislu mu se otvaraju oči i nikako drugačije. Budi se savest u njemu, koju do tada nije imao i na osnovu nje zna šta je dobro šta loše...to je taj unutrašnji 'vid'...

Znači li to da smo u raju dok smo nevina dječica a čim spoznamo dobro i loše tad se i posramimo i zživot postaje borba?
Upravo tako.

''Šta poseješ to ćeš i požnjeti''...

Isaija 48,17Ovako veli Gospod, izbavitelj tvoj, svetac Izrailjev: ja sam Gospod Bog tvoj koji te učim da bi napredovao, vodim te putem kojim treba da ideš.
Isaija 48,18O, da si pazio na zapovjesti moje! mir bi tvoj bio kao rijeka, i pravda tvoja kao valovi morski;
Isaija 48,19I sjemena bi tvojega bilo kao pijeska, i poroda utrobe tvoje kao zrna njegovijeh; ime se njihovo ne bi zatrlo ni istrijebilo ispred mene

Znači li to da smo u raju dok smo nevina dječica a čim spoznamo dobro i loše tad se i posramimo i zživot postaje borba?
znači da te roditelji i učiteljice i ostali bitni odrasli u životu nauče moralu kako su njih učili njihovi stari a ne kako je Isus učio....
uče te treba ovako, treba onako, ovo je dobro, ono je zlo
a ne uče te da ne sudiš nego da razumeš, niti da dobro činiš iz ljubavi

uče te formalnom moralu a on je uzrok pakla u tvojoj glavi jer je formalni moral zasnovan na egu na ideji da neki ljudi vrede više a neki manje da je to koliko si "dobra" to koliko vrediš...

dok bi suštinski moral zasnovan na ljubavi i odbacivanju ega( odbacivanje ideje da možeš da vrediš više ili manje od drugih) koji zagovara Isus bio uzrok raja u tvojoj glavi

zbog ovog shvatanja gore je Isus put, istina i život i zato je hleb života a ne na neki mistični način...

na ovoj temi ti je sažeta skoro sva korisna suština hrišćanstva i sve što ti je potrebno za raj.....ostalo je zamljaćivanje
nećeš dobiti raj dok ne zaboraviš naučeni moral zasnovan na egu tj. manjoj i višoj vrednosti i naučiš se ljubavi ....

znači da te roditelji i učiteljice i ostali bitni odrasli u životu nauče moralu kako su njih učili njihovi stari a ne kako je Isus učio....

uče te formalnom moralu a on je uzrok pakla u tvojoj glavi jer je formalni moral zasnovan na egu na ideji da neki ljudi vrede više a neki manje da je to koliko si "dobra" to koliko vrediš...

dok bi suštinski moral zasnovan na ljubavi i odbacivanju ega( odbacivanje ideje da možeš da vrediš više ili manje od drugih) koji zagovara Isus bio uzrok raja u tvojoj glavi

zbog ovog shvatanja gore je Isus put, istina i život i zato je hleb života a ne na neki mistični način...

na ovoj temi ti je sažeta skoro sva korisna suština hrišćanstva i sve što ti je potrebno za raj.....ostalo je zamljaćivanje
nećeš dobiti raj dok ne zaboraviš naučeni moral zasnovan na egu tj. manjoj i višoj vrednosti i naučiš se ljubavi ....

Radim na tome tek sad.
Moji roditelji nisu bili vjernici i psuju Boga cijeli život. Nisam imala prilike da shvatim Bibliju i Boga.
Opet je komunizam bio mila majka kako danas mediji i Holivud uče djecu da Boga nema.

Bukvalno tumačenje Biblije me odvraćalo ali od momenta kad sam se zadubila da metaforički shvatim svaki dogadjaj..Sve se uklapa i ima smisla. Nikad mi nije vjera bila jača.

I našla sam ovaj tekst a ne znam ko ga je napisao:

“O Bože, ako te obožavam u strahu od Pakla, spali me u Paklu

A Ako ti se klanjam u nadi za Raj, isključi me iz Raja

Ali Ako ti se klanjam radi tebe samoga
Ne odreci mi svoju veliku ljepotu”.
da...ako voliš zbog koristi ili zbog straha onda to nije ljubav....
meni smeta što su vernici i sveštenstvo orjentisani toliko mnogo na tzv. spasenje pa se trude da budu dobri na silu bez ljubavi..to je put u pakao...

raj i pakao su stanja uma....carstvo nebesko je u tebi...i ono raste kao drvo iz malog semena...
raj je kao drvo života koje raste u tebi i hrani se ljubavlju...
pakao je drvo poznavanja dobra i zla koje je civilizacija gajila u tebi i zalivala ga dodeljujući ti višu i nižu vrednost u odnosu na druge
treba iščupati iz sebe pakleno drvo formalnog morala i zasnovati svoj moral na Isusovim idejama..na ljubavi

@Jasna evo ti odgovor na ono što si se pitala o izreci "put do pakla je popločan dobrim namerama", znači nemaš razloga da brineš...

Znači da sam ipak doneo dobru odluku da pokrenem ovo pitanje - hvala.
Morao sam da boldujem neke delove jer su predobro rečeni.

Ok je to iz tvoje perspektive no u textu biblije oni su istjerani iz raja bukvalno.
No zanimljivo je u toj priči da piše da su dovedeni u to mjesto.
Odakle?
Posto ima ljudi okolo nisu sigurno od tuda.

@DedaStojan
Temu sam otvorio zbog Sioranovog citata : "Gledati ne razumevajući , eto to je raj.
Pakao bi, dakle, bilo mesto gde se stvari razumeju, gde se isuviše dobro razumeju...""

Znači da čovek može biti duhovno slep, ili socijalno slep - naivan - eto gledam momci neki igraju basket, ja poneo knjigu čisto malo napolje da sednem.

Onda me viču klinci da odigram jedan basket, ustao i krenuo i odjednom mi prođe kroz glavu: knjigu sam ostavio na klupi. Šta ako mi neko ukrade? Nadam se da neće.
I onda sam to uporedio sa Adamom i Evom dok nisu znali šta je dobro a šta zlo i shvatio sam da od mog uma zavisi da li ću ovo mesto ispred zgrade proglasiti dobrim ili lošim, to je u mojoj glavi, način na koji JA to mesto doživljavam.

@DedaStojan
Temu sam otvorio zbog Sioranovog citata : "Gledati ne razumevajući , eto to je raj.
Pakao bi, dakle, bilo mesto gde se stvari razumeju, gde se isuviše dobro razumeju...""

Znači da čovek može biti duhovno slep, ili socijalno slep - naivan - eto gledam momci neki igraju basket, ja poneo knjigu čisto malo napolje da sednem.

Onda me viču klinci da odigram jedan basket, ustao i krenuo i odjednom mi prođe kroz glavu: knjigu sam ostavio na klupi. Šta ako mi neko ukrade? Nadam se da neće.
I onda sam to uporedio sa Adamom i Evom dok nisu znali šta je dobro a šta zlo i shvatio sam da od mog uma zavisi da li ću ovo mesto ispred zgrade proglasiti dobrim ili lošim, to je u mojoj glavi, način na koji JA to mesto doživljavam.
Adam je znao imena zivotinja prethodno i nije pristao da mu druzbenica bude iz zivotinjskog kruga kojeg Elohim mu predlagao.
Dakle nije bas duduk toliki bio sudeci po textu sto se tice razlikovanja

Ako gledamo metaforicki raj je sve sto je savrseno, i ako je mesto i jeste
mesto gde se stvari razumeju
a pakoo je suprotno stanje nesavrsenstva i neznanja - sve sto je zlo

To je pogresno tumacenje 1 Moj 3:5
To je rekla Zmija - Sotona Djavo i to je ta laz koja je prve ljude odvela u unistenje

Dakle ne treba tumaciti tako istrgnuto iz konteksta
vec videti ko st akaze
Bog kaze u dan koji okusite plod umrecete
Sotona kaze necete vi umreti
kratko nakon sto u zgrsili vidimo ko je pricao istinu a ko lagao
To su i Adam i Eva videli da ih je Sotona slagao i da su pogresili sto nisu Boga slusali
zbog cega su izgubili savrsenstvo i vecnost

dakle to je ljudska filozifija a istina Bozja je jedina istina
razmisljati tako je cist satanizam jer se time potrdjuje Satanina laz kao istina

To su i Adam i Eva videli da ih je Sotona slagao i da su pogresili sto nisu Boga slusali
zbog cega su izgubili savrsenstvo i vecnost
Ovo mi liči na priču o Jovu...ne želim da verujem da je dobri i savršeni Bog eto takav. Držati u neznanju dva roba, eto to piše, samo malo drugačije.
dakle to je ljudska filozifija a istina Bozja je jedina istina
razmisljati tako je cist satanizam jer se time potrdjuje Satanina laz kao istina
Onda ispade da je ovaj svet stvorio Satana. Božiji svet aka Raj je bio mnogo drugačiji.
Ako se tako gleda, ima nekakvog smisla, ali da se piše da je ovo Satanin svet bi bilo totalno pogrešno shvaćeno.

Ovo mi liči na priču o Jovu...ne želim da verujem da je dobri i savršeni Bog eto takav. Držati u neznanju dva roba, eto to piše, samo malo drugačije.

Onda ispade da je ovaj svet stvorio Satana. Božiji svet aka Raj je bio mnogo drugačiji.
Ako se tako gleda, ima nekakvog smisla, ali da se piše da je ovo Satanin svet bi bilo totalno pogrešno shvaćeno.
Kakav? Pogresno razumes Boga mozda to.
Nije Bog drzao u neznanju nikoga ( Bog je sa prvim ljudima komunicirao )
- to je Sotona lagao Dakle verujes Sotoni a ne Bogu?

Zasto pitanje je

ne ispadne Bog je stvorio sve savrseno, Satana iskvario
Satana vodi ljude u unistenje
Bog u vecni zivot
nema smisla nista ako se ne veruje u Bozju rec koja je istina

Back