Achtung Wehrmacht

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Najcenjeniji nemacki feldmarsal od strane saveznika, i jedan od zaverenika protiv Hitlera.

Bundesarchiv_Bild_146-1973-012-43,_Erwin_Rommel.jpg

Питање. Наишао сам на генерала који се презива Рендулиц(негде пише Рендулић).
Да ли је могуће да је он био Србин? Озбиљно питање за све.

Питање. Наишао сам на генерала који се презива Рендулиц(негде пише Рендулић).
Да ли је могуће да је он био Србин? Озбиљно питање за све.

I ja sam nailazio na njega al obično u igrici HOI 2,Doomsday.

Ne znam,ne verujem da je Srbin....možda Rvat il Slovenac,al Kurt će nam sigurno reći.

Pise na wikipediji da je hrvatskog porekla. E sad koliko je to tacno...

Generaloberst Dr. Lothar Rendulic (23 November 1887 – 18 January 1971) was an Austro-Hungarian and Austrian Army officer of Croatian origin who served as a German general during World War II. He commanded the 14. Infanterie-Division, 52. Infanterie-Division, XXXV Armeekorps, 2. Panzer-Armee, 20. Gebirgs-Armee, Heeresgruppe Kurland, Heeresgruppe Süd, Heeresgruppe Nord and the Heeresgruppe Ostmark. He was also a recipient of the Knight's Cross with Oak Leaves and Swords.

I ja sam nailazio na njega al obično u igrici HOI 2,Doomsday.

Ne znam,ne verujem da je Srbin....možda Rvat il Slovenac,al Kurt će nam sigurno reći.
Лотар Рендулиц или Рендулић је био Аустријанац хрватског порекла...његов деда је још био официр Хабзбуршке монархије.

Најеклатантнији пример сукоба на релацији Хитлер-Манштајн десио се током уводних фаза III Харковске битке, односно током совјетске операције Звезда.Почетком фебруара 1942. јединице које су се налазиле у Харкову , нашле су се у критичној ситуацији: делови новооформљеног СС оклопног корпуса, односно 1. СС дивизија ''ЛССАХ'' и 2. СС дивизија ''Дас Рајх'', панциргренадирска дивизија ''Гросдојчланд'' и 320. пешадиска дивизија су претиле да се нађу у окружењу, попут стаљинградског.

Манштајн је заговарао да се јединице повуку и заузму одбрамбене позиције северозападно од града, где би се завршила концентрација трупа и извршиле припреме за контранапад. Хитлер као ветеран рововских борби из I светског рата, веровао је у психолошки значај сваког педља освојене противничке територије, као и у потребу да када је та територија освојена, мора бити брањена до последњег човека. У једној од жучних расправа између Хитлера и Манштајна, када му је Хитлер наредио да брани Харков, који је као четврти град по величини у СССР-у постао његова опсесија, до задњег човека, Манштајн је рекао да се у Харкову налазе сахрањена његова два сина и да само будала мисли да би он оставио Харков тек тако. Хитлер је шта-више заобишао Манштајнов штаб, и генералу Ланцу( који је командопвао армијском групом Ланц, која је бранила Харков) наредио да Харков мора бити одбрањен по сваку цену. Ситуацију је 15. фебрура разрешио Паул Хаусер, комадант оклопног СС корпуса, који је стављајући живот и каријеру на коцку наредио повлачење јединица. Ланц ( иако је био принуђен да након повлачења СС корпуса, нареди повлачење остатка армијске групе Ланц) био је смењен, а 16. фебрура је Хитлер лично дошао у Манштајнов штаб са намером да га смени. Одустао је након што му је Манштајн у вишечасовном разговору презентовао план контраудара.

О овом сукобу Манштајн у Изгубњеним победама говори штуро, често користи еуфемизме...о њему се највише зна од подчињених официра и Гебелса.
A za mene je najeklatantniji primjer njegovog sukobljavanja sa Adolfom je poslije Prohorovke, kad je Hitler bio taj koji je na savjetovanju 13. jula smatrao da treba odustati od daljeg izvođenja operacije "Citadela", a Manštajn je bio onaj koji je mislio suprotno i koji je uspio uvjeriti Hiću da je upravo sada pravi trenutak da se ofanziva Grupe armija "Jug" nastavi (sic!!) ... a ebte još dan prije, 12. jula Sovjeti su sa svim snagama počeli u pravcu Orela operaciju "Kutuzov", a prema Harkovu i Belgorodu operaciju "Vojskovođa Rjumjancev".

E eto vam ga vaš genijalni strateg ... a poslije će i on i svi ostali pričati kako je Hitler izgubio rat, jer nije njih slušao.

A za mene je najeklatantniji primjer njegovog sukobljavanja sa Adolfom je poslije Prohorovke, kad je Hitler bio taj koji je na savjetovanju 13. jula smatrao da treba odustati od daljeg izvođenja operacije "Citadela", a Manštajn je bio onaj koji je mislio suprotno i koji je uspio uvjeriti Hiću da je upravo sada pravi trenutak da se ofanziva Grupe armija "Jug" nastavi (sic!!) ... a ebte još dan prije, 12. jula Sovjeti su sa svim snagama počeli u pravcu Orela operaciju "Kutuzov", a prema Harkovu i Belgorodu operaciju "Vojskovođa Rjumjancev".

E eto vam ga vaš genijalni strateg ... a poslije će i on i svi ostali pričati kako je Hitler izgubio rat, jer nije njih slušao.
Говориш у стилу шта би било када би било. И шта лупаш: па 2. оклопни корпус СС-а је почео да се повлачи са фронта 10. јула, а делови овог корпуса су већ 8. августа ( 1. СС ''ЛССАХ'' дивизија)ступили у борбе у Италији.

Па погледај мало III битку за Харков. Однос снага био 8:1 у корист Совјета.

И Руси су јануара и почетком фебруара отпочели операције Звазда и Галоп, па погледај како су се завршиле. Толико о твом баратању материјом...

Poslednja izmena:

Pa generali su ga savetovali da uopste ne zapocinje tu operaciju, vec da je bolje zadrzati i ojacati trenutne polozaje na istocnom frontu posle Staljingrada. Savetovali su ga i da privremeno povuku trupe iz Staljingrada,da ih pregrupisu i ponovo napadnu, a on je i to odbio. Na kraju bitke je cak zabranio povlacenje 100.000 vojnika, od kojih je kasnije 90% pomrlo u logorima. Hitler je glavni krivac za poraz protiv Sovjeta.

@вук са Авале

E majke ti o čemu ti pričaš?

Šta, šta bi bilo, ako bi bilo?

Je l' ti treba crtati - savjetovanje 13. jula ... učestvuje Manštajn ... suprostavlja se Hitleru ... ali pokazalo se da je Hitler u pravu.

Како се то понашао као НС?
Znaš šta ja nemam stvarno vremena da ti sada prevodim - ako kontaš bez prevoda - odlično, a ako ne kontaš onda ebga.
Evo ti dio njegovog naređenja od 20. nov. 1941.

Еврейство представляет собой посредническое звено между врагом в нашем тылу и Красной Армией. Гораздо сильнее, чем в Европе, они удерживают все ключевые позиции в политическом руководстве и администрации, коммерции и торговле и являются зачинщиками всех беспорядков и бунтов.

Еврейская большевистская система должна быть уничтожена раз и навсегда, чтобы никогда не вторгнуться в наше жизненное пространство в Европе. Немецкий солдат, таким образом, решает не только задачу сокрушения военного потенциала этой системы. Он выступает как носитель расовой концепции и как мститель за все жестокости, совершённые против него и немецкого народа.

Солдат должен понимать необходимость жестокого наказания еврейства — носителя самого духа большевистского террора. Это также необходимо для того, чтобы пресечь в зародыше все попытки восстаний, которые в большинстве случаев организованы евреями.

Cijelo naređenje prezentovano je na suđenju u Nirnbergu:
Nuremberg Trial Proceedings Volume 20. Two Hundreth Day. Saturday; 10 August 1946
Спенсер је написао своје мишљење,нисам прочитао дело ,,Изгубљене победе,, а ни те записнике па не могу да причам.
Ali Spenser jeste.

Ali dobro šta si to pročitao kada se usuđuješ da ovo kažeš:
Šta da kažem o velikom Erihu,najvećem vojskovođi kojeg je Svet video, (...)

Енглези га осудили? Еј али Енглези ће неком да зборе о обзиру према цивилима?! :hahaha: Еј Енглези....:hahaha:
E takvom logikom će se neko služiti i ako nam npr. isporuće psa Ganića i ako bude osuđen.
Reći će tako kao ti, samo će umjesto Engleza biti Srbi, pa će to izgledati otprilike ovako -
Srbi ... Srbi da nekom sude za zločine?! :hahaha: Ej Srbi .... :hahaha:

@вук са Авале

E majke ti o čemu ti pričaš?

Šta, šta bi bilo, ako bi bilo?

Je l' ti treba crtati - savjetovanje 13. jula ... učestvuje Manštajn ... suprostavlja se Hitleru ... ali pokazalo se da je Hitler u pravu.
Цитирај ко наводи да:
Manštajn je bio onaj koji je mislio suprotno i koji je uspio uvjeriti Hiću da je upravo sada pravi trenutak da se ofanziva Grupe armija "Jug" nastavi (sic!!)

И успут нађи када је почео повлачење 2. оклопни СС корпус.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back