Achtung Wehrmacht

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Цитирај ко наводи да:

И успут нађи када је почео повлачење 2. оклопни СС корпус.
A Manštajn je putovao sa njima prvo u tenku, a zatim u vozu sa vojnicima?:lol:

Pa zar nije normalno da jedan takav strateg bude tamo gdje se komanduje.

Osim toga čovjeće pa to je činjenica da je on bio tada na tom savjetovanju ... šta ti sada izmišljaš?

A Manštajn je putovao sa njima prvo u tenku, a zatim u vozu sa vojnicima?:lol:

Pa zar nije normalno da jedan takav strateg bude tamo gdje se komanduje.

Osim toga čovjeće pa to je činjenica da je on bio tada na tom savjetovanju ... šta ti sada izmišljaš?
Шта причаш?
Па ти не знаш ни коју је командну дужност обављао, па лупаш ово: 2. СС корпусом командује Паул Хаусер. Овај корпус је ударна песница групе армија Југ.

Лупио си да је Манштајн убедио Хитлера да се на јужном сектору настави офанзива:

As the day ended and he examined the situation along the Orel salient, Model knew that the next day would bring new attacks. Rendulic had successfully thwalted the SOViets, but Model did not know how long the general's forces could hold the 3rd and 63rd
Armies. While Model contemplated his options, Bagramian and Popov prepared to resume the attack in the morning. As the Germans and the Soviets stmggled around Orel on 13 July, Manstein and Field Marshal GLinther von Kluge, the commanders of Army Group South (AGS) and Army Group Centre (AGC), respectively, arrived at the WolJsscbanze to meet with Adolf Hitler. The result of the meeting would have important consequences. The Fuhrer informed the two army group commanders that hehad decided to cancel Operation Citadel and provided his reasons for doing so. First, there was the situation at the Orel salient. It appeared likely that the Soviets would soon overmn the German defenders there.Secondly, the concentration of Soviet troops posed a threat to the 1st Panzer and 6th Armies, which were protecting the Donetz basin and the area south of Kharkov. Thirdly, the cost of Operation Citadel was too high. Between 5 and 12 July, the 9th Army had suffered 20,000 casualties. The Soviet attacks north and east of Ore1 were forcing Model and Kluge to commit an increasing number of exhausted and understrength infantry and armoured forces- to the struggle. Finally, there was Sicily. As the Italian Army was proving ineffective against the Allies' advance, it was up to Germany to supply troops for the defence of Italy. In addition, the possibility of an Allied threat to the Balkans required the presence of more German troops in the region. In order to meet these dangers, Hitler argued that he would have to transfer forces from the Eastern to the Mediterranean and Balkan fronts.
Kursk- The greatest tank battle, M.K. Barbier,стране 153-154.

Значи убедио Хитлера?

Ono što sam ja napisao piše čak i kod Konjeva "Записки командующего фронтом." стр. 168.

A evo šta piše Manštajn (ruski prevod "Izgubljenih Pobjeda"):
Na savjetovanju 13. jula u Vučjoj jami ... "Što se tiče Grupe armija Jug, ja sam naprotiv izjavio da je sada došlo do odlučujućeg momenta bitke.
Poslije uspješnih odbrambenih borbi protiv gotovo svih operativnih rezervi neprijatelja, pobjeda je nadohvatu ruke.
Sada prekinuti borbu značilo bi pokloniti neprijatelju već dobijenu pobjedu." (str. 516.)

(prevod je moj)

A ako imaš knjigu nađi i vidjećeš da je to - to.

Kao što vidiš nisam ja lupio nego je Manštajn lupio ... i mogao bi malo kulturnije da diskutuješ.

Ono što sam ja napisao piše čak i kod Konjeva "Записки командующего фронтом." стр. 168.

A evo šta piše Manštajn (ruski prevod "Izgubljenih Pobjeda"):
Na savjetovanju 13. jula u Vučjoj jami ... "Što se tiče Grupe armija Jug, ja sam naprotiv izjavio da je sada došlo do odlučujućeg momenta bitke.
Poslije uspješnih odbrambenih borbi protiv gotovo svih operativnih rezervi neprijatelja, pobjeda je nadohvatu ruke.
Sada prekinuti borbu značilo bi pokloniti neprijatelju već dobijenu pobjedu." (str. 516.)

(prevod je moj)

A ako imaš knjigu nađi i vidjećeš da je to - to.

Kao što vidiš nisam ja lupio nego je Manštajn lupio ... i mogao bi malo kulturnije da diskutuješ.
Ииии?

Је л' сам навео у уводном тексту да је предлагао наставак офанзивне акције на јужном сектору бојишта?

Ти си рекао да је убедио Хитлера да се офанзива настави.
Питам те поново: где то пише?

Morao sam zbog tebe stupiti u kontakt sa jednim kolegom, jer ovo nije moj fah.

Stenografski zapisnik sa te sjednice objavljen je u Zborniku dokumenata i materijala"Strategija fašističke Njemačke u ratu protiv SSSR-a" 1967.
A kaže i da je kasnije posebno analiziran članku "Novi dokumenti o nemačko-fašističkog komandovanju kod Kurska" od Solovjeva i Zastavenka, objavljenom u "Vojno-istorijskom žurnalu br.8", 1968.

Ukratko - iz zapisnika se vidi da je nakon diskusije u Vučjoj jami Hitler ostao usamljen i da su gotovo svi prisutni na savjetovanju (Gering, Kajtel, Jodl, Cajcler, Majnštajn, Kluge, Modl ...) stali uz predlog Majnštajna, tako da je Hitler na kraju popustio i Manštajnov predlog je prošao, a kao predlagač imenovan je Vermaht.

Morao sam zbog tebe stupiti u kontakt sa jednim kolegom, jer ovo nije moj fah.

Stenografski zapisnik sa te sjednice objavljen je u Zborniku dokumenata i materijala"Strategija fašističke Njemačke u ratu protiv SSSR-a" 1967.
A kaže i da je kasnije posebno analiziran članku "Novi dokumenti o nemačko-fašističkog komandovanju kod Kurska" od Solovjeva i Zastavenka, objavljenom u "Vojno-istorijskom žurnalu br.8", 1968.

Ukratko - iz zapisnika se vidi da je nakon diskusije u Vučjoj jami Hitler ostao usamljen i da su gotovo svi prisutni na savjetovanju (Gering, Kajtel, Jodl, Cajcler, Majnštajn, Kluge, Modl ...) stali uz predlog Majnštajna, tako da je Hitler na kraju popustio i Manštajnov predlog je prošao, a kao predlagač imenovan je Vermaht.
Значи предлог прошао, а 2. оклопни СС корпус се повлачи? Три панцир СС дивизије су издвојене из IV армије, а офанзива се наставља? И значи фон Манштајн говори неистину када пише у Изгубљеним победама:

On 13th July, when the battle was at its climax and the issue apparently at hand, the
commanders of the two army groups concerned were summoned to Hitler. He opened the
conference by announcing that the Western Allies had landed in Sicily that day and that the situation there had taken an extremely serious turn. The Italians were not even attempting to fight, and the island was likely to be lost. Since the next step might well be a landing in the Balkans or Lower Italy, it was necessary to form new armies in Italy and the western Balkans.These forces must be found from the Eastern Front, so 'Citadel' would have to be discontinued.

E ebga sad vjerovati Manštajnu i njegovim memoarima ili zapisu sa sjednice u Vučjoj jami.
Ja mislim da nijedan istoričar tu ne bi trebao imati neke velike dileme.

A dobro jesi li pronašao ono što sam ja citirao iz Manštajna, 516. str. ruskog izdanja?

E ebga sad vjerovati Manštajnu i njegovim memoarima ili zapisu sa sjednice u Vučjoj jami.
Ja mislim da nijedan istoričar tu ne bi trebao imati neke velike dileme.

A dobro jesi li pronašao ono što sam ja citirao iz Manštajna, 516. str. ruskog izdanja?
Овде је у питању и то што се повлачи цео оклопни корпус.

Имам британско у електронској верзији, које нема нумерисане стране.

Иначе не сумњам у аутентичност цитата који си навео.

Ma gledaj nemam ja ništa protiv ove teme.

I Manštajn jeste po mišljenjima mnogih najbolji njemački general u WWII (mada ja više cjenim Guderijana - nemoj majke ti o tome da diskutujemo, riječ je o "ukusu"), ali stvar je u tome da jednostavno na ono Lautnerovo glorifikovanje stvarno nisam mogao a da ne reagujem.

A ti sada sa srećom razvijaj temu.

Poslednja izmena:
Ma gledaj nemam ja ništa protiv ove teme.

I Manštajn jeste po mišljenjima mnogih najbolji njemački general u WWII (mada ja više cjenim Guderijana - nemoj majke ti o tome da diskutujemo, riječ je o "ukusu"), ali stvar je u tome da jednostavno na ono Lautnerovo glorifikovanje stvarno nisam mogao a da ne reagujem.

A ti sada sa srečom razvijaj temu.
Пусти ти Љоту...тема треба да се бави немачким генералима, а не глорификацијом Трећег рајха.

Коначно намера ми је да отворим и тему са генералима Црвене армије.

280px-WilhelmCanaris.jpg

Вилхелм Франц Канарис (Wilhelm Franz Canaris; 1. јануар, 1887. – 9. април, 1945.) је био шеф немачке војне обавештајне службе, Абвера, током већег дела Другог светског рата.

Један од интелигентнијих људи Вермахта, а слободно се може рећи у делокругу свога посла и функцију коју је обаљао интелигентнији и супериорнији од шефова сила Савезника.
Многи су касније пресликавали његову организацију рада осмислио је и придодао један пука касније дивизију Брандербург (командоси) свом Абверу што су касније после рата и многе друге државе урадиле.
Створио је једнога Хајдриха најопаснијег човека III Рајха од кога су сви зазирали али исто тако када се Хајдрих отргао контроли уклонио из Берлина у Бохемију-Моравску где је био гувернер и настрадао у атентату од агената СОЕ.
Међутим СС и Химлер од тада на адмирала Канариса гледају као на највећег свог непријатеља унутар III Рајха а сам атентат на Хитлера послужио им је да се отарасе човека који је највише знао о њима и њиховом манама, нагонима, навикама, шуровању са Савезницима а поготово о корумпираности и ратном профитерству.
1945. убијен је у конц. логору Флосенбург.

Poslednja izmena:
Канариса је убио један од највећих гестаповских садиста Хупенкотен. Водио га је на ланцу као пса и затим га обесио у бунар. Звер.

Ево за промену и друга,гора страна Вермахта и СС-а. Пошто је почео да се јавља мит о Немачком војнику натчовеку, ево примера о немачкој (не)дисциплини у Југославији. Додуше не треба сметнути са ума и то да су на Балкану боравиле само 3 јаке Вермахтове дивизије: 1. брдска, 342. пешадијска(на кратко је 1941. доведена и 113. пешадијска), и Бранденбург, као и 7. СС принц Еуген, док су остало биле друго и трећепозивци, као и легионари.

''ПРЕС МАГАЗИН'': МИТ О НЕМАЧКОЈ ДИСЦИПЛИНИ
http://www.pogledi.rs/diskusije/viewtopic.php?p=150753#150753

Ево за промену и друга,гора страна Вермахта и СС-а. Пошто је почео да се јавља мит о Немачком војнику натчовеку, ево примера о немачкој (не)дисциплини у Југославији. Додуше не треба сметнути са ума и то да су на Балкану боравиле само 3 јаке Вермахтове дивизије: 1. брдска, 342. пешадијска(на кратко је 1941. доведена и 113. пешадијска), и Бранденбург, као и 7. СС принц Еуген, док су остало биле друго и трећепозивци, као и легионари.

''ПРЕС МАГАЗИН'': МИТ О НЕМАЧКОЈ ДИСЦИПЛИНИ
http://www.pogledi.rs/diskusije/viewtopic.php?p=150753#150753
Одлично што си се сетио текста.

Још један допринос теми. Јесте Википедија, али...

Ерих Алфред "Буби" Хартман (19. април 1922. - 20. септембар 1993. год.) је био најуспешнији ловачки ас у историји ваздухопловства. Током Другог светског рата је као припадник Луфтвафе постигао 352 ваздушне победе, од којих 345 над руским пилотима.

Хартман је ступио у Луфтвафе 1941. год. У октобру 1942. год. је заједно са 52. ловачком групом прекомандован на Источни фронт. Летећи на ловцу Месершмит Ме 109, Хартман је убрзо постигао своју прву ваздушну победу. У честим борбама са совјетским ловцима врло брзо је стекао репутацију једног од најталентованијих немачких пилота ловаца. Био је одличан стрелац и често је обарао непријатељске авионе са раздаљине од преко 400 m што га је чинило скоро недоступним за одбрамбену ватру бомбардера које би напао. Захваљујући овој својој вештини за све време које је учестовао у борбама оборен је само два пута.

Упркос чињеници да је Немачки положај почетком 1943. год. био значајно погоршан након катастрофалног пораза код Стаљинграда, Хартман је невероватним темпом ређао победу за победом. У јулу 1943. год. је унапређен у чин капетана. Током битке за Курск оборио је седам совјетских авиона у једном дану. 20. августа 1943. год. Хартманов авион је погођен због чега је морао да изврши принудно слетање иза совјетске линије фронта. Међутим, после само четири сата у заробљеништву, успео је да побегне и да се поново придружи својој јединици. После постигнуте
250 победе снашла га је слична судбина која је снашла и друге немачке асове који су стекли велику популарост у немачкој јавности. Плашећи се да би њеогова погибија имала негативан утицај на морал немачког народа, Херман Геринг га је повукао са линије фронта. Незадовољан оваквом одлуком Хартман је, користећи свој углед врло брзо издејствовао да поново буде враћен у своју јединицу.

Лични симбол Ериха Хартмана који је био насликан на његовом Месершмиту.Своју 300-ту ваздушну победу постигао је 24. августа 1944. год. за шта је одликован Витешким крстом Гвозденог крста са храстовим лишћем, мачевима и дијамантима. До краја рата укупан број ваздушних победа побео се на 352. Од укупног броја победа, Хартман је 260 победа остварио над противничким ловцима што говори о његовој летачкој вештини. Осим руских, у последњим данима рата оборио је и седам америчких авиона.
Своју 352-гу победу остварио је последњег дана рата када је изнад Брна у Чехословачкој оборио америчког ловца П-51 Мустанг.

Пред крај рата предао се америчкој 90. пешадијској дивизији. Међутим, с обзиром да се борио на Источном фронту, америчка војска га је у складу са претходно постигнутим договором, предала Совјетском Савезу где је затворен и оптужен за ратне злочине. После 10 година проведених у совјетском заробљеништву 1955. год. је пуштен на слободу и вратио се у Западну Немачку. Хартман је често говорио да се више поноси чињеницом да ниједном у борби није изгубио свог пратиоца него што се
поноси бројем ваздушних победа.

По повратку у Немачку постао је официр у Ратном ваздухоплвству Западне Немачке у којем је командовао првом ловачком јединицом наоружаном млазним авионима Локид Ф-104 Старфајтер. У више наврата путовао је у САД где
је обучавао америчке пилоте ловце.
Пензионисао се 1970. год.

Ерих Хартман је преминуо 20. септембра 1993. год.
у 71. години живота. Русија је 1997. год. помиловала Ериха Хартмана уз објашњење
да оптужбе против њега нису биле законите.

Hartmann_Portrait_01.jpg

Хартман.
Karaya.jpg

Хартманов лични симбол насликан на Месершмиту.

Валтер Новотни

Валтер Новотни (7. децембар 1920 - 8. новембар 1944. год.) је био аустријски пилот-ловац, који је током Другог светског рата као припадник Луфтвафе у 442 борбена лета остварио 258 потврђених вазушних победа, од тога 255 на Источном фронту.

Рођен је у малом граду Чешке Веленице (немачки Gmund) на аустријско-чешкој граници. У Луфтвафе је ступио у октобру 1939. год. Обуку је прошао у 5. школи за обуку пилота-ловаца (Jagfiegerschule 5) у близини Беча. Као млади поручник распоређен је на службу у 54. ловачку групу (JG 54) која је, у фебруару 1941. год. упућена на Источни фронт.

Летећи на Месершмиту Бф 109, остварио је 19. јула прве две ваздушне победе оборивши два руска авиона Поликарпов И-153 изнад Сарема. Истог дана оборио га је руски пилот Александар Авдејев и провео је три дана на сплаву у заливу Рига пре него што је спасен. У 1942. год. Новотни је наставио са успесима оборивши у току јула, пет непријатељских авиона у једном дану, да би сличан успех поновио 2. августа када је оборио седам непријатељских авиона у једном дану. Поново је оборен 11. августа када је приликом принудног слетања лакше повређен. У септембру исте године одликован је Витешким крстом Гвозденог крста за постигнутих 56 ваздушних победа. У октобру је постављен за командира ескадриле. Своју 75-ту победу постигао је у марту 1943. год., а 100-ту у јуну исте године
оборивши 41 противнички авион за само месец дана. У августу 1943. год. унапређен је у чин пуковника и постао је командир ловачке групе. Истог месеца оборио је 49 противничких авиона. 1. септембра је у само два борбена лета оборио 10 противничких авиона

8. септембра 1943. год. постигао је своју 200-ту победу за шта је неколико недеља касније добио мачеве уз Витешки крст. Био је први немачки пилот који је 15. октобра постигао своју 250-ту ваздушну победу због чега је добио дијаманте уз Витешки крст. Постао је један од само осам немаца који су уз Витешки крст добили храстово лишће, мачеве и дијаманте.

Након одликовања је повучен са прве борбене линије и ангажован на пропагандним активностима. До тада је број противничких авиона које је оборио порастао на 255. Пошто је његово знање и искуство у ваздушној борби било драгоцено постављен је за командира 101. ловачке групе која је вршила обуку нових пилота. Међутим, Немачкој је 1944. год. био неопходан сваки искусан пилот. Због тога је веома брзо добио нову дужност. У септембру 1944. год. постављен је за командира новоформиране експерименталне ваздухопловне јединице која се по њему звала Команда Новотни, која је била стационирана на аеродрому у близини Оснабрика. Ова јединица била је задужена за увођење нових немачких млазних авиона Месершмит Ме 262 у наоружање Луфтвафе. Летећи на новом авиону Ме-262 Новотни је успео да постигне још три ваздушне победе (оборио је два америчка бомбардера Б-24 Либератор и једног ловца П-51 Мустанг) пре него што је погинуо у авиону који се срушио источно од града Хесепа. Његово обарање приписано је америчком ловачком асу Ернесту Фибелкому и његовом колеги Едварду Хејдону

Валтер Новотни је сахрањен у алеји великана на Централном гробљу у Бечу. Међутим, након дуге јавне дебате, скупштина града Беча је, уз подршку Социјал-демократа и Зелених, 2004. год. донела одлуку да се Валтеру Новотном одузме почасни статус

Е то се зове генерал, толико различит и бољи од партијских генералских смрадова позадинаца који су се увек правили да све знају боље од оних са терена, а наравно нису знали ништа осим да се увлаче свом ,,великом вођи.'' Због њих је Хитлер и изгубио рат, јер су са највиших места командовале потпуне незналице и глуперде.

Poslednja izmena:
Veliki Kurte nisi zaboravio na ovu temu ! :)
Šta da kažem o velikom Erihu,najvećem vojskovođi kojeg je Svet video,čoveku koji je imao muuda da se suprostavi Hitleru,koji je bio samo vojnik i to dobar vojnik,nije bio član NS partije...voleo je svoju zemlju.

Nemačka a i ceo Svet su bili fascinirani ovim vrsnim strategom...

Mlad' dečače, biste li vi bili spremni povesti zdravu Europu u rat protiv crvene aždaje?

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back