Pozdrav svima, jos jedna sam u nizu koja vam je jako zahvalna na svim informacijama koje ste nesebicno izneli ovde, a mogu reci da sam 2/3 teme detaljno iscitala.
Ja takodje uskoro putujem u Abu Dhabi na 6 meseci, ugovor je potpisan i viza mi je prijavljena od strane firme za koju idem da radim, tako da cekam da je odobre i da se dogovorimo oko datuma polaska. U pitanju je pozicija konobara u "Iris lounge and restaurants" na Yas Islandu, pa bih htela da podelim to sa vama i eventualno postavim jos par pitanja ljudima koji su tamo. Do njih sam dosla neplanirano, tako sto sam bila preporucena od strane najbolje drugarice koja radi u istoimenom restoranu i za iste gazde, samo u Dubaiju. Smestaj je obezbedjen, viza, osiguranje, medicinski pregledi, dobija se mesecno odredjena suma za hranu koja u principu nije puno, oko 500 dirhama, al ona mi kaze da je to solidno da se napuni frizider, obezbedjen je i prevoz do posla i nazad i jako je zadovoljna uslovima i smestajem koji deli sa dve devojke, a izmedju ostalog i firmom. Zelim da napomenem da su zaposleni Srbi, Makedonci, Poljaci, Englezi, Rumunci itd., sto nije situacija sa prethodnim postovima koje sam procitala o konobarskim poslovima gde su kolege uglavnom Egipcani, Pakistanci i sl. Nije ni plata oko 300e kao sto je njima ponudjeno, meni je pocetna oko 600e tj. 2500 dirhama mesecno, sto pise i u ugovoru. S obzirom da sam radila pretezno po restoranima u Beogradu za intervju sam uglavnom akcenat stavila na hranu, o cemu mogu dosta da ispricam i znam, ali menadzer Irisa mi je konstantno postavljao pitanja o alkoholnim picima i picima uopste o cemu sam malo losije pricala i manje znala, a jedan o tih razloga je i taj sto u Srbiji i generalno u restoranima ljudi nemaju priliku ni da cuju za neke od tih pica koji oni imaju u ponudi, a ni da probaju ukoliko nisu radili negde preko ili na brodu, a i kao sto rekoh vec - u restoranima je akcenat na hrani i uglavnom nema sirok asortiman pica. Iz tog razloga menazer bas i nije bio zadovoljan mojim drugim izlaganjem u intervjuu na tu temu, pa sam dobila posao ali sa smanjenom platom na 600e, koja se smatra za pocetnu i napomenuto mi je da ukoliko budem napredovala bice mi podignuta posle tri meseca, na cifru malo vecu od ove, kakva bi i trebala da bude.
Nije mi to sve bilo u planu, ali posao sam prihvatila iz razloga sto zbog lose ekonomske situacije ovde radim isti, pritom za manje pare. E sad, vidim da je pisano o tome kako je sve skupo i zanima me jel to korektna cifra za neki solidan zivot tamo bez bahanalisanja, ako se uzme u obzir da mi je sve drugo obezbedjeno? Drugarica mi je zadovoljna ali ona je u Dubaiju i ima malo vecu platu od moje, a za Abu Dhabi ne moze nista konkretno da mi kaze i da me uputi posto nije bila tamo. Molim za pomoc i par korisnih saveta, sto o jeftinim mestima za kupovinu stvari i namirnica, sto o pravilima ponasanja tamo...
Druga stvar koja me dosta zanima i kojoj je pisano ali nista nasiroko i konkretno od ljudi koji su bili je pravilo oblacenja zenskih osoba. Imam 23 godine i nemam nameru da se razgolicujem niti da se promiskuitetno oblacim, ali brinu me te prevelike vrucine i ta konzervativnost koja je dosta veca nego u Dubaiju, i ostalim emiratima uopste. U principu sam citala i znam sta ne sme, ali to su masovno postovi od pre par godina pa me zanima jel se u medjuvremenu nesto promenilo i jel su postali blazi prema turistima, ili malo liberalniji??? Opet navodim da me najvise brinu te temperature a s obzirom da ostajem tamo do jula - avgusta, stvarno ne znam sta bih ponela od klasicnih letnjih stvari a da mi tamo niko ne zameri. Jako bih vam bila zahvalna ako mi razresite ove dileme, i hvala unapred.