Abu Dhabi... Dubai

Lijep pozdrav članovima foruma,

Već neko vrijeme ozbiljno razmišljam o odlasku u Dubai u potrazi za boljom karijerom i boljim poslom. Ukratko, imam završen Master studij razvoja Informacionih sistema na Paneuropskom univerzitetu u Banja Luci. Radim kao predavač na jednoj relativno maloj visokoj školi, te kao .NET Developer u firmi (posljednje 4 godine). Iza sebe imam dosta radnog iskustva u struci. Tu prvenstveno mislim na razvoj softvera korištenjem .NET tehnologija. Zanimaju me iskustva ljudi koji već rade u Dubaiju. Kakve su šanse za posao u IT struci za nekoga sa mojim iskustvom? Gdje početi sa potragom?

Bilo kakav komentar bi dobro došao.

Zahvaljujem se na odgovorima.

Poštovani prijatelji u tudjini,
Novi sam ovde i od skoro biću novi i tamo kod vas. Očekujem da se sve skocka i u septembru- oktobru stižem u Abu Dabi, na duži period.
Interesuje me dosta toga, ali za početak evo par pitanja pa ako ima neko ko zna nešto o tome, bio bih mu zahvalan na pomoći.
Naime, od poslodavca me sleduje smeštaj, 2- 3BR, ali sam moram naći smeštaj, pa su pitanja sledeća:
-koliko su pouzdane agencije koje se mogu naći na netu i da li su oglasi koji su izloženi stvarni ili su to samo mamci a u stvarnosti je lošija ponuda?
-postoji li opcija da se izbegnu te agencije?
-fond za stan koji me sleduje je nešto oko 150k AED/Y, možda i nešto malo više, pa šta bi bila preporuka?
-šta u nameštenim stanovima ide od sitne kućne tehnike, ili možda nema ničega pa mora da se kupuje sve, ili da vučem to odavde?
- obzirom da dolazim sa ženom i dvoje male dece(18 meseci i 4 meseca), da li da razmišljam o nekom stanu ili kući (vili)?
- takodje interesuje me kako naći pouzdanu ženu koja bi čistila stan?
- da li te žene koje čiste kuće umeju i da spremaju hranu ili se za to rentiraju neke druge?
- dalje me interesuje bejbi siting, ima li naših žena koje to rade i kako ste se vi koji ste tamo duže snašli za čuvanje i pomoć u kući oko male dece
- koje su cene za gore pomenute poslove? nešto sam čuo da je 20AED/sat
- kolika je cena režijskih troškova za takav neki 3BR stan? okvirno
- kakva je situacija sa cenama bebi opreme i ostalih potrepština za decu?
- videh negde da u Dubaiju postoji srpski vrtić, ima li šta slično i u AD?
- dodjosmo do automobila, video sam oglase, pa me opet kao i za stanove interesuje koliko su to realne cene i da li su ti oglasi stvarni?
- isplati li se rentirati auto ili odmah da se ide sa kupovinom? kolika je cena rentiranja na duži period?

Eto nabacah gomilu pitanja pa ako neko nadje vremena da mi odgovori, značilo bi mi jako.
Verovatno ću se do sledećeg puta setiti još gomile pitanja, ali za sada toliko.
Hvala veliko!
Jakov

Aj CindErella je već odgovorila, samo par napomena, i adresa za Beograd, skratio sam ono što ti je već rekla.

1. prvi osnovni sud ustanička 14, završava se za 30 min

2. ministarstvo pravde nemanjina 22, pisarnica, (pa soba 33a)
završavaju u roku od 3 radna dana (sem ako ne insistiraš)

3. ministarstvo inostranih poslova, kneza miloša 26, lokal 8407
30 minuta

4. ambasada Egipta
overa originala 25 USD <<< ne treba!
overa prevoda 26 USD
obavezno u dolarima, poneti tačan iznos jer je problem oko kusura
30 minuta

Zdravo!

Jel mora apostil da bude na diplomi fakulteta? A na fotokopiji koja je spojena sa prevodom kod sudskog tumaca?
Jel neko zavrsavao ovo od kada je otvorena ambasada u Beogradu?

Hvala!

Poštovani prijatelji u tudjini,
Novi sam ovde i od skoro biću novi i tamo kod vas. Očekujem da se sve skocka i u septembru- oktobru stižem u Abu Dabi, na duži period.
Interesuje me dosta toga, ali za početak evo par pitanja pa ako ima neko ko zna nešto o tome, bio bih mu zahvalan na pomoći.
Naime, od poslodavca me sleduje smeštaj, 2- 3BR, ali sam moram naći smeštaj, pa su pitanja sledeća:
Aj proveri prvo jednu stvar, da li te sleduje 2-3BR ili te sleduje određena cifra za housing allowance. Takođe vidi da li je housing allowance dat po sistemu "use it or lose it", to jest, da li ti daju određenu cifru na ruke, pa se snalazi, ili ti plaćaju za stan do određenog iznosa, pa ako i nađeš jeftinije, ništa tebi konkretno ne ostaje.
Takođe, obavezno proveri, ukoliko je to samo housing allowance koji je deo plate, ali je tako izražen, da li imaš pravo na housing advance, pošto se ovde stanovi uglavnom plaćaju unapred za godinu kroz jednu, dve ili tri uplate.
Da pojasnim, tebi možda u ponudi kažu 150k housing allowance i recimo 270k base salary, ail to je raspodela samo radi prikaza plate, a u stvarnosti dobijaš 35k mesečno i ćao. I sad ti nađeš stan, gazda traži 150k u dva čeka, što znači da treba da keširaš odmah u startu 75k plus agenta, plus security deposit. Ali tebi firma daje 35k mesečno i ćao. Ako imaš pravo na avans, dobiješ 150k odmah na ruke i radi šta hoćeš.

-koliko su pouzdane agencije koje se mogu naći na netu i da li su oglasi koji su izloženi stvarni ili su to samo mamci a u stvarnosti je lošija ponuda?

Što se Dubaija tiče, totalno su nepouzdani, neprofesionalni, često se dešava da se agent pojavi na kraju samo da uzme proviziju. Ne računaj mnogo na agente.

-postoji li opcija da se izbegnu te agencije?

Malo teže u prvom dolasku ovamo, sem ako već ne znaš nekog u AD da ti pomogne, u šta sumnjam, pošto već pitaš ovde. Kasnije ćeš moći malo da se snalaziš, kada se upoznaš sa situacijom.
Opet, u Dubaiju svi koriste dubizzle.com za pretragu, tamo možeš da filtriraš i stan direktno od vlasnika, bez posrednika.

-šta u nameštenim stanovima ide od sitne kućne tehnike, ili možda nema ničega pa mora da se kupuje sve, ili da vučem to odavde?

Zavisi od stana do stana, ali nemoj da razmišljaš o dovlačenju nečega odavde. Pazi, plaćaš stan 30k evra godišnje. Možeš da ga komplet opremiš za jednu petinu tog iznosa, ili manje.
Uglavnom stanovi imaju opremljenu kuhinju (šporet, frižider, mašinu za pranje sudova, itd...), a i mašinu za veš. Standard je da imaju ugrađene plakare. Tebi ostaje da uzmeš recimo krevete, nameštaj za dnevnu sobu, televizor, trpezariju i sitne kućevne stvari. Ono kritično uzmeš u Ikei i sličnim radnjama, a onda lagano dodaješ šta ti treba.

- obzirom da dolazim sa ženom i dvoje male dece(18 meseci i 4 meseca), da li da razmišljam o nekom stanu ili kući (vili)?

U potpunosti tvoja stvar. Ali da ti skrenem pažnju na neke druge stvari:
Ne znam šta ti je firma rekla oko njihovih viza, proveri ako već nisi proverio. Ali skoro je izvesno da ćeš prvo doći sam, pa tek onda oni. Što i nije loša ideja iz više razloga.
U Septembru je još uvek vruće, bolje da ostanu ovamo zbog toga.
Ako si sam, biće ti lakše u privremenom smeštaju, a takođe će ti biti lakše da nađeš stan i završiš sve oko toga (što neće ići brzo zbog papira, čekova i slično, sem ako firma ne pripomogne).
Dok si sam, lakše ćeš završiti sve oko pripreme stana (nameštaj se čeka par dana na isporuku, struja & voda takođe mogu da kasne).

- takodje interesuje me kako naći pouzdanu ženu koja bi čistila stan?

Najjednostavnije preko neke agencije. Pitaš npr. prvog komšiju šta koristi i da li je zadovoljan, ili pitaš čuvara na ulazu, ako ga ima, koje kompanije rade.

- da li te žene koje čiste kuće umeju i da spremaju hranu ili se za to rentiraju neke druge?

Pa ako baš voliš egzotičnu ishranu... :)
Imaš milion restorana, većina njih dostavlja. Ako ti je baš do kuvanog obroka na licu mesta, moraćeš malo da se raspitaš.

- dalje me interesuje bejbi siting, ima li naših žena koje to rade i kako ste se vi koji ste tamo duže snašli za čuvanje i pomoć u kući oko male dece

Pretpostavljam da ti žena neće raditi? Ostale opcije su ti da angažuješ neku Filipinku ili pripadnicu drugih egzotičnih nacija.
Alternativno, možeš čak i da razmisliš o dovođenju neke iz Srbije, ako imaš para i veću kuću/stan, što je ipak bolja varijanta nego korišćenje žena iz zemalja 3eg sveta.

- koje su cene za gore pomenute poslove? nešto sam čuo da je 20AED/sat

Za sređivanje stana u Dubaiju je standardna cifra 30-35 AED/sat. Na to obično dodajem nešto za sirotinju koja radi te poslove.

- kolika je cena režijskih troškova za takav neki 3BR stan? okvirno

Mora neko iz AD da ti odgovori.

- kakva je situacija sa cenama bebi opreme i ostalih potrepština za decu?

Imaš široki raspon proizvođača i shodno tome cena. Uglavnom imaš sve što ima i ovde, i naravno više od toga. Ako ne pucaš na najskuplje brendove, uglavnom mi deluje da je jeftinije nego u Srbiji, od Pampers pelena do opreme. Ono što je možda skuplje su kašice i ostala fancy hrana proizvođača iz Evrope. Taksa na zapadnjake.
Kako su kao društvo malo orijentisaniji ka porodicama, ponuda je svakako bolja nego ovamo. I još jedan detalj koji mi se sviđa, je to što su toaleti za presvlačenje dece i slično standardni u skoro svakom malo većem objektu, a posebno mi se dopalo to što čak i u sklopu muškog toaleta ima prostorija za presvlačenje beba.

- videh negde da u Dubaiju postoji srpski vrtić, ima li šta slično i u AD?

Pa nije baš srpski vrtić, mada bi jedan uskoro tek trebao da počne sa radom. Ovo su uglavnom bili neki vikend boravci i slično.

- dodjosmo do automobila, video sam oglase, pa me opet kao i za stanove interesuje koliko su to realne cene i da li su ti oglasi stvarni?

Ako te već dobro plaćaju, razmisli o kupovini novog automobila. Nažalost, propuštaš Ramadanske akcije (kao i ja, jer su me premestili "privremeno" u Italiju, ali šta je tu je).
Automobili su jeftini(ji), a auto-kuće i banke daju povoljne kredite, npr. ja sam merkao Pajera, gde imaš beskamatni kredit na 3 godine.

- isplati li se rentirati auto ili odmah da se ide sa kupovinom? kolika je cena rentiranja na duži period?

Previđaš jedan detalj a to je da nemaš vozačku dozvolu. Čim stigneš u AD, odmah upiši neku auto školu, i računaj da ćeš dozvolu dobiti ne ranije od mesec dana, osim ako ne platiš za VIP obuku. Ako imaš samo srpsku dozvolu, gledaj da pre dolaska uzmeš onu novu, gde ima i engleski prevod. Ako imaš stranu dozvolu (neke od zemalja EU), i takođe državljanstvo te EU zemlje, onda možeš da tražiš da ti izdaju Emiratsku na konto te.
Rentiranje malih kola nije skupo, mesečno može da izađe oko 2k. Ako se "skrasiš", onda bolje odmah kupi auto. Taksi je jeftin, ionako ćeš morati da ga koristiš u početku.

Verovatno ću se do sledećeg puta setiti još gomile pitanja, ali za sada toliko.
Hvala veliko!
Jakov

Još par saveta za kraj:
- Vidi prvo kako ti se sve sviđa u Emiratima, nemoj se zaletati sa stanom, nameštajem i kolima ukoliko ti nešto ne štima iz nekog razloga. Ili recimo ne štima ženi.
- Pošto ti firma nudi 150k za stan, pretpostavljam da je dobar posao. Deca su ti još uvek mala, ali sad je pravi trenutak takođe sa firmom da vidiš oko para za njihovu školu. Sa 3 godine najkasnije bi već trebali da krenu u vrtić, a sa 4 u školu. Škole nisu jeftine, a velike firme još uvek nude neke pare za tzv. education allowance. Pitaj poslodavca oko toga.
- Vidi šta ti nude u pogledu zdravstvenog osiguranja.
- Po zakonu firma obezbeđuje avio kartu za zaposlenog, često i za članove porodice, vidi šta ti tu daju (bez obzira što je karta AD - Beograd relativno jeftina).
- Vidi šta ti firma pokriva u pogledu viza za tvoju familiju.
- Vidi sa firmom oko svega vezanog za stan, što sam već pomenuo, ali takođe vidi sa njima i oko privremenog smeštaja. Obavezno. Ja sam se sve unapred dogovorio, prilikom dolaska u Dubai, ali sam prevideo privremeni smeštaj dok ne dobijem housing advance. Housing advance je kasnio poprilično, a ja sam zbog toga plaćao hotel i tu mi je otišlo dosta para.
- Neke firme obezbeđuju i auto zaposlenima, uglavnom više ne, ali možeš i to da pitaš.
- Imaš na facebook-u grupe tipa Dubai Serbs i Serbs UAE, pa overi iste.

Byjo hvala ti veliko!
Značiće mi ovi saveti, već dosta stvari posle tvog odgovora mogu da izdvajam i da planiram pravovremeno.

Oko stana i plaćanja, definisace se cifra za stan nevezano za velicinu stana, ali u svakom slucaju moracu 20% od cene da odvajam iz svog dzepa.
Definitivno nije uračunata cena stana u lični dohodak.

Porodicu u svakom slucaju nisam planirao da dovodim u prvom periodu dok se ja ne snadjem i smestim, pa onda lagano po njih. Smeštaj u toku traženja stana će morati da bude u nekom hotelu, a za plaćanje toga moram da vidim, moguće da to mogu da mi refundiraju, ali o tom po tom.

U svakom slučaju cenim da traženje smeštaja na daljinu ne pije vodu, već ću to morati da jurim kada dodjem tamo.

Ovaj detalj oko vozacke dozvole sam, činjenica, prevideo, tako da mi ostaje da se ponovo obučavam...
Još jednom, hvala veliko!
Cujemo se.
pozdrav!

@kajzerica
http://www.haad.ae/haad/tabid/585/Default.aspx
https://www.dataflowgroup.com/default.htm
http://eservices.dha.gov.ae/DHAWeb/default.aspx
http://www.haad.ae/haad/tabid/59/Default.aspx
http://www.dataflowgroup.com/haadforms.aspx
Pre pasoske kontrole procunjaj ovde.Ispit mozes, za Dubai (DHA),polagati i online u Bg (https://www.prometric.com/en-us/clients/dha/Pages/landing.aspx) i nema provere papira kao za HAAD licencu...
Ovo je iz prve ruke...moje iskustvo.Priprema dokumenata ti je najvaznija.:rtfm:
Naravno sve to moze i tamo zavisi od situacije u kojoj si.
Ja imam kod koga cu da odem ali se jos ne usudjujem dok ne sredim sve papire.
Za stomatologe je i dosta skuplje.

prijavio sam se i registrovao na DHA, prikupljam papirologiju, imam pitanja... da li se test polaze od kuce i da li neko zna od prilike kakav je test za fizioterapeuta, hvala u napred

prijavio sam se i registrovao na DHA, prikupljam papirologiju, imam pitanja... da li se test polaze od kuce i da li neko zna od prilike kakav je test za fizioterapeuta, hvala u napred

Dalje nisam išao...nažalost.Ali...trebalo bi da dobiješ šifru i zakažeš polaganje.Polaganje bi trebalo da možeš obaviti i odavde u Bg.Neka Akademija ima prometric kabinet koji je uslov za polaganje on line.Zvao sam ih i oni pružaju tu uslugu a Prometric je uslov koji traži DHA.Probaj na http://projekti.rc.etf.bg.ac.rs/kursevi-i-obrazovanje/polaganje-ispita/prometric i vodi te dalje.

moze da se polaze u International Academic Center
First Floor, Decanska 12
Belgrade
zvala sam ih pre par meseci i potvrdili su mi da moze
zanima me kako si se prijavio,cula sam da primaju samo kreditne kartice iz UAE,jesi slao za prijavu sve skenirane dokumente,diplome...
citala sam na forumima da za fizioterapeute nije tesko,samo osnovne stvari

Ja nisam polagao. Samo znam neke stvari jer je moja zena med. sestra. A znam jednu osobu iz Makedonije koja je polagala, doduse ne u Beogradu ali u Sofiji u Bugarskoj. Platila je svojom, makedonskom kreditnom karticom.

Trazhim posao u Abu Dhabiju. Ja sam gradjevinski inzhenjer, zavrshio gradjevinski fakultet u Beogradu, imam licencu odgovornog projektanta za projektovanje puteva i zheleznica, skoro 4 godine iskustva u projektovanju puteva, aerodromskih pisti, naplatnih rampi. Ishao sam na razne sajtove za poslove u Abu Dhabiju, registrovao se i ostavljao svoj CV. Slao sam i direktne mejlove nekim firmama. Ako ima neko neki predlog ili slichno iskustvo, a da zheli i mozhe da mi pomogne, samo navalite :)

Trazhim posao u Abu Dhabiju. Ja sam gradjevinski inzhenjer, zavrshio gradjevinski fakultet u Beogradu, imam licencu odgovornog projektanta za projektovanje puteva i zheleznica, skoro 4 godine iskustva u projektovanju puteva, aerodromskih pisti, naplatnih rampi. Ishao sam na razne sajtove za poslove u Abu Dhabiju, registrovao se i ostavljao svoj CV. Slao sam i direktne mejlove nekim firmama. Ako ima neko neki predlog ili slichno iskustvo, a da zheli i mozhe da mi pomogne, samo navalite :)

Jesi li probao da tražiš posao preko LinkedIn-a? Pored toga imaš one sajtove sa oglasima za GCC region, poput bayt.com i sličnih. Ali LinkedIn pre svega. Naravno, podrazumeva se da imaš ažuran i "prijemčiv" LinkedIn profil, pre nego što kreneš da kontaktiraš i da se prijavljuješ.
Probaj i sajt carrerjet.com, pa izaberi middle east kao region, i vidi šta tamo ima. I ne ograničavaj se samo na Abu Dabi, tu ti je i Dubai, drugi emirati, Katar, Oman, itd...

Hvala Byja. Na navedene sajtove sam ishao, imam azhuriran linkedln sajt. Kako preko njega da trazhim posao?

Pa majkumu, valjda je očigledno, čim otvoriš LinkedIn stranicu:

linkedin.jpg

Zdravo, bila bih jako zahvalna ako bi mi neko pomogao oko tih nekih ispita koje treba poloziti da bi radio kao stom.sestra u abu dhabiju.
Imam 22 godine i dobila sam posao tj prihvacen mi je CV ali dok mi doktor, za kog treba da radim, odgovori na mail...imacu 32 godine...Cula sam da postoji neki HAAD exam, kao i DHA...i neka licenca ali ne znam ni gde da se informisem oko toga..?
Puno pozdrava! :))

da li si radio na gradilistu? pogledala bih tvoj cv

Zdravo, bila bih jako zahvalna ako bi mi neko pomogao oko tih nekih ispita koje treba poloziti da bi radio kao stom.sestra u abu dhabiju.
Imam 22 godine i dobila sam posao tj prihvacen mi je CV ali dok mi doktor, za kog treba da radim, odgovori na mail...imacu 32 godine...Cula sam da postoji neki HAAD exam, kao i DHA...i neka licenca ali ne znam ni gde da se informisem oko toga..?
Puno pozdrava! :))

Ovde vidi sve:

Molim vas ako neko zna da mi odgovori. Moj sin radi u Abu Dabiu i dao je otkaz, pa kaze da ce sada dobiti ban i da mora da overi diplomu u Min inostr poslova i ne znam gde sve ne, a ja sam mu je vec overila u opstini i sudu u gradu u kojem zivimo i gde je on zavrsio skolu. Da napomenem, da je on po struci laborant, ali ne radi i nece to raditi nego kao konobar. Ume li neko nesto da mi kaze o ovome? Molim za odgovor :D

Dragi svi :D

Nisam od onih koji ce da kazu da su procitali od pocetka temu ali jesam 2/3 za poslednjih par dana ako je to OK po vama :hahaha:
Informacije od jozefk, aribi, vuje pa cak i pesimiste mrkog(koga vise nema izgleda) su mi od velikog znacaja kao polazna tacka, bez obzira sto neke stvari nisam skapirao ali otom potom ;)
Elem, s obzirom da mi i sam nick kaze cime se bavim moram da primetim da(osim ako nema u prvoj trecini teme) nisam video da je neko uopste pokusavao da se zaposli u banci u UAE.
Da li je to nemoguce ili...? Da li iko uopste moze da pretpostavi kakve su plate sluzbenicima koji odobravaju kredite/kartice itd. s obzirom da je to posao kojim sam se najvise bavio pored blagajne?
Mnogo bi mi znacilo ako neko ima bilo kakve info posto imam zenu i dete(1,5god) koje bih sigurno doveo nakon tog perioda od mesec-dva koji su potrebni da se srede papiri.
Imam dosta iskustva sa radom u banci(8godina), prodaji a i marketingu jer sam uporedu sa poslom u banci radio kao promo lider 2godine za Marlboro.
E sad verovatno ima nekih koji misle da bi barem sa svim ovim, a i cak sam pod "stare" dane(31god ali izgledam ko 25 kad se obrijem :mrgreen: ) i visoku skolu zavrsio,tj.zavrsam u oktobru, trebalo da se nadje pristojan posao i u Srbiji. E pa nazalost meni u poslednje 2godine sve krenulo na gore pa rekoh aj mozda je i ovo resenje.
A mozda me i neko od vas odmah spusti na zemlju i kaze da je to nemoguce pa odem da cistim ribu u Norway :zcepanje:
U principu ne mora to cak ni banka da bude, moze i neki sales ili marketing manager da bude jer ionako oduvek radim sa ljudima a kad radis sa ljudima sve se svodi na to koliko si dobar prodavac.
Napomenuo bih da mi je engleski na nekom srednjem nivou posto nikad nisam bio skolski tip(sto se i vidi po tome kad sam se setio da zavrsim bar neku visoku skolu) vec sam veci deo ucio kroz praksu pa mi i pisanje na engleskom nije sjajno, ali Boze moj, sve se da nauciti. Koliko je to uopste bitno tamo?
Skapirao sam iz vasih postova da za porodicu sa detetom treba barem 15-20K dirhama, plus stan naravno, pa me interesuje i neki vas predlog za posao ako uzmete u obzir gore napisano.

Sve vas pozdravljam sa nadom da nas sve ceka bolje sutra ;) jer svi se mi borimo za mesto pod suncem(neki od vas su se vec izborili ali nema veze :D )

Molim vas ako neko zna da mi odgovori. Moj sin radi u Abu Dabiu i dao je otkaz, pa kaze da ce sada dobiti ban i da mora da overi diplomu u Min inostr poslova i ne znam gde sve ne, a ja sam mu je vec overila u opstini i sudu u gradu u kojem zivimo i gde je on zavrsio skolu. Da napomenem, da je on po struci laborant, ali ne radi i nece to raditi nego kao konobar. Ume li neko nesto da mi kaze o ovome? Molim za odgovor :D

Koliko je radio meseci i u kakvoj firmi? Free Zone ili LLC?

Dragi svi :D

Nisam od onih koji ce da kazu da su procitali od pocetka temu ali jesam 2/3 za poslednjih par dana ako je to OK po vama :hahaha:
Informacije od jozefk, aribi, vuje pa cak i pesimiste mrkog(koga vise nema izgleda) su mi od velikog znacaja kao polazna tacka, bez obzira sto neke stvari nisam skapirao ali otom potom ;)
Elem, s obzirom da mi i sam nick kaze cime se bavim moram da primetim da(osim ako nema u prvoj trecini teme) nisam video da je neko uopste pokusavao da se zaposli u banci u UAE.
Da li je to nemoguce ili...? Da li iko uopste moze da pretpostavi kakve su plate sluzbenicima koji odobravaju kredite/kartice itd. s obzirom da je to posao kojim sam se najvise bavio pored blagajne?
Mnogo bi mi znacilo ako neko ima bilo kakve info posto imam zenu i dete(1,5god) koje bih sigurno doveo nakon tog perioda od mesec-dva koji su potrebni da se srede papiri.
Imam dosta iskustva sa radom u banci(8godina), prodaji a i marketingu jer sam uporedu sa poslom u banci radio kao promo lider 2godine za Marlboro.
E sad verovatno ima nekih koji misle da bi barem sa svim ovim, a i cak sam pod "stare" dane(31god ali izgledam ko 25 kad se obrijem :mrgreen: ) i visoku skolu zavrsio,tj.zavrsam u oktobru, trebalo da se nadje pristojan posao i u Srbiji. E pa nazalost meni u poslednje 2godine sve krenulo na gore pa rekoh aj mozda je i ovo resenje.
A mozda me i neko od vas odmah spusti na zemlju i kaze da je to nemoguce pa odem da cistim ribu u Norway :zcepanje:
U principu ne mora to cak ni banka da bude, moze i neki sales ili marketing manager da bude jer ionako oduvek radim sa ljudima a kad radis sa ljudima sve se svodi na to koliko si dobar prodavac.
Napomenuo bih da mi je engleski na nekom srednjem nivou posto nikad nisam bio skolski tip(sto se i vidi po tome kad sam se setio da zavrsim bar neku visoku skolu) vec sam veci deo ucio kroz praksu pa mi i pisanje na engleskom nije sjajno, ali Boze moj, sve se da nauciti. Koliko je to uopste bitno tamo?
Skapirao sam iz vasih postova da za porodicu sa detetom treba barem 15-20K dirhama, plus stan naravno, pa me interesuje i neki vas predlog za posao ako uzmete u obzir gore napisano.

Sve vas pozdravljam sa nadom da nas sve ceka bolje sutra ;) jer svi se mi borimo za mesto pod suncem(neki od vas su se vec izborili ali nema veze :D )
U Emiratima borba nikad ne prestaje. A mistlim da je veoma slicno i po ostalim delovim planete.
Engleski je ja mislim mnogo bitan za bankare a pogotovo za one koji rade sa ljudima. Kako mislis da radis sa ljudima bez engleskog?
Stvari u vezi plate i kirije su se promenile dosta u zadnjih godinu-dve. Renta je otisla gore za 100-150%. Plata nije. Druga stvar koja se meni desila je da sam vec skoro 2 godine u Ras Al Khaimah-i. Tako da nisam licno prisutan u Dubai tako da prakticno ne mogu iz prve ruke da najbolje odgovorim na trenutnu situaciju tamo.
15-20K da imas prvi put da dolazis u Emirate nisam bas siguran da je izvodljivo. A jos ti i engleski malo skripi.

Back