Abu Dhabi... Dubai

Pozdrav i vama! Da odgovorim obojici, mozete dovesti devojke/verenice ali ih ne mozete sponzorisati za vizu. Obe moraju uci na zasebne turističke vize (fludubai, Etihad ili turistička agencija). U UAE je zabranjeno da nevenčani par zivi zajedno, znaci da uvek postoji sansa za problem. U praksi, puno nevencanih parova zivi zajedno, a kazu da su muz i zena ako neko pita. Da bi muz sponzorisao zenu za vizu potrebna je legalizovana vencanica i nema nikakve veze koliko je par u braku. Za vas je najbolje da dodjete svi na odvojene vize i tražite poslove, nakon cega ce svakom ponaosob firma uraditi vizu. Ako sklopite brak pre dolaska, muževi mogu da urade zenama vize nakon sto dobiju posao. Svaka zena koja u UAE udje legalnim putem i gleda svoja posla, ponasa se normalno i ne provocira, ne zalazi u slepe ili bilo kakve druge sumnjive ulice sama, je na sigurnom i zaštićena.
Apropo zajednickog zivota u stanu, desava se da stanodavac trazi vencanicu na uvid, ako je nema, ne verujem da bi iznajmio stan. U svakom slucaju, nevencani parovi su mogu susresti sa problemima koji kod nas ne postoje. Kao sto sam ranije negde napomenula, kazna za seks van braka (za koji vas mogu optužiti vrlo jednostavno ako za to postoji sumnja, a nikad se ne zna ko vam sve moze napraviti problem) je zatvor i deportacija.

Poslednja izmena:
Život u Šarži + nevenčana devojka = loša ideja. Šarža je daleeeeko manje liberalna od Dubaija, do te mere da je ljudi obilaze kad voze alkohol iz "Barakude", iz trećeg emirata.
Ono čega se trebaš pribojavati je nešto drugo. Posao u ugostiteljstvu ti je jedan od veoma slabo plaćenih poslova. Rade ga azijati koji su navikli da žive u sasvim drugim uslovima (po 5-6 u sobi, ne računajući bubašvabe i ostale podstanare). Teško da ćeš naći posao koji će ti obezbediti pristojniji život od onoga koji trenutno imaš u Sarajevu.
Jednom kada dobiješ posao treba da daš pasoš za viziranje, a poslodavci za takve niže poslove znaju i da zadrže pasoš dok ne odradiš ugovor (2 godine recimo). Tako da lako možeš da zaglaviš u nekom polulegalizovanom robovlasničkom odnosu.
Inače, ono što je meni još uvek nejasno je kako ljudi iz Šarže putuju na posao u Dubai i nazad. Taxi je preskupa varijanta za tako nešto, Metro ne ide, ostaju autobusi, pošto auto nećeš svakako moći da voziš u početku.
Što se turističkih viza tiče, to nije nikakav problem, ne mora niko da ti "sređuje". Viza se dobija preko FlyDubai-ja, i košta 70e po osobi. Pretpostavljam da je za državljane BiH ista situacija kao i za nas.
Ne znam šta ti je Sudanac obećao, ali gledaj da se ne oslanjaš previše na tuđu reč ovde.

Hvala Aribi & Byja :)
Znaci najbolja je varijanta ovdje sklopit brak i onda dole da bi izbjegli moguce probleme?
Pa dobro ja koliko sam cuo sto se tice posla da ga nije tesko naci, a vec imam kontakte sa nekim hotelima koji su zainteresovani za moje usluge (dj-ing), samo ono sto je vec govorila ja mislim Aribi, traze od mene da dodjem dole face 2 face pa dalje mozemo razgovarati o poslu. A cuo sam dosta prica sto se tice tih "robovlasnickih" ugovora itd, samo treba covjek oprezan biti i informisati se. Imam takodjer jako dobro prijatelja koji zivi dole u Dubai-u (Sarajlija), pa vjerujem da mi i on moze pomoci. A sto se tice sudanca i ako politika vjeruj na rijec nepije vode u emiratima, poznajemo se dovoljno dobro, bio mi je gost ovdje u Sarajevu a i mladji je momak glumac, nevjerujem sad da bi me hajmo reci po sarajevski "izradio". Meni kazu da je Šarži dosta jeftiniji od Dubai-a sto tice i hrane i stanova, eh sad ako ko od vas ima dobar savjet sta da uradim u ovom slucaju bio bih jako zahvalan :)

Ako zivis u Sharjah-i odmah posle granice sa Dubaijem, u delu Sharjah-e koji se zove Al Nahda onda predjes granicu peske, sednes na bus ili taxi do Stadium metro station i vozi Misko.
Ako zivis u bilo kojem drugom delu Sharjah-e onda zavisi od udaljenosti od Dubaija. Mozes uzeti taxi do granice, preci preko peske i opet isto kao sto sam gore naveo.
Da putujes od Sharjah-e do Dubaija taxijem tamo i nazad svaki dan, pozdravi se sa celom platom za taxi :D A mozda ti nece biti ni dosta.

Cak i da imas auto, guzva u saobracaju je OGROMNA, onda, uveli su Salik na jos nekoliko mesta na toj relaciji Sharjah-Dubai. Salik je putarina. I cuo sam da vise nema daily cap od AED20 nego ti skidaju koliko god puta da prodjes naplatu. Mislim to nije frka u slucaju da ides jednom tamo jednom nazad, samo kazem.

Sharjah je dizvlji zapad. Ima dosta crnaca koji kradu. Druga stvar, more osoba koji su u drzavi ilegalno, zive u Sharjah-i.

Ali sta je dobro u Sharjah-i je cena stanova. Daleko jeftinije nego u Dubaiju. Onda, skole, ako imas decu, su ti tu blizu i takodje su jeftinije nego u Dubaiju.

Cao svima,

ja bih trebalo da vam se pridruzim u Abu Dabiju u oktobru pa bih imala par pitanja:

1. Mozete li da mi preporucite neki fin kraj u Abu Dabiju? Gledala sam Al Bateen i Al Reem ostrvo (marinu). Dolazim sama i ne bih neki veliki stan, a budzet mi je 100-120 hiljada.
2. Sta mi preporucujete - namesten ili prazan stan?
3. Kakva je procedura sa vozackim dozvolama?

Hvalllaaaaaaa

Pozdrav svima,
Citajuci ranije postove o overi potrebnih dokumentara ( a iscitala sam od prve stranice :) ), za zdravstvene radnike, zbunih se skroz! :think:
Trebaju li pecati pocev od suda pa do ambasade ili ne? ili moze samo ovlasteni sukdski tumac?
I da li to vazi za sva dokumenta ili samo diploma, licenca?

Hvala unapred !!!

Cao svima,

ja bih trebalo da vam se pridruzim u Abu Dabiju u oktobru pa bih imala par pitanja:

1. Mozete li da mi preporucite neki fin kraj u Abu Dabiju? Gledala sam Al Bateen i Al Reem ostrvo (marinu). Dolazim sama i ne bih neki veliki stan, a budzet mi je 100-120 hiljada.
2. Sta mi preporucujete - namesten ili prazan stan?
3. Kakva je procedura sa vozackim dozvolama?

Hvalllaaaaaaa

Za te pare imas izbor, imas npr. extra one bed room stanove za 110k u Etihad towers na kornishu, pogled na Emirates palace i marina mall, ne bih se dvaput razmišljala za tu lokaciju i kvalitet zgrade i stanova.

Eh ja se zenim sljedeci mjesec :D i 8.12 abd dolazim dole :D kud puklo da puklo :) mislim da mi sigurno moze biti bolje neg u BiH :) to za Sharjah nadam se da ce bit ok sto se tice prevoza. Hvala svima na udjeljenom vremenom ako ko ima kakav savjet bit ce i vise nego dobro dosao :)

Dragi clanovi

dobila sam skoro ponudu da radim u firmi u Dubaiju. Samohrana sam majka i imam presudu za samostalno starateljstvo. Trenutno pregovaram sa bivsim suprugom i socijalnom sluzbom da pristane da mi da saglasnost da vodim dete sa sobom. Takodje, u Abu Dhabiju je osoba sa kojom sam u vezi vec izvesno vreme. Sve kockice se lagano uklapaju ali bih htela da proverim par stvari sa vama koji vec duze zivite u UAE.

1. Da li mi zaista treba saglasnost bivseg supruga za izdavanje vize detetu s obzirom da me pustaju van granica Srbije bez nje.
2. Planiram da se vencam po serijatskom zakonu (iako smo oboje iz Srbije) pa me inresuje koji je to papir koji treba da imam da nisam udata jer takvo nesto ne postoji u Srbiji. Citala sam da staratelj treba da potvrdi .Otac mi nije ziv pa onda moze najblizi muski rod . U familiji su sve zene sem sto imam brata od tetke pa se pitam da li bi to bilo dovoljno . Ili postoji neki drugi dokument koji treba da dostavim
3. Imate li neki predlog skole (dete govori engleski) koja moguce ima slobodnih mesta za dete od 9 godina

Hvala unapred

Pereca, na koji fazon mislis da se vencas po njihovom zakonu ako oboje niste Muslimani?
Skole imas po raznim delovima Dubaija. Zavisi gde stanujes. Ne obezbedjuju prevoz sve skole do svih delova grada.
A na prvo pitanje mislim da bi pogranicna policija bolje odgovorila od bilo koga drugog.

Mogu se dvoje nemuslimana venčati u njihovom sudu ali im trebaju 2 svedoka muslimana, papir o bračnom statusu, da nisi udata ili da si razvedena, meni su taj papir izdali u opstini i potreban ti je legal Guardian da bude prisutan, otac ili bilo koji muški rodjak. U njegovom odsustvu dovoljan je iskaz da ti dozvoljava da se udas, preveden na engleski ( pa arapski kad dodjes) i kompletno legalizovan. E sad ne znam gde mozes da odradis to kod kuce, probaj u opstini ili kod advokata, papir treba da bude formalno izdat. Naravno oboje morate imati UAE rezidens vizu, Emirates ID, odradjen lekarski pregled za buduce supruznike ( formalnost ali kosta 1200 AED po osobi) i to je to. Svedoke uhvatis u sudu, bilo kog slučajnog prolaznika Arapina i pitaš, neki od njih ce ti izaci u susret.

ja mislila da moze, a mozda i moze u nekim posebnim slucajevima, na lepe oci :) ja nisam imala papir o bračnom statusu, pa se udadoh i bez toga...u crkvi je valjda i lakse, manje papira treba, ali kosta 5000.

- - - - - - - - - -

welcome cicko, welcome :)

@Perecam, meni su tražili dozvolu oca (mog muža) za dovođenje deteta u UAE, radi izdavanja vize detetu, odnosno da bih mogla da mu budem sponzor. Kao žena, detetu možeš biti sponzor samo ako zadovoljavaš određene uslove; npr. plata ti mora biti veća od nekog iznosa (ne znam kog).

Plata mora biti veca od 10000 u slucaju deteta, zanimanje isto kao u slucaju sponzorisanja muza, doktorka, inženjer, nastavnica ili medicinska sestra, mada uvek sve zavisi i od nacionalnosti. Ako si menadžer iz Evrope npr sa platom od 20 hiljada, ne vidim razlog zasto ne. Meni su rekli da mogu da sponzorisem dete ali samo na godinu dana, pa da obnavljam vizu svake godine umesto na svake dve, plus 5000 refundable depozit. Na kraju je ipak bilo lakse i bolje da to uradi muz.

Medicinska sestra ne mora da ima 10000 da sponzorise muza i decu. Osim ako je to nesto novo. Govorili su o tome jos nekoliko godina u nazad ali se nikad jos nije desilo da je to postalo deo zakona i pravila.

mozda za ova 4 zanimanja nije bitna plata, ali ako je izuzetak u pitanju, onda se gleda plata i mora biti veca od 10k.... treba biti stalno apdejtovan, ovde se uvek nesto menja...

Back