Abu Dhabi... Dubai

izvinite sto ovoliko dosadujem ali od velike ste mi pomoci..
sad me je stavilo u razmisljanje kazite mi znaci kad nadem napokon ambasadu gdje je i posaljem oni mi stave pecat i vrate nazad..
dali ja mogu sigurno da nesaljem taj vjencani list postom za dubai i da necakam da mi taj klub zavrsi za vizu,dali mogu bez da imam problem da uzmem kartu preko fly dubai i tu ulaznu vizu i onda dam muzu na ruku tu vjencanicu i onda oni znaju valjda sta trebaju koja je procedura...

Neka ti mama ili vec ko u Hrvatskoj proveri u Egipatskoj ambasadi da li oni overavaju dokumenta za UAE. {u Beogradu to rade, kosta 15 dolara po papiru}. Ako rade onda neka overi tamo i neka posalje tebi gde si sada. A onda ti lepo odes na turisticku vizu Fly Dubaiem iz Skoplja {ako si tamo} Fly Dubaii vadi turisticke vize za svoje putnike i kosta 70E. Kad dodjes u Dubai ili Abu Dabi nisam pratio, overi se u njhovom ministarstvu inostranih poslova{priznaju Egipatsku overu, provereno pre mesec dana].
I onda tamo vadis boravisnu vizu, koja ide uz muzevljevu i traje koliko i njegova, ne moras da napustas UAE. Sa tom vizom mozes i da nadjes posao i za nosioce takve vize vaze drugaciji uslovi prilikom zaposljenja, i radnog prava.

Mrko, ne može da uđe na turističku vizu kakvu izdaje FlyDubai i da takvu prebaci u rezident vizu. Imao sam ja sličnu situaciju, kada žena nije nikako mogla da dobije papire jer je firma kasnila sa overom ugovora o radu. Ukoliko dođe na turističku vizu onda mora da izađe napolje pa ponovo da uđe u UAE, a to može da bude problem jer ni jedna zemlja u okruženju ne izdaje visa on arrival, tako da joj verovatno sleduje let skroz nazad do Skoplja. Tako mi je rekao PRO, tako sam i proverio na sajtu DNRD. Da kojim slučajem dođe na pozivnu vizu, e tu bi mogla da konvertuje bez odlaska.

Viki, pre svega bez brige, sigurno ćeš dobiti rezident vizu, samo treba ispoštovati njihovu sporu proceduru. Mada jeste zakomplikovali sa svim tim. Ako imaš hrvatski venčani list, onda ga treba prevesti na engleski, overiti u odgovarajućim hrvatskim institucijama, a onda bi trebalo da se overi u ambasadi UAE u Berlinu, pošto je ta ambasada zadužena za hrvatske državljane. Naravno, treba ih zvati pre toga, ili im poslati email sa pitanjem, čisto da budeš sigurna. Možeš da probaš i sa ambasadom Egipta, ali možda je bolje da ideš na sigurnu varijantu sa UAE ambasadom, kako opet ne bi odbijali iz ovih ili onih razloga.

Jednom kada overiš dokumenta, pošalješ ih TNTom ili DHLom mužu, on to preda njegovom PRO-u ili sam odradi proceduru, i nakon toga trebali bi da izdaju tzv. Entry Permit (poznatiji kao roze papir). Taj Entry Permit ti se ili pošalje nazad kurirom, ili se deponuje na viza šalteru na odgovarajućem terminalu aerodroma. Bitno je da u UAE uđeš na osnovu tog Entry Permit-a, a ne sa turističkom vizom, jer procedura za dobijanje rezident statusa počinje upravo sa overom Entry Permit-a. Posle toga sledi medicinski i ostalo, ali tad je već opušteno, pošto si u UAE i imaš 60 dana da završiš proces dobijanja rezident vize.

Postoji uvek opcija Kis ostrva u Iranu ako bas mora da napusti drzavu. Mada ja u to i dalje ne verujem. Ali ako mora mora. Druga opcija je Oman. Za Oman ne znam za visa on arrival ali za Kis znam da ne treba nikakva viza.

Inace toni&viki, za slanje originalnih dokumenata DHLom u ambasade, postoji opcija koja se valjda zove viza servis ili slicno, treba da im objasnis da ti ambasadi moraš da platiš uslugu overe i onda ce ti DHL uključiti u cenu i tu taksu, pa ce oni platiti ambasadi umesto tebe. I jos im kazes da hoces posiljku nazad.Ne znam koliko to kosta, ali se secam da me je slanje papira iz UAE u Srbiju pre par godina koštalo oko 40 EUR. Za Evropu bi trebalo biti jeftinije.

Sve sto napisem pisem iz iskustva, mog i ljudi iz okruzenja a imam i odlicnu sluzbu u firmi koja se bavi tim stvarima, i tu rade ljudi koji odlicno poznaju propise.
Ne mora da se izlazi iz zemlje, samo se plati neka vrsta kazne ili kako se zove. zavisi od nekih faktora koje ne znam, i iznosi do 500 dirhama.
Moze da se ide Oman, ili Kis u Iranu ako bas mora i to nije neki problem. Toliko od mene o ovoj temi. Inace DHL ima na sajtu online kalkulator pa se izracuna.
Iz Srbije je najbolje {kome treba} da se ode u postu jer oni saradjuju i sa DHL-om i tamo preda posiljka ispadne skoro duplo jeftinije. I ovo je isprobano.
Poz.

ljudi,da li neko zna mozda nekoga ko radi na zaposljavanju lekara u Abu dabiju?neka agencija,neki kontakt?bilo ko ko moze da mi pomogne oko potrebnih papira,literature za polaganje testa HAAD itd
Da ne ispadne da ti niko ne odgovara, na forumu imas sigurno dosta stvari o lekarima, ispitima, zaposljavanju.
Samo treba da imas volju se vracas unazad po forumu i potrazis sta te zanima, siguran sam da ima i postova i linkova i adresa, kao uostalom o svemu.Ovde se polako ponavljamo o stvarima koje su vec pisane.Probaj napredno pretrazivanje, ako te mrzi da trazis.

- - - - - - - - - -

to nije kazna nego Changing of Status. Tako oni to zovu. Menjas status. Sad si u drzavi sad nisi. Ali sve na papiru. Jednostavnije je i brze nego stvarno napustati drzavu. A verovatno i jeftinije.

******, kazna ne kazna u pitanju je izraz a rekoh da ne znam tacno sta je. Kazna je ako te udare po dzepu.:) Mada dobra je kombinacija kolima do Omana. Da covek vidi nesto osim velikih gradova. Na mene je jedno takvo putovanje bas ostavilo utisak.

Mrko, ne zaboravi da ovde sve moze da se zavrsi ovako ili onako, iako postoje pravila, a kao sto smo pominjali ranije, zavisi i od toga koliko je PRO moćan. U firmi moga muza, koja u svom imenu sadrzi rec Abu Dhabi (lokalna firma) nekome je vise odgovaralo da ga posalje u Oman za status change, a ne da plati kaznu. Pritom je cena "kazne" i cena karte ista. Mozda neko ima benefit kad bukira karte za zaposlene?;) Stvari ovde ipak nisu crno na belo ...

Hvala za sve ste puno pomogli..
Poslje vikenda cu poslat dokumente ali sam dobila saznanje trebam prvo da posaljem u Veleposlanstvo Hrvatske u Berlinu da stave pecat,a poslje toga u Veleposlanstvo UAE isto u Berlinu..
Nije mi jasno zasto jedno i drugo,poslala sam danas meil u Veleposlanstvo Hrvatske u Berlinu,pa cu vidjet sta kazu ako ne jave do ponedjeljka nazvat cu..
Ova opcija mi je jos duze da cekam,definitivno neidem nigdje dok ne zavrsim sve :dash:

pozdrav svim piplsima na forumu.Juce dobih medical card sta li koji kaze da je D klase,ergo-nemam maternity,dental i optician.Sta mislite da li da uzmem i neki privatni medical za svaki slucaj-mada nisam od nekih poboljevajucih ...E da, Aribi,kada ces nesto novo da napises na blog :D

pozdrav svim piplsima na forumu.Juce dobih medical card sta li koji kaze da je D klase,ergo-nemam maternity,dental i optician.Sta mislite da li da uzmem i neki privatni medical za svaki slucaj-mada nisam od nekih poboljevajucih ...E da, Aribi,kada ces nesto novo da napises na blog :D

Malo je glupo da daješ pare na nešto što već imaš (osnovno zdravstveno osiguranje), a čini mi se da ćeš teže naći zdravstveno koje te pokriva samo u delu koje ti nedostaje (dental, optika). Obično to ide u paketu sa osnovnim. Proveri da li možeš da doplatiš kod iste osiguravajuće kuće za proširenje postojećeg kompanijskog osiguranja.

Što se trudnoće tiče, to nije nešto što se desi neplanski (barem se nadam da nisi jedna od onih što budu iznenađene trudnoćom). Možda da podvučeš crtu pa da vidiš koliko bi te to koštalo kroz osiguranje (pazi na sitna slova oko toga), a koliko direktno plaćanjem za preglede i sam porođaj. Aj neću da se mešam u te stvari, to ostavljam ženama... :)

Postoji uvek opcija Kis ostrva u Iranu ako bas mora da napusti drzavu. Mada ja u to i dalje ne verujem. Ali ako mora mora. Druga opcija je Oman. Za Oman ne znam za visa on arrival ali za Kis znam da ne treba nikakva viza.

Oman ne daje visa on arrival (sem ako nisi GCC rezident sa "jačim" poslom upisanim u vizi), a realno i ne treba viza jer se ide samo do tranzita i nazad. Ali postoji šansa da osoblje avio kompanije ne pusti putnika na avion za koji je već platio kartu zato što nema vizu unapred. To što ne planiraš da uopšte i uđeš u zemlju im ništa ne znači.

sunmoonstars, maternity nećeš imati ako nisi udata, a ako jesi, trebalo bi. U UAE ne mozes roditi dete ako nemaš muza, moze, Al onda zatvor, optužba za sex van braka i deportacija. Zato dosta Filipinki ode kuci, porode se i ostave dete svojima, a one se vrate. Zubno i opticar je pokriveno u retkim slucajevima u public sektoru, u government da, tako da ces za to morati da se snalazis. Prema tome, ok ti je zdravstveno.
Na odmoru sam trenutno, prvi put posle 7 meseci sam sama sa ćerkom, treba da se naviknem :) I da nadjem vremena za pisanje. Juce nisam ni stigla da proverim forum. Pozzz svima!

i jos jedna stvar, bolje znati nego zazaliti posle. Ako dodje do trudnoce kod nevecanog para, pa rese da se uzmu u UAE ( serijatski sud ili crkveno venčanje), kada se dete rodi, da bi se ono ispravno zavelo i da bi se izdao izvod iz matične knjige rodjenih, neretko se desava da se nadje neko "pametan" i da od datuma rodjenja oduzme 9 meseci da vidi da se par nije venčao kad je do trudnoce vec doslo. Moze i tu biti problema, čitala sam o nekim slucajevima. Zavisi ko izdaje izvod u bolnici. Zato pametno, ovo su za nas ciste gluposti, ali mi smo ipak u njihovoj zemlji.

Po meni i nisu gluposti ali verovatno bi to ovde bilo offtopic. U svakom slucaju porodica i brak su temelj drustva. Ako tu stvari nisu ispravne onda celo drustvo zbog tog pati, sto je danas ocigledno svuda po svetu slucaj. Sve se odrazava. Jabuka ne pada daleko od drveta. I tako iz generacije u generaciju pogresne stvari se prenose i nasledjuju. Totalno se izgubi uopste i ideja da mozda neke stvari i nisu u redu. Pa na kraju postanu i gluposti :)

Nisu ni za mene gluposti, ali u razgovoru sa ljudima iz nasih krajeva ili zapadnjacima generalno zakljucuje se da ovakve stvari jesu gluposti, jer kod nas to nista nije bitno jer ne funkcionise tako. Zavisi ko kako gleda na stvari. Meni se ovaj sistem vise svidja. Ali glupo je ljudima dokazivati zasto je ovo bolje od onoga. Treba sami da shvate ako to zele. Svima ce u pocetku to izgledati kao da neko namece svoje glupe principe drugima, a mozda ce vremenom shvatiti da u tome ima necega i da nije za badava. Do tada, samo upozorenje i objasnjenje kako ovde stvari funkcionisu, zarad ciste obavestenosti.

Nisu ni za mene gluposti, ali u razgovoru sa ljudima iz nasih krajeva ili zapadnjacima generalno zakljucuje se da ovakve stvari jesu gluposti, jer kod nas to nista nije bitno jer ne funkcionise tako. Zavisi ko kako gleda na stvari. Meni se ovaj sistem vise svidja. Ali glupo je ljudima dokazivati zasto je ovo bolje od onoga. Treba sami da shvate ako to zele. Svima ce u pocetku to izgledati kao da neko namece svoje glupe principe drugima, a mozda ce vremenom shvatiti da u tome ima necega i da nije za badava. Do tada, samo upozorenje i objasnjenje kako ovde stvari funkcionisu, zarad ciste obavestenosti.
Problem je u tome sto te njihove zabrane proisticu iz vere koja zene stavlja u podredjeni polozaj i sto to nema veze sa porodicnim vrednostima {sto ja smatram za obicnu floskulu} i ostalim stvarima,zaglavices u zatvor zbog poljupca, drzanja za ruke i slicno,o vodjenju ljubavi ili zajednickom stanovanju da ne pricam, jos je ovde liberalno u odnosu na recimo Katar, Kuvajt, Oman i slicne. i uvek je zena ta koja je vise kriva.
Ne razumem sta ti se tu vise svidja.Da izadjes u kafic samo sa drugaricama, a muz sa svojim drustvom, da ides tri koraka iza njega, da vaspitavas zensku decu da su muskarci superiorniji?
I u drugim verama imas odredjene predrasude prema vanbracnoj deci, ali niko nije toliko striktan prema vodjenju ljubavi pre braka. U Srbiji je postojao propis kojim je otac morao da prizna dete ako je rodjeno u kratkom vremenu po sklapanju braka.
E sada ovde je tako kako je ili se prilagodi ili idi, niko nas nije zvao.

To se jednom recju zove nemoral. Osim podredjenosti. Inace, kad sam pricao sa prijateljicom koja je Muslimanka, ona mi kaze da u Quranu ne pise da se zene trebaju tretirati na taj nacin. Znaci u pitanju je tradicija. Isto tako i u Srbiji. Odakle im ideja da otac mora da prizna dete koje je rodjeno pre sklapanja braka? Ili bilo koja slicna ideja? Zar Srbi nisu Hriscani? Pise li to u Bibliji? Ponovo, tradicija :)

Back