Neka ti mama ili vec ko u Hrvatskoj proveri u Egipatskoj ambasadi da li oni overavaju dokumenta za UAE. {u Beogradu to rade, kosta 15 dolara po papiru}. Ako rade onda neka overi tamo i neka posalje tebi gde si sada. A onda ti lepo odes na turisticku vizu Fly Dubaiem iz Skoplja {ako si tamo} Fly Dubaii vadi turisticke vize za svoje putnike i kosta 70E. Kad dodjes u Dubai ili Abu Dabi nisam pratio, overi se u njhovom ministarstvu inostranih poslova{priznaju Egipatsku overu, provereno pre mesec dana].
I onda tamo vadis boravisnu vizu, koja ide uz muzevljevu i traje koliko i njegova, ne moras da napustas UAE. Sa tom vizom mozes i da nadjes posao i za nosioce takve vize vaze drugaciji uslovi prilikom zaposljenja, i radnog prava.
Mrko, ne može da uđe na turističku vizu kakvu izdaje FlyDubai i da takvu prebaci u rezident vizu. Imao sam ja sličnu situaciju, kada žena nije nikako mogla da dobije papire jer je firma kasnila sa overom ugovora o radu. Ukoliko dođe na turističku vizu onda mora da izađe napolje pa ponovo da uđe u UAE, a to može da bude problem jer ni jedna zemlja u okruženju ne izdaje visa on arrival, tako da joj verovatno sleduje let skroz nazad do Skoplja. Tako mi je rekao PRO, tako sam i proverio na sajtu DNRD. Da kojim slučajem dođe na pozivnu vizu, e tu bi mogla da konvertuje bez odlaska.
Viki, pre svega bez brige, sigurno ćeš dobiti rezident vizu, samo treba ispoštovati njihovu sporu proceduru. Mada jeste zakomplikovali sa svim tim. Ako imaš hrvatski venčani list, onda ga treba prevesti na engleski, overiti u odgovarajućim hrvatskim institucijama, a onda bi trebalo da se overi u ambasadi UAE u Berlinu, pošto je ta ambasada zadužena za hrvatske državljane. Naravno, treba ih zvati pre toga, ili im poslati email sa pitanjem, čisto da budeš sigurna. Možeš da probaš i sa ambasadom Egipta, ali možda je bolje da ideš na sigurnu varijantu sa UAE ambasadom, kako opet ne bi odbijali iz ovih ili onih razloga.
Jednom kada overiš dokumenta, pošalješ ih TNTom ili DHLom mužu, on to preda njegovom PRO-u ili sam odradi proceduru, i nakon toga trebali bi da izdaju tzv. Entry Permit (poznatiji kao roze papir). Taj Entry Permit ti se ili pošalje nazad kurirom, ili se deponuje na viza šalteru na odgovarajućem terminalu aerodroma. Bitno je da u UAE uđeš na osnovu tog Entry Permit-a, a ne sa turističkom vizom, jer procedura za dobijanje rezident statusa počinje upravo sa overom Entry Permit-a. Posle toga sledi medicinski i ostalo, ali tad je već opušteno, pošto si u UAE i imaš 60 dana da završiš proces dobijanja rezident vize.