Abu Dhabi... Dubai

Pitao sam za plate.Nude se od 5.000-7.000 za sestre i čak do 10.000 za rtg tehničare.Kakva je to plata, može li se od nje živeti.Čitam svašta ,neki ameri kažu da bez 20.000 nema života.!!!

Mislim da je 10000 ok start Za nas, ameri ti nisu merodavni, oni u startu dolaze na vece plate. Nekoliko nasih ljudi koji su dosli poslednjih meseci u AD / DU poceli su sa platama od 5-8000, pritom nisu inženjeri, nego uglavnom marketing, sales, customer service i snalaze se. Nije im lako ali su svesni da ce se stvari popraviti posle odredjenog vremena i iskustva u UAE koje je bitno.Znaci zive, snalaze se, nije im wow niti luksuzno, ali nije ni preživljavanje.

Aribi, hvala na dobroj volji da iznes svoje misljenje i iskustvo-naravno da mi sve pomaze. Ono sto saznajem je da je na tim prostorima mnogo lakse dobiti radnu vizu nego u USA, i to je dobra okolnost. Ako imas vremena molim te odgovori mi: Da li imas saznaje kako gledaju na madjarski pasos (jer imam mogucnost i njega da izvadim), i voleo bih da zaokruzimo: Mislis da bi moja zena (sa saobracajnim fakultetom) trebalo da aplicira u prosveti, vrticima....? Ne kazem da joj to ne odgovara, vec mi nije mnogo povezano sa njenim kvalifikacijama. Hvala puno..

Pozdrava svima,

Imam nekoliko pitanja i zaista bih bila mnogo zahvalna svima koji mi mogu pomoci i dati korisne savjete.

Ja sam diplomirani inzinjer hemije, zavrsila sam prije nekoliko mjeseci fakultet u BIH i naravno zahvaljujuci situaciji u nasoj drzavi od posla jos uvijek nema nista, cak ni nikakvih naznaka da bi moglo biti. Zaista sam zainteresovana za pronalazenje posla u Abu Dhabi-u, naravno u svojoj struci. Nemam nikakvog radnog iskustva, ali zavsila sam studij kao najbolji sutdent u svojoj generaciji s jako visokim prosjekom, pa mozda bih to moglo pomoci.

Mozete li mi molim vas reci kakve su sanse za pronalazenje posla u mojoj struci i dati savjete koji su najbolji nacini da to i postignem. Da li direktnim pronalazenjem firmi koje trebaju moj kadar pa njima slati CV ili preko ovh agencija.. Molim vas da mi pomognete, jer imam veeeelikuu zelju da idme da radim tmao, jer ovdje buducnosti nema.. Da li imam sanse??

Poslednja izmena:
Pozdrav svima!Mene zanima ako neko zna kakvi su uslovi za studije u Dubaiju?Prva sam godina Medicinskog fakulteta u Beogradu pa me to konkretno i zanima?Uslovi,znanje engleskog(da li se polaze ili ne),cene? Da li je moguce dobiti neku stipendiju sa visokim prosekom?I da li mislite da je bolje ipak ovde zavrsiti pa otici tamo?Hvala unapred :)

Aribi, hvala na dobroj volji da iznes svoje misljenje i iskustvo-naravno da mi sve pomaze. Ono sto saznajem je da je na tim prostorima mnogo lakse dobiti radnu vizu nego u USA, i to je dobra okolnost. Ako imas vremena molim te odgovori mi: Da li imas saznaje kako gledaju na madjarski pasos (jer imam mogucnost i njega da izvadim), i voleo bih da zaokruzimo: Mislis da bi moja zena (sa saobracajnim fakultetom) trebalo da aplicira u prosveti, vrticima....? Ne kazem da joj to ne odgovara, vec mi nije mnogo povezano sa njenim kvalifikacijama. Hvala puno..

Madjarski pasos svakako bolje prolazi od naseg jer je EU, tako da, samo napred.
A za zenu, uvek moze da proba da trazi u struci, pa ako ne ide, onda da gleda na ostale strane, tako smo svi mi kad smo dosli, s obzirom da smo imali ograniceno vreme od 2 do 3 meseca da nadjemo posao (zbog vize), prvo pokusavas da apliciras na ono sto te najvise interesuje i kako vreme prolazi, gledas dalje dok ne nadjes. Za rad u skoli ili vrticu nisu bitne kvalifikacije, nastavnike sa diplomom traze samo u jakim internacionalnim skolama, ali u manjim ne, bitno je to da je na muzevljevoj vizi i da je Evropljanka. Inace, trenutna situacija u Dubaiju je da za administrativne poslove uglavnom traze zene na muzevljevoj vizi i daju platu od 5000 do 8000, sto je dobro pa makar bilo i privremeno, dok se ne nadje nesto bolje. Jedna moja drugarica je tako radila u vrticu na recepciji neko vreme na muzevljevoj vizi, a sada kao medical representative u poznatoj farmaceutskoj firmi jer je inace zavrsila farmaciju. pozzz

'' za administrativne poslove uglavnom traze zene na muzevljevoj vizi i daju platu od 5000 do 8000''

Dobra vest za mene jer supruga i ćera bi trebalo da dođu na moju vizu.Inače selimo naš ''kolhoz'' u Abu Dhabi kod naše kume arapkinje.Znači imam smeštaj.
Danas sam dobio prvi mail sa pozivom od jednog privatnog medicinskog centra da im dostavim detaljan CV.Na slikama izgleda napucano a i aparatura im nije loša.
U međuvremenu sam saznao da su im plate mnogo veće od 10.000 dirhama.I eto mog pitanja: da li da potragu za poslom prepustim agenciji (a ima ih par koji se nude) ili
da nastavim sa javljanjem na oglase pa direktni kontakt što ide teško bar do sad.Imao sam u dva meseca koliko tražim posao aktivno, tri poziva na razgovor ali tipa ''javite se sutra tu i tu''?

Vezano za sve one koji se dvoume oko dolaska ovde, mislim da treba pokušati, naravno korak po korak, jer se ovde sve mora raditi po već "ustaljenoj šemi". O toj "šemi" su Aribi i ostali već detaljno pisali.
Ne možete znati da li ste doneli pravu odluku, možda ćete i pogreštiti i biti siromašniji za onoliko koliko ste uložili u sam dolazak ovde, ali ćete biti bogatiji za nezamenljivo iskustvo, proširićete vidike i gledati na život i svet sasvim drugačijim očima. I za razliku od mnogih, bar ste pokušali...

Pozdrav svima i velika zahvalnost Aribi, jozefk, Far i ostalima na mnogobrojnim informacijama o UAE. Žao mi je što nisam ranije našla ovu temu na forumu, jer je mnogo toga ovde rečeno veoma dragoceno i od ogromne pomoći svima koji se upuštaju u pustolovinu življenja u Dubaiju, a kroz šta smo moj suprug i ja prošli sami, bez pomoći i pravih saveta.
Ja sam po drugi put u Dubaiju. Prošle godine sam boravila "turistički" malo manje od dva meseca, od polovine aprila do kraja maja, a sada od početka februara onako zaistinski "rezidentski". Deca i ja smo prošle nedelje postali rezidenti preko suprugove vize, preživeći nekako svu papirološku i novčanu agoniju od Srbije do UAE, kao u ostalom i svi ostali ovde. Trenutno pomažem savetima prijateljici koja na ime svoje radne vize pokušava da napravi rezident vize za supruga i dete.
Ono što mene zanima, a što nisam pronašla na prethodnih tridesetak stranica je podatak da li postoji neka jedinstvena cena izdavanja rezident viza ili to ide nekom odokativnom metodom ljudi koji se od strane same firme "pobrinu" za nas? Pri tom naravno mislim na te tzv.Typing centre, kojekakve takse za overe, za lekarski, za Emirates ID...
Osim toga ne mogu da ne primetim da je u Dubaiju odnosu na isti period prošle godine sve znatno skuplje. To se pre svega odnosi na nekretnine, kojima su cene podivljale naročito u prethodnih mesec dana. Mi stanujemo u Marini prvenstveno zbog dece, a onda i zbog blizine supermarketa, šetališta, igrališta, metroa i svega ostalog što Marina nudi. Prošle godine iznajmljivanje dvosobnog nameštenog stana je koštalo oko 80.000 AED, a trenutno cene idu i do 140.000 AED za iste stanove. Situacija je slična i u JLT-u (Jumeirah Lake Towers), u Greens-u, u Internet City-u, u Tecom-u... Mi smo imali u planu da promenimo stan, ali kakva je sad trenutno situacija na tržištu to je neizvodljivo.
Imate li ikakvu ideju zašto se dogodio ovakav skok cena nekretnina, da li se tako nešto dešavalo i ranije i da li ima šanse da se cene bar približno vrate na stari nivo?

Još nešto - neko je postavio pitanje u vezi dobijanja vozačke dozvole. Moj suprug po tom pitanju ima veoma loše iskustvo, pre svega zbog izbora škole. On je obuku uplatio u Emirates Driving Institute i najiskrenije preporučuje svima da ih zaobilazite u širokom luku. Za novac koji je dao dobio je vrhunski neprofesionalizam, aroganciju itd. U najmanju ruku ponašali su se kao da su oni njemu platili obuku, a ne on njima. To je njegovo iskustvo, možda je neko bolje prošao od njega, to je ovde veoma često slučaj. Ne znači da će se i vama ponoviti isto, bilo dobro ili loše.
Generalno, primetila sam da mnogim ljudima ovde nešto što je "samo" rečeno, dato obećanje ili stisak ruke ne znači ništa. Napisano ima veću težinu, bar mi se čini, dok reč...malo vredi. Ali, u svakom žitu ima kukolja...

Cene nekretnina u Dubaiju su skočile jer je Dubai poceo da izlazi iz krize u koju je upao 2009 kada je mnogo ljudi otislo zbog otkaza i zatvaranja firmi. Cim dodje do priliva ljudi cene skaču. Isto je i u Abu Dhabiju. Trenutno su cene stanova malo nize nego kad sam dosla 2008 kada je bilo papreno. A Dubai je bio skuplji od Abu Dhabija, a sada je obrnuto.2011 je bio primećen pad, a sada ponovo uspon. U svakom slucaju renta je ovde paprena i najgore je sto svi traze pare unapred za godinu dana, pa cak i za sharing accommodation sto se pre uvek placaalo mesecno...

Poslednja izmena:
Pozdrav svima
Vec neko vreme pratim ovaj forum i povedena pozitivnim iskustvom svih vas posla sam u lov na posao, inace sam licencirani profesor engleskog jezika. Mogu vam reci da sam slala stotine CV-ja i da je odgovor uglavnom bio isti, Sorry, althought great education and experience, we cant provide the visa for zour nationality, ili are you on husband`s or father`s visa. I taman kad sam odustala, dobila sam poziv iz nekog vrtica u Abu Dabiju. Ponuda nije sjajna 7000 dirhema, bes placenog smestaja, ali avaj, resili smo da je prihvatim, jer svesni smo cinjenice da ako nisi native tesko dolazis do ovakvog posla, a i nadam se da cu tamo land something better once I get there. U toku je proces izrade vize i suocila sam se sa ovom mukom oko atesta. Imam overenu kopiju diplome i licence, ali u Ministarstvu su mi rekli da diplomu moram da overim u sudu u K. Mitrovici, gde je i izdata. Zna li neko sta treba da radim i sta me ceka tamo. Uzgred, vlasnii vrtica je bilo bitno da sam Evropljanka bele koze, a verovatno ce me tamo prodati kao Native.

Back