Prosle godine sam stavljala proces overe diplome, evo kopiram ponovo, ne verujem da se nesto promenilo, overavali smo pre 2 meseca nesto za nekoga ko je dosao iz Srbije, tako da, to je to, mozda su se samo cene promenile:
E ovako, sto se tice overa bilo kakvih papira za UAE:
- sve papire prevesti kod sudskog tumaca (voditi racuna da pecat sudskog tumaca nije "mali", mojoj sestri su juce vratili papire u sudu, prevodilac je morala da stavi "veci" pecat po novim pravilima koja od skoro vaze
- Prvi opstinski sud u Ustanickoj - (2500 din po pecatu) - gotovo isti dan
- Ministrastvo pravde (560 din po pecatu) - ceka se 2 dana
- Ministrastvo inostranih poslova - (560 po pecatu) - isti dan
- Egipatska ambasada - (pecat na originalu 25 dolara, pecat na prevodu 26 dolara, moze da se bira jedan ili oba) - papiri se podnose od 9 do 11, gotovo sledeci dan
- Egipatska ambasada u UAE - (oko 120 AED po pecatu) - do 1 se podnose papiri, gotovo sutra
- Ministrastvo inostranih poslova u UAE - (oko 120 AED po pecatu) - gotovo sutradan, ali mislim da ima Express Office u Marina Mall-u u Abu Dabiju, gotovo odmah, skuplje za 10-20 dirhama
- GOTOVO
U principu overava se original i kopija sve do Egipatske ambasade, onda vam tamo kazu da mogu da vam lupe pecat na oba ili samo na prevod. Ako hocete da ustedite od ovoga koraka pa nadalje mozete pecatirati samo prevod, ali moze se desiti da nekome u Emiratima dune pa da vam trazi i sve pecate na originalu, tako da.....kad vec pecatirate, da biste bili na sigurnom, pecatirajte i original i prevod. Prevod moze da bude na engleskom ili arapskom, engleski prevod je jeftiniji od arapskog u Srbiji i u vecini slucajeva firme u privatnom sektoru ce vam uzeti engleski prevod, ali ako vam je dokument potreban za bilo sta oficijelno u Emiratima ili cete raditi u drzavnom sektoru, morace da bude arapski. Znaci, ili odmah prevedite sva dokumenta na arapski ili kad dodjete ovde, prevod na engleski koji je overen do kraja (znaci do Ministarstva u UAE) odnesite u prevodilicaki biro na arapski prevod, kosta oko 100 dirhama plus minus, zavisi od biroa.
E sad, pored diplome, moj vam je savet da prevedete i legalizujete i sledece papire pre dolaska ovde, da posle ne bi bilo stani pani, jer NEMAMO AMBASADU, a ako budemo imali srece, mozda nam je i otvore uskoro, pa ce SVI NASI PROBLEMI BITI RESENI:
-izvod iz maticne knjige vencanih (zbog sponzorisanja porodice)
-izvod iz maticne knjige rodjenjih (neko moze da vam trazi da dokazete da je vasa majka/otac zaista vasa majka/otac ako zelite da je dovedete ovde na vizit vizu ili ako se npr. udate/ozenite za stranca/naseg ovde, trebace vam u sudu ili ko zna sta jos, meni je trebao). Naravno isto vazi i za one koje cete sponzorisati za vizu (muz, zena, deca).
-vozacku dozvolu obavezno prevedite na engleski (ne mora legalizacija), jer kada budete aplicirali za UAE vozacku, ako vec imate dozvolu u Srbiji, ne morate da idete u skolu za vozace od A do Sh vec samo na written test i driving test, preskacete poligon, ali vam za to treba srpska dozvola kao dokaz prevedena na ARAPSKI, a ovde nema sudskih tumaca za srpski, tako da ce vam engleski prevod pomoci.
-dodatak diplomi iliti diploma supplement koji dobijete od vaseg fakulteta, njega legalizujte, ne mora da znaci da ce vam neko traziti, meni su trazili, ja to nisam imala i rekla sam im da tesko to mogu brzo da im donesem, rekli su mi OK, ne mora.
-ako imate bilo kakve preporuke od bivsih poslodavaca, profesora sa univerziteta, prevedite na engleski, ne morate da legalizujete, isto vazi i za bilo kakve diplome sa kurseva, sve je to jako vazno pogotovo kad idete na intervjue, cisto nosite sa sobom na uvid i ostavljate utisak profesionalne osobe.