Abu Dhabi... Dubai

Ponuda nije sjajna 7000 dirhema, bes placenog smestaja, ali avaj, resili smo da je prihvatim...

Ajd proveri par stvari pre nego što se u sve to upustiš. Plata ti je minimum za preživljavanje, čini mi se.

1. Vidi unapred gde bi se smestila u Abu Dabiju, i koliko će te to koštati. Mislim da ćeš teško naći nešto iole normalno ispod 40.000 dirhama godišnje. Još i struja i ostale stvari i već je 50.000, a godišnje imaš 84.000.
2. Stanovi se plaćaju unapred, na tromesečnom, polugodišnjem ili godišnjem nivou, tako da će ti trebati te pare unapred. Vidi da li daju makar avans za stanarinu, ako se ipak odlučiš.
3. Računaj da ćeš prvih dve nedelje biti u hotelu, pogledaj koliko te i to košta.

E sad teže stvari:
4. Kažeš "rešili smo". Jel misliš da vodiš još nekog sa sobom? Mislim da žene mogu da budu "sponzori" za vizu mužu ili deci samo sa nekim jakim profesijama (i jakim platama). Tako da računaj da dolaziš sama.
5. Ideja da ćeš naći posao kad dođeš ovamo možda lepo izgleda, ali ima i tu par problema. Mislim da možeš da pređeš na drugi posao tek posle godinu dana, i to uz dobru volju trenutnog poslodavca. A uz lošu volju poslodavca tek posle dve godine.

Dobro se raspitaj o svim stvarima pre nego što odlučiš da dođeš ovamo. Pogledaj http://www.expatforum.com/expats/dubai-expat-forum-expats-living-dubai/ koji je naravno više orijentisan ka Dubaiju, al ima i dosta podataka za UAE generalno, pa i za AD. Nadam se da će odgovoriti i ljudi koji su duže ovde.
Moj savet ti je da prihvatiš ovaj posao samo ako već imaš nekog u AD ko je voljan da te prihvati barem na 3-4 meseca, ako ne i duže.

Mislim da žene mogu da budu "sponzori" za vizu mužu ili deci samo sa nekim jakim profesijama (i jakim platama). Tako da računaj da dolaziš sama.
Ako je zena inzenjer, nastavnica, doktor moze da sponzorise porodicu bez problema, a ako nije, sponzorstvo za muza je tesko izvodljivo (mozda u nekim slucajevima ako se iskuka u imigraciji pa nekim cudom odobre, ali mislim da je tesko) a za dete ce dati rezidens vizu od godinu dana (a ne dve) uz depozit od 5000 dirhama (koji ce biti refundiran nakon sto se viza otkaze) i platu od 10000 dirhama, mada i ovo zavisi da li ce nadlezni policajac u imigraciji odobriti ovaj specijalni slucaj.
A evo i nesto pribliznije:

Wife sponsoring husband

According to conditions specified by the General Directorate of Residency and Foreign Affairs in the UAE, a wife can sponsor her husband if:

The wife is employed as a doctor, engineer or teacher
Should draw a minimum salary of Dh.3000 (inclusive of accommodation) or Dh.4000 (excluding accommodation)
An attested marriage certificate, labour contract and tenancy contract (if salary is in the range Dh.3000 to Dh.4000)
For husbands working in different professions, an application seeking exemption from profession requirement should be addressed to General Directorate of Residency and Foreign Affairs. The minimum salary in such a case should be Dh.9000 (with accommodation) to Dh.10,000 (without accommodation).

Pozdrav svima
Vec neko vreme pratim ovaj forum i povedena pozitivnim iskustvom svih vas posla sam u lov na posao, inace sam licencirani profesor engleskog jezika. Mogu vam reci da sam slala stotine CV-ja i da je odgovor uglavnom bio isti, Sorry, althought great education and experience, we cant provide the visa for zour nationality, ili are you on husband`s or father`s visa. I taman kad sam odustala, dobila sam poziv iz nekog vrtica u Abu Dabiju. Ponuda nije sjajna 7000 dirhema, bes placenog smestaja, ali avaj, resili smo da je prihvatim, jer svesni smo cinjenice da ako nisi native tesko dolazis do ovakvog posla, a i nadam se da cu tamo land something better once I get there. U toku je proces izrade vize i suocila sam se sa ovom mukom oko atesta. Imam overenu kopiju diplome i licence, ali u Ministarstvu su mi rekli da diplomu moram da overim u sudu u K. Mitrovici, gde je i izdata. Zna li neko sta treba da radim i sta me ceka tamo. Uzgred, vlasnii vrtica je bilo bitno da sam Evropljanka bele koze, a verovatno ce me tamo prodati kao Native.

Imala si srece da te uzmu u obzir iz Srbije i da hoce da ti rade vizu, jer kao sto si i sama rekla, tesko je ako nisi native speaker, a pogotovo sto je u pitanju vrtic, a ne skola. 7000 nije sjajno (ali za vrtic jeste!), ali kako stoji situacija u UAE trenutno, ne moze se vise ni dobiti za one koji sada dolaze bez UAE radnog iskustva i bez jakog pasosa (UK, US, Canada, Nemacka...), a da nisu u pitanju visoke pozicije tipa inzenjer, project manager, director....
Raditi u UAE u skoli je super u smislu radnog vremena koje je krace u odnosu na ostale poslove, puno slobodnih dana kada deca imaju raspust, ali raditi sa decom odraslom u UAE je jako tesko, jer su i deca a i njihovi roditelji strasno razmazeni i zahtevni.
Moj ti je savet da pre nego sto se zaputis ovde pitas za detelja oko tvog dolaska, morali bi da ti obezbede smestaj u hotelu bar nekoliko dana kada stignes dok ne nadjes nesto svoje, kako ces da platis smestaj jednom i kad ga nadjes, jer kao sto je vec spomenuto, pare se traze unapred za minimum pola godine. Najjeftiniji studio (garsonjera) koji mozes da nadjes u AD je oko 30000 AED, malo dalje od centra, a totalno van grada ( u Khalifa Citiju) mozes da nadjes i za 20000, ali uzmi u obzir transport koji je skup. Poslodavac bi morao da ti u tom slucaju isplati nesto od tvoje plate unapred da platis stan, pa da ti to odbija na mesecnom nivou u narednih godinu dana sto se tesko dogadja za novopecene zaposlene koji su tek dosli u zemlju. Ali svakako moras to da pitas.
Vlasnica te ne moze "prodati kao native", znaju ljudi vrlo dobro ovde ko je native a ko nije, to ti samo govori da je vrtic u kategoriji onih koji nece decu da salju tamo gde ce ih uciti filipinka ili indijka nastavnica, a ne mogu da ih salju u american ili canadian school jer je preskupo.
Znaci po meni, vrlo lepa ponuda za pocetak, jedini problem koji imas kako da dobijes pare unapred za svoj individualni smestaj, a ako u tome ne uspes, uvek imas sobe za izdavanje koje placas mesecno.
Srecno!

Pozdrav svima,
nedavno sam dobila mail u kojem gospođa koja ga salje navodi da je moj parcijalni CV pronasla na bayt.com i da je zainteresovana da joj posaljem cijeli CV jer kao imaju neku otvorenu poziciju, inace ja sam diplomirnai inzinjer hemije, a frima o kojoj se radi je slijedeca http://www.halliburton.com/ I cula sma se s tom gospodjom, kao treba im neko u Abu dhabi-u , tacnije u mjestu Musafah, radi se o rotational position ( 28/28) sto i nisaam bas sigurna da razumijem, pa ako bi mi neko i to mogao objasniti?, ali ono sto me interesuje je to, da li je iko cuo za ovu firmu, da li je ona stvarna? nekako sma malo nepovjerljiva, tako da i nisma im odgovorila odmah, moguce da su nekog i izabrali, jer je gospodja u mail-u napisala da zele kao da povecaju broj zenskih inzinjera, javila bih im se ponovo, ali ako bi neko mogao da mi odgovori na postavljena pitanja, molim vas
unaprijed mnogo hvala i nadam se da ce neko ubrzo da mi odgovori

Imala si srece da te uzmu u obzir iz Srbije i da hoce da ti rade vizu, jer kao sto si i sama rekla, tesko je ako nisi native speaker, a pogotovo sto je u pitanju vrtic, a ne skola. 7000 nije sjajno (ali za vrtic jeste!), ali kako stoji situacija u UAE trenutno, ne moze se vise ni dobiti za one koji sada dolaze bez UAE radnog iskustva i bez jakog pasosa (UK, US, Canada, Nemacka...), a da nisu u pitanju visoke pozicije tipa inzenjer, project manager, director....
Raditi u UAE u skoli je super u smislu radnog vremena koje je krace u odnosu na ostale poslove, puno slobodnih dana kada deca imaju raspust, ali raditi sa decom odraslom u UAE je jako tesko, jer su i deca a i njihovi roditelji strasno razmazeni i zahtevni.
Moj ti je savet da pre nego sto se zaputis ovde pitas za detelja oko tvog dolaska, morali bi da ti obezbede smestaj u hotelu bar nekoliko dana kada stignes dok ne nadjes nesto svoje, kako ces da platis smestaj jednom i kad ga nadjes, jer kao sto je vec spomenuto, pare se traze unapred za minimum pola godine. Najjeftiniji studio (garsonjera) koji mozes da nadjes u AD je oko 30000 AED, malo dalje od centra, a totalno van grada ( u Khalifa Citiju) mozes da nadjes i za 20000, ali uzmi u obzir transport koji je skup. Poslodavac bi morao da ti u tom slucaju isplati nesto od tvoje plate unapred da platis stan, pa da ti to odbija na mesecnom nivou u narednih godinu dana sto se tesko dogadja za novopecene zaposlene koji su tek dosli u zemlju. Ali svakako moras to da pitas.
Vlasnica te ne moze "prodati kao native", znaju ljudi vrlo dobro ovde ko je native a ko nije, to ti samo govori da je vrtic u kategoriji onih koji nece decu da salju tamo gde ce ih uciti filipinka ili indijka nastavnica, a ne mogu da ih salju u american ili canadian school jer je preskupo.
Znaci po meni, vrlo lepa ponuda za pocetak, jedini problem koji imas kako da dobijes pare unapred za svoj individualni smestaj, a ako u tome ne uspes, uvek imas sobe za izdavanje koje placas mesecno.
Srecno!

Draga Aribi
Hvala na podrsci. Kada sam rekla odlucili smo, mislila sam na moju porodicu, koja naravno ostaje u Srbiji. Potpisala sam ponudu na 3 probna meseca sto verujem da ce se na tome i zavrsiti, a za smestaj su obecali da ce mi pomoci da nadjem povoljan. Sta ce biti posle toga videcemo, u svakom slucaju imacu jedno iskustvo vise jer sam trenutno i na master studijama, a ovo mi moze biti prilika da radim istrazivanje za naucni rad iz Metodike engleskog jezika. Znam da plata nije neka, ali mislim da mi moze pokriti troskove boravka tamo. Vrtic se nalazi u Mohammed Bin Zayed-u pa ako nek od vas zna o kakvom se naselju radi i koliko je moguce naci povoljan smestaj tamo, supermarketi, prevoz i ostalo. Sada sam u procesu legalizacije diplome i licence i moram priznati da nije nimalo jednostavno niti jeftino, a posebno za nekog ko je iz unutrasnjosti.
Kad samo pomislim da Filipinci i Indijci tamo rade za tako male plate i uspevaju da se snadju, pa ni mi ne dolazimo iz bogatije i stabilnije zemlje. Naravno da ce Zapadnjacima da ponude velike plate i sve ostalo, jer kako bi ih drugacije privukli.
Pozdravljam vas sve i rado cu cuti sve vase sugestije i komentare.
Cindirella

a frima o kojoj se radi je slijedeca http://www.halliburton.com/ ..., ali ono sto me interesuje je to, da li je iko cuo za ovu firmu, da li je ona stvarna?

Hmmm... i dalje nisam siguran da li troluješ ili ne... :)

Ima nešto što se zove inter-web... ili beše world wide net... tako nekako... i tamo ima "sajt" koji se zove Wikipedia... koja uglavnom ima informacije o svemu i svačemu, pa i o Halliburton-u: http://en.wikipedia.org/wiki/Halliburton

Firma je (nažalost) stvarna, a reč je o prilično velikoj korporaciji. Toliko velikoj da su u stanju da vode politiku SAD kako im odgovara. U pitanju je korporacija koja je preko SAD pokrenula i vodila rat u Iraku 2003. kao i uzela najveći deo ratnog plena nakon okupacije. Sa jedne strane se bave vađnjem nafte, a sa druge strane (kroz KBR) se bave snabdevanjem američkih trupa u Iraku i Avganistanu.

Pozdrav svima,
nedavno sam dobila mail u kojem gospođa koja ga salje navodi da je moj parcijalni CV pronasla na bayt.com i da je zainteresovana da joj posaljem cijeli CV jer kao imaju neku otvorenu poziciju, inace ja sam diplomirnai inzinjer hemije, a frima o kojoj se radi je slijedeca http://www.halliburton.com/ I cula sma se s tom gospodjom, kao treba im neko u Abu dhabi-u , tacnije u mjestu Musafah, radi se o rotational position ( 28/28) sto i nisaam bas sigurna da razumijem, pa ako bi mi neko i to mogao objasniti?, ali ono sto me interesuje je to, da li je iko cuo za ovu firmu, da li je ona stvarna? nekako sma malo nepovjerljiva, tako da i nisma im odgovorila odmah, moguce da su nekog i izabrali, jer je gospodja u mail-u napisala da zele kao da povecaju broj zenskih inzinjera, javila bih im se ponovo, ali ako bi neko mogao da mi odgovori na postavljena pitanja, molim vas
unaprijed mnogo hvala i nadam se da ce neko ubrzo da mi odgovori

Da, Halliburton postoji u Abu Dhabiju, u Mussafi industrijskoj zoni. Posto radim u Mussafi u oil&gas, interesovalo me bas da proverim gde su tacno i zvala sam ih i dobila lokaciju. Mada mi je malo cudno da ti gospodja kaze da hoce da povecaju broj zenskih inzenjera, ali Boze moj, mozda ima i takvih, da li znas koje je nacionalnosti ona makar po imenu? Ne znam samo u kakvoj je vezi inzenjer hemije sa rotational position, predpostavljam da je ovo rotating equipment engineer position? (a mozda i nije). Posalji joj mejl da ti pribliznije objasni poziciju. Kad te kontaktiraju sa bayt.com ponekad moze biti i fraud, ali ima i kompanija koje i tako traze ljude umesto da unajmljuju recruitment agencije.

Pozdrav svima,

Novi sam na ovom forumu i imao bih par pitanja oko procedure za lekare. Supruga je dobila ponudu sa kojom se saglasila (klinika u Dubaiu), i sada je neophodno obaviti papirologiju, a nakon toga i proci ispit. Koliko smo uspeli da shvatimo od strane ljudi iz HR odeljenja sa klinike, prvo treba obaviti atestiranje diplome a zatim je i predati u Ministarstvu zdravlja u UAE. Sto se tice atestiranja razumeo sam da terba sudski tumac a nakon toga obilazak suda, ministarstva pravde i ministarstva inostranih poslova, pa na kraju u ambasadu Egipta da oni to konacno sve atestiraju.
Da li je procedura takva ili ima i nekih jednostavnijih opcija?
Drugo pitanje se odnosi na predaju dokumentacije u UAE. Da li neko zna tacno kome se dokumenta predaju za Equiavalency of Cetificate (imam oprecne informacije, Ministarstvo zdravlja u Abu Dabiu ili druga institucija u Dubaiu)?
Konacno pitanje je vezano za ispit koji se polaze pred komisijom. Da li je on vezan iskljucivo za specijalizaciju (supruga je kardiolog) ili je tematika sira. Da li neko ima iskustva sa polaganjem istog? Unapred sam zahvalan na odgovorima.

Pozdrav svima,
Potrebna mi je pomoc, pa ako je neko raspolozen, unapred hvala. Naime usla sam u proces nostrifikacije diplome i licence pa me zanima svaki korak u tom procesu. Ako je neko u skorije vreme prolazio kroz to molim za instrukcije.
Cindirella

Evo desilo se da smo jedno za drugim postavili ista pitanja. Možemo biti prekoreni od strane drugih forumaša :per:
Mene zanima jedna stvar, da li legalizujemo orginalnu diplomu ili prevod sudskog tumaca, nesto mi ne pije vodu, sta ce Arapima diploma na srpskom i to ćirilicom.
Molim nekog ko je nedavno prolazio kroz to da nam opise detaljno.

Malo je teško objasniti sve jer je proces za zdravstvene radnike ludilo.
http://www.haad.ae/Haad/
Počnite odavde.HAAD licenciranje,procedure,dokumenti,zahtevi, ispit...ima uglavnom sve ali su iskomplikovali.Međutim može se izaći na kraj sa tim ali treba puno vremena.Postoje puno opcija koje treba uzeti u obzir a kojih nema na sajtu.Aplikacije su prilično jasne a osnova vam je Data flow.To je deo procedure koji oni zovu PSV.Kada to pokrenete pola posla je gotovo oko dokumentacije.Ispit se polaže kada se dobije termin,a vi možete početi raditi.Bar ja imam takve informacije.U Dubaiju čak ne treba da imate nostrifikovane diplome (DHA licenca).Ali ona ne važi u Abu Dhabiu(MOH-ili HAAD) iako imaju međuemiratski sporazum o priznavanju licenci.Ali je licenciranje du Dubaiu duplo skuplje ali i zato traje oko 6 nedelja.U Abu Dhabiu može i do 6 meseci ili duže.PSV je provera dokumentacije koja nesme biti falš jer podležete krivičnom zakonu.Na sajtu imate i ekvivalente i način kako da dođete do njihovog tumačenja i kome šaljete diplome.Ispit je vezan za struku a reference imate na sajtu.Datume takođe.
Eto toliko ja znam jer sam došao dotle.Treba da počnem aplikaciju za Data flow i palim.
Nadam se da sam pomogao.

Prosle godine sam stavljala proces overe diplome, evo kopiram ponovo, ne verujem da se nesto promenilo, overavali smo pre 2 meseca nesto za nekoga ko je dosao iz Srbije, tako da, to je to, mozda su se samo cene promenile:

E ovako, sto se tice overa bilo kakvih papira za UAE:

- sve papire prevesti kod sudskog tumaca (voditi racuna da pecat sudskog tumaca nije "mali", mojoj sestri su juce vratili papire u sudu, prevodilac je morala da stavi "veci" pecat po novim pravilima koja od skoro vaze
- Prvi opstinski sud u Ustanickoj - (2500 din po pecatu) - gotovo isti dan
- Ministrastvo pravde (560 din po pecatu) - ceka se 2 dana
- Ministrastvo inostranih poslova - (560 po pecatu) - isti dan
- Egipatska ambasada - (pecat na originalu 25 dolara, pecat na prevodu 26 dolara, moze da se bira jedan ili oba) - papiri se podnose od 9 do 11, gotovo sledeci dan
- Egipatska ambasada u UAE - (oko 120 AED po pecatu) - do 1 se podnose papiri, gotovo sutra
- Ministrastvo inostranih poslova u UAE - (oko 120 AED po pecatu) - gotovo sutradan, ali mislim da ima Express Office u Marina Mall-u u Abu Dabiju, gotovo odmah, skuplje za 10-20 dirhama
- GOTOVO

U principu overava se original i kopija sve do Egipatske ambasade, onda vam tamo kazu da mogu da vam lupe pecat na oba ili samo na prevod. Ako hocete da ustedite od ovoga koraka pa nadalje mozete pecatirati samo prevod, ali moze se desiti da nekome u Emiratima dune pa da vam trazi i sve pecate na originalu, tako da.....kad vec pecatirate, da biste bili na sigurnom, pecatirajte i original i prevod. Prevod moze da bude na engleskom ili arapskom, engleski prevod je jeftiniji od arapskog u Srbiji i u vecini slucajeva firme u privatnom sektoru ce vam uzeti engleski prevod, ali ako vam je dokument potreban za bilo sta oficijelno u Emiratima ili cete raditi u drzavnom sektoru, morace da bude arapski. Znaci, ili odmah prevedite sva dokumenta na arapski ili kad dodjete ovde, prevod na engleski koji je overen do kraja (znaci do Ministarstva u UAE) odnesite u prevodilicaki biro na arapski prevod, kosta oko 100 dirhama plus minus, zavisi od biroa.

E sad, pored diplome, moj vam je savet da prevedete i legalizujete i sledece papire pre dolaska ovde, da posle ne bi bilo stani pani, jer NEMAMO AMBASADU, a ako budemo imali srece, mozda nam je i otvore uskoro, pa ce SVI NASI PROBLEMI BITI RESENI:
-izvod iz maticne knjige vencanih (zbog sponzorisanja porodice)
-izvod iz maticne knjige rodjenjih (neko moze da vam trazi da dokazete da je vasa majka/otac zaista vasa majka/otac ako zelite da je dovedete ovde na vizit vizu ili ako se npr. udate/ozenite za stranca/naseg ovde, trebace vam u sudu ili ko zna sta jos, meni je trebao). Naravno isto vazi i za one koje cete sponzorisati za vizu (muz, zena, deca).
-vozacku dozvolu obavezno prevedite na engleski (ne mora legalizacija), jer kada budete aplicirali za UAE vozacku, ako vec imate dozvolu u Srbiji, ne morate da idete u skolu za vozace od A do Sh vec samo na written test i driving test, preskacete poligon, ali vam za to treba srpska dozvola kao dokaz prevedena na ARAPSKI, a ovde nema sudskih tumaca za srpski, tako da ce vam engleski prevod pomoci.
-dodatak diplomi iliti diploma supplement koji dobijete od vaseg fakulteta, njega legalizujte, ne mora da znaci da ce vam neko traziti, meni su trazili, ja to nisam imala i rekla sam im da tesko to mogu brzo da im donesem, rekli su mi OK, ne mora.
-ako imate bilo kakve preporuke od bivsih poslodavaca, profesora sa univerziteta, prevedite na engleski, ne morate da legalizujete, isto vazi i za bilo kakve diplome sa kurseva, sve je to jako vazno pogotovo kad idete na intervjue, cisto nosite sa sobom na uvid i ostavljate utisak profesionalne osobe.

Poslednja izmena:
Draga Aribi
Hvala na podrsci. Kada sam rekla odlucili smo, mislila sam na moju porodicu, koja naravno ostaje u Srbiji. Potpisala sam ponudu na 3 probna meseca sto verujem da ce se na tome i zavrsiti, a za smestaj su obecali da ce mi pomoci da nadjem povoljan. Sta ce biti posle toga videcemo, u svakom slucaju imacu jedno iskustvo vise jer sam trenutno i na master studijama, a ovo mi moze biti prilika da radim istrazivanje za naucni rad iz Metodike engleskog jezika. Znam da plata nije neka, ali mislim da mi moze pokriti troskove boravka tamo. Vrtic se nalazi u Mohammed Bin Zayed-u pa ako nek od vas zna o kakvom se naselju radi i koliko je moguce naci povoljan smestaj tamo, supermarketi, prevoz i ostalo. Sada sam u procesu legalizacije diplome i licence i moram priznati da nije nimalo jednostavno niti jeftino, a posebno za nekog ko je iz unutrasnjosti.
Kad samo pomislim da Filipinci i Indijci tamo rade za tako male plate i uspevaju da se snadju, pa ni mi ne dolazimo iz bogatije i stabilnije zemlje. Naravno da ce Zapadnjacima da ponude velike plate i sve ostalo, jer kako bi ih drugacije privukli.
Pozdravljam vas sve i rado cu cuti sve vase sugestije i komentare.
Cindirella

Mohammed Bin Zayed je van Abu Dhabi ostrva, blizu Mussafe industrijske zone (gde radim), ima puno novih zgrada i vila, ovaj deo gde su zgrade je malo zivlji, tamo gde su vile je mirniji. Ima nekoliko molova, Safeer, Mazyad, jedan novi sto se skoro izgradio, Dalma mol u Mussafi. Meni se licno ne dopada iako bi mi bilo jednostavnije da tu zivim jer mi je posao na 5 minuta ali do sada nisam uspela da pronadjem nesto sto bi mi se svidelo. U zgradama uglavnom zive Arapi, Pakistanci, Indusi, Filipinci, a u vilama zapadnjaci. Vile su zgodne jer mogu biti shared izmedju nekoliko porodica. Uglavnom garsonjere imas u vilama i vrlo su povoljne. Naravno zapadnjaci i lokalci imaju cele vile samo za sebe hehe. Cene su dosta nize nego u gradu. Za cenu one bedroom u gradu mozes da dobijes 2 bedroom u MBZ-u. Do grada treba od 20 min do pola sata voznje, nije strasno. Ja cu se verovatno tamo preseliti krajem godine jer sam dobila bebu i sada drugacije razmisljam, treba mi 2 bedroom po ceni 1 bedroom-a :) i da brzo mogu da stignem kuci s posla...
Ima buseva odande, taksi do centra oko 40 dirhama, ali ako tamo zivis i radis imas molove kao sto sam vec rekla za kupovinu, postoje i male prodavnice koje ce ti doneti namirnice biciklom ili motorom, tako da nemas problema, u centar ces da ides vikendom.

Poslednja izmena:
Hvala puno na ovim informacijama. Da li je varijanta egipatska ambasada ili/ili, ili se mora uraditi i ovde i tamo. Pretpostavljam da za lekare zadnja instanca nije Ministarstvo inostranih poslova u UAE nego Ministarstvo zdravlja. Ili mozda i tu gresim. Hvala jos jednom.

za cindirellu: plata koju su ti ponudili je ok za pocetak. to sto ti rade vizu je dobro, obicno ne rade u vrticima.
kako se zove vrtic, ja ih uglavnom sve znam.
u tvom slucaju najbolje je da iznajmis sobu. to je mjesecno placanje. u abu dhabiju znam nekoliko nasih koji tako zive i mogu te s njima povrezati, mozda da budete i cimeri. mada, lokacija tvog vrtica je dalje od centra u kom su oni. taj dio grada gdje je vrtic je jeftiniji i tu ces naci jeftiniji smjestaj. moci ces ti od te plate i da ustedis.dolazili su ljudi i na manje pa uspjevali ustediti. a mozes da dajes i privatno casove.
da li je ostalo jos nesto neodgovoreno, na brzinu sam samo preletila postove.

Flower, hvala puno. I ja sam se iznenadila za vizu, jer su mi prvo rekli da ću doći na turističku zbog probnog perioda, ali posle nekoliko telefonskih poziva došlo je do promene. Vrtić je My baby nursery, vlasnica je Arapkinja i sa njom sam razgovarala, a zanimljivo je da me je njena asistentica najpre odbila pre šest meseci, ljubazno se zahvaljujući na interesovanju, ali zbog činjenice da ne posedujem western passport ili čak nisam na nečijoj vizi, ne mogu uzeti u obzir moju aplikaciju. Tako da je ovo bilo pravo osveženje, jer sam taman bila odustala od apliciranja :zper: zbog te silne westernizacije. Žena se samo smejala dok je prčala samnom, tako da sam stekla utisak da je veoma pozitivna, čak je bila i primetila da me zove dan posle mog rođendana, i posle 15 min razgovora rekla je I have a birthday surprise for you, a bit late. :worth:
A što se tiče uštede, dobro bi došlo bilo šta, a prvenstveno mi treba neko novo iskustvo.

Caos drugari ..

Sinoc sam tek naleteo na ovu temu ovde na forumu, iako vec kako vidim thread postoji jos od 2006 :-) , i krenuo redom da je citam..
Kao i skoro sve ovde zanima me odlazak u Abu Dhabi .. eeeventualno Dubai/Qatar..
Diplomirani sam ekonomista i poslednjih 6 godina radim u gradjevinskom sektoru (za inostranu gradjevinsku kompaniju) a od toga 3 godine intenzivno na projektu od 60+ mil. eur.

Ono sto me konkretno zanima je .. da li neko od vas ovde koji krstarite ovom temom ovde po forumu ima svoju ili radi u necijoj employment agenciji koja je fizicki locirana u Abu Dhabiju/Dubaiju?
Obzirom na to da trenutno radim u pomenutoj firmi .. varijanta dolaska na turisticku vizu u trajanju od mesec-dva trenutno nije izvodljiva .. te shodno tome, zeleo bih da krenem u potragu za poslom preko neke od tih agencija kako to vec ide .. da bih mogao na kraju da dodjem na konkretan intervju kada se za to i ukaze prilika..

Veliko hvala unapred za svaki info..

Pozdrav svima, pripreme za odlazak su u toku :zper: , nego zanima me kako stoje stvari sa SKYPE-om, facebook-om. Je li dozvoljeno ili je cenzurisano? Imaju li samo ženske plaže u Abu Dhabiu ? Može li se naći povoljna lagana odeća, da ne trpam kofere? I naravno, pošto ne bih tražila platu unapred, koliko bi trebala da imam kod sebe za neki ceoma skroman život za prvi mesec?

Pozdrav svima, pripreme za odlazak su u toku :zper: , nego zanima me kako stoje stvari sa SKYPE-om, facebook-om. Je li dozvoljeno ili je cenzurisano? Imaju li samo ženske plaže u Abu Dhabiu ? Može li se naći povoljna lagana odeća, da ne trpam kofere? I naravno, pošto ne bih tražila platu unapred, koliko bi trebala da imam kod sebe za neki ceoma skroman život za prvi mesec?

Skype instaliraj kod kuce ako imas laptop, ovde je skype.com blokiran pa ne mozes da downloadujes program, osim ako imas onaj shield program koji odblokira zablokirane programe. Aplikacija skype za iphone radi, moze da se skine na telefon, e sad, u mom slucaju, posto mi je provajder za mobilni DU, kada koristim telefonski internet, na skayp-u mogu samo da kuckam, ne da pricam, kad sam kod kuce na WIFI nema problema, sve radi. Yahoo mesindzer isto tako. Ko koristi Etisalat provajder nema tih problema, to sam skoro saznala. Facebook sve normalno. Puno je cenzurisanih web stranica. Od dve plaze u Abu Dhabiju koje su public, postoji deo koji se zove family beach, a na kornishu (setalistu) ima i ladies beach. Bateen beach je super za plivanje, ali za nas je najbolje ako poranimo ujutru rano petkom i subotom (7,8), jer popodne (3,4) se kupaju zene u abajama i maramama, pa mi u dvodelnim kupacim izgledamo malo cudno, jelte :) ali ako te bas briga sto ce da bulje u tebe, samo napred, niko ti ne brani! Inace kad pocnu vrucine pozeljno je na plazu ici sto ranije i biti kuci vec u 10, jer postaje nepodnosljivo. A vrucine pocinju polako....Inace, svaki hotel koji ima izlaz na more ima i svoju plazu, ali je day use za bazen i plazu minimum 200 dirhama.
Pusenje je u AD od prosle godine zabranjeno u zatvorenim javnim prostorima tj. molovima, restoranima, kaficima, u Dubaiju je odavno.
Sto se tice novca, ne znam sta da ti kazem, ali evo nekih cena: oko 20 AED za MCdonalds meal, KFC i ostalu slicnu hranu, kineski meal 25-30 AED, pizza oko 30 AED, arapski mixed grill oko 35 AED, taxi oko 40 AED od MBZ-a do Abu Dhabija, zavisi gde ides, 2 AED za gradski autobus, 25-30 AED karta u jednom pravcu Abu Dhabi - Dubai (glavna autobuska), voce i povrce od 3 - 10 AED za kilo, mleko 4 AED, voda 2 AED, cigare oko 8 AED (marlboro), hleb oko 2 AED. Garderoba u H&M-u od 100 do 200 AED (haljinice, pantalone, bluze), baletanke od 40-150 AED, Zara i Mango je od 150 navise, ima jeftinijih brendova tipa MATALAN, Forever 21, Max, New Look (te radnje mozes naci na jednom mestu u Mushrif molu), Marks & Spenser od 150 navise. Uvek imas stvari na popustu, imas offer-e npr. kupis 1 dobijes 2 za dzabe itd itd.
Nadam se da sam bar malo pomogla.
Kada dolazis?
Pozzz

Back