Abu Dhabi... Dubai

Hvala Aribi, zaista si od velike pomoći kao i Blue Flower as well. Sutra dokumenta idu u egipatsku ambasadu, nadam se da će biti gotova sutra takođe. Posle toga valjda samo nekoliko dana njima traba da procesuiraju vizu, tako su mi rekli. Gledam rooms for rent na Dubizzle , čini mi se da ima povoljnih soba, ali nešto me buni kad kažu bed space available, nije valjda u sobi sa drugima. Mada je gospođa obećala da će pomoći oko smeštaja. Planiram da im tražim da mi obezbede 5 dana u nekom skromnom hotelu, jer valjda tako i treba, dok ja malo pronjuškam i potražim nešto decent.
Nadam se da ćemo možda piti i kaficu uskoro :D

Hvala Aribi, zaista si od velike pomoći kao i Blue Flower as well. Sutra dokumenta idu u egipatsku ambasadu, nadam se da će biti gotova sutra takođe. Posle toga valjda samo nekoliko dana njima traba da procesuiraju vizu, tako su mi rekli. Gledam rooms for rent na Dubizzle , čini mi se da ima povoljnih soba, ali nešto me buni kad kažu bed space available, nije valjda u sobi sa drugima. Mada je gospođa obećala da će pomoći oko smeštaja. Planiram da im tražim da mi obezbede 5 dana u nekom skromnom hotelu, jer valjda tako i treba, dok ja malo pronjuškam i potražim nešto decent.
Nadam se da ćemo možda piti i kaficu uskoro :D

Nemoj bed space da uzimas u obzir, to je za Filipince i Induse, krevet u sobi sa drugima. Ono sto tebe interesuje je studio monthly ili master bedroom koja ima svoje kupatilo u stanu sa drugima. Sto se tice garsonjera, uglavnom su po vilama, redje po zgradama, a sobe mogu biti u stanu u kojoj zivi porodica ili nekoliko devojaka zajedno. Recimo, ako Nemica hoce da ti izda sobu, naplatice ti 5000 AED, a ako ti sobu izdaje Arapkinja oko 3000 AED. Sa drugima bi nama bilo tesko ziveti, mislim na Filipino, Indusi, Pakistanci. Znam nas bracni par koji su 3 meseca ziveli u stanu, u master bedroom blizu Abu Dhabi mola, placali 3000 AED, a u druge 2 sobe su bili po jedan Pakistanac, ali oni koji su malo na nivou, znaci imaju poslove u firmama na ok pozicijama. Kazu da im je bilo ok, jer likovi nisu nesto kuvali, nisu bili bucni... Ali to je bila samo privremena opcija. Vodi racuna da ovde postoji pravilo da zena ne sme da zivi sa muskarcem koji joj nije muz, otac ili brat, kazna je zatvor i deportacija. Znaci to je zakon, a praksa je nesto drugo. U praksi se ovo pravilo krsi, npr. drug i drugarica zive zajedno iako nisu momak i devojka, ali u bilo kom momentu, ako se nekome ne svidi, moze ih prijaviti policiji. Desava se ponekad.
U MBZ-u imas L'Arabia Hotel Appartments kod Mazyad mola, garsonjera ti je 406 AED po danu, bez dorucka, unutra imas malu kuhinju pa mozes sama da spremis nesto ili da dodatno uplatis dorucak koji je oko 60 AED. Imas i Novotel i Ibis, evo Ibis ti je oko 220 AED, ali problem je sto se nalazi usred nicega, na putu Abu Dhabi-Al Ayn, tu je exit za Mussafu i MBZ, znaci bas je blizu, ali nemas nista tu okolo, a onda bi morala da platis taksi do vrtica. Sve ovo sto sam ti rekla mozes da provereris na booking.com ili na sajtovima hotela. Cisto da imas predstavu pre nego sto dodjes. Ja sam tu da ti potvrdim iz prakse ono sto znam, ako treba nesto mozes da mi se javis i na pp.

Poslednja izmena:
Ja idem oko 20og za Abu Dabi. Dobio sam posao u Park Rotana hotelu da radim kao telefonski operater na front desku. Imacu oko 2000 dirhama za pocetak i placen stan, hranu, prevoz i dzeparac za ostale zezalice. Ima li ko iz nasih krajeva tu? :)

@aribi

Aj pomozi aribi.Imaš li nekog ko je zdravstveni radnik tamo i koji je licenciran,jer imam velikih nedoumica u vezi diploma i serifikata.Naime, licenciranje zdravstvenih radnika je veoma komplikovan posao, dosta nerazumljiv a ja ne bih želeo da pogrešim i da sletim u Abu Dhabi sa nedostajućim papirima.Čak i vladina zdravstvena služba(HAAD) sa kojom sam u kontaktu ne mogu sa sigurnošću da mi kažu tačne informacije.Zato bi mi neko ko je prošao celu proceduru bio od koristi.Ili neko ko čita ovo a zdravstveni je radnik koji je licenciran i radi PLEASE javite se

Rešeno.Dakle ovo važi i za Ivans99.
Zdravstveni radnici podležu posebnoj proveri dokumenata,diploma,sertifikata...koja se zove DATA FLOW. To je internacionalna kompanija koja radi uslužno, proveru (verifikaciju) aplikovanih dolumenata u toku licenciranja u ime vlade UAE i ima agente u 156 zemalja.Apliciranje može da se radi i on line, što je fantastična stvar.Sam prolaz kroz tu vrstu provere garantuje vladi UAE da su ti dokumenti pravi.Sam aplikant mora DOBRO da pročita PQR knjigu koja klasifikuje zdravstvene radnike u zavisnosti od kvalifikacija.Elem, to je zamena za nostrifikaciju i umnogome ubrzava proces licenciranja.Znači nema ministarstva,ambasade,takse...Jedino je potrebna PUNA LEGALIZACIJA PREVODA a to je sudska overa prevoda i takvi dokumenti se upload-uju na tu aplikaciju.I to je to.

@cindirella: aribi ti je sve fino odgovorila. ja malo samo da dodam. u nekim firmama daju akontaciju kad se dodje. mozes i ti da trazis, mogli bi ti dati dio plate unaprijed. ovdje se moze povoljno kupiti garderoba. u junu ce biti snizenja, pa planiraj kupovinu. a ima i ovako povoljnih radnji, to cemo te uputit kad dodjes :)

Pozdrav @blue flower :) i ja sam se poslije duze vremena aktivirao na forumu. Ipak cu raditi u Rotani na Yas Island-u. Polako se blizi polazak, ne znam sto da ocekujem od Emirata i tamosnjeg turizma, znam da ce biti dosta rada, ali se nadam da ce bit i zabave i druzenja. Poslije avanture u USA, ovo ce mi biti drugi radni angazman u inostranstvu. Imas li neke words of wisdom za nas pocetnike? :)

Pozdrav svima,
ja svako veče pomalo virnem da nema kakva nova poruka, a večeras ste me baš puno obradovali/le. Legalizacija mojih dokumenata je završena, u egipatskoj ambasadi su overili samo prevode, sad je sve na njima. Svakog dana me kontaktira supervizorka školice, mislim da žena nema pojma o TEFL procesu, ali avaj. Šalje mi mesečne planove, koji moram priznati ni malo ne liče na naše, a kada se radi o lesson plan traže da se napiše svaki detalj. Malo sam povisila ton kad sam shvatila da gospođa westernka pojma nema šta je TPR approach u učenju stranog jezika. WHAT!!!! :rtfm: Nadam se da će oni procesuirati vizu do kraja sedmice, jer su rekli da njima toliko treba. Imam malu tremu, ostavljam muža i decu pa me malo hvata panika, ali moramo malo da se žrtvujemo.
Blue flower jesi li saznala o kakvoj se skolici radi, ja se redovno čujem sa tom Dayanom, a sa vlasnicom se davno nisam čula? :rumenko:
Mina kako si uspela tako brzo da završiš overu dokumenata i ako nije problem o kakvoj se školi radi, koji predmet ćeš predavati, pa možda se i vidimo tamo, inshalla :rumenko:

Mnogo mi je drago kad cujem da ljudi dolaze ovamo, a dobili posao apliciranjem preko interneta ili preko agencija. Ko trazi, nadje! Ima nade!
Kada dodjete ovde, bice vam tesko u periodu privikavanja (svuda je tako, zar ne?), mozda cete doziveti kulturoloski sok ako pre niste putovali po Bliskom istoku, ali sve u svemu, ovo je jedno OGROMNO zivotno iskustvo u svakom pogledu, ovde cete sresti sve nacije sveta i cuti sve jezike sveta, mozda cete sresti prijatelje za ceo zivot, stvoriti porodicu, otvoriti sopstveni biznis, otvoriti sebi puteve za neke druge destinacije, steci radno iskustvo u multinacionalnom okruzenju.....svaki dan proveden ovde je dragocen i nije za bacanje, pa makar vam u pocetku sve bilo tesko i cudno. Posle UAE iskustva nikada vise necete biti ista osoba. Sto se tice novca, vreme nije kao sto je nekad bilo, mada sa dobrom organizacijom i malo odricanja ako ste svesni zasto ste ovde i koji vam je krajnji cilj, mozete i da ustedite. Na kraju krajeva, ako i nemate jasne ciljeve pred sobom, sve ce vam se samo kasti nakon nekog vremena.
Ljudi su ovde dolazili bez znanja engleskog, a da ih vidite danas! Posle samo godinu, dve. Dolazili su bez radnog iskustva, bez novca. Neki su vec proputovali skoro ceo svet, imaju prijatelje na svakom kontinentu, promenili su poglede na svet...Pisala sam o nekim svojim iskustvima u blogu, ima interesantnih prica koje ce vam mozda pomoci da stvorite priblizniju sliku o Emiratima, pa ako vas interesuje.....
Zelim vam puno pozitivnog razmisljanja i malo hrabrosti da napravite prvi korak.

Poslednja izmena:
Kako si dobio posao, ako smem da pitam? Preko neke agencije?

Registrovao sam se na sajtove velikih hotelskih lanaca tipa Meriot, Interkontinental, Rotana, Crowne Plaza itd. Aploadovao CV, napisao cover letter i proveo nekoliko nedelja besomucno aplicirajuci za par stotina poslova preko njihovih sajtova :). Ubrzo sam dobio neke pozive i intervjuie i izabrao Rotanu. Nisam bas vjerovao da ce se meni desiti da dobijem posao preko interneta, ali eto ispalo je tako :)

Mnogo mi je drago kad cujem da ljudi dolaze ovamo, a dobili posao apliciranjem preko interneta ili preko agencija. Ko trazi, nadje! Ima nade!
Kada dodjete ovde, bice vam tesko u periodu privikavanja (svuda je tako, zar ne?), mozda cete doziveti kulturoloski sok ako pre niste putovali po Bliskom istoku, ali sve u svemu, ovo je jedno OGROMNO zivotno iskustvo u svakom pogledu, ovde cete sresti sve nacije sveta i cuti sve jezike sveta, mozda cete sresti prijatelje za ceo zivot, stvoriti porodicu, otvoriti sopstveni biznis, otvoriti sebi puteve za neke druge destinacije, steci radno iskustvo u multinacionalnom okruzenju.....svaki dan proveden ovde je dragocen i nije za bacanje, pa makar vam u pocetku sve bilo tesko i cudno. Posle UAE iskustva nikada vise necete biti ista osoba. S

Mene je zivot i rad u americi zauvijek promijenio, i nisam nikako mogao da ostanem da zivim na Balkanu poslije toga, tako da se nadam da ce ovo bit jos jedno nezaboravno iskustvo. Bliski istok je masu drugaciji od evrope i amerike, samim tim nije lako imati sliku o tome sto da ocekujemo, ali i taj put u nepoznato cini jos vise intereresantnim :)

ps. koliko treba autobusom od Yas Island do centra grada? Vidim da linije 170, 180 i 185 pice od mog hotela do centra, pa me zanima koliko otprilike traje voznja. i ima li neki efikasniji nacin da se javnim prevozom stigle do centra grada?
i kako od Yas Islanda do Dubaija? Kontam da ima prevoz iz centra grada, a ima li kakva linija sa Yas-a?

Poslednja izmena:
Registrovao sam se na sajtove velikih hotelskih lanaca tipa Meriot, Interkontinental, Rotana, Crowne Plaza itd. Aploadovao CV, napisao cover letter i proveo nekoliko nedelja besomucno aplicirajuci za par stotina poslova preko njihovih sajtova :). Ubrzo sam dobio neke pozive i intervjuie i izabrao Rotanu. Nisam bas vjerovao da ce se meni desiti da dobijem posao preko interneta, ali eto ispalo je tako :)

Mislim da ce ti biti tesko u pocetku ali da ces brzo napredovati i imati sve bolje uslove.
Super sto si sve sam uspeo. Cula sam da, kada neko aplicira direktno preko njihovih sajtova, oni ga lepo proslede nekoj od nasih agencija koje imaju ugovor sa tim hotelom, pa moras agenciji da platis proviziju (cesto u iznosu prve plate).

Mislim da ce ti biti tesko u pocetku ali da ces brzo napredovati i imati sve bolje uslove.
Super sto si sve sam uspeo. Cula sam da, kada neko aplicira direktno preko njihovih sajtova, oni ga lepo proslede nekoj od nasih agencija koje imaju ugovor sa tim hotelom, pa moras agenciji da platis proviziju (cesto u iznosu prve plate).

Mislim da je to nonsens, posto nase agencije i nisu bas efikasne sto se tice zaposljavanja tamo. Ja sam se jos u novembru prijavio preko jedne agencije iz CG i od njih nista nisam dobio sve do marta. Onda sam odlucio da se sam angazujem i za nekoliko nedelja sam cak dva posla dobio. Vjerovatno sam imao i srece da sve ispadne tako brzo, ali sam i ja poslao jedno 150 aplikacija. Jako je bitno imati iskustva u hotelijerstvu i turizmu uopste, i vjestine koje su povezane za poslove za koje aplicirate.
Ja sam dobio open ended ugovor, ali makar dvije godine da budem u ovaj hotel. Ako ocu da napustim poslije godinu, onda mogu preci u neki drugi hotel iz Rotanine grupacije. Uslovi za pocetak nisu neki, mada nisam ni ja ekspert u oblasti sa masu iskustva. Racunam da u startu necu glave dizati nego raditi dok se ne dolazem makar pola godine-godinu. A mislim da ce to biti i vrednovano.

Mene je zivot i rad u americi zauvijek promijenio, i nisam nikako mogao da ostanem da zivim na Balkanu poslije toga, tako da se nadam da ce ovo bit jos jedno nezaboravno iskustvo. Bliski istok je masu drugaciji od evrope i amerike, samim tim nije lako imati sliku o tome sto da ocekujemo, ali i taj put u nepoznato cini jos vise intereresantnim :)

ps. koliko treba autobusom od Yas Island do centra grada? Vidim da linije 170, 180 i 185 pice od mog hotela do centra, pa me zanima koliko otprilike traje voznja. i ima li neki efikasniji nacin da se javnim prevozom stigle do centra grada?
i kako od Yas Islanda do Dubaija? Kontam da ima prevoz iz centra grada, a ima li kakva linija sa Yas-a?

Zavisi kuda ide bus, preko Saadiyat islanda ili preko Maqta mosta, to ne znam. Kolima treba od 20 do 30 minuta, zavisi gde u gradu, a za bus, dodaj stajanje na stanicama kojih nema mnogo s obzirom da je voznja van grada ali bus sporije ide. Taksi i bus su ti jedine opcije. Do Dubaija nazalost moras od glavne autobuske stanice u Abu Dhabiju....

Zavisi kuda ide bus, preko Saadiyat islanda ili preko Maqta mosta, to ne znam. Kolima treba od 20 do 30 minuta, zavisi gde u gradu, a za bus, dodaj stajanje na stanicama kojih nema mnogo s obzirom da je voznja van grada ali bus sporije ide. Taksi i bus su ti jedine opcije. Do Dubaija nazalost moras od glavne autobuske stanice u Abu Dhabiju....

Znaci oko pola sata da racunam do grada da treba, mozda 10-15 min vise. Do Dubaija sam nasao E1 liniju sa autobuske stanice, mada mi to oduzima vrijeme, makar sat vremena po pravcu, sto i nije malo posto bih volio za day off da podjem do tamo. Hvala na odgovorima :)

Znaci oko pola sata da racunam do grada da treba, mozda 10-15 min vise. Do Dubaija sam nasao E1 liniju sa autobuske stanice, mada mi to oduzima vrijeme, makar sat vremena po pravcu, sto i nije malo posto bih volio za day off da podjem do tamo. Hvala na odgovorima :)

Do Dubaija ti treba oko sat ipo, onda ne sidjes na glavnoj stanici, nego kod World Trade Centra, to je jedina stanica gde bus stane pre glavne. Tu hvatas metro i ides gde hoces. Sa metroom se brzo stize svuda. Kupis karticu koja se dopunjava i ona ti vazi i za metro i za buseve u Dubaiju. Za povratak iz Dubaija imas opciju Ghubaiba Bus Station (glavna) ili Ibn Batuta Mall koji je na kraju Dubaija, ali odatle imas buseva ka AUH na svakih sat, od glavne non stop. Uvek imas i opciju za shared taxi na bilo kojoj autobuskoj stanici, a posto si musko, to ne bi trebalo da ti predstavlja problem. U zavisnosti koliko putnika ima, cena se podeli.

Back