Abu Dhabi... Dubai

Pre dve nedelje sam poslala dokumenta za prijavu deteta i pasos i potpuno neocekivano juce mi je pasos stigao. Ni od koga nisam cula nista dobro o nasoj ambasadi u Egiptu, ali izgleda da se i njima nekad desi da iznenade. Mada i kad sam ih kontaktirala preko maila odgovarali su mi u roku od par sati, mozda se popravljaju

Pozdrav ljudi, Ja sam ovde nov i imao bi jedno pitanje. Žarko želim otići u dubai, ali ne znam kako da nadjem posao na tim sajtovima jer moj posao je usko specifičan, Ja sam direktor kompanije Tehnočetka pogledajte www.tehnocetka.com i bavim se izradom i servisiranjem četki za autočistilice, Ja sam ono što na zapadu zovu BRUSH-EXPERT, Kao što vidite nemam nikaku pisanu diplomu a bavim se ovim poslom od malih nogu i specijalizirao sam izradu i servisiranje četki za autočistilice dulewo, mada se i u razumem u gotovo sve vrste četaka naročito u industrijske, živo bi me zanimalo da li je neko čuo da u Dubaiu postoji nešto slično, obilazim ove sajtove za posao ali ništa slično nisam našao, Na odlazak sam se odlučio zbog porodičnih problema a i sit sam života ovde. Dobro bi došao bilo kakav savet. Unapred zahvalan ...

Pre dve nedelje sam poslala dokumenta za prijavu deteta i pasos i potpuno neocekivano juce mi je pasos stigao. Ni od koga nisam cula nista dobro o nasoj ambasadi u Egiptu, ali izgleda da se i njima nekad desi da iznenade. Mada i kad sam ih kontaktirala preko maila odgovarali su mi u roku od par sati, mozda se popravljaju
Jel imas neke kontakt informacije od njih u Egiptu? Mislim na ime osobe, adresu, broj telefona i faxa i email? Mozda cu i ja uraditi nesto slicno kao i ti. Jesi u Dubaiju? Mozda imas i sve te formulare koje su trazili da popunis i posaljes zajedno sa pasosem?
Jesu trazili da prevedes sve na srpski ili su to oni obavili?
Milion pitanja :) Al ajde.
Hvala ti unapred!
Pozdrav.

Jel imas neke kontakt informacije od njih u Egiptu? Mislim na ime osobe, adresu, broj telefona i faxa i email? Mozda cu i ja uraditi nesto slicno kao i ti. Jesi u Dubaiju? Mozda imas i sve te formulare koje su trazili da popunis i posaljes zajedno sa pasosem?
Hvala ti unapred!
Pozdrav.

Mom decku je konacno odobrena viza za Srbiju - preko Kaira. Trebalo bi sutra ili prekosutra da mu je lupe u pasos, ali je zato otisao tamo da bi izbegao slanje pasosa postom. Nadam se da ce sve biti ok i da ce konacno doci u BG. Evo telefona ambasade 0020227354061. Konzul je Mirko Tavcar, al ima jedna fina egipcanka Tereza koja se javlja na telefon. Website je www.serbiaeg.com, e mail-ovi su: serbia@serbiaeg.com, secretary@serbiaeg.com, konzul@serbiaeg.com, fax: +20-2-2736-5494.Pozz

Poslednja izmena:
Mom decku je konacno odobrena viza za Srbiju - preko Kaira. Trebalo bi sutra ili prekosutra da mu je lupe u pasos, ali je zato otisao tamo da bi izbegao slanje pasosa postom. Nadam se da ce sve biti ok i da ce konacno doci u BG. Evo telefona ambasade 0020227354061. Konzul je Mirko Tavcar, al ima jedna fina egipcanka Tereza koja se javlja na telefon. Website je www.serbiaeg.com, e mail-ovi su: serbia@serbiaeg.com, secretary@serbiaeg.com, konzul@serbiaeg.com, fax: +20-2-2736-5494.Pozz

Hvala Aribi! Dala si mi sve na tacnu :D
Sta su sve trazili da bi mu odobrili vizu? Pretpostavljam to je neka turisticka viza ili?

Hvala Aribi! Dala si mi sve na tacnu :D
Sta su sve trazili da bi mu odobrili vizu? Pretpostavljam to je neka turisticka viza ili?

trazili su:

Statement iz banke
HR pismo iz firme
Pozivno pismo iz Srbije overeno u sudu
Kopiju pasosa i UAE vize
Zdravstveno osiguranje (dovoljna je kopija njegovog Adnic osiguranja - internacionalnog)
Pupunjena aplikacija koja se skida sa sajta

Sve sam skenirala i poslala e mejlom. Nakon 10 dana zvali su moju mamu na intervju u policiju. 5 dana posle viza je bila odobrena. Kosta 70 eur koje ce platiti sada u ambasadi. Ukoliko osoba ne moze da ide u Kairo, svi originalni dokumenti se mogu poslati Aramexom ukljucujuci i pasos, a pasos ambasada vraca posle par dana.

Mnoogo komlikovano. Ne verujem jos uvek da smo uspeli, sve dok ga ne vidim u bgu sa sve vizom.:D

Viza za privatnu posetu. Ne znam koliko vazi, ali pretpostavljam mesec dana, s tim sto smo u aplikaciji morali da navedemo koliko dana ostaje. Da, neophodna je i povratna karta. Za turisticku ne treba pozivno pismo - dovoljan je uplacen aranzman u Srbiji ili placen hotel.

Poslednja izmena:
trazili su:

Statement iz banke
HR pismo iz firme
Pozivno pismo iz Srbije overeno u sudu
Kopiju pasosa i UAE vize
Zdravstveno osiguranje (dovoljna je kopija njegovog Adnic osiguranja - internacionalnog)
Pupunjena aplikacija koja se skida sa sajta

Sve sam skenirala i poslala e mejlom. Nakon 10 dana zvali su moju mamu na intervju u policiju. 5 dana posle viza je bila odobrena. Kosta 70 eur koje ce platiti sada u ambasadi. Ukoliko osoba ne moze da ide u Kairo, svi originalni dokumenti se mogu poslati Aramexom ukljucujuci i pasos, a pasos ambasada vraca posle par dana.

Mnoogo komlikovano. Ne verujem jos uvek da smo uspeli, sve dok ga ne vidim u bgu sa sve vizom.:D

Viza za privatnu posetu. Ne znam koliko vazi, ali pretpostavljam mesec dana, s tim sto smo u aplikaciji morali da navedemo koliko dana ostaje. Da, neophodna je i povratna karta. Za turisticku ne treba pozivno pismo - dovoljan je uplacen aranzman u Srbiji ili placen hotel.

Zar nije jednostavnije napraviti onda turisticku vizu prvo pa kad se pojavi u Srbiji onda napravi neku drugu ili nesto slicno? Jel to nije izvodljivo? U stvari vas je plan verovatno samo da odete tamo na mesec dana godisnjeg odmora ili tako nesto.

Zar nije jednostavnije napraviti onda turisticku vizu prvo pa kad se pojavi u Srbiji onda napravi neku drugu ili nesto slicno? Jel to nije izvodljivo? U stvari vas je plan verovatno samo da odete tamo na mesec dana godisnjeg odmora ili tako nesto.

Ista je procedura u svakom slucaju, jos plus moras da platis hotel u bgu. da imam nekog da mi izda lazni vaucer u turistickoj agenciji, onda ok. mada opet sve isto - slanje pasosa u Kairo ili odlazak tamo, jedino se skracuje vreme i moja mama ne mora u policiju.ambasada se ne moze izbeci.tako da....komplikovano...ali izvodljivo, samo se sve treba planirati na vreme.

Hvala ti unapred!
Pozdrav.

To su ti kontakti koje ti je Aribi dala, ja sam ih nasla na sajtu i poslala im mail na sve adrese, uvek mi je odgovor stizao sa konzul... Mi smo u Dubaiu i niko nije morao da ide do njih da im licno preda ili preuzme dokumenta. Imam sve te formulare na mailu koji mi je poslao, ako hoces mogu da ti prosledim. Kad sam to popunila i skupila dokumenta koja je trazio poslala sam aramexom. Trebali su mi iz Srbije izvodi iz maticne knjige rodjenih i vencanih i drzavljanstvo za mene i muza, od dokumenata detetovih je trebao njegov birth certificate original- arapski i overen prevod na engleski, i naravno sve kopirano u nekoliko primeraka. Sva dokumenta su nam vratili kad su poslali pasos, a taksa je ukupno za pasos i prijavu deteta 94e, i to nam je rekao da stavimo u posiljku jer je tako kao brze cak nam je i vratio 5e jer smo poslali 100. Sad je on nama poslao pasos plavi i neke priznanice i rekao da to predam maticaru da ga upisu, pretpostavljam u Srbiji, kad odem.

To su ti kontakti koje ti je Aribi dala, ja sam ih nasla na sajtu i poslala im mail na sve adrese, uvek mi je odgovor stizao sa konzul... Mi smo u Dubaiu i niko nije morao da ide do njih da im licno preda ili preuzme dokumenta. Imam sve te formulare na mailu koji mi je poslao, ako hoces mogu da ti prosledim. Kad sam to popunila i skupila dokumenta koja je trazio poslala sam aramexom. Trebali su mi iz Srbije izvodi iz maticne knjige rodjenih i vencanih i drzavljanstvo za mene i muza, od dokumenata detetovih je trebao njegov birth certificate original- arapski i overen prevod na engleski, i naravno sve kopirano u nekoliko primeraka. Sva dokumenta su nam vratili kad su poslali pasos, a taksa je ukupno za pasos i prijavu deteta 94e, i to nam je rekao da stavimo u posiljku jer je tako kao brze cak nam je i vratio 5e jer smo poslali 100. Sad je on nama poslao pasos plavi i neke priznanice i rekao da to predam maticaru da ga upisu, pretpostavljam u Srbiji, kad odem.

Hvala i za ove informacije.
Cestitke! Vidim imas sina :) Pozdravi i Milana!
Mislim da mogu formulare skinuti i sa sajta. Ako nesto treba ja cu drekati ne brini :D

Aribi,
Kakve vrste pitanja su postavljali tvojoj mami u policiji na interview-u? Ili nisu postavljali nikakva pitanja?

Pitali je ko je, odakle je, kako ga zna, sta radi, vrlo kratka pitanja, da li je dolazio pre. Kratki informativni razgovor. Trazili su joj cek od penzije da ponese. I to je to. Nisu ga ni jednom odbili za vizu, samo sto je oba puta preko Kuvajta viza stizala kada smo mi vec odmor zavrsili, pa je nismo ni uzimali. U principu, nema nikakvih problema da se viza dobije, osim sto je procedura komplikovana.

Pitali je ko je, odakle je, kako ga zna, sta radi, vrlo kratka pitanja, da li je dolazio pre. Kratki informativni razgovor. Trazili su joj cek od penzije da ponese. I to je to. Nisu ga ni jednom odbili za vizu, samo sto je oba puta preko Kuvajta viza stizala kada smo mi vec odmor zavrsili, pa je nismo ni uzimali. U principu, nema nikakvih problema da se viza dobije, osim sto je procedura komplikovana.

Kakav cek od penzije? :) Znaci osoba koja salje pozivno pismo mora biti u penziji ili ?

Kakav cek od penzije? :) Znaci osoba koja salje pozivno pismo mora biti u penziji ili ?

...ili u radnom odnosu. osoba mora imati neka primanja. jednom je moja drugarica, koja tada nije bila u radnom odnosu, radila pozivno pismo svom sadasnjem muzu i tada je viza bila odbijena. sledeci put je poziv radio njen otac (koji je penzioner) i sve je bilo ok....

Pozdrav svima! Iscitala sam forum i hvala na svim informacijama.
Ja sam u velikoj dilemi, da li da idem ili ne. Imam gde da budem prvih mesec dana, dok se ne snadjem, dakle prvo posao a posle i dok ne pronadjem stan. Posao bih trazila u butiku. Znam devojku koja ima platu 1200-1400e u jednom i placa stan 500e koji deli sa jos jednom devojkom. Da li je ona jednostavno imala srece da pronadje takav posao ili su takve plate po buticima?
Dodatno me brine stan. Ja bih otisla i cim se ja snadjem, dosao bi moj decko, sto bi bilo verovatno najkasnije 2 meseca od mog odlaska. Cujem da svi pronalaze stanove koje dele sa nekim, da nema sanse da zivis sam pa sam htela da pitam da li je neko bio u slicnoj situaciji i kako izgurati taj mesec kad on dodje, u iznajmljenom stanu a sa jednom platom (dok se on ne snadje). Da li je moguce uopste?
Ja sam cule razne price, uglavnom ljudi koji su se snasli i iz raznih razloga resili da tamo ostanu. Ne zivim u iluziji da je tamo zivot idila, ali prosto nije ni ovde. Zavrsila sam fakultet pre 5 godina. Od tada malo radila, vise nisam (nego sto jesam) i bez posla sam sada vec godinu dana. Dakle, ne mislim da tamo odem da zaradim silan novac i da se vratim, nego da tamo zivim normalno. Pod tim podrazumevam da mogu da odem u restoran kad mi se ide, da odem na kafu, kupim sebi kad mi se nesto svidi,... ne da izmisljam neke stvari jer tako nisam zivela ni ovde.
Na sajtu koji je neko preporucio pronasla sam studio za 32000 AED Jumeirah Lake Towers. Evo i gde: http://www.gnads4u.com/doc.html?_a=view&id=8767326&t=properties
Ako sam ja dobro shvatila to je 6400e, odnosno 533 mesecno. Ako nije 6400e mesecno!!!
Hvala unapred svima! I srecni praznici!!! :)

Ja sam u velikoj dilemi, da li da idem ili ne. Imam gde da budem prvih mesec dana, dok se ne snadjem, dakle prvo posao a posle i dok ne pronadjem stan. Posao bih trazila u butiku. Znam devojku koja ima platu 1200-1400e u jednom i placa stan 500e koji deli sa jos jednom devojkom. Da li je ona jednostavno imala srece da pronadje takav posao ili su takve plate po buticima?
Dodatno me brine stan. Ja bih otisla i cim se ja snadjem, dosao bi moj decko, sto bi bilo verovatno najkasnije 2 meseca od mog odlaska. Cujem da svi pronalaze stanove koje dele sa nekim, da nema sanse da zivis sam pa sam htela da pitam da li je neko bio u slicnoj situaciji i kako izgurati taj mesec kad on dodje, u iznajmljenom stanu a sa jednom platom (dok se on ne snadje). Da li je moguce uopste?
Ja sam cule razne price, uglavnom ljudi koji su se snasli i iz raznih razloga resili da tamo ostanu. Ne zivim u iluziji da je tamo zivot idila, ali prosto nije ni ovde. Zavrsila sam fakultet pre 5 godina. Od tada malo radila, vise nisam (nego sto jesam) i bez posla sam sada vec godinu dana. Dakle, ne mislim da tamo odem da zaradim silan novac i da se vratim, nego da tamo zivim normalno. Pod tim podrazumevam da mogu da odem u restoran kad mi se ide, da odem na kafu, kupim sebi kad mi se nesto svidi,... ne da izmisljam neke stvari jer tako nisam zivela ni ovde.
Na sajtu koji je neko preporucio pronasla sam studio za 32000 AED Jumeirah Lake Towers. Evo i gde: http://www.gnads4u.com/doc.html?_a=view&id=8767326&t=properties
Ako sam ja dobro shvatila to je 6400e, odnosno 533 mesecno. Ako nije 6400e mesecno!!!

Da to znaci 533 mesecno, ali isto znaci da najverovatnije moras da im platis celu sumu unapred ili u najboljem slucaju 4 meseca unapred. Mada je trenutno u Dubaiju moguce pregovarati za cenu i uslove placanja, jer situacija nije sjajna i dosta ljudi je otislo jer su izgubili poslove ili su se preselili u Abu Dabi. Ustvari, na celom Bliskom Istoku treba se CENJKATI za sve, cena uvek! mora da se spusti - to je zlatno pravilo. Lud je onaj ko prihvati odmah prvu cenu.
Sto se tice placanja stanarine to uglavnom funkcionise na sledeci nacin: pocnes da radis i od poslodavca odmah u startu trazis da ti ispalti Accommodation Allowance (dodatak na platu za smestaj) unapred za koliko meseci ti treba. Iz firme ti daju cek i tako platis stan.Ali onda primas platu umanjenu za tu sumu. Ako je u pitanju sharing accommodation, tada se placa mesecno keshom.
Pogledala sam oglas za stan koji si navela. Mogu ti reci da je ponuda i vise nego ok, malo je vise ka izlazu iz Dubaija,ali ok (zivim u Abu Dabiju, pa ne znam Dubai bas dobro), a extra je sto zgrada ima bazen i teretanu.To mnogo znaci! Iskreno za te pare u Abu Dabiju tesko da mozes da iznajmis sobu. Postoji sansa da ti naplate gledanje stana sto odmah izbegni, jer se u vecini slucajeva gledanje ne naplacuje. Ako je agent u pitanju, trazice ti 5-10 % dodatno za njegove usluge.
1200 eur u butiku je moguce, a s obzirom da si Evropljanka, mozes i da napredujes pa da postanes Store Manager, i naravno da dobijes vecu platu. A posle Store Manager ide Area Manager sto znaci da, ako tog butika ima i u drugim zemljama zaliva (Katar, Oman, Bahrein...) onda ces biti zaduzena za sve te radnje. Naravno, moras da se pokazes da si vredna i radna (sto nama nije nikakav problem) i da iskoristis to sto si EVROPLJANKA sto znaci - slobodno nastupaj samopouzdano jer u SALES-u sreces Filipince, Indijke i Arapkinje, tako da imas sanse da napredujes.
Svima je u pocetku jako tesko, ali ako istrajes i zainatis se, isplivaces bolje nego sto si se nadala. Ima ljudi koji ne mogu da zive van svoje zemlje ili ne mogu da se uklope i to je ok. Takvi se vrate.Ostali se snalaze.
Vodi racuna o tome da u Emiratima "nije normalno" da momak i devojka koji nisu vencani zive zajedno, ali to se svakako radi, samo se o tome nikome ne govori. Nije cudno da te stanodavac pita za vencani list pre nego sto ti izda stan, ali obzirom da ste oboje nasi (valjda?) i nije toliko bitno.
Eto toliko, raspisa se. Veliki pozdrav i samo napred!

Cena koju si nasla za stan je sasvim ok i sada se cene otprilike tako krecu. Taj kraj nije los jer nije daleko od nekoliko trznih centara i ima 2 metro stanice. Ja sam zivela tamo do pre neki dan, jedini je problem sto gomila zgrada nije zavrsena pa imas veliku sansu da gledas na gradiliste i meni je problem bio sto nisam imala gde da setam bebu. Drugo stanovi su uglavnom nenamesteni, pa gledaj da bar ima opremljenu kuhinju da ne bi morala i to odmah da kupujes. U mojoj staroj zgradi su svi stanovi bili namesteni i tamo je studio cini mi se 40000. Kazes da si zavrsila fakultet, ne vidim zasto onda hoces da radis u butiku, ovde nije kao u Srbiji, te poslove uglavnom obavljaju Filipinke za jako male pare. Ako budes radila u butiku, to znaci nema vikenda i nema praznika, nego jedan dan nedeljno imas slobodan pa koji ti zapadne. Ja ne radim i ne znam kolike su plate gde, ali ako ti ostane 700e od plate kad platis stan, tu nema nista od restorana i shopinga i kad si sama a tek ne kad decko dodje. Drugo kad ulazis u stan imas da platis 5% od godisnje rente agentu i 5% depozit, 1000dhs depozit za vodu i struju i cesto se placa i depozit za klimu, tako da moras sa tim da racunas. Racuni mesecni ne moraju da budu mali, meni su bili oko 1000dhs mesecno, za tv, internet, klimu i struju i vodu, a sad uvode i neki housing fee koji je 10% od rente, i placas ga na 12 rata na racunu za struju i vodu. Ne pricam ovo da te obeshrabrim samo mislim da je bolje da znas pre nego sto se zaletis. Za pocetak mislim da je bolje da nadjes sobu, cena je slicna ali ne placas racune i uglavnom je namesteno, nema provizija, a mislim da sad ne traze ni depozit mozda nesto malo. Ja sam sa svojim muzem u pocetku zivela u sobi, ali tada su cene bile uzasne, sada su ok i cim i tvoj decko nadje posao mocicete da se prebacite u odvojen stan. Ja bih ti preporucila da trazis posao za koji si se skolovala jer tako mozes vecu platu da dobijes, posao u butiku moze da radi i neko sa osnovnom skolom. Srecno

Poslednja izmena:
Hvala vam na odgovorima. Trebalo je da putujem vec krajem januara ali nece tobiti moguce. Ne mogu na brzinu da odlucim.
Posao u butiku trazim dok poboljsam engleski. Ekonomski fakultet je inace u pitanju. Sada vise ni sama ne znam sta cu. Neka prodje jos koji dan, da prikupim jos neku informaciju, ne mogu takvu odluku da donesem za 3 dana kako sam prvo bila krenula!
Puno vam hvala, svi odgovori mi znace.

Poslednja izmena:
Hvala vam na odgovorima. Trebalo je da putujem vec krajem januara ali nece tobiti moguce. Ne mogu na brzinu da odlucim.
Posao u butiku trazim dok poboljsam engleski. Ekonomski fakultet je inace u pitanju. Sada vise ni sama ne znam sta cu. Neka prodje jos koji dan, da prikupim jos neku informaciju, ne mogu takvu odluku da donesem za 3 dana kako sam prvo bila krenula!
Puno vam hvala, svi odgovori mi znace.

Ne znam koliko dobro sad govoris engleski, ali ovde se ne zna ko losije govori da li Indijci ili Arapi, i oni koji ne znaju dobro za njih su super. Ako vec neces skoro dolaziti engleski mozes da usavrsavas i tu. A sa ekonomskim fakultetom mozes da nadjes mnogo bolji posao od onoga u butiku. Pozz

Kakvo crno usavrsavanje engleskog :D to se radi u letu :)) Ja nisam tako reci znao ni da beknem kad sam dosao. A jos i razmisljam, ako radis u butiku tamo moras znati engleski bolje nego na ostalim mestima jer ces stupati u kontant sa tolikom gomilom ljudi i to iz totalno razlicitih krajeva koji, kako Far kaze, pricaju neki engleski koji ni britanci ne mogu da razumeju, pretpostaljam :)

Pa 3 dana i nije puno vremena za donosenje odluke. Ali je ovo doba najbolje za dolazak u Dubai. Da se spremis lagano za letnji pakao :D

Back