Abu Dhabi... Dubai

Da li postoji starosna granica do koje primaju?

Kod mene u firmi jos uvek rade ljudi koji su preko 60, zato sto su dobri strucnjaci. Ali oni su davno dosli u UAE. U prethodnoj firmi u kojoj sam radila primali su starije ljude preko 40 koji nikada pre nisu bili u UAE. Mislim da sve zavisi od iskustva, nije toliko bitno godiste.

Pozdrav za sve:-)
ja sam nova na forumu i imala bih nekoliko pitanja. Zainteresovana sam za posao u Abu Dhabi-ju ili Dubai...po struci sam dipl.ing pejzažne arhitekture,trenutno sam zaposlena, ali je sve gore.Imam 6 godina radno iskustvo kao poslovođa zelenila u JP i nešta privatno sam radila,fontane,vodopadi,baštice...Došla bih sa dva mala deteta(skoro 5 god.dečak i 2,5god. devojčica) u Emirate.Inače razvedena sam i staratelj sam dece.Radim na računaru i solidno se služim engleskim jezikom, pa pitam nekog od Vas sa iskustvom kakve su mi šanse i da li se isplati?
:znamiguje:

Moj pozdrav za sve na forumu

Takodje sam jedan od onih koji bi uskoro mogli da se poslom nadju u dxb. Iščitao sam mnoge domaće i strane forume, savetima za expate i manje više kockice se uklapaju. Jedna od stvari koja je na ovom forumu samo dotaknuta ali ne i objašnjena je procedura oko vozačkih dozvola. Znam da papirić na kome još uvek stoji oznaka YU ne važi dole, ali može li neko od starosedelaca i na forumu i u dxb da objasni proceduru i koliko vremena je potrebno da se dodje do dozvole koja će mi omogućiti vožnju. Zahvaljujem

Cao svima,

Moze li mi neko reci sta sve treba od papira da bi se neko doveo ovde na 2 sedmice. Planiram da pozovem roditelje iz Bosne da me posjete,pa me interesuje kako da im sredim vizu i gdje. Prosli put kad sam bila ovde (2008) sam dobila broj od jednoga momka koji mi je sredio vizu za rodjake iz Srbije,sad sam izgubila broj i ne znam jeli jos uvjek ovde.

Eh da zvala sam Bosansku Ambasadu koji nemaju pojma nista sta i kako,stvarno me interesuje sta ovde uopste rade kad takvu sitnicu ne znaju.
Imigracija mi je sledeca na listi poziva ali reko da prvo pokusam ovako.

Hvala i pozzz svima

Vec sam ranije objavljivala adresu ove agencije iz Dubaija koji su mojoj sestri letos uradili turisticku vizu na mesec dana:

George Francis ( Operation Manager)
AL RAFID TOURISM LLC
United Arab Emirates
Dubai
P.O.BOX 98903
george_afrancis@yahoo.com
Tel : +971 4 2828859
Fax: +971 4 2828490
Mob:+971 50 9191152
working hours: from 9 to 6 pm
Office location : al Garhoud

Pre neki dan se javio jos neko na ovom formu iz neke druge agencije i ostavio podatke, ali ne znam za njih, ovo gore je provereno. Dala sam im samo kopiju njenog pasosa i mog pasosa i rezidens vize. Viza je bila gotova za 3 dana, nakon sto sam im uplatila pare na ziro racun, istog momenta su mi mejlom poslali njenu vizu. Viza kosta 700 dirhama. Sestra mi je bila ovde, vratila se, sve je proslo ok.

verovatno je isto tako jednostavno i preko immigration. sta god da uradis neces pogresiti :)

Preko immigration ne mozes da uradis turisticku vizu,samo vizit,a sa svojim rezidensom trenutno mozes da sponzorises samo majku i oca,sestre i bracu ne,ni prijaTelje,osim ako nisu promenili nesto od letos.ova agencija ti uradi turisticku bez obaveze da rezervises hotel.
Ok u njenom slucaju su roditelji,ali agencija ne trazi depozit koji je valjda oko 1000 dirhama i koji ti vracaju kada oni napuste zemlju,a mislim da je i brze jer se sve zavrsi preko telefona.

Poslednja izmena:
Moj pozdrav za sve na forumu

Takodje sam jedan od onih koji bi uskoro mogli da se poslom nadju u dxb. Iščitao sam mnoge domaće i strane forume, savetima za expate i manje više kockice se uklapaju. Jedna od stvari koja je na ovom forumu samo dotaknuta ali ne i objašnjena je procedura oko vozačkih dozvola. Znam da papirić na kome još uvek stoji oznaka YU ne važi dole, ali može li neko od starosedelaca i na forumu i u dxb da objasni proceduru i koliko vremena je potrebno da se dodje do dozvole koja će mi omogućiti vožnju. Zahvaljujem

Ako vec imas srpsku dozvolu onda treba da vozis 20 casova, a ne 40 koliko je ako nemas nikakvu. Moj muz je samo platio tih 20 casova, ali je vozio mozda 2 puta, preporucili su mu tog nekog instruktora kod koga tako moze, mada ja mislim da moze kod svih ako se dogovoris. Maksimum je da imas 6 casova nedeljno znaci prodje vec mesec dana dok izadjes da polazes, ako padnes moras da uplatis jos 6 casova i tako svaki put kad padnes. Postoji neko obican program za polaganje i vip, jedina razlika je sto je vip duplo skuplji i mozes da vozis vikendom svih 6 casova, a ovako tri puta nedeljno po dva i navodno mozes ranije da pocnes casove jer ovako cekas recimo dve nedelje dok te ne pozovu. Sve je to veliko smaranje i nepotreban trosak za onoga ko dozvolu vec ima. Ja sam polagala pre godinu dana ali nisam imala nikakvu dozvolu pre toga, posto ne radim nisam uzela vip, nego taj standardni program cas je kostao 75dhs, pa polaganja recimo 250 ili tako nesto, ne secam se vise. Mi smo polagali u ovoj skoli http://www.bdc.ae/ pogledaj mozda imaju cene i ostalo sto te zanima. I jos nesto nije kao u Srbiji dodje po tebe instruktor nego ti odes u skolu, postoje neki njohovi mini busevi koji mogu da te pokupe ali ja sam odustala jer su vozili kao budale, pa sam isla taksijem, sto nekad dodje na isto. I casovi se voze sve nesto po industrijskim zonama u kojima su i skole, malo je zastrasujuce jer su svuda kamioni i cisterne, ja sam vozila u Jabal Ali zoni, tamo su na svakih 300m kruzni tokovi pa je bas nezgodno sa svim tim kamionima. Srecno sa voznjom u svakom slucaju

Ako vec imas srpsku dozvolu onda treba da vozis 20 casova, a ne 40 koliko je ako nemas nikakvu. Moj muz je samo platio tih 20 casova, ali je vozio mozda 2 puta, preporucili su mu tog nekog instruktora kod koga tako moze, mada ja mislim da moze kod svih ako se dogovoris. Maksimum je da imas 6 casova nedeljno znaci prodje vec mesec dana dok izadjes da polazes, ako padnes moras da uplatis jos 6 casova i tako svaki put kad padnes. Postoji neko obican program za polaganje i vip, jedina razlika je sto je vip duplo skuplji i mozes da vozis vikendom svih 6 casova, a ovako tri puta nedeljno po dva i navodno mozes ranije da pocnes casove jer ovako cekas recimo dve nedelje dok te ne pozovu. Sve je to veliko smaranje i nepotreban trosak za onoga ko dozvolu vec ima. Ja sam polagala pre godinu dana ali nisam imala nikakvu dozvolu pre toga, posto ne radim nisam uzela vip, nego taj standardni program cas je kostao 75dhs, pa polaganja recimo 250 ili tako nesto, ne secam se vise. Mi smo polagali u ovoj skoli http://www.bdc.ae/ pogledaj mozda imaju cene i ostalo sto te zanima. I jos nesto nije kao u Srbiji dodje po tebe instruktor nego ti odes u skolu, postoje neki njohovi mini busevi koji mogu da te pokupe ali ja sam odustala jer su vozili kao budale, pa sam isla taksijem, sto nekad dodje na isto. I casovi se voze sve nesto po industrijskim zonama u kojima su i skole, malo je zastrasujuce jer su svuda kamioni i cisterne, ja sam vozila u Jabal Ali zoni, tamo su na svakih 300m kruzni tokovi pa je bas nezgodno sa svim tim kamionima. Srecno sa voznjom u svakom slucaju

Zahvaljujem se na odgovoru

Na alloexpat forumu sam pročitao nešto što mi se učinilo da predstavlja upravo tu mogućnost da se sa autoškolom dogovoriš i oni ti bukvalno srede sve bez tih vožnji, naravno za $$$. Da. priznajem da mi je imbecilno :dash: da "učim" vožnju posle silnih godina vozačkog staža i predjenih stotina hiljada ako ne i celi milion km po putevima skoro svih kontitenata, vožnje i sa komandama na desnoj strani vozila i po saobraćajnim džunglama gradova dalekog istoka i skoro svih evropskih zemalja

Čitao sam i sva pravila u saobraćaju i zakon na rta sajtu i kada čovek ono čita stekao bi utisak da se radi o najsavremenijem zakonu na svetu i najdisciplinovanijim vozačima i naj naj sistemu, ali čitajući na ostalim forumima šta pričaju amerikanci i ostali stranci vožnja u dubaiju i emiratima je bukvalno adrenalinska avantura rekao bih, gde ima više nereda nego reda. Nadam se da ću se navići i na takvo nešto
U svakom sluačju još jednom zahvaljujem na odgovoru

Zahvaljujem se na odgovoru

Na alloexpat forumu sam pročitao nešto što mi se učinilo da predstavlja upravo tu mogućnost da se sa autoškolom dogovoriš i oni ti bukvalno srede sve bez tih vožnji, naravno za $$$. Da. priznajem da mi je imbecilno :dash: da "učim" vožnju posle silnih godina vozačkog staža i predjenih stotina hiljada ako ne i celi milion km po putevima skoro svih kontitenata, vožnje i sa komandama na desnoj strani vozila i po saobraćajnim džunglama gradova dalekog istoka i skoro svih evropskih zemalja

Čitao sam i sva pravila u saobraćaju i zakon na rta sajtu i kada čovek ono čita stekao bi utisak da se radi o najsavremenijem zakonu na svetu i najdisciplinovanijim vozačima i naj naj sistemu, ali čitajući na ostalim forumima šta pričaju amerikanci i ostali stranci vožnja u dubaiju i emiratima je bukvalno adrenalinska avantura rekao bih, gde ima više nereda nego reda. Nadam se da ću se navići i na takvo nešto
U svakom sluačju još jednom zahvaljujem na odgovoru

Poenta dobijanja dozvole u Emiratima je naravno da se uzme novac. Neke nacije su izuzete od polaganja, pretpostavljas vec ko, Ameri, Nemci, Englezi i ostali, njima se dozvola samo konvertuje u lokalnu. Cak Rumuni i Bugari spadaju u istu grupu zato sto su EU.Bezveze....Mi ostali, pa cak i ostali Arapi iz drugih zemalja aj Jovo nanovo. 2 drugarice su skoro polagale, jedna nikada nije vozila, druga je imala nasu dozvolu, ali nedovoljno iskusan vozac. Osim sto im je trebalo vise od 6 meseci da dobiju dozvolu, cifra je do kraja dostigla blizu 2000 eur i jednoj i drugoj jer te namerno obaraju da bi uzeli pare. Klasika, a i kod nas je slicno. Tebi nece biti problem jer imas staza, jedan kolega Hrvat je sve zavrsio za maksimum 10 dana, testove i voznju, tako da nemas da brines.

A vozi se onako, malo po pravilima, malo ne, tesko je jer postoje razliciti mentaliteti vozaca i to je bitno da ustanovis sto pre npr. od Indijaca moras ocekivati iznenadne glupe ispade ili preteranu lenjost, Pakistanci su vesti, ali isto tako skloni ispadima i naglom kocenju, Arapi prebrzo voze ali su snalazljivi, Evropljani se trude da postuju pravila...hehe

Poslednja izmena:
Pozdrav za sve:-)
ja sam nova na forumu i imala bih nekoliko pitanja. Zainteresovana sam za posao u Abu Dhabi-ju ili Dubai...po struci sam dipl.ing pejzažne arhitekture,trenutno sam zaposlena, ali je sve gore.Imam 6 godina radno iskustvo kao poslovođa zelenila u JP i nešta privatno sam radila,fontane,vodopadi,baštice...Došla bih sa dva mala deteta(skoro 5 god.dečak i 2,5god. devojčica) u Emirate.Inače razvedena sam i staratelj sam dece.Radim na računaru i solidno se služim engleskim jezikom, pa pitam nekog od Vas sa iskustvom kakve su mi šanse i da li se isplati?
:znamiguje:

Uf ne znam sta da ti kazem, po mom misljenju posla za tebe bi bilo, evo recimo pre neki dan sam bila na izlozbi Saadiyat ostrva gde ce se nalaziti Luvr i Gugenheim muzeji, a celo ostrvo je zamisljeno kao kulturni distrikt Abu Dabija. Sve to savrseno izgleda na maketama, pored arhitektonskih dostignuca tu su naravno i propratni pejzazi i ostalo.....ostrvo je u izgradnji, neki se projekti vec priblizavaju kraju. Mislim da se Luvr planira za otvranje oko 2014, tako nesto. Moj ti je predlog da guglas nesto vise o tome i prijavljujes se na sajtovima - nikad se ne zna. Tesko bi ti bilo da dodjes sa malom decom, bar u prvih 6 meseci dok se ne snadjes, posle je ok, snasla bi se vec nekako u zavisnosti od situacije.

Poslednja izmena:
Poenta dobijanja dozvole u Emiratima je naravno da se uzme novac. Neke nacije su izuzete od polaganja, pretpostavljas vec ko, Ameri, Nemci, Englezi i ostali, njima se dozvola samo konvertuje u lokalnu. Cak Rumuni i Bugari spadaju u istu grupu zato sto su EU.Bezveze....Mi ostali, pa cak i ostali Arapi iz drugih zemalja aj Jovo nanovo. 2 drugarice su skoro polagale, jedna nikada nije vozila, druga je imala nasu dozvolu, ali nedovoljno iskusan vozac. Osim sto im je trebalo vise od 6 meseci da dobiju dozvolu, cifra je do kraja dostigla blizu 2000 eur i jednoj i drugoj jer te namerno obaraju da bi uzeli pare. Klasika, a i kod nas je slicno. Tebi nece biti problem jer imas staza, jedan kolega Hrvat je sve zavrsio za maksimum 10 dana, testove i voznju, tako da nemas da brines.

A vozi se onako, malo po pravilima, malo ne, tesko je jer postoje razliciti mentaliteti vozaca i to je bitno da ustanovis sto pre npr. od Indijaca moras ocekivati iznenadne glupe ispade ili preteranu lenjost, Pakistanci su vesti, ali isto tako skloni ispadima i naglom kocenju, Arapi prebrzo voze ali su snalazljivi, Evropljani se trude da postuju pravila...hehe

Pravilo koje je funkcionalno u svim krajevima sveta se zove "When in Rome..". Uvek sam i svuda poštovao lokalne propise i nije mi bilo teško, ni Evropa, ni vožnja sa komandama na desnoj strani po putevima Australije, jedino mi je teže padalo stanje rekao bih kontrolisanog haosa po džungli koja se zove Šangaj. Sve to sam preživeo, valjda ću se navići i na Dubai.

Off topic: Jedan urgentan savet mi je potreban: Od headhunter-a sam dobio neku vrstu upitnika i izmedju ostalog traže da unesem i svoje bračno stanje. Imajući u vidu posebni "moral etiquette" koji funkcioniše dole, da li je status "divorced" bolje zameniti statusom "single" ? Vaša mišljenja?

Pravilo koje je funkcionalno u svim krajevima sveta se zove "When in Rome..". Uvek sam i svuda poštovao lokalne propise i nije mi bilo teško, ni Evropa, ni vožnja sa komandama na desnoj strani po putevima Australije, jedino mi je teže padalo stanje rekao bih kontrolisanog haosa po džungli koja se zove Šangaj. Sve to sam preživeo, valjda ću se navići i na Dubai.

Off topic: Jedan urgentan savet mi je potreban: Od headhunter-a sam dobio neku vrstu upitnika i izmedju ostalog traže da unesem i svoje bračno stanje. Imajući u vidu posebni "moral etiquette" koji funkcioniše dole, da li je status "divorced" bolje zameniti statusom "single" ? Vaša mišljenja?

Ko sto rece jozef "licno misljenje" -a njima je bitno da znaju jesi li single ili married samo iz razloga kakav ce ti status dati u firmi, naravno da je poslodavcu bolje da si single jer ne moraju da ti sponzorisu familiju i placaju skolovanje za decu. Tebi je naravno bolje da si married u tom slucaju. Za zenu recimo, ako je single, za health insurance ne daju stavku "maternity" (porodiljsko) sto im se, naravno vise isplati. Ako si "divorced", to im ama bas nista ne znaci.

Ko sto rece jozef "licno misljenje" -a njima je bitno da znaju jesi li single ili married samo iz razloga kakav ce ti status dati u firmi, naravno da je poslodavcu bolje da si single jer ne moraju da ti sponzorisu familiju i placaju skolovanje za decu. Tebi je naravno bolje da si married u tom slucaju. Za zenu recimo, ako je single, za health insurance ne daju stavku "maternity" (porodiljsko) sto im se, naravno vise isplati. Ako si "divorced", to im ama bas nista ne znaci.

Hvala na odgovoru
Što se tiče finansijskog aspekta po poslodavca verujem da je bolje biti single, ali me je kopkalo i sa nekog moralnog aspekta kako je tako nešto prihvaćeno dole, jer bez obzira na kosmopolitski duh grada, ipak je to kozervativnija sredina u odnosu na onu odakle mi dolazimo ili smo bar kao što je moj slučaj imali prilike da boravimo privatno ili poslovno u raznim krajevima sveta. Apropo nekog tog stava, takodje sam na alloexpat forumu pročitao i neke opise sredine koji totalno odudaraju od zdravog rezona. Nazvali su tu pojavu "emirati su prvi ili imaju uvek prednost" i opisali primerom, da ako si na ulici i zaustavljaš taksi, ako je u blizini neki stanovnik emirata, bez obzira što je taksi tebi stao, on može slobodno da udje pre tebe u kola jer "oni su prvi tu došli" isto je slučaj npr na kasi u prodavnicama i sl. Ne znam da li je zaista tako, nisam primetio da je iko to ovde pomenuo, ali bi bilo zanimljivo čuti i takva iskustva.
Video sam da to niko nije osporio u komentarima, ali me prilično čudi kako npr reaguje silni svet koji doputuje u Dubai sa namerom da se provede, nešto kupi i sl i susretne se sa takvom pojavom. Da sam turista i tako nešto doživim, a da unapred ne znam za običaj, bio bih prilično impulsivan.

Tako nesto moze da se desi. Nije iskljuceno. Meni se licno na primer nimalo arapi kao ljudi ne svidjaju. Losi su ljudi generalno. Imam utisak kao da nikog ne vole. Mozda cak i sami sebe mrze :)
Ali druga stvar koju mogu isto da pomenem je da situacije u vezi taxija i prodavnica ili bilo koje slicne situacije na javnim mestima, se dogadjaju skoro nikad. Jer arapi ne idu peske :D Ne dogadja se cesto da si u takvoj situaciji da arapin ceka texi pored tebe ili nesto slicno. Oni svi idu kolima. Ali i ako idu taxijem, na primer, ne cekaju taxi na ulici nego nazovu i naruce. I tako :)
Sta ostali misle? Kakva je situacija po ovom pitanju u Abu Dhabiju?

Meni se tako nesto nije nikada desilo. Meni oni deluju vrlo pristojno. Ali tih neprijatnih situacija na kasi sam imala sa Indijcima, za koje mislim da su najnekulturniji ljudi ikada, u Indiju ne bih isla nikad. Pre neki dan stojim u redu na kasi sa bebom koja place u kolicima i jedan bez ikakvih problema stane ispred mene. Brzo je otisao jer se kasa pored otvorila i nije bilo nikoga pa nisam morala da se raspravljam. Inace kad stanu iza tebe na kasi onda ti disu za vrat ne prave nikakvu distancu, na plazi ce peskir da stave odmah do tvog iako ima mesta koliko hoces, bez pardona zevaju u zene vrlo nekulturno, jednom su se skupili njih deset da gledaju dete koje se sa roditeljima igra u pesku, napravili krug oko ljudi. Jednom sam isla metroom sa bebom do trznog centra jer nam je stanica bila blizu kuce, kad smo izasli njih 10 je uslo u lift, a na metar odatle su pokretne stepenice, a sledeci lift smo ostali da cekamo nas tri zene sa bebama. Opet ne kazem da su svi takvi, ali velika vecina ovih ovde ne zna da se ponasa.

S obzirom da sam zena Evropljanka, znaci da odudaram od okruzenja u svakom pogledu (aj sto sam plava, nego evropska faca bre :), meni se desava da kada zaustavljam taksi, iako je pre mene bar troje ili cetvoro, taksi uvek prvo meni stane i retko se kad ko pozali ako udjem pre njih. Imam osecaj da svuda imam prednost i da me niko ne uznemirava. U autobusu ili metrou sedam u delu za zene, u redovima stojim u redu za zene, ne moram da se rukujem sa muskarcima, totalno je ok i prihvatljivo ako ne pruzim ruku, to je ovde normalno.

Jednom su u bolnici pre mene prozvali jednu emiracanku. Ona je usla unutra i ja tu nisam mogla nista. Ali sam se momentalno izdrala na one Filipinke medicinske sestre, rekla im da su corave ili sta, da ja sedim ovde vec pola sata, a imala zakazano u ordedjeno vreme....ne znam koliko puta sam pravila scene i uvek mi se svi izvinjavaju na kraju. Pre mesec dana sam jednom doktoru Indijcu napravila haos. Ismevao me jer sam trazila da mi prepise (Ili bar posavetuje) caj protiv upale besike, a ne antibiotike (ovde nema caja od uve).Rekao mi da nikada nije cuo da neko pije caj zbog toga i rekao da su doktori u mojoj zemlji smesni. Odmah sam napustila ordinaciju i otisla pravo kod menadzera koji mi se izvinjavao, a sutra me je zvao i telefonom da proveri da li sam ok....

Ok, ovo su slucajevi sa ostalima, a konkretno sa lokalcima, nikada nisam dozivela nista lose od njih, s obzirom da govorim arapski uvek izmamim i njihov osmeh u susretu napr. po drzavnim ustanovama, kao danas u skoli za vozace kada sam se registrovala, u pitanju su bile zene (ne muskarci). Muskarci su uvek rezervisani prema zenama i nece ih popreko gledati, osim ako ona sama isprovocira. Ako pokazes postovanje prema njihovoj zemlji i ne uvredis ih, nece ni oni tebe lose tretirati. Da se razumemo, kakva god ova zemlja bila oni imaju pravo da se ponasaju kako hoce jer je njihova i plus su u manjini. A ni nama ostalima nije bas tako lose, pa da se bunimo.

E kad bi tako bilo u nasoj zemlji, niko ne bi pozeleo da iz nje ode......

Poslednja izmena:
Meni se tako nesto nije nikada desilo. Meni oni deluju vrlo pristojno. Ali tih neprijatnih situacija na kasi sam imala sa Indijcima, za koje mislim da su najnekulturniji ljudi ikada, u Indiju ne bih isla nikad. Pre neki dan stojim u redu na kasi sa bebom koja place u kolicima i jedan bez ikakvih problema stane ispred mene. Brzo je otisao jer se kasa pored otvorila i nije bilo nikoga pa nisam morala da se raspravljam. Inace kad stanu iza tebe na kasi onda ti disu za vrat ne prave nikakvu distancu, na plazi ce peskir da stave odmah do tvog iako ima mesta koliko hoces, bez pardona zevaju u zene vrlo nekulturno, jednom su se skupili njih deset da gledaju dete koje se sa roditeljima igra u pesku, napravili krug oko ljudi. Jednom sam isla metroom sa bebom do trznog centra jer nam je stanica bila blizu kuce, kad smo izasli njih 10 je uslo u lift, a na metar odatle su pokretne stepenice, a sledeci lift smo ostali da cekamo nas tri zene sa bebama. Opet ne kazem da su svi takvi, ali velika vecina ovih ovde ne zna da se ponasa.

Far,

Mozda ce ti zvucati bezveze, ali s obzirom da radim u firmi koja ima i puno radnika u plavim uniformama i desava se da mi dolaze u kancelariju da traze pare za taksi, apliciraju za odmor i slicno, jednostavno sam primetila kako ih drugi tretiraju pa tako i ja. Mozda mi neces verovati, ali jednom sam se na plazi prodrala kod tusa, kad se njih 10 tusiralo i ja nikako da dodjem na red. Samo sam viknula "Ajde pomerite se svi jedan minut da se istusiram" i oni su svi odskocili i istog momenta me poslusali. Umirala sam od smeha. Isto tako u autobusu iz Dubaija za Abu Dabi. Samo viknem: "Ti, aj pomeri se, to je mesto za zene!" i on skace ko oparen...

Pre nego sto sam dosla u Emirate, verovala sam da su svi ljudi isti. E pa nisu! Neke moras tretirati kao stoku, nazalost......

ali me je kopkalo i sa nekog moralnog aspekta kako je tako nešto prihvaćeno dole, jer bez obzira na kosmopolitski duh grada, ipak je to kozervativnija sredina u odnosu na onu odakle mi dolazimo ili smo bar kao što je moj slučaj imali prilike da boravimo privatno ili poslovno u raznim krajevima sveta.

A sto se tice ovoga, kod Arapa je razvod dozvoljen za razliku od hriscanstva gde nije. Potrebno je da se obe strane sloze i razvod se zavrsi za jedan sat. Naravno, zena teze dobija razvod jer muskarac ima pravo da joj kaze E ne mozes da se razvedes! a ona njemu ne, osim ako je u bracnom ugovoru stavila stavku da ima pravo na razvod. Tako da, mislim da im je i sa te tacke gledista status devorced potpununo prihvatljiv i uopste nije cudan, mada, koliko se secam, nigde nisam videla divorced kao opciju prilikom popunjavanja bilo kakvih papira.

Poslednja izmena:
HAHHA
sto se nisam zadesio tamo pa da i ja umrem od smeha :D
"skacu ko opareni" AHHAHHHAH

Pa vala bas! Smehotresno! Uvek sam bila fina i ljubazna osoba, ali zivot u Emiratima me sve vise uci da NEMAM PARDONA! prema nekima, jer se jednostavno ocekuje od tebe da ih tako tretiras. Naravno, ne mislim na psovanje i vredjanje, tako nesto ne pali ovde, ali cisto neka ostrina i determinisanost da se izboris za svoje prava koja su kako-tako odredjenija i jasnija ovde nego u odnosu na druge zemlje Bliskog istoka.

Back