Abortus i Daunov sindrom

• Začetnik teme Začetnik teme Manja
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Mislim da bih prekinula trudnocu.Ne zbog sebe vec zbog tog deteta.Moje dete je moje dete,volela bih ga kakvo god da je,ali treba misliti i o detetu.Oni su svesni da su bolesni.Neki to prihvate,neki ne.
Bilo bi malo glupo da osudim dete na zivot sa takvom bolescu.
Ne znam.Ne daj boze da saznam sta bih uradila...ali mislim da bih postupila kako sam napisala....ne mogu sa sigurnoscu da kazem...

Posto nemam dece niti sam ikad bila u drugom stanju moj stav iznosim samo na osnovu logike i teroije, tako da bi moj izbor definitivno pao na prekid trudnoce. Mozda jeste surovo "ubiti" takav fetus, ali mi se cini da je jos surovije svesno i namerno ostaviti u zivotu bice koje se definitivno nece izleciti, a mozda bude i svesno toga da je razlicito, pa svoj kratki zivotic provede u teskoj patnji.

Слажем се.

Ja sam sada pogledala taj link i ne mogu da dodjem sebi,to je grozno,uzasno...Ja sam u toku svog skolovanja morala da prisustvujem abortusima,nagledala sam se svakakvih gadosti,ali nikada ovako nesto.Nejgore sto mi je ostalo u secanju jeste zvuk kada aspiriraju sadrzaj iz materice,nakon kiretaze,zvuk kada plod prolazi kroz cev od aspiratora i udara u dno kante,nikad necu zaboraviti taj zvuk...A sada necu moci da spavam.

Postupila si ispravno i mislim da nema zasto da te grize savest.
Strasno bi bilo da si osudila i to dete,i vas roditelje,a verovatno i drugo dete na pakao.
Sigurno nije lako ,ali se to mora prevazici i nastaviti dalje,bas zbog buduce bebe:bye:

Hvala bogu prevazisli smo to i muz i ja kad sam ponovo ostala u drugom stanju! :super: samo jos da potvrdimo na 500 papira da je sa ovom bebom sve ok i ziveli! :klap: :cmok: :heart:

Kapiram da je poenta sajta da osvesti, pokazujuci da su abortirana deca pravi minijaturni, formirani ljudi, a ne nekakvi nezivi zamesci, aluirajuci da je, tako gledano, abortus ubistvo.
E sad, misli se na abortus uopste, a ne na abortus iskljucivo dece sa problemima u razvoju.Znaci, ova prikazana deca se ne mogu porediti sa bolesnim izvadjenim organima, to su bile sasvim zdrave bebe pre nego sto su ubijene, a TO je ono sto je odvratno, sama radnja,a ne rezultat te radnje(les).
Iako sama ne mogu sebe da zamislim da abortiram, razumem u potpunosti i ne osudjujem i one koje bi to uradili u slucaju da plod ima jednu tako ozbiljnu bolest.

Kapiram da je poenta sajta da osvesti, pokazujuci da su abortirana deca pravi minijaturni, formirani ljudi, a ne nekakvi nezivi zamesci, aluirajuci da je, tako gledano, abortus ubistvo.
E sad, misli se na abortus uopste, a ne na abortus iskljucivo dece sa problemima u razvoju.Znaci, ova prikazana deca se ne mogu porediti sa bolesnim izvadjenim organima, to su bile sasvim zdrave bebe pre nego sto su ubijene, a TO je ono sto je odvratno, sama radnja,a ne rezultat te radnje(les).
Iako sama ne mogu sebe da zamislim da abortiram, razumem u potpunosti i ne osudjujem i one koje bi to uradili u slucaju da plod ima jednu tako ozbiljnu bolest.

Radnja jeste odvratna,ali je prikazan rezultat,na zalost.
Oliverina mama nije mozda na pravi nacin pokazala kako ne treba abortirati dete sa D.S.,pokazala je proizvod abortusa na krajnje odvratan nacin.
Vecina formasa ima decu,grozno je i pomisliti,a kamoli videti tako nesto.
Abortus, po meni,nije ubistvo.

:sad2:Meni se povracalo kada sam videla,nisam mogla da spavam.
Tako nesto samo bolesna osoba moze da navede kao argument zasto ne treba abortirati!!!
Isto kao da ste operisani,izvada bolestan organ,pa vam posle pokazuju da vidite...izopaceno!

Ja sam kliknula link, brzo skrolovala misem na dole i zatvorila... necu da zivim u proslosti ili gledam takve fotke... to je uzasno... :thumbdown:

Slusaj, da sam htela da gledam nesto takvo ja bih, hvala na pitanju, zavrsila medicinu!:P

A sto se tice abortusa, uvek sam bila pro choice, a od kada sam zivela u zemlji gde je zakonom zabranjen to sam postala jos vise!

Znas li sta se JEDINO postize zabranom abortusa? Da se UNISTE ZIVOTI velikog broja devojcica i mladih devojaka!

Zasto?

Pa zato sto mi, ni u ludilu, ne bi palo na um da pustim dete od 14-15 godina da vozi kola, a jos manje da ga primoravam na to.

A kad neko ZABRANI abortus on PRIMORAVA decu da radjaju decu. TO ne moze NIKAKO da izadje na dobro.

I nemoj sad da mi neko pocne sa pricom o tome kako su mogle da odbiju da imaju odnose...:otkacio:

Slusaj, da sam htela da gledam nesto takvo ja bih, hvala na pitanju, zavrsila medicinu!:P

A sto se tice abortusa, uvek sam bila pro choice, a od kada sam zivela u zemlji gde je zakonom zabranjen to sam postala jos vise!

Znas li sta se JEDINO postize zabranom abortusa? Da se UNISTE ZIVOTI velikog broja devojcica i mladih devojaka!

Zasto?

Pa zato sto mi, ni u ludilu, ne bi palo na um da pustim dete od 14-15 godina da vozi kola, a jos manje da ga primoravam na to.

A kad neko ZABRANI abortus on PRIMORAVA decu da radjaju decu. TO ne moze NIKAKO da izadje na dobro.

I nemoj sad da mi neko pocne sa pricom o tome kako su mogle da odbiju da imaju odnose...:otkacio:

Veoma mudro receno... nikad jos nisam bas tako razmislila o tome... ali to je tako... :klap:

Pa ja nisam ni rekla da sam za zabranu abortusa. Rekla sam da JA ne bih mogla da abortiram. To da deca radjaju decu je bzvz i pogresno, kako se to moglo spreciti je za duzu polemiku, i nije tema.
Radi se o tome da cesto budu abortirana deca bez nekog preterano jakog razloga, zdrava deca, ciji su nesudjeni roditelji odrasli ljudi, ljudi cesto i u braku, a cisto jer im bas i nije nesto do gajenja deteta u tom trenutku.
Ali, ovo sve je off topic, tema je mnogo uza i odnosi se na ds.

Pa ja nisam ni rekla da sam za zabranu abortusa. Rekla sam da JA ne bih mogla da abortiram. To da deca radjaju decu je bzvz i pogresno, kako se to moglo spreciti je za duzu polemiku, i nije tema.
Radi se o tome da cesto budu abortirana deca bez nekog preterano jakog razloga, zdrava deca, ciji su nesudjeni roditelji odrasli ljudi, ljudi cesto i u braku, a cisto jer im bas i nije nesto do gajenja deteta u tom trenutku.
Ali, ovo sve je off topic, tema je mnogo uza i odnosi se na ds.

E ovo me nervira... :otkacio: :otkacio: :otkacio:

Imam komsiju koji ima dete sa daunovim sindromom. Oni su iz unutrasnjosti a on radi u Beogradu i ne vidja ga cesto. Ima i starije dete koje je zdravo i ide u srednju skolu. S obzirom da zive u maloj sredini decak sa daunovim sindromom se jako lepo snalazi, funkcionise, ide u skolu, svi su ga prihvatili. Medjutim starijem tesko pada jer ga i zezaju, podsmevaju mu se a i on mora da brine o njemu kad majka radi. Voli ga naravno, ali mislim da bi vise voleo da ima zdravog brata. Kad komsija prica o tome vidi se da mu nije svejedno, ne moze se reci da je potpuno srecan. Razmislja o preseljenju cele porodice u Beograd zbog posla, ali ga je strah kako ce nova okolina prihvatiti i jednog i drugog sina. I verovatrno zato to odlaze...
Iz sadasnje perspektive, sigurna sam da bih abortirala.Jer u suprotnom ni ja, ni to dete, ni braca/sestre tog deteta ne bi bili potpuno srecni. A i znam da takve osobe uglavnom ne mogu potpuno samostalno da funkcionisu. Kazem uglavnom. I to onda znaci imati malo dete do kraja zivota. Pa mislim da ni jednom roditelju nije cilj da mu se dete nikad ne osamostali.
Ne gledam na abortus kao na ubistvo i ne zgrazavam se nad onim slikama sa linka. Ako fetus ima neku nepravilnost, najlogicnije je da se odstrani. To je nesto na sta mozemo da uticemo i zato valjda postoje i toliki testovi. Moja komsinica je u drugom mesecu abortirala jer se dete nije dobro razvijalo. Pa zar to nije normalnije nego da rodi bolesno dete i osudi i sebe i njega na tezak zivot i borbu sa bolescu? Drugo su bolesti koje dete eventualno kasnije dobije... To je nesto na sta ne mozemo da uticemo. Ali ako na nesto mozemo, ne vidim zasto ne iskoristiti tu mogucnost?

Imam komsiju koji ima dete sa daunovim sindromom. Oni su iz unutrasnjosti a on radi u Beogradu i ne vidja ga cesto. Ima i starije dete koje je zdravo i ide u srednju skolu. S obzirom da zive u maloj sredini decak sa daunovim sindromom se jako lepo snalazi, funkcionise, ide u skolu, svi su ga prihvatili. Medjutim starijem tesko pada jer ga i zezaju, podsmevaju mu se a i on mora da brine o njemu kad majka radi. Voli ga naravno, ali mislim da bi vise voleo da ima zdravog brata. Kad komsija prica o tome vidi se da mu nije svejedno, ne moze se reci da je potpuno srecan. Razmislja o preseljenju cele porodice u Beograd zbog posla, ali ga je strah kako ce nova okolina prihvatiti i jednog i drugog sina. I verovatrno zato to odlaze...

Ne verujem da ce se oni ikad preseliti... u Beogradu bi brata tek zezali... :evil:

Znam mlekce znam... i dalje stojim iza onoga sto sam uradila, ali opet to ne znaci da je bilo lako... :bye:

Steffice sta ces ti ovde?! :eek: mislim sto bre citas link?! ajooooj... :dash:
Pa eto i ja sam imala jedno jako ruzno iskustvo. Drugacuje od ovih iskustava,ali ipak jako ruzno. Inace, sad kad sam prosla kroz sve to i kad sam dobila najdivniji poklon, a to je moj sin, pocela sam da razmisljam o tom dogadjaju i tek sad osecam veliku grizu savesti. Imala sam 17 god. kada se to desilo, i uopste na to nisam gledala kako sad gledam. Mislim da sad ne bih mogla da abortiram,osim u ovakvim ne daj Boze situacijama. Jako strasno. Inace sam citala ispovest jedne devojke kojoj su ustanovili da joj devojcica ima Tarnerov sindrom u petom mesecu trudnoce. Sta se radi po bolnicama , to je uzas... Ona je odlucila da abortira, i to je bilo jako bolno i ruzno iskustvo, i jos kad se doda kako se to radi i u kojim uslovima. Strasno....

Pa eto i ja sam imala jedno jako ruzno iskustvo. Drugacuje od ovih iskustava,ali ipak jako ruzno. Inace, sad kad sam prosla kroz sve to i kad sam dobila najdivniji poklon, a to je moj sin, pocela sam da razmisljam o tom dogadjaju i tek sad osecam veliku grizu savesti. Imala sam 17 god. kada se to desilo, i uopste na to nisam gledala kako sad gledam. Mislim da sad ne bih mogla da abortiram,osim u ovakvim ne daj Boze situacijama. Jako strasno. Inace sam citala ispovest jedne devojke kojoj su ustanovili da joj devojcica ima Tarnerov sindrom u petom mesecu trudnoce. Sta se radi po bolnicama , to je uzas... Ona je odlucila da abortira, i to je bilo jako bolno i ruzno iskustvo, i jos kad se doda kako se to radi i u kojim uslovima. Strasno....

Da ima zena i devojaka koje su se nagledale svacega... :sad2:

Ranije sam pisala da jesam za abortus, sada vise nisam sigurna.
U neformalnom razgovoru sa jednim svestenikom , pitao me je sledece: Da imas dete kao sto imas, od 13 godina , i da dozivi saobracajku (ne daj Boze) i postane totalni inavalid, da li bi ga ubila ?... E isto tako bi ubila i dete u sebi zato sto ce jednog dana biti invalid ?

U neformalnom razgovoru sa jednim svestenikom , pitao me je sledece: Da imas dete kao sto imas, od 13 godina , i da dozivi saobracajku (ne daj Boze) i postane totalni inavalid, da li bi ga ubila ?... E isto tako bi ubila i dete u sebi zato sto ce jednog dana biti invalid ?

ovo ni slucajno nije isto , nedaj boze.

1-nije isto RODITI zdravo ili bolesno dete,narocito mentalno bolesno,ne vidim kako se mogu ove dve stvari uporediti.
2-uz duzno postovanje svesteniku,greh su i mnoge druge stvari koje svakodnevno radimo...:D

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back