smfgreat
Aktivan član
- Poruka
- 1.159
Jel vas pali bosanski govor...ili crnogorski... ajde da čujem koji naglasak vas najviše loži?
nijedan, kako bi mogao da me lozi
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Jel vas pali bosanski govor...ili crnogorski... ajde da čujem koji naglasak vas najviše loži?
Bosanski naglasak kod devojaka mi je strašno odbojan... crnogorski nešto manje.
Dalmatinski je prilično seksi, sa sve ikavicom i čakavštinom.
A najseksi su mi Ruskinje kad pričaju Srpskitaj naglasak je mnogo dobar.
svakako da ne crnogorski a naročito ne bošnjački![]()
Bosnjacki jezik ne moze te ni palit, cak i da hoces.
Taj jezik ne postoji, postoji samo Bosanski jezik.![]()
ijekavica mi je uopsteno simpaticna,a bosanci drazi posebno
lepo zvuci ..
najljepsi osmijeh ..bas je onako melodicno
Meni je ekavica ljepsa 100 puta, nekako mi djeluje gosposnija(mada ne volim one juznjacke naglaske iz Srbije), a bosanski naglasak je blago reci odvratan...
Meni je ekavica ljepsa 100 puta, nekako mi djeluje gosposnija(mada ne volim one juznjacke naglaske iz Srbije), a bosanski naglasak je blago reci odvratan...
A sta je "bosanski naglasak"?
Razlicito se akcentuje u npr. Trebinju, a razlicito u Sarajevu, Banjoj Luci, cak i na Manjaci koja je geografski jako blizu, a jezicki...plus lokalizmi...
Kao i u bilo kojoj drugoj drzavi...
Pretpostavljam da vecinu na "bosanski naglasak" asocira onaj nakaradni, nepravilni "jalijaski govor"......a to je "bosnski naglasak" koliko su Mujo i Haso sinonim za sve gradjane BiH...
Tema: Istovremeno iritantni i simapaticni su mi npr. Hercegovci...inace akcenat k`o akcenat, zavisi od osobe do osobe...vise mi znaci boja glasa...i cjelokupni dojam, kak` bi rekli susjedi...
zavisi od koga dolaze reci,mozes da govoris francuski kao neki brdjanin iako je on po prirodi veoma senzualan
Svaki od tih sto si navela mi se ne svidja, ne svidja mi se ni vlastiti naglasak...pogotovo kad uporedim sa ekavicom...
Kad se pravilno izgovaraju rijeci, nijanse su kako iste zvuce...i ekavica je sirok pojam...ima Beogradjana koji rastezu sa "breee-kavicom" + tona lokalnih psovki + "brate" , koja prije lici na blejanje nego na ljudski govor...nimalo prijatno za usi...
Meni se moj akcenat dopada, i na prvu niko ne provali odakle sam...jer, rekoh, vise je do pravilnog akcentovanja, nego do lokalnog naglaska...
Tu se slazem, pravilno akcentovan govor lijepo zvuci bilo kojeg naglaska da je(mada meni ponovo ekavica prednjaci i tu),samo sto je pravilno akcentovan govor veoma rijedak, a neki i nece da ga izgovaraju i kad znaju pravi akcenta jer cudno zvuci, ima puno situacija kada se odomaci nepravilan akcenat, pa kad neko pocne pricati pravilnim akcentom, ljudi ga gledaju sa strane ili pocnu ispravljati...
Bold-.
A sta ko voli, stvar ukusa, o kojem se, elem ne raspravlja...![]()
Pricala sam i ekavski 3 god. , spontano, dok sam zivjela u BG, ali mi nije prirodno da i sad pricam/pisem, naprotiv...
Meni samo smeta kad neko kaze "bosanski"="jalijaski"...pa jos se misli na ton dovikivanja sa dva brda, i sl. ... a neki drugi akcenat se uzima kao "fensi", in, pozeljan...
A lokalne "postapalice" znaju biti jako simpaticne, ako su u kontekstu price...o umjerenom tonalitetu da ne pricam...no, za LjiS i ovo previse...