A da me vidi babo...

A sta je "bosanski naglasak"?
Razlicito se akcentuje u npr. Trebinju, a razlicito u Sarajevu, Banjoj Luci, cak i na Manjaci koja je geografski jako blizu, a jezicki...plus lokalizmi...
Kao i u bilo kojoj drugoj drzavi...
Pretpostavljam da vecinu na "bosanski naglasak" asocira onaj nakaradni, nepravilni "jalijaski govor"... :roll:...a to je "bosnski naglasak" koliko su Mujo i Haso sinonim za sve gradjane BiH...

Tema: Istovremeno iritantni i simapaticni su mi npr. Hercegovci...inace akcenat k`o akcenat, zavisi od osobe do osobe...vise mi znaci boja glasa...i cjelokupni dojam, kak` bi rekli susjedi...

Ja bih onda kod tebe ugasila, što zbog glasa što zbog naglaska:lol:
Srpski jezik je savršen za sprdačinu i izrugivanja... pa će onome koji ne zna padeže super doći da se sprda sa ''bosancem'', što je agata lijepo primijetila da se poistovjećuje sa čaršijskim sarajevskim iskarikiranim, dok će velegradski fensi novogovor sa slašću izrugivati oba prethodna... valjda mislći da je objektivno kvalitetniji...

I zanimljivo je da većina ljudi sa kojima sam ja dolazila u kontakt u srbiji nije imala blage predstave odakle sam, samo im je bilo jasno da sam bosanka... a ja u bosni dana nisam živjela...najsmješnije što su i neke momke iz okoline užica svrstavali među bosance: )

Srpski jezik je savršen za sprdačinu i izrugivanja... pa će onome koji ne zna padeže super doći da se sprda sa ''bosancem'', što je agata lijepo primijetila da se poistovjećuje sa čaršijskim sarajevskim iskarikiranim, dok će velegradski fensi novogovor sa slašću izrugivati oba prethodna... valjda mislći da je objektivno kvalitetniji...

I zanimljivo je da većina ljudi sa kojima sam ja dolazila u kontakt u srbiji nije imala blage predstave odakle sam, samo im je bilo jasno da sam bosanka... a ja u bosni dana nisam živjela...najsmješnije što su i neke momke iz okoline užica svrstavali među bosance: )

Ali, ja imam ostrom oko i uho i veoma dobro razlikujem ko je ko, pa cak i iz kog je dela Bosne. ;) Eto, pravoslavni Bosanci iz RS se ubise da pokazu da su Srbi, a sami Srbi ih tako ne dozivljavaju.

Jel vas pali bosanski govor...ili crnogorski... ajde da čujem koji naglasak vas najviše loži?

ne pali me bosanski naglasak, ni crnogorski....

mislim, pretpostavljam da je gospodin mislio na onaj naglasak sarajlijskih jalijaša...od kojeg ti samo može biti muka....

hercegovci imaju ok naglasak za muškarce, ali kad jedna ljepotica iz Trebinja krene tako da zavija...užas....

ja? ja volim kada mi Beograđani šapuću na uho :)))

Hihihi, ne verujem, ti super pričaš, imaš malecni mali najmanji naglaščić i vrlo se pravilno izražavaš.
Moj razredni je u gimnaziji (inače, prof. srpskog) stalno pričao kako Hercegovci imaju najpravilniji izgovor zato što ne kvare reči.
Vojvođani zavijaju, Beograđani pevaju, južna Srbija upropaštava i gramatiku, Bosanci gutaju, a Hercegovci i zapadna Srbija imaju najpravilniji izgovor i govor.

E sad, što se tiče teme - džaba ga bilo, moj dasa mora biti Vojvođanin :rumenko:
Osim ako je iz Rume ili Kikinde, to je već presmešno :lol:

pre par meseci sam sa svojim drustvom bas razmenjivala iskustva na ovu temu..
pricao nam nas drug tada kako je taman upoznao devojku sa kojom se preklopila nedozivljena hemija..
ona je sa juga srbije..
ne seca se cak ni da je primecivao nesto naglasak, dal` zbog hemije ili trenutka :per:
sve dok u najintenzivnijem zanosu nije cuo ``t`ko, t`ko, draskaj mi siske`` :lol:
kaze - nepovratno mi je pao :mrgreen:

Hihihi, ne verujem, ti super pričaš, imaš malecni mali najmanji naglaščić i vrlo se pravilno izražavaš.
Moj razredni je u gimnaziji (inače, prof. srpskog) stalno pričao kako Hercegovci imaju najpravilniji izgovor zato što ne kvare reči.
Vojvođani zavijaju, Beograđani pevaju, južna Srbija upropaštava i gramatiku, Bosanci gutaju, a Hercegovci i zapadna Srbija imaju najpravilniji izgovor i govor.

E sad, što se tiče teme - džaba ga bilo, moj dasa mora biti Vojvođanin :rumenko:
Osim ako je iz Rume ili Kikinde, to je već presmešno :lol:

:eek:

pre par meseci sam sa svojim drustvom bas razmenjivala iskustva na ovu temu..
pricao nam nas drug tada kako je taman upoznao devojku sa kojom se preklopila nedozivljena hemija..
ona je sa juga srbije..
ne seca se cak ni da je primecivao nesto naglasak, dal` zbog hemije ili trenutka :per:
sve dok u najintenzivnijem zanosu nije cuo ``t`ko, t`ko, draskaj mi siske`` :lol:
kaze - nepovratno mi je pao :mrgreen:

ahahahahahaha lele :zcepanje: :zcepanje:
tačno mog' da zamislim, koji je akcenat ovde korišćen :zcepanje:
vranjanka ili piroćanka?

Back