Franko Barezi (hvali Vidica, prica o stoperima danas, o finalu LS, o Milanu...)
Franko Barezi
ČOVEK klub, Franko Barezi.
Čitava karijera u Milanu, a mogao je da bira u kojem klubu i kojoj zemlji će da igra, jer je godinama bio najbolji štoper na svetu.
I danas se Barezi, koji trenira omladince Milana, nije promenio, previše je tih i skroman za Italijana.
Po završetku konferencije za novinare, upriličene povodom trećeg Milan junior kampa u Srbiji, koji organizuju ovaj fudbalski klub i Banka Intesa, Barezi je odvojio skoro dva sata samo za "Novosti", uz brancin, vino i ćuretinu...
* Skoro je neverovatno, ali istinito, igrali ste celog života samo u jednom klubu?
- Milan je za mene druga porodica, 20 godina smo živeli i proživeli zajedno, to je zaista kao čelik jaka veza. Uostalom,da je neraskidiva vidi se i po tome što sam i po završetku fudbalske karijere ostao u klubu.
* Da li vam je ponekad žao što niste igrali u nekoj drugoj zemlji, što niste osetili čari nekog drugog ambijenta?
- Ni meni samom nije jasno da li bih i kako razmišljao da postoji "još jedan put". Dobijao sam mnoga priznanja i mnogo poziva i svakako bih danas o tome razmišljao. Nekako je Španija najbliža mom srcu i poimanju fudbala, a Barselona
je moj tip. Moram da kažem da volim i da gledam i utakmice Premijer lige. Englezi su mnogo modernizovali svoj način igre, odustali su od ostrvske tradicije. Igraju tehnički i napadački, mnogo više "vole loptu", a tome su svakako doprineli mnogobrojni stranci koji igraju u "kolevci fudbala".
* Igra centarhalfova u vaše vreme i danas?
- Nije se mnogo promenila, zna se koji su zadaci centralnog odbrambenog fudbalera. Danas se većina oslanja na snagu i brzinu i zato je malo onih koji pružaju partije na visokom nivou. Verujem da bih i danas igrao mirno i bez problema - nasmejao se Barezi.
* Šta mislite o našem Vidiću i koji su centarhalfovi po vašem ukusu?
- Gledao sam Vidića i zaista je dobar i pouzdan igrač. Volim kako igraju brazilski centarhalfovi, među najboljima je sigurno Nesta, veoma se dobro razvio Francuz Mekses, koji nosi dres Rome...
* Milan je imao sezonu za zaborav?
- Neigranje u Ligi šampiona je, moram da priznam, veliki udarac za Milan - ne krije Barezi. - Jer, gubimo na imidžu, ali i na ekonomskom planu. Učešće u Kupu UEFA za nas ne može da bude priotitet. Ali, tu smo, gde smo, sigurno ćemo ovog leta renovirati i osvežiti tim, jer su naši ciljevi uvek vrhunski. U narednoj sezoni moramo da jurimo "skudeto", a ne smemo ni da pomislimo da dve godine zaredom ne igramo u Ligi šampiona - prvi put je u ovom razgovoru povisio glas, legenda Milana i italijanske reprezentacije.
Veliki Franko Barezi, bez dlake na jeziku.
DEJO SAVIĆEVIĆ JE BIO GENIJE
Sa zadovoljstvom se Franko seća saradnje za Dejanom Savićevićem, Zvonimirom Bobanom...
- Sa obojicom sam imao prelep odnos, provodili smo divne dane zajedno. Uživali smo, ne samo u pobedama i trofejima, već i na treninzima. Razumeli smo se i na terenu i van njega. A Dejo je zaista bio fudbalski genije, u fudbalu je znao ama baš sve.
Kada govori o Srbima koji danas igraju u Kalču, uvek pomene trojicu.
- Siniša Mihajlović je bio sjajan igrač, a Stanković i Janković su talentovani fudbaleri, dobri tehničari...