9.000.000 turskih Srba

Zoroastar

Domaćin
Poruka
3.783
Apsolutno su svesni svog poreklа, sа neverovаtnim ponosom to ističu, smаtrаjući sebe počаstvovаnim zbog togа što su im koreni u Srbiji! Pаzite, nekimа od njih su preci još pre 300, pа i 400 godinа nаselili te prostore, аli oni i dаn-dаnаs govore srpski i svаko od njih znа koje je prezime porodicа nosilа i kojа je krsnа slаvа kuće bilа… – otkriva Dragan Milosavljević, predsednik Društva srpsko-turskog prijateljstva „Inat“

Još je kralj Aleksandar Karađorđević izjavio da su Srbi izmirili sve račune sa Turskom 1912, pa ubuduće sa njima možemo biti samo prijatelji. To, ipak, niko nije uzeo za ozbiljno do pre pet godina. Teza da je 500 godina dug prinudni brak Srba i Turaka ostavio za posledicu predrasudu da su nam Turci najveći neprijatelji, bila je inspirativna za Milosavljevića, čije izjave prenosimo in vivo, u celini celosti.

KO JE KOGA JAHAO: Jednom sam rekao jednom profesoru iz Ankare da je dovoljno što su nas jahali više od 400 godina, a on mi je odbrusio: „Pitanje je ko je koga tu jahao, vi Srbi ste imali izvršnu vlast kao veliki veziri, kakvi sultani!“ Tako je samo u periodu od 1543. do 1612. Godine, Srbija doprinela vođenju carstva s 13 velikih vezira, sedam njihovih zamenika, 23 vezira, osam admirala (kapudin-paša), brojnim guvernerima provincija i s bezbroj velikih defterdara (šefova finansija) i najviših administrativnih službenika.
http://www.vestinet.rs/blog/verovali-ili-ne-u-turskoj-zivi-9-miliona-srba

Pa to su onda Srbi i održavali i upropastili Tursko Carstvoz:lol:

Нису они ПОРЕКЛОМ СРБИ него су ПОРЕКЛОМ ИЗ СРБИЈЕ... што је и логично с обзиром да су Турци овде обитавали 500 година, рађали се, женили, умирали...

Нису они ПОРЕКЛОМ СРБИ него су ПОРЕКЛОМ ИЗ СРБИЈЕ... што је и логично с обзиром да су Турци овде обитавали 500 година, рађали се, женили, умирали...
Jok i nisu. Seti se samo velikog vezira Mehmed paše Sokolovića , graditelja "na Drini ćuprije"...
I što bi i danas govorili srpski kad su poreklom Turci?

Apsolutno su svesni svog poreklа, sа neverovаtnim ponosom to ističu, smаtrаjući sebe počаstvovаnim zbog togа što su im koreni u Srbiji! Pаzite, nekimа od njih su preci još pre 300, pа i 400 godinа nаselili te prostore, аli oni i dаn-dаnаs govore srpski i svаko od njih znа koje je prezime porodicа nosilа i kojа je krsnа slаvа kuće bilа… – otkriva Dragan Milosavljević, predsednik Društva srpsko-turskog prijateljstva „Inat“

Još je kralj Aleksandar Karađorđević izjavio da su Srbi izmirili sve račune sa Turskom 1912, pa ubuduće sa njima možemo biti samo prijatelji. To, ipak, niko nije uzeo za ozbiljno do pre pet godina. Teza da je 500 godina dug prinudni brak Srba i Turaka ostavio za posledicu predrasudu da su nam Turci najveći neprijatelji, bila je inspirativna za Milosavljevića, čije izjave prenosimo in vivo, u celini celosti.

KO JE KOGA JAHAO: Jednom sam rekao jednom profesoru iz Ankare da je dovoljno što su nas jahali više od 400 godina, a on mi je odbrusio: „Pitanje je ko je koga tu jahao, vi Srbi ste imali izvršnu vlast kao veliki veziri, kakvi sultani!“ Tako je samo u periodu od 1543. do 1612. Godine, Srbija doprinela vođenju carstva s 13 velikih vezira, sedam njihovih zamenika, 23 vezira, osam admirala (kapudin-paša), brojnim guvernerima provincija i s bezbroj velikih defterdara (šefova finansija) i najviših administrativnih službenika.
http://www.vestinet.rs/blog/verovali-ili-ne-u-turskoj-zivi-9-miliona-srba

Pa to su onda Srbi i održavali i upropastili Tursko Carstvoz:lol:

Ne znamo mi, profesor iz Ankare tebe ili ti njega, kazi???z:lol:z:lol:z:lol:z:lol:

Zainteresovani,ovde bi bilo pozeljno da oshajdarish jedan spin lock... Cisto sto ovaj Zoro The Hero se bash mnogo ne razbira vo niza politiceska matematika/mne-motika (sans infinitezimalni racun) :hahaha:

_nobody_

Ovom Zoro The Hero-u bi ti, naizgled, mogao da, tako nasisan mudrošću, obljubiš invfinitezimalnu mot'ku, ali samo kada bi ti dao. Međutim, ne da ... nije Zainteresovan:cepanje:

Sve Srbi do mojega. :roll: Sve ove price su isuvise ucestale da bi predstavljale slucajnost. Vec ko zna koji put se pominju ti nekakvi potomci srpskih muslimana u Turskoj, pa nam oni kao valjda trebaju biti neki most prijateljstva sa Turskom, pa onda ove budjave turske serije, zelja da pokupuju sve i svasta ovde. Nama preti povratak u mracna vremena ukoliko se ne postavimo kako treba i kazemo anadolijskim kozojebcima da odjebu u troskocima.

Janičari Mito,dosta Janičara su bili čisti Srbi.Danak u krvi.

I selili su cela naselja srpska u Tursku..
.Poznat je slučaj iz 1521.kad su proterali Beogradjane sa porodicama, sveštenicima (i relikvijama) u Istmabul, naselili ih na periferiji, brdo sa izvorom .Taj deo se i danas zove po Beogradjanima BELGRAT ORMANI..Koliko hiljada ih je bilo, treba proveriti..Stojan Novaković je detaljno pisao o tome.

I selili su cela naselja srpska u Tursku..
.Poznat je slučaj iz 1521.kad su proterali Beogradjane sa porodicama, sveštenicima (i relikvijama) u Istmabul, naselili ih na periferiji, brdo sa izvorom .Taj deo se i danas zove po Beogradjanima BELGRAT ORMANI..Koliko hiljada ih je bilo, treba proveriti..Stojan Novaković je detaljno pisao o tome.

Ja sam sreo jednog turčina iz Turske koji se preziva Čekić. Sreo sam ga u inostranstvu, pomislio sam prvo da je srbin, pa onda da je musliman, tj bošnjak i na kraju ispade turčin.
Pa svakako da je bilo iseljavanja Srba u Tursku, prinudnog, zatim danka u krvi, zatim kažnjeničkog zbog ugašenih ustanka..... Vremenom su se oni asimilirali a s obzirom da je u Turskoj natalitet veći verovatno je da je broj novorođenih poturčenih srba u Turskoj vremenom rastao, ali sad za brojku od 9 miliona već ne znam...To mi deluje preterano.

Чини ми се да је председник удружења српско-турског пријатељства "Инат" пре неколико година говорио о 3 милиона људи у Турској који и даље активно говоре српски језик.

Још кад додаш на три милиона кошаркашки тим )))))

Postoji tu nesto sto se zove NE MOŽE.......Da su tih 9 miliona tamo ,cak i da ih ima toliko.....zasto se oni ne izjasnjavaju kao Srbi ? Danas muslimani, makedonci, pa evo i deo crnogorca ne žele da budu srbi, a kamoli da to hoće poturčeni srbi...Mislim da ako to postoji da je reč o manjoj brojki.
Na Peloponezu postoje Arbanasi koji su pogrčeni i kojima ne pada na pamet da se izjasne kao Albanci... Izjašnjavaju se kao Grci Arvaniti..pravoslavni su...sačuvali su svoj arvanitski jezik...verziju albanskog jezika. Ne znam koliko ih je trenutno ali znam da su progrcki orjentisani.
Kad su mogli oni da se sacuvaju mogu i Srbi u Turskoj.... dakle ista stvar ...proturski su..ali su srbi poreklom....

map_hogarth-1.png

Poslednja izmena:
Po onome sto sam cuo, naravno da ima puno ljudi poreklom iz Srbije, ali ti ljudi se ne osecaju Srbima. Oni koji tvrde da su jos nesto pored Turaka se uglavnom svrstavaju u Bosnjake. Kao sto rekoh, sve se ovo radi planski i sa ciljem da nam predstavi neku navodno drugaciju Tursku, koja nema problema sa Srbima, iako su slucajno uvek protiv nas.

to nije tačno, velika većina njih jeste srpskog porijekla, etničkih Turaka skoro da nije ni bilo...

Чини ми се да је председник удружења српско-турског пријатељства "Инат" пре неколико година говорио о 3 милиона људи у Турској који и даље активно говоре српски језик.

Mislis na Hidajeta Turkoglu (Turkovica) i ostale Sandzaklije sto su porazili Srbiju na evropskom prvenstvu :mrgreen:

Evo malo i o jeziku kojim pricaju ti tzv turski Srbi

Jos da napomenem da Hedo Turkoglu kao i mnogi Bosnjaci iz Turske redovno obilaze svoje zavicaje, dosta njih pripada udruzenjima bosnjacke dijaspore u Turskoj, takvih udruzenja ima kolko hocete.
Prosle godine je u jednom turskom gradu osnovan park sa imenom bivseg predsednika BiH Alije Izetbegovica.

Poslednja izmena:
Mislis na Hidajeta Turkoglu (Turkovica) i ostale Sandzaklije sto su porazili Srbiju na evropskom prvenstvu :mrgreen:

Evo malo i o jeziku kojim pricaju ti tzv turski Srbi

Jos da napomenem da Hedo Turkoglu kao i mnogi Bosnjaci iz Turske redovno obilaze svoje zavicaje, dosta njih pripada udruzenjima bosnjacke dijaspore u Turskoj, takvih udruzenja ima kolko hocete.
Prosle godine je u jednom turskom gradu osnovan park sa imenom bivseg predsednika BiH Alije Izetbegovica.
Dobar je,Mrdo.Još malo pa govori srtpski ko i ti.

Balije necu da budu Srbi i nisu.

Smesno je da svi zivi Bosnjaci sve jedno dal su iz Beograda, Kragujevca ili Skoplja. :zelenko2:

Kakve veze ima Rasanin ili kako vi kazete Sandzaklija za Kulinom Banom.

Odlucite se dal ste naslednici dobrih Bosnjana iz srednjeg veka ili muslimanska klasa osmanskog carstva.

Poslednja izmena:
Etnickih Turaka u Srbiji nije ni bilo.

Bilo je uvek nesto vojske i cinovnistva, ali oni su predstavljali veliku manjinu u odnosu na domace muslimane. Glavni razog, sto se nisu doseljavali, je sto je Srbija bila pogranicno podrucje, gde se odvijalo mnogo sukoba (a u to vreme gde je sukoba, tu je i pokolja obicnih ljudi) i zato nije bila nimalo privlacna neslovenskim/nesrpskim muslimanima, za razliku od udobnosti Smirne, Soluna, Carigrada.

Malo si se zaneo. Na EP smo dobili tu nasu dijasporu, a na SP, pre toga, su sudije nekako uspele da nam uskrate finale. Mada smo i mi trebali prelomiti utakmicu ranije.

Tih tri miliona ljudi mozda ima delimicno ili cak puno znanje srpskog, ali se sigurno ne osecaju Srbima. Jednostavno devedesetih je propaganda protiv Srba tamo bila vrlo jaka, a pritom nikog ovde nije zanimalo da ostvari bilo kakvu vezu sa tim ljudima, dok se iz Sarajeva to itekako radilo. Zato imamo milione Bosnjaka u Turskoj, koji vode poreklo iz Beograda, Nisa, Loznice i drugih srpskih gradova. Nije da mi je nesto zao zbog toga, ali prosto tako je i zato se niko ne treba zaludjivati ovim, vec shvatiti da su Turci nama neprijateljski narod i da se to nikad nece promeniti.

Poslednja izmena:
Bilo je uvek nesto vojske i cinovnistva, ali oni su predstavljali veliku manjinu u odnosu na domace muslimane. Glavni razog, sto se nisu doseljavali, je sto je Srbija bila pogranicno podrucje, gde se odvijalo mnogo sukoba (a u to vreme gde je sukoba, tu je i pokolja obicnih ljudi) i zato nije bila nimalo privlacna neslovenskim/nesrpskim muslimanima, za razliku od udobnosti Smirne, Soluna, Carigrada.

Koje vojske mislis Aganlica, Kulenovica i Fokcica i njima slicni.

Zna se imena mnogo begova, aga i slicnih i delimicno i njihovo poreklo kod gotovo nikog nema sumlje da su iz Balkana. Makar u vremenu najveceg zuluma onog pre i za vreme 1. srpskog i 2. srpskog ustanka gotovo sva vojska i cinovnici su bili domaci Muslimani. Osim ako neko dolazi stvarno iz Anatolije za vojskom.

I logicno je jedan od razloga sto su ljudi presli na Islam je bila mogucnost da radis u drzavi do vezira.

Back