....

A ne znam bas da li bilo ko na ovom svetu moze da zna sta je za nekoga dobro i put za srecan i dobar zivot. Prvo je bitno da procenis svoje dete. Da li je dete budala, zanesenjak, da li tako cesto menja misljenje, hoce jedno, pa drugo. Ako je takvo, onda sto veci pritisak jer samo na taj nacin mozes da ga poguras i preguras mozda neku glupu fazu koja je dosla. Onda opravdavam pritisak, jer svakome dodje neka zuta minuta pa tera neku glupost i ako to ne prepoznas, onda ce dete da srlja i pravi glupe izbore koji nemaju veze sa mozgom, a ti ga podrzavas.

Problem nastaje kad se ne radi o fazi i onda treba imati meru kao roditelj bez ozbira na to sta ti mislio o tom izboru. Po pitanju bilo cega. Ako nesto traje, i pored pritisaka i ucena ne prolazi, to je momenat koji svaki roitelj mora da prepozna i ma koliko se ne slagao sa izborom svog deteta treba da ga podrzi. Jer na kraju krajeva, svako od nas zna sta ga vodi, cini srecnim a roditelji koliko god bili dobronamerni nisu u tvojoj kozi a i uz svo znanje i mudrost ovog sveta, opet ne mogu da predvide srecan kraj. Zato treba pustiti osobi da je vodi sopstveni osecaj i intuicija pa kud puklo. Koliko ima takvih "rizicnih" poteza koji su ispali super i sigurnih puteva koji su na kraju ispali skroz bez veze. Ali ljudi uvek misle da znaju sta je najbolje za nekog a to je najcesce skroz pogresno.

Slazem se u potpunosti sa mojom rodjakom sokom od visnje :)

Engleski je samo primer. Jeste on, bar po meni lak jezik, ali ako jedan moze da se nauci mogu svi. Dosta situaciju olaksava i to sto ga ima svuda.

Engleski je najgluplji jezik na svijetu :)) I jedan od ruznijih...
I nije uopste lak,samo ga mnogi znaju polovicno i u cestoj je upotrebi,pa se cini da je lako nauciti.
Inace,studirati jezik i znati ga,nije isto...jer da jeste onda bi svi mi koji govorimo srpski mogli da budemo profesori srpskog...A to naravno,nije tacno...Od sto ljudi,jedva ces naci deset da znaju i padeze nabrojati,a kamo li ostalo...:)

I nije uopste lak,samo ga mnogi znaju polovicno i u cestoj je upotrebi,pa se cini da je lako nauciti.
Inace,studirati jezik i znati ga,nije isto...jer da jeste onda bi svi mi koji govorimo srpski mogli da budemo profesori srpskog...A to naravno,nije tacno...Od sto ljudi,jedva ces naci deset da znaju i padeze nabrojati,a kamo li ostalo...:)

Управо тако.

Imate dete, imate za njega planove i onda to dete dodje i kaze: necu na fax, necu nista da radim od svog zivota, zaposlicu se kao konobar i ziveti? Kako bi vi ovo podneli? Je l' bi pokusali da ga nagovorite da se mane corava posla i upise fax ili kako?

naravno da ne ako
ce da sljaka i da živi život kako mu valja
ko bi?

- - - - - - - - - -

imam takvo dete.
radi kao kuvar doduse.
poceo je da radi cim je zavrsio srednju skolu.
nista od mojih ubedjivganja nije pomoglo..i pustila sam ga
bio je ocajan jedno vreme
pa onda besan
pa ocajan i depresivan
pa opet besan
u poslednjih sest meseci na poslu je uvek sa sluskama na usima, slusa knjige..od psihologije, preko mikromenadzmenta, do teorije muzike
i objasnio mi je koji mu je kratkoricni plan..i dugorocni
jbg, u nekoj tacki moras da imas poverenja da ono sto si radio 20 godina nije bilo uzalud.
dete nadje svoj put.
sinoc mi kaze, jbt ko bi rekao da ucenje moze da bude zabavno

zašto očajan?
mislim izgleda da ni sin ni mama nisu kopčani...

Ti si tu da ga usmeris. U suprotnom moze lako da zaluta tj. da krene pogresnim putevima (pa bi pitanje da li hoce da studira ili ne postalo totalno nebitno u tom slucaju).

pitanje je potpuno nebitno ako se on zaista okrene i ode tim svojim putem
ne smara roditelje, ne kuca na njihova vrata, ne predomišlja se, ne očekuje pomoć

aste paljevine

a realno deca u uvek bar za promil pametniaj od roditelja
inače bi na nas evolucija ostavila u kamenom dobu

Раније, кад су људи имали више деце, било је много лакше - једно дете буде фризер, друго шустер, треће - доктор наука.

Данас, кад многи имају само једно, то јадно биће МОРА да постане академик да га не би неки махнити отац убио. :mrgreen:

- - - - - - - - - -

Najverovatnije sam dva puta u istoj recenici znala kako se pise,a jednom nisam...
Jao, kako si me obrukala!
Razotkrivena sam!

Hajde sad lepo na nadji nekog drugog da lecis sopstvene komplekse...

Не сери више, ко бога те молим.

Раније, кад су људи имали више деце, било је много лакше - једно дете буде фризер, друго шустер, треће - доктор наука.

Данас, кад многи имају само једно, то јадно биће МОРА да постане академик да га не би неки махнити отац убио. :mrgreen:

- - - - - - - - - -

Не сери више, ко бога те молим.

Kultura i obrazovanje, kao sto rekoh...
Ima li neka tema na kojoj se nekom ne nakacis?

Imate dete, imate za njega planove i onda to dete dodje i kaze: necu na fax, necu nista da radim od svog zivota, zaposlicu se kao konobar i ziveti? Kako bi vi ovo podneli? Je l' bi pokusali da ga nagovorite da se mane corava posla i upise fax ili kako?

too late.

deca su izuzetno kooperativna i vec od rodjenja komuniciraju sa Nesvesnim svojih roditelja. titule i socijalni status roditelja ne moraju uopste biti u korelaciji sa ljubavlju prema znanju. ukoliko zaista i nisu podvala sminkanja stvarnosti mosh tu i tamo proci, kao sopstvena iluzija takodje, al kod rodjenog deteta nece.

Ja sam preko deset godina mladja od tebe.
Nema to veze sa tim da li je jezik prost, komplikovan ili sta... niti ima veze sa tim da li je jezik bogatstvo ili ne. Ima veze sa cinjenicom sto ljudi zavrsavaju jezike, mnogo ljudi, ne mogu da nadju posao i posle kukaju, a na fakultet se svake godine brat bratu prima deset puta vise studenata nego sto treba. Sto samim tim povlaci pitanje da li su studenti toliki burzuji da radi strasti mogu sebi priustiti studiranje neceg neprofitabilnog, da li su toliki optimisti da misle da ce naci posao i da li je, ako se obe opcije pokazu kao netacne, vredno studirati jezik da bi ga pricao, a ne radio sa njim nesto konkretnije od toga.

:dash::dash:

naravno da ne ako
ce da sljaka i da živi život kako mu valja
ko bi?

- - - - - - - - - -

zašto očajan?
mislim izgleda da ni sin ni mama nisu kopčani...
ocajan zato sto mu je prvi posao u kuhinji imao 12-casovno radno vreme , i glavnom sefa sklonog alkoholu. od kuvanja je video samo ljustenje krompira i ribanje serpi..
a da nisu kopcani, nisu..:))))

- - - - - - - - - -

too late.

deca su izuzetno kooperativna i vec od rodjenja komuniciraju sa Nesvesnim svojih roditelja. titule i socijalni status roditelja ne moraju uopste biti u korelaciji sa ljubavlju prema znanju. ukoliko zaista i nisu podvala sminkanja stvarnosti mosh tu i tamo proci, kao sopstvena iluzija takodje, al kod rodjenog deteta nece.
nema lazi nema prevare..

Niti je ruzan, niti je glup.
A svakako veoma lak za nauciti.

p.s.: mislim da se "kamoli" pise zajedno.

p.p.s.: nominativ, genitiv, dativ, akuzativ... :lol:

i sad cemo da ti verujemo zato sto pise na netu haha.
braco KAMO je rec i oznacava nesto
sad izbunari sta oznacava i odakle potice pa ces da skontas
kamo ti pamet ?

Back