6 grešaka koje skraćuju vek veš mašini

Nina

Zlatna tastatura
Supermoderator
Poruka
394.550
Ako ste se ikada pitali zašto vaša odeća ne miriše sveže nakon pranja ili zašto vaša mašina za pranje veša
proizvodi čudne zvukove, možda pravite jednu od ovih šest najčešćih grešaka.

shutterstock_2583013321-e1756719941933-1000x560.jpg

Izbor pogrešnog programa ili temperature

Jedna od najvećih grešaka, kaže stručnjak, jeste izbor pogrešnog programa i temperature.
Iako je primamljivo prati sve na 30 stepeni Celzijusa radi uštede energije, niske temperature omogućavaju da se bakterije i ostaci deterdženta vremenom nakupljaju, posebno u bubnju i cevima. Više temperature efikasnije ubijaju bakterije, a topla voda bolje rastvara prljavštinu i masnoću, čineći deterdžent efikasnijim.

Na primer, pranje na 60 stepeni Celzijusa je generalno dovoljno da ukloni većinu bakterija sa jako zaprljanih predmeta kao što su peškiri i posteljina.
Preporučujese da se barem jednom mesečno pokrene takozvano „prazno održavajuće pranje“ na 60 do 90 stepeni Celzijusa, sa deterdžentom ili posebnim sredstvom za čišćenje mašine za pranje veša, kako bi mašina bila sveža i higijenska

Punjenje bubnja

Prema rečima stručnjaka, jedna od najčešćih grešaka je stavljanje previše veša u mašinu za pranje veša.
Kada je bubanj preopterećen, voda i deterdžent ne mogu ravnomerno dopreti do svega, pa odeća ne izlazi čista,
a mašina se dodatno opterećuje tokom ciklusa centrifuge, što uzrokuje habanje motora i ležajeva.

Za normalno pranje, bubanj bi trebalo da bude napunjen oko 75 procenata, što znači da bi vaša ruka trebalo da stane između odeće i vrha bubnja.

Korišćenje previše deterdženta

„Više pene ne znači nužno čistiju odeću“,
Višak deterdženta može se nakupiti u mašini za pranje veša i na odeći, uzrokujući iritaciju kože, neprijatne mirise, pa čak i rast buđi u fioci i bubnju.
Važno je pridržavati se preporučene doze koju je dao proizvođač deterdženta i dodatno je smanjiti ako živite u području sa mekom vodom ili perete male količine veša.

Zatvaranje vrata i fioke nakon pranja

Nakon što je pranje završeno, mnogi ljudi odmah zatvaraju vrata mašine za veš i fioku za deterdžent, stvarajući savršeno vlažno okruženje za rast buđi i mirisa.Savetuje se da se vrata i fioka ostave blago otvoreni posle svakog pranja, kako bi vazduh mogao da cirkuliše i spreči stvaranje buđi i mirisa.

Ignorisanje filtera

Mnogi ljudi zaboravljaju da mašina za veš ima filter, ali taj filter je ključan, ističe stručnjak. On sakuplja kosu, novčiće, ukosnice i druge sitne predmete koji mogu izazvati probleme sa odvajanjem vode, neprijatne mirise ili čak poplavu.Filter (obično se nalazi na donjem prednjem delu mašine za pranje veša) treba proveravati i čistiti svake četiri do šest nedelja, posebno ako primetite sporije cikluse pranja ili buđav miris.

Neproveravanje etiketa na odeći

Ako vam se vuneni džemper skupio ili su vam farmerke postale krute i izbledele nakon pranja, to bi moglo biti zato što ste ignorisali uputstva za pranje.
Prema rečima stručnjaka, mnogi potrošači ne obraćaju pažnju na oznake na etiketama, iako one sadrže ključne informacije o preporučenim temperaturama, brzinama centrifuge i odgovarajućim programima pranja za određene vrste tkanina.

Stručnjaci savetuju sortiranje odeće ne samo po boji, već i po materijalima i uputstvima za negu. Ovo produžava vek trajanja odeće, a istovremeno štiti sam uređaj od nepotrebnog opterećenja.

Pridržavam se ovih saveta, uvek stavim potrebnu temperaturu, ne prepunim bubanj, prašak za pranje stavljam sa mericom ili korisim kapsule
Uvek posle pranja ostavim otvorenu mašinu da se osuši, cistim na par meseci filter a ovo sa eiketam ..svako od nas vodi racuna šta i na koliko stepeni pere veš.I pored svega ovog što se pridržavam pre par dana mi je crkla mašina za veš posle sedam godina i morala sam da kupim novu

Pridržavam se ovih saveta, uvek stavim potrebnu temperaturu, ne prepunim bubanj, prašak za pranje stavljam sa mericom ili korisim kapsule
Uvek posle pranja ostavim otvorenu mašinu da se osuši, cistim na par meseci filter a ovo sa eiketam ..svako od nas vodi racuna šta i na koliko stepeni pere veš.I pored svega ovog što se pridržavam pre par dana mi je crkla mašina za veš posle sedam godina i morala sam da kupim novu
Ja kad koristim ves masinu ubacim i so u prasak i jos bolje opere, obicno perem na 30c, kad vise zaprljano na 40....
A sto se tice same ves masine to danas prave ne da traje tipa 20 godina nego 5 godina i ako prodje malo garanciju i to je to.
Ja imam stari tip masine, nista digitalno, ima dosta programa ali je nova od ove godine ...i imam neku Bauknecht dosta staru koja radi, nije crkla ali programator zeza.

Ja kad koristim ves masinu ubacim i so u prasak i jos bolje opere, obicno perem na 30c, kad vise zaprljano na 40....
A sto se tice same ves masine to danas prave ne da traje tipa 20 godina nego 5 godina i ako prodje malo garanciju i to je to.
Ja imam stari tip masine, nista digitalno, ima dosta programa ali je nova od ove godine ...i imam neku Bauknecht dosta staru koja radi, nije crkla ali programator zeza.
Moja je digitalna i prala je odlicno ali majstor kada je dosao i pogledao kaže da je pukla osovina..:eek:.Nikada do sada mi se nije desilo tako nešto
I rece da bi popravka koštala oko 20.000 dinara..pa sam odlucila da kupim novu a ovu prodam ako neko hoce za delove da je kupi

Moja je digitalna i prala je odlicno ali majstor kada je dosao i pogledao kaže da je pukla osovina..:eek:.Nikada do sada mi se nije desilo tako nešto
I rece da bi popravka koštala oko 20.000 dinara..pa sam odlucila da kupim novu a ovu prodam ako neko hoce za delove da je kupi
Dranje ....tako su napravili da se popravka ne isplati...tako i za automobile rade...

Back