5 најзначајних српских књижевника

Ja prodajem knjige,

Ko cita recimo Habljanovicku ili Bukovskog,pa njemu ne big bas preporucio Hesea ili Nicea.

ja ne prodajem knjige, ali su mi profesija na drugi nacin.
Bukovskog i Habjanovicku nikad ne bih zdruzila, naprotiv
npr. ako neko voli Bukovskog, ne bih mu preporucila Habjanovicku
ako neko voli Habjanovicku, preporucila bih mu da je ne voli
Hese i Nice, nikako ali nikako zajedno
to mi zvuci kao Jaspers i Gordana Kuic
Hese je precenjen, poprilicno piltak
a Nice je ipak malo ozbiljniji i ako hocete ludji

Нема ту неких правила.

Ето, ја читам и Хесеа, и Ничеа и Буковског...

И, Буковски ми се више допада но Хесе. ;)
По моме суду, Хесе је, баш обрнуто од оног што рекох за Ћопића - прецењен.

ja se sve s tobom slazem dear Milunka
ja sam se nacitala gluposti u zivotu, ali sa razlicitom, kako bih rekla, namerom
moram da procitam da znam sta ne valja i zasto ne valja

Milunka nismo svi istog senzibiliteta...Citala sam Bukovskog i svidja mi se njegova iskrenost i nelicemernost, ali meni je Hese jedan od najboljih pisaca i njegova mi dela bas idu...."Narcisa i Zlatoustog" sam procitala jedno pet puta, "Pod tockom" sam prvi put citala sa 15 godina i uzasno sam plakala zbog onog tuznog kraja....Jednostavno, delim njegove stavove i mislim da je on u pravu da svako od nas u sebi ima taj dualizam - Boga i djavola i da su posebni, talentovani ljudi prinudjeni da celog zivota vode ratove sa mnogo neprijatelja upravo zbog te svoje posebnosti ("Stepski vuk")...

ako volis rascep, onda Dostojevski, a ne Hese, Hese je plitak, ko Koeljo

Jedan od naših najboljih savremenih dramskih pisaca..

Najbolji dramski pisci: Sterija, Nušić.

Pripovetke:Laza L., Kočić(najbolji), Simo Matavulj, Ivo...

Romanopisci:Selimović, Andrić, Pekić, Crnjanski, Bora,

Liričari: Dučić, Šantić, Pandurović, Milan Rakić, Miljković, Ilić, Dušan Vasiljev, Mika Antić, Vasko Popa, Jova Zmaj, Đura Jakšić, Radičević, Crnjanski, Desanka, Milutin Bojić, Davičo,L.Kostić...

Jesi li video na kojoj si temi?

Dobro, ovo nije brojanje, no pogledao sam ambicioznu ediciju "Deset vekova srpske književnosti".
Osim očekivanog skandala oko uvrštavanje 3 knjige iz hrvatske književnosti (što je praktički zauzelo sav medijski prostor)- nisam baš vidio da je netko ozbiljnije prigovorio
što nema nekih rasnih srpskih pisaca kojima nitko ne može osporiti identitet ni vrijednost:
http://icms.rs/icms2aalat.html

Ako se malo bolje pogleda, vidi se da u ediciji nema:

Vladislava Petkovića Disa
Sime Pandurevića
Alekse Šantića
Milana Rakića
Stevana Jakovljevića
Eriha Koša
Bore Ćosića
.....
dok je ušlo mnogo "živih junaka" za koje je pitanje hoće li biti književno kanonizirani.
U drugom dijelu edicije bi mjesto našli esejisti, kritici, putopisci, memoaristi i sl, pa bi se doguralo do oko 200 knjiga.

Osobno, mislim da je izbor u nizu detalja bizaran, a čuo sam od nekih beogradskih poznanika da se radi i o mešetarenju- neki od priređivača
čekaju ne bi li, bude li sreće, sebe uvrstili te tako postali književnim "besmrtnicima".

Deplasirano...5 naj...
A 55?
Meni su super svi na temi pomenuti,a ima I nepomenutih,a sjajni su...
Moj predlog je 105! Nije tako siromašna srpska književnost...Evo,ne pomenuti,recimo,
Zorana Živkovića,našeg najplodnijeg SF pisca ili Basaru,našeg prvog postmodernistu ili...
(sad će drvlje I kamenje!) Marka Vidojkovića ,prvog srpskog punk pisca!:lol:
Šta 5?
To za one koji su pročitali ukupno 10 knjiga u životu I nije lose...:manikir:

Deplasirano...5 naj...
A 55?
Meni su super svi na temi pomenuti,a ima I nepomenutih,a sjajni su...
Moj predlog je 105! Nije tako siromašna srpska književnost...Evo,ne pomenuti,recimo,
Zorana Živkovića,našeg najplodnijeg SF pisca ili Basaru,našeg prvog postmodernistu ili...
(sad će drvlje I kamenje!) Marka Vidojkovića ,prvog srpskog punk pisca!:lol:
Šta 5?
To za one koji su pročitali ukupno 10 knjiga u životu I nije lose...:manikir:

Marko:D ti li si?:D

Za mene postoji samo jedan, a i radi se o najznacijnijem ( za moj jezicki ukus to moze i trebalo bi da bude samo jedan)
a to je jel Crnjanski.
Andric i Selimovic nikako nisu srpski pisci, na neki nacin nije to ni Kish.
Cak ni Tishma koga ja jako volim, ali ni njegove teme nisu "srpske".
Selenic bio beogradski knjizevnik pa nekako ni on pripada tom srpskom krugu.
A da, zaboravih najglavnijeg ( izivanjam se njemu licno), a to je Pekic:heart:

Можеш ли мало подробније разјаснити критеријуме којим си се водила приликом горњег одабира, односно шта једног писца чини српски(ји)м од другог, или несрпским, у коначници? (Притом немам на уму онај тип расправе који је популаран међу људима са простора бивше државе који углавном мало читају, типа "да ли је Иво српски, хрватски или босански писац?" и сл.)

Za mene postoji samo jedan, a i radi se o najznacijnijem ( za moj jezicki ukus to moze i trebalo bi da bude samo jedan)
a to je jel Crnjanski.
Andric i Selimovic nikako nisu srpski pisci, na neki nacin nije to ni Kish.
Cak ni Tishma koga ja jako volim, ali ni njegove teme nisu "srpske".
Selenic bio beogradski knjizevnik pa nekako ni on pripada tom srpskom krugu.
A da, zaboravih najglavnijeg ( izivanjam se njemu licno), a to je Pekic:heart:

Srpski pisac je svaki pisac koji piše na srpskom jeziku.

Teme o kojima pišu uopšte nisu bitne.
Ne moraju oni samo da pišu o srpskom mentalitetu da bi bili srpski pisci.

Back