5 најзначајних српских књижевника

Zaboravili ste Zupancica, Krlezu....

jao da, kako sam samo zaboravio, Andrić - hrvat, Meša - Bosanac, Kiš i Pekić - valjda crnogorci. :) Ostaje nam Crnjanski, on je verovatno vanzemljac. :)

Krleža svakako onda, ovog drugog zadrži. Da se ne upuštam u predugu polemiku ko je šta bio i hteo da bude, preneću šta je rekao jedan pisac (kome je bitno da zna, bio je etnografska retkost u pravom smislu, kao sin mađarskog Jevrejina i Crnogorke :)) "jer mi nismo odoleli iskušenju da eksportujemo u svet naše male (ili velike, baš me briga) probleme nacionalizma i šovinizma, da objavljujemo na sva zvona celom svetu da mi, pre svega, i nismo Jugosloveni, nego, razumete, pre svega Srbi ili Hrvati, Slovenci ili Makedonci, ili šta-ti-ja znam, pažnja, to je vrlo-vrlo-važno, gospođe i gospodo, to se ne sme nikako pobrkati, ima nas katolika i ima nas pravoslavnih, i muslimana, a naravno, i poneki Jevrejin (nikako zaboraviti!)... i eto nas ponovo, eto nas, jadnih Jugoslovaka, u srcu naših porodičnih kavgi, a hteli smo zapravo da govorimo o literaturi, a hteli smo da citiramo tog hrvatskog monstre sacre Miroslava Krležu (oh! kakvo teško ime za izgovor), i tog drugog monstre sacre Ivu Andrića, Srbina ili Hrvata, kako sam drago... i eto kako se razbila, našom sopstvenom nepažnjom, ta (već) razbijena igračka (bibelot aboli) zvana literatura, eto zašto i kako ne zaslužujemo da budemo uzeti za ozbiljno."

eto tako. nigdar ni tak bilo da ni nekak bilo, pak ni vezda ne bu da nam nekak ne bu :)

jao da, kako sam samo zaboravio, Andrić - hrvat, Meša - Bosanac, Kiš i Pekić - valjda crnogorci. :) Ostaje nam Crnjanski, on je verovatno vanzemljac. :)

Krleža svakako onda, ovog drugog zadrži. Da se ne upuštam u predugu polemiku ko je šta bio i hteo da bude, preneću šta je rekao jedan pisac (kome je bitno da zna, bio je etnografska retkost u pravom smislu, kao sin mađarskog Jevrejina i Crnogorke :)) "jer mi nismo odoleli iskušenju da eksportujemo u svet naše male (ili velike, baš me briga) probleme nacionalizma i šovinizma, da objavljujemo na sva zvona celom svetu da mi, pre svega, i nismo Jugosloveni, nego, razumete, pre svega Srbi ili Hrvati, Slovenci ili Makedonci, ili šta-ti-ja znam, pažnja, to je vrlo-vrlo-važno, gospođe i gospodo, to se ne sme nikako pobrkati, ima nas katolika i ima nas pravoslavnih, i muslimana, a naravno, i poneki Jevrejin (nikako zaboraviti!)... i eto nas ponovo, eto nas, jadnih Jugoslovaka, u srcu naših porodičnih kavgi, a hteli smo zapravo da govorimo o literaturi, a hteli smo da citiramo tog hrvatskog monstre sacre Miroslava Krležu (oh! kakvo teško ime za izgovor), i tog drugog monstre sacre Ivu Andrića, Srbina ili Hrvata, kako sam drago... i eto kako se razbila, našom sopstvenom nepažnjom, ta (već) razbijena igračka (bibelot aboli) zvana literatura, eto zašto i kako ne zaslužujemo da budemo uzeti za ozbiljno."

eto tako. nigdar ni tak bilo da ni nekak bilo, pak ni vezda ne bu da nam nekak ne bu :)

Andric je srpski pisac.
Mesa Selimovic deklarisan Srbin muslimanske veroispovesti. Pretpostavljam da niste citali cuveni testament Mese Selimovica, mada je to i za zivota govorio.
Kis nema veze sa Crnom Gorom.

Ako je znacaj u pitanju, a ne moj knjizevni ukus, onda su to, recimo:

Dositej Obradovic
P.P.Njegos
Laza Kostic
Ivo Andric
Mesa Selimovic

Zna se u kom dokumentu pise meni da sam Srbin,u kom svima nama pise sta smo.
To pise u maticnim knjigama a ne u studentskom indeksu ili clanskoj karti FK Partizan.
Selimovic moze za sebe da kaze da se oseca i Kubancem,ili mozda Aboridzinom,kao sto se i ja mogu osecati Kinezom.
Selimovic nije srpsko prezime a i Mesino pravo ime nije srpsko.Mesha nije ime vec nadimak.

Nema to veze ko je koje nacionalnosti ni sta mu je bio cale ili deda, vecina spomenutih pisaca se skolovala/radila/zivela/stvarala u Beogradu, pripadala srpskom knjizevnom krugu i u tom duhu i pisala;
A gde je Andric ziveo,kojim je jezikom pisao,to je nesto drugo.

Ne, to ti je prvo.

Nema to veze ko je koje nacionalnosti ni sta mu je bio cale ili deda, vecina spomenutih pisaca se skolovala/radila/zivela/stvarala u Beogradu, pripadala srpskom knjizevnom krugu i u tom duhu i pisala;

Ne, to ti je prvo.

Koji argumetn, Mesino ime nije srpsko :)))
Pa danas pola dece nema ''srpsko ime''.
Mesa Selimovic se izjasnio kao Srbin. Poput Kusturice, prosto covek utvrdio da su mu preci Srbi koji su nasilno poturceni.
I amin.

A sto decko gore rece, zna se sta je srpska knjizevnost. Evo Mesine izjave: ,,Potičem iz muslimanske porodice, po nacionalnosti sam Srbin. Pripadam srpskoj literaturi, dok književno stvaralaštvo u Bosni i Hercegovini, kome takođe pripadam, smatram samo zavičajnim književnim centrom, a ne posebnom književnošću. (...)Pripadam, dakle, naciji i književnosti Vuka, Matavulja, Stevana Sremca, Borislava Stankovića, Petra Kočića, Ive Andrića, a svoje najdublje srodstvo sa njima nemam potrebu da dokazujem

Koji argumetn, Mesino ime nije srpsko :)))

Ma dobro, on je prvo pojeo go vno pred svima a posle u istom postu kazao da to sto je rekao nema mnogo veze, nego samo pravi sitan nagovestaj. Cepidlaci. Zamara glupim ogradama.

Ali
Poveo je ma kakvu raspravu, nakon tri strane postova
"Meni Ivo Andric :) Milos Crnjanski :) Stendal :)))"
ko mu moze zameriti.

Andric je srpski pisac.
Mesa Selimovic deklarisan Srbin muslimanske veroispovesti. Pretpostavljam da niste citali cuveni testament Mese Selimovica, mada je to i za zivota govorio.
Kis nema veze sa Crnom Gorom.

Zbilja? :) Na primedbu da smo zaboravili Krležu i Župančića, koja je ako sam je dobro razumeo, značila da kao srpske navodimo pisce koji to nisu - odgovorio sam da je Crnjanski vanzemljac (možda bolje Englez, Mađar ili Vojvođanin).

Kako samo Kiš nema veze s Crnom Gorom, kad je na Cetinju odrastao, uostalom njegova majka, Milica Dragičević, je Crnogorka? Što nije bitno, posebno ako se uzme u obzir da je onaj citat gore upravo njegov. Poenta onog gore je da Andrić (ili Kiš, svejedno) ostaju podjednako dobri u onome što su napisali, pa sve da su dušom & telom Aboridžini. Andrić je Andrić.

Ima toliko "srpskih" pisaca, ne bih se ja baš mnogo razmahivao Dobricom Ćosićem ili nekim sličnim. :)

"Једино се књижевници, подругују Богу, мислећи да је вера у Бога срамна слабост." Ежен Јонеско

Ја сам идеалиста, увек у мањини, органски нисам подносио бесловесну већину, нисам се утапао у руљу, тако да никада нисам волео те црвене ауторе, чија дела су нас терали да читамо (Ћосић, Ћопић, Селимовић...).
Ово је мој избор 5 аутора који ми тренутно падају на памет, са заменама (додуше ово баш и нису били обични писци, али њихова су дела знатно променила мој поглед на свет):

1. Николај Велимировић (Његош)
2. Јустин Поповић (Радован Казимировић)
3. Станислав Краков (Димитрије Најдановић)
4. Лазар Милин (Владета Јеротић)
5. Марко Марковић (Ратибор Ђурђевић)

e bas sad da je autor Dervisa i smrti 'crven' to se malo ne uklapa, daleko je on od propagande...
Copic je takodje darovit pisac, ali stradao pod uticajem ideologije, stradao u profesionalnom a i u privatnom smislu. njegovo pak bozanstveno delo Basta sljezove boje takodje nema veze sa 'crvenim' (prvi deo) a recimo vidi se kakav je car pripovedanja
Zatim recimo Cosic, drugorazredni pisac, njegovo politicko opredeljenje je opet manje vazno u tom smislu... ali Koreni su dobro delo, tematika je jedno i ne mora svakom biti bliska, ali to je solidno knjizevno delo za razliku od svega ostalog

sto se tice Vladike Nikolaja i Justina Popovica, moram da priznam da se po mojim kriterijumima, kako bih sad to nazvala a da me se ne protumaci hm pogresno, to je kao neka religiozno zasnovana aforistika, neke gnome koje nemaju tezinu van religioznih okvira, tj nemaju tezinu za ljude koji nisu verujuci, to je ako hocete utilitarizam, da se, (vratimo se 'mojim' kriterijumima) dakle to ne moze staviti u istu ravan sa knjizevnoscu koja nema religiozno-poucnih-aforisticnih pretenzija, kao sto je na primer knjizevnost Crnjanskog.
Dosta je svakako subjektivno, ali sto se mene tice, jedna pesma iz Lirike Itake je ozbiljnjia umetnost, dakle umetnost, od tomova Vladike Nikolaja
ako cemo o nekoj religioznoj crti u knjizevnosti onda svakako Dostojevski, to je vec ozbiljno, a nema pouke, aforistike, itd... tako te prosvetiteljske note....

ali sve opet zavisi sta od knjizevnosti trazimo, ja nikako ne trazim da me nauci, vise nekako da me nahrani.

nego da. Krakov. e to je vrlo interesantan izbor.
ali ako vec idemo za disidentima, onda pre Pekic i Crnjanski.
Krakov je ipak jedna kasicica, ova dvojica su vise nekako puna tegla

sto se Joneska tice, jedan od mojih favorita, e sad on i bog, to je prilicno dvosmisleno zato sto je on u knjizevnost doneo apsurd, a apsurd i bog, to opet malo teze,
takodje, jedno je sta pisci misle privatno, a drugo je sta prave u umetnosti
zatim: on je mnogo znacajniji zbog artikulacije apsurda, nego apologije boga
i jos ovo: jedana od najcitiranijih Dostojevskovih recenica je 'lepota ce spasiti svet' nije NJEGOVA RECENICA nego recenica NJEGOVOG LIKA LAVA MISKINA, koju on pak izgovara u kontekstu koji nema veze sa kontekstom u kome se mahom citira
hocu da kazem, cictati su zgodna stvar, ali i nezgodna
zgodna: omogucavaju da se pozovemo/oslonimo na autoritet
nezgodna: izvadjen iz konteksta citat je ko neko testo i od kalupa, tj. od novog konteksta zavisi njegovo novo znacenje
itd itd

Poslednja izmena:

(tvoj post mi je slagvort)

kako mislis ostaje nam Crnjanski kad je on rodjen u Madjarskoj a bio u Austrougarskoj vojsci?? Kakav je to Srbin? i kakvo je to prezime Crnjanski?
Andric je doduse na -ic, ali ipak Hrvat i katolik i ne samo sto je Hrvat nego je i rodjen u Bosni sto ga cini Bosancem
o Mesi i da ne govorimo, on je i em Bosanac em Musliman
Pekic - po ocu Crnogorac a po majci Cincarin, znaci stranac, a tek Kis - po majci Crnogorac a po ocu Madjarski Jevrejin, Kis svakako srpsko prezime nije

zatim dalje, ko sve nije srpski pisac zato sto nije Srbin:
Dositej Obradovic - rodjen u Rumuniji, znaci Rumun (ovaj je na svim jezicima pisao osim na srpskom)
Njegos - Crnogorski Vladika znaci Crnogorac
Vuk Karadzic jes mozda normirao srpski jezik ali Srbin svakako nije vec Crnogorac
Branko Copic - Bosanac iz Bosne
Jovan Ducic - Bosanac i Hercegovac (iz Trebinja, to nije Srbija)
Aleksa Santic - Bosanac i Hercegovac (iz Mostara, to nije Srbija)
Branislav Nusic - pravo ime, Alkibijad Nusa, hm? ovo ne zvuci srpsko
Oskar Davico - Jevrejin, znaci ni on
Vasko Popa - Rumun zaboga

itd. itd..

Треба га разумети, из мешовитог је брака. А који су то десет најбољих по Руждију, баш ме интересује?

pa jes vala, nije lako ti polu Crnogorac a polu Madjar i Jevrejin a stavlja te se u kontekst srpske knjizevnosti, ja bih se zapitala da sam na Kisovom mestu, zasto me se ne stavi u kontekst Crnogorske knizevnosti (sa napomenom da pripadam jos dvema knjizevnostima a to su Jevrejska i Madjarska) ili obrnuto

.

'Kiš je (ne volim izraz jedan od...) najbolji pisac srpskohrvatskog jezika druge polovine XX veka. Zato se Kiš i opire akademsko profesorskim trabunjanjima, tim grafikonima i analizama...'

(b. koprivica)

e vis Koprivica Crnogorac, forsira svoje, :rotf::rotf::rotf:
a ne samo sto ne kaze da je Kis Madjarski Jevrejin, nego govori o srpsko-hrvatskom jeziku, koji su dva posebna jezika, Srpski i Hrvatski, srpski se govori u Srbiji u nerazumljiv je u Hrvatskoj a kamoli u Crnoj Gori, hrvatski se ne govori ni u Crnoj Gori (gde se govori crnogorski) ni u Srbiji, tako da ja ne znam na sta se taj covek poziva, ocigledno je sve pomesao

Што се тиче Бранка Ћопића, волео бих да они који га омаловажавају напишу шта су прочитали. Његово најважније и највредније дело је "Пролом", а затим "Глуви барут", остављени су у запећку из политичких разлога, а форсирана су друга дела која су добра за пучку забаву, партизанску пропаганду, као и његове књиге за децу. "Пролом" је сигурно један од најбитнијих и најбољих романа после Другог светског рата, који је, нажалост, ретко ко прочитао. Обично се мисли да треба да будеш из Ћопићевог родног краја да би се занимао за ту литературу. Ћопић није модеран, традиционалан је, транспарентан, па господи интелекуалцима некако не импонује да се њиме баве. Ту им је Киш много инспиративнији.

evo gospodjica da stane u odbranu 'intelektualaca'
- Kis mi nije inspirativniji
- Izuzetno cenim Copica a nisam iz njegovog kraja, i mislim da to nema veze ama bas nikakve
- Basta sljezove boje je ipak remek delo naracije, a nikako pucka zabava

Back