Zaboravili ste Zupancica, Krlezu....
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Zaboravili ste Zupancica, Krlezu....
Ostaje nam Crnjanski, on je verovatno vanzemljac.
) "jer mi nismo odoleli iskušenju da eksportujemo u svet naše male (ili velike, baš me briga) probleme nacionalizma i šovinizma, da objavljujemo na sva zvona celom svetu da mi, pre svega, i nismo Jugosloveni, nego, razumete, pre svega Srbi ili Hrvati, Slovenci ili Makedonci, ili šta-ti-ja znam, pažnja, to je vrlo-vrlo-važno, gospođe i gospodo, to se ne sme nikako pobrkati, ima nas katolika i ima nas pravoslavnih, i muslimana, a naravno, i poneki Jevrejin (nikako zaboraviti!)... i eto nas ponovo, eto nas, jadnih Jugoslovaka, u srcu naših porodičnih kavgi, a hteli smo zapravo da govorimo o literaturi, a hteli smo da citiramo tog hrvatskog monstre sacre Miroslava Krležu (oh! kakvo teško ime za izgovor), i tog drugog monstre sacre Ivu Andrića, Srbina ili Hrvata, kako sam drago... i eto kako se razbila, našom sopstvenom nepažnjom, ta (već) razbijena igračka (bibelot aboli) zvana literatura, eto zašto i kako ne zaslužujemo da budemo uzeti za ozbiljno."
jao da, kako sam samo zaboravio, Andrić - hrvat, Meša - Bosanac, Kiš i Pekić - valjda crnogorci.Ostaje nam Crnjanski, on je verovatno vanzemljac.
![]()
Krleža svakako onda, ovog drugog zadrži. Da se ne upuštam u predugu polemiku ko je šta bio i hteo da bude, preneću šta je rekao jedan pisac (kome je bitno da zna, bio je etnografska retkost u pravom smislu, kao sin mađarskog Jevrejina i Crnogorke) "jer mi nismo odoleli iskušenju da eksportujemo u svet naše male (ili velike, baš me briga) probleme nacionalizma i šovinizma, da objavljujemo na sva zvona celom svetu da mi, pre svega, i nismo Jugosloveni, nego, razumete, pre svega Srbi ili Hrvati, Slovenci ili Makedonci, ili šta-ti-ja znam, pažnja, to je vrlo-vrlo-važno, gospođe i gospodo, to se ne sme nikako pobrkati, ima nas katolika i ima nas pravoslavnih, i muslimana, a naravno, i poneki Jevrejin (nikako zaboraviti!)... i eto nas ponovo, eto nas, jadnih Jugoslovaka, u srcu naših porodičnih kavgi, a hteli smo zapravo da govorimo o literaturi, a hteli smo da citiramo tog hrvatskog monstre sacre Miroslava Krležu (oh! kakvo teško ime za izgovor), i tog drugog monstre sacre Ivu Andrića, Srbina ili Hrvata, kako sam drago... i eto kako se razbila, našom sopstvenom nepažnjom, ta (već) razbijena igračka (bibelot aboli) zvana literatura, eto zašto i kako ne zaslužujemo da budemo uzeti za ozbiljno."
eto tako. nigdar ni tak bilo da ni nekak bilo, pak ni vezda ne bu da nam nekak ne bu![]()
Zna se u kom dokumentu pise meni da sam Srbin,u kom svima nama pise sta smo.
To pise u maticnim knjigama a ne u studentskom indeksu ili clanskoj karti FK Partizan.
Selimovic moze za sebe da kaze da se oseca i Kubancem,ili mozda Aboridzinom,kao sto se i ja mogu osecati Kinezom.
Selimovic nije srpsko prezime a i Mesino pravo ime nije srpsko.Mesha nije ime vec nadimak.
A gde je Andric ziveo,kojim je jezikom pisao,to je nesto drugo.
Nema to veze ko je koje nacionalnosti ni sta mu je bio cale ili deda, vecina spomenutih pisaca se skolovala/radila/zivela/stvarala u Beogradu, pripadala srpskom knjizevnom krugu i u tom duhu i pisala;
Ne, to ti je prvo.
))Koji argumetn, Mesino ime nije srpsko))
Milos Crnjanski
Stendal
))"Andric je srpski pisac.
Mesa Selimovic deklarisan Srbin muslimanske veroispovesti. Pretpostavljam da niste citali cuveni testament Mese Selimovica, mada je to i za zivota govorio.
Kis nema veze sa Crnom Gorom.
Na primedbu da smo zaboravili Krležu i Župančića, koja je ako sam je dobro razumeo, značila da kao srpske navodimo pisce koji to nisu - odgovorio sam da je Crnjanski vanzemljac (možda bolje Englez, Mađar ili Vojvođanin).

Можда је то и субјективно, али, за мене Киш сигурно није у првих 5.
Сматрам бољим и Ћопића и Змаја. И Миљковића, наравно.

Danilo Kiš je naš najbolji posleratni pisac, voleo ga neko ili ne voleo (kakvog udela uopšte imaju takve ljubavne izjave u jednoj književnoj raspravi?).
jao da, kako sam samo zaboravio, Andrić - hrvat, Meša - Bosanac, Kiš i Pekić - valjda crnogorci.Ostaje nam Crnjanski, on je verovatno vanzemljac.
![]()
Треба га разумети, из мешовитог је брака. А који су то десет најбољих по Руждију, баш ме интересује?
I. Andrić
J. Dučić
D. Maksimović
S. Selenić
M. Selimović
B. Nušić
Lj. Habjanović Đurović
D. Kovačević
Ne mogu da se odlučim koga da izbacim.
.
'Kiš je (ne volim izraz jedan od...) najbolji pisac srpskohrvatskog jezika druge polovine XX veka. Zato se Kiš i opire akademsko profesorskim trabunjanjima, tim grafikonima i analizama...'
(b. koprivica)

Што се тиче Бранка Ћопића, волео бих да они који га омаловажавају напишу шта су прочитали. Његово најважније и највредније дело је "Пролом", а затим "Глуви барут", остављени су у запећку из политичких разлога, а форсирана су друга дела која су добра за пучку забаву, партизанску пропаганду, као и његове књиге за децу. "Пролом" је сигурно један од најбитнијих и најбољих романа после Другог светског рата, који је, нажалост, ретко ко прочитао. Обично се мисли да треба да будеш из Ћопићевог родног краја да би се занимао за ту литературу. Ћопић није модеран, традиционалан је, транспарентан, па господи интелекуалцима некако не импонује да се њиме баве. Ту им је Киш много инспиративнији.