29.XI

• Začetnik teme Začetnik teme dive
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
koliko vidim glavna odlika novosrpskog humanoida je stid od svega,
od prošlosti, od sećanja, od sopstvene istorije koju malo ko poznaje,
e pa na pamet mi ne pada da se stidim, nit sam birala kad ću se roditi,
nit sam birala familiju, nit sam birala politiku koja se vodila ili se vodi, na
apsolutno ništa ne mogu da utičem sem da ne zaboravim ono što jeste
bilo lepo i dobro, a da se sve ne bi svelo samo na klanje i ždranje samo
da potsetim da gomila ljudi ne bi imala gde da spusti glavu da im se nisu
davali stanovi u kojima danas žive potomci groznog komunizma i koje prodaju
da bi preživeli ova divna novokapitalistička vremena ili se guraju sa groznim
komunjarskim roditeljima jer ne mogu da zarade dovoljno da kupe svoj,
lamentirati 2015-te šta je bilo 1945 je potpuno suludo, ne pričati o prošlim
vremenima je brisanje istorije ma kakva ona bila, stideti se porekla i onoga
što čini jedan narod je uništavanje samog sebe, opanak, šajkača, vruća rakija,
svinjokolj je postojao i pre ********* a postojaće i posle samo ako ne dozvolimo da
se zaboravi..

svinjokolj je postojao i pre ********* a postojaće i posle samo ako ne dozvolimo da
se zaboravi..

tacno nedo,najbolje da se odreknemo svoje proslosti i svojih korena

se zaboravi..

Помеша ти станове и клање свиња, да ниси мало искочила из колосека.

- - - - - - - - - -

А прошлост нам је свима била иста? Исто смо мислили и исто мислимо?

ja sam dete ex yu
sta cu, yu mi je u srcu bila i ostala
nekad se znalo kad je koji praznik
u pola dana u pola noci se znalo da je dan drzavnosti 29.novembra

i nekako sam se osecala svecano kad bi dosao taj dan
sad da me pitate, pojma nemam kog je sada datuma dan drzavnosti
kakve su vase emocije po tom pitanju
Iskreno govoreci ni ja nemam pojma kad je dan drzavnosti i sva ta sretenja, vavedenja ili sta vec. Drzavu ne prihvatam automatski, nego postovanje mora i da se zasluzi. A do sada kako je - znate i sami.

СФРЈ је била трулекс и то је видео свако ко је био негде у крајевима с нпр много птаршија рецимо Космет, делови ЦГ, западна МаЋедонија, али имала је у стварности две фазе.
Прву до тамо краја 50их врло рестриктивну и насилну и потом, бар за социјализам либералну и релативно богату, пристојних животни шанси, али њена трагика је била да је зависила од добре воље страних политичких елита.
Кад је престао интерес за њеним постојањем распала се с лакоћом као и све вишенационалне државе(ЧССР, СССР), напросто није било кохезије јер ју је било немогуће остварити.

Ситну књигу на форуму писаше Неда:

se zaboravi..

Бесједа Недина Смокви омиљаше, у срце је ријеч свака погођаше,

из ока јој бистре сузе потекоше, из сјећања топлих усклик из душе полећаше:

И наставише обје, к`а да ништа није било, латиницом клетом бој бити за порекло, за традицију, за корене...

nije neda nista pogresila..mnogi su dobili drzavne stanove i kasnije ih otkupljivali za neke sitne pare. s druge strane mnogima je oteto u komunizmu, srbija je gusena, sfrj se raspala, jer dok su se srbi zanosili sa sfrj hrvati i slovenci su pripremali otcepljenje, jer je njima sfrj, kao uostalom i kraljebvina shs, posluzila da ne padnu pod austriju i italiju. greska je dakle napravljena par decenija pre pojave komunizma, a u komunizmu se samo nastavila..mi zadnjih stotinak godina vodimo pogresnu politiku.

a za svinjokolj i rakiju se slazem, ne vidim razlog zasto se stideti toga, kada je to postojalo i pre komunizma, kao i slave i bozic i uskrs...napisah na temi o slavama kinezi i dan danas proslavljaju kinesku novu godinu, iako su u komunizmu i dalje.

- - - - - - - - - -

procitah negde, sad dal je tacno, ali osim sto je kod nas pogodno podneblje za uzgoj svinja, svinjarstvo se rasirilo pod turcima, bas zato sto su turci muslimani.

Посматрати један период само по томе колико нам је личне користи донео (или одузео) је инфантилно. Посматра се шира слика.

nije neda nista pogresila..mnogi su dobili drzavne stanove i kasnije ih otkupljivali za neke sitne pare. s druge strane mnogima je oteto u komunizmu, srbija je gusena, sfrj se raspala, jer dok su se srbi zanosili sa sfrj hrvati i slovenci su pripremali otcepljenje, jer je njima sfrj, kao uostalom i kraljebvina shs, posluzila da ne padnu pod austriju i italiju. greska je dakle napravljena par decenija pre pojave komunizma, a u komunizmu se samo nastavila..mi zadnjih stotinak godina vodimo pogresnu politiku.

a za svinjokolj i rakiju se slazem, ne vidim razlog zasto se stideti toga, kada je to postojalo i pre komunizma, kao i slave i bozic i uskrs...napisah na temi o slavama kinezi i dan danas proslavljaju kinesku novu godinu, iako su u komunizmu i dalje.

- - - - - - - - - -

procitah negde, sad dal je tacno, ali osim sto je kod nas pogodno podneblje za uzgoj svinja, svinjarstvo se rasirilo pod turcima, bas zato sto su turci muslimani.
Заставе устаника у оба устанка под Карађорђем и Милошем су имале и слику свињске главе!:super:

Заставе устаника у оба устанка под Карађорђем и Милошем су имале и слику свињске главе!:super:

pa danas i ovi po evropi mlate okolo svinjskim glavama. svinja ocigledno nije samo jestiva zivotinja, nego i zivotinja koja znaci otpor islamu. zivotinja revolucije. :lol: smesno jeste, ali je tako.

i svinjokolj krajem novembra je stariji od drzavnosti sfrj.

- - - - - - - - - -

kako se skoti ponose viskijem, zasto ne bismo i mi rakijom? svaka zemlja cuva svoje pocevsi od tih sitnijih stvari tipa hrane, pica, preko proslava, pa do zemlje i naroda.

pa danas i ovi po evropi mlate okolo svinjskim glavama. svinja ocigledno nije samo jestiva zivotinja, nego i zivotinja koja znaci otpor islamu. zivotinja revolucije. :lol: smesno jeste, ali je tako.

i svinjokolj krajem novembra je stariji od drzavnosti sfrj.

- - - - - - - - - -

kako se skoti ponose viskijem, zasto ne bismo i mi rakijom? svaka zemlja cuva svoje pocevsi od tih sitnijih stvari tipa hrane, pica, preko proslava, pa do zemlje i naroda.
Виски је ракија од житарица, бљах.
Кад домаће ракије без шећера одлеже у храсту колико и виски буду класа за ту јечмену брљу.
Некад кад отворим кајсију одлежалу и по 10 година у бурету од храстовине с додатим нарезаним кајсијама унутра, соба замирише!!!

Ah, pa da, mnogi pamte SFRJ po dobrom, jer su se u to vreme dovukli iz sela u grad...kako sam to mogao da smetnem s uma :think:

kao što rekoh živeli smo u mraku dugo dugo, kad se upalilo svetlo, brak je pukao

jednom ima, kao slucajno u prolazu, da svratim kod poznavaoca na nasuvo i cvarke :malav:
Насуво је петком, чварци кад год нам дође... наравно врући с ладниЈем коопоосом рибанцем због чега сам доспео на две црне листе.
Код ЗД зарад коопооса, код травоједа због чварака!

Виски је ракија од житарица, бљах.
Кад домаће ракије без шећера одлеже у храсту колико и виски буду класа за ту јечмену брљу.
Некад кад отворим кајсију одлежалу и по 10 година у бурету од храстовине с додатим нарезаним кајсијама унутра, соба замирише!!!

pa kad amerikanci mogu da slave noc vestica, zasto mi ne bismo slavili nase praznike starije od komunizma.

mene generalno nervira to pljuvanje po svemu sto je srpsko.

pravo pitanje je u stvari zasto su se srbi toliko nalozili na zajednicku drzavu i bratstvo i jedinstvo?

Насуво је петком, чварци кад год нам дође... наравно врући с ладниЈем коопоосом рибанцем због чега сам доспео на две црне листе.
Код ЗД зарад коопооса, код травоједа због чварака!

vidimo se u neki petak :lol:

kod mene si na beloj listi

Nije tad bilo interneta, nego kako veliki vođa kaže. :)

Realno zamisli svet sa par novina i rekla-kazala. To je bila informisanost.

Mi nismo ni znali za Oluju '95. RTS izignorisao, i pustio u 20. minutu Dnevnika.

Ah, pa da, mnogi pamte SFRJ po dobrom, jer su se u to vreme dovukli iz sela u grad...kako sam to mogao da smetnem s uma :think:

kao što rekoh živeli smo u mraku dugo dugo, kad se upalilo svetlo, brak je pukao

a ima i nas koji smo sredinom sedamdesetih ostavili grad i odselili se na selo
i to ne zato sto smo se vratili korenima,tata mi je iz sombora a mama rodom iz ljubljane,nego da bi deca sretnije rasla i zivela na selu:lol:
a i sto se tice imovine,nismo ni svi bili samo da grabimo od drzave.moj tata je dobio od naftagasa stan,pa je posle desetak godina dobilo ponudu od americke firme.poceo da radi kupio kucu,mi se preselili i onda je cuo da neko iz naftagasa prica kako ima kucu,a zadrzao stan
momentalno je otisao i vratio kljuceve.a ljudi u kancelariji pali na dupe,nagovarali ga da ne radi to,jer niko nije i ima pravo na stan...
a mama...njen tata bio direktor samota u arandjelvcu.dobio lep trosoban stan,ja sam se tamo rodila.kad je deda umro,moja nana menjala stan bez i jednog dinara za manji sa covekom koji je radio u istoj firmi,al ih je bilo troje u porodici
kad je nana umrla,mama i tetka otisle i vratile stan

Back