29.XI

• Začetnik teme Začetnik teme dive
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Насуво је петком, чварци кад год нам дође... наравно врући с ладниЈем коопоосом рибанцем због чега сам доспео на две црне листе.
Код ЗД зарад коопооса, код травоједа због чварака!

Tu jos dodje i krompir pecen u rerni onako ucelo, u ljusci, sto bi rekle moje Likote "u caksirama"... eventualno domaca slaninica sapunjara kao pojacanje cvarcima, onako da zasoli, a moze da se uvrsti u meni i neki krem sir, npr. licka basa, ili kajmak, ako ga ima. :deda2:

Eh, pa nekada se najsira familija okupljala za 29. novembar, ni za Novu godinu se tako ne bi nalazili, zapravo je to bilo jace i od novogodisnjeg doceka, kad se ima u vidu taj neki porodicni znacaj.

Tu jos dodje i krompir pecen u rerni onako ucelo, u ljusci, sto bi rekle moje Likote "u caksirama"... eventualno domaca slaninica sapunjara kao pojacanje cvarcima, onako da zasoli, a moze da se uvrsti u meni i neki krem sir, npr. licka basa, ili kajmak, ako ga ima. :deda2:

Eh, pa nekada se najsira familija okupljala za 29. novembar, ni za Novu godinu se tako ne bi nalazili, zapravo je to bilo jace i od novogodisnjeg doceka, kad se ima u vidu taj neki porodicni znacaj.
Lička basa i pole! :worth:
Inače, pole su taj krompir pečen u rerni, u ljusci.

ja sam dete ex yu
sta cu, yu mi je u srcu bila i ostala
nekad se znalo kad je koji praznik
u pola dana u pola noci se znalo da je dan drzavnosti 29.novembra

i nekako sam se osecala svecano kad bi dosao taj dan
sad da me pitate, pojma nemam kog je sada datuma dan drzavnosti
kakve su vase emocije po tom pitanju

Prva asocijacija mi je
masovni pokolj svinja.

ja sam dete ex yu
sta cu, yu mi je u srcu bila i ostala
nekad se znalo kad je koji praznik
u pola dana u pola noci se znalo da je dan drzavnosti 29.novembra

i nekako sam se osecala svecano kad bi dosao taj dan
sad da me pitate, pojma nemam kog je sada datuma dan drzavnosti
kakve su vase emocije po tom pitanju

...emocije su takve da ih nema...bila sam premala kada se sve to raspadalo, poreklom nisam iz pograncnih krajeva, mislim jesam ali ne sa te strane, niko mi u porodici niti je bio cetnik niti partizan, niko nije bio u logorima niti mi je porodica stradala u Jasenovcu...sa druge strane, niko se nije ovajdio tokom komunizma, vise smo propali nego isplivali, niti sta dugujem komunizmu niti mogu da se povezem sa Titovim pionirima jer isti nisam ni bila, plavu kapu i belu kosulju nisam nosila, Hej Sloveni mi je uvek licila na poljsku/slovacku himnu...ni Boze pravde ne simpatisem, zaboga, napisana pesma za pozorisnu predstavu...mnogo me vise pogadjaju neke druge stvari iz nase istorije, pod drugom kapom sam rasla, druge knjige sam citala, Hrvatska je za mene inostranstvo a Sloveniju u zivotu videla nisam...nisam skijala na Jahorini niti isla u Trst, nisam koristila crveni pasos i zato me bas nista ne vezuje za taj datum...za mene, profesionalno ako cemo pravo, je dan drzavnosti 15. februar zato sto je tada, u toj opanackoj Srbiji donet jedan ustav...hej ti, vecina drzava sveta nije znala sta je ustav u to vreme...bezmalo u vreme Napoleonovog Code civil-a...za koji je Napoleon kazao sve ce zaboraviti samo ce od mene taj zakon ostati...mi smo mnogo ucili nacionalnu istoriju, obozavala sam je, tako da se lakse mogu povezati sa Srbijom iz XIX veka nego sa Srbijom u WW2 i posle jer tu istoriju znam najmanje a moji su bili ravnodusni...

...a sto se strana tice, mislim da cemo morati da odaberemo stranu...ne mozemo biti neutralni prema rodjenoj istoriji jer je ta istorija kostala mnoge ljude zivota...da ne bismo bili pogubljeni kao "zapadni susjedi" moramo racionalno pistupiti jer problem vec postoji pa je u mom rodnom Nisu nagdjen bivsi bulevar Bozidara Adzije (btw nespomenutog kroz moje skolovanje jer smo mi ucili WW2 samo kroz svetsku istoriju, ne nacionalnu, ljudi nisu znali sta da nam predaju, jesu li cetnici dobri ili losi momci...a partizani, sta su oni...i tako su resili da nam ne predaju...sto mislim da je greska)...elem, Bozidara Adzije je prekrstena u Dragoslava Cvetkovica koju na vidnom mestu sece ulica Boska Buha...a na jednoj, poluraspaloj zgradi se nalaze dve table, jedna do druge sa imenima obe ulice, sto izgleda smesno mada je ta jadna zgrada sa roze nadogradnjom mozda bolja lika naseg drustva od imena na istoj...htedoh reci, ljudi, odlucite se...a to ne moze da se uradi bez autoriteta ozbiljnih radnih grupa istoricara...

Посматрати један период само по томе колико нам је личне користи донео (или одузео) је инфантилно. Посматра се шира слика.

Личну корист је имала политичка елита и један мали проценат који ју је слепо подржавао (чак ни сви из тог ''слепачког'' ешалона).
А да је заиста било тако, не би ту наказну творевину напустили милиони људи и отишли на рад, у највећој мери, ни мање ни више него у Немачку која је рат чак и изгубила.
И то, ето, ником није нелогично. :roll:

Посматрати један период само по томе колико нам је личне користи донео (или одузео) је инфантилно. Посматра се шира слика.

Evo šire slike iz mog ugla i sećanja.
Opismenio se milionski nepismen narod. Obavezno školovanje za sve bez razlike. Iskorenjene endemske bolesti. Bolnice sa posteljinom, kućnim mantilima i lekovima za sve. Izgradnja fabrika i zapošljavanje.
Kako se do toga došlo? Pa kreditima naravno. Zadužio nam je taj sistem i unučiće, tako se govorilo.
Onda dođe demokratija, to jest ovo u zadnjih dvadeset godina.
Fabrike prodate, ljudi bez posla, sve što ima diplomu i znanje pobeglo, socijalna briga na nuli, društvo propalo iz svih uglova. Kako se do toga došlo? Podizali se krediti pa su nam sad i čukunčukunčukun unučići zaduženi a dignuta dva mosta u glavnom gradu i unutrašnjost zemlje potpuno uništena. Sada nam pola naroda živi u tri grada, a sela zvrje prazna.
Uvek je na vlasti jedan čovek, jedna stranka, uvek iste priče a ništa se ne menja. Samo je sve gore. Kakva je razlika između socijalizma dok se slavio 29-ti i ove demokratije i novokapitalizma sada? Da li nam je bolje nego ranije? Političke progone nisam ni dotakla, nepodobnost itd, to je sve ostalo isto. Nekad bio Goli otok sad metak, saobraćajka i tako to.

...a sto se strana tice, mislim da cemo morati da odaberemo stranu...ne mozemo biti neutralni prema rodjenoj istoriji jer je ta istorija kostala mnoge ljude zivota...da ne bismo bili pogubljeni kao "zapadni susjedi" moramo racionalno pistupiti jer problem vec postoji pa je u mom rodnom Nisu nagdjen bivsi bulevar Bozidara Adzije (btw nespomenutog kroz moje skolovanje jer smo mi ucili WW2 samo kroz svetsku istoriju, ne nacionalnu, ljudi nisu znali sta da nam predaju, jesu li cetnici dobri ili losi momci...a partizani, sta su oni...i tako su resili da nam ne predaju...sto mislim da je greska)...elem, Bozidara Adzije je prekrstena u Dragoslava Cvetkovica koju na vidnom mestu sece ulica Boska Buha...a na jednoj, poluraspaloj zgradi se nalaze dve table, jedna do druge sa imenima obe ulice, sto izgleda smesno mada je ta jadna zgrada sa roze nadogradnjom mozda bolja lika naseg drustva od imena na istoj...htedoh reci, ljudi, odlucite se...a to ne moze da se uradi bez autoriteta ozbiljnih radnih grupa istoricara...

Божидар Аџија - Хрват, из Дрниша.
Погинуо као комуниста.
Ништа вредно помена није написао.
Никакве везе са Србијом нема.

Хвала богу што је то име склоњено!

И све док има деце те бивше политичке елите, те југослАвенске, Срби неће знати своју историју.

Poslednja izmena:
Evo šire slike iz mog ugla i sećanja.
Opismenio se milionski nepismen narod. Obavezno školovanje za sve bez razlike. Iskorenjene endemske bolesti. Bolnice sa posteljinom, kućnim mantilima i lekovima za sve. Izgradnja fabrika i zapošljavanje.
Kako se do toga došlo? Pa kreditima naravno. Zadužio nam je taj sistem i unučiće, tako se govorilo.
Onda dođe demokratija, to jest ovo u zadnjih dvadeset godina.
Fabrike prodate, ljudi bez posla, sve što ima diplomu i znanje pobeglo, socijalna briga na nuli, društvo propalo iz svih uglova. Kako se do toga došlo? Podizali se krediti pa su nam sad i čukunčukunčukun unučići zaduženi a dignuta dva mosta u glavnom gradu i unutrašnjost zemlje potpuno uništena. Sada nam pola naroda živi u tri grada, a sela zvrje prazna.
Uvek je na vlasti jedan čovek, jedna stranka, uvek iste priče a ništa se ne menja. Samo je sve gore. Kakva je razlika između socijalizma dok se slavio 29-ti i ove demokratije i novokapitalizma sada? Da li nam je bolje nego ranije? Političke progone nisam ni dotakla, nepodobnost itd, to je sve ostalo isto. Nekad bio Goli otok sad metak, saobraćajka i tako to.

СФРЈ је опстајала на западним кредитима.
Привреду исплативу није имала.
Кад је западу било доста, уништио је ту наказну творевину.
Довео своје људе на власт.
А ти људи су, деца тих који су владали у комунизму. То је бар лако проверити. ;)

Суштински, никаквих промена није било.

Back