21.12.2012

2012. dogodice se :

• Nista posebno.

• Vraca se Isus.

• Vanzemaljci!

• Globalna kataklizma.

• Treci Svetski Rat.

• Prelazak covecanstva na novi nivo svesti.

• Nemoguce je predvideti.

Rezultati ankete su vidlјivi nakon glasanja.
Niko koliko znam.
Pogotovu što namagnetisano gvožđe gubi svoja magnetna svojstva ako se zagreje na nešto iznad 600° C. Neke male šanse za opstanak magnetizma i na višim temperaturama pruža činjenica da dole vlada veliki pritisak.

Za indukciu pri visokim temperaturama, nisam čuo
Indukciju čega uopšte?

Magnetizam Zemlje, kao i Sunca, potice od kretanja plazme. Plazma je stanje materije koje se smatra cetvrtim, uz cvrsto, tecno i gasovito, i zapravo je sastavljena od cestica koje su jednim delom jonizovane. Tako da se dobija fluid naelektrisanih cestica.

Do jonizacije dolazi zbog ogromne temperature i pritiska na Suncu ili u jezgru Zemlje.

Za one koji ne znaju, svako kretanje naelektrisane cestice stvara magnetno polje. Plazma u/na nebeskim telima je ogroman okean-supa takvih naelektrisanih cestica, koje se krecu, sto moze da stvori snazna elektromagnetna polja. U slucajevima planeta, potrebno je naravno da kretanje tih cestica ima odredjenu usmerenost kako bi se formiralo neko rezultantno magnetno polje koje nije nula.

Kako i zasto se formira bas takvo kakvo Zemlja ima potrazite na netu, ali pretpostavljam da je uzrok rotaciono kretanje zemlje oko svoje ose, koje vazi za sve slojeve.

Nadam se da je sada malo jasnije.

Učinili su sve što su mogli da opovrgnu teorije kako su drevne Maje predvidele neku vrstu apokalipse koja će se zbiti 2012. Međutim, arheolozi u meksičkom Nacionalnom institutu za antropologiju i istoriju priznali su da postoji još jedna referenca na taj datum.

Većina stručnjaka do sada je navodila samo jedan preživeli dokaz o tom strašnom datumu među majanskim glifovima – kamenu ploču iz Tortugera u državi Tabasko.

Ispostavilo se da postoji i drugi dokaz – pronađen u ruševinama hrama Komalkalka na jednoj izrezbarenoj opeci. (Komalkalko je, inače, zanimljiv među majanskim hramovima jer je izgrađen sav od opeke).

Arturo Mendes, PR Instituta, rekao je da je deo inskripcije otkriven pre nekoliko godina i da je od tada detaljno proučavan. Opeka nije izložena nigde, već se čuva u fundusu instituta, ali to nije sprečilo brojne diskusije o njoj na stručnim online forumima.

Mnogi i dalje sumnjaju da opeka daje konačnu referencu na 21. ili 23. decembar 2012, datume koje navode zastupnici teorije da će nas čeka smak sveta.

„Neki su ovo videli kao još jedan pokazatelj za 2012, ali ja nisam ubeđen”, kazao je Dejvid Stjuart, specijalista za majansku epigrafiju na Teksaškom univerzitetu u Ostinu.

On kaže da je datum urezan na opeci „kalendarski krug”, kombinacija položaja dana i meseca koja će se ponoviti svake 52 godine.

Datum na opeci se poklapa sa krajem 13. baktuna.

Baktuni su, okvirno uzev, periodi od 394 godine a 13 je bio značajan, svet broj za Maje. Kalendar dugog računanja počinje 3114 pre n.e. a 13. baktun se završava oko 21. decembra 2012.

Ali datum na opeci bi mogao da odgovara i sličnim datumima u prošlosti, kaže Stjuart. „Nema razloga da to ne bude i datum iz drevnijih vremena koji opisuje neki važan istorijski događaj iz klasičnog perioda.

Zapravo, treći glif na opeci izgleda da označava glagol huli što znači on/on/ono dolazi. Nema budućeg vremena (za razliku od fraze iz Tortugera), što po meni ukazuje pre da je datum iz Komalkalka istorijski a ne proročki”, zaključuje Stjuart.

Obe inskripcije – na ploči iz Tortugera i na opeci iz Komalkalka – su najverovatije iskleasne pre oko 1300 godina i obe su, na svoj način, misteriozne.

Ploča iz Tortugera opisuje nešto što bi trebalo da se desi 2012. i uključuje Bolon Joktu, misterioznog majanskog boga povezanog sa ratom i stvaranjem. Ali, erozija i pukotina na kamenu učinile su kraj teksta skoro nečitljivim, iako su neki protumačili da piše „On će sići s neba”.

Opeka iz Komalkalka je neobična po tome što su izgravirane stranice opeka najverovatnije bile okrenute ka unutrašnjosti i prekrivene gipsom, dakle nije trebalo da budu vidljive.

Institut za antropologiju i istoriju odavno objašnjava da su nagađanja o nekom događaju s kraja decembra 2012. koji će promeniti/uništiti svet samo zapadnjačka loša interpretacija majanskih kalendara.

„Zapadnjačka mesijanska misao je izokrenula kosmoviziju drevnih civilizacija kakva je bila majanska”, neprestano se ponavlja iz ove institucije.

Njeni stručnjaci kažu da su Maje videle vreme kao niz pravilnih ciklusa, ali da ničeg apokaliptičnog nije bilo na kraju bilo kog ciklusa.

Mislim da sam vec pisao, ali evo open, mozda neko dobije neku ideju.

Krisna, cuveno (po mantri iz filma Kosa koriscenoj u pesmi i pokretu Hare Krisna prvenstveno) vedsko bozanstvo, navodno je, prema nekim vedskim spisima, napustilo ovaj svet 3102 godine BC. To se takodje uzima za datum pocetka Kali juge, gvozdenog doba, svojevrsnog "pakla na zemlji". Radi jasnoce, Vede opisuju 4 doba koja se ciklicno smenjuju, i to na vise "nivoa", tj ti periodi se grupisu unutar jos duzih istih takvih i tako u mnogo nivoa, sto daje krajnje periode od milijarde godina.
Ta cetiri doba su Satja (zlatno doba), Treta, Dvapara i Kali juga. Ovo je redosled kojim se smenjuju, i takodje redosled opadanja duhovnih i moralnih kvaliteta ljudi koji zive u tim dobima, sto se naravno odrazava i na kvalitet zivota i sudbine ljudi koji zive u tim dobima.

E sad, ono sto sam hteo da istaknem je jako upadljivo poklapanje datuma Krisninog napustanja ovog sveta i pocetka Kali juge - 3102 BC, i pocetak kalendara Maja - 3114 BC. Razlika je svega 12 godina.

Ovo, naravno, moze biti koincidencija (za one koji u njih jos uvek veruju), ali kada se samim datumima doda tumacenje da oba opisuju novo doba, i nov pocetak racunanja vremena (pocetak novog ciklusa???), stvari vec prestaju da budu slucajnost.

Po meni, definitivno se nesto jako bitno desilo, na globalnom zemaljskom nivou, te 3100-i-neke godine pre nove ere. Bilo bi interesantno ukrstiti price starih naroda do kojih je moguce doci pa probati da se nesto zakljuci iz preseka navoda.
Pretpostavka da su ljudi jednostavno imali slicne mitove ili uzore i na Jukatanu i na Himalajima 5000 godina unazad mi se cini jednostavno nemoguca bez dodatnih pretpostavki (letenje - mada je tu onda i pitanje kako i cime? visa bica koja se dala te datume? I jedno i drugo zajedno? Nesto trece?...)

Hipernova je kosmicka eksplozija, pojava slicna supernovi, samo sto je 100 puta jaca i veca od nje......Kod supernove zvezda koja se gasi se pretvara nakon eksplozije u "belog patuljka", a kod hipernove u "crnu rupu".

Gama zracenje, proizvedeno prilikom eksplozije, je izuzetnog intenziteta se siri brzinom svetlosti kroz prostor, brisuci sve pred sobom.

U nasoj galaksiji kandidat za hipernovu je zvezda R136a1 koja ima 265 x vecu masu od naseg Sunca!

Neki tvrde da ce ta zvezda eksplodirati 21.12. 2012. i da to naucnici vec dosta dugo znaju, ali naravno nece da kazu....

Prilikom udara u Zemlju gama zraci ce zbrisati atmosferu i 99% zivota na zemlji, ali ce unutar zemlje ostati bakterije koje ce zaposceti novi evolucioni ciklus...

Sta mozemo da ucinimo?

Nista, samo da cekamo i uzivano u zivotu....:sad2:

"TELESUR"

Poslednja izmena:
E blajbi, posle super nove ostaje crna rupa ili neutronska zvezda a beli patuljak ostaje nakon zvezde koja se "raspe" na sve strane.
Gama zračenje prilikom ekplozije supernove ne ide u svim pravcima i nemoguće ga je otkriti do samog udara ali tada je već kasno. Ovo je budalaština :D

Nije tačno... Oni su imali kalendar koji je podeljen u više ciklusa, jedan ot ciklusa se završava 2012, ništa posebno. Namerno se unosi panika medj naivne...

Da, bas to!

2012 jedan ciklus SE ZAVRSAVA (ciklus zivota na Zemlji kakvog poznajemo) i pocinje drugi CIKLUS!

Mozda je vec bio neki ciklus pre ovoga koga mi poznajemo, ko zna?

Ciklus se odnosi na njihove vladare i prelazak "na onaj svet" a možda nisu imali dosta kamena da nameste još jedan kalendar :hahaha:

2012-1.jpg
:D

Mnogo se ti derane pravis pametan, a POJMA NEMAS o nicemu.....

Tipican si primerak danasnje srpske omladine.

Ne pravim se pametan nego sam pratio o čemu se radi zato to mi je ovo smešno, pogotovo onaj deo o super hiper novi i onome što ostaje posle iste. Da si bar malo pratio astronomiju znao bi da beli patuljak ostaje posle zvezde kao što su naše sunce a ne posle supernove.
Druga stvar je sledeća, ako će ta zvezda da eksplodira ove godine neće se videdi odmah jer svetlost putuje približno 300 000 km u sekundi i treba mu dosta vremena da dodje. Od najbližeg sistema (alfa kentaur i proksima) treba nešto više od dve godine.
Tekst je čista budalaština....
I daleko sam ti ja od spske omladine stari......

Hipernova je kosmicka eksplozija, pojava slicna supernovi, samo sto je 100 puta jaca i veca od nje......Kod supernove zvezda koja se gasi se pretvara nakon eksplozije u "belog patuljka", a kod hipernove u "crnu rupu".

Gama zracenje, proizvedeno prilikom eksplozije, je izuzetnog intenziteta se siri brzinom svetlosti kroz prostor, brisuci sve pred sobom.

U nasoj galaksiji kandidat za hipernovu je zvezda R136a1 koja ima 265 x vecu masu od naseg Sunca!

Neki tvrde da ce ta zvezda eksplodirati 21.12. 2012. i da to naucnici vec dosta dugo znaju, ali naravno nece da kazu....

Prilikom udara u Zemlju gama zraci ce zbrisati atmosferu i 99% zivota na zemlji, ali ce unutar zemlje ostati bakterije koje ce zaposceti novi evolucioni ciklus...

Sta mozemo da ucinimo?

"TELESUR"

Prvo da bi se stvorio snop gama zraka treba da se ispuni veliki broj uslova,drugo snop ide u nekom odredjenom pravcu kao metak i moze nas promasiti,trece koja je daljina te supernove,jer ako je udaljena nekoliko stotina svetlosnih godina onda i nije tolki problem.

Sta mozemo da ucinimo?

"TELESUR"

Nema sanse da nasa nauka moze tako nesto da prognozira do u dan. Mislim da je cak i 100 god prilicno precizno pogadjanje dogadjaja kao sto je eksplozija supernove.

Da ocekuju da se tako nesto desi je vrlo moguce, da pogode kada ce se desiti, do u dan, je po meni cista slucajnost (ako bas pogode).

Osim toga, sto neko pomenu, ta eksplozija treba i da stigne do nas - i za to treba prilicno vremena.

Tako da relax... :cool: Bar sto se tice te supernove.

Back