20.Октобар - Дан ослобођења Београда

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
1468016581_RM%20701.jpg

Стрељање на Коштуњаку, октобар 1944.

Радило се у три смене
• Господине Трешњићу, колико је људи стрељано у Лисичијем потоку?
Па за тих петнаест дана, колико сам ја био тамо, пре него сам послат на Сремски фронт, мислим да је убијено неколико стотина људи. Одведени су ноћу до Лисичијег потока и тамо су стрељани. Јанко Динић ми је причао о неком човеку који је побегао са стрељања, јер је био у воду који није био увезан. Сутрадан се пријавио, и клео се у све, да је за НОБ, да је невин ухваћен, међутим, сутрадан су га опет послали на стрељање, али Јанко Динић ми је рекао да га је пустио. И верујте ми многи људи, међу мојим колегама, били су свесни да чине злочин. То би им само пукло оног часа када су гледале те људе на стрелишту. Никада нико није опсовао комунистичку партију. Никада нико није узвикнуо: “Живео краљ!” Викали
су: “Убијате праведне!” Безброј невиних људи је отерано у смрт. Тај део Дедиња и тај Лисичији Поток је био пуст, све је то била пустиња. Чули су се пуцњи ноћу из шмајсера.
• На којим су још местима обављане егзекуције народних непријатеља?
Скоро свуда – Бањичка шума, Браће Јерковић, Жарково, стадион Графичара… Нема места на којем није обављано смакнуће. Ради се о десетак хиљада живота. Уосталом, у Београду се више гинуло него живело. Када сам се вратио са фронта и почео да радим у Чика Љубиној 16, снег је почео да копни и ја добијем податке да су код зидина Калемегдана неке главе почеле да вире. То су биле главе побијених људи, а ко је побио те људе, Немци, полиција, Озна, ко то зна. Они су били толико плитко закопани да су почели да извирују. Онда сам ја дао наређење да се ти људи пристојно закопају и да се посеје нека трава. Када би се данас то земљиш те око зидина Калемегдана откопало, ту би се нашло костију и костију.
• Да ли сте, са места на којем сте били, могли некога да спасите?
Наравно да сам могао. Ја сам, ево човек је данас жив, препознао свог комшију из мог села, припадника српске државне страже. Саво Пучник, звани Баджа. И ја кажем једном војнику да доведе оног тамо. Долази он и не знајући ко сам ја, онако војнички израпортира своје име и презиме, одакле долази… Ја га гледам, а био сам командујући официр, па га упитам: “Је ли Саво, откуд ти ту?” Њему су се ноге одсекле. Кад сам му рекао ко сам, лакнуло му. Питам га ја би ли ишао на фронт. Каже да би. Питам га има ли још таквих као он и да ми их покаже. Сакупи он 5-6 и сви су отишли на Сремски фронт. Неколико је изгинуло, а остали су се вратили и видео сам их после по Београду.
• Јесу ли они одређени у Маглајској за стрељање?
Ма нису. Тешко је неко могао бити скинут са списка, неко ко је у Маглајској одређен за стрељање. Моји другови су гледали своје комшије како их воде и само кажу: “Водите га, пизда му материна он је државни непријатељ, служио си окупатору” – правац стрељање. Све то што се предало, што је похватано, што није побегло са окупатором, што није отишло преко Саве, што се није склонило са Драгим Јовановићем, са Бећаревићем, са Недићем, све је то био човек што није крив ништа, радио је оно што му је било наређено.
• Како су се Руси понашали у ослобођеном Београду?
Када су руски обавештајци упали у Београд, они с кренули да хватају врхове, најважније личности у окупаторској и обавештајној служби, или обавеш тајној служби Драже Михаиловића. Они су ухватили шефа обавештајне службе 1-А, тзв. Авалског корпуса, Сашу Михајловића. А ја идем около по улицама и питам народ шта знају да ми кажу о том и том сараднику окупатора. Они су имали своју мрежу. Тачно су знали кога треба да ухвате.
Све су радили независно од нас и ништа нас нису обавештавали. Главна битка, врло нечасна против нас и против Озне била је у томе што су грабили све до чега су дошли о агентима и одмах их врбовали за себе по кратком поступку. Досада си радио за њих, од сада ћеш радити за нас, ако нећеш, стрељаћу те. Многе виле у којима су Руси живели, после се то сазнало, 1948. када су протерани из Београда, многе од тих вила су биле гробнице несрећника, који нису хтели да раде онако како су Руси хтели.
• Када говоримо о Београду, у њему су деловале три најјаче службе: ОЗНА, НКВД и ГЕСТАПО. Можете ли да упоредите те три службе?
Тешко је упоредити то, јер суровост НКВД-а, па и Озне која је била мотивисана мржњом против тзв. класног непријатеља и сарадника окупатора, била је једнака. Само је свак радио за свој интерес, за свој циљ. Али та суровост свих тих тајних, полицијских, обавештајних служби је производила страх код људи, код становништва, умирали су од страха, да не дођу под нож таквих оперативаца.

1468016829_08d%20Uhapseni%20u%20Beogradu,%20Nedicev%20oficir%20i%20kvinslinzi,%20oktobar%201944..jpg

РЕАГОВАЊЕ МИЛАНА ТРЕШЊИ]А НА ОБЈАВЉЕНИ ИНТЕРВЈУ, КРУГ бр. 9, 17. март 1999.
При скидању мог разговора с новинарем Соњом Ковачевић с траке, погрешно су наведена имена од великог значаја за истраживање о тим страшним, крвавим и судбоносним догађајима приликом ликвидације сарадника окупатора и сарадника НОБ-а. Руководиоци у II корпусу НОВ и ПОЈ, којим су командовали генерал Пеко Дапчевић и Мијалко Тодоровић, у Одељењу Озне (Одељење за заштиту народа) били су Момчило Дугалић и Драгослав Пешић. Овај други мене је априла 1944. на сектору код Дрвара, пре чувеног десанта немачких падобранаца на Врховни штаб НОВ и ПОЈ и маршала Тита, устоличио за официра Озне у Првој бригади Шесте личке дивизије. Он ме је и распоредио у Јајинцима, где се тада налазио штаб корпуса, па и одељење Озне, да заузмем зграду XII кварта Управе града Београда. А она је била на Дедињу. У штабу Озне који се тада налазио при Врховном штабу Другог корпуса смештеном у Маглајској улици, радили су високи официри те службе: Ђуро Станковић, Срђан Брујић, оба Личани из Шесте личке, Затим Павле Пекић, Црногорац, и Драгослав Пешић, Шумадинац. Они су примали официре Озне- из 16 квартова, који су долазили на реферисање и са списковима заробљених и пронађених припадника квислиншког апарата, полиције свих врста, затим припадника Српске државне страже под владом Милана Недића и осталих колаборациониста које су грађани патриоти пријављивали органима нове народне власти.
Ако Шесту личку бије лош глас да су њени припадници приликом ослобођења Београда пролили потоке невине крви грађана тога града, онда би то могло да се односи на поменуту двојицу, Станковића и Брујића, али не на све борце те партизанске дивизије која је учествовала у ослобађању главног града наше земље. Сламала је отпор немачких јединица од Раковице, преко Чукарице, Дедиња једним делом, на десној обали Саве, испод улице Кнеза Милоша, па Теразијама, и онда у делу самог града од Зеленог венца, Бранкове улице и даље. Њени делови су први прешли на леву обалу Саве несрушеним мостом, гонећи Немце према Земуну, у Срем. Позадински радник НОП-а звао се Срба Лубурић, а не Вуковић. То је онај момак који је црвеноармејце и нас, у време полицијског часа и ограниченог кретања ноћу, водио у Поп Лукину дамама са жутим књижицама и Доситејеву. Исповедајући се о оном што сам чинио као официр Озне приликом ослобађања Београда и после, не чиним то да спасем своју душу (диxи ет салвави анимам, што би рекли стари Латини), већ ради истине. Злочин и грех и сам носим на одговорности и у души, учињен у име и за рачун ослобађања човечанства, од свих зала које му намећу ненародни режими и злотвори свих врста. Тако је то проповедала идеологија којом смо били задојени. А она је, макар да је комунистичка, исто тако и толико злочиначка као и националсоцијалистичка, односно фашистичка. Неки међу њима, ту сам и ја, надживели су те трагичне заблуде, у којима смо живели, а неки још мисле да смо радили поштену ствар. Остали су доследни својим уверењима.
Све такозване револуције, у име неке и нечије правде, проливају невину крв, као вино. Кад је француски револуционар, чувени париски адвокат Дантон, по вољи Робеспјера 1794. као тобожњи ројалиста стављен под гиљотину, узвкнуо је: Слободо, колико ли је у твоје име крви проливено! То се тачно може ставити као наслов мог казивања, исповести новинарки Соњи Ковачевић. Тада ће моја исповест добити свој прави квалификатив.

Секретар Црвеног крста Србије Петар Зец, стрељан новембра 1944. на Лисичијем потоку
О ликвидацији др Петра Зеца, ТВ докуменат, Црвено доба, РТС 2, 2003.
… Мени је конкретно јако жао тог Петра Зеца, он је био сенатор Краљевине и краљевске круне, био је шеф хируршког одељења у госпићој болници, иначе је завршио школе медицине у Грацу и за време рата налазио се ту. Хтео је да помогне избегличким властима да учине све што је могућ е и олакша положај том свету избеглица из Хрватске и Крајине. Ту су његове велике заслуге. Али су \ура Станковић, госпићки адвокат, и Срђан Брујић, госпићки незавршени студент-комуниста, нашавши се у Београду у тзв. Штабу Озне, наишли вероватно на најсађи залогај, да убију једног класног непријатеља, а једна од првих жртава био је тај Петар Зец…
приредио: др Срђан Цветковић
Институт за савремену историју,
Београд

http://uimenaroda.net/cr/articles/clanci/major-ozne-o-zlocinima-u-beogradu-1944-45..html

ЛИКВИДАЦИЈА НАРОДНИХ НЕПРИЈАТЕЉА И ЛОКАЦИЈА ТАЈНИХ ГРОБНИЦА

Према евиденцији Државне комисије за тајне гробнице Републике Србије, до сада су прикупљени подаци о 215 локација тајних гробница у Србији у којима су почивају стрељани народни непријатељи, убијени углавном без суђења. Само на територији града Београда, према истраживању, налази се више од 20 тајних гробница. Највеће су у подручју Лисичјег потока и Бањице.

http://uimenaroda.net/cr/articles/ostalo/likvidacija-narodnih-neprijatelja/fotografije.html

Истина на видело, све похвале за државну комисију за тајне гробнице :ok:

У ИМЕ НАРОДА! - ПОСЛЕ 20. ОКТОБРА:- УПУТСТВО ЗА СТРЕЉАЊЕ ,,НАРОДНИХ НЕПРИЈАТЕЉА":
,,....Из приложеног списка ОЗНе види се колико смо их до сада ликвидирали. Требало би их још толико да буде. Код ликвидација које захтевају конспирацију помало смо грешили, али сада већ успевамо да боље организујемо конспирацију. (...) Ликвидацију врши батаљон. Врше их тројке и петорке, али оне не знају кога ликвидирају. На ликвидацији испробавамо људе, јер то је један од најбољих начина, који стоји на расположењу. Његова одлучност, револуционарност, безкомпоромисност, мржња према непријатељу – изражава се ту најбоље. Ко не може да убије непријатеља, тај тешко и скоро никако не може бити комуниста..." (Извештај Окружном партијском комитету у Београду, новембар 1944. (Архив Србије виа Немања Девић, Nemanja Devic више у књизи Документи о репресији комунистичког режима у Србији 1944-1953, у припреми )

NYC3Gaf.jpg

Poslednja izmena od moderatora:
61ea3cdcbc640e0e42712d9ca28d26be_9902576783.jpg

- - - - - - - - - -

- - - - - - - - - -

Dokumentarna emisije RTB-a iz 1984. govori o oslobođenju Beograda oktobra 1944. kada su združenom akcijom snaga NOB-a i jedinica Crvene armije uspele da probiju obručun kod Avale i oslobode Beograd nakon tri i po godine nacističke okupacije.

Документарни приказ последњег периода Другог светског рата и ослобођења Југославије кроз призму историјских чињеница и снимака из тог периода. Водитељ и наратор Миодраг Здравковић прича о том периоду Југословенске историје, али помиње и тадашње прилике у Европи и свету и описује како је кренуло ослобођење Београда.

Серија сачињена од документарног материјала у сарадњи са: Војним музејом у Београду, Архивом Југославије, Архивом града Београда, Југословенском кинотеком и центром документације Телевизије Београд.-

Сценарио Споменка Недић, сарадници на сценарију Петар Вишњић, др Војислав Суботић, мр Момчило Митровић; ТВ реализација: Иван Гај, Тони Матулић, Марин Мреновић, Слободан Стаменковић, Бранка Тодоровић, Велимир Јеринић, Велибор Хајдуковић, Петар Путниковић, Србољуб Прибан, Бојан Ракић, Луција Видека, Оља Матић, инж. Ненад Дакић, Драган Ковачевић; режија Сава Трифковић

Документрни филм РТБ-а из 1984. снимљен у Југославији.

БОРИСЛАВ ПЕКИЋ САВРЕМЕНИК ТОГ "ОСЛОБОЂЕЊА" БЕОГРАДА

”Петнаест година имам. Задушнице су, 20. октобар 1944. године. Датум који ће у историју народа ући као дан ослобођења Београда, а у моју биографију као једно од најтужнијих искустава...
С улице се чује бат ногу и песма. Четири године чекала се песма, четири године бат ногу. Ни ова песма, ни ове ноге. Која и каква се песма очекивала, није увек јасно било, уопште није било јасно, али ова - није...
Нема језика који може описати трагедију ослобођења које се не дели. Слобода која је дошла није била и наша”.
22539817_10155535086061628_7401426209761822446_n.jpg

u svakom ratu ima gubitnika, šta ćeš ..........:rtfm:

- - - - - - - - - -

- - - - - - - - - -

Beograd danas slavi dan oslobođenja u Drugom svetskom ratu. 20. oktobra pre 73 godine završena je Beogradska operacija, koja je okončala opsadu glavnog grada dugu 1287 dana.Svečanosti povodom dana oslobođenja traju već drugi dan. Možemo reći tradicionalno - videli smo prikaz dostignuća Vojske Srbije, danas na aerodromu u Batajnici. A današnji 20. oktobar pamtiće se po još nečemu - posle deset godina, Muzej savremene umetnosti ponovo je otvorio vrata za posetioce i to na isti dan kada je pre 52 godine otvoren.O značaju 20. oktobra kao istorijskog datuma, o onom što predstavlja danas i kako ga obeležavati - govorimo u emisiji Oko.Gosti:Aleksej Timofejev, istoričar, Institut za noviju istoriju SrbijeMiroslav Lazanski, komentator PolitikeEmisiju uređuje i vodi Dragana Ignjić

" У судски куриозитет се убраја и... осуда на смрт, мртвог монархисте , погубљеног у јесен 1944., академца блиском Краљевом двору , са опаском: за сваки случај." ( стр. 61)

извор: Мирослав Тодоровић "Шера" "Судија смрти" ( Београд, 1999.).

Poslednja izmena od moderatora:
Наравно да јесте, само што су злочини Југословенске војске или ти четника тек спорадични и зато и најмањи по обиму, јер их је Врховна команда спречавала и кажњавала изгреднике кад год је могла, док су комунистички исти као и усташки оркестрирани са врха, темељни и идеолошки и зато се не могу поредити.

Naravno i najtačnije napisano,,svesno je hrvatski katolik broz rekao da se prema Srbiji( i Srbima) moraju ponašati kao prema okupiranoj teritoriji,da se ne lažemo više.
Ulazila je čisto srpska vojska u Zagreb 1918 godine pa nikome od Srba nije palo na pamet da isteruje pravdu iako su ti isti hrvati masovno vešali i ubijali srpsku nejač po Srbiji!

Истина о комунистичким зликовцима свакодневно излази на видело

У ИМЕ НАРОДА! - ,, ОПЕРИТЕ КРВ СА УЛИЦА!", ИЗВЕШТАЈ ОЗНЕ ЗА МЛАДЕНОВАЦ О ЛИКВИДАЦИЈАМА: ,,...Између 23 и 24 смо повели десет осуђеника на стрељање. Како је била јака помрчина нисмо ни приметили када су се троица одрешили и када смо били близу краја вароши приметили смо да су се ова троица одрешили, ми смо зауставили колону и ова троица су моментално почели да беже, другови су појурили, припуцали за њима али су они успели да умакну, ова друга седморица су покушали онако свезани да беже и како су неки другови већ отишли за оном тројицом ми смо били приморани, да их ликвидирамо на улици. После ликвидације смо одмах дотерали кола и ликвидиране однели на стрелиште а крв са улице опрали. Ова скандалозна грешка је још жалоснија што су ово радили све партијци и то три члана С.П. Ђура Мића и Сека, 1 члан О.К. Скоја Жарко, пол.ком. места Жиле и Лубурић члан ОЗН-е...,, АРХИВ СРБИЈЕ (виа Немања Девић)

okupacija_beograda.jpg

Али, Проко, то све не значи да ја подржавам рецимо став који ти и твоји истомишљеници имате о четницима. Не, то што ви говорите о четницима ја не подржавам. Четници су такође били антифашистичкли покрет, претежно исопуњен Србима. И четницима су, као и партизанима, Срби приступали због голог опстанка. И као што партизани нису ,,хрватска војска", тако ни четници нису то што ти говориш.

Највећа је несрећа Срба што је тада избио братоубилачки рат између четника и партизана. Плус, сама чињеница да ми као народ тада нисмо имали своју аутентичну српску опцију, обе су биле југословенске. И то су факти.

У принципу, мислим да треба да се коначно залече те поделе и постигне национално јединство. То се може постићи само ако се историја и историјске чињенице објективно тумаче, а не кроз призму неке идеологије. Идеолошка острашћеност никакву корист не може донети српском народу. Ни ти, а ни Коча немате добар приступ, и један и други наступате са идеолошком острашћеношћу и чини ми се да вас за српски народ и његове муке није толико брига, вам,а је важно само да покажете да је ваша страна у праву. Зато ће Коча да тврди да су Срби у партизанима заправо ,,хрватска војска", ти ћеш за Србе у четницима да тврдиш исто тако неке бесмислене ствари. И то никуда на води, поделе се тиме само продубљују.

Е зато кажем, ако ћете да већ тумачите историју, тумачите је објкективно, у складу са документима, изворима, а не у складу са вашим идеолошким погледима. За Србе то је био рат на живот и смрт, једна велика трагедија у којој су обе стране окрвавиле руке о огрешиле се о ону другу страну. То је чињеница. Милослав Самарџић се показао ништа бољим од комуниста у свом тумачењу историјских чињеница и то се више пута показало. Показало се да се острашћени антикомунизам претворио у отворену мржњу према прекодринским Србима који су чинили већину партизанских редова (као рецимо, самозвани ,,историчар" Сотировић) и то је лоше. Као што се и острашћено ,,античетништво" комуниста претвара у антисрпство најгоре врсте. Зато кажем, доста са тим. Објективно сагледавајте историјске чињенице и то је то. Ако нема доказа за усташко-партизанску сарадњу, не тврдите да је она постојала. Ако има доказа четничке борбе против окупатора и усташа (а тога има) не негирајте то. И тако ћете се сложити, а поделе ће се ублажити. Тако раде нормални и паметни људи.

Ниједна југословенска политика (ни монархистичка, а ни комунистичка) није била добра по Србе и Срби су највеће жртве те политике. То је једноставно историјски факт. Толико.

PRAVI OSLOBODIOCI BEOGRADA – Da li je Beograd oslobodila Crvena armija i da li je preuveličana uloga Titovih partizana?

Piše: Vladimir Kuznječevski, savetnik direktora Ruskog instituta za strateška istraživanja

U godinama kada sam radio u jugoslovenskom Beogradu, a to su bile sedamdesete, više puta sam učestvovao u svečanostima povodom oslobođenja Beograda. I, svaki put me čudilo kako se u zvaničnim nastupanjima jugoslovenskih i beogradskih rukovodilaca mnogo pažnje posvećivalo ulozi boraca JNA u oslobađanju njihove prestonice i kako se skromno spominjala uloga istinskog oslobodioca ovog starog srpskog grada.

Odnosno, veoma mnogo se govorilo o general-pukovniku JNA, tada još uvek živom, Peku Dapčeviću, koji je gotovo sam oslobađao Beograd, a veoma malo o general-majoru Crvene Armije, komandantu 4. mehanizovanog tenkovskog korpusa, Vladimiru Ivanoviču Ždanovu koji je, zapravo, i oslobađao jugoslovenski glavni grad od nemačkih trupa.

A pukovnik (te daleke 1944.) Peko Dapčević uistinu je učestvovao u oslobađanju Beograda. Ali, samo učestvovao.

Nadam se da će ovoga puta Srbi odati puno priznanje Heroju Sovjetskog Saveza i Narodnom Heroju Jugoslavije, generalu Ždanovu.

Stanovnici Beograda koji su u oktobru 1944. slavili pobedu, nazvali su po imenu svog oslobodioca jednu od centralnih ulica glavnog grada Jugoslavije. Međutim, vremena su se menjala.

Posle američkih bombardovanja Beograda 1999, liberalna proamerička vlada Republike Srbije na čelu sa Đinđićem – odrekla se svoje realne istorije i preimenovala tu ulicu dajući joj naziv u čast učesnika Prvog i Drugog svetskog rata, britanskog feldmaršala Montgomerija. Istina, kasnije se ispostavilo da taj britanski vojskovođa nikakve veze nije imao sa oslobađanjem Jugoslavije, pa ulici je vraćen njen stari srpski naziv.

Inače, od gubitka istorijskog pamćenja ne pate samo Srbi. Nimalo nismo bolji ni mi, Rusi.

Evo, preda mnom je na 82. strani otvorena zasad jedina Enciklopedija Velikog Otadžbinskog rata (Veliki Otadžbinski rat 1941-1944. Enciklopedija. Glavni urednik M. M. Kozlov. M.: Sovjetska enciklopedija, 1985.). Obiman članak na temu „Beogradska operacija. 1944. g.”.

Na dve stranice se detaljno govori o tome kako se u oktobru 1944. razvijala „ofanzivna operacija trupa 3. Ukrajinskog fronta, Narodnooslobodilačke vojske Jugoslavije i trupa Otadžbinskog fronta Bugarske, koja je vođena od 28. septembra do 20 oktobra 1944. g.”.

Odakle je general armije M. M. Kozlov (sada već pokojni, umro je 1992. g.) uzeo ove fantastične podatke da su Beograd oslobodile ove tri snage, očigledno ostaje na njegovoj vojničkoj i istoričarskoj savesti.

Međutim, ono zbog čega je zanimljiva ova enciklopedija jeste to da se u njoj na dva mesta (str. 82-83 i 668-669) govori o operaciji oslobađanja Beograda 1944.g. i da su navedeni svi njeni učesnici, čak i oni koji nisu učestvovali u operaciji, na primer, vojska Otadžbinskog fronta Bugarske. Čak je naveden i Hitlerov general – feldmaršal M. Vejhs koji je držao Beograd. U ovoj enciklopediji samo nema istinskog oslobodioca Beograda, Heroja Sovjetskog Saveza, Narodnog Heroja Jugoslavije (zvanje dodeljeno upravo za zauzimanje Beograda), generala Vladimira Ivanoviča Ždanova.

Sem toga, u registru biografskih podataka na slovo „Ž” može da se pročita biografija člana politbiroa CK KPSS, A. A. Ždanova, general-pukovnika avijacije V. N. Ždanova, samo nema heroja Velikog Otadžbinskog rata, general-pukovnika tenkovskih trupa. V. I. Ždanova.

Zašto?

Kako sam shvatio na osnovu podataka koje lično posedujem i čuvam u svojim zapisima u dnevniku za 1959. g., zbog toga što je Vladimir Ivanovič, jedini od generala sa fronta, još 1955. našao u sebi hrabrosti da se usprotivi partijskom rukovodstvu KPSS na čelu sa N. Hruščovom i nije dozvolio da se iskrivljuje istorijska istina. To je epizoda koja je kao parni valjak prešla preko sudbine generala Ždanova.

O tom slučaju mi je lično pričao Vladimir Ivanovič.

Godine 1959. bio sam na odsluženju vojnog roka u sportskoj četi Zabajkalskog vojnog okruga u gradu Čita. Tada je prvi zamenik komandanta okruga, general-pukovnika Jakova Krejzera bio general-pukovnik Vladimir Ždanov. Međutim, prvi zamenik se nije bavio vojnom obukom nego organizovanjem sportskih vežbi, formiranjem reprezentacija okruga za laku atletiku i košarku za učešće na šampionatu Oružanih Snaga SSSR-a.

Bio sam u reprezentaciji za laku atletiku i često pratio rad V. I. Ždanova u tom njegovom delokrugu i ne krijem da me je veoma iznenadilo zašto se ratni general, Heroj Sovjetskog Saveza, bavi toliko njemu nesvojstvenim poslom. Bilo je raznih glasina, pored ostalih i da je lično N. S. Hruščov naredio da se Ždanov pošalje u taj drugorazredni okrug.

Pošto sam morao lično da kontaktiram sa Ždanovim i to više puta, jednom sam mu – kada sam izabrao pogodan trenutak – postavio to pitanje Vladimiru Ivanoviču. On je nerado odgovorio da se to tako desilo, ali tom prilikom nije opširnije govorio. Tek kasnije sam saznao pojedinosti ne samo o tom slučaju nego i mnogo više – o tome da je general Ždanov bio baš onaj čovek koji je u oktobru 1944. od Nemaca oslobađao glavni grad Jugoslavije, grad Beograd, i lično poznavao J. B. Tita.

Tada još nisam mogao ni da pretpostavim da ću u budućnosti objaviti nekoliko knjiga o Jugoslaviji, odbraniti magistarsku i doktorsku disertaciju o jugoslovenskom socijalizmu, ali me je i tada veoma zanimala istorija nove Jugoslavije. Zbog toga sam retke razgovore sa Vladimirom Ivanovičem uredno zapisivao u svoj lični dnevnik koji sam počeo da vodim još 1953. godine.

Moji dnevnički zapisi iz tog dalekog vremena odražavaju i onaj apsolutno neizrecivi utisak koji je na sve nas, vojne sportiste, ostavljala ličnost generala Ždanova.

Sada, dok gledam njegove službene fotografije uzete iz arhive, siguran sam da apsolutno ne odražavaju onaj bujni dinamički karakter kakav je, u stvari, bio Vladimir Ivanovič. Na snimcima se ne može uvideti ona uzavrela energija koja je u doslovnom smislu izbijala iz njega dok je pratio treninge.

General nije trčao za nama po stadionu. Ne, njegova omiljena pozicija bila je drugačija. Za vreme treninga on je voleo da stavi stolicu na ivicu terena ili blizu koša i obično je sve postupke sportista pratio energičnim komentarima koje je upućivao ne samo glasno, već u bukvalnom smislu lavovskom rikom i izrazima koji nisu uvek bili u okvirima učtivog književnog jezika.

Uvek znalački, konkretno, malo grubo, ali ne uvredljivo. Uostalom, mi se nismo ljutili i iz drugog razloga: imali smo po 19-20 godina, a Ždanov blizu 60, general, Heroj SSSR, naravno, mi smo ga gledali ne samo odozdo, već sa obožavanjem.

A tek kada je on poskakivao sa svoje stolice i prilazio nam sasvim blizu da razgovara, onda je svako od nas nastojao da ne propusti čak ni njegov uzvik koji nam je bio upućen.

Evo ukratko rezultata tih razgovora koje sam kasnije dopunio mojim naučnim istraživanjima.

Godine 1955. N. Hruščov je, kako mu se činilo, ispravljajući Staljinove geopolitičke greške, zvanično posetio Jugoslaviju u cilju uspostavljanja odnosa između KPSS i Saveza komunista Jugoslavije i između SSSR-a i FNRJ, a već u junu 1956. Josip Broz Tito došao je u zvaničnu posetu u SSSR i potpisao Moskovsku Deklaraciju.

Odnosi između naših zemalja razvijali su se i napredovali. Međutim, u oktobru 1956. desili su se mađarski događaji, Moskva je uvela tenkove u Budimpeštu i silom ugušila mađarski bunt. Pod izgovorom da Moskva nije smatrala potrebnim da se konsultuje s njim, Tito je oštro osudio tu akciju.

Odnosi između SKJ i KPSS naglo su se pogoršali, a Hruščov je ponovio Staljinovu grešku: doveo je stvar do prekida odnosa sa FNRJ. I u tom smislu odlučio je da primora 13 sovjetskih građana, koji su u oktobru 1944. dobili zvanje Narodnih Heroja Jugoslavije za oslobađanje Beograda, da se odreknu te nagrade. Počeo je od general-pukovnika Ždanova, ali je neočekivano naišao na čvrst otpor.

Kako mi je ispričao Vladimir Ivanovič, on je Hruščovu ovako odgovorio:

„Druže, Prvi sekretare CK KPSS! Staljin se 1948. nije usudio da mi predloži takvu glupost, zar mislite da ćete vi u tome uspeti?!”

Hruščov nije otrpeo uvredu i naredio je da neposlušnog načelnika Vojne Akademije oklopnih jedinica pošalju u ZABVO kao generala za sport. Ipak, nije se osmelio ni da takne ostale nosioce ordena Narodnog Heroj Jugoslavije. Tako se ratni general našao na periferiji vojne službe.

Što se tiče oslobađanja Beograda, po rečima generala Ždanova, sve je izgledalo ovako.

U septembru 1944. Su trupe 3. Ukrajinskog fronta pod komandom maršala Fjodora Tolbuhina krenule u pravcu Beograda. To je bio značajan strateški uspeh. Zauzimanje prestonice Jugoslavije povlačilo je za sobom izlazak Crvene Armije na komunikacije grupe nemačke armije „E” koje su bile locirane u Grčkoj i potpunu blokadu Nemaca na Balkanskom poluostrvu. Zbog toga je Beograd branila moćna grupacija nemačke armije „F” pod komandom general-feldmaršala Vejhsa.

Sam juriš na Beograd počeo je 28. septembra 1944., ali je tek 12. oktobra 4. gardijski mehanizovani korpus pod komandom generala Ždanova uspeo da izađe na granicu grada prema mostu na reci Savi. Međutim, osvajanje mosta u hodu uz orkansku vatru iz suprotnog pravca nije bilo moguće bez velikih ljudskih gubitaka.

Na drugoj obali Save Nemci su bili skoncentrisali 40 tenkova, 170 topova i minobacača i drugo manje naoružanje. Zbog toga je Ždanov privremeno zaustavio ofanzivu i zatražio pojačanje.

U telefonskom razgovoru, komandant fronta maršal Tolbuhin potvrdio mu je da će dobiti pojačanje, da će ubrzo krenuti jedinice 1. armijske grupacije NOVJ na čelu sa generalom Pekom Dapčevićem, na što je komandant mehanizovanog korpusa rekao da mu nisu potrebni partizani nego vazdušna i artiljerijska podrška. Tolbuhin ga je uverio da se dogovara sa general-pukovnikom avijacije Sudecom i da će uskoro na raspolaganje Ždanova stići nekoliko eskadrila 5. vazdušne armije i dva artiljerijska puka.

U međuvremenu su u pravcu mosta preko reke zaista stigli jugoslovenski partizani. Oni nisu povećali entuzijazam Ždanova, stigli su razdrndanim zaplenjenim kamionima sa otvorenim karoserijama u kojima je sedelo nekoliko desetina partizana u iznošenim uniformama i naoružanih puškama. U skladu sa njima bio je i njihov komandant, potpukovnik Peko Dapčević, ne samo mršav, nego suv, u zaplenjenim vojničkim cipelama sa nemačkim pištoljem u futroli za pojasom.

Pošto je salutirao ruskom generalu, jugoslovenski partizan je raportirao da se on po naređenju Vrhovnog komandanta NOVJ, maršala Tita, stavlja na raspolaganje korpusu i da je došao da zajedno sa Rusima oslobađa Beograd.

Pošto se pozdravio i rukovao sa jugoslovenskim kolegom, Ždanov je pokazao rukom u pravcu mosta: „Preko mosta je – glavni grad tvoje Jugoslavije. Jurišaj!…

Baš u to vreme Nemci su primetili aktivnost sovjetskih trupa i otvorili žestoku vatru na most. Videvši sve to i pravilno procenivši, Dapčević je odgovorio: „Nisam lud da šaljem ljude u sigurnu smrt”.

– A ja sam, znači, lud? – planuo je Ždanov i ostavivši jugoslovenskog saveznika krenuo na punkt za vezu. Ponovo je uspostavio vezu sa Tolbuhinom i objasnio mu situaciju. Na kraju razgovora ljutito je izgovorio: „To je njihov glavni grad. Oni žele da ga oslobode. Ja nemam ništa protiv. Neka jurišaju. Ja svoje ljude neću poslati u boj dok ne dobijem pojačanje”.

Maršal je malo ćutao, a onda rekao: „Vladimire Ivanoviču, Gazda (Staljin) je naredio. Partizani moraju ući u grad zajedno sa tvojim orlovima. Ne prigovaraj. Gazda je naredio da ih staviš na tvoje tenkove i da zajedno sa tvojim borcima krenu na juriš. Dobićeš pojačanje, već ide. Za zauzimanje Beograda dajem ti tri dana. Ali da u grad uđeš zajedno sa partizanima”.

Tri dana posle ovog razgovora jurišnici su tukli nemačke pozicije na drugoj obali Save, a onda su u bitku ušli artiljerijski pukovi. Posle toga je Ždanov na svoje tenkove zaista posadio sovjetsku pešadiju i jugoslovenske partizane i korpus je prodro u glavni grad.

Sudeći prema pričanju Vladimira Ivanoviča, za vreme juriša na Beograd, nikakvih drugih trupa sem 4. mehanizovanog korpusa i partizana Peka Dapčevića ni blizu nije bilo, tim pre, nije bilo bugarskih vojnika.

Sa general-pukovnikom Pekom Dapčevićem imao sam priliku da razgovaram 21 godinu posle razgovora sa generalom Ždanovim. To se desilo za vreme mog rada u sovjetskoj ambasadi u Beogradu. Na proslavi redovne godišnjice oslobođenja Beogradam javno sam ispričao o razgovorima kojih me udostojio general Ždanov 1959. godine.

Posle zvaničnog dela u sali za prijeme, prišao mi je sa čašicom u ruci omršav general-pukovnik JNA i predstavio se: Peko Dapčević. Tada je već imao 67 godina, ali je izgledao veoma otmeno i živahno. „Sve si ti, prvi sekretare,tačno ispričao, – rekao je on. – Sve je baš tako i bilo sa oslobađanjem Beograda”.

Nažalost, sudbina nije bila blagonaklona prema Vladimiru Ivanoviču Ždanovu.

Rukovodstvo Oružanih Snaga SSSR, naravno, nije moglo da protivreči Prvom sekretaru CK KPSS, ali je ipak nastojalo da zaštiti generala Ždanova od gneva N. Hruščova i kad god je bilo mogućnosti krilo ga je od očiju partijskog rukovodioca.

Već u oktobru 1961. Ždanov je postavljen za starijeg vojnog stručnjaka u Narodnoj armiji Nemačke Demokratske Republike, a posle kratkog vremena vraćen na ranije mesto službe – za načelnika Vojne Akademije tenkovskih trupa.

U oktobru 1964., odmah posle plenuma CK KPSS, koji je Hruščova razrešio dužnosti Prvog sekretara, načelnik Generalštaba Oružanih Snaga SSSR-a, maršal Birjuzov, inicirao je dodeljivanje Ždanovu zvanja general-pukovnika i poveo ga sa sobom na put u Jugoslaviju radi obeležavanja praznika oslobođenja Beograda. Ali, 19. oktobra avion sa sovjetskom vojnom delegacijom srušio se nadomak Beograda.

Poginuli su svi koji su se nalazili u avionu.

Vladimir Ivanovič sahranjen je na Novodevičjem groblju.

(za Fakti.org prevela: Ksenija Trajković)

http://www.intermagazin.rs/pravi-os...a-li-je-preuvelicana-uloga-titovih-partizana/

Poslednja izmena:
A ред је да се прокане одговори и на још једну твоју подметачину...мада ниси далеко од истине јер Србин и четник, то ти је једно те исто....ипак, на слици нису четници који су прешли у партизане, већ насилно мобилисани српски сељаци...ал опет, кажем, исто је...само твоја интерпретација је као и увек фалсификат

10403757_10204929705379473_7133760674854675585_o.jpg

На слици су присилно мобилисани Српски сељаци који су учествовали у борбама за Београд октобра 1944 голи и боси ! Извор: Бане Гајић

Према Перу Симићу, Совјети су били бројчано врло надмоћни:

Prema podacima koje su ruski arhivi objavili 2001. godine, u takozvanoj Beogradskoj operaciji, sa sve logistikom, učestvovalo je 300.000 vojnika Crvene armije. Čak je i u SFRJ, istina devet godina posle Titove smrti, vojni istoričar Miroslav Čelebčić (inače član redakcije Titovih sabranih dela i čovek vrhunskog poverenja Broza) napisao da je u Beogradskoj operaciji učestvovalo 414.000 vojnika. Sve to naspram 55.000 Nemaca i njihovih kvislinga .
http://vesti-online.com/print/44250...ka-za-Beograd-3-Tajni-susreti-Tita-i-Staljina

У знак победе у Београдској операцији у СССР-у је 19. јуна 1945. осмишљена медаља „За ослобођење Београда“. Поред тога, уз називе 20 јединица Црвене армије које су се највише истакле у борбама за ослобођење престонице Југославије додат је почасни епитет „Београдска“.

21bqk55.jpg

Борце НОВЈ су предводили прекаљени командати, саборци ЈБ Тита и у шпанском грађанском рату :

У редовима Народноослободилачке војске Југославије посебно су истакнуте заслуге изванредних команданата. То су генерал Пеко Дапчевић, командант Прве армијске групе НОВЈ .., генерал Коча Поповић, командант 2. армије НОВЈ, генерал Коста Нађ, командант 3. армије НОВЈ, генерал-лајтнант Петар Драпшин, командант 8. далматинског корпуса.
(Петар Ахмедович Искендеров) https://rs.rbth.com/politics/2014/10/16/oslobodjenje_beograda_1944_kako_se_sve_odigralo_34335.html

Partizan Zdenko Duplančić je imao samo 15 godina kad je oslobađao Beograd. Bio je pomoćnik na teškom mitraljezu. Sedam decenija kasnije, sad već penzionisani pukovnik Duplančić, priseća se :

- Narod nam je pomagao jer mi nismo poznavali grad. Krvave borbe su vođene oko Narodnog pozorišta na Trgu Republike koji je nekoliko puta prelazio iz ruke u ruku. Napadnemo mi, pa Nemci povrate trg i tako nekoliko puta. Mnogi ljudi su izginuli. Kopali smo grobnice nasred Trga. Baš tamo kod konja - priseća se Zdenko.
https://rs.rbth.com/politics/2014/10/16/oslobodjenje_beograda_1944_kako_se_sve_odigralo_34335.html

sovjetski_oficiri_ispred_narodnog_pozorista_zakopavaju_svoje_vojnike_poginule_pri_oslobodenju_beograda.jpg

Народно позориште
је од 17. до 19. октобра три пута заузимано од стране бораца Прве пролетерске бригаде и потом освајано од стране непријатеља. О овим догађајима оставио је сведочење Јагош Жарић, борац и један од команданата Прве пролетерске бригаде. ....
„У зграду народног позоришта, послије трећег заузећа, као посаду и браниоце тог веома важног пункта за наш даљи продор ка Калемегдану, убацили смо батаљон ’Гарибалди’, знајући из искуства да су Италијани у утврђењима веома добри борци, често бољи од најупорнијих њемачких војника. Тај батаљон више није дозвољавао Нијемцима да зграду поврате и сваки њихов покушај Италијани су успијели да одбију.[13]

Неки јунаци никад нису добили медаље :

О заузимању Косовске улице оставио је сведочење Јово Касалица, борац 2. чете 1. батаљона Осме црногорске бригаде. „Заузимали смо улаз по улаз, зграду по зграду. У томе су нам помагали храбрији становници улице, који су спроводили борце и одељења кроз дворишта и подруме зграда. Тако смо избјегли ватру дуж улице и приближавали се непријатељу. Много су нам помогли и у откривању непријатељских војника скривених у подрумима зграда.“[9]

У тексту у једном од првих бројева обновљене Политике, наводи се како је берберин Ђура Петровић из Улице краља Петра 54 „спасио око 250 особа из суседне зграде у Улици Змаја од Ноћаја.“ На иницијативу берберина Петровића „храбри људи пробијали су зидове између појединих зграда, преносили жене и децу преко дасака постављених на прозорима кућа под кишом куршума и експлозијом граната, излажући сваког тренутка свој живот опасности и тако успели да их спасу из подрума и зграда које су гореле.“[27]

https://ucionicaistorije.wordpress.com/2013/10/20/уличне-борбе-у-београду-15-20-октобра-1944/

Poslednja izmena:
Иако је немачки пуковник Јунгенфелд наредио да се поруши Савски мост (тзв. трамвајски мост) по преласку последњих немачких тенкова, иако је извршено паљење електричних водова, до експлозије није дошло, чак ни у другом покушају, из Немцима необјашњивих разлога. Учитељ Миладин Зарић, који је становао у близини моста, у Карађорђевој 69, пресекао је проводнике након што су немачки војници причврстили експлозив на стубове моста, и тиме спасао мост од уништења.[22]

https://ucionicaistorije.wordpress.com/2013/10/20/уличне-борбе-у-београду-15-20-октобра-1944/

Miladin Zarić, učitelj u penziji spasao je Stari savski most od rušenja u oktobru 1944. godine i omogućio crvenoarmejcima i partizanskim brigadama da pređu na levu obalu Save sustižući Nemce u povlačenju. Učitelj je svojom hrabrošću i izlažući se neverovatnoj opasnosti, zapravo, skratio oslobađanje Beograda za nekoliko dana.
Tek u jesen 1984. godine, uoči proslave četrdesetogodišnjice oslobođenja Beograda i svečanosti obnavljanja tramvajske veze preko Save,pred Izvršnim savetom Beograda pojavila se inicijativa da se tada već Stari savski most, nazove imenom anonimnog heroja. Ali predlog nije usvojen. U to vreme jednoumlja, Miladinu Zariću bilo je uzeto za greh učešće u Balkanskim ratovima – smatralo se da bi davanje njegovog imena mostu zbog toga bilo veličanje srpskog nacionalizma.
http://www.eden.rs/Clanci/Clanci-Istorija/miladin-zari-zaboravljeni-junak-beogradske-operacije.html

Миладин Зарић ((1889–1976)
Учествовао је, као резервни официр, у Балканским ратовима, када је деминирао мост на реци Шемници код Битоља, као и у Првом светском рату, током ког је преживео повлачење преко Албаније. За заслуге у тим ратовима добио је златни и сребрни Орден за храброст „Милош Обилић“, Крст краља Петра првог и Албанску споменицу.
Miladin-Zarich.jpg
1108557650.jpg

Већ 18. децембра 1944. године, Зарић је одликован Орденом за храброст, а затим и бугарским одликовањем, као и совјетским Орденом Лењина.

„Da je most srušen, bilo bi mnogo žrtava i sa partizanske i sa sovjetske strane. Bitka bi drugačije izgledala. Zarić je pojedinac koji je sam poremetio nemačke ratne planove i pomogao da bitka ima ishod kakav je imala“, objašnjava Gajić.

https://rs-lat.sputniknews.com/radi...disnjica-oslobodjenje-beograd-branimir-gajic/

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back