2 avgust 1903 Ilinden, Za mnogu godini Makedonci!!!

Danas je najveci drzavni praznik u Makedoniji, dana kada su nasi preci pre 108 godina, diglu ustanak protiv osmaliskog ugnjetavanja.

Makedonija i Makedonci su postojali i postojace, svidelo se to vama ili ne!!!

Я се искрено надам да ће Македония и Македонци постояти, али мислим да Арнаути не мисле тако. А око Македонийе се они питайу, ми не.

originalslika-603941.jpg

Ilindanski ustanak

За почетак србске четничке акције на југу, био је пресудан такозвани ''Илинденски устанак'' који су у августу 1903. подигли бугарски агенти у Крушеву. О ''Илинденском устанку'' много је писано у последњих сто година, а нарочито у комунистичко време, после Другог светског рата. Комунисти су тај такозвани устанак искористили за камен темељац непостојеће ''македонске нације,'' а дан ''устанка'' су прогласили за дан ''македонске државности.'' Све је то било у циљу разбијања и комадања србског националног бића и србских територија. Стварањем непостојеће македонске нације и републике, Србији су одузете исконске територије које је са тешком муком ослобађала 1912. и 1918. и одбранила их и од Турака, Бугара и Арнаута. Због тога је важно да се представи права истина о ''Илинденском устанку.'' ''Илинденски устанак'' су подигли бугарски агенти који су хтели да оружаним устанком издејствују реакцију великих сила помоћу којих ће да се створи аутономна Македонија, у којој ће Бугарска да одржава ред, и коју ће првом приликом да припоји себи, као источну Румелију 1885. године. Да би бугарска држава одбацила пред светом сваку одговорност, и да би доказала да у целој Македонији живе само Бугари, одлучено је да се устанак подигне у Битољском вилајету. За главно место подизања устанака је одређена варош Крушево, 30 километара од Прилепа, и која се налази на висини од 1280.метара. То је била једина варош у Македонији у којој нису живели Турци. У Крушеву које је тада имало око 15.000 становника, живели су претежно Цинцари, мада је било и Срба и Бугара. У вароши је укупно било око 30 турских војника и жандарма. Бугари су за напад на Крушево окупљали своје људе из разних делова Македоније, а пристигао им и већи број комита из Бугарске. За дан почетка устанака је одређен 20. јули, дан Светог Илије, 1903.године, и на тај дан је око 400 слабо наоружаних ''устаника'' кренуло да заузме Крушево. Већи део ''устаника'', њих 240, опколили су касарну у којој је био 21 турски војник. После краће борбе, турски војници су успели да побегну, а само један од њих је наишао на заседу и погинуо. Други део ''устаника'' је опколио жандармериску станицу у којој се налазила и поштанско-телеграфска станица. У станици су била шесторица жандарма који су пружили отпор, али су се предали чим им је зграда запаљена. Иако су се предали, Бугари су их побили на лицу места. Бугарска је одмах почела да прави сензацију од освајања Крушева. Из Софије је јављано целој Европи да је бугарски народ у Македонији подигао устанак и да је ''победио'' турски ''гарнизон'' у Крушеву и ослободио велику и богату македонску варош Крушево. Турска влада је брзо реаговала и предузела све мере да брзо угуши побуну. Оредила је Етем-пашу да руководи војском која је требала да угуши побуну. За то време је из Бугарске дошао Борис Сарафов са својим штабом и око 200 људи који су га пратили, да из непосредне близине прати ''устанак.'' Да поново поврати Крушево био је задужен Бахтијар-паша, командант дивизије у Битољу. Он је под својом командом имао око 8.000 војника, наоружаних Маузеровим модерним пушкама и са 8 топова. Када је стигао пред Крушево, Бахтијар-паша је послао два битољска трговца да позову побуњенике на предају, а да он даје реч да ће Крушево бити поштеђено сваког разарања и пљачке ако се мирно, без борбе преда. Председник бугарског револуционарног одбора у Крушеву, Никола Карев, је бахато одговорио да ће бранити Крушево. Тог дана су ''устаници'' вршили последње припреме за одбарану, утврђујући прилазе вароши. Неколико стотина, ''устаника'' се спремало да одбрани ''Крушевску републику'' од велике турске војске потпомогнуте бројним арнаутским башибозлуком. Сутрадан ујутру, турска војска је почела да опкољава Крушево. Око поднева је почело наступање. Чим се појавила турска пешадија, ''устаници'' су отворили ватру, али је тај отпор кратко трајао, јер је у међувремену турска артиљерија почела да бомбардује Крушево. Када су прве гранате пале на варош, ''устаници'' су заједно с народом почели панично да беже у оближње шуме. ''Храбри устаници'' су бацали пушке и бежали са својих утврђених положаја. У тој борби око Крушева је погинило 6 турских војнка и десетак ''устаника.'' Последњи је кренуо да бежи крушевски војвода Пито Гули. Пито Гули је по народности био Куцовлах, а по занимању калајџија. Њега су са крушевском четом од 20 ''устаника'' опколили Турци на месту званом Мечкин камен, и све поубијали. У тој борби на Мечкином камену погинуло је и око 30 турских војника. Крушево је опљачкано и спаљено до темеља. Осим Крушева, турска војска и арнаутски башибозлук су попалили неколико десетина села у Битољском вилајету. Борис Сарафов се са целим својим штабом и многобројним бугарским војводама вратио у Бугарску, чим је увидео да је ''устанак'' пропао. Највећи ''херој'' пропалог ''Илинденског устанка'' је до данас остао Куцовлах Пито Гули. Њега и Бугари и ''Македонци'' прослављају као свог великог јунака и националног хероја. У преувеличавању ''Илинденског устанка'' најдаље су после Другог светског рата отишли комунисти. Такозвани устанак, комунисти су приказали као херојску борбу ''македонског народа'' за своје ослобођење. У борбама за сламање ''Илинденског устанка'' погинула су 43 турска војника и жандарма. Комунисти су у својим измишљотинама наводили број, који је више од сто пута преувеличан. Они су наводили да су Турци у ''Илинденском устанку'' имали око 5.300 мртвих и рањених војника. ''Илинденски устанак'' је неславно пропао, али је имао тешке последице за Србски народ у целој Македонији, а нарочито у Битољском вилајету, где су се десила највећа разарања и највеће страдање цивилног становништва. Одмах после овог неуспелог ''устанка'', Бугари су организовано кренули да убијају Србе. У сваком крају је направљен списак свих Срба које треба поубијати. Бугари су још 1896. донели одлуку да се по свим крајевима Македоније поведе енергична борба против Срба, а после пропалог ''Илинденског устанка,'' одлучено је да се Срби потпуно физички униште и затру у целој Македонији. До тада појединачна убиства Срба прерасла су у масовна. Бугарски терористи су зверски убијали Србе. Без икакве милости су клали децу, жене и старце, вадили им очи, секли руке, увек остављајући поруке на телу својих жртава да ће тако проћи свако ко се не одрекне србског имена. Бројне комитске бугарске чете су упадале у србска села вршећи масовне покоље, терајући Србе на силу да пређу на њихову страну и да постану Бугари. До ослобођења 1912. године, бугарски зликовци су убили више од 3.000 најугледнијих Срба у Македонији. Да би одбранили голе животе од побеснелих Бугара, Срби су почели да се организују за одбрану, у чему им је притекао у помоћ и широк круг србских националиста у Краљевини Србији. Тако је отпочела четничка акција на југу Србских земаља.
О истини везаној за ''Илинденски устанак'' писали су детаљно војвода Василије Трбић, Драгиша Стојадиновић, Стеван Симић и други србски национални борци, који су били у прилици да те догађаје прате са терена и да се информишу из прве руке. Eто шта такозвани Македонци славе.... Мало већи оружани инцидент, али до максимума преувеличан.

Vise nam se svidja istina.

Borbe cetnika za Drenovu

Пре сто година србски четници су на сваком кораку тукли и потискивали Бугаре и Арнауте на простору Старе Србије, садашње Македоније. Под појмом Старе Србије сматрао се простор све до Битоља.
Нарочито је победоносно одјекнула велика србска победа у селу Дренову, где се изненада појавила србска чета на месту где је нико није очекивао, и где су се Бугари осећали потпуно безбедно. Ова србска победа у Дренову је до крајности заоштрила односе измађу Србије и Бугарске. Акцију у Дренову је испланирао и водио велешки војвода Василије Трбић, уз кога је био и војвода Јован Бабунски. Василије Трбић у својим мемоарима овако описује борбу у Дренову: ''У суботу пред Спасовдан 1907. године чета је била спремна. Тога дана после подне, старим средњовековним путем који води из Прилепа у Скопље, преко планине, чета је ишла у Лисац. У смирај сунца били смо на бачилу на Шипочану. Пошто смо ту вечерали, један од Влаха сточара, по имену Ђорђе, позове ме на страну и саопшти ми да је пре четири дана Стеван Вардарски, бугарски војвода, овуда прошао са још пет другова и да је отишао у село Дреново, где се сигурно и сада налази. Ово саопштење значило је да улазак у село Дреново повлачи борбу. О томе да у Дренову има бугарска чета те ноћи нисам говорио никоме, па ни самом Бабунском. Сутрадан, у недељу, пошли смо рано падинама Лисца. С десне стране имали смо арнутска села Горње и Доње Јаболчиште, лево од нас арнаутско село Дејковац, иза нас опасне Арнауте Гафуровце, испред нас село Дреново са бугарском четом, а близу до њега турско село Горње Врановце које је имало преко 500 кућа. На падинама Лисца задржали смо се до пред подне. Ту саопштим Бабунском да је Стеван Димитров у Дренову са још пет другова-колико је Власима било познато, а пошто и сеоска чета броји најмање 30 душа, то смо према себи имали сигурно 36 душа, а нас је било свга 40. И да није било опасности од многих турских и арнаутских села, турске војске и жандармерије, довољна је била и сама чета Стеванова са мештанима да брани и одбрани Дреново. Иако смо били свесни тога, нисмо ни помишљали да се враћамо назад. Наш циљ је био Вардар. И ишли смо на Дреново. Знајући из сталних борби које смо за последње две године водили са Бугарима да се увече села боље чувају, Бабунски и ја решисмо да Дреново нападнемо дању. Прво, ни Стевану ни сељацима не пада на памет да србске чете могу доћи у Дреново, јер је то онда представљало једну немогућност. Друго, кад нас буду приметили мислиће да смо Арнаути и да идемо из из Дејковца или у Врановце или у Јаболчиште, и тако ћемо ући у Дреново без борбе. Кад већ уђемо у село, свака нам је кућа заклон ( истина и непријатељ). Око подне почнемо силазити ка селу. У једном потоку ухватимо два сељака из Дренова који су ишли у планину да праве ћумур. После кратког комитског испитивања ови сељаци нам рекоше да се Стеван Димитров заиста налази у селу и рекоше нам чак и кућу у којој је био тог јутра, али су знали да ће се у току дана преместити у другу кућу, само не знају у коју. Ове сељаке поведосмо са собом. Кад смо дошли близу села, направисмо редослед, шест четника одвојимо од чете и упутимо их под командом Драгише Стојадиновића, ондашњег студента права. Имали су задатак да неприметно заузму један јак положај, једну стену на реци Тополци и да одатле мотре на путеве Јаболчишта-Дреново, Велес-Дреново и да пазе да Стеван не умакне из Дренова.

Nastavak

Јован Бабунски имао је задатак да са шест четника, потоком који је пролазио кроз село сиђе у Дреново и ухвати везу са Драгишом са западне стране села, а ја сам имао да са 28 другова обухватим село са истока, севера и југа. Чета Бабунског силазила је неопопажено кроз поток, а пре њега прешао је Драгиша са својим одељењем и неопажено заузео положај. Ја сам са својом четом наступао једним брисаним простором и сељаци су нас добро видели, али, пошто смо сви на себи имали арнаутско одело, мислили су да смо Арнаути и свако је похитао да сакрије своју пушку. Тако смо, без борбе, успели да опколимо цело село. Тек пред селом казао сам четницима да је у Дренову Стеван Димитров, и да кога год сељака ухвате питају где је Стеван. Тако је радио и Бабунски. Чим је патрола ушла у село, један његов четник, Драги, родом из Голупца из Србије, наиђе на неку децу у потоку и каже да је он Стеванов четник, али да се одвојио пре подне од Стевана и сада не може да погоди кућу, већ моли децу да га одведу у кућу. Деца му покажу једну кућу у близини, у којој је Стеван био, и Драги одједном избаци први метак на врата. И тако поче борба у селу Дренову. Чим је отпочело пуцање, одмах сам отрчао тамо где је пуцњава. Бугари су били у једној, сламом покривеној, кући и бранили се изнутра. Ту је било неколико кућа приљубљених једна уз другу. Наредим да се бацају бомбе у кућу. Али како су врата била затворена, и кроз мале отворе који су замењивали прозоре видим грлиће од бугарских манлихерки, изаберем двојицу најхрабријих и наредим да се попну на кућу и баце бомбе кроз оџак. Коста Катранџија, сеоски војвода из Теова (његову су породицу од 17 душа побили Бугари у Теову 1915. године, и нико жив од његове породице није остао), попео се на кров и бацио две бомбе кроз оџак. Једна се распрсла уз страшан тресак, а друга, која је прва бачена, није експлодирала. Бугари још бешње почеше одговарати пуцњавом из куће. Тада запалисмо куће. Бугари се од куће до куће, пребаце у кућу до самог потока, где је био Бабунски са шест четника. Бугари су ушли у подрум и поче борба између Бабунског и Бугара. Док су ови пуцали из подрума, а Бабунски није могао ништа озбиљно урадити јер су прозори на подруму били доста високи, цео ред кућа, па и она у којој су били Бугари, горео је страшном брзином, обавијајући густим димом цело село, нас нападаче и сељаке који нису смели да се појаве и не знајући да се овде бију србске чете са Бугарима, већ су још увек мислили да смо турска војска преобучена у арнаутско одело. Кровови кућа падали су са страшним треском, један за другим.Пушке умукоше...Последњи паде кров на кући у којој је био Стеван Димитров са својом четом. Ватра са густим димом избијала је из подрума у коме су до мало пре били бугарски четници и поред кише куршума просипали бујицу псовки и претњи. Сунце се увелико клонило западу. Само још снежни врх планине Солунице сијао је као у растопљеном злату у последњим зрацима мајског сунца. Јара од изгорелих кућа бивала је све слабија, и ја дођем до Бабунског да видим шта је. У том времену два моја четника запале једну нову кућу, покривену ћерамидом, која не беше споља још облепљена, али је била саграђена сва од камена. Изгрдио сам нимало бираним речима четнике који су без мог наређења запалили кућу и тиме направили непотребну штету неком сељаку. Бабунски ми рече да је Стеван са целом четом изгорео. И када су последње греде пале у подрум, он је кроз прозоре, иза којих није било никога, бацио још једну бомбу унутра и са својим четницима испалио у подрум више од 100 метака. Из подрума више нико није одговарао. Према томе дало се закључити да су браниоци изгинули. Борба је трајала више од пет часова. Ноћ је била на прагу и морали смо се повлачити. Знали смо да сваког тренутка турска војска може стићи, и, кад већ немамо губитака, не треба више чекати, већ да се повучемо. Издао сам наређење да се чета прикупи. Нова кућа која је била последња запаљена, горела је силном брзином и освтљавала почађале од дима, четнике и разбарушене, преплашене сељаке које су четници успели да похватају.

Nastavak

Чета је већ била спремна за полазак. Давао сам последња упутства сељацима како ће се изговарати пред турским властима, када онај исти Драги који беше дознао од деце у којој се кући Стеван налази, избаци један метак у нову кућу која је горела. На наше изненађење, из куће која беше у пламену зачу се плотун и бугарска псовка. Шта је било? За време док су гореле прве куће и док је густ дим обавијао ове, Бугари су побегли из куће која им је горела над главом и склонили се у нову кућу, направљену од камена и ћерамидом покривену, која је била сасвим близу. Ту су били потпуно безбедни и да нису на наш пуцањ одговорили плотуном, остали би незапажени и ми бисмо отишли у уверењу да су сви изгинули. Њихов плотун и псовка доказаше да сем неколико сељачких кућа које смо запалили ништа друго нисмо учинили, те отпочесмо борбу наново. Опколисмо кућу у којој бејаху Бугари и почесмо пуцати. Наш успех био је поново осигуран, али само зато што је већ била запаљена кућа у којој се Стеван склонио, а за ту паљевину био сам спреман да најстроже казним два моја четника. Ноћ се бејаше увелико спустила. Од ватре блистаху сва околна брда. Бугари се брањаху јуначки и очајно. А греде у пламену, једна за другом почеше падати на главе бранилаца. Видимо како на њима гори одело. Двојица од њих изађоше из куће на северна врата и предадоше се живи Бабунском. Двојица изађоше на јужна врата, да се предаду мени, али не стигоше. Једног уби сам Стеван Димитров из револвера, а другог убише моји четници. У том тренутку, у једном скоку, истрчаше Стеван и његов последњи друг из куће у двориште, у једну јаму у којој је прављено блато за кућу. Јама је била доста широка за њих обојицу и таман толико дубока да се из ње згодно бране. После неколико тренутака паде мртав Стеванов друг и остаде само још Стеван. Једним метком, мислим баш из моје брзометке, пресечен је живот и последњем борцу за Дреново. Тај последњи борац био је Стеван Димитров. Његову мртву главу узесмо са собом, поведосмо и два заробљеника, а једног нашег рањеника, Дончу, мога четника, родом из Ораов Дола велешког, натоварисмо на магаре...'' Одмах сутрадан одјекнула је чувена песма:
''Србска ми труба затруби
В това село Дреново
Спрем' те се спрем' те, четници,
Силна ће борба да буде''

Тако да смо имамали до скора и преживеле људе из тог времена који сведоче за тај устанак..

Џабе Српака пропаганда:bye:

Колега Сандански, уколико наставиш са причом о "српској пропаганди" на овој теми иста ће бити закључана а ти ћеш имати разлог да се жалиш на српску виртуелну агресију.

Колега Сандански, уколико наставиш са причом о "српској пропаганди" на овој теми иста ће бити закључана а ти ћеш имати разлог да се жалиш на српску виртуелну агресију.

Па овај горе каже четници подигли устанак?!
Шта је то него лупетање и пропаганда...

Друго ето оставио сам баш Српске новине које сведоче преживели тог времена..

Дакле извињавам се није Српска пропаганда него пропаганда појединаца на форуму.

Danas je najveci drzavni praznik u Makedoniji, dana kada su nasi preci pre 108 godina, diglu ustanak protiv osmaliskog ugnjetavanja.

Neka je nazdavlje junačkoj braći Makedoncima. Daće veliki Bog do vijeka.

Nikakvih srpskih četnika nije bilo prije 1941.godine i nikakva Stara Srbija nit je postojala nit postoji.

Neka je nazdavlje junačkoj braći Makedoncima. Daće veliki Bog do vijeka.

Nikakvih srpskih četnika nije bilo prije 1941.godine i nikakva Stara Srbija nit je postojala nit postoji.

Old_serbia_1.png

Jovan Babunski

Srpska mi truba zatrubi
U tovo selo Drenovo.
Spremte se spremte četnici,
Silna će borba da bude.

Oj napred ide pred četom
Jovan Babunski vojvoda,
Za njim ide pred četom
Vasil Veleški vojvoda.

Izvika Jovan Babunski:
Držte go selo ozdola,