1941-1944Борбе између Југословенске Војске у Отаџбини и Српског Добровољачког Корпуса

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
th_4a0c7b42-1.jpg


Сеча Река у долини,
четници је опколили,
Лаутнера погубили.
 
Ево шта о бици код Сеча Реке каже један од учесника капетан Ивко Јовановић:

''Двадесет трећег септембра 1943. године дошло је до сукоба четника Пожешког корпуса и Немаца и љотићеваца у села Сеча Река код Косјерића. Корпус је пронашао заставу Четвртог пешадијског пука "Стеван Немања" који је био стациониран у Ужицу, и ту заставу је командант корпуса намеравао да преда црногорској четничкој бригади (косјерићког среза), којом је командовао жандармеријски потпоручник Филип Ајдачић. Том приликом Немци су били обавештени, највероватније од њихових доушника комуниста где се налазимо, и кренули су са колоном правцем Ужице-Буар-Варда-Сеча Река, да би изненадили четнике на овој прослави. Добили смо обавештење са брда на брдо, тако да нас Немци нису изненадили. Мислили смо да моторизовано-оклопна колона иде за Ваљево, па је командант корпуса Милош Марковић наредио да их пропустимо, јер су били застали на Варди. Немци су извиђањем осетили наше јединице, а по обавештењу знали су да смо ту.
Дошло је до муњевитог судара наших јединица са класичним пешадијским наоружањем и добро наоружаних Немаца и љотићеваца. Ми смо имали и две противтенковске пушке које су овог пута добро одиграле улогу. У другом по реду оклопном возилу био је командант колоне Хенрик Лаутнер алијас Милош Војиновић, командант Десетог добровољачког одреда. Ово возило је било оштећено и Лаутнер рањен, али га је друго возило свукло под пут до зграда где су се Немци и љотићевци набили. Посада возила је била немачка а остале јединице су биле љотићевске. Док се борба водила, Немци су радијом обавестили о месту где се борба води, тако да су Немци упутили своју авијацију. Немци су се били збили у школу а ми смо се били приближили њима и опколили их. Када су Немци бацали ракету у нашем правцу да нас бомбардују, ми смо ракету бацали у њиховом правцу на брдо изнад њих које су Немци и бомбардовали. Од хуке бомбардовања један коњ се отргао са паше и јурио брдом и скренуо пажњу Немаца на себе па су га Немци убили. Борба се водила цео дан.
Од бомбардовања нисмо имали никаквих губитака, благодарећи коњу који је скренуо пажњу на брдо на коме се налазио и немачка авијација се устремила на тај простор на коме ми нисмо били. У сумрак и последња упоришта су била освојена. Лаутнер, као рањен био је смештен у једно оклопно возило испред зграда у центру села Сеча Река, а из зграда су штитили то возило знајући ко се у њему налази, а нису имали могућност да га изнесу јер се борба водила на блиском одстојању. Приликом ликвидације зграда у којима у се налазили Немци и љотићевци, један од војника је приметио да се у возилу налази неки човек. На позив да отвори возило изнутра, овај то није урадио. Један од наших војника, Вићентије Јешић, пиштољем марке "парабелум", завукао је у прозорчић са триплекс стаклом који се могао обртати, тражио да отвори врата и изађе напоље, што овај није учинио мада је вероватно знао да је борба завршена у нашу корист. Јешић је онда пуцао у њега, на шта су притрчали и други војници. Јешић му је онда скинуо фотоапарат "лајка" и торбу са архивом и документима. Тога момента нисмо знали ко је то лице, нити смо имали времена да видимо о коме се ради, јер је падао мрак. Немачке, бугарске и љотићевске трупе су се приближавале са свих страна да нас опколе. Ми смо се извукли из обруча, претходно запаливши сва возила која су била оштећена а и возило у коме се налазио Лаутнер, а да нисмо знали ко је у њему.
Мртве Немце сељаци су сакрили или негде закопали, а заробљене Немце и љотићевце смо поскидали и пустили у правцу Ужица. Они нису имали прилике да виде своје мртве другове које су сељаци однели. Када смо се извукли из обруча, тек тада смо, преко документације утврдили да је у борним колима запаљен био Лаутнер. Пре тога, Енглези који су се налазили у нашим штабовима, нудили су нам за живог Лаутнера осам транспорта оружја за награду, а четири ако га ликвидирамо, што због настале ситуације нису испунили. Једину услугу коју су нам учинили је да су у великом окршају између Ужица и Ваљева партизани уништили једну велику немачко-љотићевску моторизовану колону, иако их у то доба на том терену није било. У то време се у Западној Србији певала песма: "Сеча Река у долини, четници је опколили, Лаутнера погубили". Напомињем да су њихови губици у мртвима и рањенима били далеко већи од наших. У тој борби сам био рањен у десну ногу.''
 
Poslednja izmena:
th_4a0c7b42-1.jpg


Сеча Река у долини,
четници је опколили,
Лаутнера погубили.

Најслађе за Сечу Реку је то што је пао издајник великог српског јунака мајора Дангића Хенрих Лаутнер. Филипе хвала ти за Сечу Реку.
 
Ево шта пише о 'једноруком диву' његов пријатељ и саборац, бесмртни војвода таковски и носилац Карађорђеве звезде, Звонко Вучковић приликом откривања споменика Крсти Кљајићу :
''Драга браћо Равногорци,
Изузетна ми је част што ми се пружа могућност да Вас поздравим на гробу и вечне куће мог команданта Прве таковске бригаде и мог заменика у корпусу п. поручника Крсте Кљајића, који је пре равно 60 година овде сахрањен по мојој жељи и наредби.
Поздрављам Вас као следбенике Равногорског покрета и поштоваоце нашег великог Чиче - ђенерала Драже Михаиловића, слава му!
Такође поздрављам вас испред стотина хиљада изгинулих или стрељаних од фашиста и њихових слугерања љотићеваца, као и крвавих комуниста по Србији и Босанској голготи, који умираше С ВЕРОМ У БОГА ЗА КРАЉА И ОТАЦБИНУ, слава им!
На том месту где сте се сакупили да одате дужну пошту Крсти Кљајићу, ових дана маја 1941. године дошао је пуковник Дража Михаиловић који није признао капитулацију Југословенске Краљевске војске, развио барјак слободе и кроз борбу са непријатељима створен је Равногорски покрет, који је имао поред осталих идеја да обједини све странке осим комуниста и љотићеваца.
Крста Кљајић био је изузетно храбар комадант, а своју борбеност нарочито је истакао у борби за ослобођење Г. Милановца од Немаца, и као такав на више места је савлађивао и одбијао нападе ка Равној Гори српских изрода љотићеваца, па је у тим борбама изгубио руку. Љотићевци преко шпијуна, знајући куда се креће Крста Кљајић, наместе му заседу и тако га мучки убију, а неколико њих из његове пратње ране. То се десило у селу Горња Црнућа испод Рудника, 3-ћег јула 1943. године. Требало ми је два дана да га воловском запрегом дотерам на ово место и сахраним уз присуство народа, а чинодејствовање и опело за упокојење учини прота Страњаковић из Г. Милановца, кога комунисти стрељаше прве вечери своје крваве и злочиначке власти.
Читам вашу штампу а и лично ми људи преносе, како је Дража подигао Трећи српски устанак. То је велика грешка. Ми смо били само и једини наставак Краљевске Југословенске војске, која је продужила борбу против окупатора, после срамне капитулацје пред непријатељем. Такође није тачно да је Равногорски покрет политичка организација, а то се јасно види из Башке резолуције донешене на Светосавском конгресу у селу Ба, крајем јануара 1944. године. Чињенице историјске не могу се сада порицати.
И савет вам пружам УЈЕДИНИТЕ СЕ САМО У ЈЕДАН ПОКРЕТ, а не у више са погрешним тумачењем, јер ћете само као такви оставити лепу слику младим нараштајима, који треба да знају праву истину о нашем Чича Дражи и Равногорском покрету.
20. априла 2003.
Калифорнија,
Ваш,
Звонко Вучковић''

pročitaj šta je o Krsti pisao 46 u Kanadi u listu ,,Srborban,, u feljtonu ,,Dnevnik jednog ratnog zločinca,, pa ćeš uvideti ko je Zvonko Vučković a ko Krsta Kljajić
 
Ви Љоте кад год вас четници сатру вадите се, као пијане брадоње нас изненадиле.
Па кад вас пијане брадоње скоро увек сатру ко вашке шта би требало трезне брадоње да вам раде?

Ко пије ракију-у великим чашама


https://img227.imageshack.us/i/0652nnvojnicisdkrv7.jpg/
0652nnvojnicisdkrv7.jpg

Јел на слици Крста или љотићевци?
 
Ви Љоте кад год вас четници сатру вадите се, као пијане брадоње нас изненадиле.
Па кад вас пијане брадоње скоро увек сатру ко вашке шта би требало трезне брадоње да вам раде?

Ко пије ракију-у великим чашама


https://img227.imageshack.us/i/0652nnvojnicisdkrv7.jpg/
0652nnvojnicisdkrv7.jpg

Јел на слици Крста или љотићевци?

mališa,postao si isti Samardzić....
četnici satru? četnici ovo,vi ljote ono....e moji ravnogorci pa jel još živite u 1942?!
šta su vam donele te ,,silne,, pobede nad Dobrovoljcima? blago vama....al dobro uživajte danas i sećajte se na te ,,ponosne,, dane....

Za mene,su to vrlo teški i mučni dani,sukoba dve nacionalne opcije dok komunisti jačaju.....
 
mališa,postao si isti Samardzić....
četnici satru? četnici ovo,vi ljote ono....e moji ravnogorci pa jel još živite u 1942?!
šta su vam donele te ,,silne,, pobede nad Dobrovoljcima? blago vama....al dobro uživajte danas i sećajte se na te ,,ponosne,, dane....

Za mene,su to vrlo teški i mučni dani,sukoba dve nacionalne opcije dok komunisti jačaju.....

Nekoliko puta sam postavio pitanje onima koji propagiraju Ljotićevu stranu : da li su se Ljotićevi borili protiv okupatora naše domovine ili nisu ? Ako jesu onda je stvar jasna a ako nisu molim nek dokažu. Do tada nek prestanu da se kriju iza dobrobiti naroda jer smo iz istorije videli da se svaka budala krila iza tog slogana. Idemo redom, prvo nek se dokaže da su se borili protiv nemaca pa ćemo posle o filozofskim stanovištima dotične paravojne formacije
 
pročitaj šta je o Krsti pisao 46 u Kanadi u listu ,,Srborban,, u feljtonu ,,Dnevnik jednog ratnog zločinca,, pa ćeš uvideti ko je Zvonko Vučković a ko Krsta Kljajić

Је л' само знаш да кажеш ''Крста је незгодан када попије''?
Па да је био алкос, ваљда би стално био ''незгодан''?
 
Nekoliko puta sam postavio pitanje onima koji propagiraju Ljotićevu stranu : da li su se Ljotićevi borili protiv okupatora naše domovine ili nisu ? Ako jesu onda je stvar jasna a ako nisu molim nek dokažu. Do tada nek prestanu da se kriju iza dobrobiti naroda jer smo iz istorije videli da se svaka budala krila iza tog slogana. Idemo redom, prvo nek se dokaže da su se borili protiv nemaca pa ćemo posle o filozofskim stanovištima dotične paravojne formacije

Ne nisu se borili protiv okupatora,jer za to nije bilo u datom momentu potrebe.
Komunizam je bio mnogo veći neprijatelj od okupatora.
Đeneral Milan Nedić nije hteo da Nemci dođu,Nemci su došli ne svojom voljom niti voljom Đenerala Nedića već bezumljem pojedinih engleskih sluga.

A šta je ravnogorstvu ta silna borba donela? Pobedu? pa čestitam na pobedi Ravnogorci....
 
Ne nisu se borili protiv okupatora,jer za to nije bilo u datom momentu potrebe.
Vidim da za to nije bilo potrebe nikako. A podjedanko su za Srbe bili opasni i Nemci i komunisti. Žao mi je što to nisi u stanju da sagledaš.
pa čestitam na pobedi Ravnogorci....
Nisam primetio da ovde ima ravnogoraca. Stekao sam utisak da su svi koji ovde postuju daleko ispod 80 godina.
 
Vidim da za to nije bilo potrebe nikako. A podjedanko su za Srbe bili opasni i Nemci i komunisti. Žao mi je što to nisi u stanju da sagledaš.

Nisam primetio da ovde ima ravnogoraca. Stekao sam utisak da su svi koji ovde postuju daleko ispod 80 godina.

jel? A što ste sa komunistima sarađivali...i ceo rat patili zbog ,,brato-ubilačke,, borbe?
Nemci su bili i ostali manji neprijatelj od komunizma.

Kako nema,216 udruženja kafanskog karaktera,uvek spremni da se odazovu u borbu sa brljom i prasetinom svakog sunčanog maja...
 
Ви критикујете нас четнике што смо сарађивали са Енглезима који су нам довели комунисте, а ми вас немамо право да критикујемо што сте сарађивали са Немцима који су убацили комунисте у земљу и довели нам усташе?
Успут, нешто нисам приметио да сте се бунили што су Немци пре сваке операције против четника користили комунисте као псе трагаче. Такође, нисам приметио да сте жалили што сте нападали четнике у леђа док су се спремали за борбу против комуниста као у операцијама Рудник и Хајка, или у бици за Јужну Србију где је Бардак отишао из Топлице у Шумадију да гони четнике док они воде полицијске потере за комунистима. И нисам приметио да се жалите што је цела ваша посада у Друговцу штитила комунисте.
 
Kako nema,216 udruženja kafanskog karaktera,uvek spremni da se odazovu u borbu sa brljom i prasetinom svakog sunčanog maja...

Prosto je neverovanto koliko ste slični komunistima :D Pa zar ništa bolje niste mogli da smislite sem brlje, prasetine i gibanice.
 
Ево одговора професора Динчића са ким су се љотћевци заиста борили.

Борбе четника и Немаца од 17.априла до краја нов.1944
Регистрованих: 402 (већих и мањих), према мојој процени близу 500

Борбе комуниста и Немаца од 7.јула до 14.септембра 1944. (дакле до уласка Црвене Армије)
Регистрованих: 48, према мојој процени око 60.

Борбе комуниста и љотићеваца од 7.јула до 14.септембра 1944.
Самосталне борбе без помоћи Недићеваца и Четника К.П око 15 према мојој процени око 20

Борбе четника и Љотићеваца (са и без помоћи Немаца, Бугара и Недићеваца):
Регистрованих: 90, према мојој процени више од 100
 
Prosto je neverovanto koliko ste slični komunistima :D Pa zar ništa bolje niste mogli da smislite sem brlje, prasetine i gibanice.

ista bagra, kazem ja...samo su ovi toliko mizerni i nebitni da je i vreme provedeno na forumu dragoceno da bi se trosilo na njih...
 
Оно што никад ниједан четник не сме да опрости љотићевцима.

1. Хватање и стрељање четника и њихових присталица.
2. Издају мајора Дангића од стране Лаутнера.
3. Укидање жандармерије.
4. Коришћење комуниста као паса трагача у немачким операцијама против четника.
5. Нападање у леђа током припрема за нападе на комунисте(операције Рудник и Хајка, капетан Мијат Бардак који је уместо да гони комунисте у Топлици гонио четнике у Шумадији).
6. издаја 7360 четника и њихових присталица.
7. Хапшење недићеваца и официра лојалних четницима
8. Одбрану НДХ
9. Клептоманско присвајање четника из западних крајева као сопствене заслуге
10. убиство најбољег Дражиног официра, мајора Вучка Игњатовића, највећег антикомунисте
11.заштита комуниста у Друговцу
12. свирепо убиство капетана Лазаревића
13. вандалско пустошење манастира Љубостиње-колевке српске историје
14. вандалско пустошење манастира Горњак на Хомољу, хапшење калуђера и игумана, њихово пребијање мучење и предавање Немцима у логору на Бањици због сарадње са војводом Пилетићем
15. вандалско пустошење манастира Боговађе због сарадње братства са Нешком Недићем и војводом Калабићем. Хапшење братсва манастира, испоручивање свештеника Чедомира и Александра Вићентијевића Немцима и њихово стрељање
16. пребијање калуђера Љубостиње, Будимира Миљковића, предавање Немцима и стрељање због сарадње са капетаном Николом Гордићем
17. хапшење Јована Гордића, сина капетана Николе Гордића у манастиру Љубостиња, пребијање и предавање Немцима који су га стрељали касније
18. пребијање свештеника Саве Дрндаревића из Рупељева, паљење његове куће и предавање Немцима који су га стрељали испред куће и гурнули га у ватру да изгори

Ово је само део љотићевских прекршаја против четника због којих је уједињење четника и љотићеваца немогуће. Зато љотићевци баталите те приче, јер ћемо се до краја света и века гледати само кроз цев!
 
jel? A što ste sa komunistima sarađivali...i ceo rat patili zbog ,,brato-ubilačke,, borbe?
Nemci su bili i ostali manji neprijatelj od komunizma.

Kako nema,216 udruženja kafanskog karaktera,uvek spremni da se odazovu u borbu sa brljom i prasetinom svakog sunčanog maja...
Вас љотане стварно ничега није срамота.
 
Зато љотићевци баталите те приче, јер ћемо се до краја света и века гледати само кроз цев!

:eek:

Ti si bas neki napacen i napaljen mladic? Koji cetnici, koji ljoticevci, u kom veku ti zivis? Trk po neku zeMsku da ti skine mrak ili cete na kraju ostati samo ti i cev. :D
 
Е баш дивно, расправљају се четници и љотићевци и онда уђе комуниста и извали нешто да смори и једне и друге. Керенштинци ова тема није за вас, ово је за нас и љотане, да се испљујемо као људи.
 
Е баш дивно, расправљају се четници и љотићевци и онда уђе комуниста и извали нешто да смори и једне и друге.

Komunista :eek: Momak, tvoj intelektualni kapacitet direktno je srazmeran tvom ideoloskom vidokrugu. I jedan i drugi su uski k'o mediteranska ulica. Vi zaista zasluzujete jedni druge.


Керенштинци ова тема није за вас, ово је за нас и љотане, да се испљујемо као људи.

Kad mlad ne trosis energiju na sta treba, ne preostaje ti nista drugo osim ljoticevaca i komunista. :lol: Ah, da, i cevi :roll:
 
Poslednja izmena:
Добро господине интелектуалче пусти нас примитивце на челу са мном да се као људи исвађамо и не мешај се.
И пусти то на шта ја трошим снагу, моја брига.

a što bi se ti svađao sa nama ,,ljotićevcima,, ? :D

uzgred voleo bih da diskusija krene u sledećem pravcu...

1.Da li išta može i sme da opravda saradnju ravnogoraca sa komunistima?
2.Major Radoslav Đurić ? :hahaha:
3.Zašto Neško Nedić u jeku ,,bitke za Srbiju,, i saradnje SDK,JVuO napada Valjevo u kojem je bio III puk SDK? naravno dobio je po nosu....al mene zanima zašto je uopšte napao i tako oslabio i JVuO i SDK na tom sektoru?
4.Zašto se spočitava Dobrovoljcima saradnja sa Nemcima kad se ni četnici nisu libili iste?
 
1.Da li išta može i sme da opravda saradnju ravnogoraca sa komunistima?
Vidiš, četnicima je bilo teško da prelome kako treba da se bore sa svojim sunarodnicima. Komunisti su bili agresivni i veoma vešti pregovarači. U početku, zajednička borba protiv okupatora je bilo logično rešenje.
4.Zašto se spočitava Dobrovoljcima saradnja sa Nemcima kad se ni četnici nisu libili iste?
Postoji jedna velika razlika između saradnje i kolaboracije. Četnici su bili prisiljeni na saradnju dok su Dobrovoljci svojevoljno ulazili u kolaboraciju.
 
Vidiš, četnicima je bilo teško da prelome kako treba da se bore sa svojim sunarodnicima. Komunisti su bili agresivni i veoma vešti pregovarači. U početku, zajednička borba protiv okupatora je bilo logično rešenje.

Postoji jedna velika razlika između saradnje i kolaboracije. Četnici su bili prisiljeni na saradnju dok su Dobrovoljci svojevoljno ulazili u kolaboraciju.

zašto govoriš o četnicima? Pričamo o Ravnogorcima!
Komunisti su bili agresivni i vešti? ma nemoj...:hahaha: Poenta je da Ravnogorci nisu imali pojma šta je komunizam i svesno su postali grobar sopstvenog pokreta i naroda.
Akcija protiv okupatora pa onda prisiljeni na saradnju sa okupatorom?
Šta je Srpskom narodu ta akcija donela?
Šta je Srpskom narodu ta saradnja donela ?
 
Лепа и корисна расправа! Све честитке постављачу!
И опет су љотићевци појели за предјело равноогорце. Од равногораца до европејаца кратка је пречица. Не рачунам Дражу, Ђуришића, Ђујића и још неке честите патриоте.
 
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back
Top