haeul
Poznat
- Poruka
- 9.528
Када сам рекао да Србе нико није гурао у Југославију, првенствено сам имао на уму домаће чиниоце.Naveo sam kao primer, ali to i jeste bila zvanična politika Britanske imperije. Zajednička država Srba, Hrvata i Slovenaca nije bio jednostavno srpski predlog koji je dobio zeleno svetlo kod velikih svetskih sila, nego nešto što se od Srba očekivalo i oko čega je bio u izvesnoj meri vršen politički pritisak da se ta ideja učvrsti kao zvanična politika Kraljevine Srbije. Ko zna ko su sve samo bili lobisti koji su radili u Srbiji po zadatku...
Навео си као пример човека чије је ангажман на овом пољу био непожељан у очима британске владе. Ставови Вотсона у периоду током и после Првог светског рата нису били идентични ставовима британске владе.
Да, Британија је желела заједничку државу трију народа. Али Британски напори да се идеја заједничке државе учврсти као званична политика Краљевине Србије никако не би уродили плодом да је та идеја нама била потпуно страна. Спољни фактор је био значајан чинилац, али не можемо губити из вида и унутрашње процесе који су били од ништа мање пресудног значаја.
Дакле, српски део кривице за наш улазак у Југославију је, бојим се, највећи.
Poslednja izmena: