12 godina pre nego što dobiju demenciju ljudi osete ovaj simptom

Džudi S

Brišem spam
Moderator
Poruka
7.617
TEMA.jpg

Istraživanje je urađeno na 8.623 zdravih ljudi koji su praćeni dugi niz godina.

Naučnici kažu da oči mogu da otkriju mnogo o zdravlju našeg mozga. Ispostavlja se da problemi sa očima mogu biti jedan od najranijih znakova kognitivnog pada, tj. demencije.

Lošiji vid može da bude rani znak demencije

Nova studija o kojoj pišu na sajtu Science Alert pokazuje da gubitak vizuelne osetljivosti može da bude rani znak demencije čak 12 godina pre nego što se ova bolest dijagnostikuje.

Istraživanje je urađeno na 8.623 zdravih ljudi u Norfolku u Engleskoj koji su praćeni dugi niz godina. Do kraja studije 537 učesnika je razvilo demenciju, tako da su naučnici mogli da vide koji su faktori prethodili toj dijagnozi.

Teškoće s prepoznavanjem lica

Postoje i dokazi koji pokazuju da ljudi sa demencijom loše registruju lica novih ljudi. Drugim rečima, oni ne prate uobičajeni obrazac skeniranja lica osobe sa kojom razgovaraju.

Ceo tekst : https://nova.rs/magazin/zdravlje/simptom-demencije-koji-se-oseti-12-godina-unapred/

Foto: Pixabay.com

- Ova tema svakako nije vesela, ali mislim o njoj treba da se diskutuje -

Da li znate nekoga ko je bio dementan ili nekoga ko je dementan?

Koliko se menja psiha kod osoba koje su dementne?

Da li imate strah da ćete možda i vi postati dementni?

6-7 meseci pre nego što će umreti u 91 godini, moj deda je bio dementan. Njegova psiha se promenila. Bio je emotivan, veseo čovek, uvek spreman na šalu.
Kada je postao dementan, od nekada veselog čoveka, postao je tužan, zaboravan, skoro bespomoćan čovek.

Demencija psihički utiče na celu porodicu. Teško je gledati osobu koja vas ne poznaje.

Lično se mnogo plašim demencije. Imam ozbiljan razlog zbog koga se plašim.

Plašim se i za svoju užu porodicu...

Moj deda je zadnje 2 godine zivota ziveo uglavnom u nekom svom svetu pa je znao da mom ocu a njegovom sinu ponekad kaze:
- Petre, spremaj kola da me vozis!
- A gde tata?
-Danas je subota, veceras je korzo u Smederevu, svi moji drugari ce biti tamo. Vozi me, hocu da se vidim sa njima. (napomena: to je govorio u 92-oj godini zivota)

Moj otac je umro bez tragova demencije, ok, ziveo je 8-9 godina krace od njegovog oca i bio je poprilicno bistar do zadnjih dana.

6-7 meseci pre nego što će umreti u 91 godini, moj deda je bio dementan. Njegova psiha se promenila. Bio je emotivan, veseo čovek, uvek spreman na šalu.
Kada je postao dementan, od nekada veselog čoveka, postao je tužan, zaboravan, skoro bespomoćan čovek.

Demencija psihički utiče na celu porodicu. Teško je gledati osobu koja vas ne poznaje.

Ljudi ne treba da žive u strahu od budućnosti koja se nije još dogodila i pitanje je
da li će se dogoditi... Strahovima za budućnost totalno upropaste sadašnjost i
svaki svoj dan...

Moja majka je umrla od Alchajmera. Užasna , užasna bolest. Po meni možda i gora od kancera. Trenirajte mozak, šah, ukrštene reči, matematički problemi. Zanimljivo je da kod šahovskih velemajstora niko nikad nije dobio demenciju, bez obzira koliko dugo živeo.
ovo je moja mama čula negde da je dobro i eno već godinama ne može da zamisli život bez ukrštenica
ne znam koliko je tvrdnja proverena, ali ona bar tim verovanjem održava neki pozitivan stav

ovo je moja mama čula negde da je dobro i eno već godinama ne može da zamisli život bez ukrštenica
ne znam koliko je tvrdnja proverena, ali ona bar tim verovanjem održava neki pozitivan stav
Ne da je provereno, nego - pola sveta trenira vijuge na taj način... Veoma korisna zabava.
godinama sam rešavala ukrštene, onda sam se zaljubila u sudoku...

Sada igram igrice... kažu da je i to korisna zabava...
:super:

Pogledajte prilog 1711052

Naučnici kažu da oči mogu da otkriju mnogo o zdravlju našeg mozga. Ispostavlja se da problemi sa očima mogu biti jedan od najranijih znakova kognitivnog pada, tj. demencije.

Nova studija o kojoj pišu na sajtu Science Alert pokazuje da gubitak vizuelne osetljivosti može da bude rani znak demencije čak 12 godina pre nego što se ova bolest dijagnostikuje.

Istraživanje je urađeno na 8.623 zdravih ljudi u Norfolku u Engleskoj koji su praćeni dugi niz godina. Do kraja studije 537 učesnika je razvilo demenciju, tako da su naučnici mogli da vide koji su faktori prethodili toj dijagnozi.

Postoje i dokazi koji pokazuju da ljudi sa demencijom loše registruju lica novih ljudi. Drugim rečima, oni ne prate uobičajeni obrazac skeniranja lica osobe sa kojom razgovaraju.

Ceo tekst : https://nova.rs/magazin/zdravlje/simptom-demencije-koji-se-oseti-12-godina-unapred/

- ne znam...
- znamo da se totalno menja mental
- nemam strah... možda treba da strahuju ovi oko mene, hahahh

i ja igram igrice, ali ne zbog prevencije, nego iz čiste zabave
kad malo omatorim igraću samo mastermind i to će onda biti u preventivne svrhe
Ne igram ni ja zbog prevencije, nego iz zabave...
Meni mastermind ide na živce... nije po mom ukusu...
ima super igrica koje su i zanimljive i koriste... verujem dok ti "malo omatoriš"
da će biti super ultra giga mega dobrih igrica...
:heart:

Ne igram ni ja zbog prevencije, nego iz zabave...
Meni mastermind ide na živce... nije po mom ukusu...
ima super igrica koje su i zanimljive i koriste... verujem dok ti "malo omatoriš"
da će biti super ultra giga mega dobrih igrica...
:heart:
mastermind mislim da je dobar trening za vijuge
zapravo sve igrice koje zahtevaju malo više od proste mehanike i rutinskog kliktanja su verovatno okej
pade mi sad na pamet i mahjong
al nije tema o igricama, tako da neću više da pišem o tome

Ovo je malo bolna tema za mene. Demencija mi je ukrala 15 godina života. Jedan član moje porodice je bio dementan.
Bolna prije svega što se teško doživi emocionalni prekid između dementne osobe i članova porodice, naravno sa strane bolesnika. Sama briga o bolesniku je nešto što samo može da razumije onaj koji je imao takvu situaciju u užoj porodici. Sasvim sigurno mogu da tvrdim da takva situacija u kući ostavlja posljedice na sve ukućane.
Demencija može biti nasljedna, ali i izazvana traumom glave ili životom sa porocima (droga, alkohol, nikotin).
Ne plašim se da ću naslijediti, jer demencija moga člana porodice je izazvana teškom traumom glave (saobraćajna nesreća), ali nije pravilo, kao i za sve bolesti.
Još da kažem koji su bili prvi simptomi bolesti. Zaboravljanje, u smislu gdje je šta ostavila/o, strah da je se potkrada, lutanje bez cilja, zamjena imena, sjećanje detelja od prije xx godina, a zaboravljanje jučerašnjeg događaja. Osoba je u početku svjesna da se nešto čudno dešava, uplašena je i nesigurna. Nepovjerljiva. Oprezna.

mastermind mislim da je dobar trening za vijuge
zapravo sve igrice koje zahtevaju malo više od proste mehanike i rutinskog kliktanja su verovatno okej
pade mi sad na pamet i mahjong
al nije tema o igricama, tako da neću više da pišem o tome
Sve igrice koje uključuju mental, reflekse i uživanjciju su dobrodošle.

Ljudi ne treba da žive u strahu od budućnosti koja se nije još dogodila i pitanje je
da li će se dogoditi.

Dogodiće se, ali ne razmišljam stalno o tome. Živim u sadašnjosti, i ponekad razmišljam i o prošlosti, i o budućnosti.

I moja mama je čula. Povremeno rešava ukrštenice, ali više voli da igra igrice.

I to one logičke- Mahjong i slaže puzle.

Ja igram samo dve, tri igrice.

Moj rođak, psihijatar, mi je jednom rekao da je za porodicu najteže kada imaju
člana koji ima neku vrstu ludila...
I da je teže biti sa takvim bolesnikom u kući nego sa bolesnikom od kancera...
Ja to ne bih nazvala ludilom, suviše ružna riječ za to.
Sjetila sam se da sam jednom rekla neuropsihijatru da neke stvari namjerno radi da bi mene isprovocirala. Odgovorio mi je da to više nikada ne pomislim, a kamo li da kažem. To je bolest i treba sve prihvatiti, ma kako teško bilo nositi se s tim.

Pogledajte prilog 1711052

Znaci tu sam negde.Nosim naocare,poceo sam da zaboravljam neke stvari.I tako ponesto.

Back