1. maj, slavite ga ili ne?

тако су кретени из једне општине довели јапанску амбасаду да им покажу новоизграђени дом здравља који је требало опремити. и кукали јапанцима, молили за донацију, кажу немају пара.
онда одвели те исте јапанце у неку кафану на мангулице и вино, уз певаљку наравно. а јапанац пита, како за ово имате паре, а за дом здравља не.

шта славити?

Нисам рекао ништа супротно томе, али Први мај је као раднички празник посвећен обележавању, а не слављењу, а по потреби и манифестацијама и демонстрацијама тамо где се озбиљно крше радничка права. Свакако није намењен крканлуку, пићу и весељу, па тако неколико дана.
Код нас се као и у случају са придодавањем ствари које су везане за Божић - Новој години, у случају Првог маја се додају и они елементи који везани за Ђурђевдан. Сматрам да за тако нешто више нема никаквог разлога.
1. мај треба да буде државни празник, из већ наведених разлога.

Радничка права се данас озбиљно крше практично свуда у свету, али то заправо нема много везе с обележавањем 1. маја.

Као што и обичај крканлука јесте само пропратна појава свих тих празника, код неких.

Ја лично не славим 1. мај, никад и нисам, а страни су ми и сви ти "крканлуци". Но, то је проблем оних који крканлуче.

1. мај треба да буде државни празник, из већ наведених разлога.

Радничка права се данас озбиљно крше практично свуда у свету, али то заправо нема много везе с обележавањем 1. маја.

Као што и обичај крканлука јесте само пропратна појава свих тих празника, код неких.

Ја лично не славим 1. мај, никад и нисам, а страни су ми и сви ти "крканлуци". Но, то је проблем оних који крканлуче.

Итекако има везе, 1. мај је Међународни празник рада и тад треба да се обележи/прослави то што су чикашки радници успели да изборе за осмочасовно радно време, систем 8-8-8 и још радничких права. Е сад од чега зависи у којој земљи тај празник треба да се обележи а у којој прослави. Од положаја радника и права радника у појединачној земљи. У Србији се та права драстично крше, радници а поготово код приватника раде док не цркну, плате не примају месецима, раде за минималац, непријављени, незапосленост је велика и зато је лађење јајца на ливади у Србији за Међународни празник рада потпуно непримерено и несразмерно лошем положају радника у Србији.

РАДНИЦИ У СРБИЈИ НЕМАЈУ ШТА ДА СЛАВЕ!

Да смо нека развијена земља, радници у Србији би имали шта да славе 1. маја. Овако-немамо!

Praznik se obesmislio tokom SFRJ jer se od dana kada se obelezava stradanje radnika i borba za prava i uslove pretvorio u opsti krkanluk, valjda po logici da je u socijalizmu sve bajno i da nema razloga da se radnici bune. Naravno ovde se na "dobro" brzo naviknu i sada bi se bunili jedino ako im se uskrati pravo na krkanluk taj dan...plate i nezaposlenost ima za to drugih dana...

sutra nam je praznik. ko nekada

dal je bilo bolje kad je bio mir i red, nije bilo tajkuna, mafije, demokrata. postojale nase banke i nasa preduzeca i fabrike, zemlju obradjivali iskljucivo nasi ljudi

nikad nise juge, nikad vise socijalizma.

Back