Biblioteka

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Ja sam čitala:
1. Sitničarnicu...,
2. Na Drini ćuprija,
10.Slepilo,
12.Tajni zapis,
14. Zamak u Pirinejima,
16. Devojka sa bisernom minđušom,
19.Proces,
58. Otelo,
59. Tragom mrtve princeze,
63. Stranac,
65. ULjKIPLj,
a imam a nisam pročitala:
5. Udati se za Mocarta,
15. Muzika i tišina,
23. Muzej nevinosti,
61.Kraljica zabave,
69. Tunel,
71.Don Rigobertove beležnice.

Možda sam čitala još nešto, ali ne razumem baš sve.:)

@nightmare
Bas si lepo rekla da je to jos jedan cilj u zivotu, ja sam ga isto tako shvatila :)
Posebno sto je potrebna i priprema, organizovati za svaki kontinent plan puta, koje knjige dolaze u obzir za odredjene zemlje pa onda videti sta ima u biblioteci, ili sta mogu da kupim i td.
Bitno je u kojoj je zemlji radnja knjige, a ne odakle je pisac, valjda su zato Andrica predlozili za vise zemalja. Isto kao i neke druge autore.

@lamar
Ja tamo sve stavljala naslove na engleskom, da i drugi ucesnici razumeju, mozda daobiju ideju za neku knjigu/zemlju. Tako sam i ja kupila predloge sa tudjih lista :)

@Radda
Dosta toga si citala sa moje liste :)
Od ovoga sto nisi meni su divne 'Muzej nevinosti' i 'Muzika i tisina'. Ova druga mi je omiljena istorijska knjiga, napisana jednim posebnim stilom, ujedno je i lagan i kvalitetan. Likovi su odlicno razradjeni, a to mi je bas bitno u knjigama.

@Esterita
Morala sam da se prisetim sta sam citala za Izrael :)
Ja joj dala keca, izgleda da mi se nije svidela, vec sam zaboravila i o cemu se radi :rumenko:

@Esterita
Morala sam da se prisetim sta sam citala za Izrael :)
Ja joj dala keca, izgleda da mi se nije svidela, vec sam zaboravila i o cemu se radi :rumenko:

o ljubavi, bre...u Izraelu
voljeli se i rastali, eto o čemu se radi
ona za njim malo više trčala, al' kad je on rekao NE...
čitala sam i ja još ponešto sa tvog spiska,al mi ova upala u oči zbog naslova

Hahaha
Ja se samo secam da sam je citala na letovanju prosle godine, i da sam se mucila sa njom na plazi, jedva cekala da je zavrsim i da se bacim na neke Markesove price. Nikakvu mi poentu nije imala, e sad mozda je do mene, ta mogucnost uvek postoji :)

Mediterani - Igor Marojević

Marojević je u svojoj dosad najboljoj knjizi ostvario nekoliko izuzetnih priča....

Slažem se sa ovim,njih sam i pročitala,a ove ostale neću...
nein7.gif
...Trenutno mi ne odgovaruju,možda ih jednom i završim....

Inace, ja se mesecima zanimam jednim 'izazovom', tj. 'challenge'-om sa sajta Goodreads (ima li nekoga od vas tamo?). Naziv je 'Around the world in 80 books' i poenta je da se procita 80 knjiga cija je radnja smestena u 80 razlicitih drzava (ali tako da su zastupljeni svi kontinenti). Nije bitno odakle je pisac.
Teza varijanta je da se iz zemlje u zemlju prelazi samo ako se one medjusobno granice ili su povezane morem, dakle ne moze npr. iz Srbije u Francusku. Ja sam, naravno, izabrala ovu tezu opciju.
Sad sam na 78. knjizi, uskoro zavrsavam svoj krug :)
Citala sam svasta, od bestelera, preko klasika i nobelovaca.
Ako nekoga zanima, mogu vam ostaviti link i za izazov a i za moju temu tamo.

Kakva super ideja! Odoh da pogledam link.

Ja ponovo čitam Rimljanku, da vidim kakav će utisak ostaviti više od 10 godina kasnije. Samo mi ide na živce ovaj toalet papir na kome je štampana (Novosti u saradnji s Megatrendom?). Mogli su ovi sa Megatrenda bar da se isprse za pristojan papir koji se ne providi toliko.

@VanZandt
Upravo tako, pisac moze da bude i iz Srbije, na primer, ali ako je radnja knjige smestena u Tunisu onda je racunas za Tunis.
Kosovo je na mom spisku kao pokrajina (zato sam direktno iz Rumunije usla u Kosovo, da ga smatram drzavom ne bih mogla tako jer se ne granice), kao sto sam citala i ULjKiPLj za ostrvo Guernsey, koje takodje nije drzava.
Dozvoljeno je i to, zato sto je zaista tesko naci 80 knjiga. Mozda ne izgleda tako ali ako krenete da se zanimate ovim videcete da za neke zemlje nema nista napisano, a za neke ima ali malo toga i nije prevedeno kod nas.

@Ester
Hvala za preporuku, sad cu da guglam :)

@Elefteria
Ovo je zvanicni link za grupu http://www.goodreads.com/group/show/52937.Around_the_World_in_80_Books
Jao, i ja sam prosle nedelje citala ponovo Sliku Dorijana Greja, bas to isto izdanje iz Zlatnih Evropljana, i papir je kriminalan haha

Ovo je link ponudjen na tom (americkom) sajtu:

http://www.worldatlas.com/nations.htm

A lista nezavisnih drzava na istom linku ne ukljucuje Kosovo (iako ga Amerikanci priznaju).

Zato ne razumem zasto si TI ukljucila Kosovo na listu? Pogotovo na sajtu gde ce vecina da ga smatra za drzavu (mnogo oni znaju za nase provincije)

Evo i sta kaze:

"
How Many Countries?
Now that is a question that's somewhat difficult to answer, as there is no one right answer. Many sources offer different answers, and depending on the source, there are 189, 191, 192, 193, 194, 195 or 196 independent countries in the world today.

NOTE: On Saturday, July 9, 2011, southern Sudan declared itself the independent country of South Sudan. This is the culmination of a six-year process that ended a long, brutal civil war that caused the deaths of millions. This is a current event, and information and details could possible change over the coming weeks and months.

As of May 1, 2008, the United Nations has 192 official members (including Montenegro and Serbia - the two newest nations). That number does not include the Vatican, and it doesn't (yet) include Kosovo (disclaimer).

Most of the current World Almanacs use 193 countries, which is probably the best answer, but what about Kosovo? (disclaimer) Palestine? Greenland? Western Sahara? Or now, South Sudan?

The US State Department recognizes 194 independent countries around the world, but that list of countries reflects the political agenda of the United States of America. As an example, it includes Kosovo, but does not include Taiwan, as China claims that Taiwan (the ROC) is simply a province of China.

Regarding England, Scotland and Wales, though all are widely considered individual countries, they are all still a part of the United Kingdom (UK), a recognized European country by the United Nations, United States, and others, and therefore included within the United Kingdom on our country list below.

A note regarding Greenland: It voted in favor of increased self-rule in November 2008 and acquired complete responsibility for internal affairs in June 2009. Denmark, however, continues to exercise control of Greenland's foreign affairs, security, and financial policy in consultation with Greenland's Home Rule Government.

In that regard, Greenland is still a part of Denmark, and not recognized as an official independent country. In fact, it's a constituent country; a country that is part of another entity, such as a sovereign state. In this case, the country of Denmark.

The political world is constantly changing and our list of independent nations is shown below. Note that we don't say that our list is the ONLY answer, just that it's our answer.
"

Vec sam ti objasnila zasto...Imala sam knjigu na svojoj polici i htela sam da je procitam, a bitna mi je svaka knjiga jer je tesko doci do cifre od 80.
Za Srbiju kao drzavu sam vec citala pre toga, pa nisam mogla knjigu tako da racunam.

@Kanela
Ooo, kakva super ideja, jos jednom!!! Kako si mi dala dobru zabavu :zag:
Sada cu ja ceo tvoj spisak da prevedem, i onda cu ono sto si ocenila vecom ocenom da shvatim kao preporuku.
I da ubacim na moj spisak preporuka za citanje :D

Onda cu da usvojim tvoj plan putovanja (videcu da li cu praviti neke izmene, ali za sada ne mislim), i za svaku zemlju cu imati po jednu knjigu kao sto si ti. Samo sto cu ja sve one zemlje o kojima sam procitala barem jednu knjigu preskociti (samo cu ih ubaciti na SVOJU listu), i samo cu popuniti rupe kod onih zemalja gde nista nisam procitala.
Nece to ici tako brzo jer ne mislim da citam samo po tom planu, ali posto cu ja to i onako samo interno za sebe da radim, nije ni vazno.

Ali mi se mnooooogo dopada ideja :zskace:

Joj, kako mi je drago kad nam se prikljuce ovako zanimljivi clanovi :zaljubljena:

@Lamar
Bas mi je drago da ti se ideja toliko svidela :) Ja sam ukljucila vec tri osobe ranije, i svi su odusevljeni :)
I ja sam citala polako, nekada sam pravila pauze i citala nesto sto nisam mogla da stavim na spisak, ali mi je bilo bitno samo da uzivam u citanju a ne i da zavrsim sto pre. Eto, jos nisam zavrsila, a pocela sam u novembru 2009.

@VanZandt
Ti ne mozes da znas da li ja podrzavam Kosovo kao drzavu, molim te da ne donosis takve zakljucke o osobama koje ne poznajes.
Za ljude koji hoce da razumeju, ja sam dala sasvim jasno obrazlozenje. Za one koji traze razlog da druge odmah ocene i osude, to je vec druga prica...
Goodreads je sajt za ljubitelje knjiga i knjizevnosti, cisto sumnjam da ikoga tamo zanima bilo ciji politicki stav. A i ja svoje stavove nemam nameru da isticem na svakom sajtu i po svaku cenu.
I ovde sam takodje dosla da bih pricala o knjigama, mozda o jos nekim sitnicama, ali o politici ne.

Lamar ti već počela putovanje? Super.
Ja se priključila Čitalačkom kutku (kod Rajke moderatorke), pa sad čitam Buku i bes za lektiru. Dosta mi jedna akcija tog tipa. Ali ovo izgleda zanimljivo, čisto imaš neku ideju kad odeš u biblioteku šta da tražiš.
E, sad sam se setila, u Bugarskoj se dešava deo Baba jaga je snijela jaje. Ne znam jesi ti to čitala i jel se računa kad je neki deo romana.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back