Reefer
Sto se tice makrobiotike dovoljno je uzimati povrce koje sadrzi prirodni inzulin [ne treba neka rigorozna dijeta], poznato je da ono isto ima prirodnog insulina.Znaci iz ishrane izbaciti gazirana pica , alkohol, salame kobasice[kobasicarske proizvode , pastete, grickalice i svinjske proizvode. meso teletina , govedina , riba jesti.
Ali dnevno bar jednom povrce s prirodnim insulinom, ali nikako jednolicno vise , znaci po dve tri vrste zajedno u obliku supa tj kuhano jelo.
Pod prirodnim insulinom podrazumevam odredjenu vrstu namirnica koje imaju u svom sastavu insulin koje se unose u organizam a tako i u ljekovitom bilju.
Ako se pravilno koristi sam si rekao da si snizio za 40 posto unos humanog insulina. Jer prirodan insulin izbacuje humani inzulin, postepeno se smanjuje unos insulina , ako se smanjuje unos humanog inzulina mislim na pozitivna desavanja kod pankreasa [b celija] . To se da primetiti po samom organizmu vraca se snaga , energija.
Ako nemas oscilacija secera,ako nemas nedaj Boze predkoma, koma , a reci jos jesi radio c peptid iako se oko toga vrtimo posto imas dijabetes 1,NE MORA znaciti da nemas bar deset posto insulinskih rezervi u pankreasu,
Fito, opet ti o "prirodnom" insulinu. Da li smatraš da to čega ima u biljakam, i snižava nivo glikemije, ujedno vrši oporavak pankerasa? Mogu da razumem to kod tipa 2, gde pankreas jeste oboleli organ, ali kod tipa 1 on nije oboleo. Tu je pankreas zdrav u početku, ali ga autoimuni sistem uništava, tj. ćelije koje luče insulin.
Snizio sam potrebu za insulinom zbog restriktivne dijete kojom sam unosio određene tipove ugljenih hidrata i samnjio unos masti i proteina, koje se ne računaju u tabelama za potrebnu količinu insulina, ali koje nakon nekog vremena počinju da podižu nivo glikemije. Takođe sam koristio i deo originalnih proizvoda poput umeboši paste, tamari soja sosa, gomasio, banča čaja. Alkohol skoro da ne pijem, osim crnog vina u manjim količinama. Koristio sam isključivo integralni pirinač kratkog zrna, azuki pasulj, određene vrste morske ribe... to je uticalo na manje glikemije, samim tim i na potrebnu količinu insulina. Kad sam prestao da se tako hranim i kad sam se vratio na uobičajenu ishranu, povećala se i potrošnja insulina. Inače je ishrana u našoj kući prilično dijetalna, uz podrazumevani post sredom i petkom, kao i danima glavnih postova.
Oscilacije šećera se kod tipa 1 dešavaju usled lošeg ragulisanja odnosa hrana/insulin. Bitinij uticaj imaju virusi i druga "vanredna" stanaj organizma, tada skaču glikemije i treba povećati doze. Naravno da ti lekari to neće uvažiti i ostavljen si sam sebi da se boriš oko doza insulina koju su kod nas obično "knap". Pretkome i slična stanja nikad nisam imao, niti osetio. Izueztno dobro podnosim hipoglikemije. Uglavnom reagujem tek na prilično niske, ispod 3. Zam da mi se jednom desilo da je aparat kao merenje napisao "LO" a meni nije bilo ništa posebno drugačije od uobičajene hipoglikemije. Tu je bitno opet imati čvrstu olju i samokontrolu, jer tada čovek može da pojede tonu hrane. To je i najčešća greška, jer posle toga sledi visoka glikemija. Dovoljno je popiti pola čaše soka, ili uzeti kašičicu meda. Ništa više.
Teško da nakon 20 i nešto godina autodetrukcije pankreasa išta postoji... naročito što su merenja na početku bolesti pokazala da nema rezervi.
Kod tipa 1 se ne leči pankreas, već treba naći rešenje za zaustavljanje autoimunog procesa.