Dijabetes (Shecerna Bolest)

Reefer

Interesuje me koliko sada dnevno inzulina uzimas ukupnu kolicinu,da li imas oscilacije secera velike [mislim visok ili nizak visok, ]
Ono sto si govorio o makrobiotici to je pozitivno u ishrani , ali nema dovoljno tog prirodnog insulina.Ako si samo sa hranom smanjio toliku kolicinu uzimanja insulina,to je vise nego odlicno, nesta se pozitivno desava kod pankreasa
Jer mislis da tvoj pankreas nema moc regeneracije, logicki znaci ima , a prirodni insulin jaci je kod biljaka nego nego kad se uzima kroz makrobioticku ishranu.

Uzimam otprilike po onoj meri, gore napisanoj - imam negde oko 90 kg (na visinu od 1,89) i tu se negde krećem, oko 90 jedinica ukupno. Ne, nemam oscilacija, ali one se kod tipa 1 sprečavaju redovnim merenjem i uzimanjem insulina.
Makrobiotikom sam samo unosio drugačije ugljene hidrate, meso sam sveo na minimum, mlečne proizvode sasvim izbacio, kao i voće. Povrće i riba su bili osnovna ishrana.
Zaista ne znam mogu li se regeneristai uništene ćelije pankreasa, ali ako i mogu, ostao je glavni problem - autoimuni proces.
Šta podrazumevaš pod prirodnim insulinom?

Kako da ja dođem do prirodnog insulina kad ga moj pankreas ne proizvodi? Ukoliko i krene nelim čudom da se oporavlja, šta kad se ponovo pokrene autoimuni proces? Tu je suština kod tipa 1, zaustaviti autodestrukciju zdravog pankreasa.
Ma ne moze nikako, samo prica bez veze. Puno govori i to sto nema odgovora ni na jedno konkretno pitanje, jednostavno troluje i to ti je. Ali valjda ce jednom prestati, svi se nadamo!

Odlicno si rekapitulirao svoj tok Diabetes-a. Tako se radi ovde na ovoj temi, to sigurno koristi. Ne bih se slozio sa tobom samo u tome da endokrinolozi ne znaju nista. Mislim da znaju ali, kao sto si u nastavku rekao, vecina njih je nezainteresovana da se posveti pojedinacnom pacijentu. Znajuci kakva je guzva u Kliniskom Centru (Beograd) i ko sve ne dolazi - nije ni cudo, veruj mi. I sam se pitam po nekada dok tamo cekam, kako vecinu njih nije sramota da tako neinformisani o sebi i svom stanju dolaze i pricaju svakojako gluposti. Mogu samo da zamislim kako je lekarima kad imaju pacijenta koji misli da ce neka tableta da resi problem Dijabetes-a a da oni sami ni prstom ne mrdnu u vezi toga! :)

Inace, ja sam Tip 2, sto je ocigledno, i imao sam srece sa lekarkom koju do koje sam preko veze dosao tako da se posvetila meni licno i tako sam lakse razumeo o cemu se radi i naucio kako da se postavim sto je sve rezultiralo prestankom uzimanja Insulina. Naravno da nije trajno, postoji mogucnost da ponovo uzimam Insulin ali sam ja ok po tom pitanju jer svatam detaljno o cemu se radi, za razliku od mnogih koji su u fazonu da je tragicno ako su na Insulinu... I tako... :)

Nadam se da si inicirao i druge koji su Tip 2 da se jave. Samo neka se jave, bez obzira na ove ndrilekare, kad se ignorisu sami ce da nestanu!

Pozdrav!

Reefer
Uzimam otprilike po onoj meri, gore napisanoj - imam negde oko 90 kg (na visinu od 1,89) i tu se negde krećem, oko 90 jedinica ukupno. Ne, nemam oscilacija, ali one se kod tipa 1 sprečavaju redovnim merenjem i uzimanjem insulina.
Makrobiotikom sam samo unosio drugačije ugljene hidrate, meso sam sveo na minimum, mlečne proizvode sasvim izbacio, kao i voće. Povrće i riba su bili osnovna ishrana.
Zaista ne znam mogu li se regeneristai uništene ćelije pankreasa, ali ako i mogu, ostao je glavni problem - autoimuni proces.
Šta podrazumevaš pod prirodnim insulinom?

Sto se tice makrobiotike dovoljno je uzimati povrce koje sadrzi prirodni inzulin [ne treba neka rigorozna dijeta], poznato je da ono isto ima prirodnog insulina.Znaci iz ishrane izbaciti gazirana pica , alkohol, salame kobasice[kobasicarske proizvode , pastete, grickalice i svinjske proizvode. meso teletina , govedina , riba jesti.
Ali dnevno bar jednom povrce s prirodnim insulinom, ali nikako jednolicno vise , znaci po dve tri vrste zajedno u obliku supa tj kuhano jelo.

Pod prirodnim insulinom podrazumevam odredjenu vrstu namirnica koje imaju u svom sastavu insulin koje se unose u organizam a tako i u ljekovitom bilju.
Ako se pravilno koristi sam si rekao da si snizio za 40 posto unos humanog insulina. Jer prirodan insulin izbacuje humani inzulin, postepeno se smanjuje unos insulina , ako se smanjuje unos humanog inzulina mislim na pozitivna desavanja kod pankreasa [b celija] . To se da primetiti po samom organizmu vraca se snaga , energija.
Ako nemas oscilacija secera,ako nemas nedaj Boze predkoma, koma , a reci jos jesi radio c peptid iako se oko toga vrtimo posto imas dijabetes 1,NE MORA znaciti da nemas bar deset posto insulinskih rezervi u pankreasu,

Reefer

Sto se tice makrobiotike dovoljno je uzimati povrce koje sadrzi prirodni inzulin [ne treba neka rigorozna dijeta], poznato je da ono isto ima prirodnog insulina.Znaci iz ishrane izbaciti gazirana pica , alkohol, salame kobasice[kobasicarske proizvode , pastete, grickalice i svinjske proizvode. meso teletina , govedina , riba jesti.
Ali dnevno bar jednom povrce s prirodnim insulinom, ali nikako jednolicno vise , znaci po dve tri vrste zajedno u obliku supa tj kuhano jelo.

Pod prirodnim insulinom podrazumevam odredjenu vrstu namirnica koje imaju u svom sastavu insulin koje se unose u organizam a tako i u ljekovitom bilju.
Ako se pravilno koristi sam si rekao da si snizio za 40 posto unos humanog insulina. Jer prirodan insulin izbacuje humani inzulin, postepeno se smanjuje unos insulina , ako se smanjuje unos humanog inzulina mislim na pozitivna desavanja kod pankreasa [b celija] . To se da primetiti po samom organizmu vraca se snaga , energija.
Ako nemas oscilacija secera,ako nemas nedaj Boze predkoma, koma , a reci jos jesi radio c peptid iako se oko toga vrtimo posto imas dijabetes 1,NE MORA znaciti da nemas bar deset posto insulinskih rezervi u pankreasu,

Fito, opet ti o "prirodnom" insulinu. Da li smatraš da to čega ima u biljakam, i snižava nivo glikemije, ujedno vrši oporavak pankerasa? Mogu da razumem to kod tipa 2, gde pankreas jeste oboleli organ, ali kod tipa 1 on nije oboleo. Tu je pankreas zdrav u početku, ali ga autoimuni sistem uništava, tj. ćelije koje luče insulin.
Snizio sam potrebu za insulinom zbog restriktivne dijete kojom sam unosio određene tipove ugljenih hidrata i samnjio unos masti i proteina, koje se ne računaju u tabelama za potrebnu količinu insulina, ali koje nakon nekog vremena počinju da podižu nivo glikemije. Takođe sam koristio i deo originalnih proizvoda poput umeboši paste, tamari soja sosa, gomasio, banča čaja. Alkohol skoro da ne pijem, osim crnog vina u manjim količinama. Koristio sam isključivo integralni pirinač kratkog zrna, azuki pasulj, određene vrste morske ribe... to je uticalo na manje glikemije, samim tim i na potrebnu količinu insulina. Kad sam prestao da se tako hranim i kad sam se vratio na uobičajenu ishranu, povećala se i potrošnja insulina. Inače je ishrana u našoj kući prilično dijetalna, uz podrazumevani post sredom i petkom, kao i danima glavnih postova.
Oscilacije šećera se kod tipa 1 dešavaju usled lošeg ragulisanja odnosa hrana/insulin. Bitinij uticaj imaju virusi i druga "vanredna" stanaj organizma, tada skaču glikemije i treba povećati doze. Naravno da ti lekari to neće uvažiti i ostavljen si sam sebi da se boriš oko doza insulina koju su kod nas obično "knap". Pretkome i slična stanja nikad nisam imao, niti osetio. Izueztno dobro podnosim hipoglikemije. Uglavnom reagujem tek na prilično niske, ispod 3. Zam da mi se jednom desilo da je aparat kao merenje napisao "LO" a meni nije bilo ništa posebno drugačije od uobičajene hipoglikemije. Tu je bitno opet imati čvrstu olju i samokontrolu, jer tada čovek može da pojede tonu hrane. To je i najčešća greška, jer posle toga sledi visoka glikemija. Dovoljno je popiti pola čaše soka, ili uzeti kašičicu meda. Ništa više.
Teško da nakon 20 i nešto godina autodetrukcije pankreasa išta postoji... naročito što su merenja na početku bolesti pokazala da nema rezervi.
Kod tipa 1 se ne leči pankreas, već treba naći rešenje za zaustavljanje autoimunog procesa.

Poslednja izmena:
Tebi treba odgovor nekog endokrinologa. Nisam primetio da ih ima na ovoj temi.
Samo da znaš da se na zapadu pacijenti sve više i češće prabacuju na insulin jer je daleko kvalitetnija takva terapija od bilo kakavih tableta.
Da li si gledala na netu šta se nudi u kineskoj tradicionalnoj medicini (ali spakovano u pomoćna srtedstva, sa odobrenjem neke zapadne ili SAD instucije, recimo FDA - Food and Drug Administration) za one koji imaju problem sa insulinskom rezistencijom? Ne one za lečenje obolelog pankreasa, već baš za taj oblik gde pankreas luči insulin.

Reefer

Fito, opet ti o "prirodnom" insulinu. Da li smatraš da to čega ima u biljakam, i snižava nivo glikemije, ujedno vrši oporavak pankerasa? Mogu da razumem to kod tipa 2, gde pankreas jeste oboleli organ, ali kod tipa 1 on nije oboleo. Tu je pankreas zdrav u početku, ali ga autoimuni sistem uništava, tj. ćelije koje luče insulin.

Da ja opet o prirodnom inzulinu . Objasni mi ovo ; Rec je o dijabetesu 1
Ako postoji proizvod koji kontrolise leci kod osobe predkome , imao je komna stanja nema vise , niske hipoglikemije, visoke hiperglikemije i velike oscilacije secera.
Zasto to vise nema, Sta se to desilo u pankreasucelije. Da li je to zaustavljanje kao sto kazes autoimunog procesa.
Ja smatram da se vrsi oporavak pankreasa, da se zaustavlja autodetrukcija celija pankreasa.Ne sastoji se pankreas od jedne celije koje luce insulin.[ili ljudski organizam]. Ako postoji i jedna celija koja luci insulin mislim da se moze postepeno vrsiti regeneracija i zaustavljanje autoimunog procesa

Zasto recimo osobi koja ima dijabetes 2 postepeno prelazi na insulin humani, ili skine se jedno vreme s insulina ali koristi oralne lekove. dolazi do postepenog unistenja b celija[ne kazem kod svih] .A osoba se leci i koristi terapije gde je tu problem.Problem je u lecenju i ne zaustavljanju unistenja b celija.Sve vece i vece kolicine lekova ili insulina a bolest napreduje .[i stvaraju se posledice dijabetesa]

Ovo sto si napisao o ishrani slazem se s tobom[da ne duzim o hrani ]
Ima je kod nas koja ima prirodni insulin, ja nju smatram kao pomocno sredstvo a ono sto se nalazi u biljkama glavno . I ne treba toliko dug period kao sto si naveo da bi se videlo delovanja na organizam, rezultati, efekat. Period je u tridesetak dana , tacno se sve vidi od kontrole krvi, smanjenja insulina humanog , vracanje snage , energije ako ima toga onda je to vrlo pozitivno

Imao sam povredu koja je prouzrokovala odstranjivanje dela pankreasa,preciznije repa pankreasa,nakon cega sam uradio OGT test(opterecenje pankreasa glukozom) koji je pokazao da mi pankreas radi oslabljeno.Doktor mi je saopstio da je izvesno da cu pre ili kasnije dobiti dijabetes,a da sam mogu koliko toliko da uticem na odlaganje toga.To se odnosi na rezim ishrane i fizicku aktivnost.Postoji li neka hrana koja ne luci insulin?Kad je najbolje da upraznjavam fizicku aktivnost?Svaki savet mi je dobrodosao s'obzirom da sam apsolutno neupucen u sve ovo.Unapred hvala.

Hrana bogata proteinima ( belo meso , morska riba, pastrmka), voće koje nije jako slatkom u umerenim količinama , sve vrste povrća, jogurt, kefir, kiselo mleko, hleb od integralnog brašna, proja, pa čak i kuvana jaja. To je hrana koja ne izaziva lučenje insulina. Fizička aktivnost treba da bude umerena i česta, recimo šetnja od sat vremena uvek kad okolnosti dopuštaju.

Poslednja izmena:
Imao sam povredu koja je prouzrokovala odstranjivanje dela pankreasa,preciznije repa pankreasa,nakon cega sam uradio OGT test(opterecenje pankreasa glukozom) koji je pokazao da mi pankreas radi oslabljeno.Doktor mi je saopstio da je izvesno da cu pre ili kasnije dobiti dijabetes,a da sam mogu koliko toliko da uticem na odlaganje toga.To se odnosi na rezim ishrane i fizicku aktivnost.Postoji li neka hrana koja ne luci insulin?Kad je najbolje da upraznjavam fizicku aktivnost?Svaki savet mi je dobrodosao s'obzirom da sam apsolutno neupucen u sve ovo.Unapred hvala.

Само једна информација, да знате убудуће, инсулин мора да се лучи.;) Јер без њега глукоза, као главна енергетска супстанца ћелије, никад не би продрла у исту. ;)
Вама је потребна исхрана која је базирана на што нижем гликемијском индексу.
Дакле, једите храну која нема способност наглог подизања вредности шећера у крви јер то исцрпљује панкреас.
Избаците, обавезно, све просте шећере- ту су Вам слаткиши бр. 1 !!!

Овај линк добро проучите: http://www.diabetes.rs/ishrana05.htm

Ovde ćeš dobiti more dizinformacija, tako da treba da se osloniš na razum, ne da nešto slepo prihvataš. Saslušaj sve moguće strane, pa donesi odluku, nikako na prvu loptu, jer ćeš izabrati pogrešno.
Toplo ti preporučujem da odgledaš serijal predavanja Šang Lija:

Bilo bi dobro da nađeš vremena za ovo.

Ukratko što se tiče ishrane - što više budeš na biljnoj ishrani to bolje, što više na ostalim namernicama to gore.

Poslednja izmena:
Само једна информација, да знате убудуће, инсулин мора да се лучи.;) Јер без њега глукоза, као главна енергетска супстанца ћелије, никад не би продрла у исту. ;)
Вама је потребна исхрана која је базирана на што нижем гликемијском индексу.
Дакле, једите храну која нема способност наглог подизања вредности шећера у крви јер то исцрпљује панкреас.
Избаците, обавезно, све просте шећере- ту су Вам слаткиши бр. 1 !!!

Овај линк добро проучите: http://www.diabetes.rs/ishrana05.htm

Odlično napisano. Mada mislim da bi trebalo čoveku objasniti šta su prosti šećeri, šta je poželjno da se izbaci. Za početak, moj savet @tu i tamo je da kupiš par knjiga o dijabetesu. Tu ćeš naći osnovne informaciji o glikemijskom indeksu. Ja sam pristalica da se sve jede (pod sve mislim na zdravo) ali umereno. Po nekad čak i sltakiši, ali malo. Recimo umesto raznih mlečnih čokolada punjenih svim i svačim, može kocka-dve crne čokolada sa što većim procentom kakaa. I uvek slatko jesti nakon obroka, ne pre ili između obroka. Brašno svesti na integralno, crno, ražano, heljdino... i pirinač integralni umesto belog (inače je ukusniji). Ne treba zaboraviti da proteini i masti ne dižu direktno glikemijski nivo, ali se to desi nakon određenog vrmenena, recimo nekoliko časova nakon obroka. Naročito masti.

U ovom tektu ima dosta netačnosti. Kao prvo, odavno ova podela na "juvenilni" i "adultni" dijabetes nije prihvatljiva. Moja poznanica je dobila dijabetese tip 1 sa skoro 40 godina, ne bih baš rekao da je adultni.
Takođe kod tipa 2 niej uvek slučaj da pankreas proizvodi insulin. Ne u dovoljnoj količini.
Fizičke aktivnosti (vežbanje) je prihvatljivo samo ukoliko glikemija nije porvisoka, u suprotnom izaziva kontra efekat.
Ukoliko se pojede jedna jabuka srednje veličine, glikemija obavezno raste.

Naravno, podržavam svaku preporuku o zdravijoj ishrani i prirodnom načinu borbe protiv bolesti, ali u tome treba biti obazriv. Svakodnevno merenje glikemija je obavezno.

U ovom tektu ima dosta netačnosti. Kao prvo, odavno ova podela na "juvenilni" i "adultni" dijabetes nije prihvatljiva. Moja poznanica je dobila dijabetese tip 1 sa skoro 40 godina, ne bih baš rekao da je adultni.
Takođe kod tipa 2 niej uvek slučaj da pankreas proizvodi insulin. Ne u dovoljnoj količini.
Fizičke aktivnosti (vežbanje) je prihvatljivo samo ukoliko glikemija nije porvisoka, u suprotnom izaziva kontra efekat.
Ukoliko se pojede jedna jabuka srednje veličine, glikemija obavezno raste.

Naravno, podržavam svaku preporuku o zdravijoj ishrani i prirodnom načinu borbe protiv bolesti, ali u tome treba biti obazriv. Svakodnevno merenje glikemija je obavezno.
Jel' ti inače u životu uvek tražiš dlaku u jajetu?
Kao što ja znam da ovo tvoje "tektu" - znači "tekstu", tako i moja baba zna da se više ove podele na juvenilni i adultni dijabetes ne uzimaju za ozbiljno. Ali se i dalje koriste u nekim tekstovima. Čak i onaj ko prvi put čuje za dijabetes, čitanjem pomenutog teksta će ovo razumeti.
U tekstu se kaže:"Kod dijabetesa tipa II, rad pankreasa je neometan i pankreas proizvodi dovoljne količine insulina, ali organizam ostaje imun na insulin, tj. uopšte ga ne prepoznaje." Ovo je ono osnovno što neko treba da zna, a ti možeš sad ovde da pametuješ i nešto izigravaš, ali ja ne vidim svrhu toga. - bez da zbuniš nekog ko ovo čita.
Fizička aktivnost je uvek prihvatljiva, u onoj meri u kojoj pacijent može da bude aktivan. A ti u želji da navedeš što više mana, možeš otići u krajnost i navesti da ne treba biti fizički aktivan ako se imaju žuljevi.
Preporučuje se što više ugljenih hidrata, ali ne prerađenih, dakle iz jabuke, iz voća. Ali uz to da se izbace iz ishrane masnoće, tj životinjski proizvodi. Sve dok ti u ishrani imaš uključene životinjske namernice ne možeš videti rezultate.
P.S.
Da sam ja ovako prokomentarisao nečiji post odavno bi mi bio izbrisan, jer "vređam" nečije mišljenje.

Ili si sve pogrešno protumačio ili namerno to pokušavaš?
Ja sam komentarisao delove iz teksta, zar to nije suština rasprave?
Kod tipa 2 pankreas može da luči insulin, ali d aga organizam ne koristi, a isto tako pankreas može da radi smanjenim intezioteto i da sve manje insulina proizvodi. Šta je tu zbunjujuće i šta ja pametujem što iznosim činjenice koje nisu u dotičnom tekstu iznešene?
Ukoliko je glikemija povećana, recimo preko 12, fizička aktivnost će samo da je dodatno poveća. i to je činjenica koja nije spomenuta u tekstu.
Svaki ugljeni hidrat će da poveća glikemiju, pa tako i fruktoza iz jabuke. Ukilko se pojede više od jedne jabuke baz intervencije (kod dijabetičara to znali insulin ili neki od lekova) glikemija raste preko normale. I to je činjenica.
Izgleda da ti imaš probelm sa moderatorima koji pokušavaš da preslikaš i na druge?

Ili si sve pogrešno protumačio ili namerno to pokušavaš?
Ja sam komentarisao delove iz teksta, zar to nije suština rasprave?
Kod tipa 2 pankreas može da luči insulin, ali d aga organizam ne koristi, a isto tako pankreas može da radi smanjenim intezioteto i da sve manje insulina proizvodi. Šta je tu zbunjujuće i šta ja pametujem što iznosim činjenice koje nisu u dotičnom tekstu iznešene?
Ukoliko je glikemija povećana, recimo preko 12, fizička aktivnost će samo da je dodatno poveća. i to je činjenica koja nije spomenuta u tekstu.
Svaki ugljeni hidrat će da poveća glikemiju, pa tako i fruktoza iz jabuke. Ukilko se pojede više od jedne jabuke baz intervencije (kod dijabetičara to znali insulin ili neki od lekova) glikemija raste preko normale. I to je činjenica.
Izgleda da ti imaš probelm sa moderatorima koji pokušavaš da preslikaš i na druge?
Očigledno da nisi svestan svoje mane. Ovo nije prvi put da komentarišeš sporedne stvari u želji da pronađeš mane. Suština je u tome da ti nešto komentarišeš da bi pronašao manu.
Ovo sam postavio prvenstveno zbog predloga kako se leči ova bolest, a ne da objasni sve moguće kombinacije dijabetesa, ekstremne sitacije, i td.. Postoje knjige koje se bave tim pitanjima, i to su knjige, nisu ovako kratki tekstovi.
Da postavim neku emisiju o dijabetesu, ti bi verovatno zapazio stil oblačenja gostiju i to komentarisao.
A ovo sa moderatorem se nije ticalo tebe.

Је л' може, Сервант, нормална размена мишљења без КВАЛИФИКОВАЊА саговорника ?
После се буниш кад ти залепим картон.

Očigledno da nisi svestan svoje mane.
А ти си свестан његове мане? Пошто си апсолвирао психоанализу?

Кад ти дам црвени картон због овога, љутиш се и пишеш ми пп-ове у недоглед опет ме оптужујући за пристрасност и гушење слободе мишљења.
Е па не гушим слободу мишљења већ ароганцију и безобразлук.
Не може овако да се комуницира.

Poslednja izmena:
Očigledno da nisi svestan svoje mane. Ovo nije prvi put da komentarišeš sporedne stvari u želji da pronađeš mane. Suština je u tome da ti nešto komentarišeš da bi pronašao manu.
Ovo sam postavio prvenstveno zbog predloga kako se leči ova bolest, a ne da objasni sve moguće kombinacije dijabetesa, ekstremne sitacije, i td.. Postoje knjige koje se bave tim pitanjima, i to su knjige, nisu ovako kratki tekstovi.
Da postavim neku emisiju o dijabetesu, ti bi verovatno zapazio stil oblačenja gostiju i to komentarisao.
A ovo sa moderatorem se nije ticalo tebe.

Odličan način rasprave, pogotovo u vreme velikog posta.
Možda je za tebe nešto mana, za drugoga može biti veoma bitno po zdravlje.
Ak oveć pišeš da se ovi kratki tekstovi ne bave detaljima, onda ih ne preporučuj, već napiši koje knjige mogu da pomognu ljudima da shvate svoju bolest i šta mogu da učine, osim moderne mdicine, za svoje zdravlje. A mogu puno toga. Samo nisam siguran da si izabrao pravi način za to. Tako agresivno nametanje stavova može da izazove kontra efekat.
Izvini, ali ja nisam vidovit, niti priznajem vidovnjake. To ne priznaje ni moderna nauka, niti moja vera.
Hajde da se vratimo svrsishodnoj raspravi koja može da pomogne ljudima koji ne razumeju svoj problem najbolje.

Је л' може, Сервант, нормална размена мишљења без КВАЛИФИКОВАЊА саговорника ?
После се буниш кад ти залепим картон.

А ти си свестан његове мане? Пошто си апсолвирао психоанализу?

Кад ти дам црвени картон због овога, љутиш се и пишеш ми пп-ове у недоглед опет ме оптужујући за пристрасност и гушење слободе мишљења.
Е па не гушим слободу мишљења већ ароганцију и безобразлук.
Не може овако да се комуницира.
:lol: Pa da, i ovo što su deca u Africi gladna, i za to je kriv Servant. Mislio sam da si nešto naučila, ali izgleda da nisi ništa.
Ja sam tu da se bunim kada je nepravda u pitanju.
Jel smeš da pustiš da objavim te "pp-ove u nedogled", da ljudi pročitaju i vide šta je u pitanju? Ne da ovde iznosiš neistine.
P.S.
Imam dovoljno razvijenu svest da procenim nečiju dobronamernost.

Odličan način rasprave, pogotovo u vreme velikog posta.
Možda je za tebe nešto mana, za drugoga može biti veoma bitno po zdravlje.
Ak oveć pišeš da se ovi kratki tekstovi ne bave detaljima, onda ih ne preporučuj, već napiši koje knjige mogu da pomognu ljudima da shvate svoju bolest i šta mogu da učine, osim moderne mdicine, za svoje zdravlje. A mogu puno toga. Samo nisam siguran da si izabrao pravi način za to. Tako agresivno nametanje stavova može da izazove kontra efekat.
Izvini, ali ja nisam vidovit, niti priznajem vidovnjake. To ne priznaje ni moderna nauka, niti moja vera.
Hajde da se vratimo svrsishodnoj raspravi koja može da pomogne ljudima koji ne razumeju svoj problem najbolje.
Ok, moja greška je što sam te stavio na višu skalu svesti, pa sam mislio da ćeš uvideti da (ne)svesno tražiš dlaku u jajetu.
Ja sam osetio potrebu da preporučim dati tekst, jer tekst uključuje rešavanje problema, ne zadržava se mnogo oko stvari koje manje više svako zna, i stvari koje čujemo svakodnevno. Dakle, tvoj komentar je bio i više nego suvišan. - To sam ti dobronamerno naglasio.
A knjige sam preporučivao i dalje ih preporučujem, za to ne treba da se brineš. Treba da se brineš za nezainteresovanost ljudi, za lenjost da se pročita nešto više stranica.
To što se ne slažem sa tvojim pristupom, ne znači da sam ja agresivan i da namećem svoj stav. Ja ovde potstičem ljude na razmišljanje, daleko da bilo šta namećem.

Sve ovo je već viđeno...prvo kreće osuđivanje, a kada im izneseš argumente, e onda ide brisanje postova i onda se setimo da smo otišli od teme. Dakle, sada ide brisanje poruka.

:lol: Pa da, i ovo što su deca u Africi gladna, i za to je kriv Servant. Mislio sam da si nešto naučila, ali izgleda da nisi ništa.
Ja sam tu da se bunim kada je nepravda u pitanju.
Jel smeš da pustiš da objavim te "pp-ove u nedogled", da ljudi pročitaju i vide šta je u pitanju? Ne da ovde iznosiš neistine.
P.S.
Imam dovoljno razvijenu svest da procenim nečiju dobronamernost.

Da li si školovan za tako nešto, jer ako nisi, nemaš "dovoljnu svest" za procenu nečije dobronamernosti. Puna naj je zemlja stručnjaka bez škola, svako bi da se nečim bavi, a bez ulaganja u svoju stručnost.

Back