Da li je ovo ustavno ?

Da li ste za promenu himne ?

• Jesam

glasova: 9 28,1%
  • Nisam

glasova: 23 71,9%

• Ukupno glasova
    32
  • Anketa je zatvorena .

Vuk Sam

Obećava
Banovan
Poruka
80
Srbija kao sekularna država, republika, ima himnu koja počinje sa Bože ....

Ja razumem da je to bila himna dok je država bila kraljevina, ali u sadašnjoj situaciji mislim da to
nije prilično, čak ni sa delimično promenjenim tekstom, ostaje ovo što para uši.

Zanima me mišljenje stručnjaka, pravnika, da li je ustavom RS ovo dozvoljeno i da li se i na koji način
može promeniti himna ?

Gle, otkljucala se tema. ;)

Himna je pesma, poezija i muzika, izraz rodoljubivosti.
I Ceca ima pesme u kojima se obraca bogu.

Srbi se u himni obracaju bogu pravde. To nije opsti bog, religijski bog, to je ideal kome Srbi teze. Pravda.

A pravde nikad dovoljno.

Ima pravde, kad je potražiš na pravo mesto :cool:

Sadašnja himna je jedna osakaćena pesma sa početka XX veka i tada je imala svoju svrhu.
Više je nema.
Mi smo moderno društvo, pa ako smo raskinuli sa prošlošću mislim da je vreme da imamo i novu himnu.

Tekst pesme uopšte nije bitan za himnu. Postoji onoliko himni koje su samo instrumentali.

Ono što mene zanima je, kakva je procedura za izmenu himne i da li je to Ustavom RS rešeno?

Ja razumem da je to bila himna dok je država bila kraljevina, ali u sadašnjoj situaciji mislim da to
nije prilično, čak ni sa delimično promenjenim tekstom, ostaje ovo što para uši.

Zanima me mišljenje stručnjaka, pravnika, da li je ustavom RS ovo dozvoljeno i da li se i na koji način
može promeniti himna ?

Pa SFRJ je decenijama bez ikakvog srama imala himnu koja je NAJBUKVALNIJA MOGUCA kopija himne drzave Poljske. I nas tupavi narod to uopste nije shvatao vec je mislio da je to nasa himna. Sad ti meni reci je li to ustavno?

Da su imali gram mozga i mrvicu znanja, shvatili bi da zive u banana drzavi kojoj se svetski mocnici nisu potrudili niti da pribave valjanu himnu, vec su je drpili od istih takvih gologuzastih tupandera zvanih Poljaci i uveli papazjanijij zvanoj SFRJ. Kako god, Poljaci su bar imali SVOJU himnu, a mi... A mi smo prosli kako smo prosli.

I

Ono što mene zanima je, kakva je procedura za izmenu himne i da li je to Ustavom RS rešeno?

"Bože pravde" je kao himna određena Ustavom, znači procedura je da se izmeni ustav amandmanom. Svaki predlog za promenu Ustava može da podnese trećina poslanika, Predsednik, Vlada ili 150k ljudi. Usvaja se dvotrećinskom većinom u Skupštini, osim u određenim slučajevima kada je potreban i referendum (preambula, uređenje države, ljudska prava, postupak promene Ustava, proglašavanje ratnog/vandrednog stanja).

Poslednja izmena:

može promeniti himna ?

Jeste Ustavno 'e, Bog je i sveca i đavola stvorio, ne buni se!

"Bože pravde" je kao himna određena Ustavom, znači procedura je da se izmeni ustav amandmanom. Svaki predlog za promenu Ustava može da podnese trećina poslanika, Predsednik, Vlada ili 150k ljudi. Usvaja se dvotrećinskom većinom u Skupštini.

150k ljudi kao peticija ?

- - - - - - - - - -

Jeste Ustavno 'e, Bog je i sveca i đavola stvorio, ne buni se!

idi plovi i pazi na Neptuna :mrgreen:

Mi nismo moderno drustvo iako smo izuli opanke i dozvolili da nas zuljaju salonke.
Da podsetim, uvodi se ponovo danak u krvi, oduzimanje dece.
Ubrzano postajemo turska kasaba. Iz toga nas samo jedna sila moze izvuci: pravda. I zato poslusaj tekst:

Боже правде, ти што спасе
од пропасти досад нас,
чуј и одсад наше гласе
и од сад нам буди спас.

Моћном руком води, брани
будућности српске брод,
Боже спаси, Боже храни,
српске земље, српски род!1

Сложи српску браћу драгу
на свак дичан славан рад,
слога биће пораз врагу
а најјачи српству град.

Нек на српској блиста грани
братске слоге златан плод,
Боже спаси, Боже храни

Нек на српско ведро чело
твог не падне гнева гром
Благослови Србу село
поље, њиву, град и дом!

Кад наступе борбе дани
к' победи му води ход
Боже спаси, Боже храни,

Из мрачнога сину гроба
српске славе нови сјај
настало је ново доба
Нову срећу, Боже дај!

Отаџбину српску брани
петвековне борбе плод
Боже спаси, Боже брани
моли ти се српски род!

Mi nismo moderno drustvo iako smo izuli opanke i dozvolili da nas zuljaju salonke.
Da podsetim, uvodi se ponovo danak u krvi, oduzimanje dece.
Ubrzano postajemo turska kasaba. Iz toga nas samo jedna sila moze izvuci: pravda. I zato poslusaj tekst:

Боже правде, ти што спасе
од пропасти досад нас,
чуј и одсад наше гласе
и од сад нам буди спас.

Моћном руком води, брани
будућности српске брод,
Боже спаси, Боже храни,

Сложи српску браћу драгу
на свак дичан славан рад,
слога биће пораз врагу
а најјачи српству град.

Нек на српској блиста грани
братске слоге златан плод,
Боже спаси, Боже храни

Нек на српско ведро чело
твог не падне гнева гром
Благослови Србу село
поље, њиву, град и дом!

Кад наступе борбе дани
к' победи му води ход
Боже спаси, Боже храни,

Из мрачнога сину гроба
српске славе нови сјај
настало је ново доба
Нову срећу, Боже дај!

Отаџбину српску брани
петвековне борбе плод
Боже спаси, Боже брани
моли ти се српски род!

Zar misliš da ja to ne znam ?
U svakoj strofi Bog po 2 x !

A šta ćemo s ovim ?

Republika Srbija je država srpskog naroda i svih građana koji u njoj žive, zasnovana na vladavini prava i socijalnoj pravdi, načelima građanske demokratije, ljudskim i manjinskim pravima i slobodama i pripadnosti evropskim principima i vrednostima.

A šta ćemo s ovim ?

Republika Srbija je država srpskog naroda i svih građana koji u njoj žive, zasnovana na vladavini prava i socijalnoj pravdi, načelima građanske demokratije, ljudskim i manjinskim pravima i slobodama i pripadnosti evropskim principima i vrednostima.

Pise ti lepo - drzava SRPSKOG NARODA i...

Republika Srbija je država srpskog naroda i svih građana koji u njoj žive, zasnovana na vladavini prava i socijalnoj pravdi, načelima građanske demokratije, ljudskim i manjinskim pravima i slobodama i pripadnosti evropskim principima i vrednostima.[/COLOR][/B]

Pa šta sa tim? Lepo piše "na načelima građanske demokratije". Koliko ja znam, ona funkcioniše tako što ljudi glasaju i većina odluči. Većina je odlučila da himna bude "Bože pravde".

A onda se sprovodi i poštovanje ljudskih i manjinskih prava i sloboda tako što te niko ne tera da pevaš himnu, niti kažnjava ako je ne pevaš ili ne priznaješ.

Pise ti lepo - drzava SRPSKOG NARODA i...

Nemoj da se dereš, piše lepo Srpskog naroda i svih građana koji u njoj žive.

- - - - - - - - - -

Pa šta sa tim? Lepo piše "na načelima građanske demokratije". Koliko ja znam, ona funkcioniše tako što ljudi glasaju i većina odluči. Većina je odlučila da himna bude "Bože pravde".

A onda se sprovodi i poštovanje ljudskih i manjinskih prava i sloboda tako što te niko ne tera da pevaš himnu, niti kažnjava ako je ne pevaš ili ne priznaješ.

To je bio odgovor Hakim Beju.

A šta ćemo s ovim ?

А где ти ту видиш да се помињу Исус Христ, Мухамед, Буда, бога Перун, Весна или било какву везу са религијом?

Лепо ти човек написао у ком контексту се помиње бог, а ти запео као мутав на телефон

Ali ovako piše na Wiki:
„Na Drinu“ je dobila većinu na referendumu održanom 1992. godine, međutim ova odluka nikada nije zvanično usvojena. "

https://sr.wikipedia.org/sr-el/Боже_правде

А где ти ту видиш да се помињу Исус Христ, Мухамед, Буда, бога Перун, Весна или било какву везу са религијом?

Лепо ти човек написао у ком контексту се помиње бог, а ти запео као мутав на телефон

Tvoj kolega je u drugom postu neprimerenim objašnjenjem zatvorio ovu temu, ako misliš da me ovakvim uvredama isprovociraš,
ne bi li me banovao varaš se...

Po tvojoj logici reč : Bog, nema nikakve veze sa religijom ? Super...super...

može promeniti himna ?

По последњем попису из 2016. године, православни верници чине око 85% становништва Србије. У мањем проценту су заступљени и католички верници (10.4%), муслимани (3,3%) и протестанти (0,92%). :rtfm::mrgreen: шта је теби проблем :think::mrgreen:

može promeniti himna ?

И на грбу имате крст, скините га, као '45. што сте, или 2004. године.

hqdefault.jpg

По последњем попису из 2016. године, православни верници чине око 85% становништва Србије. У мањем проценту су заступљени и католички верници (10.4%), муслимани (3,3%) и протестанти (0,92%). :rtfm::mrgreen: шта је теби проблем :think::mrgreen:

Majkumu, u Srbiji nema neverujućih!:eek:

A šta ćemo s ovim ?

Taj bog, ponavljam, nije ni Adonaj, ni Elohim, ni Demijurg, ni Jahve, nego je bog pravde.
Bog pravde nije religijski ni srpski. Bog pravde je princip.

Princip koji ne bi trebalo nikome pravednom da smeta.

A pripadnost "evropskim principima i vrednostima" smo videli tokom bombardovanja. Tada nisu "evropskim vrednostima" bombardovani samo srbi nego svi gradjani Srbije.
Mi smo jedno, svidelo se to nekome ili ne.
Ne dozvoljavam "evropskim vrednostima" da me odvajaju od bilo kog stanovnika Srbije, ma ko on bio.

Back