Da li je ovo ustavno ?

Da li ste za promenu himne ?

• Jesam

glasova: 9 28,1%
  • Nisam

glasova: 23 71,9%

• Ukupno glasova
    32
  • Anketa je zatvorena .
Dobro de, shvatila sam poruku: nisam pravnik i nemam šta da tražim na ovoj temi. :) Ali ću ti na pitanje odgovoriti u duhu moje struke: "srpska vila" može imati različito, pa i simboličko značenje.

Vidiš, ja ne verujem u Boga, nisam monarhista, ali ne zastupam stav "agresivnog ateizma". Imam, naravno, pravo da se izjasnim kao neko kome se himna ne dopada (čak ne toliko zbog reči koliko zbog melodije), isto kao što se nekima od vas ne dopada reč "republika" u nazivu ove države. Međutim, sve to ne znači da bih volela da imamo neku drugu himnu. Nažalost, ne vidim alternativu ovoj.

I neću više, časna reč. Ostavljam diskusiju vama, pravnicima.

немој да се љутиш :D постављаш теме се у уводном посту обратио правницима, постављајући једно сасвим правно питање, и тражећи одговор са становишта јуриспруденције. наравно, свако може да каже шта мисли о химни, но. струка има предност ;)

што се тиче химне, мени се не свиђа. далеко је лепша Востани Сербие, и музички и песнички. али она се није примила у народу. и имамо ову коју имамо.

као што ја вилу могу да схватим симболички, тако и ти бога можеш да схватиш симболички, или чак философски. вероватно га тако и схваташ. и не видим шта је ту проблем.

насам рекао да је агресивни и нетолерантни атеиста онај ко не верује у Бога, него онај који не жели да прихвати чињеницу да већина грађана ипак (како тако, колико толики) верује. људи могу да верују у глупости, бајке, промају.. могу да верују и у Бога. и зашто би то некога вређало? твоја права би била повређена ако би те закон принудио да закључиш брак у цркви. или те принудио да постиш или следиш неке друге верске прописе, који се тебе не тичу.

дабоме. ја сам нпр. монархиста. мене вређа и сама именица република. било да ту реч чујем или прочитам. међутим, Устав Србије каже- република. мени се то уопште не свиђа, али то прихватам као фактичко и правно стање. иако се то противи свим принципима у које верујем и у складу с којим живим.

- - - - - - - - - -

због агресивног и изразито нетолерантног атеизма одређених колега, који не могу да прихвате идеју да већина грађана Србије жели такву химну.

Što se lepo ne isele iz naše zemlje i odu u neku drugu gde će im se himna dopasti ?

Pa da, zato što je sad IN reći da si vernik, a što o toj istoj veri nemaš pojma, to nije bitno :aha2:

А на основу чега кажеш да нема појма ? И тако можемо у неоглед.
Тема је понављање једне старе теме која је била и разрешена у времену када је прича о томе била актуела. На сва твоја питања си добио одговоре као сажетак распарва.

Ти и даље то не можеш да прихвартиш, па немој , али са том чињеницом мораш да живиш, као што монархисти морају да живе са чињеницом да живимо у републици.
Такође је бесмнислено , а у томе ниси усамљен, позивање на ону реченицу из Устава да је Србија држава српског народа ....
Она значи да су по својим правима и обавезама са њима изједначени и представници свих других народа који у њој живе и ту чињеницу прихватају.
Ако прихваташ ту чињеницу онда лепо устанеш када свира химна Боже правде и пристојно одстојиш , а не мораш да певаш.
И немој да заборавиш да нико никога не тера у држави Србији да буде њен грађанин, као што рече Грубан.То је избор свакога од нас и на то не може нико други да утиче.

Poslednja izmena:
А где ти ту видиш да се помињу Исус Христ, Мухамед, Буда, бога Перун, Весна или било какву везу са религијом?

Лепо ти човек написао у ком контексту се помиње бог, а ти запео као мутав на телефон

nasa himna je lepa ali je anahrona. boga uglavnom u himnama imaju monarhije (i to retko) a nasa himna je po recima - luzerska, pozivamo boga da nas spase...

uglavnom u himnama se velica junastvo, lepota zemlje a u nasoj kao narikace... prizivamo boga.

''daj nam boze, pomozi nam boze, vidi boze... '' kao da smo nacija kojoj bog zavrsava poslove.

Poslednja izmena:
evo prevod i Iranske himne... tu se bog pominje vrlo diskretno

Na gore prema horizontu se izdiglo Istočno Sunce,
Svetlost u očima onih koji veruju u Boga.
Mesec Bahmana je brilijantnost naše Vere.
Vaša poruka, O Imame, Nezavisnosti i Slobode
urezana je u našim dušama.
O mučenici! Vaša buka odzvanja u ušima vremena:
Budite postojani, dostojni i večni,
Islamskoj Republici Iran.

cak i verski napucana Republika Srpska ima ovaj tekst himne

МОЈА РЕПУБЛИКА

Тамо гдје најљепша се зора буди
Часни и поносни живе добри људи
Тамо гдје се рађа нашег сунца сјај
Стамен, пркосан је мој завичај

За њега сви се сад помолимо
Другу земљу ми немамо
У срцу мом само је један дом
У срцу је велика моја република

У срцу мом најљепша звијезда сја
Моја република, Република Српска
Тамо гдје су наши преци давни
Име уписали у сваки корак славни

Тамо гдје се рађа нашег сунца сјај
Стамен и пркосан је мој завичај
За њега сви се сад помолимо
Другу земљу ми немамо

У срцу мом је један дом
У срцу је велика моја република
У срцу мом најљепша звијезда сја
Моја република, Република Српска

I poljaci, katolici do jaja ne pominju boga da im pomogne...

https://lyricstranslate.com/sr/mazu...k-poljska-nacionalna-himna.html#ixzz5I99rCLoA

Dąbrowski Mazurek (poljska nacionalna himna)
Jošte Poljska ni propala,
dok mi živimo.
Što god nam sila strana otela,
vratit će sablja junačka.

Stupaj, stupaj, Dąbrowski,
od Italije do Poljske.
Pod tvojim vodstvom
ujedinit ćemo se s narodom.

Preko Vistule, preko Warte,
Živjet će narod Poljske.
Pokazao je Bonapartte
kako da pobijedimo.

Stupaj, stupaj…

Kao Czarniecki do Poznańa,
poslije Švedske okupacije,
da prekine ratovanja,
vraća se preko pučine.

Stupaj, stupaj…

A kad tamo, otac kaže svomu Basi,
plačući:
"Slušaj sviraju naši
biju vojni bubnjevi."

Stupaj, stupaj…

секуларна не значи атеистичка. дакле, ако је држава секуларна, то не значи да промовише атеизам.

ето, добио си одговор.

Znači, ti kao monarhista, meni zaključavaš temu drskim odgovorom koji nema veze sa temom, pri tome nisi u pravu, posle moje žalbe višim instancama, tema se otvara, i ti koji očigledno ne umeš ni Pravilnik Krstarice da protumačiš, tumačiš mi Ustav ! Izvini, ali moram da izrazim svoju skepsu u tvoju kompetentnost.

Ti si mene kao otvarača teme omalovažio, i iako si pogrešio, nije ti palo na pamet da mi se zbog toga izviniš ? :think:

да ли је устав уставан? треба бити изразито бистар па смислити такво питање. како одредба Устава Србије (члан 7, став 4) која каже- Химна Републике Србије јесте свечана песма ''Боже правде'' може бити у супротности са уставом?

секуларизам подразумева правну одвојеност цркве (и њених институција) од државе (и њених институција). дакле, у секуларним друштвима не постоји правна могућност да црква (као организована вера) учествује у доношењу политичких одлука (закона и подзаконских аката) које се тичу световних ствари. исто тако, не постоји ни правна могућност да држава утиче на оно што је домен аутономног права цркве (као посебног правног субјекта). секуларизам није забрана помињања Бога (или богова). јер секуларизам није атеизам.

Aha, ovo je baš ubedljivo, a Ustavni sud postoji - zašto ? Da ocenjuje ustavnost zakona (zamisli neki su doneti kršeći taj isti Ustav)....itd....

Znači, ti kao monarhista, meni zaključavaš temu drskim odgovorom koji nema veze sa temom, pri tome nisi u pravu, posle moje žalbe višim instancama, tema se otvara, i ti koji očigledno ne umeš ni Pravilnik Krstarice da protumačiš, tumačiš mi Ustav ! Izvini, ali moram da izrazim svoju skepsu u tvoju kompetentnost.

Ti si mene kao otvarača teme omalovažio, i iako si pogrešio, nije ti palo na pamet da mi se zbog toga izviniš ? :think:

тема је отворена да би форумска јавност из ње нешто могла да научи. у том смислу, треба да си захвалан колеги и мени јер ти објашњавамо неке ствари, које да си знао не би овакву тему ни покренуо. или је бар не би овако формулисао.

Aha, ovo je baš ubedljivo, a Ustavni sud postoji - zašto ? Da ocenjuje ustavnost zakona (zamisli neki su doneti kršeći taj isti Ustav)....itd....

да, али Уставни суд не може да оцењује уставност устава, што би ти хтео. капираш? то нико не може, јер то је апсолутни нонсенс.

тема је отворена да би форумска јавност из ње нешто могла да научи. у том смислу, треба да си захвалан колеги и мени јер ти објашњавамо неке ствари, које да си знао не би овакву тему ни покренуо. или је бар не би овако формулисао.

да, али Уставни суд не може да оцењује уставност устава, што би ти хтео. капираш? то нико не може, јер то је апсолутни нонсенс.

Tabu sam se zahvalio, a ti očekuješ i tebi da se zahvalim ? Zezaš ?

Woow, baš si me impresionirao...
kad na vrbi rodi grožđe....

cak ni rusi nemaju boga u himni...

Немам ја ништа против Бога у химни али "Хеј, Словени" је посебна химна и посеба порука коју та химна носи

Руси су поносни на своје словенство , словенство дожвљавају као нешто племенито , просвећено и високо ..

Живи , живи дух Словенски ...изгледа да не живи у свима ..поносна сам што живи у мени

Хеј Словени, јоште живи
Дух наших дедова
Док за народ срце бије
Њихових синова.
Живи, живи дух славенски
Живеће веков’ма
Залуд прети понор пакла,
Залуд ватра грома.
Нек' се сада и над нама
Буром све разнесе
Стена пуца, дуб се лама,
Земља нек' се тресе.
Ми стојимо постојано
Као клисурине,
Проклет био издајица
Своје домовине!

Овакву вечичанствену химну је жалосно било уопште заменити
ово је поезија , уметност ..поета у најсавршенијем облику ..

Meni se recimo svidjalo da bude himna "Francuska ladja" zbog melodije, ali pretpostavljam da je ispala iz konkurncije zbog reci tj. pominjanja druge drzave u himni.

Iako je melodija sadasnje nase himne nesto usporenija za moj ukus, reci su odlicne i jake i dopada mi se, tj. nimalo nemam protiv sto je i ona.

Back