frootsman
Buduća legenda
- Poruka
- 25.505
Ono što mene zanima je, kakva je procedura za izmenu himne i da li je to Ustavom RS rešeno?
Процедура је да ти, Буба Корели и Јала Брат смислите нову, модернију химну.
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Ono što mene zanima je, kakva je procedura za izmenu himne i da li je to Ustavom RS rešeno?
Himna je najmanji problem.
Mnogo veci problem je sto se mnogi Zakoni donose protivno Ustavu, i to upravo Zakoni koji favorizuju odredjene verske organizacije, i to na stetu svih gradjana.
Dobro de, shvatila sam poruku: nisam pravnik i nemam šta da tražim na ovoj temi.Ali ću ti na pitanje odgovoriti u duhu moje struke: "srpska vila" može imati različito, pa i simboličko značenje.
Vidiš, ja ne verujem u Boga, nisam monarhista, ali ne zastupam stav "agresivnog ateizma". Imam, naravno, pravo da se izjasnim kao neko kome se himna ne dopada (čak ne toliko zbog reči koliko zbog melodije), isto kao što se nekima od vas ne dopada reč "republika" u nazivu ove države. Međutim, sve to ne znači da bih volela da imamo neku drugu himnu. Nažalost, ne vidim alternativu ovoj.
I neću više, časna reč. Ostavljam diskusiju vama, pravnicima.
дабоме. ја сам нпр. монархиста. мене вређа и сама именица република. било да ту реч чујем или прочитам. међутим, Устав Србије каже- република. мени се то уопште не свиђа, али то прихватам као фактичко и правно стање. иако се то противи свим принципима у које верујем и у складу с којим живим.
- - - - - - - - - -
због агресивног и изразито нетолерантног атеизма одређених колега, који не могу да прихвате идеју да већина грађана Србије жели такву химну.
Pa da, zato što je sad IN reći da si vernik, a što o toj istoj veri nemaš pojma, to nije bitno![]()
Izvoli pa podnesi zahtjev za ocjenu ustavnosti tih zakona.
А где ти ту видиш да се помињу Исус Христ, Мухамед, Буда, бога Перун, Весна или било какву везу са религијом?
Лепо ти човек написао у ком контексту се помиње бог, а ти запео као мутав на телефон
Izvoli pa podnesi zahtjev za ocjenu ustavnosti tih zakona.
Pokušaj provolacije to što ukazujem kako se zakon mijenja![]()
секуларна не значи атеистичка. дакле, ако је држава секуларна, то не значи да промовише атеизам.
ето, добио си одговор.

да ли је устав уставан? треба бити изразито бистар па смислити такво питање. како одредба Устава Србије (члан 7, став 4) која каже- Химна Републике Србије јесте свечана песма ''Боже правде'' може бити у супротности са уставом?
секуларизам подразумева правну одвојеност цркве (и њених институција) од државе (и њених институција). дакле, у секуларним друштвима не постоји правна могућност да црква (као организована вера) учествује у доношењу политичких одлука (закона и подзаконских аката) које се тичу световних ствари. исто тако, не постоји ни правна могућност да држава утиче на оно што је домен аутономног права цркве (као посебног правног субјекта). секуларизам није забрана помињања Бога (или богова). јер секуларизам није атеизам.
Хеј Словени је предивна химнаа која нема конкуренцију .волела би да се та химна врати
Što rekao proka svijetu se kanda ne može ugoditi. Neko kaže da je pola zakona u suprotnosti sa ustavom. Kada mu ukažeš da to može da promjeni i kako kaže da ga provociraš![]()
Znači, ti kao monarhista, meni zaključavaš temu drskim odgovorom koji nema veze sa temom, pri tome nisi u pravu, posle moje žalbe višim instancama, tema se otvara, i ti koji očigledno ne umeš ni Pravilnik Krstarice da protumačiš, tumačiš mi Ustav ! Izvini, ali moram da izrazim svoju skepsu u tvoju kompetentnost.
Ti si mene kao otvarača teme omalovažio, i iako si pogrešio, nije ti palo na pamet da mi se zbog toga izviniš ?![]()
Aha, ovo je baš ubedljivo, a Ustavni sud postoji - zašto ? Da ocenjuje ustavnost zakona (zamisli neki su doneti kršeći taj isti Ustav)....itd....
to je samo stvar misljenja i osecaja. nasa himna je luzerska. ko da je tekst pravio kalimero.
тема је отворена да би форумска јавност из ње нешто могла да научи. у том смислу, треба да си захвалан колеги и мени јер ти објашњавамо неке ствари, које да си знао не би овакву тему ни покренуо. или је бар не би овако формулисао.
да, али Уставни суд не може да оцењује уставност устава, што би ти хтео. капираш? то нико не може, јер то је апсолутни нонсенс.
cak ni rusi nemaju boga u himni...
Kao što rekoh, raskinuli smo s prošlošću, nećemo se vraćati u istoriju, idemo napred, da čujemo mišljenja o tome
da li je i kako moguće promeniti himnu ?