Šta kuvamo danas six

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
ma da, ako ne valja, odmah brisem iz bukmarksa.
ovo cu sad da proucim ovaj starter, zvuci kao vrlo korisna stvar :D

da nisam stavila 3 kasike maslinovog ulja, mogla sam da pravim starter jer sam stavila isti odnos brasna i vode

Poslednja izmena:
ja kontam da to tijesto svakako fermentira dok stoji
al vidi sta ce ispast
obicno kad stavljas prasak za pecivo nema potrebe da stoji

inace su hljebovi sa starterom sjajni

moja jedna baba je spremala hleb iskljucivo sa tom fermentisucom smesom i sestra i ja ni zivu glavu nismo mogle da ga jedemo
kad god bi sa tatom isle na par dana, uvek je morao da kupi i ponese veknu industrisjkog hleba za nas dve
baba je uvek pekla danas za sutra i danas bi se jeo iskljucivo hleb od juce
hlebovi su joj bili ogromni, okrugli, debeli i imali su jako kiso ukus zbog te smese

druga nana je spremala hleb sa kvascem ispod crepulje..jeo se vruc, sa kajmakom..tim smo se razbijale :)

juce sam spremila boraniju sa piletinom
danas ne kuvam

moja jedna baba je spremala hleb iskljucivo sa tom fermentisucom smesom i sestra i ja ni zivu glavu nismo mogle da ga jedemo
kad god bi sa tatom isle na par dana, uvek je morao da kupi i ponese veknu industrisjkog hleba za nas dve
baba je uvek pekla danas za sutra i danas bi se jeo iskljucivo hleb od juce
hlebovi su joj bili ogromni, okrugli, debeli i imali su jako kiso ukus zbog te smese

druga nana je spremala hleb sa kvascem ispod crepulje..jeo se vruc, sa kajmakom..tim smo se razbijale :)

juce sam spremila boraniju sa piletinom
danas ne kuvam

e, al ja volim taj kiselkasti ukus

Ne moze da skodi:

7 SOSOVA

ŠPANSKI SALSA SOS

ICBEVgFh-s750.jpg

SASTOJCI

15 čeri paradajza
1 čen belog luka
20 g mladog luka
20 g mirođije
1 kašičica balzamika
1 kašika paradajz paste
1 kašika maslinovog ulja
so i biber po ukusu

PRIPREMA

Oprati paradajz, mladi luk i mirođiju.U blender ubaciti paradajz, beli luk, mladi luk, mirođiju i usitniti sve sastojke da se dobije pasta.U tu smesu dodati balzamiko, paradajz pastu i maslinovo ulje. Posoliti i pobiberiti sos i presuti ga u posudu za sos.
Salsa je tradicionalni sos španske kuhinje. Liči na špansku čorbu, gaspaćo, u koju se još dodaju voda i krastavci.

PRELIV ZA SALATU

00cK7Jms-s750.jpg

SASTOJCI

3 kašike maslinovog ulja
2 kašike balzamika
1 čen belog luka
so i biber po ukusu

PRIPREMA

Usitniti čen belog luka. U malu činiju nasuti maslinovo ulje i balzamiko, pa dodati beli luk. Sve promešati. Dodati u sos soli i bibera po ukusu. Zatvoriti sos poklopcem i dobro promućkati.
Ovaj sos će biti divan dodatak za vašu omiljenu salatu.

SOS OD MIROĐIJE

CnyWs6pb-s750.jpg

SASTOJCI

20 g mirođije
6 čenova belog luka
1 limun
½ kašičice limunove kore
100 ml maslinovog ulja
soli po ukusu

PRIPREMA

Sitno naseckati mirođiju. Narendati koru limuna i iscediti sok iz limuna. Sve sastojke staviti u blender i blendirati dok se ne dobije žitka masa. Gotov sos presuti u teglu.
Može se dobiti prijatan ukus ako se sos doda na meso, ribu ili salatu sa svežim krastavcem.

TZATZIKI SOS

IHp4VyOD-s750.jpg

SASTOJCI

2 čena belog luka
1 krastavac
125 ml gustog jogurta
1 kašika maslinovog ulja
1 kašika limunovog soka
20 g peršuna

PRIPREMA

Usitniti beli luk. Krastavac oljuštiti i izrendati, a potom ocediti. Sitno naseckati zelen. Pažljivo izmešati sve sastojke u maloj činiji.
U Grčkoj nijedna trpeza ne prolazi bez tzatziki sosa. Kada probate ovaj sos, zasigurno ćete se zaljubiti u njega!

KISELO-SLATKI SOS

H7vCpVZw-s750.jpg

SASTOJCI

4 kašike vode
1 kašičica kukuruznog brašna
2 kašike šećera
2 kašike sirćeta
1 kašika paradajz paste
1 kašika soja sosa
3 kašike soka od pomorandže

PRIPREMA

U maloj posudi ratvoriti kukuruzno brašno u ključaloj vodi. U šerpi pomešati šećer, sirće, paradajz pastu, soja sos i sok od pomorandže. Dodati u šerpu smesu od kukuruznog brašna i staviti na šporet. Kada proključa, skinuti sos sa šporeta. Sos se služi vruć.
Ovaj sos će da oživi slab ukus kuvanog mesa, a može da bude i odličan dodatak pečenom mesu.

PESTO SOS

8uepwaCa-s750.jpg

SASTOJCI

60 g bosiljka
2 čena belog luka
50 g parmezana
3 kašike pinjola
100 ml maslinovog ulja
Soli po ukusu

PRIPREMA

Oprati i prosušiti bosiljak. Krupno narezati očišćen beli luk. Na mali tanjir narendati parmezan. U blender staviti sve sastojke: beli luk, bosiljak (cele stabljike), parmezan, pinjole, trećinu maslinovog ulja i prstohvat soli. Umutiti pesto, postepeno dodavajući ostatak maslinovog ulja da bi se dobila potrebna konzistencija. Obratiti pažnju: gotov pesto mora da bude homogen!
U Italiji se pesto sos jede sa špagetama, punjenim knedlama, uz fetučini. Često se stavlja na svinjske šnicle, piletinu ili na ribu pre pečenja, a dodaje se i u razne salate sa morskim plodovima.

SOS OD SIRA

WxhyupRq-s750.jpg

SASTOJCI

200 g topljenog sira
10 ml zejtina
200 ml neutralne pavlake
3 kašike pinjola
50 g tvrdog sira
začini po želji

PRIPREMA

Izrendati tvrdi sir. U maloj šerpi izmešati topljeni sir, zejtin i neutralnu pavlaku. Prokuvati ovu smesu na blagoj vatri do ključanja. Smanjiti vatru i dodati u sos tvrdi sir i začine po želji. Prokuvati još tri minuta i isključiti.
Nežni preliv sa sirom je jedan od omiljenih dodataka raznim jelima. On obogaćuje jelo novim, pikantnim notama.

SAVET
Izaberite sos u zavisnosti od toga šta ćete jesti. Na primer, uz jela slabog ukusa odlično ide sos intenzivnog ukusa, za kuvano meso najbolje je opredeliti se za kiselo-slatki, a za jela sa nežnim, nemasnim mesom pripremite bogat sos sa jakom aromom.

i meni je bilo cudno, ali pravim prvi put, pa reko' da pravim po receptu. kombinacija je 300g psenicnog integralnog, 150g razanog i 50g heljidnog brasna.
ja sam to zamesila sinoc, ali dolazim kuci tek oko 7 veceras i tek tada mogu da dodam taj prasak za pecivo i da ga pecem, a to je skoro 24h kako stoji.
i sta je starter?

To stalno rade kod tih integralnih testa koja stoje satima, a valjda stoje zbog neke fitinske kiseline, pa je pravi hit da sve zrnevlje potapamo satima, ima satnice da se nađu na netu. Mislim da nije problem duže da stoje. Na više različitih mesta sam videla da se tek pred pečenje dodaje prašak za pecivo ili soda. Dobila sam objašnjenje više puta od drugarice ali mi to ispari vrlo brzo. Prestaje dejstvo, lapi valjda... I češće se opredeljuju za kombinaciju sode bikarbone i limuna nego praška za pecivo.

To stalno rade kod tih integralnih testa koja stoje satima, a valjda stoje zbog neke fitinske kiseline, pa je pravi hit da sve zrnevlje potapamo satima, ima satnice da se nađu na netu. Mislim da nije problem duže da stoje. Na više različitih mesta sam videla da se tek pred pečenje dodaje prašak za pecivo ili soda. Dobila sam objašnjenje više puta od drugarice ali mi to ispari vrlo brzo. Prestaje dejstvo, lapi valjda... I češće se opredeljuju za kombinaciju sode bikarbone i limuna nego praška za pecivo.

hleb je odlican :D

20180321_214246.jpg

juce sam kod drugarice jela super "slatkis"
ja imam napade zelje za slatkim svako popodne,a ovo je super zamena za to.
u blenderu se izmiksaju suve sljive,suvo grozdje,bademi,kokos i cimet.dodala je par kasika crnog vina,ja cu sok od pomoradze da to kude takvo da moze da se napravi u obliku salame
kaze ona moze da se stavi bilo sta,moze i malo kokosovog ulja,ili naribane korice pomorandze,orasi....
super kolaci,ni mrve secera.a opet nemas ni zelju da to jedes lopatom

Ne znam kako ljudi zive bez domace supe?
I kod mojih u Rimu se slabo kuva kasikom...
Sta ljudi jedu da mi je znati?

Ja kad nemam supe/corbe kao da nemam rucak
A moram ga imati svaki dan...

Ovo si sustinski napisala u decembru 2014.godina na nekom od proslih delova ove teme.

Ne razumem ljude koji jedu bez hleba.Hleb je osnova,kupuje se svakog jutra i veoma malo hrane se jede bez njega.Ne smeta mi ko sta gotivi sve dok to ne namece kao jedino ispravno.

Nije mi bitno kuvanje,za mene nije ni potrebno osim po nekad.Vecina klope moze da spremi u par porcija,brzo,efikasno da se ne gubi vreme.

juce sam kod drugarice jela super "slatkis"
ja imam napade zelje za slatkim svako popodne,a ovo je super zamena za to.
u blenderu se izmiksaju suve sljive,suvo grozdje,bademi,kokos i cimet.dodala je par kasika crnog vina,ja cu sok od pomoradze da to kude takvo da moze da se napravi u obliku salame
kaze ona moze da se stavi bilo sta,moze i malo kokosovog ulja,ili naribane korice pomorandze,orasi....
super kolaci,ni mrve secera.a opet nemas ni zelju da to jedes lopatom

isti je kao poslednji slatkis koji sam spemala sa urmama
sveze urme, samleveni orasi i kakao prah i cimet- ukus je mmmm, dovoljno sladak, a ne previse kao kolaci u koje se dodaje secer

isti je kao poslednji slatkis koji sam spemala sa urmama
sveze urme, samleveni orasi i kakao prah i cimet- ukus je mmmm, dovoljno sladak, a ne previse kao kolaci u koje se dodaje secer

Реално, шта ће ти шећер поред урми?

Ја не могу да их једем колико су слатке.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back