POTRESNO PISMO NASTAVNICE "Đaci me gledaju bledo, pitaju me što ih smaram"

Renegade-Ns

Iskusan
Poruka
6.559
Ljubinka Nedić, nastavnica engleskog u jednoj srednjoj školi u Srbiji, privukla je ogromnu pažnju javnosti kada je nedavno na ličnom blogu objavila tekst pod naslovom"„Deca koju su pojeli skakavci".

Ispovest je napisala podstaknuta velikom promenom koju je primetila kod svojih đaka.

„Teško mi je da započnem ovaj tekst, jer mi je teško da napišem da su nam učenici sve manje inteligentni. Mučno je i strašno da jedan prosvetni radnik, roditelj, čovek to napiše. Još je mučnija mogućnost da je to istina“, počinje svoju ispovest iz učionica Ljubinka Nedić.

Ona se, kako piše, već godinama bori sa činjenicom da „iz generacije u generaciju kod đaka raste ravnodušnost, nezainteresovanost, otupelost“.

"Pomislim - promenilo se društvo... onda se setim da je priroda ipak jača od društva... Tinejdžer mora da bude buntovan, pun velikih snova, rešen da promeni svet... kada, ako ne kada ima 15, 17 godina?", pita se Nedićeva.

Unapred se izvinjava roditeljima, svesna da je reč o ljudima koji su se u tinejdžerskom dobu borili sa nemaštinom, ratom, demonstracijama i opštim padom svih vrednosti.

"Želim da se izvinim roditeljima što ovako pišem. Znam da zvuči strašno i nečovečno, ali vi imate jedno ili dvoje dece, a meni ih je kroz učionicu prošlo verovatno preko 1.000, i ne mogu da ne vidim promenu koja mi se odvija pred očima. Pre neki dan sam (đake) pitala šta bi bio njihov posao snova, kada im novac ne bi bio problem. Saznala sam jedino da nemaju snove", napisala je nastavnica.

Uzrok ovoj otupelosti kod đaka tražila je u školstvu, koje je proteklih godina pretrpelo vrtoglave promene.

"Znam da je i do škole od koje neko uporno pokušava da napravi ne zabavište, nego zezalište. Znam da je i do društva poremećenih vrednosti... Sramežljivo i uz mnogo neprijatnosti proveravam sa kolegama da li i oni imaju takav utisak, nadajući se da je možda problem u mojim nerealnim očekivanjima. Nažalost, svi sa kojima sam razgovarala vide i osećaju tu promenu kod đaka."

Uzroke nalazi i u sistemu koji od dece traži i manje nego što mogu da postignu.

"Ako dete ima iz bilo kog razloga poteškoće u usvajanju gradiva, napravi plan po njegovoj meri, skrati gradivo, snizi kriterijum, ostavi mu vremena za splavove, folkoteke, turske serije. Ne masiraj ga zahtevima! Ne teraj ga da stiče znanje. Pravi od sebe i škole budalu čak i kada vidiš da ono jednostavno ne želi da uči. Nije do njega, do tebe je... Ušareni mu učionicu, pevaj pesmice, uči ga kroz igru, čak i ako ima 18 godina... Nemoj slučajno da podigneš glas! Nemoj slučajno da ga zatrpavaš domaćim zadacima! I da se nisi usudio da mu daš jedinicu, jer nije do njega - do tebe je."

Najgore je kad ih pitaš za mišljenje

Nastavnica Nedić navodi da se „osećala jadno“ kada je morala da uprosti ono isto gradivo koje su neki raniji učenici "savlađivali kao od šale".

"Đaci te gledaju belo, ne umeju da ponove šta si rekao... Najgore je kada ih pitaš za mišljenje. Trgnu se i zbunjeno te pogledaju. Nije im jasno zbog čega ih smaraš zahtevom da imaju mišljenje na neku temu.."“

http://www.blic.rs/vesti/drustvo/potresno-pismo-nastavnice-djaci-me-gledaju-bledo-pitaju-me-sto-ih-smaram/090jcq1

Reforma skolstva polako daje rezultat, djaci nemaju misljenje, otupeli su, znanje nije potrebno a i zasto bi bilo kada se diplome kupuju, skola je postala kako kaze nastavnica zezaliste.
 
Na pitanje roditelja i baka i deka koji su čekali svoju decu da završe sa časovima - zašto bacaju knjige, odgovor je, kako su nam preneli, bio: "Novi Ministar je naredio da se bace sve stare knjige iz biblioteke. Ne znate samo koliko smo ih odneli crkvi, a deo je i bačen u stari papir."

Na tom "đubrištu", pričaju čitaoci Kurira, našla se i "Na Drini ćuprija", "Taras Buljba" , "20.000 milja pod morem", "Kroz pustinju i prašumu" i mnoge druge.

"Nas nekoliko baka i deka i roditelja koji su čekali decu da završe sa časovima smo se nekako uspentrali u kontejner i "spasli" neke srećne primerke. Bilo je i komentara da, kad su ih već bacili, zašto nas ponižavaju da ulazimo u kontejner

http://www.kurir.rs/vesti/beograd/foto-skandal-u-osnovnoj-skoli-na-cukarici-knjige-iz-dacke-biblioteke-bacene-na-dubriste-clanak-2473591


Ova vest se nadovezuje i na ovu o bacanju knjiga u kontejnere koje postaju nepotrebne.
Sve ovo je posledica reforme skolstva koja ide na redukovanje gradiva , zatupljivanje dece a Bolonja i sistem masovne kupovine diploma, unistava i nase univerzitete gde se izbacuju bitni ispiti, gradivo redukuje i obesmisljava citav obrazovni sistem.
 
Deca su danas mnogo bistrija nego ranije..

ИСПОВЕСТ ПРОСВЕТНОГ РАДНИКА
О НАШОЈ ДЕЦИ

Деца коју су појели скакавци
Тешко ми је да започнем овај текст јер ми је тешко да напишем да су нам ученици све мање интелигентни. Мучно је и страшно да један просветни радник, родитељ, човек то напише. Још је мучнија могућност да је то истина.
Већ неко време, тачније неколико последњих година, борим се са прихватањем чињенице да сазнајне способности мојих ђака опадају из генерације у генерацију, да расте равнодушност, незаинтересованост, отупелост. Концентрација се мери секундама, интересовања своде на два-три, и то обично два-три површна, за њихове године погрешна. Наравно, говорим о просеку и знам да има сјајних изузетака, али знам и да их је из године у годину све мање.
Помислим - можда су она другачија деца сва отишла у гимназију!
Онда се сетим да у средњој стручној школи радим већ 22 године, да никада нисам радила у гимназији и да своје ђаке све време упоређујем са ђацима који су прошли баш кроз моју школу, ту исту средњу стручну.
Помислим - променило се друштво, амбијент је другачији, вредности су другачије.
Онда се сетим да је природа ипак јача од друштва. Дете до десетак година по природи својих година мора да буде радознало, искричаво, да га све и свашта занима, да не зна где ће пре. Тинејџер мора да буде бунтован, пун великих снова, решен да промени свет, убеђен да ће историја запамтити његово име. Мислим, када, ако не тада, када има 15, 17 година?
Помислим - можда је до родитеља? Размислим када су им и како родитељи одрастали, да ли је тада начињена грешка коју преносе на своју децу, да ли је направљена нека штета која ће се тек у наредним генерацијама исправити.Онда схватим да су родитељи мојих ђака тек неколико година млађи од мене, да су одрастајући можда закачили пар година живота у оној спокојнијој земљи, да су онда пролазили кроз хиперинфлацију, немаштину, растурање бракова, одавање алкохолу неког од родитеља, ратове које нисмо водили, повратнике с ратишта са угаслим очима, бомбардовање, сатанизацију нашег народа, настанак турбо-фолка, дизелаше као главне фаце, Пинк (не)културу, "опасне момке", кајле и утоке, бензин у флашама, празне самопослуге, паштете и виршле, 5. октобар, велике наде, срушене наде, тунел без светла на крају.
У међувремену су они постали родитељи, најбољи што умеју да буду, генерација родитеља која не зна за боље, која не зна за нормално, која је поражена у најбољим годинама свог живота.
Да ли је то разлог што су нам деца овако отупела?
Желим да се извиним родитељима што овако пишем. Знам да звучи страшно и нечовечно, али ви имате то једно или двоје деце, а мени их је кроз учионицу прошло вероватно преко хиљаду, и ја не могу да не видим промену која ми се одвија пред очима. У последње време се одвија толико брзо, да је буквално свака нова генерација убедљиво лошија од претходне. Више не треба да прође пет-шест година да би се разлика приметила. Сада је опипљива и страшна.
И немојте мислити да само о вама размишљам када тражим узрок томе. Напротив! Знам да је и до школе од које неко упорно покушава да направи не забавиште, него зезалиште. Знам да је и до друштва поремећених вредности. Међутим, и једно и друго су на снази бар десетак година, а деца нису остала на нивоу од пре десет година. Срамежљиво и уз много непријатности проверавам са колегама да ли и они имају такав утисак, надајући се да је можда проблем у мојим нереалним очекивањима. Шапућемо о томе, свесни чињенице колико наше речи ужасно звуче. Нажалост, сви са којима сам разговарала виде и осећају ту промену код ђака.
Пре две године осећала сам се јадно када сам из оперативних планова избацила све дугачке текстове. Те исте текстове су ђаци пре десетак година савлађивали као од шале. Данас то могу да ураде три до четири ученика у одељењу. Пре 15 година, када се мој предмет изучавао од петог, а не од првог разреда као сада, моји ђаци, ученици средње стручне школе, уз мало напора могли су да прате гимназијски темпо. Истина, имали су три часа страног језика недељно, а не два као ови сада. Међутим, и колеге које предају остале предмете примећују да данашњим генерацијама градиво једноставно не улази у главу. Ђаци те гледају бело, не умеју да понове шта си рекао, на крају часа се не сећају онога што је било на почетку.
Најгоре је када их питаш за мишљење.
Тргну се и збуњено те погледају. Није им јасно због чега их смараш захтевом да имају мишљење на неку тему, и то тему њиховом узрасту блиску, а може и на српском ако је проблем да говоре на страном језику.
Пре неки дан сам их питала шта би био њихов посао снова, када им новац не би био проблем.
Сазнала сам једино да немају снове.
Тренд се наставља језивом брзином. Стрмоглављујемо се у понор, или смо скуване жабе. Нешто јесте.
То нешто игноришемо и толеришемо. Ту и тамо промрмљамо себи у браду, згранемо се над тим какве нам генерације долазе, није нам добро после иницијалних тестова, кукамо што морамо да предајемо градиво из основне школе чак и када знамо да су наше колеге у основној то одлично урадиле.
Систем је смислио излаз - ИОП 1. Ако дете има из било ког разлога потешкоће у усвајању градива, направи му план по његовој мери, скрати градиво, снизи критеријум, остави му више времена за сплавове, фолкотеке, турске серије. Не масирај га захтевима! Не терај га да стиче знање. Прави од себе и школе будалу чак и када видиш да оно једноставно не жели да учи. Није до њега, до тебе је. Тако каже систем. Ушарени му учионицу, певај му песмице, учи га кроз игру, чак и ако има 18 година. Забављај га, буди пун оптимизма и елана, стално се осмехуј на часу и строго пази да не повредиш његова нежна осећања. Немој случајно да подигнеш глас! Немој случајно да га затрпаваш домаћим задацима! И да се ниси усудио да му даш јединицу, јер није до њега - до тебе је.
Може и тако.
Све може.
Само не знам чему то води.
Не свиђа ми се резултат.
Последице су погубне, а од мене се очекује да им допринесем.
Пошто сам ја из генерације оних који су имали снове и навикли да циљеве постављају високо, а не тамо где је најлакше, сањам о томе да се удружимо: ми, просветни радници, и ви, родитељи. Да устанемо сложно против овог заглупљивања наше деце, против пропадања младости, против одгајања зомби генерација, које не занима ништа, које су већ сада спремне на то да "одблеје" живот и сачекају крај у блаженој отупелости.
Узели су нам фабрике, узимају нам руднике, чак и изворе воде. Сами су одлучили да су наши органи државни. Оберучке прихватамо све западне трендове. Помислио би човек да смо баш модерни. Сада нам некако узимају и децу.
Хајде да се освестимо сви заједно.
Хајде да помогнемо деци.
Хајде да бар децу не дамо.
 
Lepo je to žena sročila

A kad je vodila decu kod Cece na ekskurziju...da joj sine reklamu za koncert,onda nije vazno...sta ima veezee!

Mooooreeeeeee!



Riba smrdi od glave;


Prvo nastavnike treba doterati u red;

Inace koliko god uticali na decu, nastavnici ako ne valjaju - sve je dzaba.
Upropastise nam decu!
Stoka podmitljiva ; licemerna.
 
Poslednja izmena:
Nije tacno da ucenici ne razmisljaju svojom glavom . To se najbolje vidi na casovima srpskog jezika kada se analiziraju knjizevna dela . Ucenici itekako imaju svoje misljenje . Siguran sam daleko vise nego roditelji sto su imali u njihovom uzrastu . Deca danas razmisljaju dosta bolje i zrelije nego pre 30 godina na primer .

Upravo tako.
Današnja deca su neuporedivo razumnija nego generacije tupavaca koje ih kritikuju.
 
Деци треба ресет, а то им не пружа ни кућа, ни школа, ни улица... зашто децу не воде мало чешће у природу? Је л' то неки превелик напор и издатак за школу и наставнике? Је л' би их се могло што год корисно научити и у тој природи? Нико о томе не размишља, важно је да се жуља биологија осам година, а у тих осам година не научите разликовати два дрвета испред школе... Шта рећи о географији где се дрви о толико стварима које би се могле испред школе покусом приказати, али наставници су лењи да то примене, или о хемичарима који децу не науче да загасе обични печени креч у осам година школовања. Чујем да се смањује број часова ликовног, музичког, физичког образовања, али и информатике (занимљиво, зар не?), дакле та деца се више ни креативно не могу изражавати, и онда им остаје тзв. колонијални енглески. Наравно да је смор слушати наставницу енглеског кад су им све друге креативне и корисне ствари забранили. Деца нису дебили, није ни ова наставница, али школски систем је дебилан.
 
poenta je da skolstvo ne treba da bude dzabe. Onda bi teret na budzt bio dosta manji.

Srbija nece imati mentalitet za placeno skolstvo jod 100 godina, bez obzira da li drazvno skolstvo bude placeno ili kao do sada samo privatno. Kod Srbina je-platio sam i dete mora da zavrsi. Uostalom pogledaj kakvi likovi izlaze sa diplomama megatrenda i ostalih bulja fakulteta. U USA cak 15 procenata studenata ciji su roditelji masno platili skolu ili fax-nikada ne zavrse isti a preko 20 posto ne zavrsava uroku i placa penale za izgubljene godine.
 
Све је то тако и тачно у готово свим државама, осим у неколицини школа и универзитета на свету, предвиђених за стварање елите.
У социјализму је знање било намењено најширим слојевима, па су креатори НСП одустали од идеје образовање свима и кренули у пројекат образовање искључиво елити,
а руља ће бити необразована, неписмена, некултурна, са оскудним речником и без моћи расуђивања и мишљења, јер се таквима најлакше манипулише.
То је тај -ВРЛИ НОВИ СВЕТ, у који смо тако радосно хрлили.
 
A kad je vodila decu kod Cece na ekskurziju...da joj sine reklamu za koncert,onda nije vazno...sta ima veezee!

Mooooreeeeeee!



Riba smrdi od glave;


Prvo nastavnike treba doterati u red;

Inace koliko god uticali na decu, nastavnici ako ne valjaju - sve je dzaba.
Upropastise nam decu!
Stoka podmitljiva ; licemerna.

Ne upropascuje nastavnik decu nego roditelj
 
Све је то тако и тачно у готово свим државама, осим у неколицини школа и универзитета на свету, предвиђених за стварање елите.
У социјализму је знање било намењено најширим слојевима, па су креатори НСП одустали од идеје образовање свима и кренули у пројекат образовање искључиво елити,
а руља ће бити необразована, неписмена, некултурна, са оскудним речником и без моћи расуђивања и мишљења, јер се таквима најлакше манипулише.
То је тај -ВРЛИ НОВИ СВЕТ, у који смо тако радосно хрлили.

zbog cega mislis da neobrazovan covek ne moze da razmislja. evo ja nemam ni osnovnu skolu, a mozak funkcionise
 

Back
Top