36 kardinalnih grešaka u Bibliji

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Pre nego što budemo razmatrali stihove, moramo svi imati na umu sledeće.

Bog je svojim Duhom nadahnuo ljude da napišu sve ono što im je otkrio.

Nadahnuće je božansko a napisana reč je ljudska. Autori su svojim rečima opisali ono što su videli i čuli.

Biblija nije diktat Boga!

Biblija je Božja reč opisana ljudskim jezikom.

Ako tražimo da nam Bog daruje Svetoga Duha, mi ćemo prepoznati božansko nadahnuće Biblije. I prepoznaćemo sve pogreške koje su se javljale usled ljudskog faktora.

Ljudi su pogrešivi. Ali Bog nije.

Nadahnuće je božansko, ali zapisana reč je ljudska tvorevina.

Biblija je božansko - ljudska tvorevina.

Moramo to imati na umu.

Poslednja izmena:
Karadžić
2Ti 3:16 Sve je pismo od Boga dano, i korisno za učenje, za k aranje, za popravljanje, za poučavanje u pravdi,
2Ti 3:17 Da bude savršen čovek Božji, za svako dobro delo pripravljen.

SPC
2Ti 3:16 Све је Писмо богонадахнуто, и корисно за учење, за к арање, за исправљање, за васпитавање у праведности,
2Ti 3:17 Да буде савршен Божији човјек, припремљен за свако добро дјело.

Savremeni srpski prevod
2Ti 3:16 Sve Pismo je od Boga nadahnuto i korisno za poučavanje, za prekorevanje, za popravljanje, za odgajanje u pravednosti,
2Ti 3:17 da Božiji čovek bude potpuno pripremljen za svako dobro delo.

KJV
2Ti 3:16 All scripture is given by inspiration of God, and is profitable for doctrine, for reproof, for correction, for instruction in righteousness:
2Ti 3:17 That the man of God may be perfect, throughly furnished unto all good works.

ISV
2Ti 3:16 All Scripture is God-breathed and is useful for teaching, for reproof, for correction, and for training in righteousness,
2Ti 3:17 so that the man of God may be complete, thoroughly equipped for every good action.

Poslednja izmena:
Zašto da kažnjavate sve ostale diskutante koji hoćemo da diskutujemo o temi?
Diskusija je dobrodošla - zato Forum i postoji.

Vređanje i pljuvanje po drugima nije dozvoljeno - ni ovde, ni na bilo kom drugom forumu, ni u stvarnom životu!

Za nekoga je istina Biblija, za nekoga Tora a za nekoga Kuran ili koja druga knjiga. Ne smeju se vređati oni koji veruju u nešto drugo a ne u Bibliju.

Nebitno je ko je u pravu - bitno je biti pristojan kao i uvek i svuda u životu!

Vređanje nije ako se kaže ovo je istina a ovo nije istina.

Vređanje nije ako se kaže ovo je bibilijska istina a ovo je nebiblijsko učenje.

Vređanje nije ako se kaže ovo je istina a ovo je laž.

Vređanje nije ako se kaže ovo Bog govori a ovo je Sotonin falsifikat onoga šta Bog govori.

Vređanje nije ako se kaže ovo je prava religija a ovo je lažna religija.

Sve to nije vređanje.

Poslednja izmena:
Karadžić
2Pe 1:20 I ovo znajte najpre da nijedno proroštvo književno ne biva po svom kazivanju;
2Pe 1:21 Jer nikad proroštvo ne bi od čovečije volje, nego naučeni od Svetog Duha govoriše sveti Božiji ljudi.

SPC
2Pe 1:20 И ово прво знајте да ниједно пророштво Писма не бива по личном тумачењу.
2Pe 1:21 Јер никад пророштво не настаде човјечијом вољом, него покретани Духом Светим говорише свети Божији људи.

Savremeni srpski prevod
2Pe 1:20 Pre svega znajte ovo: nijedno proroštvo iz Pisma ne može da se tumači proizvoljno.
2Pe 1:21 Jer, nikad proroštvo nije nastalo ljudskom voljom, nego su ljudi nošeni Svetim Duhom govorili od Boga.

KJV
2Pe 1:20 Knowing this first, that no prophecy of the scripture is of any private interpretation.
2Pe 1:21 For the prophecy came not in old time by the will of man: but holy men of God spake as they were moved by the Holy Ghost.

ISV
2Pe 1:20 First of all, you must understand this: No prophecy in Scripture is a matter of one's own interpretation,
2Pe 1:21 because no prophecy ever originated through a human decision. Instead, men spoke from God as they were carried along by the Holy Spirit.

Dozvolite mi da krenem od kraja. Od manje važnih tačaka ka sve važnijima.

ORIGINALNO PITANJE

36.Dokaz da je Isus covek koji je poslat kao poslanik.

- Ljudi Izrailjci! poslušajte rijeci ove: Isusa Nazarecanina, covjeka od Boga potvrdena medu vama silama i cudesima i snacima koje ucini Bog preko njega medu vama, kao što i sami znate. Djela Apostolska 2:22
- A Isus odgovori mu: prva zapovjed od sviju: cuj Izrailju, Gospod je Bog naš Gospod jedini. Jevandelje Po Marku 12:29

(36. Dokaz da je Isus čovek koji je poslat kao poslanik. Ljudi Izrailjci! poslušajte riječi ove: Isusa Nazarećanina, čovjeka od Boga potvrđena među vama, silama i čudesima, i znacima koje učini Bog preko njega, među vama, kao što i sami znate. Djela Apostolska 2:22. A Isus odgovori mu: prva zapovjed od sviju: čuj Izrailju, Gospod je Bog naš, Gospod jedini. Jevanđelje Po Marku 12:29.)

ODGOVOR

Direktni napad na Hristovo božanstvo!

To bi trebao da bude zaključak.

Jasno je zašto se napada Hristova božanska priroda. Objasnio sam to u prethodnim porukama. Cilj je odvojiti grešnika od Boga. Da bi se to postiglo mora se minimizovati Hristova uloga u planu spasenja. Moraju se ljudi sprečiti da se obraćaju Ocu kroz Sina.

Ali to je jedini put ka Bogu!

Act 4:12 Jer nema drugog imena pod nebom danog ljudima kojim bi se mi mogli spasti.

Ta rečenica je deo govora apostola Petra pred sinedrionom (istim sinederionom koji je osudio Isusa Hrista na smrt)...

Act 4:10 Da je na znanje svima vama i svemu narodu Izrailjevom da u ime Isusa Hrista Nazarećanina, kog vi raspeste, kog Bog podiže iz mrtvih, stoji ovaj pred vama zdrav.
Act 4:11 Ovo je kamen koji vi zidari odbaciste, a postade glava od ugla: i nema ni u jednom drugom spasenja;
Act 4:12 Jer nema drugog imena pod nebom danog ljudima kojim bi se mi mogli spasti.

Ako Vas interesuje nastavak govora i epilog događaja, čitajte dalje...

Act 4:1 A kad oni govorahu narodu, naiđoše na njih sveštenici i vojvoda crkveni i sadukeji;
Act 4:2 I rasrdiše se, što oni uče ljude i javljaju u Isusu vaskrsenje iz mrtvih.
Act 4:3 I digoše na njih ruke, i metnuše ih u zatvor do ujutru: jer već beše veče.
Act 4:4 A od onih koji slušahu reč mnogi verovaše, i postade broj ljudi oko pet hiljada.
Act 4:5 A kad bi ujutru, skupiše se knezovi njihovi i starešine i književnici u Jerusalim,
Act 4:6 A Ana poglavar sveštenički i Kajafa i Jovan i Aleksandar i koliko ih god beše od roda svešteničkog;
Act 4:7 I metnuvši ih na sredinu pitahu: Kakvom silom ili u čije ime učiniste vi ovo?
Act 4:8 Tada Petar napunivši se Duha Svetog reče im: Knezovi narodni i starešine Izrailjeve!
Act 4:9 Ako nas danas pitate za dobro delo koje učinismo bolesnom čoveku te on ozdravi:
Act 4:10 Da je na znanje svima vama i svemu narodu Izrailjevom da u ime Isusa Hrista Nazarećanina, kog vi raspeste, kog Bog podiže iz mrtvih, stoji ovaj pred vama zdrav.
Act 4:11 Ovo je kamen koji vi zidari odbaciste, a postade glava od ugla: i nema ni u jednom drugom spasenja;
Act 4:13 A kad videše slobodu Petrovu i Jovanovu, i znajući da su ljudi neknjiževni i prosti, divljahu se, i znahu ih da behu s Isusom.
Act 4:14 A videći isceljenog čoveka gde s njima stoji ne mogahu ništa protivu reći.
Act 4:15 Onda im zapovediše da iziđu napolje iz saveta, pa pitahu jedan drugog
Act 4:16 Govoreći: Šta ćete činiti ovim ljudima? Jer veliki znak što učiniše oni poznat je svima koji žive u Jerusalimu, i ne možemo odreći;
Act 4:17 Ali da se dalje ne razilazi po narodu, da im oštro zapretimo da više ne govore za ime ovo nikome.
Act 4:18 I dozvavši ih zapovediše im da ništa ne spominju niti da uče u ime Isusovo.
Act 4:19 Petar i Jovan odgovarajući rekoše im: Sudite je li pravo pred Bogom da vas većma slušamo negoli Boga?
Act 4:20 Jer mi ne možemo ne govoriti šta videsmo i čusmo.
Act 4:21 A oni zapretivši im pustiše ih, ne našavši ništa kako bi ih mučili, naroda radi; jer svi hvaljahu Boga za ono što se beše dogodilo.
Act 4:22 Jer onom čoveku beše više od četrdeset godina na kome se dogodi ovo čudo zdravlja.
Act 4:23 A kad ih otpustiše, dođoše k svojima, i javiše im šta rekoše glavari sveštenički i starešine.
Act 4:24 A oni kad čuše, jednodušno podigoše glas k Bogu i rekoše: Gospode Bože, Ti koji si stvorio nebo i zemlju i more i sve što je u njima;
Act 4:25 Koji ustima Davida sluge svog reče: Zašto se bune neznabošci, i narodi izmišljaju prazne reči?
Act 4:26 Sastaše se carevi zemaljski, i knezovi se sabraše ujedno na Gospoda i na Hrista Njegovog.
Act 4:27 Zaista se sabraše u ovom gradu na svetog Sina Tvog Isusa, kog si pomazao, Irod i pontijski Pilat s neznabošcima i s narodom Izrailjevim,
Act 4:28 Da učine šta ruka Tvoja i savet Tvoj napred odredi da bude.
Act 4:29 I sad Gospode! Pogledaj na njihove pretnje, i daj slugama svojim da govore sa svakom slobodom reč Tvoju;
Act 4:30 I pružaj ruku svoju na isceljivanje i da znaci i čudesa budu imenom svetog Sina Tvog Isusa.
Act 4:31 I pošto se oni pomoliše Bogu zatrese se mesto gde behu sabrani, i napuniše se svi Duha Svetog, i govorahu reč Božju sa slobodom.
Act 4:32 A u naroda koji verova beše jedno srce i jedna duša; i nijedan ne govoraše za imanje svoje da je njegovo, nego im sve beše zajedničko.
Act 4:33 I apostoli s velikom silom svedočahu za vaskrsenje Gospoda Isusa Hrista; i blagodat velika beše na svima njima:
Act 4:34 Jer nijedan među njima ne beše siromašan, jer koliko ih god beše koji imahu njive ili kuće, prodavahu i donošahu novce što uzimahu zato,
Act 4:35 I metahu pred noge apostolima; i davaše se svakome kao što ko trebaše.

...

Poslednja izmena:
...

Muslimani navodno ne znaju hrišćansko učenje da je Isus Hrist utelovljeni Bog Sin.

Trebali bi da znaju najpoznatiji stih u Bibliji, kada već znaju druge stihove...

Joh 3:14 I kao što Mojsije podiže zmiju u pustinji, tako treba Sin čovečiji da se podigne.
Joh 3:15 Da nijedan koji Ga veruje ne pogine, nego da ima život večni:
Joh 3:16 Jer Bogu tako omile svet da je i Sina svog Jedinorodnog dao, da nijedan koji Ga veruje ne pogine, nego da ima život večni.
Joh 3:17 Jer Bog ne posla Sina svog na svet da sudi svetu, nego da se svet spase kroza Nj.
Joh 3:18 Koji Njega veruje ne sudi mu se, a koji ne veruje već je osuđen, jer ne verova u ime Jedinorodnog Sina Božijeg.

Muslimani kažu da veruju u Isusa Hrista. Ali to nije vera koja se ovde spominje. Ovde se govori o planu spasenja u kome je Jedinorodni Sin od Oca darovan kao žrtva za naše grehe!

To je prorečeno vekovima ranije...

Isa 53:9 Odrediše Mu grob sa zločincima, ali na smrti bi s bogatim, jer ne učini nepravdu, niti se nađe prevara u ustima Njegovim.
Isa 53:10 Ali Gospodu bi volja da Ga bije, i dade Ga na muke; kad položi dušu svoju u prinos za greh, videće natražje, produžiće dane, i šta je Gospodu ugodno napredovaće Njegovom rukom.
Isa 53:11 Videće trud duše svoje i nasitiće se; pravedni sluga moj opravdaće mnoge svojim poznanjem, i sam će nositi bezakonja njihova.
Isa 53:12 Zato ću Mu dati deo za mnoge, i sa silnima će deliti plen, jer je dao dušu svoju na smrt, i bi metnut među zločince, i sam nosi grehe mnogih, i za zločince se moli.

I ispuneno je do detalja..

1Co 15:3 Jer vam najpre predadoh šta i primih da Hristos umre za grehe naše, po pismu,
1Co 15:4 I da bi ukopan, i da usta treći dan, po pismu,
1Co 15:5 I da se javi Kifi, potom jedanaestorici apostola;
1Co 15:6 A potom Ga videše jednom više od pet stotina braće, odkojih mnogi žive i sad, a neki i pomreše;
1Co 15:7 A potom se javi Jakovu, pa onda svima apostolima;

2Co 5:18 Ali je sve od Boga, koji pomiri nas sa sobom kroz Isusa Hrista, i dade nam službu pomirenja.
2Co 5:19 Jer Bog beše u Hristu, i svet pomiri sa sobom ne primivši im grehe njihove, i metnuvši u nas reč pomirenja.
2Co 5:20 Tako smo mi poslani mesto Hrista, kao da Bog govori kroz nas; molimo vas u ime Hristovo pomirite se s Bogom.
2Co 5:21 Jer Onog koji ne znaše greha nas radi učini grehom, da mi budemo pravda Božja u Njemu.

Gal 1:3 Blagodat vam i mir od Boga Oca i Gospoda našeg Isusa Hrista,
Gal 1:4 Koji dade sebe za grehe naše da izbavi nas od sadašnjeg sveta zlog, po volji Boga i Oca našeg,

Heb 10:12 A On prinesavši jedinu žrtvu za grehe sedi svagda s desne strane Bogu.

Heb 10:1 Jer zakon imajući sen dobara koja će doći, a ne samo obličje stvari, ne može nikada savršiti one koji pristupaju svake godine i prinose one iste žrtve.
Heb 10:2 Inače bi se prestale prinositi se, kad oni koji služe ne bi više imali nikakve savesti za grehe, kad se jednom očiste;
Heb 10:3 Nego se njima svake godine čini spomen za grehe.
Heb 10:4 Jer krv junčija i jarčija ne može uzeti grehe.
Heb 10:5 Zato, ulazeći u svet govori: Žrtava i darova nisi hteo, ali si mi telo pripravio.
Heb 10:6 Žrtve i prilozi za greh nisu Ti bili ugodni.
Heb 10:7 Tada rekoh: Evo dođoh, u početku knjige pisano je za mene, da učinim volju Tvoju, Bože.
Heb 10:8 I više kazavši: Priloga i prinosa i žrtava, i žrtava za grehe nisi hteo, niti su Ti bili ugodni, što se po zakonu prinose;
Heb 10:9 Tada reče: Evo dođoh da učinim volju Tvoju, Bože. Ukida prvo da postavi drugo.
Heb 10:10 Po kojoj smo volji mi osvećeni prinosom tela Isusa Hrista jednom.
Heb 10:11 I svaki sveštenik stoji svaki dan služeći i jedne žrtve mnogo puta prinoseći koje nikad ne mogu uzeti grehe.
Heb 10:12 A On prinesavši jedinu žrtvu za grehe sedi svagda s desne strane Bogu.
Heb 10:13 Čekajući dalje dok se polože neprijatelji Njegovi podnožje nogama Njegovim.
Heb 10:14 Jer jednim prinosom savršio je vavek one koji bivaju osvećeni.
Heb 10:15 A svedoči nam i Duh Sveti; jer kao što je napred kazano:
Heb 10:16 Ovo je zavet koji ću načiniti s njima posle onih dana, govori Gospod: Daću zakone svoje u srca njihova, i u mislima njihovim napisaću ih;
Heb 10:17 I grehe njihove i bezakonja njihova neću više spominjati.
Heb 10:18 A gde je oproštenje ovih onde više nema priloga za grehe.
Heb 10:19 Imajući, dakle, slobodu, braćo, ulaziti u svetinju krvlju Isusa Hrista, putem novim i živim.
Heb 10:20 Koji nam je obnovio zavetom, to jest telom svojim,
Heb 10:21 I sveštenika velikog nad domom Božijim:
Heb 10:22 Da pristupamo s istinim srcem u punoj veri, očišćeni u srcima od zle savesti, i umiveni po telu vodom čistom;
Heb 10:23 Da se držimo tvrdo priznanja nade: jer je veran onaj koji je obećao;
Heb 10:24 I da razumevamo jedan drugog u podbunjivanju k ljubavi i dobrim delima,
Heb 10:25 Ne ostavljajući skupštinu svoju, kao što neki imaju običaj, nego jedan drugog savetujući, toliko većma koliko vidite da se približuje dan sudni.
Heb 10:26 Jer kad mi grešimo namerno, pošto smo primili poznanje istine, nema više žrtve za grehe;
Heb 10:27 Nego strašno čekanje suda, i revnost ognja koji će da pojede one koji se suprote.
Heb 10:28 Ko prestupi zakon Mojsijev, bez milosti umire kod dva ili tri svedoka.
Heb 10:29 Koliko mislite da će gore muke zaslužiti onaj koji sina Božijeg pogazi, i krv zaveta kojom se osveti za poganu uzdrži, i Duha blagodati naruži?
Heb 10:30 Jer znamo Onog koji reče: Moja je osveta, ja ću vratiti, govori Gospod; i opet: Gospod će suditi narodu svom.
Heb 10:31 Strašno je upasti u ruke Boga Živoga.
Heb 10:32 Opominjite se, pak, prvih dana svojih, u koje se prosvetliste i mnogu borbu stradanja podnesoste,
Heb 10:33 Koje postavši gledanje sa sramota i nevolja, a koje postavši drugovi onima koji žive tako.
Heb 10:34 Jer se na okove moje sažaliste, i dadoste s radošću da se razgrabi vaše imanje, znajući da imate sebi imanje bolje i nepropadljivo na nebesima.
Heb 10:35 Ne odbacujte, dakle, slobodu svoju, koja ima veliku platu.
Heb 10:36 Jer vam je trpljenje od potrebe da volju Božiju savršivši primite obećanje.
Heb 10:37 Jer još malo, vrlo malo, pa će doći Onaj koji treba da dođe i neće odocniti.
Heb 10:38 A pravednik živeće od vere; ako li odstupi neće biti po volji moje duše.
Heb 10:39 A mi, braćo, nismo od onih koji odstupaju na pogibao, nego od onih koji veruju da spasu duše.

1Pe 2:24 Koji grehe naše sam iznese na telu svom na drvo, da za grehe umremo, i za pravdu živimo; kog se ranom isceliste.

KONTEKST

1Pe 2:19 Jer je ovo ugodno pred Bogom ako Boga radi podnese ko žalosti, stradajući na pravdi.
1Pe 2:20 Jer kakva je hvala ako za krivicu muke trpite? Nego ako dobro čineći muke trpite, ovo je ugodno pred Bogom.
1Pe 2:21 Jer ste na to i pozvani, jer i Hristos postrada za nas, i nama ostavi ugled da idemo Njegovim tragom:
1Pe 2:22 Koji greha ne učini, niti se nađe prevara u ustima Njegovim;
1Pe 2:23 Koji ne psova kad Ga psovaše; ne preti kad strada; nego se oslanjaše na Onog koji pravo sudi;
1Pe 2:24 Koji grehe naše sam iznese na telu svom na drvo, da za grehe umremo, i za pravdu živimo; kog se ranom isceliste.

1Pe 3:16 S krotošću i strahom imajte dobru savest, da ako vas opadaju za šta kao zločince da se postide oni što kude vaše dobro življenje po Hristu.
1Pe 3:17 Jer je bolje, ako hoće volja Božija, da stradate dobro čineći, negoli zlo čineći.
1Pe 3:18 Jer i Hristos jedanput za grehe naše postrada, pravednik za nepravednike, da nas privede k Bogu, ubijen, istina, bivši telom, no oživevši Duhom;

1Jn 2:1 Dečice moja! Ovo vam pišem da ne grešite; i ako ko sagreši, imamo zastupnika kod Oca, Isusa Hrista pravednika,
1Jn 2:2 I On očišća grehe naše, i ne samo naše nego i svega sveta.

...

Poslednja izmena:
...

1Jn 2:1 Dečice moja! Ovo vam pišem da ne grešite; i ako ko sagreši, imamo zastupnika kod Oca, Isusa Hrista pravednika,
1Jn 2:3 I po tom razumemo da Ga poznasmo, ako zapovesti Njegove držimo.
1Jn 2:4 Koji govori: Poznajem Ga, a zapovesti Njegove ne drži, laža je, i u njemu istine nema;
1Jn 2:5 A koji drži reč Njegovu, u njemu je zaista ljubav Božija savršena; po tom poznajemo da smo u Njemu.
1Jn 2:6 Koji govori da u Njemu stoji, i taj treba tako da hodi kao što je On hodio.
1Jn 2:7 Ljubazni! Ne pišem vam nove zapovesti, nego zapovest staru koju imaste ispočetka. Zapovest stara jeste reč koju čuste ispočetka.
1Jn 2:8 Opet vam pišem novu zapovest, koja je zaista u Njemu i u vama; jer tama prolazi, i videlo pravo već svetli.
1Jn 2:9 Koji govori da je u videlu, a mrzi na svog brata, još je u tami.
1Jn 2:10 Koji ljubi brata svog, u videlu živi, i sablazni u njemu nema.
1Jn 2:11 A koji mrzi na svog brata, u tami je, i u tami hodi, i ne zna kud ide, jer mu tama zaslepi oči.

Da li lažne religije smatraju da je mržnja greh? Mnoge ne smatraju. Zato se tako i ponašaju. Njihova lažna religija ih na to navodi. To je Sotonin cilj i bio. Odvraćanje ljudi od Spasitelja da bi ostali neobraćeni i nepreporođeni. I zato oni vide problem u hrišćanstvu a ne u sebi. Ne vide problem u grehu koji se nalazi u njihovoj duši. To su sve plodovi lažne religije.

Ne može čovek koji voli greh da voli neprijatelje. To Isus može. I to je božanska priroda. Bog je ljubav!

1Jn 3:1 Vidite kakvu nam je ljubav dao Otac, da se deca Božija nazovemo i budemo; zato svet ne poznaje nas, jer Njega ne pozna.
1Jn 3:2 Ljubazni! Sad smo deca Božija, i još se ne pokaza šta ćemo biti; nego znamo da kad se pokaže, bićemo kao i On, jer ćemo Ga videti kao što jeste.
1Jn 3:3 I svaki koji ovu nadu ima na Njega, čisti se, kao i On što je čist.
1Jn 3:4 Svaki koji čini greh i bezakonje čini: i greh je bezakonje.
1Jn 3:5 I znate da se On javi da grehe naše uzme; i greha u Njemu nema.
1Jn 3:6 Koji god u Njemu stoji ne greši; koji god greši ne vide Ga niti Ga pozna.

Razlog ljudi koji greše jeste upravo zato što su prevareni lažnim religijama koje odvraćaju ljude od svoga Spasitelja koji ih jedini može spojiti sa Ocem.

Strašna je zabluda prihvatanje bilo koje lažne religije u kojoj se odbacuje Hristovo božanstvo!

Takva religija neće moći da pomogne grešniku da se spoji sa Bogom.

Sve to je prevara Sotone sračunata da nas ljude odvoji od mira sa Bogom i spasenja koje nam je omogućio Otac kroz Hrista.

Nemojte imati blagonaklonost prema zabludama koje odvaju ljude od Boga. Odvratno je to što je Sotona napravio na ovoj planeti. Odvratno je što huška ljude preko zabluda da ratuju jedni protiv drugih.

Ovo je zlo i to treba jasno i glasno reći.

Moja je želja da iskreni muslimani prepoznaju svoga Spasitelja i da mu se obrate u svojim molitvama Bogu. Otac će čuti molitvu koja je prinesena u ime Isusa Hrista.

Isus je naš jedini posrednik. I jedino preko Isusa možemo stupiti u kontakt sa Bogom.

To je plan spasenja, sve ostalo je prevara Sotone.

Da li sve ovo muslimani veruju? Ne!

Sotona zato napada Hristovo božanstvo! Da bi odvojio ljude od Boga! I ljudi koji misle da Bogu službu čine prenose ove njegove laži.

Poslednja izmena:
ORIGINALNO PITANJE

35.Kako je umro Juda?

(Obesio se) I bacivši srebrnike u crkvi izide, i otide te se objesi. Jevandelje Po Mateju 27:5
(Ispala mu je utroba) On dakle stece njivu od plate nepravedne, i objesivši se puce po srijedi, i izasu se sva utroba njegova. Djela Apostola 1:18

Sta je Juda radio s parama sto je dobio za izdaju Isusa?
(Kupio sebi njivu) On dakle stece njivu od plate nepravedne, i objesivši se puce po srijedi, i izasu se sva utroba njegova. Dela apostolska 1:18
(Bacio u hram) I bacivši srebrnike u crkvi izide, Jevandelje Po Mateju 27:5

(35. Šta je Juda radio sa parama koje je dobio za izdaju Isusa? Prva verzija - Kupio sebi njivu... On dakle steče njivu od plate nepravedne, i objesivši se puče po srijedi, i izasu se sva utroba njegova. Djela apostolska 1:18. Druga verzija - Bacio u hram... I bacivši srebrnike u crkvi, izide. Jevanđelje po Mateju 27:5.)

ODGOVOR

Tačno je i jedno i drugo. Obesio se i ispala mu je utroba.

Nije tačno da je Juda kupio njivu. Sinedrion je kupio njivu od novca koji im je vraćen.

Petar napominje šta je tom izdajom dobio. Stekao je njivu!

Act 1:18 On dakle steče njivu od plate nepravedne, i obesivši se puče po sredi, i izasu se sva utroba njegova.

Evo stihova iz Biblije:

Mat 27:1 A kad bi ujutru, učiniše veće svi glavari sveštenički i starešine narodne za Isusa da Ga pogube.
Mat 27:2 I svezavši Ga odvedoše, i predaše Ga Pontiju Pilatu, sudiji.
Mat 27:3 Tada videvši Juda izdajnik Njegov da Ga osudiše raskaja se, i vrati trideset srebrnika glavarima svešteničkim i starešinama
Mat 27:4 Govoreći: Ja sagreših što izdadoh krv pravu. A oni rekoše: Šta mi marimo za to? Ti ćeš videti.
Mat 27:5 I bacivši srebrnike u crkvi iziđe, i otide te se obesi.
Mat 27:6 A glavari sveštenički uzevši srebrnike rekoše: Ne valja ih metnuti u crkvenu haznu, jer je uzeto za krv.
Mat 27:7 Nego se dogovoriše te kupiše za njih lončarevu njivu za groblje gostima.
Mat 27:8 Od toga se i prozva ona njiva krvna njiva i do danas.
Mat 27:9 Tada se izvrši šta je kazao prorok Jeremija govoreći: I uzeše trideset srebrnika, cenu cenjenoga koga su cenili sinovi Izrailjevi;
Mat 27:10 I dadoše ih za njivu lončarevu, kao što mi kaza Gospod.

Act 1:15 I u dane one ustavši Petar između učenika reče (a beše naroda zajedno oko sto dvadeset imena):
Act 1:16 Ljudi braćo! Trebalo je da se izvrši ono pismo što proreče Duh Sveti ustima Davidovim za Judu koji beše pred onima što uhvatiše Isusa;
Act 1:17 Jer se brojaše s nama, i beše primio deo ove službe.
Act 1:18 On dakle steče njivu od plate nepravedne, i obesivši se puče po sredi, i izasu se sva utroba njegova.
Act 1:19 I postade znano svima koji žive u Jerusalimu da će se ta njiva prozvati njihovim jezikom Akeldama, koje znači njiva krvna.
Act 1:20 Jer se piše u knjizi psaltiru: Da bude dvor njegov pust, i da ne bude nikoga ko bi živeo u njemu, i: Vladičanstvo njegovo da primi drugi.
Act 1:21 Treba dakle od ovih ljudi koji su bili s nama za sve vreme kako među nas uđe i iziđe Gospod Isus,
Act 1:22 Počevši od krštenja Jovanovog do dana kad se uze od nas, da bude s nama svedok Njegovog vaskrsenja jedan od ovih.
Act 1:23 I postaviše dvojicu, Josifa koji se zvaše Varsava prezimenom Just, i Matija.
Act 1:24 I pomolivši se Bogu rekoše: Ti, Gospode! Koji poznaješ srca svih, pokaži jednog od ove dvojice koga si izabrao,
Act 1:25 Da primi deo ove službe i apostolstva, iz koga ispade Juda da ide na mesto svoje.
Act 1:26 I baciše kocke za njih, i pade kocka na Matija i primiše ga među jedanaest apostola.

A evo šta nam je još Bog otkrio preko Duha proroštva...

...

Poslednja izmena:
76 Juda

Judina povijest prikazuje žalostan kraj jednog života, koji je mogao biti pun časti pred Bogom. Da je Juda umro prije svog posljednjeg puta u Jeruzalem, smatrali bi ga čovjekom dostojnim mjesta medu dvanaestoricom i onim koji bi im puno nedostajao. Odvratnost s kojom su ljudi vjekovima gledali na njega ne bi postojala da nije bilo osobina koje su se otkrile na kraju njegova života. Postoji razlog zašto je njegov karakter otkriven cijelom svijetu. To je trebala biti opomena svima koji bi kao i on iznevjerili sveto povjerenje.

Neposredno prije Pashe Juda je obnovio svoj ugovor sa svećenicima da im preda Isusa u ruke. Tada je bilo dogovoreno da Spasitelj bude uhvaćen na jednom od mjesta na koje se sklanjao razmišljati i moliti. Od gozbe u Šimunovoj kući Juda je mogao razmišljati o djelu za koje se obvezao da će ga izvršiti, ali nije promijenio svoju namjeru. Za trideset srebrnika — za cijenu jednog roba — prodao je Gospodina slave na sramotu i smrt.

Juda je po naravi volio novac; ali nije oduvijek bio tako poročan da učini takvo djelo kao što je ovo. Gajio je zli duh škrtosti, sve dok on nije postao vladajuća pobuda u njegovom životu. Ljubav prema bogatstvu kome je ropski služio nadvladala je njegovu ljubav prema Kristu. Postajući rob jednom poroku predao se Sotoni da ga potpuno uvuče u grijeh.

Juda se pridružio učenicima dok je mnoštvo pratilo Krista. Spasiteljevo učenje pokrenulo je njihova srca dok su zadivljeno slušali Njegove riječi što ih je izgovorio u sinagogi, kraj morske obale ili na gori. Juda je vidio bolesne, hrome, slijepe kako se iz svih gradova i sela stječu ka Kristu. Vidio je umiruće položene kraj Njegovih nogu. Bio je svjedokom Spasiteljevih veličanstvenih djela u iscjeljivanju bolesnih, istjerivanju đavola i podizanju mrtvih. Osobno je osjetio dokaz Kristove sile. Prepoznao je Kristovo učenje kao uzvišenije od svih što ga je ikada čuo. Volio je Velikog Učitelja i želio biti s Njim. Čeznuo je da promijeni karakter i život i nadao se da će to iskusiti svojim povezivanjem s Isusom. Spasitelj nije odbio Judu. Dao mu je mjesto medu dvanaestoricom. Povjerio mu je djelo evanđelista. Obdario ga je silom da liječi bolesne i istjeruje đavole. Ali Juda nije došao do točke potpunog podčinjavanja Kristu. Nije se odrekao svoga svjetovnog častoljublja ili svoje ljubavi prema novcu. Premda je prihvatio položaj Kristovog sluge, nije dopustio da ga preobrazi božanska sila. Smatrao je da može zadržati vlastite sudove i mišljenja, održavajući duh kritike i osude.

Uživao je veliki ugled medu učenicima i imao snažan utjecaj na njih. Imao je visoko mišljenje o svojim sposobnostima, a na svoju braću gledao je kao na niže od sebe u rasuđivanju i sposobnostima. Oni ne vide svoje prilike, mislio je, i ne koriste okolnosti. Crkva neće nikada napredovati ako ima za vode tako kratkovidne ljude. Petar je bio žustar i djelovao bi bez premišljanja. Ivana, koji je kao dragocjenost čuvao istine koje su silazile s Kristovih usana, Juda je smatrao slabim poslovnim čovjekom. Mateja, odgojena da bude točan u svemu i osobito brižljiva glede poštenja, koji je stalno razmišljao o Kristovim riječima i bio obuzet njima, Juda je smatrao nesposobnim za bilo kakav oštrouman i dalekosežan rad. Tako je Juda brzo procijenio sve učenike i laskao samom sebi da bi, lišena njegove sposobnosti vještog upravljanja, Crkva često dospjela u poteškoće i poniženja. Juda je smatrao sebe sposobnim čovjekom, kojeg nitko ne može nadmašiti. Po vlastitom mišljenju bio je čast za djelo i uvijek se kao takav prikazivao.

Juda je bio slijep prema svojim karakternim slabostima i Krist ga je postavio tamo gdje će imati prilike da ih uvidi i ispravi. Kao blagajnik učenicima bio je pozvan da se skrbi za potrebe ove male skupine i za potrebe siromašnih. Kad mu je na Pashu u gornjoj sobi Isus rekao: “Šta misliš činiti, čini brzo!” (Ivan 13,27), učenici su mislili da mu je naložio kupiti ono što je bilo potrebno za blagdan ili što za siromašne. Služeći drugima Juda je mogao razviti duh nesebičnosti. Međutim, dok je iz dana u dan slušao Kristove pouke i bio očevidac Njegova nesebična života, Juda je popuštao svojoj pohlepnoj naravi. Mali iznosi koji su dospjeli u Njegove ruke predstavljali su stalnu kušnju. Kad bi učinio neku malu uslugu Kristu, ili posvetio vrijeme vjerskim ciljevima, često je isplaćivao sebe iz te oskudne zalihe. Za njega su ovo bili izgovori kojima je pravdao takav postupak, ali u Božjim je očima bio lupež.

Kristova često ponavljana tvrdnja da Njegovo kraljevstvo nije od ovoga svijeta sablažnjavala je Judu. Označio je smjernicu i očekivao da će Krist raditi po njoj. Načinio je plan da se Ivan Krstitelj mora osloboditi tamnice. Ali, iznenada, Ivan je posječen. Umjesto da potvrdi svoje kraljevsko pravo i osveti Ivanovu smrt, Isus se sa svojim učenicima povukao u jedno mjesto u unutrašnjosti. Juda je želio znatno oštrije okršaje. Smatrao je da bi djelo bilo mnogo uspješnije kad Isus ne bi sprečavao učenike u provođenju njihovih zamisli. Zamijetio je povećano neprijateljstvo hebrejskih voda i također da Krist nije odgovorio na njihov izazov kad su tražili znak s Neba. Njegovo je srce bilo otvoreno za nevjerstvo pa je neprijatelj ulijevao u njega misli sumnje i pobune. Zašto se Isus tako dugo zadržava na onome što obeshrabruje? Zašto sebi i svojim učenicima pretkazuje kušnju i progonstvo? Izgledi da dobije neko visoko mjesto u novom kraljevstvu naveli su Judu da pristane uz Kristovo djelo. Zar će njegove nade biti iznevjerene? Premda još nije porekao da je Isus Božji Sin, Juda je počeo sumnjati, želeći naći neko objašnjenje za Njegova silna djela.

Usprkos Spasiteljevu učenju, Juda je stalno isticao misao da će Krist vladati kao kralj u Jeruzalemu. Kad je Krist nahranio pet tisuća ljudi, pokušao je to ostvariti. Ovom prigodom Juda je pomagao u dijeljenju hrane gladnom mnoštvu. Mogao je vidjeti kakav se blagoslov krije u moći da daje drugima. Osjećao je zadovoljstvo koje se uvijek javlja u službi Bogu. Pomagao je bolesnima i napaćenima iz mnoštva da dođu Kristu. Vidio je kakvo olakšanje, kakva radost i kakva sreća nastaje u ljudskim srcima kroz životodavnu silu božanskog Iscjelitelja. Mogao je razumjeti Kristov način rada, ali bio je zaslijepljen svojim sebičnim željama. Juda je bio prvi koji je iskoristio oduševljenje izazvano čudom s kruhovima. On je potakao zamisao da se Krist silom proglasi za kralja. Nade su mu bile velike. Razočaranje je bilo gorko.

Kristov je javni govor u sinagogi o kruhu života predstavljao prekretnicu u povijesti Judina života. Čuo je riječi: “Ako ne jedete tijela Sina Čovječjega i ne pijete krvi njegove, nećete imati života u sebi.” (Ivan 6,53) Vidio je da Krist nudi duhovna, a ne svjetovna dobra. Smatrao se dalekovidnim i sposobnim proniknuti u to da Isus neće imati nikakve časti i da ne može pokloniti visoke položaje svojim sljedbenicima. Odlučio je ne združiti se tako blisko s Kristom da se ne bi mogao povući. Odlučio je promatrati izdaleka. I promatrao je.

Od tog vremena izražavao je sumnje koje su zbunjivale učenike. Pokretao je rasprave i neugodne osjećaje, ponavljajući dokaze koje su protiv Kristovih tvrdnji navodili književnici i farizeji. Sve male i velike poteškoće, i nevolje, nezgode i očite prepreke u napredovanju evanđelja, Juda je tumačio kao dokaze da ono nije istinito. Iznosio je takve tekstove iz Pisma koji nisu imali nikakve veze s istinama što ih je Krist objavljivao. Ovi tekstovi, izdvojeni iz cjeline, zbunjivali su učenike i povećavali obeshrabrenje koje ih je stalno tištalo. Ipak, Juda je sve ovo činio tako kao da je naoko vrlo savjestan. I dok su učenici tražili dokaze da potvrde riječi Velikog Učitelja, Juda bi ih gotovo neosjetno poveo na drugu stazu. Tako je na prividno pobožan i mudar način prikazivao istine u različitoj svjetlosti od one u kojoj ih je Krist iznosio i Njegovim riječima pripisivao značenje koje im On nije davao. Misli koje im je nametao poticale su slavoljubive želje za zemaljskim počastima, i tako je skretao učenike od onoga što je važno, a čime su se trebali baviti. Prepirke o tome koji je medu njima najveći obično je započinjao Juda.

...

ORIGINALNO PITANJE

35.Kako je umro Juda?

(Obesio se) I bacivši srebrnike u crkvi izide, i otide te se objesi. Jevandelje Po Mateju 27:5
(Ispala mu je utroba) On dakle stece njivu od plate nepravedne, i objesivši se puce po srijedi, i izasu se sva utroba njegova. Djela Apostola 1:18

Sta je Juda radio s parama sto je dobio za izdaju Isusa?
(Kupio sebi njivu) On dakle stece njivu od plate nepravedne, i objesivši se puce po srijedi, i izasu se sva utroba njegova. Dela apostolska 1:18
(Bacio u hram) I bacivši srebrnike u crkvi izide, Jevandelje Po Mateju 27:5

(35. Šta je Juda radio sa parama koje je dobio za izdaju Isusa? Prva verzija - Kupio sebi njivu... On dakle steče njivu od plate nepravedne, i objesivši se puče po srijedi, i izasu se sva utroba njegova. Djela apostolska 1:18. Druga verzija - Bacio u hram... I bacivši srebrnike u crkvi, izide. Jevanđelje po Mateju 27:5.)

ODGOVOR

Tačno je i jedno i drugo. Obesio se i ispala mu je utroba.

Nije tačno da je Juda kupio njivu. Sinedrion je kupio njivu od novca koji im je vraćen.

Petar napominje šta je tom izdajom dobio. Stekao je njivu!

Evo stihova iz Biblije:

Mat 27:1 A kad bi ujutru, učiniše veće svi glavari sveštenički i starešine narodne za Isusa da Ga pogube.
Mat 27:2 I svezavši Ga odvedoše, i predaše Ga Pontiju Pilatu, sudiji.
Mat 27:3 Tada videvši Juda izdajnik Njegov da Ga osudiše raskaja se, i vrati trideset srebrnika glavarima svešteničkim i starešinama
Mat 27:4 Govoreći: Ja sagreših što izdadoh krv pravu. A oni rekoše: Šta mi marimo za to? Ti ćeš videti.
Mat 27:5 I bacivši srebrnike u crkvi iziđe, i otide te se obesi.
Mat 27:6 A glavari sveštenički uzevši srebrnike rekoše: Ne valja ih metnuti u crkvenu haznu, jer je uzeto za krv.
Mat 27:7 Nego se dogovoriše te kupiše za njih lončarevu njivu za groblje gostima.
Mat 27:8 Od toga se i prozva ona njiva krvna njiva i do danas.
Mat 27:9 Tada se izvrši šta je kazao prorok Jeremija govoreći: I uzeše trideset srebrnika, cenu cenjenoga koga su cenili sinovi Izrailjevi;
Mat 27:10 I dadoše ih za njivu lončarevu, kao što mi kaza Gospod.

Act 1:15 I u dane one ustavši Petar između učenika reče (a beše naroda zajedno oko sto dvadeset imena):
Act 1:16 Ljudi braćo! Trebalo je da se izvrši ono pismo što proreče Duh Sveti ustima Davidovim za Judu koji beše pred onima što uhvatiše Isusa;
Act 1:17 Jer se brojaše s nama, i beše primio deo ove službe.
Act 1:19 I postade znano svima koji žive u Jerusalimu da će se ta njiva prozvati njihovim jezikom Akeldama, koje znači njiva krvna.
Act 1:20 Jer se piše u knjizi psaltiru: Da bude dvor njegov pust, i da ne bude nikoga ko bi živeo u njemu, i: Vladičanstvo njegovo da primi drugi.
Act 1:21 Treba dakle od ovih ljudi koji su bili s nama za sve vreme kako među nas uđe i iziđe Gospod Isus,
Act 1:22 Počevši od krštenja Jovanovog do dana kad se uze od nas, da bude s nama svedok Njegovog vaskrsenja jedan od ovih.
Act 1:23 I postaviše dvojicu, Josifa koji se zvaše Varsava prezimenom Just, i Matija.
Act 1:24 I pomolivši se Bogu rekoše: Ti, Gospode! Koji poznaješ srca svih, pokaži jednog od ove dvojice koga si izabrao,
Act 1:25 Da primi deo ove službe i apostolstva, iz koga ispade Juda da ide na mesto svoje.
Act 1:26 I baciše kocke za njih, i pade kocka na Matija i primiše ga među jedanaest apostola.

A evo šta nam je još Bog otkrio preko Duha proroštva...

...

Sta mislis da li se Juda pokajao ili ne pa je to uradio?

...

Kad je Isus bogatom mladiću prikazao uvjete uz koje može postati Njegovim učenikom, Juda je bio nezadovoljan. Smatrao je da je načinjena pogreška. Kad bi takvi ljudi kao ovaj poglavar mogli biti povezani s vjernicima, pomogli bi u podupiranju Kristova djela. Kad bi samo on, Juda, bio prihvaćen za savjetnika, mislio je, mogao bi predložiti mnoge planove za unapređenje ove male crkve. Njegova načela i metode razlikovali bi se nešto od Kristovih, ali u tome je sebe držao mudrijim od Krista.

U svemu što je Krist rekao svojim učenicima bilo je nečega s čime se Juda u svom srcu nije slagao. Pod njegovim utjecajem kvasac nezadovoljstva brzo je djelovao. Učenici u svemu tome nisu vidjeli pokretača, ali Isus je vidio da Sotona svoja svojstva prenosi Judi i tako otvara prolaz kroz koji može utjecati na druge učenike. Godinu dana prije izdaje Krist je objavio: “Ne izabrali li ja sebi vas Dvanaestoricu?… Pa ipak jedan je od vas davao.” (Ivan 6,70)

Ipak, Juda se nije otvoreno protivio, niti je izgledalo da sumnja u Spasiteljeve pouke. Nije otvoreno gunđao sve do trenutka gozbe u Šimunovoj kući. Kad je Marija pomazala Spasiteljeve noge, Juda je pokazao svoju pohlepnu narav. Isusov ukor duboko ga je ogorčio. Povrijeđeni ponos i želja za osvetom srušili su brane, i pohlepnost kojoj je tako dugo popuštao zavladala je njime. To će postati iskustvo svakoga koji ustraje u igri s grijehom. Osnovni oblici urođenih sklonosti prema grijehu kojima se ne opiremo i koje ne pobjeđujemo podliježu Sotoninoj kušnji i on po svojoj volji porobljuje dušu.

Ali Juda još nije imao sasvim okorjelo srce. Premda je čak dvaput obećao da će izdati Spasitelja, postojala je prilika za pokajanje. Na pashalnoj večeri Isus je pružio dokaz o svom božanstvu time što je otkrio izdajnikovu namjeru. Nježno je uvrstio i Judu u službu koju je izvršio za učenike. Ali posljednji poziv ljubavi ostao je bez odgovora. Tada je zapečaćen Judin slučaj i noge koje je Isus oprao otišle su izvršiti izdajničko djelo.

Ako Isus treba biti raspet, razmišljao je Juda, to se mora zbiti. Njegov čin izdaje Spasitelja neće promijeniti konačni rezultat. Ako Isus ne treba umrijeti, to bi Ga samo prisililo da se oslobodi. Iz svih događaja Juda bi izdajom stekao neku korist. Računao je da je izdajom svoga Gospodina zaključio odličan posao.

Ipak, Juda nije vjerovao kako će Krist dopustiti da bude uhvaćen. Namjeravao je svojom izdajom dati Isusu pouku. Smjerao je igrati ulogu koja će primorati Spasitelja da ubuduće postupa prema njemu s dužnim poštovanjem. Ali Juda nije znao da Krista predaje na smrt. Koliko puta su književnici i farizeji, dok je Isus iznosio svoje pouke u pričama, bili uzbuđeni Njegovim neočekivanim slikovitim prikazima! Koliko puta su izricali presudu sebi samima! Često, kad je istina osvjedočila njihova srca, oni su razbješnjeni uzimali kamenje da Ga bace na Njega; ali On im je svaki put izmaknuo. Kad je izbjegao toliko zamki, mislio je Juda, svakako neće dopustiti da Ga uhvate.

Juda je odlučio sve to provjeriti. Ako je Isus doista Mesija, narod kojemu je učinio toliko puno dobra okupit će se oko Njega i proglasiti Ga kraljem. To će zauvijek opredijeliti one koji su dosad bili neodlučni. Judi bi se pripisivale zasluge što je doveo kralja na Davidovo prijestolje. Ovo bi mu djelo osiguralo prvo mjesto u novom kraljevstvu, odmah do Krista.

Lažni učenik odigrao je svoju ulogu u izdaji Isusa. U vrtu, kad je vodama gomile rekao: “Koga ja poljubim… taj je, njega držite!” (Matej 26,48), bio je potpuno uvjeren da će se Krist izbaviti iz njihovih ruku. Tada, ako ga oni budu korili, mogao bi reći: “Zar vam nisam rekao da Ga čvrsto držite?”

Juda je promatrao one koji su uhvatili Krista kako Ga, postupajući prema njegovim riječima, čvrsto vezuju. Zapanjen, vidio je da Spasitelj dopušta da Ga odvedu. Zabrinuto Ga je slijedio od vrta sve do suđenja pred hebrejskim poglavarima. Prilikom svakog Njegovog pokreta očekivao je da će iznenaditi svoje neprijatelje time što će se pred njima pojaviti kao Božji Sin i uništiti sve njihove zavjere i silu. Ali kako je sat za satom prolazio a Isus podnosio sva zlostavljanja koja su činili nad Njim, izdajnika je obuzeo užasan strah da je svog Učitelja prodao na smrt.

Kako se suđenje bližilo svom kraju, Juda je sve manje mogao izdržati mučenje svoje nemirne savjesti. Iznenada je dvoranom odjeknuo jedan promukao glas ispunjavajući užasom sva srca: “On je nevin; poštedi Ga, o Kaifa!”

Ugledali su visoku Judinu priliku kako se probija kroz začuđeno mnoštvo. Njegovo je lice bilo blijedo i unezvjereno, a njegovo čelo orošeno krupnim kapljama znoja. Dotrčavši do sudskog prijestolja bacio je pred velikog svećenika srebrnike koji su bili cijena za izdaju njegovog Gospodina. Čvrsto uhvativši Kaifu za haljinu, preklinjao ga je da oslobodi Isusa, izjavljujući da nije učinio ništa što zaslužuje smrt. Kaifa ga je ljutito odgurnuo, ali je ostao zbunjen ne znajući što bi rekao. Otkrilo se lukavstvo svećenika. Bilo je očevidno da su potkupili učenika da izda svoga Učitelja.

“Sagriješili”, ponovno je povikao Juda, “jer izdadoh nevinu krv.” Pribravši se, veliki svećenik je prezrivo odgovorio: “Što se to nas tiče? To je tvoja stvar.” (Matej 27,4) Svećenici su bili voljni načiniti od Jude svoje oruđe, ali su prezirali njegovu niskost. Kad im se obratio s priznanjem, odbili su ga s ponižavanjem.

Juda se sada bacio pred Isusove noge, priznajući Ga za Božjeg Sina i preklinjući Ga da se oslobodi. Spasitelj nije korio svog izdajnika. Znao je da se Juda ne kaje; njegovo priznanje iz duše opterećene krivnjom, bilo je pokrenuto snagom strašnog osjećaja prokletstva i očekivanjem suda, nikako osjećajem duboke boli koja razdire srce zato što je izdao prečistog Božjeg Sina i odrekao se Sveca Izraelova. Ipak, Isus nije izgovorio nijednu riječ osude. Sa žalošću je pogledao Judu i rekao: “Ali sam radi ovoga i došao u ovaj čas!” Žamor iznenađenja prošao je kroz skup. S čuđenjem su promatrali Kristovu blagost prema svom izdajniku. Ponovno ih je proželo osvjedočenje da je ovaj Čovjek više od običnog smrtnika. Međutim, ako je Božji Sin, pitali su se, zašto se ne oslobodi svojih okova i pobijedi svoje tužitelje?

Juda je vidio da je njegovo preklinjanje uzaludno, pa je istrčao iz dvorane uzvikujući: “Prekasno je; prekasno!” Osjećao je kako ne može izdržati da vidi Isusa raspeta, pa je u očajanju otišao i objesio se.

Kasnije, tog istog dana, na putu od Pilatove sudnice do Golgote, utihnuli su povici i ruganja poročnog mnoštva koje je vodilo Isusa na mjesto raspeća. Dok su prolazili kraj jednog skrovitog mjesta, pod jednim su suhim drvetom vidjeli Judino tijelo. Bio je to užasan prizor. Težina tijela prekinula je uže kojim se objesio o drvo. Prilikom pada, njegovo tijelo bilo je strašno unakaženo i sad su ga rastrzavali psi. Njegovi ostaci smjesta su sahranjeni i sklonjeni od pogleda; ali mnoštvo se manje rugalo, a bljedilo na mnogim licima otkrivalo je unutarnje misli. Činilo se da one koji su bili krivi za Isusovu krv već stiže kazna.

Pasted from
http://elenvajt.info/knjige/serija_velika_borba/isusov_zivot/76-juda/

76 Juda

Judina povijest prikazuje žalostan kraj jednog života, koji je mogao biti pun časti pred Bogom. Da je Juda umro prije svog posljednjeg puta u Jeruzalem, smatrali bi ga čovjekom dostojnim mjesta medu dvanaestoricom i onim koji bi im puno nedostajao. Odvratnost s kojom su ljudi vjekovima gledali na njega ne bi postojala da nije bilo osobina koje su se otkrile na kraju njegova života. Postoji razlog zašto je njegov karakter otkriven cijelom svijetu. To je trebala biti opomena svima koji bi kao i on iznevjerili sveto povjerenje.

Neposredno prije Pashe Juda je obnovio svoj ugovor sa svećenicima da im preda Isusa u ruke. Tada je bilo dogovoreno da Spasitelj bude uhvaćen na jednom od mjesta na koje se sklanjao razmišljati i moliti. Od gozbe u Šimunovoj kući Juda je mogao razmišljati o djelu za koje se obvezao da će ga izvršiti, ali nije promijenio svoju namjeru. Za trideset srebrnika — za cijenu jednog roba — prodao je Gospodina slave na sramotu i smrt.

Juda je po naravi volio novac; ali nije oduvijek bio tako poročan da učini takvo djelo kao što je ovo. Gajio je zli duh škrtosti, sve dok on nije postao vladajuća pobuda u njegovom životu. Ljubav prema bogatstvu kome je ropski služio nadvladala je njegovu ljubav prema Kristu. Postajući rob jednom poroku predao se Sotoni da ga potpuno uvuče u grijeh.

Juda se pridružio učenicima dok je mnoštvo pratilo Krista. Spasiteljevo učenje pokrenulo je njihova srca dok su zadivljeno slušali Njegove riječi što ih je izgovorio u sinagogi, kraj morske obale ili na gori. Juda je vidio bolesne, hrome, slijepe kako se iz svih gradova i sela stječu ka Kristu. Vidio je umiruće položene kraj Njegovih nogu. Bio je svjedokom Spasiteljevih veličanstvenih djela u iscjeljivanju bolesnih, istjerivanju đavola i podizanju mrtvih. Osobno je osjetio dokaz Kristove sile. Prepoznao je Kristovo učenje kao uzvišenije od svih što ga je ikada čuo. Volio je Velikog Učitelja i želio biti s Njim. Čeznuo je da promijeni karakter i život i nadao se da će to iskusiti svojim povezivanjem s Isusom. Spasitelj nije odbio Judu. Dao mu je mjesto medu dvanaestoricom. Povjerio mu je djelo evanđelista. Obdario ga je silom da liječi bolesne i istjeruje đavole. Ali Juda nije došao do točke potpunog podčinjavanja Kristu. Nije se odrekao svoga svjetovnog častoljublja ili svoje ljubavi prema novcu. Premda je prihvatio položaj Kristovog sluge, nije dopustio da ga preobrazi božanska sila. Smatrao je da može zadržati vlastite sudove i mišljenja, održavajući duh kritike i osude.

Uživao je veliki ugled medu učenicima i imao snažan utjecaj na njih. Imao je visoko mišljenje o svojim sposobnostima, a na svoju braću gledao je kao na niže od sebe u rasuđivanju i sposobnostima. Oni ne vide svoje prilike, mislio je, i ne koriste okolnosti. Crkva neće nikada napredovati ako ima za vode tako kratkovidne ljude. Petar je bio žustar i djelovao bi bez premišljanja. Ivana, koji je kao dragocjenost čuvao istine koje su silazile s Kristovih usana, Juda je smatrao slabim poslovnim čovjekom. Mateja, odgojena da bude točan u svemu i osobito brižljiva glede poštenja, koji je stalno razmišljao o Kristovim riječima i bio obuzet njima, Juda je smatrao nesposobnim za bilo kakav oštrouman i dalekosežan rad. Tako je Juda brzo procijenio sve učenike i laskao samom sebi da bi, lišena njegove sposobnosti vještog upravljanja, Crkva često dospjela u poteškoće i poniženja. Juda je smatrao sebe sposobnim čovjekom, kojeg nitko ne može nadmašiti. Po vlastitom mišljenju bio je čast za djelo i uvijek se kao takav prikazivao.

Juda je bio slijep prema svojim karakternim slabostima i Krist ga je postavio tamo gdje će imati prilike da ih uvidi i ispravi. Kao blagajnik učenicima bio je pozvan da se skrbi za potrebe ove male skupine i za potrebe siromašnih. Kad mu je na Pashu u gornjoj sobi Isus rekao: “Šta misliš činiti, čini brzo!” (Ivan 13,27), učenici su mislili da mu je naložio kupiti ono što je bilo potrebno za blagdan ili što za siromašne. Služeći drugima Juda je mogao razviti duh nesebičnosti. Međutim, dok je iz dana u dan slušao Kristove pouke i bio očevidac Njegova nesebična života, Juda je popuštao svojoj pohlepnoj naravi. Mali iznosi koji su dospjeli u Njegove ruke predstavljali su stalnu kušnju. Kad bi učinio neku malu uslugu Kristu, ili posvetio vrijeme vjerskim ciljevima, često je isplaćivao sebe iz te oskudne zalihe. Za njega su ovo bili izgovori kojima je pravdao takav postupak, ali u Božjim je očima bio lupež.

Kristova često ponavljana tvrdnja da Njegovo kraljevstvo nije od ovoga svijeta sablažnjavala je Judu. Označio je smjernicu i očekivao da će Krist raditi po njoj. Načinio je plan da se Ivan Krstitelj mora osloboditi tamnice. Ali, iznenada, Ivan je posječen. Umjesto da potvrdi svoje kraljevsko pravo i osveti Ivanovu smrt, Isus se sa svojim učenicima povukao u jedno mjesto u unutrašnjosti. Juda je želio znatno oštrije okršaje. Smatrao je da bi djelo bilo mnogo uspješnije kad Isus ne bi sprečavao učenike u provođenju njihovih zamisli. Zamijetio je povećano neprijateljstvo hebrejskih voda i također da Krist nije odgovorio na njihov izazov kad su tražili znak s Neba. Njegovo je srce bilo otvoreno za nevjerstvo pa je neprijatelj ulijevao u njega misli sumnje i pobune. Zašto se Isus tako dugo zadržava na onome što obeshrabruje? Zašto sebi i svojim učenicima pretkazuje kušnju i progonstvo? Izgledi da dobije neko visoko mjesto u novom kraljevstvu naveli su Judu da pristane uz Kristovo djelo. Zar će njegove nade biti iznevjerene? Premda još nije porekao da je Isus Božji Sin, Juda je počeo sumnjati, želeći naći neko objašnjenje za Njegova silna djela.

Usprkos Spasiteljevu učenju, Juda je stalno isticao misao da će Krist vladati kao kralj u Jeruzalemu. Kad je Krist nahranio pet tisuća ljudi, pokušao je to ostvariti. Ovom prigodom Juda je pomagao u dijeljenju hrane gladnom mnoštvu. Mogao je vidjeti kakav se blagoslov krije u moći da daje drugima. Osjećao je zadovoljstvo koje se uvijek javlja u službi Bogu. Pomagao je bolesnima i napaćenima iz mnoštva da dođu Kristu. Vidio je kakvo olakšanje, kakva radost i kakva sreća nastaje u ljudskim srcima kroz životodavnu silu božanskog Iscjelitelja. Mogao je razumjeti Kristov način rada, ali bio je zaslijepljen svojim sebičnim željama. Juda je bio prvi koji je iskoristio oduševljenje izazvano čudom s kruhovima. On je potakao zamisao da se Krist silom proglasi za kralja. Nade su mu bile velike. Razočaranje je bilo gorko.

Kristov je javni govor u sinagogi o kruhu života predstavljao prekretnicu u povijesti Judina života. Čuo je riječi: “Ako ne jedete tijela Sina Čovječjega i ne pijete krvi njegove, nećete imati života u sebi.” (Ivan 6,53) Vidio je da Krist nudi duhovna, a ne svjetovna dobra. Smatrao se dalekovidnim i sposobnim proniknuti u to da Isus neće imati nikakve časti i da ne može pokloniti visoke položaje svojim sljedbenicima. Odlučio je ne združiti se tako blisko s Kristom da se ne bi mogao povući. Odlučio je promatrati izdaleka. I promatrao je.

Od tog vremena izražavao je sumnje koje su zbunjivale učenike. Pokretao je rasprave i neugodne osjećaje, ponavljajući dokaze koje su protiv Kristovih tvrdnji navodili književnici i farizeji. Sve male i velike poteškoće, i nevolje, nezgode i očite prepreke u napredovanju evanđelja, Juda je tumačio kao dokaze da ono nije istinito. Iznosio je takve tekstove iz Pisma koji nisu imali nikakve veze s istinama što ih je Krist objavljivao. Ovi tekstovi, izdvojeni iz cjeline, zbunjivali su učenike i povećavali obeshrabrenje koje ih je stalno tištalo. Ipak, Juda je sve ovo činio tako kao da je naoko vrlo savjestan. I dok su učenici tražili dokaze da potvrde riječi Velikog Učitelja, Juda bi ih gotovo neosjetno poveo na drugu stazu. Tako je na prividno pobožan i mudar način prikazivao istine u različitoj svjetlosti od one u kojoj ih je Krist iznosio i Njegovim riječima pripisivao značenje koje im On nije davao. Misli koje im je nametao poticale su slavoljubive želje za zemaljskim počastima, i tako je skretao učenike od onoga što je važno, a čime su se trebali baviti. Prepirke o tome koji je medu njima najveći obično je započinjao Juda.

...

Ovo je zaista strasno.

Ali dobar tekst, hvala...

Ribaru,kolega po alatu I špicnametu...Daj tog daveža zvekni malo po tintari nečim...
Kako može nekažnjeno mučiti ljude tim citiranjima imitacije falsifikata (ne)poštene forumaše?!
Ovo je za uhapsiti...:lol:
Razumem ja to:sloboda javne reči,verovanja I sl. Ali brete mili I mi ostali imamo neka ljudska prava...
Zato-nemoj da ga kazniš,ali šta nije original Biblija-briši mu-nek ide život!
Uostalom-to brisanje je u ovom slučaju opravdano jer inkrimisani ne citira Bibliju već te kretenske interpretacije
Elen Vajt s kojima se obogatila I sebe I svoje doglavnike...SDG NEK SE SLIKA S ELEN VAJT!:mrgreen:

Zoran Jovanović je stavio tematski znak pitanja na neke teze iz
Biblije,a ne iz interpretacija te Helene Vajt...
SDG citira navodno Karađića,a u stvari je u pitanju tekst Vajtove...
Obratite pažnju kolega...:hvala:

Poslednja izmena:
=SDG (Soli Deo Gloria);32458954]...

1Jn 2:3 I po tom razumemo da Ga poznasmo, ako zapovesti Njegove držimo.
1Jn 2:4 Koji govori: Poznajem Ga, a zapovesti Njegove ne drži, laža je, i u njemu istine nema;
1Jn 2:5 A koji drži reč Njegovu, u njemu je zaista ljubav Božija savršena; po tom poznajemo da smo u Njemu.
1Jn 2:6 Koji govori da u Njemu stoji, i taj treba tako da hodi kao što je On hodio.
1Jn 2:7 Ljubazni! Ne pišem vam nove zapovesti, nego zapovest staru koju imaste ispočetka. Zapovest stara jeste reč koju čuste ispočetka.
1Jn 2:8 Opet vam pišem novu zapovest, koja je zaista u Njemu i u vama; jer tama prolazi, i videlo pravo već svetli.
1Jn 2:9 Koji govori da je u videlu, a mrzi na svog brata, još je u tami.
1Jn 2:10 Koji ljubi brata svog, u videlu živi, i sablazni u njemu nema.
1Jn 2:11 A koji mrzi na svog brata, u tami je, i u tami hodi, i ne zna kud ide, jer mu tama zaslepi oči.

Da li lažne religije smatraju da je mržnja greh? Mnoge ne smatraju. Zato se tako i ponašaju. Njihova lažna religija ih na to navodi. To je Sotonin cilj i bio. Odvraćanje ljudi od Spasitelja da bi ostali neobraćeni i nepreporođeni. I zato oni vide problem u hrišćanstvu a ne u sebi. Ne vide problem u grehu koji se nalazi u njihovoj duši. To su sve plodovi lažne religije.

Ne može čovek koji voli greh da voli neprijatelje. To Isus može. I to je božanska priroda. Bog je ljubav!

1Jn 3:1 Vidite kakvu nam je ljubav dao Otac, da se deca Božija nazovemo i budemo; zato svet ne poznaje nas, jer Njega ne pozna.
1Jn 3:2 Ljubazni! Sad smo deca Božija, i još se ne pokaza šta ćemo biti; nego znamo da kad se pokaže, bićemo kao i On, jer ćemo Ga videti kao što jeste.
1Jn 3:3 I svaki koji ovu nadu ima na Njega, čisti se, kao i On što je čist.
1Jn 3:4 Svaki koji čini greh i bezakonje čini: i greh je bezakonje.
1Jn 3:5 I znate da se On javi da grehe naše uzme; i greha u Njemu nema.
1Jn 3:6 Koji god u Njemu stoji ne greši; koji god greši ne vide Ga niti Ga pozna.

Razlog ljudi koji greše jeste upravo zato što su prevareni lažnim religijama koje odvraćaju ljude od svoga Spasitelja koji ih jedini može spojiti sa Ocem.

Strašna je zabluda prihvatanje bilo koje lažne religije u kojoj se odbacuje Hristovo božanstvo!

Takva religija neće moći da pomogne grešniku da se spoji sa Bogom.

Sve to je prevara Sotone sračunata da nas ljude odvoji od mira sa Bogom i spasenja koje nam je omogućio Otac kroz Hrista.

Nemojte imati blagonaklonost prema zabludama koje odvaju ljude od Boga. Odvratno je to što je Sotona napravio na ovoj planeti. Odvratno je što huška ljude preko zabluda da ratuju jedni protiv drugih.

Ovo je zlo i to treba jasno i glasno reći.

Moja je želja da iskreni muslimani prepoznaju svoga Spasitelja i da mu se obrate u svojim molitvama Bogu. Otac će čuti molitvu koja je prinesena u ime Isusa Hrista.

Isus je naš jedini posrednik. I jedino preko Isusa možemo stupiti u kontakt sa Bogom.

To je plan spasenja, sve ostalo je prevara Sotone.

Da li sve ovo muslimani veruju? Ne!

Sotona zato napada Hristovo božanstvo! Da bi odvojio ljude od Boga! I ljudi koji misle da Bogu službu čine prenose ove njegove laži.
Slazem se.

Poslednja izmena:
...

Kad je Isus bogatom mladiću prikazao uvjete uz koje može postati Njegovim učenikom, Juda je bio nezadovoljan. Smatrao je da je načinjena pogreška. Kad bi takvi ljudi kao ovaj poglavar mogli biti povezani s vjernicima, pomogli bi u podupiranju Kristova djela. Kad bi samo on, Juda, bio prihvaćen za savjetnika, mislio je, mogao bi predložiti mnoge planove za unapređenje ove male crkve. Njegova načela i metode razlikovali bi se nešto od Kristovih, ali u tome je sebe držao mudrijim od Krista.

U svemu što je Krist rekao svojim učenicima bilo je nečega s čime se Juda u svom srcu nije slagao. Pod njegovim utjecajem kvasac nezadovoljstva brzo je djelovao. Učenici u svemu tome nisu vidjeli pokretača, ali Isus je vidio da Sotona svoja svojstva prenosi Judi i tako otvara prolaz kroz koji može utjecati na druge učenike. Godinu dana prije izdaje Krist je objavio: “Ne izabrali li ja sebi vas Dvanaestoricu?… Pa ipak jedan je od vas davao.” (Ivan 6,70)

Ipak, Juda se nije otvoreno protivio, niti je izgledalo da sumnja u Spasiteljeve pouke. Nije otvoreno gunđao sve do trenutka gozbe u Šimunovoj kući. Kad je Marija pomazala Spasiteljeve noge, Juda je pokazao svoju pohlepnu narav. Isusov ukor duboko ga je ogorčio. Povrijeđeni ponos i želja za osvetom srušili su brane, i pohlepnost kojoj je tako dugo popuštao zavladala je njime. To će postati iskustvo svakoga koji ustraje u igri s grijehom. Osnovni oblici urođenih sklonosti prema grijehu kojima se ne opiremo i koje ne pobjeđujemo podliježu Sotoninoj kušnji i on po svojoj volji porobljuje dušu.

Ali Juda još nije imao sasvim okorjelo srce. Premda je čak dvaput obećao da će izdati Spasitelja, postojala je prilika za pokajanje. Na pashalnoj večeri Isus je pružio dokaz o svom božanstvu time što je otkrio izdajnikovu namjeru. Nježno je uvrstio i Judu u službu koju je izvršio za učenike. Ali posljednji poziv ljubavi ostao je bez odgovora. Tada je zapečaćen Judin slučaj i noge koje je Isus oprao otišle su izvršiti izdajničko djelo.

Ako Isus treba biti raspet, razmišljao je Juda, to se mora zbiti. Njegov čin izdaje Spasitelja neće promijeniti konačni rezultat. Ako Isus ne treba umrijeti, to bi Ga samo prisililo da se oslobodi. Iz svih događaja Juda bi izdajom stekao neku korist. Računao je da je izdajom svoga Gospodina zaključio odličan posao.

Ipak, Juda nije vjerovao kako će Krist dopustiti da bude uhvaćen. Namjeravao je svojom izdajom dati Isusu pouku. Smjerao je igrati ulogu koja će primorati Spasitelja da ubuduće postupa prema njemu s dužnim poštovanjem. Ali Juda nije znao da Krista predaje na smrt. Koliko puta su književnici i farizeji, dok je Isus iznosio svoje pouke u pričama, bili uzbuđeni Njegovim neočekivanim slikovitim prikazima! Koliko puta su izricali presudu sebi samima! Često, kad je istina osvjedočila njihova srca, oni su razbješnjeni uzimali kamenje da Ga bace na Njega; ali On im je svaki put izmaknuo. Kad je izbjegao toliko zamki, mislio je Juda, svakako neće dopustiti da Ga uhvate.

Juda je odlučio sve to provjeriti. Ako je Isus doista Mesija, narod kojemu je učinio toliko puno dobra okupit će se oko Njega i proglasiti Ga kraljem. To će zauvijek opredijeliti one koji su dosad bili neodlučni. Judi bi se pripisivale zasluge što je doveo kralja na Davidovo prijestolje. Ovo bi mu djelo osiguralo prvo mjesto u novom kraljevstvu, odmah do Krista.

Lažni učenik odigrao je svoju ulogu u izdaji Isusa. U vrtu, kad je vodama gomile rekao: “Koga ja poljubim… taj je, njega držite!” (Matej 26,48), bio je potpuno uvjeren da će se Krist izbaviti iz njihovih ruku. Tada, ako ga oni budu korili, mogao bi reći: “Zar vam nisam rekao da Ga čvrsto držite?”

Juda je promatrao one koji su uhvatili Krista kako Ga, postupajući prema njegovim riječima, čvrsto vezuju. Zapanjen, vidio je da Spasitelj dopušta da Ga odvedu. Zabrinuto Ga je slijedio od vrta sve do suđenja pred hebrejskim poglavarima. Prilikom svakog Njegovog pokreta očekivao je da će iznenaditi svoje neprijatelje time što će se pred njima pojaviti kao Božji Sin i uništiti sve njihove zavjere i silu. Ali kako je sat za satom prolazio a Isus podnosio sva zlostavljanja koja su činili nad Njim, izdajnika je obuzeo užasan strah da je svog Učitelja prodao na smrt.

Kako se suđenje bližilo svom kraju, Juda je sve manje mogao izdržati mučenje svoje nemirne savjesti. Iznenada je dvoranom odjeknuo jedan promukao glas ispunjavajući užasom sva srca: “On je nevin; poštedi Ga, o Kaifa!”

Ugledali su visoku Judinu priliku kako se probija kroz začuđeno mnoštvo. Njegovo je lice bilo blijedo i unezvjereno, a njegovo čelo orošeno krupnim kapljama znoja. Dotrčavši do sudskog prijestolja bacio je pred velikog svećenika srebrnike koji su bili cijena za izdaju njegovog Gospodina. Čvrsto uhvativši Kaifu za haljinu, preklinjao ga je da oslobodi Isusa, izjavljujući da nije učinio ništa što zaslužuje smrt. Kaifa ga je ljutito odgurnuo, ali je ostao zbunjen ne znajući što bi rekao. Otkrilo se lukavstvo svećenika. Bilo je očevidno da su potkupili učenika da izda svoga Učitelja.

“Sagriješili”, ponovno je povikao Juda, “jer izdadoh nevinu krv.” Pribravši se, veliki svećenik je prezrivo odgovorio: “Što se to nas tiče? To je tvoja stvar.” (Matej 27,4) Svećenici su bili voljni načiniti od Jude svoje oruđe, ali su prezirali njegovu niskost. Kad im se obratio s priznanjem, odbili su ga s ponižavanjem.

Juda se sada bacio pred Isusove noge, priznajući Ga za Božjeg Sina i preklinjući Ga da se oslobodi. Spasitelj nije korio svog izdajnika. Znao je da se Juda ne kaje; njegovo priznanje iz duše opterećene krivnjom, bilo je pokrenuto snagom strašnog osjećaja prokletstva i očekivanjem suda, nikako osjećajem duboke boli koja razdire srce zato što je izdao prečistog Božjeg Sina i odrekao se Sveca Izraelova. Ipak, Isus nije izgovorio nijednu riječ osude. Sa žalošću je pogledao Judu i rekao: “Ali sam radi ovoga i došao u ovaj čas!” Žamor iznenađenja prošao je kroz skup. S čuđenjem su promatrali Kristovu blagost prema svom izdajniku. Ponovno ih je proželo osvjedočenje da je ovaj Čovjek više od običnog smrtnika. Međutim, ako je Božji Sin, pitali su se, zašto se ne oslobodi svojih okova i pobijedi svoje tužitelje?

Juda je vidio da je njegovo preklinjanje uzaludno, pa je istrčao iz dvorane uzvikujući: “Prekasno je; prekasno!” Osjećao je kako ne može izdržati da vidi Isusa raspeta, pa je u očajanju otišao i objesio se.

Kasnije, tog istog dana, na putu od Pilatove sudnice do Golgote, utihnuli su povici i ruganja poročnog mnoštva koje je vodilo Isusa na mjesto raspeća. Dok su prolazili kraj jednog skrovitog mjesta, pod jednim su suhim drvetom vidjeli Judino tijelo. Bio je to užasan prizor. Težina tijela prekinula je uže kojim se objesio o drvo. Prilikom pada, njegovo tijelo bilo je strašno unakaženo i sad su ga rastrzavali psi. Njegovi ostaci smjesta su sahranjeni i sklonjeni od pogleda; ali mnoštvo se manje rugalo, a bljedilo na mnogim licima otkrivalo je unutarnje misli. Činilo se da one koji su bili krivi za Isusovu krv već stiže kazna.

Pasted from
http://elenvajt.info/knjige/serija_velika_borba/isusov_zivot/76-juda/

Zasto je rekao bogatom mladicu da proda sve?

Sta je po Svetom pismu savest?

Kako ona deluje?

SAVEST NAM JE OD BOGA DATA KAO RODITELJ DECI!!!

POSTOJANJE SAVESTI POTVRDJUJE POSTOJANJE BOGA STVORITELJA...

Da vidimo da li je tako...

Joh 8:4 Rekoše Mu: Učitelju! Ova je žena uhvaćena sad u preljubi;
Joh 8:5 A Mojsije nam u zakonu zapovedi da takve kamenjem ubijamo; a ti šta veliš?
Joh 8:6 Ovo, pak, rekoše kušajući Ga da bi Ga imali za šta okriviti. A Isus saže se dole i pisaše prstom po zemlji (ne gledajući na njih).
Joh 8:7 A kad Ga jednako pitahu, ispravi se i reče im: Koji je medju vama bez greha neka najpre baci kamen na nju.
Joh 8:8 Pa se opet saže dole i pisaše po zemlji.
Joh 8:9 A kad oni to čuše, i pokarani budući od svoje savesti izlažahu jedan za drugim počevši od starešina do poslednjih; i osta Isus sam i žena stojeći na sredi.

Savest kara...Ona je tú da nas pokara...

Apg 23:1 A Pavle pogledavši na skupštinu reče: Ljudi braćo! Ja sa svom dobrom savesti živeh pred Bogom do samog ovog dana.

Savest upucuje da verujemo u Boga...

Apg 24:16 A za ovo se i ja trudim da imam čistu savest svagda i pred Bogom i pred ljudima.

Savest nam govori sta je dobro a sta lose!

Röm 2:13 (Jer pred Bogom nisu pravedni oni koji slušaju zakon, nego će se oni opravdati koji ga tvore;
Röm 2:14 Jer kad neznabošci ne imajući zakon sami od sebe čine šta je po zakonu, oni zakon ne imajući sami su sebi zakon:
Röm 2:15 Oni dokazuju da je ono napisano u srcima njihovim što se čini po zakonu, budući da im savest svedoči, i misli medju sobom tuže se ili pravdaju)

Savest nam hteli mi to ili ne, daje pravac da zivimo po Bozjem zakonu, 10 zapovesti, ako ju slusamo.

Röm 9:1 Istinu govorim tako mi Hrista, ne lažem, to mi svedoči savest moja Duhom Svetim:
Röm 9:2 Da mi je vrlo žao i srce me moje boli bez prestanka;

Savest nas osvedocava u istinu. Pomocu nje mozemo da prepoznamo istinu...

Röm 13:5 Tako se valja pokoravati ne samo od straha nego i po savesti.

Savest i strah su dve razlicite stvari.

Savest nas poziva na poslusnost Bogu i njegovom zakonu,

1.Kor 8:7 Ali nema svako razuma; jer neki koji još i sad misle da su idoli nešto, kao idolske žrtve jedu, i savest njihova, slaba budući, pogani se.

Savest moze da oslabi...

2.Kor 4:2 Nego se odrekosmo tajnog srama da ne živimo u lukavstvu, niti da izvrćemo reč Božiju, nego javljanjem istine da se pokažemo svakoj savesti čovečijoj pred Bogom.

Ako se nebismo protivili glasu savesti i kada bismo slusali savest, mogli bismo da zivimo po Bozjoj volji...
Ako neko nezna kako, neka slusa savest...
[
B]1.Tim 1:19 Imajući veru i dobru savest, koju neki odbacivši otpadoše od vere;
.

Znaci, dobra, funkcionlana svest je vazna. Glas savesti ocigledno mozemo da odbacimo.
Takodje ko ne veruje u Boga, odvano je odbacio glas savesti koja ga poziva da veruje,ili on stalno uvek iznova odbacuje ili na neki nacin utisava glas savesti...
Na primer, takav da bi ugusio glas savesti, mora stalno na razne nacine da ubedjuje sam sebe da Bog ne postoji, pa zato i imamo ovde na forumu mnoge vernike koji vise svedoce za svoju neveru od onih sto svedoce za svoju veru..

1.Tim 1:19 Imajući veru i dobru savest, koju neki odbacivši otpadoše od vere;
.

Znaci, dobra, funkcionlana svest je vazna. Glas savesti ocigledno mozemo da odbacimo.
Takodje ko ne veruje u Boga, odvano je odbacio glas savesti ili ga stalno uvek iznova odbacuje ili na neki nacin utisava...
Na primer, takav da bi uguisio glas savesti, mora stalno na razne nacine da ubedjuje sam sebe da Bog ne postoji, pa zato i imamo ovde na forumu mnoge vernike koji vise svedoce za svoju neveru od onih sto svedoce za svoju veru...

1.Tim 3:9 Koji imaju tajnu vere u čistoj savesti.

Vera u Boga je tajna koju mnogi ne razumeju.
Sto je savest cisca to je vera u Boga jaca...
A savest se cisti kada ju slusamo a ne radimo suprotno savesti...
Pogotovo rec Bozja je najbolji filter za prociscavanje i jacanje vec oslabljene savesti...

2.Tim 1:3 Zahvaljujem Bogu kome služim od praroditelja čistom savesti, što bez prestanka imam spomen za tebe u molitvama svojim dan i noć,

SAVEST JE OCIGLEDNO OD BOGA, JER SAMO AKO SLUSAMO SAVEST, SLUZÍMO BOGU...

Tit 1:15 Čistima je sve čisto; a poganima i nevernima ništa nije čisto, nego je opoganjen njihov i um i savest.

Savest moze da se opogani...

Heb 9:14 A kamoli neće krv Hrista, koji Duhom Svetim sebe prinese bez krivice Bogu, očistiti savest našu od mrtvih dela, da služimo Bogu Živom i Istinitom?
Heb 10:22 Da pristupamo s istinim srcem u punoj veri, očišćeni u srcima od zle savesti, i umiveni po telu vodom čistom;

Ali savest moze da se ocisti...

Heb 13:18 Molite se Bogu za nas. Jer se nadamo da imamo dobru savest, starajući se u svemu dobro da živimo.

Za dobru savest se mozemo molti Bogu...

1.Pet 3:16 S krotošću i strahom imajte dobru savest, da ako vas opadaju za šta kao zločince da se postide oni što kude vaše dobro življenje po Hristu.

Postovanje, slusanje savesti moze da utice na druge...

1.Pet 3:21 Za spomen toga i nas sad spasava krštenje, ali ne pranje telesne nečistote, nego obećanje dobre savesti Bogu vaskrsenjem Isusa Hrista.

Kada trazimo od Bpga dobru savest, sto moze da bude proces dok ju dobijemo, treba da obecamo da cemo odrzati dobru savest slusajuci je...

DAKLE SAVEST NAM JE OD BOGA DATA KAO RODITELJ SVOJOJ DECI!!!

Dok dete ne sazri i njegova licna savest, roditelji, to jest njihova dobra savest, treba da budu decja savest...

SDG da li bi mogao kratko da mi kazes svoje mislenje u vezi ovog teksta?

- - - - - - - - - -

Da li u Bibliji ima greški, protivurečnosti ili nesuglasica?

српски

Pitanje: Da li u Bibliji ima greški, protivurečnosti ili nesuglasica?

Odgovor: Ako čitate Bibliju, kao celinu, bez sklonosti da tražite greške – naći ćete da je ona koherentna, dosledna i relatvno laka knjiga za razumevanje. Da, postoje teški odeljci. Da, postoje stihovi koji izgledaju kao da su kontradiktorni. Treba da upamtimo da je Biblija pisana od strane 40 različitih autora u periodu od oko 1500 godina. Svaki autor je pisao različitim stilom, iz različite perspektive, različitom auditorijumu, iz različitih razloga. Mi treba da očekujemo neke razlike! Međutim, razlika nije i protivurečnost. Radi se samo o jednoj greški ako kojim slučajem ne postoji apsolutno niti jedan način na koji stihovi ili odeljci mogu biti usaglašeni. Čak i ako ogdovor nije na raspolaganju upravo sada, to ne znači da odgovor ne postoji. Mnogi su nalazili navodne greške u Bibliji u oblasti istorije ili geografije samo da bi kasnije otkrili da je Biblija tačna, onda kada su dalji arheološki nalazi otkriveni.

Na našoj Engleskoj internet stranici, vrlo često dobijamo pitanja tipa: “Objasnite kako ovi stihovi nisu protivurečni!” Ili: “Gle, evo jedne greške u Bibliji!” Moramo da priznamo da neke od stvari koje ljudi ponekad iznose kao pitanje, su teške za odgovor. Međutim, naš argument je da postoje životni i intelektualno objašnjivi odgovori na svaku navodnu grešku ili protivurečnost u Bibliji. Postoje knjige i internet stanice koje imaju spiskove “svih greški u Bibliji.” Većina ljudi jednostavno dobija svoju “municiju” sa ovakvih mesta – oni sami ne nalaze navodne greške. Postoje isto tako knjige i internet stranice koje pobijaju sve navodne greške. Najtužnija stvar je da većina ljudi koja napada Bibliju, nije istinski zainteresovana za odgovor – sve što oni žele je napad. Mnogi "napdači Biblije" su čak svesni odgovora, ali nastavljaju da koriste iste plitke argumente iznova i iznova.

I onda, šta da uradite ako vam neko priđe sa navodnom Biblijskom greškom? (1) Molite se i potražite u Pismu da li postoji jednostavno rešenje. (2) Napravite neko istraživanje koristeći neke od dobrih biblijskih komentara, knjige za "Odbranu Biblije," i biblijske internet stranice za pretraživanje koje su dostupne. (3) Pitajte svog pastira /vođe u crkvi da vidita da li oni mogu da nađu neko rešenje. (4) Ako i posle preduzetih koraka (1), (2), i (3) nema jasnog odgovora – pouzdajte se u Boga da je Njegova reč istinita i da postoji rešenje koje jednostavno još nije otkriveno (Druga Timoteju 2:15; 3:16-17).

Sta mislis da li se Juda pokajao ili ne pa je to uradio?

Piše da se pokajao.

Ali Biblija govori o dva pokajanja.

Jedno pokajanje je krivica. I tako svet sagledava pokajanje. A to zapravo nije pokajanje u kojem se dešava promena srca.

Krivica čoveka treba da vodi ka Bogu a Sveti Duh vodi grešnika ka svome Spasitelju Isusu Hristu koji može čoveka osloboditi krivice i dati mu mir.

Kada se čovek obrati Bogu u molitvi kroz Isusa Hrista, kada bez uvijanja i opravdanja prizna svu krivicu i svaki greh i zatraži oproštenje, Bog nebeski prašta grešniku sav dug... to je legitimni sudski proces koji se odvija na nebu.

Bog ima legitimno pravo da oprosti grešniku zato što je Hrist već platio punu kaznu umesto grešnika. Isus je već preuzeo našu krivicu i podneo je punu zakonsku kaznu umesto nas.

Sotona zato izmišlja lažne religije da ljudi ne bi dobili oproštenje i da ne bi imali mir sa Bogom.

Lažna religija umiruje probuđenu savest i uklanja legitimnu krivicu kojom Sveti Duh tereti grešnika da bi ga uputio prema Spasitelju koji miri grešnika sa Bogom.

Pošto lažna religija umiruju ovu probuđenu savest, zato je lažna religija opisana u Bibliji kao otrovno vino kojom su napojeni svi narodi.

Ljudi su prevareni lažnim religijama od Sotone.

Poslednja izmena:
Pitanje: Da li Biblija sadrži greške, kontradikcije, ili odstupanja?

Odgovor: Ako čitamo Bibliju u pravoj vrijednosti, bez unaprijed zamišljene odluke da nađemo greške, vidjećemo da je ona dosljedna i relativno laka knjiga za razumijevanje. Da, postoje komplikovani odlomci. Da, postoje stihovi koji se naizgled čine kontradiktorni jedni drugima. Ne smijemo zaboraviti da je Biblija napisana od strane oko 40 različitih autora, u periodu od 1500 godina. Svaki pisac je pisao drugačijim stilom, iz drugačije perspektive, drugačijem auditorijumu i sa drugačijom svrhom. Trebalo bi da očekujemo neke manje razlike. Kako god, različitost nije kontradikcija. To je greška samo ako ne postoji apsolutno nikakav razumljiv način na koji stihovi i odlomci mogu da se pomire. Čal i ako odgovor nije dostupan u ovom momentu, to ne znači da taj odgovor ne postoji. Mnogi su nalazili navodne greške u Bibliji u području historije ili geografije, samo da otkriju da li je Biblija tačna, sve dok nisu pronađeni arheološki dokazi da je potkrijepe.

Mi se često susrećemo sa pitanjima u stilu: „Objasni kako ovi stihovi nisu kontradiktorni!“ ili, „ Vidi, evo greške u Bibliji!“ Doduše, neke stvari koje ljudi iznose jesu teške da se objasne. Međutim, to je naša tvrdnja da postoje održivi i intelektualno vjerodostojni odgovori na svaku navodnu kontradikciju i grešku u Bibliji. Postoje knjige i sajtovi koji adresiraju „sve greške u Bibliji“. Mnogi ljudi jednostavno napune svoju municiju na takvim mjestima; oni ne pronađu navodne greške sami. Postoje također dostupne knjige i sajtovi koji opovrgavaju svaku od ovih navodnih grešaka. Najtužnija stvar je to što mnogi ljudi koji napadaju Bibliju nisu stvarno zainteresovani za odgovor. Mnogi „napadači Biblije“ su čak i svjesni tih odgovora, ali oni nastavljaju da koriste iste stare plitke napade iznova i iznova.

Dakle, šta mi da radimo kad nam neko pristupi sa navodnom greškom u Bibliji? 1) U molitvi proučavati Pismo i vidjeti da li tamo postoji jednostavno objašnjenje. 2) Napraviti neko istraživanje, koristeći neke od biblijskih komentara, knjiga koje brane Bibliju i biblijske sajtove. 3) Pitati svoje pastore/crkvene vođe da li oni imaju neko rješenje. 4) Ako još uvijek nema jasnog odgovora nakon ta tri koraka, vjerujmo Bogu da je njegova Riječ istina i da postoji rješenje koje jednostavno nije još uvijek otkriveno (2.Timoteju 2:15, 3:16,17).

Zasto je rekao bogatom mladicu da proda sve?

Bogati mladić je mogao da krene za Hristom kao i ostali učenici.

Poziv upućen njemu je glasio...

Mat 19:21 Reče mu Isus: Ako hoćeš savršen da budeš, idi i prodaj sve što imaš i podaj siromasima; i imaćeš blago na nebu; pa hajde za mnom.

KONTEKST

Mat 19:16 I gle, neko pristupivši reče Mu: Učitelju blagi! Kakvo ću dobro da učinim da imam život večni?
Mat 19:17 A On reče mu: Što me zoveš blagim? Niko nije blag osim jednog Boga. A ako želiš ući u život, drži zapovesti.
Mat 19:18 Reče Mu: Koje? A Isus reče: Da ne ubiješ; ne činiš preljube; ne ukradeš; ne svedočiš lažno;
Mat 19:19 Poštuj oca i mater; i ljubi bližnjeg svog kao samog sebe.
Mat 19:20 Reče Mu mladić: Sve sam ovo sačuvao od mladosti svoje; šta mi još treba?
Mat 19:21 Reče mu Isus: Ako hoćeš savršen da budeš, idi i prodaj sve što imaš i podaj siromasima; i imaćeš blago na nebu; pa hajde za mnom.
Mat 19:22 A kad ču mladić reč, otide žalostan; jer beše vrlo bogat.
Mat 19:23 A Isus reče učenicima svojim: Zaista vam kažem da je teško bogatome ući u carstvo nebesko.
Mat 19:24 I još vam kažem: Lakše je kamili proći kroz iglene uši nego li bogatome ući u carstvo Božije.
Mat 19:25 A kad to čuše učenici, divljahu se vrlo govoreći: Ko se dakle može spasiti?
Mat 19:26 A Isus pogledavši na njih reče im: Ljudima je ovo nemoguće, a Bogu je sve moguće.
Mat 19:27 Tada odgovori Petar i reče Mu: Eto mi smo ostavili sve i za Tobom idemo; šta će dakle biti nama?
Mat 19:28 A Isus reče im: Zaista vam kažem da ćete vi koji idete za mnom, u drugom rođenju, kad sede Sin čovečiji na prestolu slave svoje, sešćete i vi na dvanaest prestola i suditi nad dvanaest kolena Izrailjevih.
Mat 19:29 I svaki, koji ostavi kuće, ili braću, ili sestre, ili oca, ili mater, ili ženu, ili decu, ili zemlju, imena mog radi, primiće sto puta onoliko, i dobiće život večni.

Mar 10:17 I kad izađe na put, pritrča neko, i kleknuvši na kolena pred Njim pitaše Ga: Učitelju blagi! Šta mi treba činiti da dobijem život večni?
Mar 10:18 A Isus reče mu: Što me zoveš blagim? Niko nije blag osim jednog Boga.
Mar 10:19 Zapovesti znaš: ne čini preljube; ne ubij; ne ukradi; ne svedoči lažno; ne čini nepravde nikome; poštuj oca svog i mater.
Mar 10:20 A on odgovarajući reče Mu: Učitelju! Sve sam ovo sačuvao od mladosti svoje.
Mar 10:21 A Isus pogledavši na nj, omile mu, i reče mu: Još ti jedno nedostaje: idi prodaj sve što imaš i podaj siromasima; i imaćeš blago na nebu; i dođi, te hajde za mnom uzevši krst.
Mar 10:22 A on posta zlovoljan od ove reči, i ode žalostan; jer beše vrlo bogat.
Mar 10:23 I pogledavši Isus reče učenicima svojim: Kako je teško bogatima ući u carstvo nebesko!
Mar 10:24 A učenici se uplašiše od reči Njegovih. A Isus opet odgovarajući reče im: Deco! Kako je teško onima koji se uzdaju u svoje bogatstvo ući u carstvo Božje!
Mar 10:25 Lakše je kamili proći kroz iglene uši negoli bogatome ući u carstvo Božje.
Mar 10:26 A oni se vrlo divljahu govoreći u sebi: Ko se dakle može spasti?
Mar 10:27 A Isus pogledavši na njih reče: Ljudima je nemoguće, ali nije Bogu: jer je sve moguće Bogu.
Mar 10:28 A Petar Mu poče govoriti: Eto mi smo ostavili sve, i za Tobom idemo.
Mar 10:29 A Isus odgovarajući reče: Zaista vam kažem: nema nikoga koji je ostavio kuću, ili braću, ili sestre, ili oca, ili mater, ili ženu, ili decu, ili zemlju, mene radi i jevanđelja radi,
Mar 10:30 A da neće primiti sad u ovo vreme sto puta onoliko kuća, i braće, i sestara, i otaca, i matera, i dece, i zemlje, u progonjenju, a na onom svetu život večni.
Mar 10:31 Ali će mnogi prvi biti poslednji, i poslednji prvi.

Luk 18:18 I zapita Ga jedan knez govoreći: Učitelju blagi! Šta da učinim da nasledim život večni?
Luk 18:19 A Isus reče mu: Što me zoveš blagim? Niko nije blag osim jednog Boga.
Luk 18:20 Zapovesti znaš: ne čini preljube; ne ubij; ne ukradi; ne svedoči lažno; poštuj oca i mater svoju.
Luk 18:21 A on reče: Sve sam ovo sačuvao od mladosti svoje.
Luk 18:22 A kad to ču Isus reče mu: Još ti jedno nedostaje: prodaj sve što imaš i razdaj siromasima; i imaćeš blago na nebu; i hajde za mnom.
Luk 18:23 A kad on ču to postade žalostan, jer beše vrlo bogat.
Luk 18:24 A kad ga vide Isus gde postade žalostan, reče: Kako je teško ući u carstvo Božije onima koji imaju bogatstvo!
Luk 18:25 Lakše je kamili proći kroz iglene uši negoli bogatom ući u carstvo Božije.
Luk 18:26 A oni koji slušahu rekoše: Ko se dakle može spasti?
Luk 18:27 A On reče: Šta je u ljudi nemoguće u Boga je moguće.
Luk 18:28 A Petar reče: Eto mi smo ostavili sve i za Tobom idemo.
Luk 18:29 A On im reče: Zaista vam kažem: nema nijednoga koji bi ostavio kuću, ili roditelje, ili braću, ili sestre, ili ženu, ili decu carstva radi Božijeg,
Luk 18:30 Koji neće primiti više u ovo vreme, i na onom svetu život večni.

Očigledno da je bogatstvo postalo idol u jednom trenutku! I tog idola je trebalo ostaviti.

Nisu svi bogati ljudi sa istim stavom prema bogatstvu. Neki služe potrebama drugih sa svojim bogatstvom. I to Biblija ne osuđuje. Naprotiv!

Veran pristav se uvek pohvaljuje za vernost u malome.

Talenti

Ako želite da saznate više o tome šta je zapravo bio problem ovog bogatog mladića koji je bio istovremeno i knez. I zašto mu je Hrist uputio baš takav poziv da proda sve...

Pročitajte više o tome iz nadahutog pera Duha proroštva:

57 “Jedno ti nedostaje”

Poslednja izmena:
Piše da se pokajao.

Biblija govori o dva pokajanja.

Jedno pokajanje je krivica. I tako svet sagledava pokajanje. A to zapravo nije pokajanje u kojem se desila promena srca.

Krivica čoveka vodi ka Bogu a Sveti Duh vodi grešnika ka svome Spasitelju Isusu Hristu koji može čoveka osloboditi krivice i dati mu mir.

Kada se čovek obrati Bogu u molitvi kroz Isusa Hrista, kada bez uvijanja i opravdanja prizna svu krivicu i svaki greh i zatraži oproštenje, Bog nebeski prašta grešniku sav dug... to je legitimni sudski proces koji se odvija na nebu.

Bog ima legitimno pravo da oprosti grešniku zato što je Hrist već platio punu kaznu umesto grešnika. Isus je već preuzeo našu krivicu i podneo je punu zakonsku kaznu umesto nas.

Sotona zato izmišlja lažne religije da ljudi ne bi dobili oproštenje i da ne bi imali mir sa Bogom.

Lažna religija umiruje probuđenu savest i uklanja legitimnu krivicu kojom Sveti Duh tereti grešnika da bi ga uputio prema Spasitelju koji miri grešnika sa Bogom.

Pošto lažna religija umiruju ovu probuđenu savest, zato je lažna religija opisana u Bibliji kao otrovno vino kojom su napojeni svi narodi.

Ljudi su prevareni lažnim religijama od Sotone.

Slazem se sa ovim.

- - - - - - - - - -

Poslednja izmena:
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back