Успеси Вучићеве владе

Стварно је срамота колико нам добро иде. :dash:

http://www.blic.rs/Vesti/Hronika/565780/TUGA-Tinejdzerke-se-prostituisu-za-500-dinara

TUGA Tinejdžerke se prostituišu za 500 dinara

Pojedine učenice niških srednjih škola od 15 do 17 godina iz siromašnijih porodica vrbuju stariji muškarci koji im za seks plaćaju 500 dinara, otkriva „Blic“.


624895_prostitucija-foto-profimedia-rs_f.jpg


Devojčice iz siromašnijih porodica često su sa mnogo starijim, situiranim muškarcima

Maloletnice kod tih muškaraca, koji su od njih najčešće stariji decenijama, dolaze svakodnevno i za seksualne usluge dobiju novac. Tih 500 dinara potroše na izlaske u kafiće, dopune za mobilni, cigarete, doručak...

Ništa novo


„Blic“ je o ovome pričao sa Borivojem (60), niškim biznismenom koji se već godinu i po dana, kako on to kaže, „viđa“ sa 17-godišnjakinjom iz okoline Niša. Borivoje, dobro obučen, nerado pristaje na razgovor.
- Ma, nije to ništa novo. Ne znam zašto uopšte hoćeš da pišeš o tome - pokušava da nas odgovori od teme.


Kada konačno pristane, Borivoje ne vidi, ili ne želi da vidi, da je aktivni učesnik u klasičnoj prostituciji maloletnice. O svemu priča ogoljeno. Bez veće nelagodnosti tvrdi da tinejdžerka „sama to želi“, da je „nije primoravao“ i da ga je čak „ona našla“.


- Moram da joj dam neki novac da bi imala kao i njene drugarice. Obično joj dnevno dam 500 dinara koje ona troši da izađe na piće, da dopuni mobilni, kupi šta joj treba. Mesečno na nju potrošim oko 15.000 dinara. Živi u selu kod Niša, pa joj je zgodno da svraća u moj stan u centru. Kod mene ubija vreme kad gubi časove. Igra se na računaru, sluša muziku, poziva drugarice da piju kafu - tvrdi Borivoje.


Kaže da poznaje najmanje tridesetak devojaka koje „dosta piju, neretko koriste lake droge, ne znaju šta će sa sobom, ne mogu da nađu posao“ i „druže“ se sa starijim muškarcima.

Mali grad


„Blic“ je hteo da razgovara i sa A.A. (17) kojoj Borivoje plaća 500 dinara dnevno. Nije pristala.
- Plaši se, jer ide u srednju školu u Nišu. Kaže da je ovo mali grad i da može da se pročuje šta radi - pravda je Borivoje.


Ubedio je da razgovaramo barem telefonom. Okrenuo je njen broj i rekao joj da odgovori na naša pitanja. Tinejdžerka je desetak sekundi ćutala pre no što nam je jedva čujno odgovorila zašto je u vezi sa 43 godine starijim „čika Borom“, kako ga zove, koji joj plaća za seks..


- Sa njim mi je OK, on me čuva. Ja sam odlučila da ću prostitucijom da zarađujem pare. A što sam sada jeftina, šta da radim, kriza je velika - prošaputala je.


Prekida nas pre no što smo uspeli da joj postavimo još jedno pitanje.
- Izvinite, strašno žurim. Moram da se spremim za školu. Doviđenja! - zbrzala je u slušalicu.


„Blic“ se ovim povodom obratio i niškoj policiji. Iako je javna tajna da se pojedine maloletnice, lepim rečnikom rečeno, „viđaju“ sa starijim muškarcima, što u praksi znači prostituciju, u niškoj policiji kažu da im nijedan roditelj nije prijavio nekog muškarca zbog toga što je njihovim ćerkama davao novac za seksualne usluge.



Posledica siromaštva
Dr Dragana Krasić, neuropsihijatar na Klinici za zaštitu mentalnog zdravlja u Nišu, kaže da je lečila samo jednu maloletnicu koja je prodavala telo, ali da ima još devojaka koje zarađuju na taj način.
- To je posledica ekonomskog siromaštva porodica, emotivne nestabilnosti, urušavanja moralnih normi... Ipak, ne prodaju telo sve devojke koje nemaju novac. Sklop ličnosti je važan, a kakav će ko biti zavisi i od bioloških, socijalnih i kulturoloških faktora. Često znatiželja može da bude uzrok nekom ponašanju - kaže dr Krasić.
 
Poslednja izmena:
Vuciceva vlada dokazuje da je moguce napraviti sistem koji je cak gori i od robovlasnickog. :thumbdown:

http://www.blic.rs/Vesti/Drustvo/56...a-im-zalozis-sopstveni-stan-da-bi-dobio-posao

Srpska kompanija traži da im založiš sopstveni stan da bi dobio posao!
24 sata | 09. 06. 2015. - 20:06h | Komentara: 80

Što je veća glad za poslom u Srbiji, to, čini se, poslodavci idu sve dalje u uslovima koje postavljaju kandidatima za posao. Najnoviji zahtev potencijalnim zaposlenima je da za dobre rezultate na poslu garantuju svojom nekretninom ili da imaju osobu koja im je garant! Takav zahtev je kompanija "Agro Mil" iz Pojata, proizvođač stočne hrane koji posluje u više od 30 gradova Srbije, poslala kandidatima u užem izboru za poziciju menadžera prodaje pilećeg mesa.

Čitalac B. M. (puno ime poznato redakciji) prosledio nam je mejl sa zvanične imejl adrese kompanije i sa kompanijskim logotipom, u kojem jasno piše sledeće (imejl prenosimo doslovce):

"Ušli ste u uži izbor. Kako bi smo započeli pregovore u vezi posla molimo Vas da nam dostavite odgovore na sledeća pitanja:



1. Da li posedujete sopsteno vozilo i jeste li spremni da ga koristite u službene svrhe a naravno uz nadoknadu troškova goriva i amortizacije?



2. Da li ste spremni da garantujete za dobro obavljen posao i poštovanje procedura kompanije naplativim garancijama (uknjižena nekretnina bez opterećenja na Vaše ime ili ime Vašeg garanta)?"



Dok je B. M. čitao imejl, prvobitnu radost je zamenio šok.



- Krajem maja sam konkurisao na oglas za posao menadžera prodaje u ovoj firmi. Obavestili su me da pre pregovora u vezi sa poslom moram da im odgovorim da li sam za dobro obavljen posao spreman da garantujem uknjiženom nekretninom na moje ime ili imenom mog garanta. To bi konkretno značilo da u slučaju da im kupac ne plati, ja bih umesto njega platio svojom nekretninom i ostao na ulici. Ili bi se to desilo osobi koja je moj garant - ispričao je B. M. za "24 sata".
 
Poslednja izmena:
Трибина „Стоп приватизацији Телекома“: Продаја најпрофитабилнијег државног предузећа би у великој мери оштетила друштво

субота, 13. јун 2015.
Спутњик: Морамо сачувати контролни пакет акција „Телекома“

Судећи по најавама, продаја „Телекома“ је извесна. И док премијер Вучић каже да ће до продаје доћи само ако добијемо добру цену, из „неолибералних“ кругова шири се прича да је дошло време да Србија прода „породичну сребрнину“. С друге стране, појављују се и гласови да се „Телеком“ ни по коју цену не сме продати.

Саговорници Спутњика Александра Смиљанић, бивша министарка телекомуникација (2007-2008) и Мирослав Јоксимовић, председник Синдиката Телекома Србија кажу да Србија ни по коју цену не сме продати профитабилну фирму попут „Телекома“.

Смиљанићева каже да је главни разлог да се „Телеком“ не прода то што остварује велики приход и додаје да ће, ако би дошло до продаје, профит одлазити из земље, што значи да ћемо имати мање радних места као и мање плате и пензије у држави.

Дугогодишњи притисак ММФ-а

„Продаја ће врло лоше утицати и на сектор информационо-комуникационих технологија које су данас у свету најпрофитабилнија привредна грана. Држава би требало да искористи ’Телеком‘ као полугу за развој ове индустрије, а не да потпуно изгуби контролу над њом и да, заправо, проузрокује велика отпуштања у овој области“, сматра бивша министарка.

Председник Синдиката Телекома Србија Мирослав Јоксимовић сматра да та компанија не сме да се приватизује зато што остварује добит од 150 милиона евра годишње, пуни буџет, инвестира у телекомуникације више од осталих оператера, отплаћује државни дуг за Републику Српску и што се, поврх свега, шири у региону. Он додаје да би продајом „Телекома“ држава Србија признала да није у стању да води профитабилну компанију.

„Очигледан је притисак ММФ-а да се прода ’Телеком‘ и тај притисак траје дуги низ година. Њихов став је да све мора да изађе из државног и пређе у приватно власништво. Притом се не обраћа пажња на то да би нас купили државни телекоми. Дакле, ми дајемо своје државно власништво у руке друге државе. Проблем је, поред притиска ММФ-а, и то што смо мала земља и не можемо да се одупремо страним инвеститорима. А нису сви страни инвеститори добри за ову државу“, сматра Јоксимовић.

Према његовим речима, примедбе „неолиберала“ о страначком запошљавању које „убија“ вредност „Телекома“ не стоје, иако признаје да је страначког запошљавања било. Јоксимовић каже да се страначко запошљавање не може спречити — све власти су то радиле, али да то није нанело неку видљиву штету компанији.

Безбедносни ризик

„На пример, ’Дојче телеком‘ је 2,4 пута у минусу, туже га за многобројне афере, где год су куповали појавио се неки црни новац, али им нису доказали ништа. Ја не могу да тврдим да у ’Телекому Србије‘ корупција не постоји, али не могу да је докажем. Уколико корупција и постоји, она је на нивоу статистичке грешке, јер не би добит предузећа била 150 милиона евра годишње да је неко много крао“, каже Јоксимовић.

Александра Смиљанић каже да и да би продаја „Телекома“ била велики ризик по безбедност Србије зато што сав саобраћај у држави пролази кроз „Телекомову“ инфраструктуру.

„Телеком има ту доминантну фиксну инфраструктуру коју користе сви остали оператери, тако да ће све информације бити доступне том будућем оператеру који ће очигледно бити страна компанија. Као што видимо, данас неке државне институције шпијунирају из политичких разлога, а имамо и разне врсте привредне шпијунаже. Наравно да није добро да таква инфраструктура буде у рукама стране фирме“, упозорава Смиљанићева.

Има ли смисла борити се?

Иако су противници приватизације „државне сребрнине“, и Смиљанићева и Јоксимовић сматрају да ће „Телеком“ пре или касније добити страног власника.

„Свесна сам да је врло тешко у датој политичкој ситуацији спречити овакве приватизације, међутим, ми можемо да објашњавамо шта се ту дешава, да људи схвате да то није у њиховом интересу и да то није по закону и да би држава требало да штити интересе својих грађана а не да их угрожава. Кад довољан број људи буде разумео шта су узроци ове изузетно лоше економске ситуације код нас, онда ће знати против чега да се боре и биће их лакше покренути“, каже Смиљанићева.

И Јоксимовић је убеђен да ће највероватније „Дојче телеком“, пре или касније, постати власник „Телекома Србије“. Према његовим информацијама, у куповину српског оператера могао би се умешати и аустријски, али по свему судећи купац ће бити „Дојче телеком“, јер је покуповао све важније оператере у региону осим српског, који им фали да „заокруже причу".

„Не сумњам да ће нас некад ’Дојче телеком‘ купити и да је све ово до сада било одлагање на 5, 10 или 20 година, али они ће нас на крају узети. Оно што је важно и оно што ја причам је да се сачува контролни пакет акција, да се као држава заштитимо“, закључује Јоксимовић.

(Владимир Судар – Спутњик)

Трибина „Стоп приватизацији Телекома“: Продаја најпрофитабилнијег државног предузећа би у великој мери оштетила друштво

БЕОГРАД - Приватизација Телекома Србија била би лош потез и нешто што би у великој мери оштетило друштво, оценили су учесници трибине "Стоп приватизацији Телекома", одржаној синоћ у организацији иницијативе Стоп приватизацији!.

Чланица Савета за борбу против корупције Јелисавета Василић је нагласила да се према Закону о приватизацији јавно добро, какво је мрежа телекомуникација, не сме приватизовати или отуђити, да је Телеком спреман за реструктуирање, а не продају, као и да је "став Савета за борбу против корупције да се Телеком не сме продати", саопштила је та иницијатива.

Бивша министарка задужена за телекомуникације и професорка на Електротехничком факултету Универзитета у Београду Александра Смиљанић се осврнула на најчешће тврдње које се у медијима користе у прилог приватизацији Телекома и означила их као неистините.

Према њеном мишљењу, Телеком може, и већ инвестира бар четири пута више од, на пример, хрватског Телекома, који је у власништву Дојче Телекома.

Телеком може да издржи конкуренцију, јер заправо конкуренција изнајмљује велики део Телекомове инфраструктуре, рекла је она и додала да се продајом Телекома неће повећати ефикасност те компаније јер ће се, да би дошло до повећања профита, радити на смањењу броја запослених, квалитета услуге, броја инвестиција, а сама добит ће се углавном извлачити из Србије.

Председник синдиката Телекома Србија Мирослав Јоксимовић позвао је да, уколико дође до продаје Телекома, држава издвоји контролни пакет којим ће моћи да регулише висину цена и диктира квалитет услуга.

Он је подсетио и да се често занемарује чињеница да се продајом Телекома Србија продају и мреже у Републици Српској и Црној Гори које су у његовом власништву.

Члан Центра за политике еманципације Дарко Весић је нагласио да се показало да приватизација није донела ништа добро нашем друштву, као и да су квалитетна комуникација и доступност информација од кључног значаја за функционисање људи и да се Телеком Србија продаје под притиском ММФ-а.

Трибина "Стоп приватизацији Телекома" одржана је синоћ у организацији Иницијативе Стоп приватизацији! у Магацину у Београду.

(РТВ)

Трибина о приватизацији Телекома у организацији иницијативе “Стоп приватизацији”

Трибина о приватизацији Телекома биће одржана у петак од 18 часова у Магацину у организацији иницијативе “Стоп приватизацији”.

Како наводи та инцијатива, јавно мњење у Србији и свету је окупирано неолибералном флоскулом да предуећа у јавном власништву не могу бити ни ефикасна ни друштвено корисна.

“Чињенице, међутим, демантују тај став. Добар пример за то је Телеком Србија, предузеће са већински државним власништвом које остварује значајну добит и добро послује. Упркос томе Телекому прети опасност приватизације којом би било угрожено не само то предузеће већ и радници у њему”, наводе из иницијативе “Стоп приватизацији”.

Осим тога, према њиховим речима, бројни примери су показали да након приватизације долази до поскупљења и пада квалитета услуга, као и одлива зарађеног новца.

На трибини о приватизацији Телекома учествоваће чланица Савета за борбу против корупције Јелисавета Василић, председник Синдиката Телекома “Србија” Мирослав Јоксимовић, професорка Електротехничког факултета у Београду и биша министарка задужена за телекомуникације Александра Смиљанић и члан Центра за политике еманципације и кампање Стоп приватизацији Дарко Весић.

Разговор ће модерирати Зоран Б. Николић, новинар и члан кампање Стоп приватизацији.

(Б92)
 
Иницијатива „Вечерњих новости“ и „Политике“: Држава да укине порезе на новине које се штампају на ћирилици – тиме се штити српско писмо и углед професије

субота, 13. јун 2015.
Дневни листови "Политика" и "Вечерње новости" покренули иницијативу. Потпуно ослобађање од дажбина чува углед професије

Новине које се штампају ћириличким писмом држава би требало да потпуно ослободи плаћања пореза - основа је иницијативе коју су покренули дневни листови "Политика" и "Вечерње новости".

Челни људи два најугледнија српска штампана медија овај захтев правдају чињеницом да ће тако бити заштићено не само наше писмо, већ и углед професије. Ови листови нису поклекли пред таласом таблоидног журнализма, због чега су се свесно одрекли дела тиража.

Суштина идеје јесте да држава поведе рачуна о новинама које се штампају на ћирилици, и да на тако да подстрек и осталим медијима да почну да користе ово писмо. Осим "Политике" и "Новости", од познатијих новина ћириличке текстове објављује само новосадски "Дневник", као и недељници НИН и "Печат".

Идеју да се ови медији ослободе плаћања ПДВ-а подржало је и Удружење новинара Србије (УНС), које се залаже за подршку коришћења ћирилице.

- Штампани медији који излазе на ћирилици имају веће софтверске трошкове, а текстови на овом писму заузимају за петину већи простор од идентичних штампаних на латиници - објашњава генерални секретар УНС-а Нино Брајовић. - То су разлози због чега ову меру не треба посматрати само као привилегију одређеним медијима. Подразумева се да новцем не може да се изрази заштита ћирилице као националног писма.

Са овом идејом се слажу и у Удружењу "Ћирилица" из Београда и напомињу да је неопходно да се држава примереније односи према онима који поштују српску традицију, али и онима који то не чине.

- Поздрављамо иницијативу да се медијима који се штампају на ћирилици укине обавеза плаћања пореза, јер би то допринело неговању наше културе - каже потпредседник овог удружења Миодраг Којић. - Сличне олакшице би требало и да важе и за електронске медије са националном фреквенцијом које користе ћириличко писмо.

Којић, међутим, указује и да ова врста мера, иако корисна, не би у потпуности решила лош третман нашег писма у Србији. Удружење "Ћирилица" залаже се за промену Закона о језику и писму и увођење одредби које би непоштовање ћирилице санкционисале на исти начин као спречавање коришћења писма националних мањина у срединама где оне живе.

Идеја да се новине које се штампају ћирилицом ослободе плаћања пореза стигла је у јеку скупштинске иницијативе да се смањи ПДВ на дневне, монографске и серијске публикације са 10 на пет одсто. Тај предлог подржао је и скупштински Одбор за културу и информисање, а он подразумева и смањење пореза за оглашавање у штампи са 20 на 10 одсто.

Тачно век од забране српског писма

Недопустиво је да на националним фреквенцијама програм емитују телевизије које користе искључиво латиницу, сматрају у Удружењу "Ћирилица".

То је последица лошег закона о језику и писму, али и његове недоследне примене, која је довела до потпуне маргинализације нашег писма.

- Ове године обележавамо век од забране ћирилице у Србији по налогу Аустроугарске. Утисак је као да окупација још увек траје - каже Миодраг Којић.

(Р. Драговић – Вечерње новости)
 
BURE BARUTA Ovo čeka Srbiju narednih meseci

Nikola Tomić | 13. 06. 2015.
Stvari na zapadnom Balkanu se opasno komplikuju i Srbiju sledećih meseci čekaju iskušenja koja će odrediti njenu budućnost, ali i budućnost celog regiona.

I da nema ničega drugog, dve godišnjice velikih stradanja iz ratova devedesetih bile bi više nego dovoljne. Dve decenije od masakra Bošnjaka u Srebrenici i pogroma Srba u Hrvatskoj izazvaće provalu nacionalizma, ali i zahteva za smanjenje nadležnosti Republike Srpske, koju će Beograd morati nekako da prođe, da ne izgubi dostojanstvo, a da ne upadne u zamku histerije.

Sve, međutim, počinje 23. juna, kada bi, po očekivanjima EU i Nemačke, Aleksandar Vučić i Isa Mustafa trebalo da u sedištu EU naprave odlučujući proboj u primeni Briselskog sporazuma.

Kako objašnjavaju diplomatski izvori “Blica”, od Beograda se očekuje da, pre svega, pristane na davanje pozivnog telefonskog broja za Kosovo, a prištinska strana da prestane da blokira formiranje zajednice srpskih opština.

Razgovaraće se i o upravljanju jezerom Gazivode, gde se neki konačni dogovor, priznaju naši sagovornici, ipak ne očekuje.

Ekonomija Srbije u velikoj meri zavisi od dogovora sa MMF-om, a u drugačiju vrstu kontrole, one političke i bezbednosne, sredinom jula dolaze dve glavne osobe za ovaj deo Evrope u ministarstvima spoljnih poslova i odbrane SAD Viktorija Nuland i Evelin Farkaš.

Nisam doneo odluku da li ću ići u Potočare na obeležavanje godišnjice tragedije u Srebrenici, jer još nisam dobio nacrt rezolucije koja se priprema u SB UN - izjavio je juče premijer Aleksandar Vučić. Kako je istakao, “hoću li ići ili ne u Srebrenicu biće odluka Srbije, a ne SAD, Velike Britanije ili Ruske Federacije“.

Nedelju dana pre Amerikanki stiže nam “kraljica Evrope”, nemačka kancelarka Angela Merkel. Prema diplomatskim izvorima “Blica”, Merkelova će u razgovorima iza zatvorenih vrata tražiti ubrzanje trajnog rešenja kosovskog pitanja, i to kroz članstvo Kosova u UN, kao i distanciranje Srbije od Republike Srpske.

Ukoliko Vučićev briselski dijalog 23. juna bude uspešan, Merkelova će javno pohvaliti Srbiju i podržati otvaranje prvih poglavlja u pregovorima sa EU.

- Predstoji nam mnogo teških odluka koje će se donositi u najboljem interesu Srbije i njenih građana, a ne zarad političke popularnosti - ovim rečima je nadolazeća iskušenja objasnio premijer Vučić.
http://www.blic.rs/Vesti/Politika/567407/BURE-BARUTA-Ovo-ceka-Srbiju-narednih-meseci
Какво "достојанство"? Ми пузимо већ 15 година. И томе се не види крај. Значи требамо извршити и више него Западни "пријатељи" траже од нас, одрећи се Косова, Републике Српске, посипати се пепелом-признати "геноцид", зарад отварања некаквих "поглавља"? А кад "мучени премијер", не сумњам да ће он све "молбе" извршити, то оствари, онда ће нам као "стубу Балкана" испоставити нове "молбе" које опет нећемо бити у стању одбити зарад отварања неких нових "поглавља", и тако у круг. А трагичног Милана Недића и данас називају издајником.
 
Непоштено је и неморално позивати грађане да подрже властиту пропаст!

Шта Влада Србије спрема и какве ће то, поново, „тешке одлуке“ да донесе наредних дана и недеља, када председник Владе позива грађане „на потпуно јединство“, као да се Србија налази пред ратном опасношћу?


Одговор је дао сам председник Владе наводећи списак „великих изазова“ који су пред Србијом:

нова рунда разговора у Бриселу,
– долазак Борда ММФ,
– посета немачке канцеларке Ангеле Меркел и
– обележавање годишњице злочина у Сребреници.


Дакле, „тешке одлуке“ биће:

– даљи уступци Србије и интензивно помагање успостављању независности Косова,
– прихватање нових захтева ММФ-а,
– прихватање свих услова за отварање преговарачких поглавља са ЕУ које Србији поставља Немачка и
– пасиван став у односу на најављену резолуцију о Сребреници.

На дневном реду биће и однос Србије према процесима дестабилизације Републике Српске и Македоније.

Нико нема право да тражи јединство грађана у подршци погубним политичким одлукама Владе, које су последица безглавог срљања у распадајућу Европску унију и прихватања диктата ММФ-а. Непоштено је и неморално позивати грађане да подрже властиту пропаст.

Смањење плата и пензија, поскупљење цене струје, отпуштање запослених у јавном сектору, признавање независности Косова, пузеће увлачење у НАТО, продаја Телекома… све су то погубне одлуке по државу и грађане, које Влада назива „тешким“.

Ако је нешто потребно Србији онда то није јединствена подршка грађана политици самоуништења, већ масовно подизање гласа против таквих одлука, против политике коју је од 2008. године водила Демократска странка, а последње три године Српска напредна странка.
 
Јоханес Хан: Србија је "сидро" стабилности у региону; Вучић: „Поглавља нису отворена јер неке земље чекају да се заврше неке ствари око Косова

недеља, 14. јун 2015.
Европски комесар за суседску политику и проширење Јоханес Хан изјавио је данас да је Србија "сидро" стабилности у региону западног Балкана. Комесар Хан је у говору на Европском форуму Вахау истакао да се Балкан налази на путу стабилизације, и посебно захвалио премијеру Србије Александру Вучићу на његовом доприносу стабилности не само у Србији, већ у целом региону.

Западни Балкан, према његовим речима, биће у потпуности стабилизован када све земље постану чланице ЕУ. То ће потрајати, приметио је Хан, јер треба приближити те земље Унији.

Како је подвукао, нема обустављања процеса проширења, већ се он мора схватити као процес приближавања тих земаља ЕУ у друштвеном, економском и правном смислу.

Европски комесар је истакао да није довољно да се воде преговори о преузимању законодства ЕУ, подсећајући да је Аустрија са ЕУ преговарала две године, а Хрватска седам.

Не ради се само у претакању закона у национално законодавство, већ о њиховој примени“, поручио је Хан.

Он се осврнуо и на неучествовање Србије у санкцијама ЕУ против Русије, рекавши да разуме да земља, коју је запад пре 16 година бомбардовао, није ишла тим путем.

Имам разумевање да ствари у друштву нису још на том нивоу и да политичка елита мора ићи обазривим корацима“, објаснио је Хан.

Комесар је рекао да има дубоко поштовање према свим актерима на западном Балкану, али и невладином сектору, који не сме бити паралелно друштво.

Хан је подвукао да је још пуно посла пред нама, али да позитивно гледа на то.
На 20. јубиларном Европском форуму Вахау, на тему "Да ли је Европа достигла своје границе? Улога Европе у свету", говориће, поред српског премијера, још и председник аустријске покрајине Доња Аустрија Ервин Прел, министар одбране Грузије Тинатин Кидашели и аустријски вицеканцелар и министар науке, истраживања и привреде Рајнхолд Митерленер.

Европски форум Вахау иницирала је Аустрија годину дана после приступа ЕУ, како би подстакла процесе европеизације и од тада се сваке године, средином јуна, одржава у самостану Гетвајг.

Европски форум Вахау је платформа дијалога и размене искустава и до сада је у његовом раду учествовао 21 премијер, 21 шеф дипломатије, као и бројни европски комесари.

Вучић: „Поглавља нису отворена јер неке земље чекају да се заврше неке ствари око Косова“

Премијер Србије је у говору на Европском форуму Вахау, у Аустрији, упозорио да је по питању стабилности региона доста забрињавајућих сигнала, те догађаја који су много већи проблем од оног између Срба и Албанаца.

"Скриниг процес је завршен, али и даље није отворено нити једно једино поглавље, јер неке земље у Европи чекају да се заврше неке ствари око Косова", приметио је Вучић.

Он је указао да је после Бриселског споразума у дијалогу са Приштином потписано још низ договора, наводећи као пример договор о правосују, који је, како је рекао, био тежи за Србију од Бриселског поразума.

"Посебно ме забрињава једна ствар, а то је регионална стабилност, у коју је Србија много инвестирала", истакао је премијер.

Он је у прилог томе подсетио да је недавно у Македонији, на седам сати удаљености од Србије, погинуло 28 људи, те приметио да би желео да види више стабилности у Босни и Херцеговини.

"То су већи проблеми од оног између Срба и Албанаца, иако је тај однос веома комплексан и није лако дефинисати и решити све проблеме", подвукао је он.

Такође је критиковао неумесне изјаве појединих политичара из суседства, рекавши да је Србија имала најмање „глупих изјава у региону“, те указујући да је на Балкану, као што се видело, потребна само једна иницијална каписла да дође до сукоба.

Вучић је казао да спада међу људе који сматрају да је „чаша полупразна“, и да су осећања таква и међу грађанима Србије по питању ЕУ.

Он је истакао да је већина грађана наше земље и даље за ЕУ, али да опада популарност Уније у Србији, а разлози за то, нагласио је, нису економски, већ политички. С тим у вези је поменуо изјаве председника Европске комисије да неће бити проширења у наредних пет година.

Говорећи о Србији, Вучић је подсетио да је земља спровела тешке и болне реформе, и да зна да треба још пуно учинити у достизању европских стандарда.

„Знамо да морамо још више чинити у будућности“, рекао је он и нагласио да је земља напредовала у економским реформама и да се, према информацијама из Светске банке, на ранг листи по повољности за бизнис подигла са 91. на 41. место.

Вучић је подсетио да је Србија била једина земља у региону која је предузела тешке и болне мере, као што су смањење плата и пензија, не тражећи једноставна решења, али да и поред тога грађани верују у те мере, иако су супротно оном што могу чути у окружењу.

Он је казао да постоји још много других ствари са којима наша земља треба да се суочи и да нема илузује да ће бити лако напредовати.

„Не бежимо од тешких услова“

„Суочени смо са тежим условима од Румуније и Бугарске и не бежимо од тога. Ми радимо наш посао. Ни у овом тренутку не би били најсиромашнија земља ЕУ ако би постали чланица, али чинимо још више на јачању економије“, казао је Вучић.

Када је реч о региону, Вучић је казао да је битно инвесртирати у инфраструктуру, посебно саобраћајну мрежу, додајући да ЕУ треба да каже да ли можемо рачунати на финансијску помоћ.

„Приоритет аутопут Ниш-Приштина-Тирана“

„Посебно је битан аутопут Ниш-Тирана, а ако ЕУ не може да то финансира, треба то да каже, јер ћемо онда ми то учинити из нашег буџета. Нисам дошао да од вас тражим новац, јер ми сами зарађујемо и чинимо најбоље да привучемо што више инвеститора“, нагласио је Вучић.

Он је поновио да Србија своју будућност види у ЕУ, додајући да је европска идеја и даље главна у нашој земљи.

С тим у вези је рекао да не говори другачије у Бечу, Москви, Бриселу и Вашингтону, и да је и председнику Русије Владимиру Путину рекао да је стратешки циљ Србије да постане чланица ЕУ, те да се нашао на мети руских медија када се заложио за диверсификацију снабдевања гасом.

"Желимо да очувамо традиционално добре односе са Русијом, а то нема везе са нашим евроспким путем, који је наш стартешки циљ. Хтели би да имамо веома пријатељске односе са Москвом и у будућности“, рекао је Вучић.

Премијер се захвалио Аустрији на помоћи прошле године током катастрофалних поплава, али и актуелној, на подстицању инвеститора да улажу у Србију.

Према његовим речима, Србија нема проблема које не може решити, а уз подршку Аустрије може допринети очувању стабилности у региону.

(Танјуг)
Фразе и фразе... Ко о чему, овај "наш несретник" о стабилности и тешким одлукама. Најбоље би било да он сиђе с власти.
 
Poslednja izmena:
Ивица Дачић: Србији је достављен британски предлог резолуције о Сребреници, пажљиво ћемо га размотрити

недеља, 14. јун 2015.
Мисија Велике Бритање у Уједињеним нацијама (УН) доставила је Србији предлог Резолуције о Сребреници о којој би Савет безбедности УН требало да расправља на седници 7. јула, изјавио је данас министар спољних послова Србије Ивица Дачић.

Србија ће пажљиво у наредним данима размотрити текст резолуције и руководити се националним интересима, не доводећи у сумњу опредељење за кажњавање и санкционисање ратних злочина, рекао је Дачић на редовној конференцији за новинаре.

"Наводно је циљ резолуције процес помирења, али у тексту се на 20 места помиње геноцид, а на једном месту помирење," истакао је Дачић, наводећи да резолуција има више тачака, опште делове и делове који се односе на злочин у Сребреници.

Он је најавио да се очекује да ће од уторка кренути консултације са осталим чланицама Савета безбедности о Резолуцији, које до сада нису обављене.

Како је рекао, планирано је да Резолуција буде разматрана 7. јула на седници Савета безбедности, када је и предвиђено да једна тачка дневног реда буде о Босни и Херцеговини.

(Блиц)

Што сте чекали до сада са "косултацијама"? Мени се чини да је твој задатак мољакати Русе да не ставе вето на "резолуцију", као ономад што је Бота Маћи смандрљао ону о Косову и Метохији.
 
Да Берекине, због садашњих напредних велеиздајника никако не смемо да заборавимо
и њихове претходнике. Ипак су они утрли пут нашем самопоништењу.

НЕУМОЉИВИ ДОКУМЕТ О ОДВРАТНОСТИ:

 
Шпигл: Алфред Гузенбауер зарађује 400.000 евра од Казахстана

понедељак, 15. јун 2015.
Бивши аустријски канцелар Алфред Гузенбауер за врбовање консултаната за потребе председника Казахстана Нурсултана Назарбајева зарађује 400.000 евра годишње.

Ово тврди немачки недељник „Шпигел“. Тако је наводно за велике своте „купио“ некадашњег немачког канцелара Герхарда Ђредера, бившег италијанског премијера Романа Продија, некадашњег председника Пољске Александра Квашнијевског и ранијег шефа шпанске дипломатије Марсеилна Ореју.

Као шеф „Клуба пријатеља Казахстана“ он је радио на побољшању имиџа земље и подстицао контакте на највишим нивоима.

Шпигел“ даље тврди да је између Ђредера и Гузенбауера дошло до раздора јер је некадашњи немачки канелара добијао „само“ 300.000 годишње, а ранији аустријски канцелар 400.000 евра.

Због тога је Шредер, који је недељнику признао да је било састанка, али да није добијао новац и иступио из Клуба.

Гузенбауер се, о свом деловању за Казахстан, изјаснио преко саопштења адвокатске канцеларије која га заступа.

Он је рекао да је владу и председника Казахстана саветовао у питањима међународне политике и економије, али и интеграције у Светску трговинску организацију, као и око ОЕБС, преноси аустријска штампа.

Иначе против Гузенбауера је државно тужилаштво у Бечу водило истрагу због наводно обавештајних активности против Аустрије, али је поступак почетком прошле године обуставило.

Бивши аустријски канцелар Алфред Гузенбауер и даље је саветник премијера Србије Александра Вучића, а ово је недавно листу "Данас" незванично рекао извори из врха Владе Србије.

(Танјуг)

О чему га савјетује?:think: Блер, Гузенбауер; још му фале Стипе&Ивица.
 
:D Ako se ovo pokaže tačnim, onda je to najveći uspeh Naprednjaka:


НИКОЛИЋ ФОРМИРА СВОЈУ СТРАНКУ: Председник Србије цепа напредњаке!
Део одборника СНС у Горњем Милановцу формирао је своју групу која се зове „Покренимо Горњи Милановац – Томислав Николић“. Формирање листе која у називу има име Томислава Николића, иако он већ неколико година није на челу странке, покушај је присталица председника Србије да поврате свој утицај и да покушају да поцепају странку.

nikolic-tomislav-tjub-650x429.png

– У Горњем Милановцу се то и десило. Група одборника је у локалном парламенту направила своју групу под именом „Томислав Николић“. Они се јавно хвале да ће убрзо њихова „групација“ бити већа, односно да ће чак имати више присталица. Они врбују оне чланове који су незадовољни јер нису успели да се окористе о власт и ућаре део колача. А план Николићеве струје у СНС је да се што више одбора побуни, кажу извори за „Курир“.

Потпредседник СНС Горан Кнежевић рекао је да је „цепање“ странке прејака реч, али да се примерима попут Горњег Милановца шаље лоша порука чланству, док је Зорана Михајловић рекла да је право сваког да се организује.

– Не знам да ли су група грађана или нешто друго. Али шта год да су, нека их. За СНС је важно да и на локалу ради и спроводи реформе које цела Влада покреће. А одвајање било кога из СНС значи да им није било место у странци, рекла је Михајловић.
 
"Modernizaciju MIG-ova kočila samo Srbija"
Mihail Globenko. zamenik direktora kompanije MiG, poručio je da ne vidi perspektivu modernizacije dvadeset jedinica dok su za dvadeset devetke spremni.

IZVOR: B92, TANGO SIX PONEDELJAK, 15.06.2015.


Na pitanje šta je do sada kočilo modernizaciju do sada odgovara: „Samo Srbija, iz samo njima znanih razloga“.

Kako navodi portal Tangosix, posle najava da ćemo prvo nabaviti, onda modernizovati, ali prvo osposobiti našu više nego skromnu flotu MiG-ova 29 juče je ruska agencija RIA Novosti prenela zanimljivu izjavu direktora MiG-a Sergeja Korotkova

„Srbija je zainteresovana za modernizaciju svojih lovaca MiG-29 koja bi se sprovela u Rusiji. Trenutno Srbija traži najbolju finansijsku opciju za mogući projekat modernizacije“, naveo je Korotkov.

Međutim, prema rečima Globenka njegov direktor to nije izjavio, barem ne na taj način.

On ističe da je njegova kompanija je veoma zainteresovana za remont i eventualnu modernizaciju srpskih MiG-ova 29.

Osim toga, spremni su da da pruže „low-cost“ opcije modernizacije kao i one skuplje koje bi naše lovce doveli do standarda rezervisanih za 4+ generaciju.

Prema nejgovim rečima, što se njih tiče, oni nisu nikada bili problem u bilo kojoj priči kako za remont tako i za modernizaciju i ne žele da komentarišu neodlučnosti Srbije, prenosi Tangosix.

Golobenko ističe da, za razliku od zapadnih opcija, imamo svu neophodnu infrastrukturu i kako je naglasio „u remont i modernizaciju bi možda mogli da budu uključeni i srpski tehničari“.
 
"Trpeljiv smo narod, biće bolje od avgusta"
Premijer Aleksandar Vučić rekao je da ekonomske reforme daju svoje prve rezultate i da danas više niko ne govori o Srbiji kao o zemlji pred bankrotom.

IZVOR: BETA NEDELJA, 14.06.2015.

Vučić je, na otvaranju konferencije počasnih konzula Srbije u Beogradu, istakao da bi građani mogli da osete boljitak posle avgusta.

"Očekujemo da ćemo u avgustu ući sa MMF-om u razgovore" posle kojih bi se mogao očekivati boljitak za građane, rekao je Vučić u Palati Srbije, uz ocenu da je naš narod "trpeljiv" i da je "verovao u sebe".

Kako je premijer rekao, "reforme daju svoje prve rezultate, i uprkos merama fiskalne konsolidacije, postoji povećanje na strani prihoda", dok se, s druge strane, Srbija suočava sa "velikim izazovom očuvanja političke stabilnosti u regionu".

"Ekonomski je zemlja na dobrom putu, a sada treba očuvati političku stabilnost. Treba da sačuvamo mir i osiguramo budućnost za našu decu", rekao je Vučić.

Prema njegovim rečima, osnovna uloga Srbije treba da bude mir i očuvanje mira na Balkanu.

"To je uloga koja joj jedina odgovara, ona jedina normalna i moralna. Ko to ne razume, bolje da ne ulazi u srpsku politiku i da ne bude činilac na srpskoj političkoj sceni", rekao je premijer i dodao da bi, bez dva Balkanska rata i Prvog svetskog rata, Srbija danas imala 16 miliona stanovnika.

Компас, компас!:rida:
 
Сва је прилика да ће господин Вучић моћи да се похвали још једним успехом - поновним увођењем визног режима за ЕУ.

Како Гардијан јавља, преговори око квота за насељавање избеглица су запели. Као услов за подршку, Немачка између осталог тражи замрзавање безвизног аранжмана са земљама западног Балкана.

Germany and France have adopted a joint position, criticising but not rejecting the commission’s quota scheme while setting conditions such as the freezing of visa waiver schemes for the countries of the Balkans, and insisting that Italy fingerprint and register all new arrivals to keep them from travelling north to other EU countries...

http://www.theguardian.com/world/20...engen-visas-to-migrants-as-eu-dispute-deepens
 
Компас, компас!:rida:

Чак и овако скраћена, данашња територија Србије је резултат победа у два балканска и Великом рату.

Овај више стварно не зна шта лупета. Али пошто су му обожаваоци још глупљи од њега, све може да прође.
 
Чак и овако скраћена, данашња територија Србије је резултат победа у два балканска и Великом рату.

Овај више стварно не зна шта лупета. Али пошто су му обожаваоци још глупљи од њега, све може да прође.


Лупа за медаљу. Не само што личи "ни на шта", већ је и оно мало мозга...
 
Sledeca prevara sludjenih Srba je rascep SNS i podela na Vucica i Nikolica, svi srpski politicari su vec istroseni, pokazali su se veci neprijatelji po srpski narod, nego siptari i hrvati. Toma Nikolic glumice srpskog domacina, patrjahalnog Srbina, tradicionalistu [ crkva, porodica, rusija, srpsko selo i slicne prevare], Vucic ,,modernog" poslovnog coveka, koji ce pricati baljezgarije i razne narkomanske iluzije. Tako nam serviraju americke i britanske sluzbe sledece izbore, da nas opet po starom dobrom obicaju p.r.e.j.e.b.u
 
Tahiri: Međunarodni broj za Kosovo - 383
Predsedavajuca kosovske delegacije i ministarka za dijalog Beograda i Prištine Edita Tahiri izjavila je da će Kosovo dobiti međunarodni telefonski broj 383.

IZVOR: TANJUG UTORAK, 16.06.2015.

Osim toga, ona je istakla da će zahtev poslati Austrija, kao i da će razgovori o toj temi sa Beogradom biti završeni do kraja godine.

Posle jučerašnjeg dijaloga Prištine i Beograda u Briselu, Tahiri je rekla kosovskim medijima da će telefonskiborj biti dobijen "direktno od ITU".

"Određivanje i dobijanje telefonskog broja je od velikog značaja, jer će Kosovo imati broj kao svaka država za razliku od sadašnje situacije kada je u upotrebi nekoliko kodova", rekla je Tahiri.

Ona je dodala da postoji saglasnost da "operateri sarađuju u sferi interkonekcije i rominga sa ciljem umanjena tarifa za sve građane".

"Sporazum predviđa da i Kosovo bude uključeno u regionalne inicijative za sporazume za roming", navela je Tahiri.

Prema njenim rečima, deo sporazuma predviđa i da će jedna nova telefonska kompanija na Kosovu imati ograničeno delovanje, ali da se ne radi o novom operateru telefonije, pošto se takvo odobrenje dobija samo na međunarodnom tenderu.

Konačan dogovor u vezi tog plana očekuje se na narednom sastanku premijera, ukazala je Tahiri, do kada će, kako se očekuje, prestati sa radom svi ilegalni operateri kako bi konačno bila postavljena pravila na celoj teritoriji Kosova, prenose mediji u Pristini.

Tahiri je zaključila i da će naredni sastanak delegacija biti 22. juna u Briselu.

Честитке Влади Србије на још једном успјеху.
 
Evo kako Grčka vlada brine o svojim građanima - odbila zahteve MMF-a da smanji penzije i poveća poreze, mogli bi ovi naši nešto i da nauče od Grka:

ПРОПАЛИ ПРЕГОВОРИ С ГРЧКОМ: ЕУ прети ванредно стање!
АТИНА – Последња рунда преговора између Грчке и њених кредитора из ММФ и ЕУ пропала је јер функционери званичне Атине нису пристали на то да смање пензије својим грађанима, а повећају порезе.

Грчко „не“ јуче је изазвало талас реакција из целе Европе, а европски комесар из Немачке Гинтер Етингер упозорио је да је време да се ЕУ спреми за ванредно стање.

– Требало би да припремимо кризни план јер ће се Грчка наћи у великој кризи – навео је Етингер и додао да ће ЕУ у четвртак донети одлуку о грчкој судбини.

Јуче се огласио и шеф шпанске дипломатије Хосе Мануел Маргаљо, који је оценио да постоји реална опасност да Грчка изађе из еврозоне.
 

Back
Top