(НЕ)ПОСТОЈАЊЕ СИСТЕМА

Poruka
65
Веома често се потезало и потеже се код нас питање (не)имања система: не ради ово, не ради оно, све је то јавашлук итд, итд.
Међутим, по неком мом "слободном" уверењу код нас је на снази већ доста дуго систем за заштиту политичке и ине елите(читај лопови) од било какве одговорности - сем кад једни другима не скидају главе. Одоговорност према плебсу не постоји и не мора да постоји јер систем онемогућава плебсу да се побуни против било које злоупотребе система, јер и тај плебс да би опстао мора да "злоупотребљава" систем.
Српски речено систем је: да би преживео - јер ниси довољно плаћен да би могао да живиш Обичан (нормалан) живот систем ти омогућава да подмићујеш и биваш подмићен да би преживео. Почевши од 200гр кафе неком, цвећа учитељици, 10 евра пандуру, нека цифра неком из Телекома за телефон, неком из ЕДБ-а за прикључак за струју (нови струјомер), неком у општини за неки глупави формулар, итд., итд.
Та свакодневна корумпираност је нужна и самим тим није кажњива у систему, већ је пожељна - јер се тиме код појединца губи морално право да тражи од великих лопова да одговарају за своју пљачку, јер забога сви смо ми помало корумпирани - и то врло добро знамо негде у себи. Јесте да пуно људи јавно "тртља" како је овај ово или онај оно, али стварни притисак јавности и "плебса" не постоји, јер се он може изродити из осећања сваког појединца да има право да захтева одговорност "оних горе" и да они одговарају. Иако је сваки човек природно правичан, овакав систем у њему гуши тај осећај правичности и ствара лицемере, веће или мање. Самим тим и више или мање успешне у задатим околностима. Самосвесна - развијена друштва, због свог напредовања увек одржавају и покушавају да негују тај исконски осећај правичности (Срби би рекли - наивни ко препелице) код свог грађанства, јер он представља залог сваког напретка. Нажалост код нас (не)ПОСТОЈИ СИСТЕМ који функционише и који то онемогућава. Питање је докле? Да ли је то српски перпетум мобиле?
У ком је стању Глишићева Глава шећера?
Да ли је још има да заслади 200 гр кафе?


П.С И ово није бедак, само спекулација :-D
 

Back
Top