Meri Edit Daram ima dosta dobrog engleskog kumora u knjizi Kroz srbske zemlje.
Kada je,mislim,stigla u Obrenovac,rece da je vijest o njoj stigla tu prije nje.
Na Ostrogu,koji je nije ni malo impresionirao,iguman joj je strpao glavu u sanduk sa mostima. Nama je to shvatljivo, da cjeliva,ali njenom engl mentalitetu to je bio sok!
I ona i Mis Irbi su imale slicne situacije...kada su zamolile nekog djecaka i sl.da nesto otpjevaju brzo su se pokajale...neharmonicno...
str 10.
Oni (Cetinje) se toliko oduseve strancem koji hoce da razgovara s njima kao dijete sa macetom...Tu su joj se neki nudili za brak pa kaze: Pet ponuda za 20 minuta je moj najveci domet.
36. kaludjer na ostrogu vatru za svijecu pali kremenom...balzamovano tijelo sveca,samo stopala se vde u papucama, platno natopljeno karbolom, starcu je to miris svetosti a ona se gadila na to,ali to krije da ga ne povredi...opisuje cjelivanje mostiju,zagnjuri nam glavu u kovceg, hahahah!!! ispostovale su to jer on to cini iz postovanja i ne kapira da njima to nista ne znaci stavise da im je pomalo cudno,i degutantno.
56.komentar crnogorca na englesku izreku vreme je novac,koju oni nikako ne mogu da shvate, a ona rece za putovanje da je trebalo i novca i vremena. On se nasmija. Vremena! Sta je vrijeme? Vrijeme je nista. Zivis, pa onda umres. Pomisao na uracuvanje vremena ga je veoma uveseljavalo. 58. cudni ljudi ti Albanci, nece u skolu!
65 VISE SE ENGLEZ DVOUMI DA UBIJE MACKU NEGO ALBANAC COVJEKA! 65 Albanac ima puno fizickih svojstava zvijeri !!! hahah!za ovo bi je danas tuzili da je rasista!
80.opisuje kako je u Skadru sve nakrivo,i zgrade i sve...pa kaze:Mozda je to neizbjezan proizvod njegovog nepravilno oblikovanog uma,GOVORI O ALBANCIMA.
81.pitaju je srbijanci,crnogorci,i svi,koji je u Londonu pazarni dan? svaki!oni u cudu!
87 dan pranja u turskoj vojsci, po groblju i grobovima vise gace i dr pa se susi...peru se,mislila je da to nikada ne rade kakav odaju utisak.. 87 pomogli se ovcetinom, aludira na tursku vojsku da su ze seks koristili i ovce,gadi se na njih zove ih prljavim djavolima.
89-90 PASA na tvrdjavu stavio gromobran jer je cuo za to,pa da bude kao napredan,a tu bila barutana i kada je opalio grom sve je eksplodiralo!unistena tvrdjava!
04 jutro hocu vode(za umivanje)a oni ce: kafa ce biti za koji cas-ne kapiraju za sta treba voda! perem zume, gledaju me radonso,cetkica je pravo otkrice za njih! trazili da im da da probaju,ali kipi kava,pa odose,i spasise kavu a ona se isto spasila od njih! 103 svetac zastitnik porodice, lov na prase je sprecila,jer nekorece da zeli to da jede...MA STA DA SE KUVALO ZNALA SAM DA MORAM DA JEDEM..
Obrenovac se zestoko uzbudio zbog mog dolaska, GLAS O MENI JE STIGAO PRIJE MENE (jedan je sreo u Sabcu pa preneo ovde...)
Kada su Mariju Edit Daram pitali na granici cg i metohije da li imas oca? Ne! Odmah su rekli,a,ubili ga turci! Nisu. Da li imas bracu? Da. Koliko su Turaka pobili?... talva su bila pitanja prostpg svijeta za koje je neko puno putovao ako je bio na cetinju,u podgorici...
PIROT uzeo joj pasos policajac, sumnja... ironija: SPASIO JE SRB.NACIJU OD MOJIH PREGOVORA SA BUGARIMA U NEKOM USAMLJENOM MJESTU NA GRANICI

soba u hotelu sa necijim stvarima,djecak koji tu radi je to sklonio I ZAKLJUCIO DA JE SOBA SPREMLJENA (opet njen genijalni engleski humor!) presutila je da pridici da sve ne pocne sa svadjom.
PRI ODLASKU IZ PIROTA ZALE STO IDE. Na pitanje kako zna cirilicu,rekla od jednog Poljaka,cudili se jer je on katolik pa ne zna...pa ju je jedan izvukao iz situaciji i rece,taj Poljak je presao u pravoslavlje,onda im je to bilo logicno,sada njena kosnattacija ironicna ali opravdana: KAO DA JE LAKSE VJERU PRIMTII NEGO ALFABET NAUCITI!
CIGANI-CRNOPUTE DIVLJE ZIVOTINJE, SRB CIGANE GLED S PREZIROM. CIG-ponosni, jedna baba koja pusi lulu joj ponosno rece,kada je ova rekla da je engleskinja,a ona ce: ja sam prava ciganka veliki su cirkusanti, lazljivi,nevjerni,zlocicni, neposteni=sve to najblaze receno. imaju dar sviranja na gudackim instrumentima
69.DA LI IMA GRANICE KASNJENJU KOLIKO MOZE JEDAN SRBIJANAC
174 ja sam bila najznacajniji dogadjaj od rata 1877...pokazala je djeci ako jedinstven uzorak... 174-5 soba nije spremljena! je! vode da se pere trazi a oni zaprepasteni! vode da se umijem..doneli casu vode..
193 neki nacelnik se dere na nju, kaze joj da sutra ide odatle,ona kaze:NECU!
*96 na alb hvala se kaze FALE MINERS, ocigledno je ovo FALE OD HVALA,tj mjesavina srbskog i cipetarskog tj nas jaki utivaj na njihov jezik! neki od nas cesto kazu FALA umjesto HVALA!