Etničko porijeklo Albanaca

Nisam shvatio, je li si ti zapravo htio reći da je Aleksandar bio Ematijski i da su makedonski kraljevi zapravo bili kraljevi Ematije?

Što se tiče naziva; citiram prof. Fanulu Papazoglu:

* Ф. Папазоглу, Историја хеленизма. Ауторизована скрипта, Српска књижевна задруга, Београд 2010, 417.

Staro ime anitcke Makedonije se zvalo EMATHI , to sam htio reci .
"EMATHI" na albanskog znaci "VELIKI"
Strabon (7.5.1) states that: “What is now called Macedonia was in earlier times called Emathia. And it took its present name from Macedon, one of its early chieftains. And there was also a city Emathia close to the sea. Now a part of this country was taken and held by certain of the Epeirotes and the Illyrians, but most by the Bottiaei and the Thracians.

Opsirnije ovde od STRABO :

STRABO, Geography, book 7, Fragm 11
What is now called Macedonia was in earlier times called Emathia. And it took its present name from Macedon, one of its early chieftains. And there was also a city emathia close to the sea. Now a part of this country was taken and held by certain of the Epeirotes and the Illyrians, but most oii by the Bottiaei and the Thracians. The Bottiaei came from Crete originally, so it is said, along with Botton as chieftain. As for the Thracians, the Pieres inhabited Pieria and the region about Olympus; the Paeones, the region on both sides of the Axius River, which on that account is called Amphaxitis; the Edoni and Bisaltae, the rest of the country as far as the Strymon. Of these two peoples the latter are called Bisaltae alone, whereas a part of the Edoni are called Mygdones, a part Edones, and a part Sithones. But of all these tribes the Argeadae, as they are called, established themselves as masters, and also the Chalcidians of Euboea; for the Chalcidians of Euboea also came over to the country of the Sithones and jointly peopled about thirty cities in it, although later on the majority of them were ejected and came together into one city, Olynthus; and they were named the Thracian Chalcidians

Poslednja izmena:
Da, originalno ime Makedonije/Maćedonije nastalo je po imenu reke Mati, u značenju Mati/Matera/Majka.
Bolan je paradoks da se baš u toj zavičajnoj "Majkedoniji", oblasti reke Mati, nalazi danas u Burelu- žuta kuća,u kojoj je dokazana đavolja trgovina organima otetih Srba.

Postojao je i Beograd grad nedaleko od maćerinske reke Mati (reke Emathie, reke Maffia -teško je transliterovati meko t) pre nekoliko stotina godina
..У бр.10 помиње (Segon) опет неки Београд,овог пута сигурно јужни (који нема шансе да је Сингидунум) и пише " Ali prvi, Egnacija, od Drača preko farsalskih i ematijskih polja, ostavljajući lijevo rijeku Fand i planine Dukađina blizu Lješa, nekada preslavnog grada Ematije, i vrlo česta sela Vrake i Dibra, ide dalje ka gradiću Beogradu", што значи да је тај Београд близу Виа Егнатиа, од реке Маће (ехматиа) и црног Дрима, тачније према Дебру. Ради се о једном заборављеном топониму у околини данашње шћипетасрке Пешкопије, а на италијанским старим картама може да се нађе под именом Belgrado Epicaria..
.

Atanasije Seliščev: "Slavjanskoe naselenie v Albanii" (Sofija, 1931).
Афанасий Селищев: "Славянское население в Албании" (София, 1931)

Spisak slovenskih toponima u Albaniji: http://www.promacedonia.org/seli_sna/selish_7.html

mati.jpg

reka_mati.png

http://mapy.mzk.cz/mzk03/001/052/200/2619316459/

Poslednja izmena:
Ove topinimi se nalaze u Srbiju :

Alikinci, Alabana, Arbanashka, Arbanashci, Araqa, Hasanovci; -Balltiqi, Barllova, Bajshtica e Eperme, Bajshtica Poshtme, Balinovci, Baca, Banjska, Bajqiqi, Bajqinca, Buci, Borova, Banja e Repanjes, Bajqinovci, Bardyzi, Banja, Babviqevci, Babatica, Babishevci, Banjabara, Bajra, Batushica, Barlova, Berila, Bedila, Bellanica, Belibregu, Bellotini, Bellobregu, Bellanovci, Berxhika, Beselica, Berbatofci, Bellpola, Belegu, Bubavci, Berjana, Beashtica e Poshtme, Binovci, Bllaca, Boka, Borovci, Borinci, Bojniku, Bunovci, Bogujevci, bujanovci, Bugujevci(ne rrethin e Jabllanices), Buzhurana, Breznica, Bresternavi, Brallova, Brajshori, Branina, bresi, Brezniqiqi, Breznica, Bullatovci, Buqinca, Bublica, Bufca, Burevica, Burinci, Bud eci, Bumbereku, Bullaini, Bukollrami, Bukozhani, Bukovagllava, bushtrani, Buqinca, Byqmeti i Eperm, Byqmeti i Poshtem, Byqmeti i Mesem, Bugunuvci; -Cervaneku, Cernoverni, Cerrcavci i Eperm, Cerrcavci i Poshtem, Cerrnatova; Çestelina, Çiftliku, Çokoti, 9nje ne qarkun e Nishit e nje ne Jabllanic), Çukovci; -Dankoviqi, Devotini, Dedinca, Devqa e Eperme, degermeni, Dediqi, Dekutina, Deshullovci, Dedishka, Dikovci, Dllugojnica, Dobratiqi, Debrejance, Dobrasheva, dobridolli, Dragideli, Dragusha e Eperma, dragusha e Poshtme, Dranica, Dragobuzhda, draganci, drevina, Drenova, Drenci, Drenovci, Dubrava, Dubranja, Dubnica, Durnjaci, Dubova, Dugidelli, Dugolluka, Dublica, dukati, Druga levci, Dubulevi; -Gazdara, Gajtani, Gabinca, Graica, Granica, Gesolica, Gegla, Gerguri(ne Jabllanic), Gerguri(ne rrethin te Prokuples), Gojnofci, Gopnja, Gollaku, Govori, Grabofci, Gragoqevci, Grabovica, Gerbafci, Grebolica, Gllasoviku, Gllasnoviqi, Gradni, Gunjaraku, gurivica, Gubetini, gurgurofci, gurgurova, Gurgora; -Gjemnica, Gjelekari, Gjelekara, Gjaka e Eperme, Gjaka e Poshtme, Gjukella, gjorgjefci, Gjushica, Gjingjusha, Gjurkofci, Gjurefci, Gjikolli, Gjurgjefci; -Hergaja, Huruglica e Eperme, Huruglica e Poshtme; -Igrishta(e Vranjes), Igrishta (e Pusta Rekes), Ivankulla, Ivanja, Izumna; -Jabuqa, Jakofci, Jashanica e Eperme, Jashanica e Poshtme, Jellashinca; -Kamenica, Katundmorina(rrethi i Nishit), Komotena, Kumareva, Kallabofci, Katuni, Kacabaqi, Katiqi, Kapiti, Klaiqi, Klisurica, Konjufci, Koprani, Konxheli, Korbevci, Kodra, Konjuva, Konjuhi, Kojqiqi, Koqane, Kremenata, Kertoku, Krivaqa, Krushevica, kerqmara e Eperme, Kerqmara e Poshtme, Kovanlloku, Kutllovci i eperm, Kutllovci I Poshtem, Kuqi, krushevica, Kutllova, Kutllat, Kozmaqi, Koznica, Kordinci i Poshtem, Kordinci i Eperm, Kastrati, Kallabovci, Kalimanca, Koshareva, Konjina; -Legatica, Lebofci, Levqa e Eperme, Lebana, leci, Leskovabara, Lepanja, Leboshtica, Letovnishte, Leturna, Lumeqi, Lepenica, lipovica, Lusha;Llallinca, Llazalla, Llapashtica, Llozana, Llozna, Llopetinca, Llugiqi, Llumnica, Llukova, Llugari; Manistirishta, Masurica, Magashi, Mazareqi, Maleivci, Makovci, Magova, Magarenja, Marovci, Maqedonci, Maqestena, Magjera, Maqina, Maqkovci, Matarova, Matajevci i Madh, Matajevci I Vogel, merqezi, Megja, Maqkovci, Mekishi, Merofci, Mesgraja, Megjuana, mehanja, Mealica, Mernica, Medveci, (Merqa, Mellova, Merveshi, Mekishi, Meshica, Merkonja, Merlak u, Merkoviqi), te gjith keta emra ne kllapa jan me (e paza pas M), Megjurova, Milina, Miroqica, Mikullofci, Mikulani, Mirovci, Miroshevci, Milivojci, Miskiqi, Mirosllavi, Mirinca, Mihalica, Molla e Kuqe, Momqilli, Mugosha, Muzaqa, Muqena, Muleviqi; -Novosella, Neredovci i Eperm, Neredovci i Poshtem, Negosavla, Novosella( nje ne qarkune e Toplices e nje ne at te vranjes), Neveda, Nelaku, Nesushta; -Orlishte, Orana, orlana, Oraqi, Obertinca, Obllaqina, Ostrogllava, Obarda, Orashci; -Paqarada, Parada, Pasjaqa, Pasjaqa(Nish), Pavllovci, Pallata, Pashici, Petrovci, pevatica, Perunika, Pestishi, pestini, Petrila, Pertata, Peqenci, Pokofci, Pervetica , Peroshtica, Pllana e Madhe, Pllana e Vogel, Plakova, Plloqniku, perkatesishtPllashniku i Eperm, Pllashniku i Poshtem, Poterzhani, Popofci, Popova, Poturqoi, Pareqi, Pollomi, Pollomi(nje ne qarkun ee Vranjes e tjetri te Prokuples), Prebeza e Eperme, Prebeza e Poshtme, Prekoqna, Pretreshnja, Prekodelli, Prekedini, Prevallci, Preboji, Preseka, Prekopqellnika, Prekopuca, Prekorogja, Prekashtica, Preobrazhenja, Preopollci, P iskala, Pishteva, Pustoshillova, Pustovojllovci, Pukovci, Pupovica; -Qyqalla, Qunglla; Radeci, Radovci, Rabovci, Rafuna, Rakovica, rashka, Rashica, Rastelica, raqa, rasuhaqa, Ramabaja, Ramnishta, Ravnishori, Ravnareka, Rashevci, Rataji, rastavica, Ruman ovci, Raputofci, Rastavica, Rasturrula, ragjenovci, Radinovci, Ramadeni, Relinci, Reqica e Eperme, Reqica e Poshtme(ne Toplic), Teqica e Leskovcit, Retkoceri i Eperm, Retkoceri i Poshtem, Resinci, Ribinci, Rudari, rukofci, Runjiku, Rubofci; -Samakova, Sellova, Seoce, Sekicolli, seqinica, Selishta, Sekiraqa, Sllavnica, Sllamniku, Sllabniku, Sllatina, Siarina, Slishani, Slivnica, Slivova, Simnica, Sinanova , Sodarca, Skobari, Skoverqa, Statovci, Stublla, Stashillova, Starasella, Starobanja, Surdulica, Suvidolli, Suvojnica, Suvamorava, Sudimla, Svinjisishte, Sfirca, Svin jarina, Sfarqa e eperme, Sfarqa Poshtme, Sagonjeva, Samarinci, Sagorjeva, Studenci, Spanca, Smrdani, Stropska, Smiloviqi, Stullca; -Sharprinci, shahiqi, Shqrrlinci, Shahinovci, shatra e Eperme, Shatra e Poshtme, Sharci, Shanalluka, Shuliqi, perkatesisht Shylyshi, Shillova, Shipovci, Shishmanovci, Shirokonjeva, Shulemaja, Shushnjaku, Shtullca; -Talirofci, Terstena, (Ternava e Poshtme, Ternave e Eperme, Ternava(Nish), terpeza, Terrha, Termkolli, Terbunja e Eperme, Terbunja e Poshtme, Ternavillazi) te gjithë keta emra ne kllapa janë me e-paza pas T, Tena, Tihofci, Toqani, Toverlani, Toshi, topllaci, Topanica, Togaqevci, Treqaku, Trebinja, Tullari, (Jabllanic), Tullari(Prokuple), Tmava, Turjana, Tupalla, Tupalla (Nish), Turqica, Tubuzhde; -Umi, Uzllok, Ushi; -Vardeniku, Vardini, Vasiqevci, (Verbica, Verbova, Verbovci, Vertopi) keta emra ne kllapa jan me e-paza pas V, Vrella, Vagermeni, Veqa, Vllasa e Eperme, Vuqaku, Vishesella, Vitosha, Vllahinja, Vllasa(e Prokuples), Vllasa(e qarkut te Vranjes), Vllahova, vova, Vojllovci i Eperm, Vodica, Vojiznova, Verbovci i Eperm, Vrezhina ePoshtme, Visoka, Vershefci, Vranovci, Vuqjaku, Vukojefci, Vuqa, Vujanova, Vujiznova (Nish); -Zagragja, Zaravinja, Zllatokoni, Zakishenje, Zuqa, Zllata, Zubuvci, Zebica; Zhapska, Zhegrova, Zhdelova, Zhinipoyoku, Zhitorogja, Zhuqa, Zhuqi itd..

Aktualisht në zonat me popullsi më të madhe e amerikanëve me prejardhje shqiptare janë New York City, New York, Detroit, Michigan, Boston, Massachusetts, New Jersey, Chicago, dhe Connecticut.

Currently the areas with the largest population of Americans with Albanian descent are New York City, Indianapolis, Northern New Jersey, Philadelphia, Boston, Chicago, Detroit, Hartford, and Waterbury, Connecticut.

The rapidly growing Albanian American population of Paterson, New Jersey, within the New York City Metropolitan Area, is the second largest outside of New York City itself, and is expanding into nearby locations in Bergen County, including Garfield, Elmwood Park, and Fair Lawn in New Jersey.

Staro ime anitcke Makedonije se zvalo EMATHI , to sam htio reci .
"EMATHI" na albanskog znaci "VELIKI"

Opsirnije ovde od STRABO :

STRABO, Geography, book 7, Fragm 11

Razumijem; to je ime jednog antičkog regiona, primorskoga pojasa Makedonije; ime 'Stare Makedonije'. U neku ruku kao što se stari dio Srbije zove 'Raška', kako su je neki i zvali.

Nisam taj podatak imao odmah na umu; hvala na pojašnjenju.

Što se tiče etimologije, to mi zvuči smiješno. Nemoguće je ići toliko u prošlost i današnjim riječima praviti nekakve komparativne anazile, nekritički; je li to neko stručno ustvrdio vezu između albanskog i ant. makedonskog? :think:
Suviše me to podsjeća na deretićevsku igrariju riječima. Ne kažem da nije moguće da tu ima nekakve veze, ali je i ne vidim (možda je jednostavno puka slučajnost).

P. S. Kako tačno ide; i madh?

Da, originalno ime Makedonije/Maćedonije nastalo je po imenu reke Mati, u značenju Mati/Matera/Majka.
Bolan je paradoks da se baš u toj zavičajnoj "Majkedoniji", oblasti reke Mati, nalazi danas u Burelu- žuta kuća,u kojoj je dokazana đavolja trgovina organima otetih Srba.

Srebrena, stara, donja, primorska Makedonija; znači nema to veze sa tom daljom oblašću o kojoj ti pišeš.

mkkarta.jpg

gr1mo.jpg

Ematija je, koliko sam dobro shvatio, okvirno, Botijeja?

unledgjf.png

Poslednja izmena:
Razumijem; to je ime jednog antičkog regiona, primorskoga pojasa Makedonije; ime 'Stare Makedonije'. U neku ruku kao što se stari dio Srbije zove 'Raška', kako su je neki i zvali.

Nisam taj podatak imao odmah na umu; hvala na pojašnjenju.

Što se tiče etimologije, to mi zvuči smiješno. Nemoguće je ići toliko u prošlost i današnjim riječima praviti nekakve komparativne anazile, nekritički; je li to neko stručno ustvrdio vezu između albanskog i ant. makedonskog? :think:
Suviše me to podsjeća na deretićevsku igrariju riječima. Ne kažem da nije moguće da tu ima nekakve veze, ali je i ne vidim (možda je jednostavno puka slučajnost).

P. S. Kako tačno ide; i madh?

U nekim regijama gde zive Albanci kazu "E MATHE" , "I MATH " sta nazalost "googel translate": nekad mi daje cist prevod , drugi dan ne zato sam uzeo kao primer ovako : https://www.google.com/#q=shume+i+math+eshte Tacno ima znacaj (etmoloski mislim) od albasnkog , "Veliki ", The Great" itd.
I Madh je gramaticki i dosta stare reci polako gubimo od modernog albanskog jezika , a zato je kriva Albanija .
Ne verujem da bi vecina istoricara sveta onako bi dali Aleksandrom Velikom albansko poreklo ?
ant. makedonskog
Nemora da znaci anticki Makedonci da su imali poseban etnikum , mozda su bili ti isti Iliri ?

Poslednja izmena:
albanskog i ant. makedonskog?
Ovde od "Polibus" , antickog istoricara :
(Ilire i A.Makendonaca djeli samo dijalekat , znaci govorise o istom etnosu )

Makedonski-Rimski ratovi
Polibus
mmga4y.png

Translation:
Perseus, on arriving at Syberra, sold the booty, and rested his army waiting for the return of the envoys. 9 Upon their arrival, after hearing the answer of Genthius, he once more dispatched Adaeus, accompanied by Glaucias, one of his bodyguard, and again by Pleuratus owing to his knowledge of the Illyrian dialect, with the same instructions as before, just as if Genthius had not expressly indicated what he was in need of, and what must be done before he..
http://www.perseus.tufts.edu/hopper/text?doc=Perseus:text:1999.01.0233&redirect=true

Nemorate verovati i dalje da smo mi poreklom od Ilira , ali ovo gore , veza Iliria sa A.makedoncima je tacna .

U nekim regijama gde zive Albanci kazu "E MATHE" , "I MATH " sta nazalost "googel translate": nekad mi daje cist prevod , drugi dan ne zato sam uzeo kao primer ovako : https://www.google.com/#q=shume+i+math+eshte Tacno ima znacaj (etmoloski mislim) od albasnkog , "Veliki ", The Great" itd.
I Madh je gramaticki i dosta stare reci polako gubimo od modernog albanskog jezika , a zato je kriva Albanija .
Ne verujem da bi vecina istoricara sveta onako bi dali Aleksandrom Velikom albansko poreklo ?

Koliko vidim, Ematija je arhaički oblik za 'staru Makedoniju'; dakle govorimo o vremenu koje daleko predatira epohi kralja Aleksandra III, odnosno možda vodi porijeklo iz vremena i najranijih Argeada...

Ispravi me ako griješim, ali meni se čini da si (preko albanskoga jezika) pokušao napraviti određenu vezu između nadimka Aleksandra Makedonskoga i Ematije..? :think:
To bi imalo smisla određenog (pa i ne ovisno od alb.) samo u slučaju da je ta oblast imenovana po Aleksandru, a ne i ovim, obrnutim smjerom...

Nemora da znaci anticki Makedonci da su imali poseban etnikum , mozda su bili ti isti Iliri ?

Pa gledaj ovako, u same Ilire se trpa sve i svašta; plemena koja vrlo moguće zavređuju i nekakvu drugačiju etnološku klasifikaciju. Ako se manje-više danas smatra da su Iliri vrlo vjerovatno nešto manje od onoga što se tvrdi po konvencionalnim istorijskim saznanjima, kako tek ispadaju pokušaji da ih dodatno proširimo (kao što su neki Dardance, pa i dr. čak izravno smatrali za Ilire)..? :think:

Koliko vidim, nauka se danas kreće ponajviše u smjeru da su Makedonci, slično pojedinim južnim narodima (prema 'Grcima u užem smislu') givi neki narod vrlo srodan Grcima i da su govorili jezikom koji je bio vrlo sličan grčkom (možda na nivou, recimo, razlika danas između ruskog i srpskog jezika).
Određeni uticaji su nesumnjivi - bilo je dodira i sa Ilirima i Tračanima, a nesumnjivo je da možemo govoriti i o nekakvog predindoevropskom starinačkom naslijeđu, kakvo se zaista i moglo sačuvati kroz toponimiju. No to nam ne može govoriti nešto detaljnije o drevnom macedonskom jeziku ili pak o njihovom identitetu; štaviše čak i ako bismo Ematiju povezali sa tim, vidimo da je taj stari naziv bio i napušten...

U svakom slučaju, ne vidim da si se suprotstavio mojoj osnovnoj konstataciji da stvaranje paralela između jedne riječi u jednom modernom jeziku, i naziva jedne geografske oblasti od prije dvije i po hiljade godina, jeste suštinski igra riječima...ne isuviše daleko od ovoga što recimo Srebrena radi. Nije mi najjasnije ni kako deskriptivni pridjev veliko može biti povezano sa Botijajom. :dontunderstand:

Koliko vidim, Ematija je arhaički oblik za 'staru Makedoniju'; dakle govorimo o vremenu koje daleko predatira epohi kralja Aleksandra III, odnosno možda vodi porijeklo iz vremena i najranijih Argeada...

Ispravi me ako griješim, ali meni se čini da si (preko albanskoga jezika) pokušao napraviti određenu vezu između nadimka Aleksandra Makedonskoga i Ematije..? :think:
To bi imalo smisla određenog (pa i ne ovisno od alb.) samo u slučaju da je ta oblast imenovana po Aleksandru, a ne i ovim, obrnutim smjerom...

Pa gledaj ovako, u same Ilire se trpa sve i svašta; plemena koja vrlo moguće zavređuju i nekakvu drugačiju etnološku klasifikaciju. Ako se manje-više danas smatra da su Iliri vrlo vjerovatno nešto manje od onoga što se tvrdi po konvencionalnim istorijskim saznanjima, kako tek ispadaju pokušaji da ih dodatno proširimo (kao što su neki Dardance, pa i dr. čak izravno smatrali za Ilire)..? :think:

Koliko vidim, nauka se danas kreće ponajviše u smjeru da su Makedonci, slično pojedinim južnim narodima (prema 'Grcima u užem smislu') givi neki narod vrlo srodan Grcima i da su govorili jezikom koji je bio vrlo sličan grčkom (možda na nivou, recimo, razlika danas između ruskog i srpskog jezika).
Određeni uticaji su nesumnjivi - bilo je dodira i sa Ilirima i Tračanima, a nesumnjivo je da možemo govoriti i o nekakvog predindoevropskom starinačkom naslijeđu, kakvo se zaista i moglo sačuvati kroz toponimiju. No to nam ne može govoriti nešto detaljnije o drevnom macedonskom jeziku ili pak o njihovom identitetu; štaviše čak i ako bismo Ematiju povezali sa tim, vidimo da je taj stari naziv bio i napušten...

U svakom slučaju, ne vidim da si se suprotstavio mojoj osnovnoj konstataciji da stvaranje paralela između jedne riječi u jednom modernom jeziku, i naziva jedne geografske oblasti od prije dvije i po hiljade godina, jeste suštinski igra riječima...ne isuviše daleko od ovoga što recimo Srebrena radi. Nije mi najjasnije ni kako deskriptivni pridjev veliko može biti povezano sa Botijajom. :dontunderstand:

Povezivati moje postove (sta nisu moje) sa onim od Dereticevoj ili G-djoj gore nema nikakve smisle sa realnosti !

Mi nismo napisali u vezi toga nekad ni sada ni u vezi neke nase istorije , pa bas zato sta vise postiram linkove i to , OD ANTICKIH ISTORICARA .
Nije EMATHIA jedini razlog sto povezuje nas sa antikom , imas ime od ALEKSANDRA , imas i u filmu kad svoja majka (Angelina Jolie) kaze da sam ga sanjao i prema sanu imenovacu ga pod istim imenom : http://translate.google.com/#sq/sr/a le si enderr
Neka ovo u vezi ime Aleksandra nije ni bitno , bitno je da autoktonost Albanaca u time prostorima je napisano od jako starih istoricara i to nemoze niko osporiti a ja sam tu da vama postiram kad god hocete ?

Makedonci, slično pojedinim južnim narodima (prema 'Grcima u užem smislu') givi neki narod vrlo srodan Grcima i da su govorili jezikom koji je bio vrlo sličan grčkom (možda na nivou, recimo, razlika danas između ruskog i srpskog jezika).
Druze , tkz. staro grcki jezik je liturgiski-vizantijski jezik sta i taj ima razlike od danasnjim grckim jezikom , znaci jezik religije .
Svi ovih takozvani atnickih istoricara ( sta ih i ja postujem jer moram ) pojavljuju se u srednom veku . Sve je piko-belo falsifikat od srednjeg veka , vreme kad je crkva bila na prvom mesto .

Poslednja izmena:
Povezivati moje postove (sta nisu moje) sa onim od Dereticevoj ili G-djoj gore nema nikakve smisle sa realnosti !

Moja namjera nije bila uvrediti nikoga, već samo da me to podsjeća na nekoherentno igranje riječima, a to jednostavno nema veze sa naukom (sem ako nemaš namjere to nekako temeljno obrazložiti, a ne samo navesti da, da se tako izrazim, 'povezanost po sličnosti' :D ).

Mi nismo napisali u vezi toga nekad ni sada ni u vezi neke nase istorije , pa bas zato sta vise postiram linkove i to , OD ANTICKIH ISTORICARA .
Nije EMATHIA jedini razlog sto povezuje nas sa antikom , imas ime od ALEKSANDRA , imas i u filmu kad svoja majka (Angelina Jolie) kaze da sam ga sanjao i prema sanu imenovacu ga pod istim imenom : http://translate.google.com/#sq/sr/a le si enderr
Neka ovo u vezi ime Aleksandra nije ni bitno , bitno je da autoktonost Albanaca u time prostorima je napisano od jako starih istoricara i to nemoze niko osporiti a ja sam tu da vama postiram kad god hocete ?

Kao što rekoh, to su igre riječima. U redu je postavljati pisane izvore, i interpretirati ih; ne odnosim se na to.
Ne može se neko ime koje je postojalo prije Bog zna koliko godina (prije preko dva i pol milenijuma) pokušavati naprasno objasniti nekim modernim jezikom, retroaktivno; i to čak onim koji uopšte nije ni poznat prije više od pola milenija u prošlosti...

Što se tiče Ematije, ovdje govorimo logički. Ako je to staro ime za (donju) Makedoniju, koje je bilo nekada korišćeno u prošlosti (daleko

A koliko vidim, što se tiče Aleksandrova imena, u grčkom jeziku postoji savršeno etimološko objašnjenje za nj. Ono znači bukvalno branitelj ljudi. Možda je prvi grčki Aleksandar to ime preuzeo za uzor kod nekog drugih, ko zna? U svakom je slučaju povezivati ime 'Aleksandar' sa albanskim jezikom nerazumno (zašto?). :dontunderstand:

Druze , tkz. staro grcki jezik je liturgiski-vizantijski jezik sta i taj ima razlike od danasnjim grckim jezikom , znaci jezik religije .
Svi ovih takozvani atnickih istoricara ( sta ih i ja postujem jer moram ) pojavljuju se u srednom veku . Sve je piko-belo falsifikat od srednog veka , vreme kad je crkva bila na prvom mesto .

Pa ne znam odakle ti uzimaš te informacije, ali podaci su ti jednostavno netačni.

Srednjovjekovni (vizantijski) grčki, koji je i danas jezik u službenoj upotrebi u dobrom dijelu Pravoslavne crkve, nije starogrčki. Postoje značajne razlike između ta dva jezika, u koje nema potreba za sada ulaziti u detalje (možemo za početak reći da je Vizantion na starogrčkom Büdzantion. Itd...
Čak ni srednjevjekovni hroničari, nisu pisali na, kako ti kažeš, 'liturgičkom jeziku', već iz podražavanja antičkoga nasljeđa - starogrčkim

E jeste sad, sve falsifikati. I ti se onda još i začudi zašto te poredih sa Deretićem, koji sve pripisuje falsifikatima. XD Pa na osnovu čega, pobogu, smatraš da su sve to falcifikati?!?
Nisi u pravu kada tvrdiš da se sve to pojavljuje u srednjem vijeku. Pa iz kojega su ti vremena Oksirinški papirus? Pa pobogu, strašno mnogo izvora je iz starog vijeka...imamo onda i poslije arapske prevode (puno im dugujemo), koji su nastali nezavisno od vizantijskih.
Stvarno mi je potpuno nejasno o čemu ti to... :dontunderstand:

Moja namjera nije bila uvrediti nikoga, već samo da me to podsjeća na nekoherentno igranje riječima, a to jednostavno nema veze sa naukom (sem ako nemaš namjere to nekako temeljno obrazložiti, a ne samo navesti da, da se tako izrazim, 'povezanost po sličnosti' :D ).

Kao što rekoh, to su igre riječima. U redu je postavljati pisane izvore, i interpretirati ih; ne odnosim se na to.
Ne može se neko ime koje je postojalo prije Bog zna koliko godina (prije preko dva i pol milenijuma) pokušavati naprasno objasniti nekim modernim jezikom, retroaktivno; i to čak onim koji uopšte nije ni poznat prije više od pola milenija u prošlosti...

Što se tiče Ematije, ovdje govorimo logički. Ako je to staro ime za (donju) Makedoniju, koje je bilo nekada korišćeno u prošlosti (daleko

A koliko vidim, što se tiče Aleksandrova imena, u grčkom jeziku postoji savršeno etimološko objašnjenje za nj. Ono znači bukvalno branitelj ljudi. Možda je prvi grčki Aleksandar to ime preuzeo za uzor kod nekog drugih, ko zna? U svakom je slučaju povezivati ime 'Aleksandar' sa albanskim jezikom nerazumno (zašto?). :dontunderstand:

Pa ne znam odakle ti uzimaš te informacije, ali podaci su ti jednostavno netačni.

Srednjovjekovni (vizantijski) grčki, koji je i danas jezik u službenoj upotrebi u dobrom dijelu Pravoslavne crkve, nije starogrčki. Postoje značajne razlike između ta dva jezika, u koje nema potreba za sada ulaziti u detalje (možemo za početak reći da je Vizantion na starogrčkom Büdzantion. Itd...
Čak ni srednjevjekovni hroničari, nisu pisali na, kako ti kažeš, 'liturgičkom jeziku', već iz podražavanja antičkoga nasljeđa - starogrčkim

E jeste sad, sve falsifikati. I ti se onda još i začudi zašto te poredih sa Deretićem, koji sve pripisuje falsifikatima. XD Pa na osnovu čega, pobogu, smatraš da su sve to falcifikati?!?
Nisi u pravu kada tvrdiš da se sve to pojavljuje u srednjem vijeku. Pa iz kojega su ti vremena Oksirinški papirus? Pa pobogu, strašno mnogo izvora je iz starog vijeka...imamo onda i poslije arapske prevode (puno im dugujemo), koji su nastali nezavisno od vizantijskih.
Stvarno mi je potpuno nejasno o čemu ti to... :dontunderstand:

Dali ove filologe znaci ti nesto , ili opet su neozbiljni :

The passing of the great race; or, The racial basis of European history. 4th rev. ed., with a documentary supplement, with prefaces by Henry Fairfield Osborn , New York(1922)
https://fbcdn-sphotos-a-a.akamaihd.net/hphotos-ak-ash3/526108_509954149018077_1162048198_n.jpg

Ili ovo "
Under King Otho, Athens was only an Albanian village, with 8000 inhabitants
https://www.google.com/search?q=Und...rg.mozilla:en-US:official&tab=wp&tbm=bks&um=1

Znam da ne provokujes zato i sam odgovarao , nego nemoj gledati moju nacionalost ostavi je nastranu sada i zapitaj se ,
"GDE SU GRCI U ATHINI "
"ZASTO NEMAJU NIJEDNOG NACIONALNOG HEROJA "
"ZASTO U SVIM GRADOVIMA ANTIKE SU PRISUTNI ALBANCI " = http://i85.servimg.com/u/f85/13/95/49/70/pictur23.png

Od takozvanog staro grcki jezik , sve sta ekzistira je ovo dole :
Codex Sinaiticus, a manuscript of the Christian Bible written in the middle of the fourth century, contains the earliest complete copy of the Christian New Testament

http://tinypic.com/view.php?pic=26061ch&s=6#.U1U2sFWSw7g
i "Venteus A" od X veka , znaci kopija :
http://tinypic.com/view.php?pic=2gy2jv4&s=6#.U1U3ClWSw7g

Sve ove anticke istoricare koji su nama poznate imaju samo kopje od srednjeg veka !
Ako pretendiras suprotno , onda donosi starije kopje od takozvane anticke istoricare koji se misli da jesu "anticki" ?
Jos jednom da napomenem , starogrcki je romaion(Ῥωμαίων) jezik i tu zavrsava prica jer falsfikatima dolaze polako kraj . zivimo u XXI veku : http://zeus10.wordpress.com/2009/01...riptions-in-the-“”greek”-corpus-of-epigraphy/

Poslednja izmena:
Dali ove filologe znaci ti nesto , ili opet su neozbiljni :

The passing of the great race; or, The racial basis of European history. 4th rev. ed., with a documentary supplement, with prefaces by Henry Fairfield Osborn , New York(1922)
https://fbcdn-sphotos-a-a.akamaihd.net/hphotos-ak-ash3/526108_509954149018077_1162048198_n.jpg

Čekaj malo; ne razumijem što znači opet neozbiljni; za koga sam ja to rekao da je neozbiljan? :eek:

Što se tiče Ozborna, koliko shvatam on poredi Spartance sa dinarskom rasom i dovodi ih u vezu sa albanskim precima...ne vidim kakve to veze ima sa našom raspravom, koja je o etimologiji toponima Ematija i antronima Aleksandar. :think:

Ili ovo "
Under King Otho, Athens was only an Albanian village, with 8000 inhabitants
https://www.google.com/search?q=Und...rg.mozilla:en-US:official&tab=wp&tbm=bks&um=1

Kakve tek ovo ima veze sa našom temom? Znam da je Atika bila krcata Arvanitima; svakako u i Otovo vrijeme.
U kakvom smislu je to u kontekstu sa našom raspravom o antici i etimologiji..? :dontunderstand:

Znam da ne provokujes zato i sam odgovarao , nego nemoj gledati moju nacionalost ostavi je nastranu sada i zapitaj se ,
"GDE SU GRCI U ATHINI "
"ZASTO NEMAJU NIJEDNOG NACIONALNOG HEROJA "
"ZASTO U SVIM GRADOVIMA ANTIKE SU PRISTUNI ALBANCI " = http://i85.servimg.com/u/f85/13/95/49/70/pictur23.png

Ja ne znam na osnovu čega si zadobio uopšte utisak da ti gledam nacionalnu pripadnost..? Razgovaram sa tobom kao i svakim drugim na forumu. Mada naravno, tu su nijanse kao i uvijek, al' to ne zavisi od tvoje nacionalnosti, već iz čistog načina na koji se diskutuje...

Ne kužim kakve imaju veze sa temom pitanja koja postavljaš.
Arvaniti su se doselili u Atiku u rano moderno doba, mahom iz Tesalije. Ne shvatam kakve to ima veze, posebno sa epohom milenijima ranijom, o kojoj pričamo. :think:
Nije tačno ni da su u svim gradovima antike prisutni Albanci (il' njihovi potomci); a dotično se uopšte ni ne tvrdi na toj stranici knjige koju si postavio.
Moram da kažem i da mi je nejasno šta znači da Grci nemaju nijednog nacionalnog heroja. Jesi li ikada čuo, recimo, za Digenisa Akritu?

Poznato je da su ogromni dijelovi današnje Grčke bili nastanjeni Albancima...ali ponoviću, ne raspravljamo o modernom dobu, već jednom prilično ranijem vremenu...

Od takozvanog staro grcki jezik , sve sta ekzistira je ovo dole :
Codex Sinaiticus, a manuscript of the Christian Bible written in the middle of the fourth century, contains the earliest complete copy of the Christian New Testament

http://tinypic.com/view.php?pic=26061ch&s=6#.U1U2sFWSw7g
i "Venteus A" od X veka , znaci kopija :
http://tinypic.com/view.php?pic=2gy2jv4&s=6#.U1U3ClWSw7g

Sve ove anticke istoricare koji sum nam poznate imaju samo kopje od srednjeg veka !
Ako pretendiras suprotno , onda donosi starije kopje od takozvane anticke istoricare koji se misli da jesu "anticki" ?

Moraćeš ponovo napisati ovaj dio, ili možda bolje na engleskom ako ti je tako lakše, jer stvarno nisam razumio što si htio kazati. Je l' si htio reći da je na starogrčkom napisan samo po jedan primjerak Biblije i Homerove Ilijade i ništa više? :eek:

Prije nego što uopšte krenemo u analizu da li si ti u pravu povodom te tvrdnje, hajde prvo da preciziramo što je to što ti zapravo tvrdiš:
1. Gdje je granica srednjeg vijeka? Da bude...500. godina?
2. Tvrdiš li da su svi oni vizantijski falsifikati iz srednjega vijeka...ili ima i drugih?
3. Tvrdiš li da su oni svi nastali zahvaljujući Pravoslavnoj crkvi?
4. I na kraju krajeva, da ponovim još jedno, na temelju čega tvrdiš da su sve to, doslovno falcifikati (podsjetiću, kopija nije isto što i falsifikat)

Moje izvinjenje ako te ne razumijem baš najbolje, ali jezik ti nije baš uvijek najjasniji...

Jos jednom da napomenem , starogrcki je romaion(Ῥωμαίων) jezik i tu zavrsava prica jer falsfikatima dolaze polako kraj . zivimo u XXI veku : http://zeus10.wordpress.com/2009/01...riptions-in-the-“”greek”-corpus-of-epigraphy/

Pazi, ti si ustvdio da se Crkva pravoslavna služi starogrčkim, a to nije tačno...dakle problem je jer si jednostavno pobrkao starogrčki sa srednjovjekovnim (vizantijskim) grčkim jezikom. Ne samo što djela antičkih pisaca nisu pisana na njemu, nego je čak i opus vizantijske književnosti pisan na tom, starogrčkom jeziku. Tako je pisao i Prokopije i mnogi ostali vizantijski pisci, jer su podražavali učenost antike. Tu ima naravno izuzetaka; DAI Porfirogenitov je recimo nastao na tom, srednjovjekovnom jeziku doduše uz puno uticaja vernakulara.

Ako dobro poznaš engleski, molim te da skineš i pročitaš: Egbert J. Bakker (ed.), A Companion to the Ancient Greek Language. Blackwell Companions to the Ancient World. Literature and Culture, Chichester; Malden, MA: Wiley-Blackwell, 2010. Tu ćeš naći detalje o starogrčkome i upoznati se sa njegovim istorijskim razvojem...
Nemamo mi samo pripovjedačke izvore; imamo i razne materijalne ostatke, epigrafske izvore itd...dakako iz vremena ant. Grčke. Pa pobogu, danas je dešifrovano čak i linearno pismo B iz epohe mikenske civilizacije. To što ti tvrdiš je, da prostiš, jednostavno nemoguće...

P. S. Da ne ulazimo previše u to jer nije direktnije povezano sa našom diskusijom; no napomena: Imaj na umu da je Ozborn u potpunosti prevaziđen. On pripada epohi poznog XIX i ranog XX stoljeća, i današnjom, inače dosta naprednijom naučnom metodologijom, djela njega i mnogih od njegovih savremenika su svakako zastarjela. Već si me kritikovao što te dovodim u vezu sa ovim našim autohtonostima :D ali ne mogu a da ne primijetim i komentarišem da je još jedna od standardnih njihovih karakteristika korišćenje zastarjele literature; u kojoj su predstavljeni zaključci koji su il' davno pobijeni ili napušteni. To je svakako slučaj i sa tim starim teorijama antropologije, u vrijeme dok su prevladavale raznorazne rasne interpretacije...U takvom svjetlu treba shvatiti i dovođenje u vezu Dorana sa proto-Albancima; šta zapravo mi danas znamo o dorskoj najezdi..? Za nekoga ko se tako izričito poziva na XXI st., čini se da pažnju pružaš starim zabludama..? :think:

U Nisu je verovatno bio koji siptar poslasticar i burekdzija sa kosova, verovatno ih ima i danas :D :D

Takozvani "Toplički arnautluk". Odatle je nakon Berlinskog kongresa prisilno iseljeno više od 30 hiljada Arnauta (prema albanskim izvorima i do 100 hiljada) koji su otišli uglavnom na KiM ili dublje u Tursku. Poslastičari i pekari su došli kasnije.

Čekaj malo; ne razumijem što znači opet neozbiljni; za koga sam ja to rekao da je neozbiljan? :eek:

Što se tiče Ozborna, koliko shvatam on poredi Spartance sa dinarskom rasom i dovodi ih u vezu sa albanskim precima...ne vidim kakve to veze ima sa našom raspravom, koja je o etimologiji toponima Ematija i antronima Aleksandar. :think:

Kakve tek ovo ima veze sa našom temom? Znam da je Atika bila krcata Arvanitima; svakako u i Otovo vrijeme.
U kakvom smislu je to u kontekstu sa našom raspravom o antici i etimologiji..? :dontunderstand:

Ja ne znam na osnovu čega si zadobio uopšte utisak da ti gledam nacionalnu pripadnost..? Razgovaram sa tobom kao i svakim drugim na forumu. Mada naravno, tu su nijanse kao i uvijek, al' to ne zavisi od tvoje nacionalnosti, već iz čistog načina na koji se diskutuje...

Ne kužim kakve imaju veze sa temom pitanja koja postavljaš.
Arvaniti su se doselili u Atiku u rano moderno doba, mahom iz Tesalije. Ne shvatam kakve to ima veze, posebno sa epohom milenijima ranijom, o kojoj pričamo. :think:
Nije tačno ni da su u svim gradovima antike prisutni Albanci (il' njihovi potomci); a dotično se uopšte ni ne tvrdi na toj stranici knjige koju si postavio.
Moram da kažem i da mi je nejasno šta znači da Grci nemaju nijednog nacionalnog heroja. Jesi li ikada čuo, recimo, za Digenisa Akritu?

Poznato je da su ogromni dijelovi današnje Grčke bili nastanjeni Albancima...ali ponoviću, ne raspravljamo o modernom dobu, već jednom prilično ranijem vremenu...

Moraćeš ponovo napisati ovaj dio, ili možda bolje na engleskom ako ti je tako lakše, jer stvarno nisam razumio što si htio kazati. Je l' si htio reći da je na starogrčkom napisan samo po jedan primjerak Biblije i Homerove Ilijade i ništa više? :eek:

Prije nego što uopšte krenemo u analizu da li si ti u pravu povodom te tvrdnje, hajde prvo da preciziramo što je to što ti zapravo tvrdiš:
1. Gdje je granica srednjeg vijeka? Da bude...500. godina?
2. Tvrdiš li da su svi oni vizantijski falsifikati iz srednjega vijeka...ili ima i drugih?
3. Tvrdiš li da su oni svi nastali zahvaljujući Pravoslavnoj crkvi?
4. I na kraju krajeva, da ponovim još jedno, na temelju čega tvrdiš da su sve to, doslovno falcifikati (podsjetiću, kopija nije isto što i falsifikat)

Moje izvinjenje ako te ne razumijem baš najbolje, ali jezik ti nije baš uvijek najjasniji...

Pazi, ti si ustvdio da se Crkva pravoslavna služi starogrčkim, a to nije tačno...dakle problem je jer si jednostavno pobrkao starogrčki sa srednjovjekovnim (vizantijskim) grčkim jezikom. Ne samo što djela antičkih pisaca nisu pisana na njemu, nego je čak i opus vizantijske književnosti pisan na tom, starogrčkom jeziku. Tako je pisao i Prokopije i mnogi ostali vizantijski pisci, jer su podražavali učenost antike. Tu ima naravno izuzetaka; DAI Porfirogenitov je recimo nastao na tom, srednjovjekovnom jeziku doduše uz puno uticaja vernakulara.

Ako dobro poznaš engleski, molim te da skineš i pročitaš: Egbert J. Bakker (ed.), A Companion to the Ancient Greek Language. Blackwell Companions to the Ancient World. Literature and Culture, Chichester; Malden, MA: Wiley-Blackwell, 2010. Tu ćeš naći detalje o starogrčkome i upoznati se sa njegovim istorijskim razvojem...
Nemamo mi samo pripovjedačke izvore; imamo i razne materijalne ostatke, epigrafske izvore itd...dakako iz vremena ant. Grčke. Pa pobogu, danas je dešifrovano čak i linearno pismo B iz epohe mikenske civilizacije. To što ti tvrdiš je, da prostiš, jednostavno nemoguće...

P. S. Da ne ulazimo previše u to jer nije direktnije povezano sa našom diskusijom; no napomena: Imaj na umu da je Ozborn u potpunosti prevaziđen. On pripada epohi poznog XIX i ranog XX stoljeća, i današnjom, inače dosta naprednijom naučnom metodologijom, djela njega i mnogih od njegovih savremenika su svakako zastarjela. Već si me kritikovao što te dovodim u vezu sa ovim našim autohtonostima :D ali ne mogu a da ne primijetim i komentarišem da je još jedna od standardnih njihovih karakteristika korišćenje zastarjele literature; u kojoj su predstavljeni zaključci koji su il' davno pobijeni ili napušteni. To je svakako slučaj i sa tim starim teorijama antropologije, u vrijeme dok su prevladavale raznorazne rasne interpretacije...U takvom svjetlu treba shvatiti i dovođenje u vezu Dorana sa proto-Albancima; šta zapravo mi danas znamo o dorskoj najezdi..? Za nekoga ko se tako izričito poziva na XXI st., čini se da pažnju pružaš starim zabludama..? :think:

Cela tkz. grcka istorija je srednovekovna prevara , nemaju cime da brane ni Dipylos Inscription ili Nestor`s Cup i nijednu drugu arhitekturu ili transkripte od strane "radioaktivne karbone" ( Decay of carbon ), koji grk ce da nam kaze sta pise u nestorovom kupu >> ΗΟΣΝΥΝΟΡΧΕΣΤΟΝΠΑΝΤΟΝΑΤΑΛΟΤΑΤΑΠΑΙΖΕΙΤΟΤΟΔΕΚΛΜΙΝ ..?

-Albanci nisu se doselili tamo od Tesalije , nego tamo su bili . Albanci su se doselili samo preko falsifikatnim istorijskim knigama , kako vec je nama poznato svuda gde su Albanci , popularno je reci " dosljaci , okupirali nasu zemlju" .
Danas u grckoj ima oko 2 miliona samo Karamanlisa , to jest pravoslavni turci dosli kad je bila razmjena stanovnistva pre manje od 100 godina , i preko njih naci nekog Aleks.Velikog stvarno je bruka u danasnje vreme .

Neka , ostavimo ovu pricu oko anticke istorije jer cesto spominjes kako nema veze sa temom a sve je povrzano oko teme .
I izvinjavam se za srpski jezik sto slabo govorim , nadam se da me razumete .
Hvala i tebi .

Poslednja izmena:
Samo jos ovo da dopunim jer je jako interesantno za ovu temu , ALBANCI U GRCKOJ I AUTOR JE JEDAN OD OCEVIDACA , god 1821 :

(Izvadoci iz razgovora od strane albanskih razbojnika na britanskih gospoda, jedan od autora knjige bio uključen - odvedeni su u ropstvo )

"Ja sam bio učitelj," Kaze jedan od Albanaca. "Imam saznanja o prosloscu, ali ne znam ništa o ovome cega vi razgovarate za neku Grčku. Gdje je ona Grcka ?Sta je ono Grcka? Nikada nije imalo takvog Grka ili Grčka ovde .. nas zanima zasto bi netko dao svoj ​​život za nekakav vas san? "

https://fbcdn-sphotos-g-a.akamaihd....20x720/486674_514022291944596_255722843_n.jpg
https://fbcdn-sphotos-f-a.akamaihd...._=1407395630_51276314454a8d0c46b8640ba22e7dda
https://fbcdn-sphotos-d-a.akamaihd....20x720/301278_514022308611261_433329599_n.jpg

Aktualisht në zonat me popullsi më të madhe e amerikanëve me prejardhje shqiptare janë New York City, New York, Detroit, Michigan, Boston, Massachusetts, New Jersey, Chicago, dhe Connecticut.

Currently the areas with the largest population of Americans with Albanian descent are New York City, Indianapolis, Northern New Jersey, Philadelphia, Boston, Chicago, Detroit, Hartford, and Waterbury, Connecticut.

The rapidly growing Albanian American population of Paterson, New Jersey, within the New York City Metropolitan Area, is the second largest outside of New York City itself, and is expanding into nearby locations in Bergen County, including Garfield, Elmwood Park, and Fair Lawn in New Jersey.

Pobogu, Srebrena, kakve ovo ima veze sa temom..? :dontunderstand:

Ovde od "Polibus" , antickog istoricara :
(Ilire i A.Makendonaca djeli samo dijalekat , znaci govorise o istom etnosu )

Makedonski-Rimski ratovi
Polibus
Pogledajte prilog 326862
Translation:
Perseus, on arriving at Syberra, sold the booty, and rested his army waiting for the return of the envoys. 9 Upon their arrival, after hearing the answer of Genthius, he once more dispatched Adaeus, accompanied by Glaucias, one of his bodyguard, and again by Pleuratus owing to his knowledge of the Illyrian dialect, with the same instructions as before, just as if Genthius had not expressly indicated what he was in need of, and what must be done before he..
http://www.perseus.tufts.edu/hopper/text?doc=Perseus:text:1999.01.0233&redirect=true

Nemorate verovati i dalje da smo mi poreklom od Ilira , ali ovo gore , veza Iliria sa A.makedoncima je tacna .

Arber, ove ti citata sa perseus.tuft.edu:

Polibije:
Perseus sent Pleuratus the Illyrian, an exile living at his court, and Adaeus of Beroea on a mission to king Genthius, with instructions to inform him of what he had achieved in his war with the Romans, Dardani, Epirotes, and Illyrians up to the present time; and to urge him to make a friendship and alliance with him in Macedonia. These envoys journeyed beyond Mount Scardus, through Illyria Deserta, as it is called,—a region a short time back depopulated by the Macedonians, in order to make an invasion of Illyria and Macedonia difficult for the Dardani. Their journey through this region was accompanied by much suffering; but they reached Scodra, and being there informed that Genthius was at Lissus, they sent a message to him. He promptly responded: and having been admitted to an interview with him, they discussed the business to which their instructions referred. Genthius had no wish to forfeit the friendship of Perseus; but he alleged want of means as an excuse for not complying with the request at once, and his inability to undertake a war with Rome without money. With this answer, Adaeus and his colleagues returned home. Meanwhile Perseus arrived at Stubera, and sold the booty and gave his army a rest while waiting for the return of Pleuratus and Adaeus. On their arrival with the answer from Genthius, he immediately sent another mission, consisting again of Adaeus, Glaucias, one of his body-guards, and the Illyrian (Pleuratus) also, because he knew the Illyrian language, with the same instructions as before: on the ground that Genthius had not stated distinctly what he wanted, and what would enable him to consent to the proposals. Perseus goes back to Hyscana in Illyria. When these envoys had started the king himself removed with his army to Hyscana.

Šta je tačno nejasno tu, Arber?
Pleurat je bio ilirski izgnanik u Makedoniji, i njega je kralj Persej poslao zajedno sa dva Makedonca, Adajem i Berojem, kralju Gentiju, kao makedonsko izaslanstvo. Persej je Pleurata odabrao i poslao ga kao člana tročlanog predstavništva zato što je, kao Ilir, znao njihov jezik.

Možeš li mi obrazložiti što si ti tu vidio...ako misliš na starogrčku riječ dijalekat, pa nije tada razvijena postojala disciplina kao danas; nema to značenje u smislu na koji ti ciljaš. Ako odeš u perseus-ov rječnik, vidjećeš i da ono ima značenje jezika. Evo recimo za primjer, dozvoli mi da citiram Diodora sa Sicilije:

Diodor S.:
πάντων δὲ συνευδοκησάντων, καὶ δοθέντος ἱκανοῦ χρόνου εἰς τὴν παρασκευὴν τῆς κρίσεως, ὁ μὲν Θεμιστοκλῆς μαθὼν τὴν Περσίδα διάλεκτον, καὶ ταύτῃ χρησάμενος κατὰ τὴν ἀπολογίαν, ἀπελύθη τῶν ἐγκλημάτων.

Ovaj djelić se odnosi na Temistokla, koji je u pripremama za suđenje naučio persijski jezik. Sada tako vodeći se logikom koji si upotrebio, treba da zaključimo što - da Grke od Persijanaca razdvajao samo dijalekat...a s obzirom da se, eto, isto to odnosi i na Albance...tj. da su Albanci zapravo Persijanci??? :think: :D

Ja cu da postujem nekoliko poznatih Autora/Univerziteta u vezi sa Albancima i antickim Makedonaca , nadam se da necu smetati publiku dok je i ova tema o poreklu Albanaca ?

".. A i mjesta na kojem se njihova imena, i jaka sličnost medju modernog Albanskog jezika koji je govorio Aleksanadar Veliki iz Makedonije i kralj Pyrrhus od Epir ...
Ime Makedonije, nekad poznato kao "Emathia" vjerojatno potječe od albanske reči E-Mathi (velike). Kao i za Ilirik, "Sloboda" na engleskom znači "sloboda", a Albanci to tumače kao "slobodnoj zemlji."

International Conciliation‎ - Page 750
by Carnegie Endowment for International Peace, American Association for International Conciliation, World War I Collection, Carnegie Endowment for International Peace. Division of Intercourse and Education - Arbitration, International - 1919

1157747_449852708461922_1554419316_n.jpg

.. and also place-names, and their strong resemblance to modern Albanian ...
that spoken by Alexander the Great of Macedon and of King Pyrrhus of Epirus...

We first hear of our ancestors from classical authors who describe and give the names of many of the independent clans who inhabited the Balkan Peninsula when its history dawns. All authorities agree that they are not Greek. The Greeks, in fact, designated them "barbarians." The main groups formed by these clans were known as Macedonia, Illyria, and Epirus. The inhabitants of all three, so Strabo informs us, spoke the same tongue and had similar customs.
The very name of Macedonia, formerly known as "Emathia," derives in all probability from the Albanian word E Madhia (the great). As for Illyria, "liria" in Albanian means "freedom," and we Albanians interpret it as "land of the free."

Strabo gives specimens of the language in his day, and also place-names, and their strong resemblance to modern Albanian justifies us in believing our language to be the direct descendant of that spoken by Alexander the Great of Macedon and of King Pyrrhus of Epirus.
In old days Illyria and Epirus together extended from the neighborhood of Trieste to the Gulf of Arta, the north side of which, as Strabo particularly informs us, was inhabited by the Epirotes, and the south by Greeks. Inland the Illyrian and Epirote land spread widely. Thus, all that we now know as Bosnia, the Herzegovina, Montenegro, and a large part of Serbia, was comprised in Illyria, as well as modern Albania.

Link >> http://archive.org/stream/albanianquestion00koniiala/albanianquestion00koniiala_djvu.txt

Poslednja izmena:
"Napoleon je znao da Albanci su potomci Aleksandra, Pyrrhus-a i Skenderbega "

Manuale del Regno di Dalmazia, Volumes 2-4
G. Wodtzka,., 1872 - Dalmatia

1zx5y6d.jpg

http://books.google.me/books/about/Manuale_del_Regno_di_Dalmazia.html?id=hOUcAQAAMAAJ

xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx

"Albanski jezik, koji se pretpostavlja govorio Aleksandar Makedonski i Ahilova ..."

1452053_470641806383012_522168584_n.png

xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx

"Albanci, zvani Arnaut od strane Turaka su potomci starih Epirota , njihov jezik je izveden iz istog izvora kao i st.grčkog jezika. Oni su se istakli u ratovima Aleksandru Velikom, Pirova, pod vodstvom Skenderbega, itd.. .. "

Quatre années en Orient et en Italie, ou Constantinople, Jérusalem et Rome .
Autori : Charles Berton
God ,1854
Str , 159

" Les Albanais, appelés Arnautes par les Turcs, descendent des anciens Epirotes ; leur langue dérive de la même source que la langue grecque. Ils se sont illustrés dans la guerre sous Alexandre-le-Grand, sous Pyrrhus (inesiècle avant Jésus-Christ), sous Scanderbeg (xve siècle de notre ère). Depuis le xvie siècle, ils sont soumis à la Porte. Leur nombre est d'environ 1,500,000 âmes, sans compter quelques Slaves mêlés parmi eux. Ils se divisent en musulmans , grecs schismatiques et catholiques ; ces derniers sont gouvernés par la famille princière des Dado et s'appellent Mirdites."
http://books.google.mk/books?id=FEU...sous Alexandre-le-Grand, sous Pyrrhus&f=false

xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx

".... Epirotski jeziki i Makedonski (antickih) pripadaju ovoj familije, koja je već zastupljena u onim zemljama koji se zovu " Shiqptare" - albanskom jeziku ili arnauts u vreme osmanlije..."

The genesis of the earth and of man, a critical examination of passages in ... By Edward William Lane
Edward William Lane (17 September 1801, Hereford, England—10 August 1876, Worthing, Sussex) was a British Orientalist, translator and lexicographer.

"According to Herodotus (lib. i. cap. 57), the inference to be drawn from the general speech of the Pelasgi of his time is that the Pelasgic was " a barbarous language :" and Mr. Grote (in a note in vol. ii. p. 356 of his " History of Greece ") affirms that " we have no means of deciding whether the language of the Pelasgians differed from the Greek as Latin or as Phoenician."]... The languages of the Epirots and Macedonians belong to this family, which is now represented in those countries by the Skipetarian, the language of the Albanians or Arnauts.."
http://books.google.mk/books?id=waU...ent=firefox-a&redir_esc=y#v=onepage&q&f=false

Sva delova biblije koje su nadjena ispod posebno egiptskog peska su pisani na koine grcki.

Grcki je bila lingva franka u celom istocnom delu Rimske Imperije, materniji jezik velikog dela ljudi, a rimska inteligencija je kad se htela kurciti pricala grcki kao jezik fiozofije.

Arber stvarno pise gluposti. Sta se tice Albanaca u Grckoj oni su se namerno asimilirali u bratski i brojniji grcki narod, kao sto su Albanci u Srbe i Katolike u Sremu (koji su dosli za Arsenijem u Vojvodinu). Atina je mozda imala albansku vecinu ali ne cela Grcka.

A cak da je Aleksander pricao albanski, ***** tog Albanca koji rasiri grcki jezik i kulturu od Egejsa do Indusa. :lol:

Poslednja izmena:
Arber stvarno pise gluposti. Sta se tice Albanaca u Grckoj oni su se namerno asimilirali u bratski i brojniji grcki narod, kao sto su Albanci u Srbe i Katolike u Sremu (koji su dosli za Arsenijem u Vojvodinu). Atina je mozda imala albansku vecinu ali ne cela Grcka.

A cak da je Aleksander pricao albanski, ***** tog Albanca koji rasiri grcki jezik i kulturu od Egejsa do Indusa. :lol:

Sva delova biblije koje su nadjena ispod posebno egiptsog peska su pisani na koine grcki.
Vidim >> http://eltonvarfi.blogspot.com/2010/01/thot-tat-parlava-albanese-1.html

Nepisem ja nista , pogledaj autore ili googlaj nije tesko ..

Albanaca u Grckoj oni su se namerno asimilirali u bratski i brojniji grcki narod,
Kako da ne namjerono , u grckoj propagandi samo ..

Atina je mozda imala albansku vecinu ali ne cela Grcka
Dali je Atina grad anticke civilizacije ? .. onda zasto smo mi bili prisutni a "Grci" nisu ?
Koje ovde starosedelac , oni ili mi ?
Nemoze oba dva , jedan samo .. FAKT !
kao sto su Albanci u Srbe i Katolike u Sremu (koji su dosli za Arsenijem u Vojvodinu).
Ovde potvrdjujes ono sto sam napisao .Albanci su asimilirani u razne narode jer vjerska propaganda cinila svoje.

Игорь
Застарела и, што се језика тиче, нестручна литература, смешно.
Polako , imam jos 350 stranice da dopunim , imam i od tvojih Rusa takodje linguiste u vezi albanskog jezika , samo polako .

Poslednja izmena:

I gde pise nesto o bibliji/tacno nigde. Drugo price o Atlantidi koja je mith pa hajde molim te.

Nepisem ja nista , pogledaj autore ili googlaj nije tesko ..

Kako da ne namjerono , u grckoj propagandi samo ..

I gde je bilo protivenje ustanci pravoslavaca u Atini.

Dali je Atina grad anticke civilizacije , onda zasto smo mi bili prisutni a "Grci" nisu ?
Koje ovde starosedelac , oni ili mi ?
Nemoze oba dva , jedan samo .. FAKT !

Da Atina je bila grcka, Albanci u Atinu 19. veka su doseljenici.

Ovde potvrdjujes ono sto sam napisao .Albanci su asimilirani u razne narode jer vjerska propaganda cinila svoje.

Gde si to procitao. Poceo si ko Srbi ili Bosnjaci, zavera Vatikana/Pravoslavne crkve protiv srpskog/bosanskog ili albanskog naroda.

Polako , imam jos 350 stranice da dopunim , imam i od tvojih Rusa takodje linguiste u vezi albanskog jezika , samo polako .

Rusi nisu moji. Drugo mora naravno da pise nesto pametno u tim stranama, ciji su izvori tvojih izvora. Samo blabla do sad.

"Prema Plutarhu, Aleksandar Veliki, u svojim trenucima
molio se na makedonski jezik, što je jezik stari Pelasga ..
Znanstvenici kažu trenutno Albancii govore taj jezik.
-Albanac je potomak drevnog pelasga. Njihova istorija je stara koliku su stare svoje planine . . "

WORD !

REVUE MILITAIRE GENERALE
Paris
Viti ,1907

L'Albanais est un descendant des anciens Pelasges, dont un
rameau essaima en Grèce. Son histoire est aussi vieille que celle
de ses montagnes. Homère a fait son portrait en chantant
Achille, le « brave parmi les braves ».

D'après Plutarque, Alexandre le Grand, dans ses moments de
colère, se servait de la langue macédonienne, qui n'était autre
qe le vieil idiome des Pelasges, idiome que rappelle encore,
disent les savants, la langue albanaise actuelle.

Link : http://gallica.bnf.fr/searchInPeriodique?spe=Surcouf&arkPress=cb34429073d/date&lang=FR

Back