Brdjani, Primorci, Zecani, Hercegovci... nisu Crnogorci, a Crnogorci su Srbi

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Stanislav...

Primećen član
Banovan
Poruka
720
Na 1077. Kraljevaše u srbskoj zemlji kralj Mihajlo.
Na 1100. Kraljeva je u srbskoj zemlji i u Dalmaciji kralj Bodin.


http://dzs.ffzg.unizg.hr/html/Kacic.htm

Andrija Kačić Miošić:

Razgovor ugodni naroda slovinskoga

Po logici Formice, Kacic Miosic je pretendovao na srbski presto,pa je posrbiju Duklju?!

Drzave imaju svoje Primase,dakle vrhovnoh rkc poglavara.Hrvatska ga nikad nije imala! Madjarska ga ima kroz istoriju. Imala ga je i Srbija, nadbiskupa Barskog PRIMASA SRBIJE,tj primasa srbskog

Pogledajte prilog 276765

Petrovici cesto navode Crnogorci I BRDJANI. Prema tome, Brdjani nisu Crnogorci. Jer da jesu ne bi ih posebno spominjali!
Navodicu masu dokaza da su Cg samo zitelji stare Cg,i niko vise,a svi zajedno jesu Srbi,ili Crnogorci svakako to jesu,dok ostalima u starija vremena jos mozemo reci da su slaveni te romanizovani te ovo ili ono,ali ratnistvo Crnogoraca je najbolji dokaz,a ima ih bezbroj da se radi o cistim Srbima od pradavnine kao ratnicima,tako i u novije vreme kao srbsko pleme,naqrod,nacija.

...............

SRBI IMADU PAČE DVIE SVOJE DRŽAVE I DVA VLADARA, T.J. SRBIJU I CRNU GORU. Antun Radić, "Dom" 1.5.1900.

Ovaj Hrvat kao zacetnik etnologije u Hrvata bi prvi rekao da Cg nisu Srbi da za tako sta ima podataka.

dom cg.jpg


Антун Радић, Дом, 1900.-1904.

Црна Гора у Дому

Хрватска народна мисао
„...А знате многи и то, да су СРБИЈАНЦИ и ЦРНОГОРЦИ од нашега племена и језика. Али чујте ме мало. Многи Хрват-Посавац казат ће Личанину, да је то „влах“, а није Хрват, Личанин ће опет казати Приморцу, да је „Крањац“, а да није Хрват. А СРБИЈАНЦА и ЦРНОГОРЦА не ћу вам ни спомињати...“ (Дом, број 5., 1.3.1900.)

Наша браћа, сусједи и непријатељи.
Одмах у 1.броју „Дома“ разложио сам вам, колико има нас Хрвата и наше земље. А сад да видимо, колико има другога свиета... А сада да вам кажи у Мацедонијием двие три риечи о Србима... Још има СРБА И У ЦРНОЈ ГОРИ, а то је, како знадете, земља уз Босну и Херцеговину. Црногораца има по прилици пет пута толико, колико сам Загреб има становника, т.ј. 260.000... Словенци, Хрвати, Срби и Бугари, то су си најближи род и најближи сусједи: уз Словенце су Хрвати, уз Хрвате Срби, уз Србе Бугари...“ (Дом, број 6., 15.3.1900.)

Наша браћа, сусједи и непријатељи.
„...Посве на сјеверу међу Ниемцима животаре још сјеверни или ЛУЖИЧКИ (јер живу у земљи Лужици) СРБИ... И тако да знате, да су Хрвати и Срби, Словенци, Бугари, Руси, Чеси и Пољаци – да су то народи од једнога племена словенскога... До сад сте чули већ више пута, да су нама С ДВИЕ СТРАНЕ СУСЈЕДИ – наша браћа: НА ЗАПАДУ СЛОВЕНЦИ, НА ИЗТОКУ СРБИ. НА ЈУГУ су Хрватима сусједи опет браћа - ЦРНОГОРЦИ, па род наш Бугари у Мацедонији...“
(Дом, број 7., 1.4.1900.)

„Срби и Бугари не гледају се добро одвајкада, а сад баш надижу једне на друге. У Србији слушају више Аустрију, а Бугари више слушају Русију... СРБИ су се завадили и с ЦРНОГОРЦИМА.“ (Дом, број 8., 11.4.1900.)

Главни народи и државе на свиету
„...Који су словенски народи, то знадете. Али од ових словенских народа имаду само три своју посебну државу и свога владара, а то су Руси, Бугари и Срби. СРБИ ИМАДУ ПАЧЕ ДВИЕ СВОЈЕ ДРЖАВЕ И ДВА ВЛАДАРА, Т.Ј. СРБИЈУ И ЦРНУ ГОРУ.“ (Дом, број 9., 1.5.1900.)

Први хрватски сусједи и господари у старо доба
„...Већ смо се разговарали о нашим сусједима. Онда сте сазнали (који нисте прије знали), да су нам данас на изтоку сусједи наши браћа СРБИ и даље честити и марљиви Бугари. На југу су нам сусједи опет БРАЋА У ЦРНОГЈ ГОРИ, и даље на југ туђинци Арбанаси, а још даље туђи нам Грци, а свуд на југу разтепени стари душмани Турци – Османлије... На западу су и Словенци (Крањци и Штајерци), али за њих не можемо рећи, да су нам прави сусједи, кад су нам браћа, а тако исто и са СРБИМА и ЦРНОГОРЦИМА нисмо праве комшије, него онако подиељена и завадјена браћа...“ (Дом, број 13., 1.7.1900.)

Када су дошли Маџари у наше сусједство?
Маџари су нам по свом племену прави тудјинци у Европи. Ви знадете да ми Хрвати имамо око себе свога рода: род су нам Словенци и СРБЉИ, род су нам Бугари и Руси, род су Словаци и Чеси и Пољаци. И Ниемци имаду свога рода, а Талијанима су род Францези, Шпањолци и Румуни. Али Маџари баш немају нигдје рода...“
(Дом, број 14., 15.7.1900.)

Два велика догадјаја у Хрватској.
„...А сваки народ треба пријатеља. Тако су Маџари мален народ, као и ми Хрвати, пак су зато тражили пријатеља, и нашли су га: Њихови су пријатељи Ниемци. Бугаром и ЦРНОГОРЦЕМ су пријатељи Руси. А тко је пријатељ Хрватом? Нитко... Ниемци нам не могу бити пријатељи никако. Талијани тежко... А СРБИ ни сами себи не могу помоћи. А остали наши рођаци: Пољаци и Чеси – они и сами требају помоћи.“ (Дом, број 18., 15.9.1900.)

Изток и Запад.
„...Од нас су Хрвата на изток СРБИ, Бугари и Румуни... Паче, можете чути, да и Хрвати кажу Србима, да су дивљаци. А сви ми на западу: и Шпањолци и Францези, и Талијани, и Ниемци, и Чеси, и Полљаци, и исти СРБИ, - сви ми у један глас вичемо, да су Турци барбари и дивљаци... По чем су Хрвати бољи од браће своје истога језика и племена – по чем су бољи од СРБА?...“ (Дом, број 21., 26.10.1900.)

Жидови.
„...Гледајте други један народ, који има више имена: то су вам Румуни, а зову се још власи, куцовласи, цинцари и још којекако. Па и нап је народ хрватски добио више имена осим правога свога хрватскога имена: једни се зову „раци“, други „шокци“, трећи „буњевци“, - а да и не рачунамо оних ИМЕНА, КОЈА НАРОД НОСИ ПО ЗЕМЉИ, као што су: славонци, бошњаци, далматинци, херцеговци, ЦРНОГОРЦИ, личани, загорци, приморци и т. д. ...“ (Дом, број 22., 9.11.1900.)

Колико има хрватских католичких бискупа и бискупија.
„...У ДАЛМАЦИЈИ има надбискуп 8) у Задру и бискуп 9) у Сплиту, 10) на Хвару, 11) Шибенику, 12) у Дубровнику и 13) у КОТОРУ, а можемо овамо урачунати и католичкога надбискупа У ЦРНОЈ ГОРИ, 14) У БАРУ... Још има 19) бискуп: биоградско – смедеревски, али тај нема бискупије, него носи само част, а станује обично у Загребу... паче и ОНАЈ У ЦРНОЈ ГОРИ прави је далматински Хрват... Међу ових 19 хрватских католичких бискупа, посијано је и осам „СРБСКО“-православних метрополита и владика... (Дом, број 1., 4.1.1901.)


Прочитајте опет и опет
„...Ако рачунамо читаво племе нашег језика, т.ј.Хрвате и Словенце у Угарској...онда СРБЕ у Угарској, Србији, ЦРНОЈ ГОРИ, у Старој Србији и Мацедонији, пак ону половицу у банској Хрватској и Херцег-Босни (свега преко три и пол милијуна), - онда има читавог нашег народа осам до девет милијуна. А то је онако, како кажу ЦРНОГОРЦИ, кад их тко пита, колико их има: „Нас Црногораца има скупа с Русима сто милијуна!“ Само је то разлика, што Руси хоће с ЦРНОГОРЦИМА, а СРБИ с нама неће. Какогод било, ми треба да на памети држимо, да су Срби наши, да би ми с њима скупа могли доста, без њих мало (и то, ако сами будемо људски сложни), а против њих – ништа...“ (Дом, број 2., 25.1.1901.)

„На изтоку, тамо ближе Турске све се њешто куха... Говори се, да ће се ЦРНОГОРЦИ, Бугари и СРБИ сложити, па је њеко и питао црногорскога кнеза, је ли то истина. А он није луд, да све каже, па је рекао: Није. А ићи ће то све лакше и са Србијом, кад нема Милана. Можда су и нашим пожидовљеницима њихови пријатељи штогод пришапнули, кад су почели тако уздизати за њемачким и маџарским пријатељством, а грдили СРБЕ и Русе.“
(Дом, број 4., 22.2.1901.)

По словјенском свиету
Наша браћа на југу и истоку.
„СРБЉИ-ЦРНОГОРЦИ и СРБЉИ-ШУМАДИНЦИ, тј.њихови владари, као да ће се право помирити и спријатељити за добро народа... Црногорски кнез има два сина, па један нека буде краљ ШУМАДИНСКИМ СРБЉИМА...“ (Дом, број 5. 13.3.1902.)

Хрватски бискупи
„...У то се дигне проти папину писму и црногорски кнез, и то зато, што је папа одредио, да се и католички Црногорци могу учити у том заводу, А ЦРНОГОРЦИ СУ СРБЉИ, а тај је завод за хрватски народ, а не за СРБСКИ, -па кнез не ће, да његови људи долазе у Рим под хрватску капу, под хрватско име. Папа је попустио и повратио заводу старо име, да је то завод за „Илире“. На то је црногорски кнез пристао, али да би се знало, да његови Црногорци нису ни Илири, ако нису Хрвати, одредјено је и папа је на то пристао, да ЦРНОГОРЦИ могу слободно учити СРБСКИ ЈЕЗИК, И ТО ЋИРИЛСКИМ СЛОВИМА... Тако и у овој ствари, најприје дали нама, онда узели, па дали Црногорцима, и сад удри Хрвати по Црногорцима! А луди, превејани и небратски Црногорац мисли, да је њесто добио...“ (Дом, број 7. 10.4.1902.)


„Краљ Петар I.,
кад се је ових дана крунио, напио је пред својим гостовима лиепу здравицу црногорскому кнезу, тасту свому, напио му збиља тако, како напија брат брату, СРБИН СРБИНУ, КОЈИ СУ ЈЕДНО, који имаду исту радост и жалост, који раде за исту ствар, за срећу ЦИЕЛОГА СРБСКОГА НАРОДА. То је тим љепше, што Обреновићи нису тако братски говорили о Црној Гори и њезином кнезу. Црногорски је кнез послао сина, тај је у Биоград путовао преко Пеште, па се тамо код маџарских великаша задржао више дана у лову. Једине су новине тому приговориле, -али је кнез црногорски мудар, он разумије политику, па не ће, да Маџари штогод сумњају, како шура са сваком снује ВЕЛИКО СРБСКО ЦАРСТВО.“ (Дом, број 18., 29.9.1904.)
 
Poslednja izmena:
Drago mi je stanislave da si nasao nacina da svoju neospornu energiju i entuzijazam upotrebis za nesto korisno i normalno.

A meni je zao sto smatrate da je i ono bilo nespotrebno i glupo,ali pripisacu to vasem neobrazovanju!

Neki citati iz Memoara Mitrofana Bana (Životopis ili uspomene iz života mitropolita Mitrofana Bana)

Pogledajte prilog 276770

BOKELJI, PRIMORCI, NISU CRNOGORSKI VEĆ BOKELJSKI SRBI, DALMATINCI…

- “…I tako, nastavio sam školovanje u Kotoru…posjećujući ŠKOLU SRPSKU I italijansku.” str.14. Kako to da, Kotor u kojoj je tada austrijska vlast nema crnogorsku, već SRBSKU ŠKOLU? Tako što Kotorani nisu crnogorski Srbi već Srbi Bokelji!

- “…Bijaše rodom IZ KOTORA, negda glasovitog mjesta zbog junaštva protiv Turaka U DALMACIJI…” str.19. Kotor je po tom starijem predanju, dio Dalmacije.

- “…prijeđe u Dalmaciju, najprije u Podlastvu i u Savinu…” U Dalmaciji su mu i monastiri Savina i Podlastva.

- “U ljeto 1867.g., pojavila se...kolera. Najprije u CG…IZ CRNE GORE PRENEŠENA JE I U PRIMORJE. Ona se dotakla do sela Glavata…” str.28. Ovo razlikovanje Primorja i Crne Gore nije zbog politike, jer Primorje nije pod CG već zbog toga što Primorci nikada nisu bili Crnogorci, ali su vazda bili Srbi. Uostalom sam naziv Crnogorac ukazuje na gore, kao i Brđanin na brda, a Primorac na primorje. Radi se, svakako o istom narodu! Pa kako Brđanina nije Crnogorac jer uvijek se govorilo Cg i Brđani, tako ni Primorac ne može nikako biti Crnogorac, sem ev. porijeklom.

- “…moja nadležna duhovna vlast i NAROD GRBALJSKI” str.30.

Identično tome se koristi tada i narod crnogorski, ali to danas neki neuki i zlonamjerni koriste u drugom, nacionalnom smislu. Po toj logici i Grbljanin je nacionalna pripadnost, postoji grbljanski jezik…

- “…ostavi Perast i prijeđe U CRNU GORU…” str.31.
-
- “…BOKEŠKI NAROD…” str.34.
-
- “…Ivo Đurov Kapisoda iz Pobora i Jovo Bajov, Crnogorac iz Bjelica.” str.39.

Kapisode nisu Crnogorci. To prezime je nastalo od kapetan soldata,kapetan je od kappa, a soldi (SOLIDUS) su bili zlatnici kojima su plaćani Serbi, vojnici, soldati u vreme Rumskog carstva, od cara Konstantina, kao i kasnije Austrija Serbe u Krajini dukatima, ista tradicjija Serba ratnika i graničara.. Sole je sunce, a Serbi su ratnici sa jakim solarnim kultom (zato smo nebeski narod u narodnoj svijesti), jer je na sanskritu Sunce Surija, odatle, od Sunca je i naše ime, tačnije po našem bogu Pateru Sardusu, ili Serbonu, kasnijem Herkulu ili Heraklu. Serbi nisu bili narod već slavenski ratnici, a Crnogorci su izraziti predstavnici srbstva, kao heroji, ratnici… To je dakle, ratnički stalež, kao što su i Vlasi stočari a Rašani ratari. Sve su to Slaveni, iako taj naziv Slaven je dosta kasnijeg porijekla.
-
- “..starješine Grblja…utvrdiše da SOLDATE tj.vojnike nikako neće dati…” str.40. Dakle ta riječ soldat kao vojnik se tu koristi od strarine do tada. “…da nas ne bi SOLDATI opazili…” str.61.

- “…ta su mjesta sva bila od vojske popaljena, a narod iz njih prećeran U CRNU GORU… to su moje sluge Ivo Kapisoda iz Pobora i Jovo Barov Bjelica PROĆERALI PREKO POBORA KA CRNOJ GORI.” str.50.

Dakle, Pobori nisu Crna Gora, jer su PREKO POBORA proterani KA CRNOJ GORI! Dakle Crna Gora je odmah nakon Pobora, a Pobori nisu u Crnoj Gori.

…………

SVETI SAVA NIJE OKUPATOR, VEĆ VELIKI NARODNI SVETITELJ, PA SU PO NJEMU I RAZNI NAZIVI U SAVREMENOJ CRNOJ GORI. SRBSKI MONASTIRI.

- “…zazvoniše zvona u SVETOG SAVE na SAVINOJ GLAVICI i, na glas zvona, svi iz sela pohitaše na SAVINU glavicu… str.38.

Postoje i na Durmitoru nazivi sa Savinim imenom, potom u Boki monastir Savina, u selu Erakovićima je crkva posvećena sv Savi… a glavna zadužbina Nemanjića je monastir Morača. Prema tome, laž je da u narodu Sava uljez, tako ga vide samo današnji vatikanski radnici u Crnoj Gori. I Obilića poljana na Cetinju, kao i istoimeni orden po imenu srbskog junaka, dokazuje ko su Crnogorci i ostali.

- “STANJEVIĆI…ovo bio pravoslavni SRPSKI MANASTIR…gdje su živjeli Sava,Vasilije, Petar Prvi, Drugi…” str.42.

- “Manastir ovaj (Morača) sjajan je monument iz prošlosti SRPSKE. Ovaj slavni spomenik pokazuje i veličinu NEGDAŠNJE SRPSKE DRŽAVE. Ovu veličanstvenu crkvu dao je podići, kao što nadpis...glasi, STEFAN VUKANOV NEMANJIĆ, rođeni SINOVAC SVETOG SAVE, SRPSKOGA PROSVETITELJA, 1252.g.od rođenja Hrista… U crkvi, na dsnoj strain, veličanstveni je grob, govor se – STEFANA VUKANOVA NEMANJIĆA…” str.68.

- “…Ovaj prekrasni manastir (Morača) ja sam opisao u 18 brojeva “Glasa Crnogorca”, i to 1876.g., a poslije opisivao ga je učitelj Andrija Jovićević u cetinjskoj “Prosvjeti”, ako se ne varam, u 1893. ili 1894.g… i ovo bijaše OKOLO SAVINUDNE 1870.g.” str.69.

-
…………..

RIJEČI:

- srIJem, bIograd, vojačenje, soldati-vojnici, Ćeranića Glavici (sada Danilovgrad), oBranu, pogrJešku, prIJešao, talijanski, sahat (sat), čador (šator), bataleon (bataljon), svirala je banda (bend), pernica (od pero kojim se pisalo, perojnica, peratonica), kaZERma (kaSARna), ZaBit (poglavar 97.str.), sJutra (to je pravilnije nego sutra), USTAŠE KOLAŠINSKE (ustanici),

……………..

JEDINI MATERNJI JEZIK MITROFANA BANA JE SRBSKI, A CRNOGORSKI NIJE NIKADA NIKO POMENUO NI KOD CRNOGORACA (ako je Simo Matavulj jednom napisao govoraše po crnogorski tu nije rekao crnogorskim jezikom):

- “…Turci dočekaju me pristojno…Salih beg…govoraše grčki, francuski i italijanski. Pošto SRPSKI nikako znavao nije, sa mnom je govorio preko tumača, a i talijanski…” str.84

- “…Osman efendija, rodom iz SJENICE, u narodnjem odjelu (SRBIN POTURČENI), govoraše SRPSKI kao SRBIN…” str.86.


……………..

SVI OKO NJEGA SU SRBI:

- Za svoju kumu iz Budve kaže: “…ovu rijetku i vrlo pobožnu SRPKINJU” str.12.
-
- »U SPUŽU, objedovasmo u jednoj krčmici, gdje gazda bijaše SRBIN, ali imena se njegova sada ne sjećam...« str.66.

Nije mogao da kaže Crnogorac jer to nije, a kaže Srbin, u odnosu na Turke.

- “…Gospođa Kresa, ćerka Pera Tomova Petrovića, rođenog brata vladike Rada. Ona…vrlo rijetka SRPKINJA…” str.82.

- “…Ove žene došavši u KOLAŠIN, kazaše im PRAVOSLAVNI SRBI, da tu miralaja nema, ni glavara, nego da su svi s vojskom otišli u Lipovo…” str.90.

- “…NAŠI SRBI TRGOVCI, videći toliku ljubav moju sa zabitom KOLAŠINSKIM, radovali su se tome, jer su u meni polagali nadu za kakvu preporuku u slučaju koje potrebe njihove kod zabita (poglavara)…” str.97.

……………..

CRNOGORSKA JE SRBSKA CRKVA PO DUHU I ETNIKUMU:

- “…Ja bijah već arhimandrit CETINJSKE MITROPOLIJE…” str.13.

…………

SRBIJA

- “…Kako bijaše došao IZ SRBIJE…” str.98.

…………

CRNA GORA

-“…Kod kuće nađem oca i brata i saopćim im da ću PRIJEĆI U CRNOU GORU.” str.59.
-“ Prvi polazak U CRNU GORU… da prijeđem KA CG GRANICI…” str.60.
-“…Riješio da se sklonim U CG…idem ZA CG… Uđemo na ZEMLJIŠTE CRNOGORSKO” str.61.

- “CRNOGORSKA VLADA na Cetinju uvidjela je…” str.84.

- “…paša ponudi vojvodu Plamencu da uveče pođemo svi kod njega na večeru u Kolašin. G.Plamenac primi ponudu, te smo tako svi zajedno, i Turci I MI, CRNOGORCI, uveče pošli u Kolašin…” str.93.

Ovde Mitrofan prvi put kaže MI CRNOGORCI, ali ne jer se osjeća Crnogorcem, već što je bio u cg delegaciji, sa Crnogorcima. Jer dalje kaže: “…obučen bijah KAO CRNOGORAC sa revolverom za pojasom…” str.94.

- “…da ustaše kolašinske potpomaže VLADA CRNOGORSKA… prevario ga da se vlada cg ne miješa… bojeći se da ga Crnogorci tu, iz OSVETE za ubijenog Janketić, ne ubiju. MENE CRNOGORCI, kao vladinog izaslanika, vrlo POŠTIVAHU…” str.99.

- “…Turci Kolašinski mrzjeli su kajmekama zato što su znali da on sa mnom u prijateljstvu živi, pa su ubili Janketića, baš zato da bi, zbog toga CRNOGORCI ubili kajmekama… da bi mogli kazati kako sam ga ja na prevaru izvao i dao ubiti… prebjeglome USTAŠKOME narodu u CG…” str.100.

………..
 
LJUBAV ZA DOMOVINOM, PRIMORJEM

- “…nego da potonji put podijelimo ŽELJU ZA PRIMORJEM. S tužnim srcem, obojica rečemo: Zbogom, milo i lijepo naše Primorje! Mi se više, po danas, nećemo naslađivati tvojom divnom ljepotom… No promisao je Božji neispitan i Bog nije nam zatvorio vrata OD DRAGE NAŠE DOMOVINE, nego je dozvolio da se U NJOJ opet slobodno možemo POVRATITI… Iz Primorja U CRNU GORU… Prešao je IZ GRBLJA U CRNU GORU…” str.62.

- “Visarion Ljubiša, IZ PAŠTROVIĆA – NAŠE GORE LIST… Knjaz Nikola, gospodar Crne Gore, naredi da se PRIMORCI koji su PREBJEGLI U CRNU GORU razoružaju i smjeste: Grbljani, Pobori, Mahine i Braići, po Ljubotnju, Cetinju i okolini (Baicama, Njegušima, Ćeklićima i Bjelicama. Krivošani, Ledeničani, Ubljani i Oraovčani, po Cucama, Grahovu i Rudinama…” str.63.

- “…zbog propasti moga manastira PODLASTVE, zbog izguba DRAGE I MILE MOJE DOMOVINE, drugova i prijatelja…” str.68.

- “Prebjeglim u CG BOKEZIMA… svima dozvolio POVRATITI SE U SVOJU DOMOVINU… otvorila mi se vrata za povratak U MOJU MILU DOMOVINU o kojoj sam mislio da je više nigda vidjeti neću…” str.70.

Domovina je kraj gdje ti je dom. On nikada CG ne naziva svojom domovinom. Kasnije termin domovina dobija državno značenje.

..............

CRNOGORCI I NECRNOGORCI

- »Ova dva gospodina, oba Kuči Drekalovići...« str.63.
-
- »...Toma Begov, Kuč-Drekalović...Osim njega, u manastiru bijaše i Pavle Čerović, Hercegovac iz Ljubinja...« str.68.

. »...blagoizvolio učiniti NARODU PRIMORSKOME, a i meni. U isto vrijeme izjavim, da MI, PRIMORCI, koji smo u CG utočište našli... Ja i moj narod za PRIMORSKI NAROD, KOJI JE MENI DRAG ISTO KAO CRNOGORSKI...« str.71.

- »...Nikola: Bez tebe se u Boki može, a meni su U CG dobri i vrijedni kaluđeri potrebiti... Ja odgovorih: Vi ste me U VAŠOJ ZEMLJI...kad mišljah da se nigda neću moći U PRIMORJE povratiti... ja ću u CG ostati i sada, da se U PRIMORJE i ne vraćam ovoga puta... Ja...obećam da ću se opet POVRATITI U CG...« str.72

- »Moj povratak IZ CG U PRIMORJE...« str.75.
- »Drugi prelaz IZ PRIMORJA U CG« str.77.


- »...Selman Blatinjanin (takozvani Selman HRVAT)...« str.86.
- »...Lazo Anđelić iz Lipova... ja se istaknem u obranu ovog nevinog CRNOGORCA...« str.86.

- »...Iz Bratonožića priješao sam u Vasojeviće... turski grad Kolašin... Prenoćio kod Gliga Ćurbabića, trgovca iz Skadra...« str.96.
..................

CRNOGORSKE OSOBINE, NOŠNJE...

- »Gospodar...bijaše u lući Vida B. i, na prostranome Vidovu ognjištu, kod ognja, OKRUŽEN VOJVODAMA, sjedijaše i, PO OBIČAJU CRNOGORSKOME, š njima PRIČAŠE O JUNAŠTVU. Ja uđem i Gospodaru, po običaju crnogorskome, pristupim...« str.71

- »...CRNOGORSKE PONJAVE...« str.73.

- »...sudili po uobičajenom PRAVU CRNOGORSKOM...« str.82.

- »...Kako Crnogorac, obično, u zamišljanju svoga junačkoga duha, NIKOGA KO NIJE CG kao što je on, SEBI RAVNA NE PRIZNAJE, pa je, po svoj prilici, i Bajo, sumnjao hoću li ja, kao (ZA NJIH CRNOGORCE) LABAVI PRIMORAC, njegovu ponudu primiti... “ str.83.

- »...Ja obučen bijah u CRNOGORSKIM haljinama…” str.84.

- “…obučen bijah KAO CRNOGORAC sa revolverom za pojasom…” str.94.



.............

CRNA GORA I BRDA, CRNOGORCI I BRĐANI. BRĐANI NISU CRNOGORCI.

- »...i mi nastavismo put k Cetinju, A ONI KA BRDIMA.« str.73.





..............................

CG preziru svakoga onoga ko nije,u vrijeme rata, kadar da izdrzi ono sto oni mogu izdrzati..medju njima zivjeti,pa ne poci s njima na bojno polje,nego ostati doma, ONI BI GA SMATRALI ZA CRNU KUKAVICU,takav bi bio predmet ruge i PREZRENJA! ili ko bi se uklonio iz Cg u vreme rata! Sve to sam prostudirao...pa uzeo pusku...



Napominjem da je to tek dio sto kaze Antun Radic u Domu,kao sto je i ovo tek dio iz memoara Mitrofana Bana,nastavicu,naravno ako mi ne uklone temu.Cudilo bi me da tema opstane!
 
Poslednja izmena:
A meni je zao sto smatrate da je i ono bilo nespotrebno i glupo,ali pripisacu to vasem neobrazovanju!
Molim te oprosti mi na mojoj neobrazovanosti, ja sam ipak zavrsio samo fakultet, doduse drzavni. Stanislave, kakvo je tvoje misljenje o korenu SER- u reči SEReš? Mislim u odnosu na tvoju teoriju da se SER javalja u svim recima povezanim sa borbom, vojskom, ratom i slicno? Da li je to mozda zbog toga sto se , da izvines, gov.no bori, takoreci probija kroz debelo crevo da bi izaslo na svetlo dana?
 
Petrovici cesto navode Crnogorci I BRDJANI. Prema tome, Brdjani nisu Crnogorci. Jer da jesu ne bi ih posebno spominjali!
A zašto umjesto što su pisali Crnogorci i Brđani nijesu napisali - Srbi? :lol:

A Srbi, đe su: http://www.montenegrina.net/pages/p...i_vijek/proglas_ruskog_cara_petra_velikog.htm

Molim te oprosti mi na mojoj neobrazovanosti, ja sam ipak zavrsio samo fakultet, doduse drzavni. Stanislave, kakvo je tvoje misljenje o korenu SER- u reči SEReš? Mislim u odnosu na tvoju teoriju da se SER javalja u svim recima povezanim sa borbom, vojskom, ratom i slicno? Da li je to mozda zbog toga sto se , da izvines, gov.no bori, takoreci probija kroz debelo crevo da bi izaslo na svetlo dana?
:hahaha: :hahaha: :lol:
 
Hoces li i slamku da ti bacim, da se bolje vadis?
Muci jadan i gledaj kako ces pred pretke kad ti dodje sudnji dan:
Mitropolit Vasilije je izjavio ruskom knjazu Aleksandru Galjicinu, 1765, da je u vezi sa zahtevom Turaka da im Crna Gora plati harač, rekao ovima da je Crna Gora odveć siromašna. "Vi ste, Turci, uzeli Crnogorcima i ostalim Srbima carstvo, prostrane zemlje i gradove, šta hoćete od nas koji živimo u ovim gorama".
Nego raspravi ti to s Stanislavom, cini mi se da ste zemljaci, red bi bio prvo svojima da objasnis otkud to da nisu Srbi...
 
Poslednja izmena:
Molim te oprosti mi na mojoj neobrazovanosti, ja sam ipak zavrsio samo fakultet, doduse drzavni. Stanislave, kakvo je tvoje misljenje o korenu SER- u reči SEReš? Mislim u odnosu na tvoju teoriju da se SER javalja u svim recima povezanim sa borbom, vojskom, ratom i slicno? Da li je to mozda zbog toga sto se , da izvines, gov.no bori, takoreci probija kroz debelo crevo da bi izaslo na svetlo dana?

Ovo sam vec objasnjavao,pa zapamtite. SR je i na sanskritu nesto sto ide...krece se, napreduje, dakle ZRaci suncevi,ili SuRija,ZRacenje...ali i SRati jer i to ide,i proces je. Ali kako Srbi nemaju veze sa zrenjem,nikako da sazriju,pa zaista mnogi i treba da se zovu Sranje a ne Srbi,jer to i jesu. Srbi je,pak,od kulta Surije,sunca,ratnici svjetlosti,Nebeski narod. Razlika je kao nebo i zemlja,i veca,kao sunce i sranje,pa sad kud koji...Jedni teze ka svjetlosti i istini i idu gore,a drugi padaju dole,vuce ih dole i gravitacija i tad su svoj na svome,zemlja zemli duh duhu,jedni u nebeski saraj,dvorac,ili raj,otuda i harem,i hurije,nebeska blazenstva,a drugi dole survavanje u sunovrat,pa samo pusti vodu da govna odu.Tako je Sekula Drljevic bio velikosrbin,ali se okrenuo od te opcije i pisao o Cg kao nesrbima kasnije,kada nije ostvario sto je htjeo,od politickih ambicija... Razumijem da su bili ljuti na Biograd,s pravom,ali to se nije moglo izrotidit u antisrbstvo,sem kod bas primitivaca koji ne razlikuju te stvari. Ali to i je nasa mana. Imamo Cg kao najvece Srbe pocetkom 20.vijeka,i krajem 19.a krajem 20.vijeka najveci srbomrzsci! Kako je to moguce? E,pa tako sto smo sami nemarni prema istoijskoj istini. Za par decenija ce istim principom nastati i Vojvodjanska nacija,dakako od Srba itd...Tako da je Srbstvo realno,titula,slava,borba,ali za istinu,i postoje samo 2 pravca ili gore,ka Suncu,pravi Srbi a lazni Srbi otpadaju od srbstva i lisavaju se tog uzvisenog imena,i postaju sranje. Njihova odlika je smrad dusevni,mrznja,patoloska,i svaka laz i falsifikat. Diklic ovde je simbol toga placenicnog zla,a ovaj drugi na pola puta,jos se koleba da li da krene ka suncu ili sranju,ali naginja vise na ovo drugo. I tako nam je kakvi smo,sva sreca pa se ne uklapam u umiruci sredinu koja ne zna ni za istinu ni za nauku ni za napredak!

................

СВЕТИ ПЕТАР ЦЕТИЊСКИ
КРАТКА ИСТОРИЈА ЦРНЕ ГОРЕ

http://www.rastko.org.yu/rastko-cg/povi ... ore_c.html

EVO SAMO NEKOLIKO DOKAZA DA BRDJANI NISU CRNOGORCI!

Сћепан је Мали за најмање какво зло Црногорце и Брђане жестоко глобио и од те глобе само своје чиновнике држао; а за убиства почне преступнике вјешати

како он то може равнодушно гледати да се шака народа Црногораца и Брђана његовој млогомућној власти противи, додавши му уз то да су Црногорци и Брђани већ и цара себи поставили

но 10.000 Црногораца и Брђана шта су могли спрама силе турске?

Затијем одма(х) мајор Вуксановић свуд по Црној Гори и по Брдима, која су тада под Турцима била, распише књиге, у којима је народ позивао да узме оружје и да ратује с Турцима, обећавајући јунацима награде, а свему народу независност од турскога двора.
Игумну острошкоме (у Бјелопавлићима) овако је писао:
"Сад или већ никад, оче! Напути Брђане да сијеку турке: Божа ти вјера бити ће за њих боље, ере пријевара није. А како свега, фала Богу, доста имам, да се саједине Црногорци и Брђани, сав христијанлук би к нама окренуо и све бисмо с помоћи бога учинили. Саде, оче, мореш, посве срећан и честит твоје данке учинити; ере, божа ти вјера, све што себи желим то ћу теби учинити, само не упусти ову згоду, но, ако мош, утврди и један дан да упремо на Спуж оли Подгорицу; ако ли даде Бог да узмемо, теби ће бити сто цекинах, а Брђанима велики дар.
Црногорци и Брђани,
видећи силна обећања у писмима Вуксановића. та(ј) час оружају

Чувши то Митрополит, пише му и замоли га да се прође војштења на Црну Гору и на Брда, на које му Кара-Махмут одговори да он не купи војску на Црну Гору него само на Брда, која су му се одметнула, и препоручи Митрополиту да не даје помоћи Брђанима, нити да их пусти бјежати у Црну Гору, јер ако помогне Брђанима, а он ће и њи(х) и онога ко им помогне ћерати "љутом, љутом Арбанијом". А кад види Митрополит да збиља Кара-Махмут мисли ударити на Брда, отпише му овако;

Што ми пишеш да Брђанима помоћ не дајем и да их не пуштим у Црну Гору, то ми немој говорити што ми закон и моја душа не да учинити. Брђани су моја браћа као и Црногорци

Јошт откако је Вукасовић из Црне Горе пошао, помишљао је Митрополит на ово најважније; ако доиста Везир навојшти на Црну Гору или на Брда с чим ће га дочекати

Године 1796. усред љета, дигне Кара-Махмут војску на Брда да њи(х) најприје освоји и похара, а со тијем да су му и плећи сигурне од њи(х), кад би на Црну Гору посље навојштио. Брда сва, осим Куча,
Ми главари и старјешине и вас збор од Црне Горе, будући на данашњи дан сабрани на једно мјесто, а то чујући и видећи да се турци справљају и готове са свом силом и јакости супроћ нас и наше браће Брђанах,


У мало дана дођу ту и остали Црногорци и Брђани, свега око 8.000 људи, а

Тај дан пало је Црногораца и Брђана 23, а рањеније 26;
..........

ZAKLJUCAK:

BRDJANI nisu CRNOGORCI
BRDJANI su ravnopravni sa CRNOGORCIMA

dakle: kako postoji brdjanska nacija,brdjanski jezik, jednako postoji i crnogorska nacija i crnogorski jezik.

teritorija crne gore nije isto sto i teritorija brda.

............

Kada sam toj zeni na Zabljaku spomenuo da istorija pominje Crnogorce i Brdjane,pitao sam je da li to znaci da su Brdjani Crnogroci? Ona se uzmuvala,i rekla,pa Brda,pa po tome Brdjani... Nije znala odgvooriti,a jasno je,Brdjani da su Crnogorci ne bi se tako govorilo! Jedno su Crnogorci a drugo su Brdjani! Koliko postoji cg narod i jezik jednako postoji i brdjanski narod i brdjanski jezik,ili grbaljski,primorski,boljekski i sl.

cg i brdj.jpg


Mitrofan Ban, mitropolit crnogorski i brdski 1896.g.

.............

dobretic.jpg


Dr Nikola Dobrecic, primas srpski
 
Poslednja izmena:
Ovo sam vec objasnjavao,pa zapamtite. SR je i na sanskritu nesto sto ide...krece se, napreduje, dakle ZRaci suncevi,ili SuRija,ZRacenje...ali i SRati jer i to ide,i proces je. Ali kako Srbi nemaju veze sa zrenjem,nikako da sazriju,pa zaista mnogi i treba da se zovu Sranje a ne Srbi,jer to i jesu. Srbi je,pak,od kulta Surije,sunca,ratnici svjetlosti,Nebeski narod. Razlika je kao nebo i zemlja,i veca,kao sunce i sranje,pa sad kud koji...Jedni teze ka svjetlosti i istini i idu gore,a drugi padaju dole,vuce ih dole i gravitacija i tad su svoj na svome,zemlja zemli duh duhu,jedni u nebeski saraj,dvorac,ili raj,otuda i harem,i hurije,nebeska blazenstva,a drugi dole survavanje u sunovrat,pa samo pusti vodu da govna odu.Tako je Sekula Drljevic bio velikosrbin,ali se okrenuo od te opcije i pisao o Cg kao nesrbima kasnije,kada nije ostvario sto je htjeo,od politickih ambicija... Razumijem da su bili ljuti na Biograd,s pravom,ali to se nije moglo izrotidit u antisrbstvo,sem kod bas primitivaca koji ne razlikuju te stvari. Ali to i je nasa mana. Imamo Cg kao najvece Srbe pocetkom 20.vijeka,i krajem 19.a krajem 20.vijeka najveci srbomrzsci! Kako je to moguce? E,pa tako sto smo sami nemarni prema istoijskoj istini. Za par decenija ce istim principom nastati i Vojvodjanska nacija,dakako od Srba itd...Tako da je Srbstvo realno,titula,slava,borba,ali za istinu,i postoje samo 2 pravca ili gore,ka Suncu,pravi Srbi a lazni Srbi otpadaju od srbstva i lisavaju se tog uzvisenog imena,i postaju sranje. Njihova odlika je smrad dusevni,mrznja,patoloska,i svaka laz i falsifikat. Diklic ovde je simbol toga placenicnog zla,a ovaj drugi na pola puta,jos se koleba da li da krene ka suncu ili sranju,ali naginja vise na ovo drugo. I tako nam je kakvi smo,sva sreca pa se ne uklapam u umiruci sredinu koja ne zna ni za istinu ni za nauku ni za napredak!

................

СВЕТИ ПЕТАР ЦЕТИЊСКИ
КРАТКА ИСТОРИЈА ЦРНЕ ГОРЕ

http://www.rastko.org.yu/rastko-cg/povi ... ore_c.html

EVO SAMO NEKOLIKO DOKAZA DA BRDJANI NISU CRNOGORCI!

Сћепан је Мали за најмање какво зло Црногорце и Брђане жестоко глобио и од те глобе само своје чиновнике држао; а за убиства почне преступнике вјешати

како он то може равнодушно гледати да се шака народа Црногораца и Брђана његовој млогомућној власти противи, додавши му уз то да су Црногорци и Брђани већ и цара себи поставили

но 10.000 Црногораца и Брђана шта су могли спрама силе турске?

Затијем одма(х) мајор Вуксановић свуд по Црној Гори и по Брдима, која су тада под Турцима била, распише књиге, у којима је народ позивао да узме оружје и да ратује с Турцима, обећавајући јунацима награде, а свему народу независност од турскога двора.
Игумну острошкоме (у Бјелопавлићима) овако је писао:
"Сад или већ никад, оче! Напути Брђане да сијеку турке: Божа ти вјера бити ће за њих боље, ере пријевара није. А како свега, фала Богу, доста имам, да се саједине Црногорци и Брђани, сав христијанлук би к нама окренуо и све бисмо с помоћи бога учинили. Саде, оче, мореш, посве срећан и честит твоје данке учинити; ере, божа ти вјера, све што себи желим то ћу теби учинити, само не упусти ову згоду, но, ако мош, утврди и један дан да упремо на Спуж оли Подгорицу; ако ли даде Бог да узмемо, теби ће бити сто цекинах, а Брђанима велики дар.
Црногорци и Брђани,
видећи силна обећања у писмима Вуксановића. та(ј) час оружају

Чувши то Митрополит, пише му и замоли га да се прође војштења на Црну Гору и на Брда, на које му Кара-Махмут одговори да он не купи војску на Црну Гору него само на Брда, која су му се одметнула, и препоручи Митрополиту да не даје помоћи Брђанима, нити да их пусти бјежати у Црну Гору, јер ако помогне Брђанима, а он ће и њи(х) и онога ко им помогне ћерати "љутом, љутом Арбанијом". А кад види Митрополит да збиља Кара-Махмут мисли ударити на Брда, отпише му овако;

Што ми пишеш да Брђанима помоћ не дајем и да их не пуштим у Црну Гору, то ми немој говорити што ми закон и моја душа не да учинити. Брђани су моја браћа као и Црногорци

Јошт откако је Вукасовић из Црне Горе пошао, помишљао је Митрополит на ово најважније; ако доиста Везир навојшти на Црну Гору или на Брда с чим ће га дочекати

Године 1796. усред љета, дигне Кара-Махмут војску на Брда да њи(х) најприје освоји и похара, а со тијем да су му и плећи сигурне од њи(х), кад би на Црну Гору посље навојштио. Брда сва, осим Куча,
Ми главари и старјешине и вас збор од Црне Горе, будући на данашњи дан сабрани на једно мјесто, а то чујући и видећи да се турци справљају и готове са свом силом и јакости супроћ нас и наше браће Брђанах,


У мало дана дођу ту и остали Црногорци и Брђани, свега око 8.000 људи, а

Тај дан пало је Црногораца и Брђана 23, а рањеније 26;
.......... [/SIZE]
Uglavnom, ono što je sigurno, Srba nema! :hahaha:
 
A zašto umjesto što su pisali Crnogorci i Brđani nijesu napisali - Srbi? :lol:

У неколико примјера ћеш видјети како си се називали.
Владика Данило, 2. децембра 1714, Гаврилу Головкину, представнику руског цара, Петра Великог, код аустријског цара, те вели и ово:
Не знам шта ће бити од мог живота у туђем царству, јер ја бих прво себе обешчастио, а затим наша српска племена, када бих молио помоћ од других држава, а ругале би нам се друге вјере.

Уочи боја на Мартинићима, 1796,
Петар I позива Црногорце и Брђане да докажу да у нама неугашено србско срце куца и србска крвца врије, а пред бој на Крусима, такође 1796, тражи од својих ратника да ударе на непријатеља нашег предрагог имена србског и наше дражајше вољности додајући да се Турци и сад боје Црногораца, боје се србскијех витезова, који нијесу вични своју постојбину остављати.

Петaр II
Србин српском роду своме
ово дјелце посвећује.
његово је ситно цв'јеће
по ливади правој Српства
и узрасло и побрато
и у в'јенац роду дато.

Законик књаза Данила
установљен 1855.
параграф 92.
Иако у овој земљи нема никакве друге народности до једине српске и никакве друге вјере до једине православне источне, то опет сваки иноплеменик и иновјерац може слободно живјети и ону слободу и ону нашу домаћу правицу уживати као и сваки Црногорац и Брђанин што ужива.

Краљ Никола
Једна жеља преовлађиваше све друге: да ми је цијело прикупљено Српство загрлити, да ми је све његове непријатеље спржити!
Земљопис Књажевине Црне Горе
Сви људи, који живе у нашој домовини, јесу Срби, већином православне вјере, а има их мало римокатоличке и мухамеданске.

Сваки Србин у Црној Гори треба да искрено и свесрдно љуби своју слободну домовину - Црну Гору и свога Књаза, који се очински стара о њој и о нама; па зато треба да је сваки научи и позна, и да је сваки од непријатеља чува, више него свој живот.

Црногорски и брдски главари пишу, септембра 1742, руској царици и кажу да су православно-грчке вјероисповијести, синови Цркве Источне, који се налазимо у српској земљи - Скендерији, Црној Гори и Приморју.
 
Уочи боја на Мартинићима, 1796,
Петар I позива Црногорце и Брђане да докажу да у нама неугашено србско срце куца и србска крвца врије, а пред бој на Крусима, такође 1796, тражи од својих ратника да ударе на непријатеља нашег предрагог имена србског и наше дражајше вољности додајући да се Турци и сад боје Црногораца, боје се србскијех витезова, који нијесу вични своју постојбину остављати.
Ovo je onaj govor što ga je napisao Medaković? :hahaha: Da se čita: http://www.montenegrina.net/pages/p...ku/kako_je_milorad_medakovic_falsifikovao.htm

- - - - - - - - - -

slavenosrpski crnogorski narod, pametnom dosta.
hahaha Pametnom dosta hahaha Ja nisam pametan, đe su Srbi u Istoriji, ostavi se tih neobičnih riječi. Đe su Srbi u samoj Istoriji? :lol:
 
Ovo je onaj govor što ga je napisao Medaković? :hahaha: Da se čita: http://www.montenegrina.net/pages/p...ku/kako_je_milorad_medakovic_falsifikovao.htm

- - - - - - - - - -

hahaha Pametnom dosta hahaha Ja nisam pametan, đe su Srbi u Istoriji, ostavi se tih neobičnih riječi. Đe su Srbi u samoj Istoriji? :lol:
Да да,како да не. Ти ваши квази историчари само знају да говоре написао тај и тај и да је фалсификат, а никакве доказе за то немају.
Да знаш историју Црне Горе макар основно знао би да Срби створили Црну Гору и писали њену историју.
 
IZ MEMOARA KRALJA NIKOLE

579916_3947615126560_874897731_n.jpg


str 9...dva sam razreda svrsio od SRBSKE SKOLE(ja stavljam B gdje je P)

10...pocetkom 1853.s.g.ja sam svrsio 4 razrreda osn.SRB skole..u SRB skolu sv Spiridona (Trijest)
...(zaljubio se) neki andjeo jedna mala SRBKINJA...i SRBSKI SMO NAZIVALI: DOBRO JUTRO I DOBAR DAN.

11...apostol cita u SRBSKOJ crkvi(dobro to i je srb crkva,pa neko moze reci,da u Trstu to i je bila srb skola,ali vidjece se kasnije da je on sasvim srbin,bez obzira koje je skole pohadjao i u kojoj je crkvi bio u Trstu)...SRBSKI svijet u Trijestu...

(navodi termine otacastvo,domovina, talijanski...)

15...Jedan Turcin iz Foce uskoci s jednom SRBKINJOM i cerkom jednog kneza...s namjerom da se pokrsti i s njom vjenca na Cetinju...

16.kada se krstio pop mu rece: pljuni svinjo na Muhameda:)

19...Sretosmo se s jednim SRBIJANCEM...kafana u Praizu gdje su dolazili i neki srbski ministri,pa sam je i ja pohadjao da citam SRBSKI (svakako misli novine)...Njihov mi se nacin nije dopadao, mnogo vikahu i psovahu, pa sam ih izbjegavao...

20...da procitamo koju SRBSKU novinu, ali tamo halah, vika i buka, gdje ni oca ni majku SRBIJANCI medju sobom ne stedijahu...(dakle psuju oca i majku,sto je njemu iz cg jos bilo nepoznato i strano,sasvim sablaznjivo!)u tom kaficu Caffee de Droit u Parizu kod Panteona.

28...Ostrog=ust.u Hercegovni

ostrog je tada granica herc i cg!a mozda spada i u herc!?
Bio na Ostrogu na Duhove i tu vidjeo kako se herc org.na ustanak...NO KAO ONO TI SRBI, BACEVIC, VUKALOVIC, LJESEVIC, KNEZEVIC,ZIMONJIC svaki hoce po sebe, samo da se on cuje...sve ono zalosno SRBSKO "JA" smeta poslu,brka stvari. A stric zaludu bjese izabrao dobrijeh 50 CG da samo uskoce i jezgru ustanka zavrgnu...ZAVADISE SE SRBI I TURCI po svoj liniji od Tare do Sutorine.

Dakle,ako po "cg"danasnjim cg nisu srbi,od Tare do Sutorine nema cg! :)

44... Austrija iz ruku istrgla Boku Kotorsku...ali smo krivi i MI SRBI, sto se jednijem potonjijem herojskijem podvigom ili svi ne iskopasmo, ili ne ostasmo ujedinjeni u NASEM SRBSKOM DOMU...Ah JADNO MOJE SRBSTVO, zlog li si taliha!

46.Odnosi sa Srbojom...da ne bih umorio citaoce s onim sto je istoriji namjenjeno.. knjaz Milos s njim bio kratko savremeni tako da se nismo imali kad vezati radom i izmjenama misli ZA DOBRO NASEG NARODA.

MIHAILO...za slogu i dobro SRBSKO predlozim izaslaniku Srbije da skopimo savez i ugovor..da se podje ka OSLOBODJENJU I UJEDINJENJU CIJELOGA SRBSTVA!!!...treba da se nesto zrtvuje za vjekovne zrtve i bijede SRBSKOGA NARODA, prodjose mi ispred oci milioni izmucenih...srbskih od Kosova..i tajni ugovor se sklopi i potpisa, A ZALOSNO SE SRBSTVO NI DO SADA NE OSLOBODI I NE UJEDINI!...Zasto se ovako desilo i koji su bili uzroci nasoj nedaci, to ce docnija storija zabiljeziti. Za sebe mogu reci da sam od svakoga vi na oltar ORADZBINE POLOZIO. podlozio sam DOBROVOLJNO KRUNI I SVOJ MLADI ZIVOT NAMIJENIO SRECI I VELICINI SRBSKOJ sa odusevljenjem i vrucom odlukom, neka mi je Bog svjedok...

Aleksandru Karadj.:da oslobodimo SRBSTVO, od mene ne zazire. Jemca ti Boga dajem pred sator cu ti straziti kao prosti vojnik. BUDI TI VLADAR NAD UJEDINJENIM SRBSTVOM, A JA TVOJ SLUGA.Zar se ne potpisah ja knjazi Mihailu od Srbije 25.sept.1866.g. sve za korist i dobro SRBSKO....Neka mi i danas SRBSTVO ISTAKNE MUZA...
 
Да да,како да не. Ти ваши квази историчари само знају да говоре написао тај и тај и да је фалсификат, а никакве доказе за то немају.
Kako nemaju dokaze kad je Medaković isfalsifikovao Zakonik knjaza Danila: Sve je dokazano, jer je pronađen rukopis Danilovog Zakonika: http://www.montenegrina.net/pages/p...ku/kako_je_milorad_medakovic_falsifikovao.htm
 
Kako nemaju dokaze kad je Medaković isfalsifikovao Zakonik knjaza Danila: Sve je dokazano, jer je pronađen rukopis Danilovog Zakonika: http://www.montenegrina.net/pages/p...ku/kako_je_milorad_medakovic_falsifikovao.htm

Има милионе доказа да су Црногорци Срби не само тај законик. И да је био фалсификован, а зашто би био?Ваљда би тадашњи главари то видјели и исправили. Црногорци као народ излазе тек из Брозове кухиње.
 
Има милионе доказа да су Црногорци Срби не само тај законик. И да је био фалсификован, а зашто би био?Ваљда би тадашњи главари то видјели и исправили. Црногорци као народ излазе тек из Брозове кухиње.
Ма пусти дукљаноида и стави само на игнор и иди даље, код овог је болест већ узела маха.
 
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back
Top