Za sve one koji pišu srBski / За све оне који пишу срБски

quote_icon.png
Оригинал поставио Жељко Филиповић
stefanurosmilutin1282br.jpg

Povelja kralja Milutina (Stefana Uroša II.) (posle 1282) za trgovce koji prolaze kroz Brskovo i u originalu:

21901c.jpg

СТЕФАНЬ УРОШЬ КРАЛЬ СРПСКИ

Kralj Stefan Prvovenčani Nemanjić daruje manastiru Presvete Bogorodice na ostrvu Mljetu posede posede u blizini Dubrovnika i različite povlastice (1222–1228).

http://www.mom-ca.uni-koeln.de/mom/...rovnik/1217xxxx_tpq_–_Stefan_Nemanjić/charter
P. Karano-Tvrtković, Srpski spomenici, 63–65, no. 51;
F. Miklosich, Monumenta Serbica, 8–10, no. 17 (dated: 1222–1228);
G. Wenzel, Arpadianus VI, 358–362, no. 221 (with translation into Hungarian; dated: 1222–1228);
Diplomatički zbornik III, 223–225, no. 197 (dated: 1222–1228);
S. Novaković, Zakonski spomenici, 586–587 (dated: cca 1222);
A. Solovjev, Odabrani spomenici, 24–26, no. 17 (dated: 1222–1228);
Stefan Prvovenčani, Sabrani spisi, 117–118 (only translation into modern Serbian);
Stefan Prvovenčani, Sabrana dela, 124–129 (with translation into modern Serbian);
Zbornik I, 107–109, no. 21.

Препис:
stefan1222.jpg

СТЕФАН ПО МИЛОСТИ БОЖЈЕЈ ВӖНЧАНИ КРАЉ И САМОДРАЖАЦ ВСЈЕ СРПСКЕ ЗЕМЉЕ И ПОМОРСКЕ

Kralj Stefan Uroš Milutin potvrđuje darovnicu kralja Stefana Nemanjića manastiru Presvete Bogorodice na ostrvu Mljetu (1275-1321).

http://www.mom-ca.uni-koeln.de/mom/SerbianRoyalDocumentsDubrovnik/1308xxxx_cca_–_Milutin/charter
P. Karano-Tvrtković, Srpski spomenici, 66, no. 52 (dated: 25 April 1357);
F. Miklosich, Monumenta Serbica, 71, no. 70 (dated: 1275–1321);
Diplomatički zbornik VI, 156, no. 141 (dated: 1275–1321);
S. Novaković, Zakonski spomenici, 587 (dated: cca 1308);
Zbornik I, 505–506, no. 138.

stefanuros1275.jpg

СТЕФАН УРОШ ПО МИЛОСТИ БОЖЈЕЈ КРАЉ И САМОДРАЖАЦ ВСЈЕ СРПСКЕ ЗЕМЉЕ И ПОМОРСКЕ

Оригинал који садржи обе повеље:

22001.jpg

СТЕФАН ПО МИЛОСТИ БОЖЈЕЈ ВӖНЧАНИ КРАЉ И САМОДРАЖАЦ ВСЈЕ СРПСКЕ ЗЕМЉЕ И ПОМОРСКЕ
СТЕФАН УРОШ ПО МИЛОСТИ БОЖЈЕЈ КРАЉ И САМОДРАЖАЦ ВСЈЕ СРПСКЕ ЗЕМЉЕ И ПОМОРСКЕ

Poslednja izmena:
LeoneMontana, poenta je jedino bila da se opovrgne tvrdnja da srpski nekako tobože 'nije istorično', da postoji odnedavno, kao nekakav zapadnjački latinitet (?) - ne samo da jeste, već seže i do prvih ćiriličkih.
Nema potrebe da silno postavljaš i tražiš takve primjere, kojih vrlo vjerovatno ima i brojčano više od ovih i koji se dakako podrazumijevaju, jer uopšte nisu predmet diskusije.

Poslednja izmena:
Pomen srpskog jezika iz 1412. godine; izvor - potvrda Bokeljanina Nikole Miroševića iz 1412. godine o selu Šušanj kod Budve. Na kraju svojeg pisma Nikola Mirošević je napisao:

Ja Nikola Mirošević, kanžalijer, pisah sarpskijem jezikom u Kastio od Budve u carkvu svete bogorodice ljeta od porođenija Hristova tisućja i četiri stotine i dva na deset mjeseca žuna na šest, u subotu.

nikolamirosevic.jpg

Dakle, godine 1412. imamo "srpskijem jezikom" zapisano đerv ћ (u funkciji đ-a i ć-a). Takođe,

1) Imamo jasno napisano tisuća "srpskijem jezikom" ("тисућиа",
ne tisušta; );
2) imamo jekavicu ("лиета, сарпскием, миесеца")
i
3) imamo zapisano srpskijem sa slovom п, kako se i govorilo ("сарпскием"); (slovo a je slogotvorno i ne izgovara se kao ni slogotvorno e u Serbljem npr.).

(Apelujem na mozak svih onih koji danas pišu srBski da se trgnu iz sna jer je čov
ěk pisao srPski prě Kolumba.)

Ja ovde ne vidim original,vec treba da vjerujem da bas tako pise? Poznato je da i danas mnogi prave istu gresku,pa Novine Serbske pisu u danasnjim pomenima Novine srpske i sl.Mene zanimaju samo originali,a ne tektivi koji toboze citiraju originale. Znamo za masu podataka prije Vuka i nakon njega da se pise srbski,srbsko...cak i sarbljanina kada Gundulic pise o Lesandru velikom!

Evo sta Mestrovic kaze sta je cuo od Tesle o Vuku i njegovoj refiormi:

SUSRET SA TESLOM Iz Pariza je Tesla otisao nakon jedne tucnjave sa Francuzem koji ga je nazvao psetom,austrijancem...ZNAO JE GOTOVO CIJELOG GUNDULICA NAPAMET!!! (dakle onda i za onog Lesandra Sarbljanina!zato i je tvrdio da smo pobjdedili i Grke i Rimljane,dakle znao je za nasu slavnu istoriju) Prizna Njegosa i Mazuranica! ZA VUKA I NJEGOVU REFORMU NIJE MARIO(zato i je pisao srbsko a ne srpsko!) STAV TESLE O VUKU: UVEO JE COBANSKI JEZIK,pa umjesto da smo u profinjenosti jezika i pojmova poslii napred,otisli smo natrag. Kad se u tome nismo slozili,opet citira dubrovacko pjesnistvo. Na moju primjedbu da je Vukovim pravopismom olaksana pismenost,odmahnuo je rukom: AH! MOLIM VAS,TO NIJE VAZNO. NIJE ZA SVAKOGA PISMENOST.Zar je ono pismenost kako vase novine pisu?(Misli na zg narodne novine) Pricao je kako su ga okrali Edison,mARCONI,I pupin! tU je izgledao kao neki junak iz grckih drama. DO PARA MU NIJE STALO.SIROMAH JE I ZELI TAKO DA UMRE.ZELI NAPREDAK COVJECANSTVA!!! Od mladosti se klececi molio Bogu. tako se do 50.g.molio! umjetnst,poezija,muzika i izumi su jedna te ista stvar. IDEJA JE PRVA STVAR.

str169.

...........

kako moze Tesla kao pacifist da ponudi izum za ratne svrhe?kaze,ja trazim izum radi izuma! kao umjetnik radi umjestnosti...ON JE REZIM U YU OSTRO KRITIZIRAO. Pita ga,nebi li on htjeo pomoci obrani nase obale svojim izumima? BIH,JER JE OBRANA PRAVEDNA! Mogu li to reci kralju? mozes! Ja sam to saopcio kralju,A ON SA ZADOVOLJSTVOM SLUSAO I OBECAO DA CE SVE UCINITI,DA SE NASA ZEMLJA KORISTI SVOJIM VELIKIM SINOM. Iz tog obecanja medjutim NIJE BILO NIKADA NISTA. Valjda bgd "strucnjaci" nisu drzali da im je Tesla potreban. OVO JE DOBRO KONSTATOVAO,ISTINA VISE HR TREBA OBRANA OBALE JER SRBIJA JE I NEMA,ALI ISTINA JE I DA SMO NESPOSOBNI ISKORISTITI NASE POGODNOSTI I PREDNOSTI! i da kod nas niko ne moze da uspje jer ga zavist i nesposobnost uguse.zato je Tesla samo u Americi i mogao uspjeti,mada i tamo s zaviscu,i trzavicama..

Pogledajte 124 str. http://books.google.rs/books?id=Hmc...:NYPL33433074692579&hl=sr#v=onepage&q&f=false Tu Gaj kaze ono sto danas Hrvati kriju,da je ilirski u stvari serbski jezik,dakle oni su uzeli serbski jezik sebi za knjizevni. On kaze otprilike ovo:„Sav sviet zna i priznaje, da smo mi književnost ilirsku podigli: nu nama još niti izdaleka nije na um tvrditi da to nije serbski vec ilirski jezik... LJUDEVIT GAJ, „Danica” br.31 za 1846. god

Kako si cini mi se sam naveo onaj prepis Gundulica stoji Lesandra SARBLJANINA (nadam se da me mod nece banovati sto sam ovo spomenuo,ili ce to prebaciti u logor temu po becko berlinskom receptu)

Reljkovic kaze:nasi stari jesu knjigu znali SERBSKI STILI A SERBSKI PISALI...

Antun Radic i Nikola Tesla koriste SRBSKO,SRBSKI...

Telegram_Tesla_Macek_0108.jpg

34477_1400185042400_6984200_n.jpg

NOVINARI SVIH SLOVENSKIH NARODA, SRBSKI

Kacic Misosic pise:

http://dzs.ffzg.unizg.hr/html/Kacic.htm

Na 1077. Kraljevaše u srbskoj zemlji kralj Mihajlo.
Na 1100. Kraljeva je u srbskoj zemlji i u Dalmaciji kralj Bodin.

......................

Dakle, sarb ili serb je ok,ali srp..znam da i kada pise u originalu srb da cesto danas prevode srp,jer se danas tako kaze.

Dokumente koje si naveo da se kaze srp,ne znam da li se tako i citalo,ali za navedene pouzdano znam da se citalo kako se pisalo,bar za teslu,Radica,Reljkovica i Gaja! Svakako i Miosic...za Gundulica ne znam jer pise na sajtu onom srbljanina,a u prepisu sarbljanina

Aleksandar Veliki je po Gundulicu Lehsandar Srbljanin. Da li je pogresio?
Premjestena tema na Becko berlisnku skolu,jer jedna ovakva tema,pored stotinu stranica sa raznim tema,ne zasluzuje da bude posebna vec na 166 str.ove teme I samim tim neprimjetna
http://forum.krstarica.com/showthre...inska-vs-srpska-autohtonistička-škola/page166

Jos 2 moje teme koje su zakljucane, samim tim idu u istoriju,na starije stranice bez mogucnosti da se ista vise na njima kaze,samo jer imam autohtonisticke poglede a ne u skladu sa zvanicnom istorijom,sto se ovde izgleda sankcionise!

http://forum.krstarica.com/showthread.php/608719-Nasi-preci-su-ritualno-klali-i-jeli-svoju-djecu

Nasi preci su ritualno klali i jeli svoju djecu

http://forum.krstarica.com/showthread.php/608719-Kanibalizam-u-naših-starih

Tema je zakljucana,pa preimenovana u Kanibalizam kod starih Srbalja, pa je opet preimenovana u: Kanibalizam u naših starih,valjda samo zato da se ne spominju Srbi u dalekoj starini. Ovakvo ponasanje radja opravdanju sumnju da su urednici krstarice izuzetno neraspolozeni prema onoj srb. istoriji koju ne vole ni zapadnjaci, Njemci i dr.koji su nas ucili o nama ko smo i sta smo,i jos zele da nas tome uce.

1.tema,koja je ismijana i zatvorena,a da niko nije pokusao oboriti argumente,prosto im se ucinilo kao nemoguce i lupetanje… krajnje neozbiljno,ali tuzna realnost! Zato tako i prolazimo sto smo tako pametni.
http://forum.krstarica.com/showthre...zicima-Spas-(Jesua-Isus)-je-govorio-slavenski

O nasim rijecima u drugim narodima i jezicima -Spas (Jesua,Isus) je govorio slavenski

Citiracu samo slovackog istoricara i Teologa Franju Sasineka,koji u svojoj knjizi Ulfila i glagoljska bukvica savrseno dokazuje da su Goti Slaveni a ne Njemci.

ULFILA I GLAGOLJSKA BUKVICA...njem ucenjaci kazu da je on Njemac,tj Got,njem gostko djelo njegov prevod biblije,toboze. POBIJATI TO ZNACI DIRATI U ZOLJINO GNIJEZDO *OSINO,...pred nosem zatvaraju vrata slovenskome istrazivanju istorije i ne mogu pojmiti kako bi Slaveni mogli slusati sv jevandjelje iz usta apostola... str.6.ova rasprava da vrati slo getima STO SU IM TUDJI UCENJACI VJESTO ODREKLI! Grci im daju ime get po geji,zemlji,zemljoradnici,a kansije ime goti. ULFILA vladika slavenskih geta a ne njemackih gota..Ne poricam da je tzv njemacko gotsko sv pismo Nijemcu drag starodrevni spomenik,ali ipak odlucno tvrdim da nije djelo Ulfile,vladike slo.geta i drzim da je Ulfila zacetnik slo=getske ili glagoljske bukvice...

Dakle, tema, da li je Lehsandar Srbljanin Srbin i ako da na koji nacin, je nedozvoljena,a ovakve teme slobodno zauzimaju prostor na forumu i nisu zatvorene:
Bitka za Ke San!
Ivica Bek
Minhen 72-ge
Модели проучавања историје
Poslednja uporišta
Rat koji se mogao izbjeci
Sto bezlicinije to bolje,a ako bi se uhvatili u kostac sa nepodobnim temama odmah sankcije. Kao da jezuiti sami uredjuju forum. A ne bi me ni cudilo,jer je ovo najcitaniji srb.forum,pa sto bi dozvolili tu da se sire ideje u korist Srba?

Poslednja izmena:
.Mene zanimaju samo originali

Благодарећ гос'н Игору којем овом приликом захваљујем на пожртвовном раду:

Повеља Стефана Драгутина Дубровчанима.
Писана негде између 1276. и 1282. године.

Пише краљевство ми, всĕм да је у свĕдĕње. Сикову милост створи краљевство ми властеличићем дубровчким, да греду с тргом у земљу краљевства ми, и гдĕ греду у које мĕсто или у Брсково или индĕ гдĕ годĕ, да им нĕ никојере неправде ни усиља; и крчму да носе; и прĕбĕгар да не влада над њими, и с Србљином у којем годĕ судĕ - нигдĕ индĕ да се не прју, да греде прĕд краљевство ми. Кто ли се дрзне прĕтворити, да приме гнĕв и наказање от краљевства ми, сије бо все писа краљевство ми, да је всем у свĕдење.
Стефан краљ и с Богом самодржц срПски.

godegredu.jpg

2186_1.jpg

HRVati i HRVatice
MADJari i MADJarice
JAPanci i JAPanke
BUGari i BUGarke
GRci i GRkinje
ALBanci i ALBanke
VLAsi i VLAhinje, tj RUMuni i RUMunke
RUSi i RUSkinje
NJEMci i NJEMice
...

SRBi i SRPkinje

srBsko i srPsko

Iako ste dokazali da se u izvorima pominje i srPski, sto nisam znao, nacionalni ponos zahtjeva da se korijen ocuva u svakom pogledu,pa kako cuvamo strana imena,po gramatickim pravilima i posemo Habzburska monarhija a ne hapsburska ili habspurska,tako treba pisati kako je ucestalo do vuka,a ne kako je sporadicno zapisano,makar i u starijim izvorima,jer i tamo je paralelno jedno i drugo,vise ovo srB,ali danas je ono apsolutno stigmatizovano kao necije neobrazovanost,a radi se o povratku na prijasnje,i sto je samo po sebi ispravnije.

Ako su Tesla, Miosic, Reljkovic, Gaj, Radic,a i mnogi u Biogradu do Vuka koristili srbsko,onda je najblaze receno,potrebno da obe varijante budu ravnopravne.Ipak,Kopitar je uticao na Vuka da se ova praksa promjeni da se okrnji srb korijen,jer nam zele ogoliti i dusu i sve oduzeti sto se i radi. Vuk,iako je,po meni napravio dobru stvar sa jezikom i pismom,ovde je pogresio!

Ко хоће да пише коренским записом слободан је научити бугарски језик. Благодарја и довижденија.

""Bugarski" nije bugarski jezik vec slavenski,jer Bugari izvorno nisu Slaveni ali se vojnici,par desetina hiljada,nametnulo Slavenima i nametnula im ime,ali primise jezik i kulturu kao manjina,asimilovase se.

Poslednja izmena od moderatora:
""Bugarski" nije bugarski jezik vec slavenski,jer Bugari izvorno nisu Slaveni ali se vojnici,par desetina hiljada,nametnulo Slavenima i nametnula im ime,ali primise jezik i kulturu kao manjina,asimilovase se.

tako je Stane, s ovim se konačno slažem, vidiš da sad lijepo blagoglagoljaš bez onog kilometarskog potpisa...

LeoneMontana, poenta je jedino bila da se opovrgne tvrdnja da srpski nekako tobože 'nije istorično', da postoji odnedavno, kao nekakav zapadnjački latinitet (?) - ne samo da jeste, već seže i do prvih ćiriličkih.
Nema potrebe da silno postavljaš i tražiš takve primjere, kojih vrlo vjerovatno ima i brojčano više od ovih i koji se dakako podrazumijevaju, jer uopšte nisu predmet diskusije.

Objasni mi evoluciju slova i u riječi srpski!? Pogledaj kako piše u svim potonjim dokumentima "СРПСКI"... Odkud latinično I ? Osim u onom dokumentu gdje je Ѥ.

I drugo, kako "nisu predmet diskusije"? Sama tema je naslovljena "za sve koji pišu srbski". Znači oni koji brane slovo B trebaju otvoriti temu "za sve koji pišu srpski"... valjda je u redu da se čuje i druga strana bez razdvajanja u više tema. A što se mene tiče ja pišem "srpski", ko hoće nek piše "srbski" ... i što bi po nekoj logici i trebalo da bude...

Ni jedna ni druga strana nemaju apsolutno pravo... kako god... ja sam uvijek za dobru raspravu! ;)

Монтана, мислиш да би требало писати спрски као изузетак или да се скроз пређе на коренски запис ?
Знаш и сам да не мораш и нема смисла отварати тему "за оне који пишу срПски.
Славен лепо рече, иначица се Б се подразумева. Подразумева се јербо је црквенословенски писан коренским начином а самим тим и народни језик.
Циљ теме јесте да се покаже да има доказа да се кроз повест записивало са иначицом српски и да она јесте такође повесна. Само постојање тих записа показује свагдашње једначење по звучности.
У изворној ћирилици постојаше слова И и (Иже) и І і (Ижеи).
Не знам да ли је постојало правило када се које раби.

Poslednja izmena:
Монтана, мислиш да би требало писати спрски као изузетак или да се скроз пређе на коренски запис ?
Славен лепо рече, иначица се Б се подразумева. Подразумева се јербо је црквенословенски писан коренским начином а самим тим и народни језик.
Циљ теме јесте да се покаже да има доказа да се кроз повест записивало са иначицом српски и да она јесте такође повесна. Само постојање тих записа показује свагдашње једначење по звучности.
jedno je valjda meko (И), a drugo tvrdo, kao rusko jeri (nemam rusku ćirilicu ovde)...

jedno je valjda meko (И), a drugo tvrdo, kao rusko jeri (nemam rusku ćirilicu ovde)...
Да, једно је тврдо а друго меко, хтедох рећи да не познајем које је које код нас било.
Још у време Саве Немаљића је разлика међу та два гласа почела ишчезавати тако да верујем да су се у вековима касније оба изговарала мње или више једнако.
То закључујем јер се у скоро свим повељама видим да се И корсити и на местима где је у руском ,а и прасловенском, тврдо и, а и на местима где је меко и.

ми - мы
мислот - милость

Poslednja izmena:

Moj je stav da srpski treba vratiti korijenskom pisanju... znači srbski... A kako ćeš ga ti izgovarati ili ja izgovarati to je ne bitno... jer je moguće izgovoriti sa B. Vodili smo diskusiju upravo ti i ja o izgovoru u drugim narodima, da se ne ponavljamo. Pogledaj istoriju u cijelini, ostaje samo zapis... mrtva usta ne govore. Možda despot Stefan ili kralj Milutin nisu mogli izgovoriti ni slovo R kako treba,pa su ga izgovarali kao L (kao Šešelj)... mi to nećemo nikad znati. :lol: Ali ostaje zapis kao svjedok istorije... SRB, brate, to smo mi. Ja kad sam se dopisivao sa nekim slovacima prije jedno pola godine, pitaju oni mene odakle sam. Ja napišem Republic of Srpska. Pitaju oni mene je li to republika gdje se svira ska (ska muzika, slična regeu)... E upravo zbog tog. Ako me razumeš! ;)

...i da dodam... ako neko misli da se kosi sa pravilima jednačenja, ja ga pitam zašto? U svim glasovnim promjenama (a imamo ih poprilično) imamo nebrojeno mnogo izuzetaka. toliko.

Poslednja izmena:
Остало је на томе да ти чујеш Б а ја П.
Ко може да изговори са Б, а да између нема малу паузу или полуглас, дедер нека то сними и окачи некамо па да и ми чујемо то чудо.
Ја и даље саветујем онима који желе "Бекати" да могу рабити иначицу "србијански" или нешто слично (србински нпр. ? ).
А ти си нашао неке неозбиљне Словаке изгледа =) Мени је код њих смешно што они тако на све називе земаља додају наставак "ско" (Српско,Словенско,Руско , Пољско...) а мени није јасно, нпр. Пољско.. пољско шта ? Увек ми звучи као незавршена реченица =)

Додатак ,већ споменух :
(занимљиво је да се и у енглескоме бс такође претвара у пс : absolutely,absent,absurd,obscure..)

Poslednja izmena:
Остало је на томе да ти чујеш Б а ја П.
Ко може да изговори са Б, а да између нема малу паузу или полуглас, дедер нека то сними и окачи некамо па да и ми чујемо то чудо.
Ја и даље саветујем онима који желе "Бекати" да могу рабити иначицу "србијански" или нешто слично (србински нпр. ? ).
А ти си нашао неке неозбиљне Словаке изгледа =) Мени је код њих смешно што они тако на све називе земаља додају наставак "ско" (Српско,Словенско,Руско , Пољско...) а мени није јасно, нпр. Пољско.. пољско шта ? Увек ми звучи као незавршена реченица =)

Додатак : већ споменух
Ja mislim da su ipak bile Slovakinje... ;)

Back