Ili, u Delima apostolskim XX:7 stoji ovako:
A u prvi dan nedelje, kad se sabraše učenici da lome hleb, govoraše im Pavle, jer htede sutradan da pođe, i proteže besedu do ponoći.
Dakle, ovde piše kako se Pavle sastao sa učenicima da lome hleb u spomen na Hristosa, onako kako ih je On naučio.
Međutim, u adventističkoj Clear Word Bible stoji sledeće:
"U subotu, posle zalaska Sunca, vernici su se skupiili da zajedno obeduju i požele doviđenja Pavlu.Te večeri, Pavle im je besedio do ponoći, posle čega se nadao da će moći da odspava nekoliko sati pre nego što krene u nedelju ujutro."
Lomljenje hleba, spomen na Hristosa, ovde se pretvara u običnu večeru, i pominju se subota i nedelja iako se u samom stihu iz Pisma ne pominju. Zašto je to učinjeno?
Postovanje serpent,
mozda jos nisi procitao moj komentar o toj Bibliji pa si zato ponovo ovo stavio.
Pre svega nema nikakve potrebe da me bilo sta pitas za tu Bibliju, jer ona nije adventisticka, nego profesora Blancoa.
Ako imas primedbu, a svakako da ih ima i ja bi ih imao kad bih je citao, onda pisi autoru, a ne meni ili nama ovde.
Drugo, tekst koji si naveo u normalnoj Bibliji, nije dovoljno jasan, evo zasto:
Ovaj govor Pavle je drzao nocu, od subote na nedelju. Secas se da je onaj mladic uspavao se i pao sa prozora.
Jevreji, racinaju pocetak novoga dana cim Sunce zadje. Za njih je nedelja cim je u subotu sunce zaslo.
Tako izgleda da je ovaj sastanak odrzan po nasem racunanju u subotu na vece.
No to nije nikakav problem da li je ovako ili onako. Ti tvrdis da je to bila nedelja, jer su lomili hleb i ti mislis da su hleb lomili samo priliko evharistij, pricesti. Da li sam te dobro razumeo?
Na to imas odgovor ovde:
"I SVAKI DAN BEJAGU JEDNAKO JEDNODUSNO U CRKVI, I LOMLJENJU HLEBA PO KUCAMA, I PRIMAHU HRANU SA RADOSTI I U PROSTOTI SRCA."
Dela 2,46.
Prvo, koji dokasz imas da je za vreme Pavlovog sastanka nocu bila evaristija? Ali ako je i bila, to nista ne znaci.
Koja crkva ima Evharistiju nocu?
A sto je jos i vaznije, ovde se kaze da su jednako bili u Crkvi.
Pa sta mislis, da li su jednako primali pricest ili povremeno?
Drugo, ovde pise da su se sastajali stalno u Crkvi, a da su HLEB LOMILI PO KUCAMA.
STA MISLIS DA LI SU I PRICEST PRIMALI SVAKOGA DANA PO KUCAMA?
Tako posto pise da su svakoga dana bili zajedno u crkvi i da su lomili hleb po kucama, jasno je da se u tom tekstu ne govori o pricesti nego o zajednickim ruckovima.
Posto su bila progonstva i siromastvo oni su delili ono malo sirotinje sta su imali.
Ako uzmes sve ovo, onda je Blanco pravilno rekao, ali opet ja ne branim Blanca nit njegovu prepricanu Bibliju.
Sve najbolje