Mrkalj
Buduća legenda
- Poruka
- 36.795
Eto ga, providan ko saučešće.Što je to uopće porijeklo... u razdoblju prije konfesionalnih podjela!
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Eto ga, providan ko saučešće.Što je to uopće porijeklo... u razdoblju prije konfesionalnih podjela!
Čini mi se da ovaj forum ipak većinom posjećuju ljudi koji se ne bave znanošću, pa ne bi bilo loše objasniti neke pojmove i metode![]()
Конфесионална подела нема никакве везе са пореклом и етнитетом једног народа, сем за народе код које етничка основа не постоји наравно.Što je to uopće porijeklo i koliko se uspješno ono uopće može istraživati? Osobito ako to porijeklo tražimo u razdoblju prije konfesionalnih podjela!
Ciklus dugometražnih dokumentaraca 'LUNA ROSSA' započeo je pre petnaestak godina i završio je pet jednočasovnih filmova ('porodično petoknjižje'); kroz život porodice i događaje u vremenima kroz koja su prolazili mnogi naraštaji rodonačelnika porodice, Mattea Lorenzina, prožimaju se sudbine istarskih iseljenika tokom dvadesetih godina minulog veka sa zbivanjima u svetu koja su ih, zapravo, neprekidno terala na seobe i stranstvovanja.
Četvrta priča 'Bandiera rossa' dotiče predratna vremena i stvaranje novih porodica, Matinih potomaka, sada na tlu druge zemlje i pred novim ratom, a peta 'Fiore rosso' predočava predratne jagodinske godine Zagorke i Vinka, rodonačelnika sadašnje generacije - pred njihov novi život, u novoj porodici. (Iz biografije)
Svake godine 4. jula na Dan borca otac i ja išli smo u Jasenovac da položimo venac i cveće njegovom ocu i bratu, odnosno mom dedi i stricu. Ubijeni su u logoru Jasenovac kao Slovenci antifašisti. Ubijeni su u specijalnom logoru 3C za političke zatvorenike. Logoru unutar logora Jasenovac, gde su ljudi spavali na goloj zemlji, jer za njih nije bilo baraka. I leti i zimi. (http://www.politika.rs/pogledi/Miroslav-Lazanski/t32992.lt.html)
Hajde da razradimo - šta je to konfesionalno poreklo ako su mnoge porodice nekoliko puta menjale veroispovest?
Ili da proširimo, na primjeru isječka iz filma nož (Jesu stvarno Srbi bili sve do Darwinova majmuna?). Što je to etničko porijeklo, ako su nečiji preci više puta mijenjali svoj osjećaj pripadnosti nekom narodu ili ako netko među svojim precima ima pripadnike više različitih naroda.
Ja sam ovaj isječak shvatio kao razgovor o nacionalnoj pripadnošću, ako je to bio razgovor o vjerskoj pripadnošću moja greška. Kako god da bilo taj isječak je samo trebao ilustrirati ovu drugu tvrdnju u kojoj nema govora o vjerskoj pripadnošću.Мешаш верску и националну припадност. Као што има Немаца протестаната и католика, тако има и Срба православних и мухамеданаца. То што су неки Срби прихватили ислам, у време османске окупације, не значи да су променили национална осећања. Тако је барем било до шездесетих година прошлог века када је комунистичким декретом прокламована муслиманска "нација" која је потом још новим декретом променила име у бошњачку.
Ja ne vidim kontradiktornost.
PS. Možda se setim da ti čestitam Sv. Petku.
Ili da proširimo, na primjeru isječka iz filma nož (Jesu stvarno Srbi bili sve do Darwinova majmuna?). Što je to etničko porijeklo, ako su nečiji preci više puta mijenjali svoj osjećaj pripadnosti nekom narodu ili ako netko među svojim precima ima pripadnike više različitih naroda.
Miroslav Lazanski
Otac Lazanskoga je kao oficir kraljevske vojske rat proveo u nemačkom zarobljeništvu, o čemu je M.L. takođe pisao u feljtonu u u "Politici".
Mereći do srednjovekovne etnogeneze, kada već postoji ono što zovemo narod, etničko poreklo je - jezik.
Svi frankofoni crnci iz Nigera, Obale bjelokosti, Toga i Sijera Leonea su Francuzi. Jasno kao dan.
...zašto bismo u Sijera Leoneu činili drugačije? Zato i govorim o jezgru etnogeneze, koje nipošto nije moglo da bude francusko, budući da su plemena subsaharske Afrike etnički=jezički definisana u doba znatno pre francuske kolonizacije. Dakle, ovo pravilo je univerzalno pa ga i na njih možemo protegnuti.Mereći do srednjovekovne etnogeneze, kada već postoji ono što zovemo narod, etničko poreklo je - jezik.
Mereći do srednjovekovne etnogeneze, kada već postoji ono što zovemo narod, etničko poreklo je - jezik.
Jasno ko dan je da se kod tebe redovno javlja problem shvatanja. Prvo, ako srednji (kod starijih naroda i stari vek) odredimo kao vremenski okvir u kojem posmatramo neki narod na Slovenskom Jugu (a jasno smo to odredili),
...zašto bismo u Sijera Leoneu činili drugačije? Zato i govorim o jezgru etnogeneze, koje nipošto nije moglo da bude francusko, budući da su plemena subsaharske Afrike etnički=jezički definisana u doba znatno pre francuske kolonizacije. Dakle, ovo pravilo je univerzalno pa ga i na njih možemo protegnuti.
Ako primenimo konfesionalno pravilo, koje je uzeto kao apsolut hrvatske etnografije, onda ćemo imati Hrvate svih boja po svim meridijanima. Doduše, ovo pravilo važi samo za katoličke štokavce, dok se na katoličke kajkavce ne odnosi. Koja sprdnja od nauke.![]()
I sad se opet vraćamo na poteškoće u istraživanju nečijeg etničkog porijekla koje seže u srednji vijek i to prije konfesionalnih podjela! Gdje je to očuvana svijest o tom etničkom porijeklu? Je li ona zapisana, prenijeta usmenom predajom, zapisana u genima? Na temelju čega možemo za ogromnu većinu ljudi govoriti o njihovoj etničkoj pripadnošću prije 1 000 godina.
Priznajem da sam i sam iznenađen
koliko je poznatih Srba nesrpskog
porijekla u srpskoj istoriji. Ovo mi je
veliko otkriće i zbilja ne mogu
vjerovati da se itko od Srba može
baviti Hrvatima u to smislu, pored
mnoštva takvih "Srba" u srpskoj
političkoj, društvenoj i kulturnoj
povijesti.
Braca Zikic, Valeo i Kuzman, Gaorge Ciplak, Vlaiko Stojkovic (Stoica), Lazar Andjelkovic, Timko Tvrtkovic, Milos Brka, svi iz Makedonije, junaci srpskih buna i ustanaka.
Cincar Janko Popovic, rodjen 1779. godine u Ohridu, umro 1834 u Cupriji, ukopan u manastiru Ravanica. Bio je trgovac, a zatim ustanicki vojvoda. Istakao se pri zauzimanju Beograda. Jedna ulica u Beogradu nosi njegovo ime.
Zoran Lilic, ex - Predsadnik S.R. Jugoslavije
Koca Popovic, spanski borac, vojskovodja u II. sv. ratu, drzavnik
Jovan Popovic – Sterija, Kosta Abrasevic, Jovan Jovanovic - Zmaj, Mihajlo Pupin su velika imena iz domena kulture, nauke
Hajduk Veljko, Timocka Krajina
Vasko Popa, poznati pesnik iz Srbije
http://cerovica.activeboard.com/t31143788/poznati-vlasi/